Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOZOL NA PLOSCE NOHY

OBSAH

Mozol

Postupným a přiměřeným zatěžováním prací nebo sportem nevznikne na inkriminovaném místě puchýř, ale vytvoří se mozol. U mozolu se pokožka stává pevnější, odolnější vůči zátěži, a poněkud tmavší a vyšší (hyperkeratóza). Dokud mozol nevadí, je možné jej ošetřovat a promazávat. V případě, že mozol začne překážet, je potřeba jej odstraňovat (snášet) například pilníkem. Patřičným odborným pracovištěm je pedikúra nebo manikúra.

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem MOZOLY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Jarošová.

pracuji jako skladnice ve skladu,takže denně naběhám 10 až 20km.Udělal se mi na noze ze spoda bolestivý mozol,který strašně bolí je na bříšku ve předu pod druhým prsrem u nohy.Nevím jak mám ten bolestivý mozol léčit jestli mastí a jakou nabo operací. Děkuji předem za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako skladnice tedy pracujete asi už delší dobu, když víte kolik v průměru denně nachodíte, že ano? Takže jako první bude třeba nalézt příčinu puchýře, což mohou být nové a nebo po delší době opět nošené boty, nevhodné zkrabacené ponožky, ale také to může zavinit vlhká kůže, například z předchozí koupele, kterou pak uzavřete v botě. Co teď s tím dělat? Je jasné, že každý krok bude obnovu kůže ztěžovat, takže pokud můžete, jezděte na kole. Popřípadě můžete požádat praktického lékaře o několikadenní neschopenku. Rozhodně puchýř nepropichujte a ani neodstraňujte odfouklou kůži. Ta totiž stále tvoří nejlepší ochranný kryt pro nově vzniklou kůži. Okolí puchýře udržujte v čistotě a v suchu. Po koupeli dosáhnete nejlepšího vysušení vlažným fénem. Jednou denně před spaním místo namažte Indulonou nebo Niveou.
Tělo vám tímto dává najevo, že zátěž na nohy, kterou po něm chcete, přesahuje jeho možnosti a asi by bylo vhodné poohlédnout se po jiném zaměstnání. Zvláště pokud by se tento problém opakoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozoly na nohou

Vyříznutí kuřího oka

V případě velkého kuřího oka je možné provést vyříznutí při lokálním znecitlivění, požádejte o to svého kožního lékaře nebo kontaktujte kožního lékaře, který tyto zákroky provádí.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Mozol

Mozol vzniká na difúzní hyperkeratotické lézi, která má relativně rovnoměrnou tloušťku. Obvykle se nachází na plosce nohy, zejména v místě tření, podráždění nebo tlaku. Na rozdíl od kuřího oka jsou okraje mozolu nedefinované. Existují dva typy mozolů. Jeden z mozolů připomíná plantární bradavice a je často označován jako plantární kuří oko. Druhý typ mozolů je virového původu. Tento druh má tendenci krvácet.

Zdroj: Kuří oka

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ A BOLESTIVÉ KLOUBY PRSTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobrý den.Mám na prave ruce na prostrednim prstě z vrchu na kloubu mozol a a všimla jsem si i maleho otoku na ukazovačku a i na tom prostředníčku.Bolest při pohmatu.
M.Tomíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé a bolestivé klouby prstů na ruce

Kuří oko nebo bradavice

Kuří oko je bolestivé, tlakem podmíněné nadměrné zrohovatění kůže nad kostními výstupky. Kuří oko nejčastěji vzniká na patě, plosce nohy, v hlubokých kožních prasklinách, případně se na prstech vyskytuje takzvané měkké kuří oko. Nejčastější příčinou vzniku kuřích ok bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Jedná se o žlutošedivě zbarvený útvar, asi 3–12 mm velký. Bolest způsobuje zanořený čep pod povrch, který tlačí na kost.

Pokud se vám vytvoří kuří oka, zajděte s nimi na pedikúru. Ale pokud se jedná o virové bradavice, tak ty by měl odstranit lékař. Pokud se jedná o malé bradavice, lze je léčit protivirovými přípravky, například vlaštovičníkem nebo lápisem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Jak vydloubnout kuří oko

Je také možné laserové odstranění kožního útvaru, ale tato metoda je velmi bolestivá. Je však možné tuto metodu provést s lokální anestezií, tudíž téměř bez bolesti.

Důležitým bodem v léčbě je nahrazení nepohodlných bot za vhodnější, které nebudou obnovovat léčené kuří oko. Pomoci od bolesti mohou ortopedické nebo gelové vložky. Vhodné je pravidelné obrušování plosek nohou pemzou a dostatečná hydratace chodidel. Také byste měli na nohy používat kvalitní hydratační přípravky. Nohy zvláčníte i s pomocí receptu našich babiček, které si nohy mazaly silnou vrstvou krému a přes noc daly nohy do silných ponožek. Další tip doporučuje promazat nohy namísto krému olivovým olejem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA MOZOLY NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fílová.

Dobrý večer,jelikož jsem pracovala ve skladu a součástí mé práce
bylo i zasílání zboží poštou,tak při převazování balíků provázkem jsem
si vypěstovala na pravém ukazováčku,snad,mozol,jestli to tak mohu nazvat,párkrát jsem si tento hrbolek upilovala pilníčkem na nehty,ale zase dorůstá,chtěla jsem požádat,zda se toto dá odstranit po domácku vyrobeným receptem,nebo,snad budu muset navštívít kožní oddělení? (nerada):(
Děkuji za odpověď Fílová Jana, Teplice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Díky namáhání se Vám na ukazováčku vytvořila hyperkeratóza neboli mozol. Je to přirozený proces těla, které se přizpůsobuje nadměrnému lokálnímu namáhání. Takovéto mozoly jsou třeba často vidět u lidí v kanceláři, kteří často klepou na dveře. Když namáhání přestane, tak časem zmizí i mozol, ale trvá to dlouho, asi tak dlouho, jako když vznikal. Můžete ho opilovávat Vám příjemným pilníkem a promazávat ho hutným krémem na ruce, než zmizí. Pokud se Vám v něm netvoří hluboké praskliny do živé tkáně, tak není třeba s tím chodit na kožní. Odbornou pomoc můžete nalézt ve studiu s manikúrou a pedikúrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak na mozoly na prstech

Náplast na kuří oka

Náplastí na kuří oka je celá škála. Vhodné jsou hydrokoloidní náplasti, které urychlují odstranění kuřího oka. Tlumí bolest při došlapu v obuvi. Hydrokoloidní polštářek změkčuje kuří oko, napomáhá tak k jeho hojení a regeneraci kůže. Tvar náplasti umožňuje lepší přilnutí a přizpůsobení se vaší pokožce. Náplast je průsvitná, takže můžete sledovat ránu i její okolí. Výše popsané náplasti zakoupíte například pod názvem Cosmos – Náplast na kuří oka.

Nová celohydrokoloidní náplast Cosmos „Na kuří oka Twin tec“ se dvěma vrstvami hydrokoloidů je určena pro dvojí ochranu a účinnou léčbu kuřího oka. Mírní tlak a bolest, je diskrétní a prodyšná, snadno se odstraňuje. Je voděodolná. Více se těchto produktech dozvíte zde.

Tento typ náplastí je dostupný v lékárnách nebo prodejnách se zdravotnickými prostředky.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda Bečková.

Dobrý den. V dětství jsem trpěla nedostatkem červených krvinek a léčila jsem se na to i v ozdravovně. Před týdnem mě napadlo, jestli má únava nepramení z nedostatku železa v těle. Tak jsem si koupila prášky Superželezo forte a začala jsem je brát jeden na lačno každé ráno. Po čtyřech dnech mě začalo při chůzi bodat a pálit v plosce nohy a po masírování Ice creamem - Ledová mast, mě po dvou dnech masáže plocha píchat přestala, ale udělal se mi na dotek bolestivý otok zevnitř u kloubu kotníku. Nikdy jsem podobný zdravotní problém se šlachami neměla, i když jsem hodně sportovala. Napadlo mě podívat se na negativní účinky přebytku železa v těle a jsem velmi překvapená, že nějaké vůbec mohou být ! Máte někdo s tímto problémem zkušenost? Prosím napiště mi zda ano a jaké. Moc děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky při nadbytku železa v krvi

Co pomáhá na kuří oka

Zrohovatělou kůži lze odstranit seškrábáním po horké koupeli, nebo můžete použít masti obsahující látky, které rozpouštějí zrohovatělou kůži (například kyselina salicylová). Rizikem u tohoto defektu je, že se neléčená kuří oka mohou zanítit. V případě, že se defekt nebude hojit, musíte počítat s vyříznutím na chirurgické nebo dermatologické ambulanci.

Pokud si chcete od kuřích ok pomoci sami, máčejte nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové (koupíte v lékárně) do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraňte nožíkem či žiletkou a zalepte náplastí. Po čtyřech dnech náplast odkryjte a postup opakujte do vyléčení. V lékárně lze zakoupit i speciální náplasti napuštěné kyselinou salicylovou, které mohou být na postiženém místě nalepeny, tudíž působí celý den.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marir Petrova.

Mám roztrošenou sklerozu a mám křečové žíly (metličky) nemůžu vydržet na nohy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otekle nohy

Patogeneze

Patogenem je abnormální mechanické napětí na kůži, které má za následek tvorbu několika vrstev epitelu (hyperkeratózy). Abnormální mechanické namáhání může být způsobeno vnitřními faktory (deformita) a vnějšími faktory (těsná obuv, nesrovnalosti uvnitř boty). Z hlediska namáhání dochází na kůži ke zvýšení tlaku, a tak tělo chrání podrážděnou pokožku tím, že tvoří hyperkeratotické léze (kuří oko, mozol). Zvýšený tlak úměrně zvyšuje tvorbu kuřích ok.

Zdroj: Kuří oka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM-MALICEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AneZra.

Dobrý den, dnes jsem všimla skvrny na malíčku u nohy. Mám obavu z nádoru. Stává se mi, že se bouchnutí, i když si to teď neuvědomují. Odstrihla jsem horní kousek nehtu a vlek byl na něm vidět. Mohu být v klidu nebo raději hned k lékaři? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš malíček nemá dostatek prostoru v těsné obuvi. Kvůli tomu se vám tvoří mozol na kůži malíčku a pod nehet se vám vylévá krev, která ho obarvuje do tmava. Výrony krve stále pokračují, takže očekávejte i v následujících měsících, že budete mít tmavé fleky pod nehtem. Dokud neodstraníte příčinu - těsné boty, problémy s barvou nehtu nepřestanou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Hruby.

Dobry den,mam hrozně studene nohy od kotniku dolu a studene až bolestive chodidla,paty. byl jsem snad u všech lekařu ale nic se nenašlo.dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na studené nohy dobře účinkují přípravky s obsahem ginkgo biloba - jinan dvoulaločný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Příznaky mozolů

Mozoly nejčastěji nalezneme na rukou a nohou. Mozol má podobu neostře ohraničeného a tuhého ložiska, které má barvu okolní kůže. Povrch kůže je drsný, často se odlupuje. Jindy může být povrch hladký, potom v něm vznikají bolestivé trhliny. Mozoly se vytvářejí také jako profesionální stigmata, například mozoly na bříškách prstů u houslistů a podobně. Výskyt mozolů může mít různé příznaky, které vždy závisí na příčinách. Níže jsou uvedeny některé z běžných příznaků mozolů.

  • Růst ztvrdlé kůže na jakékoli části ruky.
  • Bolestivost, která se zvyšuje při tlaku.
  • Zvýšené nepohodlí při práci.
  • Vznik puchýřů, suché nebo mastné kůže.

Zdroj: Jak na mozoly

Příčiny mozolů

Mozol vzniká při opakovaném tření a tlakem na kůži. Jedná se o adaptaci kůže (či obrannou reakci kůže) na mechanickou zátěž. Existuje mnoho činností způsobujících mozoly na rukou, některé jsou vyjmenovány níže.

  • U některých jedinců se mohou mozoly vyskytovat na prostředníčku, protože je tento prst neustále zatěžován při psaní perem či jiným psacím nástrojem.
  • Další příčinou vzniku mozolů jsou hudební nástroje, kdy jsou prsty vystavovány obrovskému tření o struny (kytara).
  • Mezi další příčiny patří zahradničení. Při zahradničení dochází k tvorbě mozolů díky nástrojům, které jsou určeny na zahrádku (motyčka, hrábě a další).

Zdroj: Jak na mozoly

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP