Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOZKOVÁ PŘÍHODA

OBSAH

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mozková mrtvice odborně cévní mozková příhoda může mít dvě příčiny. Buď se ucpe céva a nebo praskne. V prvním případě je třeba rozpustit sraženinu a v druhém případě naopak srážení krve podpořit. Wobenzym může pomoci předcházet krevním sraženinám, které by mohly znovu ucpat cévu v mozku, protože aktivuje enzymatický rozklad fibrinu v krevních sraženinách. Mohl by tak přispět v prevenci opakování mrtvice, která byla způsobena ucpáním cévy - tak zvaná ischemická cévní mozková příhoda.

Neexistují žádné výzkumy, ani z lékařské praxe nejsou k dispozici žádné důkazy o přínosech Wobenzymu v následné léčbě cévní mozkové příhody. Rovněž nejsou široce známy ani následky takového užívání. Každá cévní mozková příhoda má svou následnou léčbu. U ischemické cévní mozkové příhody, kde by mohl být Wobenzym přínosem, se tato léčba týká prodloužení srážení krve - tak zvané léky na ředění krve. Wobenzym má také vliv na krevní sraženiny, proto by jeho případné zavedení do léčby mělo být konzultováno s neurologem, který vede léčbu po mrtvici.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Videonávod jak poznat krvácení do mozku

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Lančova.

Prodělala jsem slabou mozkovou mrtvičku užívám Eligus 5mg 2×denně chtěla bych letět letadlem cesta trvá 5hod.,ale při přistání mám obrovské tlaky v hlavě .Mám sice strach, ale chci se poradit.Děkuji za odpověď
JE MI 67LET.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině konzumace s vaším neurologem může dát spolehlivou odpověď. Můžete ji absolvovat i po telefonu. Neurolog zhodnotí váš stav a sdělí vám postup, kterým se připravíte na vaší cestu do exotiky.
V případě, že dostanete předpis na injekci nízkomolekulárního heparinu, tak zde najdete návod, jak si ji aplikovat před odletem: youtu.be/FBrCBIvmYYY…
Návod je velmi podrobný a je veden v angličtině, což ve vašem cestovatelském případě určitě nebude problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu po mozkové pohodě letět letadlem

Videonávod jak poznat mrtvici

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi DIETA NA 28 DNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Turková.

Dobrý den,mohla by jste mi na přiložený e-mail zaslat Vaši dietu na 28 dní. Původně jsem vážila 88kg s výškou 178cm-to bylo akorát.Jenže mě postihla mozková příhoda a už se méně hýbu,takže kila šla nahoru.Moje váha nyní je 98kg.Potřebovala bych shodit aspoň 8kg. Moje e-mailová adresa je: dohodilka59@seznam.cz. Děkuji za kladné vyřízení Turková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta na 28 dni

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diastolický tlak nad 100 

45 % úmrtí u mužů a 50 % u žen je způsobeno nemocemi srdce a oběhového systému, které stojí ruku v ruce s arteriální hypertenzí, jako například ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, srdeční selhání, selhání ledvin, cévní mozková příhoda a ischemická choroba tepen. Při dlouhodobém vysokém diastolickém tlaku jsou ohroženy cévy, srdce a další orgány, tudíž je nutné tento stav léčit.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi MÁM NEUROPATII - MÁM NÁROK NA PRŮKAZKU ZTP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Rusinová.

Byla mi zjištěná neuropatie v noze. Mám problémy při chození - zakopávám. Mám nárok na průkaz ZTP?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alžběta Fialová.

Dobrý den, jsem po infarktu , 5 minut zástava srdce, po 5 letech mozková příhoda, zůstaly následky , neustálé pády, několikrát zlámané ruce po pádech , PR zlomenina zápěstí, LR zlomenina předloktí, rozdrcené rameno, do dnes 6 šroubů a titanová tyč až po loket , PN zlomené oba kotníky , operace , otevřený úraz PN hlezno , rána až na kost ! Bojím se chodit sama ven! Pouze s doprovodem ! A před 3 roky zjištěna neuropatie dolních končetin ! Zažádala jsem o kartu ZTP žádost byla zamítnuta !! ??

Zdroj: diskuze Mám neuropatii - mám nárok na průkazku ztp?

Ředí Aulin krev?

Jestliže užíváte některé z následujících léčivých přípravků pro ředění krve (antikoagulancia, například Warfarin, nebo přípravky potlačující shlukování krevních destiček, například aspirin nebo jiné salicyláty), jejich účinky se mohou navzájem ovlivňovat s přípravkem Aulin. Aulin by se také neměl užívat, pokud jste prodělali krvácení do mozku (cévní mozková příhoda), máte-li problém s krvácením nebo jakékoliv problémy související se špatnou srážlivostí krve či trpíte poruchou funkce jater.

Zdroj: Aulin rozpustný

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Chlorella v sobě skrývá nebezpečí v podobě zhoustnutí krve během užívání. Chlorella, podobně jako i ostatní zelené zeleniny, obsahuje vitamin K, který oslabuje účinnost léku Warfarin. Při současném užívání Warfarinu a chlorelly by mohlo hrozit nebezpečí vytvoření trombu a vzniku mrtvice. Lidé, kteří jsou po IKTu (mozková příhoda) a berou trvale léky na ředění krve, tak by něměli chlorellu užívat bez porady se svým neurologem, protože chlorella pro ně představuje potencionální nebezpečí!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí!

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Podle posledních poznatků v sobě chlorella skrývá nejen užitečné účinky, ale i nebezpečí v podobě zhoustnutí krve během užívání. Chlorella, podobně jako i ostatní zelené zeleniny, obsahuje vitamin K, který oslabuje účinnost léku Warfarin. Při současném užívání Warfarinu a chlorelly by mohlo hrozit nebezpečí vytvoření trombu a vzniku mrtvice nebo infarktu myokardu. Lidé, kteří jsou po IKTu (mozková příhoda), nebo s ischemickou chorobou srdeční a berou trvale léky na ředění krve, tak by něměli chlorellu užívat bez porady se svým neurologem nebo kardiologem, protože chlorella pro ně představuje potencionální nebezpečí!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem MOZKOVÁ MRTVICE U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Po prodělané mrtvici je nejúčinnější procvičování umrtvených partií - pohybových i mentálních. Jinak lékaři často snižují srážlivost krve, takže je potřeba dodržovat pravidla stravování, pokud je lék vyžaduje. Mrtvice byla dříve onemocněním, na které se zpravidla umíralo, proto je důležité vnímat současnou záchranu jako znovuzrození do nového života s novými podmínkami. Zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím neurologem a pečlivě dodržujte jeho doporučení. Určitě nezkoušejte žádné bylinky ani doplňky stravy bez vědomí tohoto lékaře. Mnohé postupy jsou léčivé, ale u nemocného po mrtvici by mohly mít opačné účinky.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirek.

Tak každopádně nic jiného než doporučení lékaře zkoušet nebudu to v žádném případě ale v nemocnici kde leží v devadesátých letech z ní udelaly vozíčkáře a teď ji chtějí brát na rezonanci se šrouby v pateri takže jediné co udělám že ji nechám převézt do ikemu nebo do Motole kde jsou lékaři a ne reznici

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi MOZKOVÁ VÝDUŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JINA.

Dobrý den paní Sniehottová .Já tohle prožívám s manželem,který strávil rok a půl v nemocnici a ne s dobrým zacházením a péčí.Otvírali mu hlavu a na levou stranu byl úplně ochrnutý.Já zestárla o dvacet let zůstala jsem na vše sama a taky nemocná.Už je tři r.doma a lepší se to neustálým cvičením.Vy jste mladá určitě se to zlepší,jak píšete tak už chodíte?Na ruku používáme pneudlahu půl h.a pak se lépe s rukou cvičí.Manžel v ramenu ruku rozcvičil ale v lokti a prsty ne.Dobrý léčitel taky pomúže .Vše je na hodně dlouho,ale nepřestávat neustále cvičit a prosit toho nahoře o pomoc.Přeju aby se vaše léčení rychle zlepšovalo.Pokud budete chtít tak se ozvěte ,třeba poradíte nám kam do lázní nebo rehabilitaci. Spozdravem Vodrážková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Sniehottová.

Dobrý den, paní Vodrážková,
velmi děkuji za Vaši reakci, moc ráda bych Vám také napsala, jen si nejsem jistá,
zda to dojde opravdu Vám. Proto Vás prosím, ozvěte se mi a napište mi svou mailovou adresu. Děkuji.
Můj mail je jana.terezie@seznam.cz
Jana niehottová

Zdroj: diskuze Bolesti po operaci mozkové výdutě

Co se stane, když aneurysma krvácí?

Pokud aneurysma praskne, může dojít k prosakování do prostoru kolem něj do mozku, to se nazývá subarachnoidální krvácení. Jeho dopady pak závisí na množství krve, kterou aneurysma propustí.

  • Při prasknutí aneurysma může dojít k náhlé bolesti hlavy, která může trvat několik hodin až dnů.
  • Při prasknutí aneurysma může dojít k nevolnosti a zvracení.
  • Prasklé aneurysma může vyvolat ospalost nebo kóma.

Krvácením může dojít k poškození mozku, to se nazývá krvácivá cévní mozková příhoda, což může vést k:

  • ochabnutí nebo ochrnutí horní či dolní končetiny,
  • potížím s řečí,
  • problémům se zrakem,
  • záchvatům.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

První pomoc

Pokud se setkáte s osobou, u které máte podezření, že právě prodělala cévní mozkovou příhodu, neváhejte zavolat lékařskou pomoc. Vyčkejte s osobou na příjezd záchranné služby, hlídejte její stav a popište přesný sled událostí, jenž je poté velmi důležitý pro správnou diagnózu. V první pomoci můžete opravdu udělat pouze to, že na osobu budete mluvit a kontrolovat tak její stav vědomí. Pokud by došlo k zástavě srdeční činnosti, je nezbytné reagovat srdeční masáží. V případě, že jste již CMP prodělali, je nutné dodržovat lékařské pokyny a pokyny ostatních pracovníků, kteří se o Vás budou starat. Cévní mozková příhoda je onemocnění, které vyžaduje pevnou vůli a psychickou vyrovnanost. Abyste se mohli vrátit k běžnému životu, nesmíte polevit v rehabilitaci.

Zdroj: Mrtvice

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Vyšetření

Nejzávažnější a zároveň život ohrožující komplikací je prasknutí výdutě (ruptura aneuryzmatu), která vzhledem k tomu, že bývá většinou na velké tepně, ohrožuje akutně psa na životě – je zde možnost vykrvácení z prasklého aneuryzmatu, a to buď do dutiny břišní, nebo do mozkové tkáně.

Další možnou komplikací je vznik trombů, tedy krevních sraženin. Krev se obvykle začne srážet v místech, kde je zpomalen její proud. Normální hodnota rychlosti proudu krve brání před vytvořením krevních sraženin. V případě aneuryzmatu nebo disekce se krev dostává do prostor, kde může proudit někdy i svou původní rychlostí, častěji je však zpomalena, v horším případě se úplně zastavuje, to hlavně tehdy, vznikne-li vakovité aneuryzma vyplněné krví, které je s původní cévou spojeno jen tenkou stopkou. V takovém případě se krev vysráží a tromby se mohou dostat do cirkulace, kde jsou příčinou mnohdy i masivní embolie.

Embolie je vmetení krevní sraženiny do jiného místa oběhu, nejčastěji do plic, kde způsobuje ucpání krevního řečiště.

Je důležité ověřit si diagnózu mozkového krvácení na CT, popřípadě na magnetické rezonanci, protože stejné příznaky jako krvácení může mít i „mozková mrtvice“, tedy stav, kdy se nějaká cévka ucpe a vytvoří se ložisko nezásobené kyslíkem a dojde k ischemické cévní mozkové příhodě. Je nutné odlišit příčinu příznaků, protože podle toho se volí léčba. Ještě je nutno zmínit, že takzvaná cévní mozková příhoda je z 80 % ischemické povahy, tedy že se ucpe přívodní céva, a z 20 % se jedná o krvácení.

Zdroj: Výduť na mozku u psa

Příznaky ucpané krkavice

Ucpaná krční tepna se projevuje ochrnutím či brněním poloviny těla, poruchami řeči či náhle vzniklou poruchou zraku (dočasná slepota). Navíc zúžení krční tepny nemocného ohrožuje oddrolením části plátu (který zúžení způsobuje) a jeho „vmetením“ (embolií) do mozku, čímž může vzniknout rovněž mozková mrtvice.

Zdroj: Ucpaná krkavice

Příčiny CMP

U této nemoci můžeme jednoznačně říct, že riziko jejího vzniku se zvyšuje s věkem. Samozřejmě není vyloučeno, že cévní mozkovou příhodou nemůže onemocnět dítě. V dětském věku často dochází k trvalému ochrnutí (plegiím). Musíme brát v úvahu rodinné dispozice a pohlaví, jelikož u mužů je vyšší riziko bez ohledu na věk, a to v poměru muži : ženy = 1,5 : 1. Dalším a zároveň hlavním rizikovým faktorem je vysoký krevní tlak (hypertenze). Pokud má člověk sklony k ateroskleróze (zužování cév nahromaděním tuku), v mozku dojde k ucpání sklerotické cévy (zúžená céva) úplným uzavřením nebo se uvolní tuk z jiné cévy (nejčastěji ze srdeční), a ten dopluje do mozku a cévu ucpe. Nesmíme zapomínat na onemocnění, která patří do rizikových skupin této nemoci. Patří sem cukrovka (diabetes mellitus) a zvýšená hladina tuků v těle (hyperlipidemie). A samozřejmě zde řadíme i kouření (rizikový faktor pro mnoho nemocí – ateroskleróza, hypertenze atd., jež s CMP úzce souvisí). Dalším nebezpečím mohou být vrozené vady mozkových cév. Cévní mozková příhoda se v mladším věku často vyskytuje ve spojení s leukémií, infekčními chorobami nebo intoxikacemi (předávkování – alkohol, drogy nebo léky).

Zdroj: Mrtvice

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Zdroj: Cévní mozková příhoda


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP