Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MRAZENÍ V KONČETINÁCH

OBSAH

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Místa výskytu

Petechie bývají způsobeny krvácením na povrchu kůže, typicky se nacházejí na dolních končetinách, ale mohou se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechiím načervenalý nádech. Petechie se objevují většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou.

Petechie na dolních končetinách: Obvyklou lokalizací petechií a purpury při cévních chorobách jsou dolní končetiny.

Petechie na patře: Při destičkových poruchách se petechie vyskytují v okolí trupu a páteře.

Petechie kolem očí: Petechie kolem očí nejčastěji vznikají po zranění nebo traumatu. Další příčinou může být zvracení, pláč nebo kašel, zejména záchvatovitý. Někdy však mohou být petechie kolem očí výsledkem některých závažných onemocnění, například leukémie, trombocytopenie nebo meningokokového zánětu. Tato onemocnění vyžadují okamžitou péči lékařů.

Zdroj: Petechie

Jak se projevuje

Klinické příznaky se odvíjejí jednak v závislosti na délce nervového vlákna a jednak podle typu poškozených nervových vláken. Neuropatické příznaky dělíme na senzitivní a motorické. Senzitivní příznaky pozitivní jsou například pálení, brnění, mravenčení, neuropatická bolest a přecitlivělost na dotyk, negativní jsou například necitlivost, tupost, dřevěnění, chlad až mrazení. Motorické příznaky pozitivní jsou kupříkladu křeče, spazmy a fascikulace, negativní pak únava, slabost a tíha (zakopávání, vázne rychlá chůze).

Zdroj: Diabetická neuropatie

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Koudlková.

Mám mrazení po celém těle v vytopené místnosti a hlavně v noci i pod teplou peřinou.Ledová zima.Tlak 129/70,po delší době chladu následuje velké teplo,pocení na hlavě a pasu,ale ne na převlečení,není to tak moc.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Jak uskladnit medvědí česnek

Je praktičtější listy, řapíky i případné květy nejdřív nakrájet, to pro lepší skladnost. Nevadí však, když listy zůstanou celé, zmrazené se velice snadno krájí. Nevýhodou mrazení je, že je česnek medvědí velmi aromatický a máme-jej v boxu s jinými potravinami, předá jim své aroma.

Pokud máte hodně česneku medvědího (v řádu kilogramů), můžete jej spařit ve vroucí vodě, rychle zchladit a rozmixovat na pastu. Tu pak vložit do mrazicích krabiček a později využít stejně jako špenátový protlak. Takto připravený polotovar už mrazicí box nezamoří. Spotřeba rostlinného materiálu je ale velká.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Uchování zázvoru v lednici

Šťávu ze zázvoru skladujte v chladničce maximálně týden. Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2−3 týdny. Jestliže chcete zázvor skladovat déle, můžeme/musíte ho zamrazit. V takovém případě zabalte zázvor do potravinové fólie, vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vymačkejte všechen vzduch. Sáček se zázvorem uzavřete a dejte do mrazáku. Takto zabalený zázvor můžete skladovat až několik měsíců. Až ho vytáhnete zmrazený, zkuste ho nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.

Mražení nakrájeného zázvoru: Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z nich vytvořte malé hromádky a ty rozložte na tác s pečicím papírem. Tác vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud všechen zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo do sklenice s těsným víčkem. Nakonec nádobu se zázvorem dejte zpět do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až šest měsíců.

Mražení nasekaného zázvoru: Zázvor se slupkou nasekejte na kousky, jaké budete v budoucnu potřebovat k vaření, tj. můžete mít větší kousky, ale i malé kousíčky zázvoru. Ty potom vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dejte do mrazáku.

Mražení zázvoru ve formě medailonků: Víte-li, že budete při vaření potřebovat zázvor ve formě medailonků, oloupejte ho, nakrájejte na medailonky a ty následně vložte do skleněné misky nebo do nějaké jiné nádoby, kterou můžete umístit do mrazáku. Nádobu se zázvorem dejte do mrazáku a nechte ji tam, dokud zázvor úplně nezmrzne (po hodině můžete medailonky obrátit). Poté kousky zázvoru vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dobře zavřete. Krabičku se zázvorem dejte zpátky do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží minimálně tři měsíce.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Měla jsem pásový opar kolem oka před dvěma měsíci. A teď se mi na zádech hojí jeden puchýře a zádá mě pálí. A doktorka řekla, že
1 pupinek není pásový opar a na pohotivosti mi řekli to same. Záda pořád pálí a mám občas mrazeni, tak už 3 dny nespím. Nevím, co uz dělat. Dáša


I

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Vzpamatovat se a soustředit se na něco jiného než na své tělo. Zabavte se něčím, co vás baví. Na noc nejezte a čtěte si před spaním. Když se budete nervovat sama sebou, tak si onemocnění skutečně vyvoláte.
Doopravdy jeden pupínek pásový opar není a ani tak rychlé opakování není moc pravděpodobné. Na zádech se vám nejspíš zanítil folikul. To je místo na kůži, ze kterého vyrůstá vlas nebo chloupek. Obvykle se vše zahojí do dvou týdnů. V pupínku bývá výpotek - nažloutlá hustá tekutina. Ten obsahuje bakterie a když vyteče, tak může nakazit další místa na pokožce. Proto je vhodné použít lihovou dezinfekci, k čemuž poslouží vodka nebo lépe 60% pálenka, a puchýř i okolí tím několikrát denně potírat.
Nechte své tělo normálně fungovat a znovu se začněte radovat ze života. Každý den, který prožijete v radosti, vám ukáže, jak je život krásný, i když se tu a tam vyskytnou nějaký ty bolístky. Tak hlavu vzhůru a hurá žít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Ukázka smutečního proslovu pro maminku

Milí pozůstalí,

tragická nehoda nám vzala milovanou dceru, sestru, drahou přítelkyni a mně choť a maminku našich dětí. Chci se s láskou rozloučit se ženou, které si velmi vážím, které patří můj obdiv, se ženou, jež mě naučila vidět krásné věci ve věcech, které jsem často ignoroval, se ženou, která mě naučila, co je to život, se ženou, kterou nadevše miluji, se ženou, jež milovala mne a vždy měla obrovské množství lásky pro všechny a všechno okolo. Vzpomínám, jak jsme spolu jednou narazili na téma smrt. Nechtělo se mi o tom mluvit. Tak jsem se rychle pokusil obrátit list. Slovo smrt ve mně vyvolávalo mrazení v zádech, ona byla pozoruhodně klidná. Věřila, že všechno má svůj důvod. Právě i smrt. Nevěřila na náhody. Ať už byly šťastné, či nešťastné. Nebrala smrt jako úplný konec. Viděla smrt jako cíl a také začátek něčeho zcela nového. Věděla, že prostě přijde. K někomu později, k někomu dříve, možná nečekaně, nikdy však bezdůvodně. Stihla udělat mnoho skvělých věcí a za svůj život se mohla s hrdostí postavit s větou: „Nebyla jsem tu zbytečná.“ Což dokazují i naše děti.

Moje drahá, děkuji Ti. Sbohem.

Zde naleznete další ukázku smuteční řeči pro maminku.

Zdroj: Smuteční proslov pro maminku

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filipová Alena.

Soucítím s paní, nebo slečnou, to není ze shora uvedného příspěvku ohledně mrazení v tělě zřejmé, neboť mám ty samé problémy. Trvají už od října m.r., nejhorší je to v noci, nemohu spát. Bylajsem už u několika lékařů, ale nikdo si s tím neví rady. Všechna podstoupená vyšetření mám v normě. Údajně to mohou dělat ledviny, které regulují teplotu v těle, nahřívala jsem si je proto 2x denně a to tím, že jsem ležela na pytlíku s horkou solí, dělám to vlastně dosud, ale moc to nepomáhá. Kdybych se oblékla do kožichu a na sobě měla lo peřin, tak mi to nepomůže. Z nejhoršího mi pomůže nahřívání termolampičkou, ale musím to dělat aspoň hodinu. Vše to začalo tím, že jak se lidově říká pokoušela se o mne chřipka, začlo mne mrazit a já si myslela, že následně za hodinu dostanu teplotu, ale ono nic. Místo to mi mrazilo 2 dny v kuse, chraptěla jsem, pálilo mne v krku, toto nachlazení bez teploty během týdna přešlo, ale mrazení zůstávalo i nadále, k dyž ne každý den, ale tak 5x do týdne. Když se náhodou stalo, že mne přes den nemrazilo, tak v noci určitě !! To nepomáhala ani horká sůl. Už to trá moc dlouho, jsem z toho zoufalá, nikdo mi nepomáhá, protože nikdo neví čím to je. Snad nervy? Na neurologii jsem také byla, ale nic nezjistili. Můžete se mi prosím někdo ozvat kdo má ty samé problémy, nebo může někdo poradít? Děkuji moc. Filipová

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Petechie na dolních končetinách

Obvyklou lokalizací petechií při cévních chorobách jsou dolní končetiny, zatímco při destičkových poruchách to spíše bývá trup i končetiny souměrně. Poruchy cévní stěny dělíme na vrozené a získané.

Mezi poruchy cévní stěny patří tato onemocnění:

  • Hereditární hemoragická teleangiektázie – jedná se o strukturální abnormalitu pojivové tkáně stěn kapilár a venul. Onemocnění je charakteristické podle vyvýšených, přesně ohraničených, až jako malá čočka velkých cévních klubíček.
  • Ehlersův-Danlosův syndrom – je vzácné onemocnění pojivové tkáně. Krvácivé projevy mohou být variabilní, nejčastější jde o petechie.
  • Henochova-Schönleinova purpura (alergická, anafylaktoidní, revmatická purpura, peliosis) – jde o imunokomplexovou vaskulitidu postihující malé cévy, tedy kapiláry, venuly. Petechie vznikají na půdě erytémových, kopřivkových nebo papulózních kožních změn a jsou symetricky lokalizovány především na dolních končetinách.
  • Behcetova choroba – je zánětlivý proces, který je lokalizován především na venuly, méně často bývá postižen tepenný systém. Choroba se vyskytuje především v arabských zemích a Japonsku, poněkud častěji u mužů než u žen, se začátkem obvykle mezi 20.–45. rokem života. U onemocnění může docházet i k hemoragickým projevům, jako jsou petechie.
  • Meningokokové infekce – pro meningokokové infekce jsou typické nově vzniklé petechie, které jsou větší než 2 mm a které se nacházejí na celém těle, tedy i na břiše a dolních končetinách. Při lokalizaci petechií pouze na hlavě, rukou a hrudníku jde o meningokokovou infekci méně pravděpodobně, tyto petechie často vznikají při kašli a zvracení (zvýšení tlaku v oblasti horní duté žíly).
  • Petechie se dají rozlišit od jiných exantémů natažením kůže, exantém totiž vybledne, až vymizí, kdežto petechie přetrvávají. Petechie na dolních končetinách se také vyskytují při lymské borelióze.
  • Také některé léky také mohou způsobit výskyt petechií na dolních končetinách, například kortikoidy.

Zde naleznete několik fotografií, na kterých jsou vidět petechie na dolních končetinách.

Zdroj: Různé projevy petechií

Diskuze

V diskuzi PRO ALENKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Milá paní,nebo slečno Alenko.Moc vás nepotěším radou,protože ji nevím,ale napíši jak jsem na tom.Mrazení po těle,hlavně nohy,bedra mě provází velmi nepříjemně už víc jak rok.Za tu dobu jsem prodělala opravdu hodně vyšetření a výsledek téměř žádny a pomoc vůbec žádná.U mě se jedná podle výsledků:špatná bederní páteř,posunutá plotýnka a hodně změn na páteři,operace prý nepřipadá v úvahu/nestojím o ni/.Dále druhá věc je špatné vyprazdňování a močení.Snad prý to dráždí právě nervy z bederky.Chodím často na močení,klidně každé 2 hod.i v noci,bolesti ,zrovna mám zase bakterie v moči,beru antibiotika.Urolog naznal,že je to od té páteře,prohlédl cystoskopií močák a prý v pořádku.Dále klička k konečníku prý je fyziologicky jinak zatočená jak má být.Když se vyprazdňuji jde to napřed dovnitř,potom ven.Bez glycerin.čípku se takřka nevyprázdním.To mě dělá pochopitelně velké bolesti a mrazení se zhoršuje.Snad prý rehabilitací se to má spravit.Jdu na to snad už poslední vyšetření 4.5.moc tomu nevěřím.Ještě vám řeknu,že každé vyšetření je nepříjemné a objednání je víc jak na měsíc,popis se dostane k lékaři za další měsíc,jednou jsme čekali i 2 měsíce,takže se to táhne už víc jak rok a trpím a trpím.Oni odborní lékaři si jdou jen po svém oboru a ty souvislosti skoro nikdo neřekne a stále se jen domnívám co to je.Za tu dobu jsem poznala,že lékařská věda není všemohoucí,že nevědí všechno.Lidské tělo je složité.S lékaři vycházím dobře.Je mě 70 roků,ale nejsem babka jen u televize.Vše mě zajímá,vzdělávám se už 6.rok na Univerzitě 3. věku,mám za sebou počítače a nyní všeobec.vzdělávání,bojuji,abych byla zdravá,záleží mě na tom,tak jako vám.Budu ráda,že mě napíšete o sobě zase jak pokračuje léčba.Přeji vám,aby jste se uzdravila a přišli vám na to od čeho to je.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Filipová.

Milá paní Veroniko, ani nevíte, jak jsem ráda, že jste se mi ozvala. Konečně jsem našla někoho, kdo má podobné problémy jako já. Někteří doktoři si snad mysleli, že si vymýšlím, dokonce mi poslali i na psychiatrii. Jsem však nepřítelkyní chem.léků, takže jsem ty oblbováky co mi dali hodila do koše. Já jsem si od samého počátku myslela, že to bude od páteře.Od mládí totiž trpím na bolesti páteře, a to jak krční, tak hlavně bederní, kde mám vyhřezlou plotýnku. Léta trpím na časté močení, ale všechna vyšetření byla negativní. Nezbývalo mi nic jiného, než si myslet, že ty problémy s častým močením jsou také od bederky. Prostudovala jsem si, že páteř je propojena se všemi orgány v těle, takže teoreticky je to možné. V poslední době mám k tomu mrazení ještě problémy střevní. Často jsem úplně psychicky z toho na dně, poněvadž mi nikdo nevěří, že ty problémy mám. Ráda bych si s Vámi popovídala o tom co jsem vše podnikla alespoň po telefonu. Já jsem z Prahy, bude mi letos 75 let a nejsem také žádná babka u televize,jak jste mi napsala o sobě, ale snažím se vést aktivní život. Budete-li chtít, napište mi přímo na můj e-mail alen.filipova@seznam.cz nebo mne prozvoňte na 605 366 012 a já Vám obratem zavolám.
Srdečně zdraví Alena F.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Skřípnutý sedací nerv

Skřípnutý sedací nerv je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění. Vzniká nejčastěji jako důsledek nepřiměřeného dráždění a utlačování kořene sedacího nervu v místech blízko páteře. Toto dráždění bývá způsobeno například vyhřeznutím meziobratlové ploténky nebo degenerativními změnami páteře. Skřípnutý sedací nerv může vzniknout také po prudkém neopatrném pohybu, například při prudkém otočení, nebo při zvedání něčeho těžkého. Příčinou bývá rovněž celkově špatné držení těla, sedavý způsob života, špatná poloha při spaní, nedostatek pohybu, či naopak nepřiměřená fyzická zátěž. Nerv může být také utlačen dlouhodobě křečovitě staženými zádovými svaly. Skřípnutý sedací nerv se může rozvinout i jako jeden z důsledků úrazu páteře, zlomeniny obratle či vymknutí meziobratlového skloubení. Velmi vzácně může být nerv utlačován rostoucím nádorem. Skřípnutý sedací nerv se může objevit i v průběhu těhotenství kombinací špatného držení těla a rostoucí dělohou, která může nerv dráždit.

Dominantním příznakem skřípnutého sedacího nervu je velice nepříjemná bolest, která vystřeluje do zad, přechází po vnější straně stehna dolů po celé délce dolní končetiny až do chodidla. Bolest bývá velmi intenzivní, bodavá, pálivá, pulzující, při fyzické aktivitě se velmi zhoršuje. Nejintenzivnější bývá v předklonu, ale i při kašli a kýchání. Zánět sedacího nervu také provází pocity mravenčení, brnění, znecitlivění, pálení nebo mrazení. Někdy může zánět sedacího nervu zhoršovat funkci celé dolní končetiny, projevující se slabostí nebo podlamováním kolene. Pacient nezřídka volí úlevovou polohu na boku se skrčenýma nohama, není schopen si stoupnout na špičky nebo zanožit.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den, jsem po operaci krkavice na levé straně. Prosím o radu, jak zabránit další operaci /50% na prvé straně. 15 let beru poctivě léky na vysoký tlak, cholesterol a přesto se cévy zacpávají. Momentálně mám předepsané tyto prášky.Purinol,Godasal,Nebilet,Verospiron,Sorvasta,Ezetrol ,Prestance,tak kde je chyba.Prosím o radu. Děkuji Bulka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anina.

prosím o radu. Mám na obou horních končetinách zužené cévy, cca 70%, s největší pravděpodobností mě čeká angioplastika a já mám fakt strach. Ani nevím jak vše probíhá.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Nohy nahoru!

Tímto pokynem máme na mysli cvičení, které nejen posiluje vnitřní nebo vnější stranu stehen, ale především napomáhá ke zlepšení průtoku krve v celých končetinách. Lehněte si na záda, ruce vložte pod hýždě, abyste zamezili zvýšené námaze zad. Udržujte hýždě stisknuté a dolní část zad tlačte proti podlaze, pak zvedněte jednu nohu a nějakou dobu ji držte nahoře, kolmo proti podlaze. Držte do té doby, dokud neucítíte, jak krev proudí vzhůru do vašich nohou, lýtek a stehen. Opakujte toto cvičení i s druhou nohou. Pro dokonalý odpočinek ležte na podlaze s hýžděmi u zdi. Obě zvednuté nohy se tak zároveň opírají o zeď, i takto lze zlepšit krevní oběh v dolních končetinách. Případně můžete toto cvičení zlepšit ještě tím, že budete u zvednutých nohou kroužit chodidly v kotnících.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobry večer,mohli by jste mne poradit,co to mam na nohach?neboli to,akorat to vyppada blbe,,dekuji mocJozef,věk 47,povolani sedave,,řidič kamionu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Chůze

Nejjednodušším cvičením je chůze. Díky chůzi udržujete nohy v přirozeném pohybu. Chůze je skvělý způsob, jak podpořit krevní oběh v dolních končetinách. Místo jezdění výtahem nebo eskalátory choďte raději po schodech. Dokonce krátká procházka kolem bloku před odchodem do práce vám může pomoci s výrazným zlepšením příznaků.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Cviky

Pracujete-li v kanceláři, najděte si čas na chůzi po schodech nahoru a dolů, nebo alespoň na přecházení do jiné části kanceláře tam a zpět. Pokud musíte stát na jednom místě, udělejte několik kotníkových cviků – ohněte kotník dolů k zemi a pak nahoru ke kolenu. I tento mírný pohyb pomůže s cirkulací krve. Pokud musíte během dne sedět, použijte nožní stoličku nebo židli, aby byly nohy výše, pokud to není možné, zvedněte nohy ihned, jakmile se vrátíte domů. Doma zvedejte vleže nohy o 6 až 12 centimetrů výš, než je srdce, kdykoli je to možné.

Na oteklé nohy jsou také vhodné podpůrné punčochy, ale pouze na doporučení lékaře. Podpora punčoch pomáhá stimulovat žíly a svaly v dolních končetinách, čímž lépe cirkuluje krev v dolních končetinách. Punčochy byste měli použít po ránu, než nohy začnou natékat. Večer po sejmutí podpůrných punčoch ošetřete nohy hydratačním mlékem. Kvalitní tělové mléko udržuje nohy hydratované a pokožku zdravou a vláčnou. Pokud je pokožka zdravá a vláčná, je méně pravděpodobné, že se vyskytnou praskliny a následně vředy.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Jak poznat otoky nohou od srdce

U otoků nohou od srdce vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují. Pokud se jedná o srdeční onemocnění, budete pravděpodobně muset změnit režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Co způsobuje oteklé nohy od kolen dolů

Při dlouhém stání tuhnou nohy, zpomaluje se průtok krve v dolních končetinách a objevují se otoky od kolen dolů, jež jsou doprovázeny bolestí. Pokud máte zaměstnání, při kterém musíte dlouho stát, protahujte si pravidelně nohy. Máte-li možnost se projít, využijte ji. Ani dlouhé sezení nohám neprospívá. Také v tomto případě se zpomaluje průtok krve a vznikají otoky nohou, zejména pak v horkém počasí a u obézních lidí. Opět se tedy doporučuje protáhnout si nohy a využít každé možnosti k pohybu.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Proč mám oteklé nohy kolem kotníků

Chronická žilní choroba, známá rovněž pod názvem křečové žíly, je nejčastější příčinou otoků nohou. Křečové žíly se vyskytují až u 85 % populace. Příčina jejich vzniku je ztráta napětí žilních stěn v dolních končetinách. Při sníženém napětí žilních stěn netlačí žíly dostatek krve zpět k srdci, takže následně vznikají nevzhledné křečové žíly, které způsobují nateklé nohy. Křečovým žilám nesvědčí obezita, kouření, dlouhé stání nebo sezení, zato na ně pomáhá pravidelný pohyb.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Hnědé skvrny na dolních končetinách

Hnědé až rezaté části pokožky nohy mají příčinu v městnavém a těžce nedostatečném oběhu v dolních končetinách s poškozenými žilními chlopněmi u sedavého nebo stojatého zaměstnání. Jedná se v podstatě o rozpadlé červené krvinky (hemosiderin), které se prodraly rozpadajícími se stěnami kapilár a potom zde v těžce odkysličené pokožce nalezly své místo. Červené krvinky potřebují k životu kyslík. K tomu lze připočíst i barvivo melaninových buněk po rozpadu buněčných stěn. Výsledkem je atrofovaná, odolnějšími a skromnějšími vazivy ztvrdlá a jakoby voskovaná kůže, hnědé až rezaté barvy. Každopádně pokud se již u vás objevily takovéto znaky, je nejvyšší čas něco dělat s životosprávou a krevním oběhem. Hnědé skvrny na dolních končetinách způsobuje i usazování železa vinou špatného krevního oběhu, což bývá doprovázeno brněním nohou.

Další možností jsou kožní projevy vyvolané diabetem. Diabetes způsobuje změny u malých krevních cév. Následkem jsou kožní projevy zvané diabetická dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné skvrny, nejčastěji v přední části nohou. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu.

Příčinou skvrn na pokožce nohou je i necrobiosis lipoidica diabeticorum. Jedná se o vzácné onemocnění, které je podobně jako diabetická dermopatie způsobeno změnami v krevních cévách. Vzniklé skvrny jsou ale větší, hlubší a je jich méně. Vznikají tmavě červené vyvýšené oblasti, které se po určité době změní na lesklé jizvy s fialovým okrajem. Krevní cévy pod kůží jsou lépe viditelné. Někdy způsobují svědění a jsou bolestivé nebo prasknou a je nutné vyhledat lékaře.

Vzácně se mohou objevit puchýře (například při diabetické neuropatii), a to převážně na hřbetech prstů na rukou či nohou. Vypadají jako popáleniny, ale nejsou bolestivé. Odezní obvykle samy bez jizev po úpravě glykémie.

Podobný kožní projev způsobuje i eruptivní xantomatóza, která je vyvolána dekompenzovaným diabetem. Tvoří se nažloutlé, hráškovité, červeně ohraničené útvary na kůži, ve kterých se hromadí tukové látky. Mohou svědit. Vyskytují se nejčastěji na zádech, rukou, nohou, pažích a hýždích, obvykle u osob s vysokými hladinami cholesterolu a tuků v krvi.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP