Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NA VITILIGO GINKGO BILOBOU

OBSAH

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů a třísel. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Bílé skvrny na kůži

Zde je článek, který podrobně rozebírá vitiligo.

Vitiligo – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy vitiliga.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xarra.

Vitiligo spôsobuje parazit menom Vlasovec. Prenáša ho krv sajúci hmyz ako komár a pod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

www.jaad.org/article…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vitiligo

Nelicencované léky na vitiligo

Mnoho léčebných postupů používaných pro vitiligo není licencováno. „Nelicencovaný“ znamená, že výrobce léku nepožádal o licenci, aby mohl být použit k léčbě tohoto onemocnění. Lék neprošel klinickými zkouškami, aby se zjistilo, zda je účinný a bezpečný při léčbě tohoto stavu.

Lékaři mohou doporučit použití nelicencovaného léku, pokud se domnívají, že bude účinný a přínosy léčby převažují nad jakýmkoli souvisejícím rizikem. Před předepsáním nelicencovaného léku by vás lékař měl informovat, že je nelicencovaný, a probrat s vámi možná rizika a přínosy.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi VIRONAL LÉČÍ VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Já mám vitiligo.Jak Vironal léčí vitiligo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vironal léčí vitiligo

Vitiligo – obrázky

Vitiligo proslavilo modelku, která ze své nevýhody udělala výhodu, posuďte sami jakou.

Vitiligo postihuje i naše známé osobnosti, příkladem je sportovní moderátor Robert Záruba, který má toto onemocnění. Zde můžete vidět, jak se u něj projevuje.

Vitiligo se bohužel vyskytuje i u dětí, zde můžete vidět, jak se projevuje.

Více o této problematice naleznete zde.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Poradna

V naší poradně s názvem GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ginkgo biloba

Vitiligo modelka

Chantelle Brown-Young je kanadská modelka, která se jako vůbec první modelka na světě s vitiligem dostala mezi naprostou světovou špičku v tomto oboru. Zde si ji můžete prohlédnout.

Zdroj: Vitiligo

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem.
Sám čaj z listů Ginkgo může způsobit některé menší vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolest hlavy, závratě a alergické kožní reakce. Existují také určité obavy, že extrakt z listů ginkgo může zvýšit riziko modřin a krvácení nebo způsobit arytmii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Robert Záruba

Robert Záruba je český sportovní novinář, redaktor, komentátor a spisovatel. Mimo jiné je držitelem dvou diváckých cen TýTý z let 2003 a 2004. Robert Záruba trpí kožním onemocněním vitiligo, které je nejviditelnější kolem očí („opálené sluneční brýle“). Zde můžete vidět projevy onemocnění.

Zdroj: Vitiligo

Poradna

V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.

Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy se trhá ginkgo

Vitiligo a ochrana před sluncem

Spálení sluncem je vážné riziko, pokud máte vitiligo. Musíte chránit pokožku před sluncem a nepoužívat solária.

Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, produkuje pigment zvaný melanin, který ji pomáhá chránit před ultrafialovým (UV) světlem. Pokud však máte vitiligo, ve vaší kůži není dostatek melaninu, takže není chráněna a nikdy si tak zvaně nezvykne na slunce.

Pokud se venku odhalíte, nebo místo s vitiligem není možné účelně zakrýt oděvem, tak vždy aplikujte opalovací krém, ideálně s ochranným slunečním faktorem (SPF) 30 nebo vyšším, abyste pokožku ochránili před spálením a dlouhodobým poškozením.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Fiala.

Dobrý den, je vhodné listy jinanu kompostovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší listí pro kompostování je jasan, buk, bříza, třešeň, javor a všechny ovocné a ořechové stromy. Listům, které jsou na dotek voskové (mimo jiné Magnolie a Ginkgo), bude trvat mnohem déle, než se rozloží, a proto se nedoporučuje je kompostovat.

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Špinění mimo menstruaci

Špinění mimo menstruační cyklus může mít mnoho různých příčin a bývá signálem toho, že se v těle děje něco neobvyklého. Často je na vině "rozhozený" menstruační cyklus, za kterým může stát nadměrný stres, vyčerpání nebo i cestování. Nejčastější příčinou je těhotenství či sexuálně přenosná nemoc (chlamydie, kapavka, richomoniáza a lidský papilomavirus HPV), ta může způsobit zánět děložního čípku, který se projeví právě krvácením. Dále některé léky, jako je Warfarin. Neobvyklé krvácení může být také vyvoláno některými doplňky stravy, například Ginkgo bilobou, pokud snižují srážlivost krve. Častým důvodem mimomenstruačního krvácení je rovněž užívání antikoncepce, především gestagenních preparátů. Příčinou mohou být i problémy se štítnou žlázou. Hormony, které vytváří štítná žláza, mají totiž vliv na ženské hormony estrogen a progesteron, které jsou zodpovědné za plodnost. Jestliže nejsou hormony štítné žlázy v rovnováze, může být narušena i rovnováha pohlavních hormonů. Právě to pak může vést k problémům s plodností, problémům s ovulací, k nepravidelné menstruaci nebo potížím s donošením miminka. Špinění se objevuje také po příliš drsném sexu a při rakovině.

Zdroj: Co značí špinění

Recept na čaj

Čaj z čerstvých listů

Ingredience: 10 čerstvých listů jinanu dvoulaločného, 2 l vody

Postup: Ve 2 litrech vody provaříme 10 čerstvých listů ze stromu Ginkgo biloba, a to cca 5 minut. K dochucení přidejte buď měsíček pomeranče, nebo grapefruitu, popřípadě oslaďte medem.

Čaj ze sušených listů

Ingredience: 2–3 sušené listy jinanu dvoulaločného, 250 ml vroucí vody

Postup: 2 až 3 listy ze stromu Ginkgo biloba vložíme do 1 šálku. Listy zalijeme 250 ml odstáté vroucí vody a necháme cca 2 minuty louhovat.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

NN je to i proti UV, na rozjaasnění a hydrataci. Takový na všechno :)

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba nepatří mezi nejvíce používané byliny pro růst vlasů, ale má potenciál napomáhat růstu vlasů. Zlepšuje krevní oběh, což může následně podpořit rychlejší růst vlasů. Tato bylina se objevuje v šamponech nebo ji lze užívat perorálně ve formě tablet, či dokonce ve formě tinktury. Ginkgo biloba není určena těhotným ženám, také by se neměla míchat s analgetiky, protože s nimi může nepříznivě reagovat. Je třeba být opatrný, aby se zabránilo nežádoucím účinkům!

Zdroj: Bylinky podporující růst vlasů

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KatkaK.

A zabírá to? Z čeho ty skvrnky vlastně jsou?

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Piperin krém na vitiligo

Ztráta pigmentace kůže neboli vitiligo trápí až čtyři procenta populace. Tato porucha se dá údajně léčit pomocí černého pepře. Alkaloid v něm obsažený totiž pigmentaci kůže výrazně podporuje. Piperin je látka, která způsobuje pověstnou štiplavost pepře a právě díky ní se staly bobule oblíbeným a dobře známým kořením. Dosud se vitiligo léčí především kortikosteroidními krémy a radioterapií pomocí zářičů UV. Místní léčba piperinem stimuluje vyrovnaně pigmentaci kůže, takže kombinace této léčby s UV ozařováním výrazně zlepšuje pigmentaci a její výsledky jsou úspěšnější než dosavadní léčba vitiliga.

Zdroj: Piperin

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Cempírek- moc děkuji za radu.Prosím nevíte ještě zda mohu Eliguis,který beru pro fibrilaci síní 2 x denně 5 mg nahradit jednu dávku ginko bilobou a ponechat jen eliguis večer?Doktoři mi z podávání léků udělali guláš a nemohu se v tom už vyznat.Chci přejít na přírodní léčbu.Je nějaké nebezpečí když se podávají menší dávky digoxinu a chci si vzít doplněk -hloh,jmelí,česnek?Děkuji Květa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podívejte se, je to jednoduché, kdyby byla bylinková léčba stejně dobrá, jako je ta medikamentózní, tak dnes nevyrábíme tato léčiva, ale dál léčíme bylinkami. Eliquis je nový lék na ředění krve, který má skvělé vlastnosti oproti běžně používanému Warfarinu. Buďte ráda, že jste se dožila doby, ve které je k dispozici Eliquis. Umožní vám žít déle s menšími riziky. V situaci, kdy jste zmatená z množství a skladby svých léků, bude nejlepší, když si vezmete obaly všech léků, které máte užívat a zastavíte se u svého obvodního lékaře, aby mohl zrevidovat váš léčebný program a vysvětlit vám, proč je důležité ten který lék užívat. Když budete experimentovat s přírodními léčivy na vlastní pěst, tak si akorát tak zaděláte na pěkný průšvih, ze kterého se pak taky nemusíte vůbec vyhrabat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Co obsahují ginkgo ořechy

Ginkgo ořechy jsou plody stromu Ginkgo biloba. Původní oblastí, kde tento strom rostl, je východní oblast Asie, v současnosti se pěstuje po celém světě. Ořechy stromu byly běžně používány v tradičních pokrmech různých asijských zemí.

32 g ořechů z Ginkgo biloba obsahuje jen asi 50 kalorií. Ořechy neobsahují prakticky žádný tuk a cholesterol a jen zanedbatelné, stopové množství sodíku. Uvedená dávka obsahuje 10 g sacharidů, 3 g vlákniny (prospěšné pro zdravé trávení), dále asi 1 g bílkovin, které tělo využívá při budování nové svalové hmoty. Celkově lze říci, že ginkgo ořechy jsou poměrně nízkokalorická potravina. Nedílnou součástí těchto ořechů jsou samozřejmě i vitamíny a minerály, například vitamín C, B6, vitamín A, thiamin, kyselina listová a fosforová. Ginkgo ořechy také obsahují asi 2 procenta doporučeného denního příjmu riboflavinu, hořčíku a železa.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Účinky jinanu na otoky

Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) dle výrobců úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkgolidy) – rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je například Ginkgosan.

Zdroj: Ginkgo biloba na otoky nohou

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 lžíce listů jinanu dvoulaločného, 3 dl 60% lihu

Postup: Dvě lžíce listů ze stromu Ginkgo biloba zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Mimořádně odolný strom

Strom ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) dosahující výšky až 50 metrů je dnes opravdovou raritou. Jedná se o velmi odolnou dřevinu, která je pravděpodobně nejstarší na naší planet - nezměněný je více než 150 milionů let a pravděpodobně pamatuje i dynosaury. Najít ho můžeme už jen v úzkých oblastech Číny a příkladem jeho odolnosti jsou také zprávy z míst výbuchu atomových bomb shozených na města Hirošimu a Nagasaki. Stromy Ginkgo biloba byly totiž jediné, které přežily atomový výbuch.

Zdroj: Ginkgo biloba – strom s tisíciletou tradicí v oblasti léčitelství

Co léčí ořechy z jinanu dvoulaločného

Již staří Číňané věděli, že ginkgo ořechy jsou přínosem pro naše dýchací cesty, že léčí astma, bronchitidu, kašel. Existuje i názor, že ginkgo ořechy jsou dobré pro lidi trpící infekcí močového měchýře a pro děti, které trápí noční pomočování. Dále mohou pomoci při poruchách paměti a soustředění, mají vasodilatační účinek, zlepšují prokrvení nervové tkáně (mozek), periferních částí končetin (pocit studených rukou a nohou), tlumí úzkostné stavy, zmírňují psychickou zátěž, závratě, hučení v uších, zrakové obtíže. Ginkgo ořechy jsou často využívány i pro kulinářské účely, a to v polévkách, dezertech, nebo dokonce i v kaši.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Vitiligo a Vitamín D

Pokud vaše pokožka není vystavena slunci, existuje zvýšené riziko nedostatku vitaminu D. Vitamin D je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů. Sluneční záření je hlavním zdrojem vitaminu D, i když určitá forma vitaminu D se nachází také v některých potravinách, jako jsou mastné ryby.

V případě, že se důsledně chráníte před sluncem, může pak být obtížné získat dostatek vitamínu D pouze z jídla a omezeného slunečního záření. Měli byste proto zvážit užívání denního doplňku stravy obsahujícího 10 mikrogramů vitaminu D.

Zdroj: Vitiligo nová léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP