Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MRAVENČENÍ V RUKÁCH

OBSAH

Mravenčení v hlavě

Mravenčení hlavy může způsobit i viróza. Mravenčení v hlavě může být také prvním příznakem migrény nebo epileptického záchvatu. Při dlouhodobém stavu je důležité tento problém řešit se svým ošetřujícím lékařem nebo neurologem, který dle zjištěné diagnózy stanoví odpovídající léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha koza na nohach a rukach

Mravenčení v malíčku

Mravenčení v malíčku je nejčastěji způsobeno drážděním nervu nebo špatným prokrvením. Při dlouhodobém stavu zajděte k lékaři, který provede základní vyšetření a na základě výsledků doporučí adekvátní léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Je to nedostatek vitamínu?

Ano, nedostatek vitamínu A, B-komplexu, C, D i minerálů, jako jsou zinek, hořčík, křemík, železo, může způsobit tvorbu záděr.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Mravenčení v zádech

Záda mají čtyři kritická místa a problémy se obvykle koncentrují do jednoho z nich. Pokud se objevuje mravenčení v okolí páteře, většinou se jedná o uskřinutý nerv. Vždy když mravenčení neustupuje, je důležité navštívit lékaře, který provede vyšetření páteře přes CT nebo magnetickou rezonanci, kde se odhalí nějaká skrytá příčina.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marka.

Dobry den,helicobacter mam stale,ale pry je to lepsi..jenze mam po sobe fleky a otekly me usi. Mam to ve vlasech na rukach. Nevim co mam delat. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to máte takto hodně rozšířené, tak s tím běžte co nejdříve na kožní. Může to být alergie na antibiotika a nebo i úplně jiné onemocnění nesouvisející s Helicobacter pylori.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi WWW ARTHRONEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Forethova.hanzelova jaroslava.

právě jsem obdržela dneska 3 ks balení. Určitě podám zprávu. Snad mě to pomůže. Mám problémy s ramenem a prsty na rukách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kopřívová Marie.

Dobrý den , velice mi sprej pomáhá objednávám si 3 ks --- dobírkou
děkuji Kopřivová M.
Foltýnova 10
635 00 Brno
ČR

Zdroj: diskuze Www arthroneo

Okusování kůže kolem nehtů

Okusování nehtů a kůže okolo nich je zlozvyk, který přispívá k tvorbě záděr. Víte, že tento zlozvyk má každý čtvrtý člověk? Když už se bez okusování nemůžete obejít, tak suchou kůžičku netrhejte. To je to nejhorší, co můžete udělat, protože si takto zaděláváte na celkovou sepsi organismu.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Ja to mam take na rukach a n8hach pod prsami lezim ted na koznim brali vsechny odbery a rekli ze je to koprivka budu muset kojenenckou stravu

Zdroj: diskuze Alergie??

Psychické problémy

Psychické projevy projevující se třením prstu o prst také způsobují výskyt záděr. Pokud už vám teče krev, tak do záděry mohou proniknout nečistoty, vznikne zánět, a pokud je pod nehtovým valem, začíná velký problém. Pak černá boule u prstu už opravdu není jen běžná záděra.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ KLOUBY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

dobrý den, dnes jsem si všimla, že mám docela tmavé klouby na prstech na rukách. A nevím, co to může být, nebo jestli je to normální ? Děkuji předem za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavé klouby na rukou

Mravenčení v obličeji

Mravenčení v obličeji může být následkem kolapsu, mrtvice či nádoru, kdy dochází k nedokrvování cév. Může jít i o nedostatečnou funkci ledvin nebo žlučníku. Velká pravděpodobnost výskytu mravenčení v oblasti obličeje je také v tom, že se může jednat o blok nervů v páteři. V tomto případě je dobré podstoupit vyšetření pomocí magnetické rezonance a na základě stanovené diagnózy řešit tento problém.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darja.

Dobrý den, prosím maminka užívá Eliquis na ředění krve a každý den má otecene nohy a dělají se jí červené skvrny na rukách, domnívám se, že ji praskají žilky, pravděpodobně hodně naředěná krev. Může jí to ublížit? Děkuji za odpověď. Řehořková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Eliquis a otoky nohou

Olejíček na záděry

Dříve než záděry odstřihnete, je vhodné je namočit do teplé vody se solí nebo olivovým olejem. Po prohřátí budou záděry měkčí a snáze odstranitelné. Jedná-li se o záděru zatrhnutou „do masa“, potřete místo dezinfekcí a přelepte náplastí. Přes den co nejvíce promašťujte. V drogerii seženete celou řadu zvláčňujících olejíčků, které jsou vyvinuty pro zvláštní péči o okolí nehtů.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi TŘEPENÍ - DVOJENÍ NEHTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada Krupková.

Dobrý den, už delší dobu mám problém s dojením nebo třepením nehtů, nevím co je správné. Když malinko narostou hned se třepí, měla jsem nehty v pořádku, mám sušší pokožku celkově a rukách také.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Switnes.

můžu doporučt velmi účinný výrobek , který vyřeší tyto problémy
prodávají se na lhd-cosmetics.cz

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Třepení - dvojení nehtů!

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ NEHTOVÝ KOUT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, co může znamenat černý nebo fialový nehtový kout? Posílám fotografii. Po porodu se mi udělal ekzém na rukách a začaly mi některé nehty na rukách a nohách vzrůstat do kůže, je to velice bolestivé a nepříjemné a nevím, co s tím mám dělat. Ted ale už podruhé se mi na stejném prstu zčernal nehtový kout, když to tak sleduji, vypadá to, jakoby byl naplněn krví po oděru a možná hnisem. Uděr ale žádný nebyl. Je to následkem vrůstání nehtu do kůže nebo jde o něco jiného? Je to hnis? Na kterého lékaře se mám obrátit? Velice děkují za odpoved.

S pozdravem Světlana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě jde o počínající plíseň nehtu. Zkuste opatrně čistit prostor pod nehtem každý den a po každém vyčištění aplikujte pod nehet roztok Clotrimazol, který volně koupíte v lékárně. Také upravte okraj nehtu sestřižením špičky do tupa, aby se nezarývala do nehtového koutu. Léčivý roztok aplikujte vždy na všechny prsty. Pokud problémy ani po této léčbě nepřestanou, tak navštivte ordinaci kožního lékaře, který vám může dát účinnější léky na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Černý nehtový kout

Mravenčení rukou

Mravenčení rukou bývá způsobeno nejčastěji drážděním nervů v oblasti krční páteře, a to po úrazu nebo při vyhřezlé plotýnce. Vždy je důležité najít dobrého a pečlivého neurologa, který stanoví přesnou diagnózu a zjistí stav páteře a ruky pomocí rentgenového snímku. Léčba je individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Mravenčení v těle

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Mravenčení končetin a zaléhání v uších

Tyto dva symptomy by se mohly sejít při aterosklerotickém zúžení nebo poškození struktury stěny tepen v oblasti mozku, ale není to nutně jediná možnost. Další možnou příčinou je nádorové onemocnění (zhoubné či nezhoubné).

Může jít i o banální příčiny, avšak hrozba závažnějších onemocnění je dobrým důvodem k tomu, abychom neodkládali neurologické vyšetření – čím dříve, tím lépe.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být vyvoláno tetanií. Tetanie je syndrom způsobený obvykle extrémně sníženou hladinou hořčíku v krvi, projevující se nedobrovolnou kontrakcí svalů. Léčba spočívá v odstranění příčiny. Příznaky tetanie jsou například mravenčení, svědění, pálení na jazyku, rtech, prstech, chodidlech, pocit nedostatku vzduchu, křeče, křečové záchvaty, neúmyslné trhavé pohyby (tiky), dezorientace, podrážděnost, agresivita. Když nemocný reaguje zrychleným dýcháním, dochází k ještě většímu poklesu vápníku v krvi a tím i ke zhoršení stavu. Příčiny tetanie jsou psychického rázu. Pacienti často trpí depresemi, změnami nálad, poruchami soustředění, rozsáhlou nervozitou. V případě tetanie je nejdůležitější pro léčbu určit, proč vzniká – nejedná se o nemoc jako takovou, ale spíše o příznak, a léčba se řídí podle prvotní příčiny. Podávají se léky s obsahem hořčíku. Nedostatek hořčíku je sice celkem častou příčinou tohoto problému, ale zdaleka ne jedinou možnou. Samozřejmě příčin mravenčení jazyka může být více. Pokud tyto obtíže přetrvávají déle, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Mravenčení v těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP