Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOZOLY NA CHODIDLECH

OBSAH

Léčba mozolů

Mozoly se léčí aplikací mastí, které obsahují kyselinu salicylovou. Důležité je i odstranění mechanického působení.

Zdroj: Jak na mozoly

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Domulenka.

Skus si to patlat mydlem a mastickama az po tom skus si to udelat pilnickem a potom tema mydlema

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Příznaky mozolů

Mozoly nejčastěji nalezneme na rukou a nohou. Mozol má podobu neostře ohraničeného a tuhého ložiska, které má barvu okolní kůže. Povrch kůže je drsný, často se odlupuje. Jindy může být povrch hladký, potom v něm vznikají bolestivé trhliny. Mozoly se vytvářejí také jako profesionální stigmata, například mozoly na bříškách prstů u houslistů a podobně. Výskyt mozolů může mít různé příznaky, které vždy závisí na příčinách. Níže jsou uvedeny některé z běžných příznaků mozolů.

  • Růst ztvrdlé kůže na jakékoli části ruky.
  • Bolestivost, která se zvyšuje při tlaku.
  • Zvýšené nepohodlí při práci.
  • Vznik puchýřů, suché nebo mastné kůže.

Zdroj: Jak na mozoly

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry vecer, loupe se mi kuze na ploskach obou nohou, prosim poradte mi co s tim? Vera

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Nebo mi zavolejte na 607131750

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Mozoly a kuří oka

Kuří oka se obvykle projeví jako následek nevhodné obuvi. Odstranění chirurgickou cestou je docela dobře možné, zato náplasti na kuří oka mohou u citlivých osob způsobit poškození kůže, které si nezadá s poleptáním žíravinou. Také homeopaticky lze kuří oka odstranit celkem snadno.

Mozoly – vrstva odumřelých a ztvrdlých kožních buněk – jsou tvořeny opakovaným tlakem na jedno místo, což podněcuje zrychlenou tvorbu kožních buněk. Obecně řečeno jsou kuří oka a mozoly podobným ztvrdnutím kůže v důsledku tlaku či tření. Hlavním rozdílem je, že kuří oka jsou hlubším, více ohraničeným ztvrdnutím kůže a mozoly pokrývají spíše širší oblast povrchu kůže a nejsou tak hluboké jako kuří oka. Obvykle se mozoly objevují na bříškách chodidel a pat a mají žlutohnědé zabarvení. Jsou způsobeny vysokými podpatky, dlouhým stáním či obezitou. Ve své podstatě jsou mozoly neškodné, avšak mohou být velmi bolestivé a vést k dalším komplikacím.

Mozoly

Zde je článek, který podrobně popisuje mozoly.

Kuří oka

Zde je článek, který podrobně rozebírá kuří oka.

Mozoly a kuří oka – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy mozolů a kuřích ok.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Příčiny mozolů

Mozol vzniká při opakovaném tření a tlakem na kůži. Jedná se o adaptaci kůže (či obrannou reakci kůže) na mechanickou zátěž. Existuje mnoho činností způsobujících mozoly na rukou, některé jsou vyjmenovány níže.

  • U některých jedinců se mohou mozoly vyskytovat na prostředníčku, protože je tento prst neustále zatěžován při psaní perem či jiným psacím nástrojem.
  • Další příčinou vzniku mozolů jsou hudební nástroje, kdy jsou prsty vystavovány obrovskému tření o struny (kytara).
  • Mezi další příčiny patří zahradničení. Při zahradničení dochází k tvorbě mozolů díky nástrojům, které jsou určeny na zahrádku (motyčka, hrábě a další).

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA MOZOLY NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fílová.

Dobrý večer,jelikož jsem pracovala ve skladu a součástí mé práce
bylo i zasílání zboží poštou,tak při převazování balíků provázkem jsem
si vypěstovala na pravém ukazováčku,snad,mozol,jestli to tak mohu nazvat,párkrát jsem si tento hrbolek upilovala pilníčkem na nehty,ale zase dorůstá,chtěla jsem požádat,zda se toto dá odstranit po domácku vyrobeným receptem,nebo,snad budu muset navštívít kožní oddělení? (nerada):(
Děkuji za odpověď Fílová Jana, Teplice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Díky namáhání se Vám na ukazováčku vytvořila hyperkeratóza neboli mozol. Je to přirozený proces těla, které se přizpůsobuje nadměrnému lokálnímu namáhání. Takovéto mozoly jsou třeba často vidět u lidí v kanceláři, kteří často klepou na dveře. Když namáhání přestane, tak časem zmizí i mozol, ale trvá to dlouho, asi tak dlouho, jako když vznikal. Můžete ho opilovávat Vám příjemným pilníkem a promazávat ho hutným krémem na ruce, než zmizí. Pokud se Vám v něm netvoří hluboké praskliny do živé tkáně, tak není třeba s tím chodit na kožní. Odbornou pomoc můžete nalézt ve studiu s manikúrou a pedikúrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak na mozoly na prstech

Mozoly a kuří oka

Ocet se používá na léčbu mozolů a kuřích ok. Stačí namočit kousek tvrdého chleba do octa a přiložit jej na mozol nebo kuří oko. Chléb v octu se přikládá pouze na noc.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry vecer, loupe se mi kuze na ploskach obou nohou, prosim poradte mi co s tim? Vera

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den Vero,napiste mi na meil,ja vam napisu co a jak

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Hnědé skvrny na chodidlech

Hnědé skvrny na chodidlech mohou být způsobeny hyperkeratózou. Hyperkeratózu charakterizuje ztluštění svrchní vrstvy kůže. Tato svrchní vrstva obsahuje tvrdou ochrannou bílkovinu zvanou rohovina (keratin), která je hlavní složkou vlasů a najdeme ji také v nehtech. Toto hnědé tvrdnutí kůže je často součástí běžné obrany před drhnutím, tlakem a dalšími formami lokálního podráždění.

Příčiny

Příčinou hnědých skvrn na chodidlech bývá hyperkeratóza. První fáze onemocnění je bezbolestná a nevykazuje žádné zjevné obtíže, postupem času však dochází k narušení kožního krytu, prasknutí hyperkeratózy a vzniku vředu. Vše násobí také infekce v ráně, která se může dostat až do hlubších struktur a způsobit závažné onemocnění (flegmona, absces, osteomyelitida). Hyperkeratóza může mít mnoho podob. Mozoly a kuří oka, bradavice, lichen planus (svědivé modrofialové léze na kůži), aktinická keratóza (ploché červené hrubé oblasti na kůži), ekzém. Vzniká z příčin genetických či fyziologických, vliv mohou mít i špatné zvyky (nevhodně zvolená velikost obuvi, nadváha, nedostatečná či přílišná hygiena a podobně). Stav hyperkeratózy zhoršuje i nedostatek vitamínů A, C, E a B-komplexu).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají hnědé skvrny na chodidlech.

Odstranění

K odstranění hyperkeratózy se nabízí tyto možnosti:

  • kryochirurgie – je vhodná zejména v případě výskytu bradavic, seboreické keratózy či aktinické keratózy;
  • laserové či chirurgické odstranění
  • kortikosteroidní masti – na chronický ekzém a lichen planus;
  • kyselina salicylová;
  • pleťové peelingy – pro urputné případy hyperkeratózy

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kejtynka.

Bezvadný krém na chodidla je z hadím tukem(ani není drahý a velice pomáhá,napište mi)

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Mozol

Postupným a přiměřeným zatěžováním prací nebo sportem nevznikne na inkriminovaném místě puchýř, ale vytvoří se mozol. U mozolu se pokožka stává pevnější, odolnější vůči zátěži, a poněkud tmavší a vyšší (hyperkeratóza). Dokud mozol nevadí, je možné jej ošetřovat a promazávat. V případě, že mozol začne překážet, je potřeba jej odstraňovat (snášet) například pilníkem. Patřičným odborným pracovištěm je pedikúra nebo manikúra.

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem MOZOLY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Jarošová.

pracuji jako skladnice ve skladu,takže denně naběhám 10 až 20km.Udělal se mi na noze ze spoda bolestivý mozol,který strašně bolí je na bříšku ve předu pod druhým prsrem u nohy.Nevím jak mám ten bolestivý mozol léčit jestli mastí a jakou nabo operací. Děkuji předem za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako skladnice tedy pracujete asi už delší dobu, když víte kolik v průměru denně nachodíte, že ano? Takže jako první bude třeba nalézt příčinu puchýře, což mohou být nové a nebo po delší době opět nošené boty, nevhodné zkrabacené ponožky, ale také to může zavinit vlhká kůže, například z předchozí koupele, kterou pak uzavřete v botě. Co teď s tím dělat? Je jasné, že každý krok bude obnovu kůže ztěžovat, takže pokud můžete, jezděte na kole. Popřípadě můžete požádat praktického lékaře o několikadenní neschopenku. Rozhodně puchýř nepropichujte a ani neodstraňujte odfouklou kůži. Ta totiž stále tvoří nejlepší ochranný kryt pro nově vzniklou kůži. Okolí puchýře udržujte v čistotě a v suchu. Po koupeli dosáhnete nejlepšího vysušení vlažným fénem. Jednou denně před spaním místo namažte Indulonou nebo Niveou.
Tělo vám tímto dává najevo, že zátěž na nohy, kterou po něm chcete, přesahuje jeho možnosti a asi by bylo vhodné poohlédnout se po jiném zaměstnání. Zvláště pokud by se tento problém opakoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozoly na nohou

Mast na popraskané paty

Rozpraskaná kůže na chodidlech se léčí jen jedním způsobem, a to mazáním, mazáním a zase mazáním.

Zde můžete vidět mast na popraskané paty.

Zdroj: Dírky na patách

Cukrovka a amputace

Jak může cukrovka způsobit amputaci prstu?

Diabetes je spojen se dvěma dalšími stavy, které zvyšují šance na amputaci nohy: onemocnění periferních tepen a diabetická neuropatie.

  • Onemocnění periferních tepen může zúžit tepny, které vedou krev do nohou a chodidel a zvýšit pravděpodobnost vzniku vředů (otevřených vředů) a infekcí. Když nemáte dobrý oběh, může to také způsobit, že se tyto věci hojí pomaleji.
  • Neuropatie je poškození nervů. Vysoká hladina cukru v krvi způsobená cukrovkou může poškodit nervy a krevní cévy ve vašem těle. To zahrnuje ty na chodidlech a nohách. Pokud jsou vaše nervy poškozené, nemusíte cítit bolest, teplo, chlad, ostré předměty nebo jiné příznaky vředů nebo infekcí. Pokud máte neuropatii na nohou, můžete celý den chodit s kamenem v botě a nevědět o tom. To znamená, že byste se mohli ošklivě pořezat a nevšimnout si toho, dokud se rána nezanítí.

To zvyšuje riziko vážné infekce nebo gangrény, což znamená odumření postižené tkáně. V některých závažných případech je jediným způsobem, jak mohou lékaři infekci nebo gangrénu léčit, amputovat nebo odstranit postiženou oblast.

Další věci mohou také zvýšit pravděpodobnost amputace:

  • Rodinná anamnéza amputací nohy souvisejících s cukrovkou;
  • Ostatní členové rodiny s diabetem;
  • Vředy na nohou;
  • Zlomeniny chodidla;
  • Pomalu se hojící rány;
  • Plíseň nehtů nebo jiné infekce nehtů;
  • Otlačeniny;
  • Kuří oka;
  • Tlusté mozoly

Zdroj: Jak dlouho se hojí amputace prstu

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dostal.

Dobrý den
Chtěl bych poradit co mi pomůže na neuropatii na chodidlech.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Josef Dostal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie dolních končetin může mít řadu příčin. Dá-li bůh a poštěstí se, že znáte příčinu, která se dá léčit, tak můžete zmírnit i projevy neuropatie. Někdy se ale nepodaří nalézt žádnou příčinu a léčba je pak nemožná. Bez znalosti vašeho zdravotního stavu je možné odpovědět pouze obecně.

Cílem léčby je zvládnout stav způsobující neuropatii a zmírnit příznaky.


Léky proti dlouhodobé bolesti bez předpisu:

Kyselina acetylsalicylová – např. léky Aspirin, Anopyrin, Acylpyrin

Diclofenac – např. léky Almiral, Dicloalgan, Diclofenac, Flector, Olfen, Veral, Voltaren

Ibuprofen – např. léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen

Nimesulid – např. lék Aulin


Léky proti dlouhodobé bolesti na lékařský předpis:

Ketoprofen – např. lék Fastum gel

Indometacin – např. lék Indometacin

Meloxikam – např. léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam

Metamizol – např. lék Novalgin

Piroxicam – např. lék Flamexin

Kyselina thiaprofenová - např. lék Surgam

Dexketoprofen - např. lék Dexoket a Ketesse


Léky proti záchvatům:

Gabapentin - např. lék Gralise, Grimodin, Gordius, Gabapentin, Gabanox, Gabagamma

Pregabalin - např. lék Kartesada, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin, Pregamid, vyvinuté k léčbě epilepsie, mohou zmírnit i bolest nervů. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost a závratě.


Léčba přes kůži:

Kapsaicinový krém, který obsahuje látku nacházející se v feferonkách, může způsobit mírné zlepšení příznaků periferní neuropatie. V místě aplikace kapsaicinu můžete mít pálení a podráždění pokožky, ale je to jen na chvíli. Někteří lidé to však nesnesou.

Lidokainové náplasti nebo krémy jsou další léčbou, kterou aplikujete na kůži a která může nabídnout úlevu od bolesti. Volně prodejná je mast Emla. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost, závratě a necitlivost v místě náplasti.

Antidepresiva. Bylo zjištěno, že některá tricyklická antidepresiva, jako je Amitriptylin nebo Nortrilen pomáhají zmírňovat bolest tím, že narušují chemické procesy ve vašem mozku a míše, které způsobují, že pociťujete bolest.

Nežádoucí účinky antidepresiv mohou zahrnovat sucho v ústech, nevolnost, ospalost, závratě, změny chuti k jídlu, přibírání na váze a zácpu.


Pokročilé terapie:

Transkutánní elektrická nervová stimulace (TENS). Elektrody umístěné na kůži dodávají jemný elektrický proud o různých frekvencích. TENS by měl být aplikován po dobu 30 minut denně po dobu přibližně jednoho měsíce. Léčbu můžete dostat v lázních nebo v rámci rehabilitace předepsané lékařem.

Výměna plazmy a intravenózní imunoglobulin. Tyto postupy, které pomáhají potlačit aktivitu imunitního systému, mohou být přínosem pro lidi s určitými zánětlivými stavy.
Výměna plazmy zahrnuje odběr vaší krve, poté odstranění protilátek a dalších proteinů z krve a návrat krve do vašeho těla. Při imunoglobulinové terapii dostáváte vysoké hladiny proteinů, které fungují jako protilátky (imunoglobuliny).

Fyzikální terapie. Pokud máte svalovou slabost, fyzikální terapie může pomoci zlepšit vaše pohyby. Patří sem energie magnetického pole, protahování, masáže, parafínové zábaly, teplé koupele. Vše k dispozici v lázních.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Co způsobuje kuří oka?

Kuří oka jsou projevem poranění kůže a měkkých tkání. Jedná se o vrstvy postižené sekundárním mechanickým tlakem a podrážděním. Tyto problémy jsou lékaři často přehlíženy, bývají však pro pacienty velmi nepříjemné. Mezi nejčastější mechanická poranění dolní končetiny patří právě kuří oka a mozoly. Příznaky mohou být natolik závažné, že mohou ovlivnit chůzi a výběr obuvi nebo činnosti. Většinu kuřích ok a mozolů lze vyřešit pomocí odpovídající konzervativní léčby, ale je nutná správná diagnóza.

Zdroj: Kuří oka

Dermatologické onemocnění nohou

Dermatologické onemocnění nohou je spojeno s kůží a nehty. Často se vyskytne problém mezi hřbetní a plantární kůží. Mezi běžné projevy patří mozoly, plísňové infekce kůže nebo nehtů, virové infekce (bradavice) a zarůstání nehtů.

Kuří oka a mozoly jsou robustní tuhé vrstvy kůže, které byly způsobeny tlakem a třením. Kuří oka a mozoly jsou velmi časté a nevypadají moc pěkně. Vyžadují však léčbu jen v případě, pokud způsobují problémy. Pro většinu lidí je nejlepší a nejjednodušší možností léčby eliminovat zdroj tření nebo tlaku.

Zarostlý nehet je důsledkem poruchy způsobující špatný růst nehtu, tedy růst nehtu do měkké masité části prstu. Symptomy pak je intenzivní zarudnutí, bolest a otok. Nehty nejčastěji zarůstají na palci u nohy. Nejlepší léčbou je odstranění nehtu.

Puchýře vznikají prudkým opakovaným třením, nejčastěji zadní části paty, při dlouhé chůzi v příliš těsné, nebo naopak volné obuvi. Bývají velmi bolestivé.

Mezinárodní statistiky odhadují, že téměř každá druhá osoba trpí plísní na nohou. Výskyt plísňových onemocnění kůže souvisí s tím, jakým způsobem jsou lidé zvyklí pečovat o své nohy a obuv. Začátky bývají vidět jako loupající se meziprstí mezi 5 a 4 prstem u nohy. Dalším příznakem kožní plísně je i svědění chodidel. Příznivé podmínky pro následné množení plísní vytváří zvýšená vlhkost, zvýšená tvorba potu a nedostatečná možnost odpařování. Nedoporučuje se chodit ve společných bazénech a sprchách na boso, půjčovat si obuv a používat takzvané přezůvky pro hosty – to vše mohou být zdroje nákazy.

Zdroj: Nemoci chodidel

Použití tea tree oleje

Tea tree oil je účinný proti bakterii staphylococcus aureus (včetně MRSA), a pokud se používá v 10% koncentraci, je při aplikaci na kůži srovnatelný s mupirocinem, aniž by přitom způsoboval rezistenci. Při nižších koncentracích se však rezistence může objevit. Menší úspěšnost má při aplikaci do nosu[1].

Tea tree oil je známý také jako antimykotikum účinné proti řadě dermatofytů vyskytujících se na kůži.

Šampon s 5 % oleje je účinný při léčbě lupů, vzhledem ke schopnosti ničit organismy Malassezia furfur, nejčastějšího původce této nemoci.

Účinnost přípravků obsahujících tea tree olej, určených pro povrchové použití proti kandidóze, je podporována schopností ničit organismy rodu Candida. Protože tea tree olej hubí plísně, je možné jej využít k ošetření napadené kůže na chodidlech. Tím spíš, že po koupání v moři nebo v bazénu začne kůže často praskat. Olej lze natírat přímo na pokožku nebo je možné nohy koupat ve vlažné vodě, do které se přidá olej. Záleží na tom, jak vážné máte potíže.

Vedle plísní dokáže tato lázeň zmírnit i problémy s mozoly, ztluštělou kůží, puchýři a podobně. Koupel také mírní nebo úplně odstraňuje zápach nohou, s kterým si spousta lidí neví rady. V případě intenzivních potíží lze nohy natírat koncentrovanějším roztokem.

Při léčbě mírného akné přípravek s 5 % tea tree oleje ukázal srovnatelný účinek jako 5% benzoylperoxid, přestože byl nástup účinku pomalejší.

Některé výzkumy ukazují, že tea tree olej může mít povrchový účinek proti virům, zvláště proti herpesvirům (opar, plané neštovice, pásový opar a podobně).

Ředěný Tea tree oil se používá i k lokálním masážím při bolestech svalů a kloubů nebo pro hojivé koupele. Nachází uplatnění také při dýchacích potížích, kdy se využívá k inhalaci, nebo při rýmě, kdy se čistým olejíčkem potírají nosní dírky a jejich okolí.

V neposlední řadě lze tea tree olej v domácnosti použít k dezinfekci prádla. Tea tree oil v 5% roztoku je účinnější než komerční přípravky proti svrabu. A již dlouho se používá k účinnému přírodnímu boji proti blechám, a to přímou aplikací na srst psů, koní a ovcí, nebo přidáváním do vody při koupeli. Použití u koček však mělo za následek poškození jejich zdraví, v některých případech i smrt. To proto, že si kočky olizují srst a požívají tak olej na ní nanesený.

Zdroj: Tea tree oil

Samoléčba

  • důležitá je celková péče o pokožku;
  • pracovat v ochranných rukavicích;
  • nosit vhodnou obuv;
  • po práci je vhodné pokožku umýt, osušit a aplikovat ochranné krémy;
  • nalepte si náplast hned, jak ucítíte potíže, někdy je dokonce dobré ji použít ještě předtím;
  • pomáhají náplasti (hydrokoloidní) určené přímo na obtíže s puchýři – mohou i urychlit hojení;
  • puchýř nikdy nepropichujte, chrání kůži před infekcí;
  • praskne-li puchýř, nikdy neodstřihujte kůži, zranění bude více bolet a déle se hojit;
  • uchovat místo v suchu a čistotě;
  • pravidelně je omývejte vodou, pak opatrně, ale důkladně osušte a překryjte obvazem či speciální náplastí;
  • mozoly vznikají až po dlouhodobém působení těsné boty nebo například při práci s lopatou;
  • chraňte měkkou kůži – odstraňte příčinu potíží;
  • jako první pomoc funguje koupit si gelové náplasti: měkké polštářky, které nalepíte na kůži;
  • pokud použijete náplast, zkontrolujte během dne, zda se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na části náplasti, zbytek je plst, která chrání zdravou kůži;
  • důležitou součástí je správná výživa – udržuje pokožku pružnou a vláčnou, zajišťuje dostatek živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků, zvyšuje imunitu proti infekci a zkracuje dobu léčení již existujících ran;
  • správný jídelníček patří do rukou odborníka (například nutriční sestry), která vyhodnotí riziko podvýživy a nedostatku jednotlivých složek potravy;
  • strava by se měla skládat z dostatku bílkovin (maso, vejce, ryby luštěniny, ovoce a zeleniny, mléka a obilovin);
  • lze používat i doplňky stravy pro doplnění vitamínů, minerálů, zvláště v případě poruch přijímání potravy.

Zdroj: Jak na mozoly

Psoriáza (lupénka)

Psoriáza se často projevuje na různých částech těla vyvýšenými červenými ložisky, které jsou pokryty stříbrolesklými odlupujícími se šupinami. Hlavními místy výskytu jsou lokty, kolena, a vlasatá část kůže.Psoriáza se ale může vyskytnout prakticky kdekoliv na těle.
Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Zhruba 15% pacientů s lupénkou má postižení rozsáhlé a bolestivé, někdy zcela znemožňující plnohodnotný život. U 5% případů se dokonce objevují otoky a bolesti kloubů jako v případě revmatoidní artritidy. Asi čtvrtina lidí s psoriázou má pak postižené ruce a nohy. Tento druh lupenky se jmenuje palmoplantární psoriáza. Pokud se u vás tedy vyskytuje lupenka na chodidlech a nebo lupénka dlaních, tak jde o palmoplantární psoriázu.

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst z důvodu hojení drobných zánětů v trhlinkách kůže
  • bolestivé otoky a ztuhlé klouby podobné artritidě
  • změna povrchu nehtů

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Příčina

Fialové fleky na chodidlech a nohou mohou způsobit níže uvedená onemocnění...

Diabetická dermopatie

Diabetes způsobuje změny u malých krevních cév. Následkem jsou kožní projevy zvané diabetická dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné skvrny, a to nejčastěji v přední části nohou a na chodidlech. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu.

Necrobiosis lipoidica diabeticorum

Jedná se o vzácné onemocnění, které je podobně jako diabetická dermopatie způsobeno změnami v krevních cévách. Vzniklé skvrny jsou ale větší, hlubší a je jich méně. Vznikají tmavě červené vyvýšené oblasti, které se po určité době změní na lesklé jizvy s fialovým okrajem. Krevní cévy pod kůží jsou lépe viditelné. Někdy způsobují svědění a jsou bolestivé, nebo prasknou a pak je nutné vyhledat lékaře.

Diabetické puchýře

Vzácně se mohou objevit puchýře (například při diabetické neuropatii), a to převážně na hřbetech prstů na rukou či nohou. Vypadají jako popáleniny, ale nejsou bolestivé. Odezní obvykle samy bez jizev po úpravě glykémie.

Eruptivní xantomatóza

Jedná se o další kožní projev způsobený dekompenzovaným diabetem. Dochází k tvorbě nažloutlých, hráškovitých a červeně ohraničených útvarů na kůži, ve kterých se hromadí tukové látky. Mohou svědit. Vyskytují se nejčastěji na zádech, rukou, nohou, pažích a hýždích, obvykle u osob s vysokými hladinami cholesterolu a tuků v krvi.

Plísňová infekce

Původcem plísňových infekcí u lidí s diabetem je často kvasinka Candida albicans. Vytváří svědivé vyrážky − vlhká červená místa obklopená malými puchýřky a stroupky. Vyrážka se obvykle vyskytuje v záhybech kůže (pod prsy, mezi prsty na rukou a nohou, v podpaží a podobně). Mezi běžné plísňové infekce postihující diabetiky patří také například trichoficie (kožní mykóza), tinea capitis (plísňové onemocnění třísel) či vaginální mykózy.

Bakteriální infekce

U diabetiků se často objevuje ječné zrno (infekce žláz očního víčka), furunkly, folikulitida (infekce vlasových váčků), karbunkly (hluboké infekce kůže a podkožních tkání) nebo infekce kolem nehtů. Zanícené tkáně jsou obvykle horké, oteklé, červené a bolestivé. Nejběžnějším původcem těchto infekcí bývají stafylokoky.

Zdroj: Fialové fleky na nohou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP