Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MONONUKLEÓZA V DOSPĚLOSTI

OBSAH

Mononukleóza v dospělosti

Tato nemoc nejčastěji zasáhne děti a mladistvé. Pokud onemocní člověk ve středním a starším věku, tak se u nemoci mohou objevit různé komplikace. Problémy s tímto virovým onemocněním mají hlavně lidé, kteří mají oslabenou imunitu, v takovém případě na věku nezáleží. Celkově se za rizikovou skupinu považují ty osoby, které často střídají partnery, protože se nositel tohoto viru nepozná na první pohled, a tak s ním člověk může přijít snadno do velmi blízkého kontaktu a onemocnět. Vzhledem k tomu, koho tato nemoc nejčastěji zasahuje, se nazývá také studentská nemoc nebo nemoc z líbání.

Zdroj: Mononukleóza

Diskuze

V diskuzi MONONUKLEÓZA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den, můj syn onemocněl munonukleozou a jsme už měsíc doma. Jelikož zítra jsou Vánoce, tak jsme se smířili i stim, že tentokrát bude řízek na páře a salát Light bez majonézy a podobně. Jenže synovi najednou začal průjem, bolesti břicha a teploty mu vyskočili na 39. Paní doktorka nám oznámila že musí byt ještě přísnější dieta než do teď. Řekla mi že na štědrovečerní večeři může mít max. par brambor štouchanych a kousek prsíček udělané na páře. Můžete mi prosím poradit, nějakou jinou variantu? Předem mockrát děkuji a přeji pokud možno klidné svátky. Děkuji Čančíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Děkuji za inspiraci :-)

Zdroj: diskuze Mleko

Léčba

Bohužel na mononukleózu nejsou žádné léky a není proti ní zatím ani žádné očkování. Léčba spočívá v dodržování léčebné diety a fyzického i psychického klidu pacienta přibližně 3–6 měsíců od zahájení léčby. Vrcholoví sportovci mohou většinou opět začít postupně trénovat až po návratu laboratorních nálezů v krvi k normálu nejdříve za 3 měsíce. Námaha je zakázána z důvodu zátěže na játra a organismus celkově a možného poranění až protržení sleziny, která bývá spolu s játry zvětšená.

Zdroj: Mononukleóza v dospělosti

Poradna

V naší poradně s názvem MONONUKLEOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Minika.

kolegine v praci to ma.Ma velke bricho ,nafoukle. Doktorka rekla ze muze do prace ,dela v potravinach. nevadi to pri prodelji neni to nakazlive dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidná, nakažlivost u mononukleózy je velmi malá a dochází k ní prostřednictvím slin - líbání, pití z jedné sklenice, atd. V potravinách by asi bylo vhodnější používat roušku před ústa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mononukleoza

Obrázky a fotografie

Jak vypadají příznaky spalniček v dospělosti, můžete vidět zde.

Zdroj: Spalničky v dospělosti

Diskuze

V diskuzi TUPOZRAKOST A JEJÍ LÉČBA V DOSPĚLOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.

Dobrý den. Prosím kde jsou přesně body pro jehličky. Akupunkturu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tupozrakost a její léčba v dospělosti

Infekční mononukleóza

Mononukleóza se řadí k virovým onemocněním, které postihují vnitřní žlázy, hlavně tedy játra a slezinu. Mononuklóza se projevuje podobně jako angina, takže se od ní těžko rozeznává, jedinou jistotou jsou testy. Na této nemoci jsou vážné hlavně případné komplikace, které mohou mononukleózu provázet. Toto onemocnění způsobuje EB vir, který je také zvaný jako virus Epsteina a Baarové.

Zdroj: Mononukleóza

Poradna

V naší poradně s názvem FONTANELA U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám 6 měsíční fenecku a má otevřenou funtanelu. Ráda bych aby v dospělosti měla štěňata jen jednou, myslíte si že to může být rodové?
Děkuji za odpověď Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otevřená fontanela je u všech čivav častá, takže se samozřejmě může objevit u některého ze štěňat v plánovaném vrhu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fontanela u čivavy

Následky

V období dospívání a dospělosti jsou příznaky výraznější a hrozí zde riziko následných zdravotních komplikací, pokud se k léčbě přistupuje nezodpovědně. Mononukleóza téměř vždy vyvolává nepatrný zánět v játrech. U přechozené mononukleózy může dojít ke zvětšení sleziny (která je dočasně po odeznění zánětu vždy křehčí), a tak se doporučuje vyvarovat se ještě po dobu 3 měsíců po uzdravení takzvaných kontaktních sportů (fotbalu, hokeje, džuda a podobně), které by mohly díky otřesům a nárazům vyvolat její dodatečné vážné poškození. Nedodržením doporučeného režimu se pacient vystavuje riziku opětovného propuknutí onemocnění s mnohem vážnějším průběhem.

Pacient získává po onemocnění doživotní imunitu vůči této nemoci (to znamená, že onemocnět může člověk jen jednou za život určitým typem mononukleózy). Přesto je někdy možné dostat ji znovu, pokud bude imunita oslabena.

U přechozené mononukleózy může dojít k:

  • ucpání horních cest dýchacích
  • obtížnému polykání
  • zápalu plic
  • zánětu srdečního svalu
  • zánětu mozkových blan
  • oslabení imunity
  • onemocnění jater, žloutence
  • streptokokové angíně
  • protržení sleziny (vzácnější komplikace)

Zdroj: Mononukleóza v dospělosti

Diskuze

V diskuzi :/ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nany.

Rozhodně to může být projev alergie! Nezávidím teda :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Klidně to alergie být může...A na věku nezáleží... Já mám alergii taky až od dospělosti, ale moje sestra ji třeba měla jako malá a teď ji nemá vůbec...

Zdroj: diskuze Alergie

Tupozrakost foto

Fotografie, jak pak tupozrakost vypadá v dospělosti, jsou vidět zde: tupozrakost v dospělosti foto.

Zdroj: Léčba tupozrakosti v dospělosti

Diskuze

V diskuzi ALOE A CHLORELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o radu,užívám chlorellu. Můžu k ní přidat 100% šťávu z aloe vera? Mám silné akné v dospělosti a četla jsem,že je to výborná kombinace. Chci trochu pomoct ozdravit organizmus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aloe a chlorella

Reaktivovaná mononukleóza

Reaktivovaná mononukleóza se může objevit, pokud je jedinec vystaven vlivům, které oslabily imunitní systém (aktuálně například respirační infekce, nepřiměřené psychické vypětí, nedostatek spánku a další). Pokud se objeví zvýšené teploty, bolesti svalů a kloubů, vezměte si antipyretika nebo analgetika typu ibuprofenu, několik týdnů se vyhýbejte velké tělesné zátěži a odpočívejte. Jednoznačnou odpověď, zda se jedná o reaktivovanou mononukleózu, poskytne jen sérologické vyšetření krve.

Komplikací u reaktivované mononukleózy je EBV asociovaný s chronickým únavovým syndromem.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna V..

Od mala mám na nose brýle a taky se jich chci od té doby zbavit…. Tak jsem si v dospělosti začala šetřit a zaplatila jsem si za laserovou operaci. Byla jsem taky na klinice v Horních Počernicích a jsem spokojená..:)

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Jak dlouho je mononukleóza infekční

Líbání není jediným způsobem přenosu nákazy touto nemocí. Dochází k němu totiž jakýmkoliv kontaktem našich úst se slinami nakaženého. Takže k onemocnění můžeme přijít i jinými způsoby než líbáním, například pitím z jedné láhve či skleničky, ale i ze špatně umyté sklenice v restauraci, použitím stejného příboru s nakaženým, ukousnutím sousta po nakaženém, u dětí olizováním nejrůznějších předmětů potřísněných slinami nakažených dětí, používáním stejného ručníku a tak dále. Zkrátka možností je více a hlavně, pokud nemoc propukne, nemáme moc šancí zjistit, kdy přesně a od koho jsme virus chytili.

Inkubační doba se pohybuje od 2 do 60 dnů a u přenašeče se nemoc nemusí projevovat vůbec, většinou totiž propuká spíše u jedinců s oslabenou imunitou pod vlivem zvýšené psychické či fyzické zátěže.

K omezení výskytu viru na sliznici úst a nosu a v zájmu snížení rizika přenosu infekce na další osoby je vhodné propláchnout si nejméně 3x týdně nos a vykloktat ústa šálkem čaje z tymiánu (0,5 čajové lžičky tymiánu přelít čtvrtlitrem vřící vody, přikrýt a po ochlazení cca na 35 stupňů scedit a použít). Proč právě tymián? Tymián má mimořádně silný dezinfekční a protivirový účinek a prakticky okamžitě sníží množství virů ve slinách a v nosním hlenu.

Zdroj: Mononukleóza v dospělosti

Diskuze

V diskuzi TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Horák.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak poznat poruchu tvorby testosteronu, hledal sem hodně na internetu, moc jsem toho nenašel, je mi 17 lel a nezazmenávám na sobš od svých 15 let žádné změny, jen jsem vyrostl, prosím poraďte co dál. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ahoj, nejlíp uděláš, když se svěříš své praktické lékařce. Ta ti pak může udělat krevní testy, ze kterých zjistí přesně hladiny hormonů. :) Není to nic, kvůli čemu by ses musel stydět a pokud máš testosteronu skutečně podprůměrně, mohl bys v dospělosti mít následky. Překonej to a zajdi si tam, však je to vyšetření na pár minut. :)

Zdroj: diskuze Testosteron

Jak dlouho se musí dieta dodržovat

Léčba trvá přibližně 6 měsíců. Zhruba 1 měsíc musí být člověk doma, pak 2–4 měsíce ještě držet dietu, následně se musí ještě nějakou dobu fyzicky šetřit. Podle průběhu nemoci ale některá stadia mohou trvat kratší dobu, za velmi příznivých podmínek tedy může být mononukleóza vyléčena již například za 3 měsíce. 3 měsíce jsou také doba, po jejímž uplynutí se povoluje vrcholovým sportovcům návrat k plné tréninkové zátěži.

Zhruba po půl roce diety a fyzického klidu je možné se vrátit k běžnému režimu. Vir mononukleózy v těle zůstává a pro případného příjemce krve je nežádoucí. Mononukleóza by se ale dala v jednom svém rysu označit jako dětská nemoc – imunita je doživotní, mononukleózu byste neměli dostat více než jednou v životě. EB virus sice v těle přežívá, ale už jsou proti němu vytvořeny protilátky, pouze při snížené imunitě může mononukleóza znovu propuknout (takzvaná reaktivovaná mononukleóza), a to i vícekrát, ale nikdy už v takové síle jako poprvé.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Poradna

V naší poradně s názvem LATKA NA RUST ČLOVEKA 40 ROKOV BYLINK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera, Čonkovs.

Dobry den prosim mate nrjake bylinky na rust do vysky človeka mam 40 rokov dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Růst těla v dospělosti bohužel ničím obnovit nedokážeme, ani bylinkami a ani léky. Růst je u člověka definitivně ukončen ve věku 25 let. Pak už se tělo jen zmenšuje až do smrti. Nelamte si z výškou hlavu, přijměte to a pamatujte si, co je malé to je krásné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Latka na rust človeka 40 rokov bylink

Jak poznat mononukleózu u dospělých

Mononukleóza je virové onemocnění způsobené viry Epsteina a Barrové (Epstein Barr; EBV) nebo cytomegalovirem (CMV infekce). Postihuje vnitřní žlázy, zejména slezinu a játra a uzliny, hrtanové a týlní. Nemoc zpočátku vypadá jako angína či chřipka a je tak i často diagnostikována, až poté, co neúčinkují antibiotika, je pacient testován na přítomnost virů. U dospělých jedinců není onemocnění vyloučeno, mívá však těžší průběh.

Příznaky mononukleózy jsou specifické a onemocnění se může projevovat vysokými teplotami až horečkou, úpornou bolestí v krku, objevuje se obtížné polykání, oteklé lymfatické uzliny (především v oblasti hlavy a krku), zesláblost, únava, nechutenství, bílé povlaky na krčních mandlích, huhňavý hlas, obtížné dýchání, bolest (tlak v pravém podžebří vlivem zvětšujících se jater) a jiné, méně časté příznaky, jako například bolesti hlavy a svalů, zimnice oteklá oční víčka.

Často je mononukleóza zpočátku zaměňována s angínou či chřipkou, ale při neustupujících potížích a následné návštěvě lékaře se po odebrání krve a jejím laboratorním vyšetření přijde na to, že se jedná o infekční mononukleózu – testy na specifické protilátky (Ericssonův a Paul-Bunnel test).

Testy lékař nechává udělat až po prohlídce pacienta a zpozorování výše popsaných příznaků, obvykle se totiž nedělají. Již pouhým běžným vyšetřením krve se ale dá zjistit, zda jsou zvýšené hodnoty jaterních enzymů, takzvané jaterní testy (ALT – alaninaminotransferáza, AST – aspartátaminotransferáza, GMT – gamaglutamiltransferáza a barvivo bilirubin), což může ukazovat na onemocnění mononukleózou, ale nejedná se o přímý důkaz, protože jaterní enzymy a bilirubin se mohou v krvi zvýšit i při jiných onemocněních jater.

Zdroj: Mononukleóza v dospělosti

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vēra.

Zdravím,
Hodnota mého cholesterolu je 5,2. Je mē 67 let. Jakou správnou hodnotu bych měla mít? Děkuji.
Suchanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdravá hladina cholesterolu není závislá na věku. Po dosažení dospělosti je zdravá hladina maximálně 5,2 mmol/l po celý zbytek života pro všechny. Váš cholesterol je tedy zdravý, ačkoliv jeho hodnota je rovna horní hranici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Rizika

Rizika v dětské populaci po prodělané mononukleóze jsou ojedinělá. Mohou hrozit u jedinců s oslabenou imunitou nebo u níže uvedených stavů.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Spalničky v dospělosti

Spalničky se v dospělosti vyskytují jen výjimečně. Přibližně 1, 9 % všech případů je komplikovaných, vyžadujících hospitalizaci. Z toho jde v téměř 40 % o vážná onemocnění respiračního traktu, ve 32 % o otitis media (nemocní s těmito komplikacemi tvoří 20 % všech hospitalizovaných), dále jde například o trombocytopenii (těchto případů sice není mnoho /3, 5%/, ale pacienty je nutné hospitalizovat v 75 % z nich).

Zdroj: Spalničky

Rýžová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 30 g rýže
  • 40 g mrkve
  • 40 g petržele
  • 20 g celeru
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Veškerá zelenina se očistí a nakrájí se na malé kousky. Poté se dá vařit do osolené vody. Mezitím se spařená rýže propláchne a přidá do polévky. Polévka se vaří, dokud zelenina a rýže nezměknou. Nakonec se polévka ochutí trochou soli a petrželí.

Zdroj: Mononukleóza

Jaterní dieta a mononukleóza

Kromě diety při onemocnění mononukleózou je zapotřebí dodržovat tělesný klid, to je totiž jediný způsob, jak se infekční mononukleóza léčí. Jaterní dieta a tělesný klid se používají do normalizace jaterních testů. Ve stravě je nutno vyloučit živočišné tuky, takže těstoviny ano, tuňák ne (je velmi tučný). Libové maso ano, ale v tom smyslu, že pstruh ano, tučný kapr ne. Dušená šunka ano, uzená šunka nebo uzeniny obecně ne. Sýry a jiné mléčné výrobky odtučněné nebo omezeně nízkotučné. 30 % tuku v sušině u sýra je poměrně dost, takže ne. Ovoce a zelenina bez omezení. Nealkoholické pivo obsahuje i tak určité množství alkoholu, takže chceme-li být důslední, tak ne. Ovocné džusy a čaje dle chuti. Léky se užívají jen ty nezbytné, samozřejmě antikoncepce, ale jen po konzultaci s lékařem, a pokud máte nějakou jinou dlouhodobou léčbu, tak ano.

Zdroj: Jaterní dieta

Jak dlouho je dítě infekční

Jak dlouho je dítě infekční, na to je opravdu těžká odpověď. Tím, že po infekci zůstává virus v organismu po celý zbytek života a občasně se vylučuje v slinách a sekretech dutiny ústní bez toho, aniž by měl jedinec jakékoliv obtíže, infekční může být kdykoliv. Hladina protilátek jenom signalizuje, jestli organismus v kontaktu s virem byl, ale na určení infekčnosti člověka vliv nemá.

Zdroj: Mononukleóza u dětí

Drůbeží polévka s krupicovými nočky

Ingredience na 4 porce:

  • 40 g drůbežího masa
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 1 bílek
  • 20 g krupice
  • Petržel
  • Sůl

Postup přípravy:

Maso se nakrájí na malé kostičky a vloží se do osolené vody s nakrájenou zeleninou. Mezitím, co se vaří polévka, se vidličkou rozšlehá bílek a vmíchá se do krupice tak, aby vznikla hustá hmota. Z té se lžičkou vykrajují malé nočky, které se pak vkládají do polévky. Pokrm se pak dochutí nakrájenou petrželí.

Zdroj: Mononukleóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP