Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MRAVENČENÍ V LÝTKÁCH

OBSAH

Mravenčení v hlavě

Mravenčení hlavy může způsobit i viróza. Mravenčení v hlavě může být také prvním příznakem migrény nebo epileptického záchvatu. Při dlouhodobém stavu je důležité tento problém řešit se svým ošetřujícím lékařem nebo neurologem, který dle zjištěné diagnózy stanoví odpovídající léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tina.

Dobrý večer, mám na nohách (oboch predkoleniach a lýtkach) dlho nehojace sa rany hlboké cca pol centimetra. Pomôže hypermangán?
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže, ale jen jako desinfekce. Nejlepší by byla mast s antibiotiky a vhodné zvlhčující krytí speciálním obvazem. Vše vám doporučí a předepíše lékař na kožním oddělení a pak to dostanete v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nohy

Mravenčení v malíčku

Mravenčení v malíčku je nejčastěji způsobeno drážděním nervu nebo špatným prokrvením. Při dlouhodobém stavu zajděte k lékaři, který provede základní vyšetření a na základě výsledků doporučí adekvátní léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Mravenčení v zádech

Záda mají čtyři kritická místa a problémy se obvykle koncentrují do jednoho z nich. Pokud se objevuje mravenčení v okolí páteře, většinou se jedná o uskřinutý nerv. Vždy když mravenčení neustupuje, je důležité navštívit lékaře, který provede vyšetření páteře přes CT nebo magnetickou rezonanci, kde se odhalí nějaká skrytá příčina.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

chtela jsem poprosit mam uz 3 seryji chemoterapie jeste dvakrat potom me byva 2 den me boly bricho a mam krece lytkach a ve slapkach a krouti se me prsty u noh a mam cukrovku a tu mam vysokou nemuzu ja srazit mivam kolem 20 a nekdy i vic nevim jak to srazit a o mam delat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hladina krevního cukru bude souviset s výraznou změnou ve Vašem režimu vlivem chemoterapie, se kterou jdou ruku v ruce stravovací prohřešky. Taktéž stres napomáhá k výkyvům hladiny krevního cukru. V každém případě, pokud se u Vás objeví nějaké nepříjemné příznaky, na které Vás neupozornil ošetřující lékař, tak byste měla jít a informovat ho o svém stavu. Jen Váš lékař může nejlépe vyhodnotit stav a rychle Vám pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze potrebuji poradit

Mravenčení v obličeji

Mravenčení v obličeji může být následkem kolapsu, mrtvice či nádoru, kdy dochází k nedokrvování cév. Může jít i o nedostatečnou funkci ledvin nebo žlučníku. Velká pravděpodobnost výskytu mravenčení v oblasti obličeje je také v tom, že se může jednat o blok nervů v páteři. V tomto případě je dobré podstoupit vyšetření pomocí magnetické rezonance a na základě stanovené diagnózy řešit tento problém.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V ZÁTYLKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat co by to mohlo být kdyz mám mravenčení v zátylku na pravé strane krku moc dekuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení v zátylku

Mravenčení rukou

Mravenčení rukou bývá způsobeno nejčastěji drážděním nervů v oblasti krční páteře, a to po úrazu nebo při vyhřezlé plotýnce. Vždy je důležité najít dobrého a pečlivého neurologa, který stanoví přesnou diagnózu a zjistí stav páteře a ruky pomocí rentgenového snímku. Léčba je individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE KULATE FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobry den dcera ma na nohou cervene kulate fleky asi uz pres 3 mesice a porad se to zhorsuje byla jsem sni nekolikrat u lekare ale nic ji nepomaha..ty fleky jsou cervene a kulate ma to skoro na celych lytkach a uz se ji to dela i na stehnach..predem dekuji za vasi radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dano, z takto malého množství informací se nedá určit diagnóza ani vhodná léčba. Červené kulaté fleky na nohou vaší dcery je potřeba vidět. V tomto případě bude nutné pokračovat dále v návštěvách lékaře a zkoušet, co na to zabere. Buďte prosím trpělivá a dodržujte přesně léčebné postupy, které vám určí lékař. Zkuste návštívit i alergologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene kulate fleky na nohou

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je mi 71 let. V 25.létech jsem utrpěl vysunutí plotýnky v dolní části páteře. Neustále trpím bolesti v zádech při větši námaze. Nyni často trpím bolwsti v horni části mezi lopatkami.
Ale mou hlavni části, čím se chci dotázat je neustále svěděni zád a ráno dlouho trpím při probouzení mravenčení hornich končetin - až pálení rukou. Toto pálení a mravenčení během dne odezní, ale svědění neustává.
Také ještě podotýkám, že pokuď otočím hlavou směrem na levou stranu nahoru, po chvilce začiná mravenčení i na levé straně krku.
Prosím, můžete mi nějak poradit co s tím? Děkuji a hezký den. St. Zd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Dne 12.11.20 v 16.53 hod. jsem odeslal svůj dotaz na mravenčení v rukou. Zatím nemám žádnou odpověď. Platí tato stránka dál? Děkuji za odpověď. St.Zd.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Pnutí v lýtkách

Pnutí lýtek se nejčastěji vyskytuje u problému cévního, nervového, svalového nebo kostního. Pnutí cévního původu může být způsobeno aterosklerózou tepen (ischemická choroba dolních končetin), kdy se tepny „ucpávají“ tukovými pláty, jindy je příčinou zánět žil, žilní trombóza, křečové žíly či blokáda mízního řečiště. Prudké pnutí působí také embolizace do končetinových tepen. Pnutí nervového původu pak vzniká při cukrovce (diabetická neuropatie), případně drážděním nervových kořenů například při výhřezu ploténky. Pnutí lýtek svalového původu se vyskytuje po svalové zátěži nebo při akutních infekcích. Do lýtka se může šířit pnutí způsobené patologickým procesem v kostech (nádory) a kloubech (artróza).

Zdroj: Pocit pnutí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý večer.Mám dotaz ohledně podezření na svrab.Před třemi týdny mi především na stehnech,dále pak na lýtkách vyskákala ,,kopřivka".Opravdu jako když člověk spadne do kopřiv.Hodně jsem si to rozškrábala až jsem měla z toho pupínky a modřiny.Kožní lékařka říkala,že je to buď potravinová alergie,ale že by to mohl být i svrab..
Po cca týdenní léčbě belodermem se vše uzdravilo a nic jsem necítila.
Bohužel po třech týdnech od propuknutí,zase začínají vyskakovat pupínky a svědění.
Vypadá to na ,,další fáze" svrabu?
Mockrát děkuji a přeji hezké dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Emo, u Vás se nejedná o svrab! Vaše kopřivka je nějaká forma dermatitidy. Vřele doporučuji vrátit se k léčbě Belodermem a pak začít zkoumat příčiny této dermatitidy. Jejím spouštěčem může být prací prášek, silonky, pleťové mléko, koupele, nebo také něco ve Vaší stravě, na co byste mohla být takto alergická. Pokud Vám nedokáže Váš dermatolog určit příčinu, tak doporučuji navštívit alergoologa. V každém případě mějte Beloderm v domácích zásobách a vždy, když se objeví nový výskyt, tak okamžitě zahajte léčbu, aby se to nezvětšovalo a tím i více nesvědilo. Zdržte se rozškrábání - urychlíte tím vymizení své dermatitidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab?

Mravenčení končetin a zaléhání v uších

Tyto dva symptomy by se mohly sejít při aterosklerotickém zúžení nebo poškození struktury stěny tepen v oblasti mozku, ale není to nutně jediná možnost. Další možnou příčinou je nádorové onemocnění (zhoubné či nezhoubné).

Může jít i o banální příčiny, avšak hrozba závažnějších onemocnění je dobrým důvodem k tomu, abychom neodkládali neurologické vyšetření – čím dříve, tím lépe.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být vyvoláno tetanií. Tetanie je syndrom způsobený obvykle extrémně sníženou hladinou hořčíku v krvi, projevující se nedobrovolnou kontrakcí svalů. Léčba spočívá v odstranění příčiny. Příznaky tetanie jsou například mravenčení, svědění, pálení na jazyku, rtech, prstech, chodidlech, pocit nedostatku vzduchu, křeče, křečové záchvaty, neúmyslné trhavé pohyby (tiky), dezorientace, podrážděnost, agresivita. Když nemocný reaguje zrychleným dýcháním, dochází k ještě většímu poklesu vápníku v krvi a tím i ke zhoršení stavu. Příčiny tetanie jsou psychického rázu. Pacienti často trpí depresemi, změnami nálad, poruchami soustředění, rozsáhlou nervozitou. V případě tetanie je nejdůležitější pro léčbu určit, proč vzniká – nejedná se o nemoc jako takovou, ale spíše o příznak, a léčba se řídí podle prvotní příčiny. Podávají se léky s obsahem hořčíku. Nedostatek hořčíku je sice celkem častou příčinou tohoto problému, ale zdaleka ne jedinou možnou. Samozřejmě příčin mravenčení jazyka může být více. Pokud tyto obtíže přetrvávají déle, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Mravenčení v těle

Časté mravenčení v rukou a nohou

Máte-li tyto potíže natolik často, že je vnímáte jako téměř trvalé, převažující v čase dne (nebo noci), anebo Vám dokonce brání ve vykonávání činností, které pro Vás do té doby byly běžné, mohlo by se jednat také o nedostatek hořčíku; můžete jej doplnit, doporučuje se společně s vápníkem v poměru 2:1 (a se zinkem). Nicméně je třeba především vyloučit postižení periferních nervů: objednejte se proto na kontrolu u specialisty-neurologa (přes svého praktického lékaře). A... dlouho toto vyšetření neodkládejte!

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Léčba mravenčení a necitlivosti rukou

  • Důležité je zvýšit příjem nízkotučného mléka, libového masa a ryb. Tyto potraviny jsou dobrým zdrojem vitamínu B12. Navíc je důležité zvýšit příjem vápníku v potravě.
  • Velmi vhodné je pravidelné cvičení krku. Krční cvičení zabraňuje kompresi nervového kořene, a tak nedochází k příznakům spojeným s mravenčením rukou.
  • Nejideálnějším řešením je změna životního stylu a dietní úprava pro řízení srdečního onemocnění, čímž zároveň dochází k prevenci mrtvice. Velmi důležité je přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Co znamená mravenčení

Pocitu mravenčení se odborně říká parestezie. Jde o pocit brnění, který vznikl vlivem útlaku nervu (např. syndrom karpálního tunelu, nebo tzv. „brňavka“, kterou pocítíme v lokti, když se o něj uhodíme). Nejčastěji se s tímto pocitem setkáváme v důsledku nedokrvení (ischémie), nastávajícím např. když si v sedu na židli přehodíme „nohu přes nohu“ a delší dobu pozici nezměníme. V tomto případě nejde o nemoc: když nohou trochu zacvičíme, opět se prokrví, a pocit mravenčení odeznívá.

Mravenčení může být vyvoláno i tzv. kořenovým syndromem: na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo obratel. Stav lze léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale někdy je nutné neurochirurgické řešení.

K parestezii může ovšem docházet také v důsledku závažnějších onemocnění, jako je epilepsie, otrava chemickými látkami, komplikovaná cukrovka, alkoholismus (toxický vliv alkoholu spojený s nedostatkem vitaminu B1) nebo nádorová onemocnění. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržet správnou hladinu cukru v krvi a zajistit přísun vitamínů (zvláště skupiny B), Při léčbě alkoholového postižení nervů je nezbytné abstinovat a rovněž doplňovat vitaminy, zejména skupiny B.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP