Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADBYTEK VLÁKNINY

Obsah

Příznaky nedostatku vlákniny

Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Množství vlákniny na den

Doporučené množství vlákniny je 18 až 35 gramů na den, což odpovídá 500 gramům zeleniny a 200 až 300 gramům ovoce denně. Pokud bychom toto množství vyjádřili na porce, odpovídá to 3 až 5 porcím zeleniny a 2 až 3 kusům ovoce. Jednoduchým měřítkem pro porci může být velikost dlaně.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Diskuze

V diskuzi CO JE ŠPALDOVÁ MOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlaďas.

,,Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky.´´
Kolik procent je v 1 kg?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co je špaldová mouka

Příznaky nadbytku vlákniny

Mimořádný nadbytečný příjem vlákniny může způsobit nadýmání, a dokonce i břišní koliku (křeče). Dlouhodobý nadbytek vlákniny má za následek menší vstřebatelnost některých minerálních prvků, například vápníku, železa, zinku či mědi. Celozrnná strava, nebo dokonce otruby, nejsou tedy žádným patentem na zdraví střev. To, co dělá prostředí střev zdravým, jsou především střevní bakterie. Vyrovnaná a zdravá mikroflóra tlustého střeva, je to, co u zdravého člověka částečně tvoří a správně formuje stolici.

Ve spojitosti s otrubami a dalšími zdroji vlákniny, obsahujícími i kyselinu fytinovou, bylo prokázáno zhoršení osteoporózy především u žen. Přibližně 50 % žen po přechodu trpí na řídnutí kostí, a co je horší, přibližně každá pátá z těchto žen na následky osteoporózy zemře. Řídnutí kostí se v současné době ale objevuje čím dál častěji i u mužů. Také nabourání metabolismu vápníku z důvodu nevhodného zdroje vlákniny může být pravděpodobně jedním z faktorů ovlivňujících Alzheimerovu chorobu nebo demenci.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Karlová.

Dobrý den, mohu užívat chlorellu když nám nemocnou šťítnou žlázu, nesmím jíst ryby....nadbytek jodu. Děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ahoj Věro, chlorella by ti neměla uškodit, ikdyž máš nemocnou štítnou žlázu. Já mám strumu a užívám chlorelu v cyklech 3 krát do roka. Vždy mám pak pocit více energie a upraví se mi i návaly a zažívání. Zkus to taky a pozoruj se, uvidíš sama. Chlorella je normálně bezpečná a většinou když nepomůže, tak ani neublíží, takže v klidu do toho.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Špalda a vláknina

Jeden šálek mouky ze špaldy obsahuje 16 g vlákniny a jeden plátek chleba ze špaldy obsahuje 2,5 g vlákniny. Vláknina je důležitá pro náš zažívací trakt, aby byl zdravý, a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 25 g vlákniny na den a u mužů to činní 38 g denně.

Zdroj: Mouka špalda

Poradna

V naší poradně s názvem H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaňulka.

Já jsem se dala na hubnutí a řekli mi, že mám v sobě nadbytek vody. Bude mi stačit jen cvičit nebo dodržovat stravu a koupit si třeba ten h2out?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na hubnutí bude stačit cvičit, výrazně omezit solení a k večeři si dávat jen zeleninu s libovým masem bez obvyklých příloh. Přebytečnou vodu pak spotřebujete na pocení při cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Vláknina u dětí

Doporučenou denní dávku vlákniny pro dítě zjistíme tak, že počet gramů je číselně věk dítěte plus 5 (například čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).

Tato problematika se tedy týká i dětí. Celozrnná strava, spotřeba otrub, vegetariánství a s tím spojená spotřeba sóji a používání takových alternativních náhražek, jako je například sójové mléko, které je plné kyseliny fytinové, vede samozřejmě k silnému nedostatku některých minerálů. Nedostatek zinku vede ke špatnému vývoji, nebo dokonce i poškození mozku u dětí. Nedostatek železa způsobuje anémii. S nedostatkem těchto dvou minerálů je spojená i nízká porodní hmotnost, pomalý růst, mentální retardace, mentální anorexie a deprese. S bezhlavým spotřebováváním vlákniny je u dívek spojováno dokonce i zpomalení růstu dělohy a problémy s menstruací. Kdysi byla dost běžnou vadou u dětí i křivice. Zvýšená spotřeba masa, skutečného mléka a mléčných produktů dokázala tento problém solidně potlačit. Jenomže křivice se díky zaměření na jednostrannou stravu zase vrací. Ve Velké Británii zaznamenali dokonce takový nárůst křivice i jiných problémů, že se tamní lékaři snaží prosadit, aby bylo vegetariánství posuzováno jako týrání dětí. Tyto problémy se samozřejmě ale netýkají pouze vegetariánů. A právě tyto hrozící následky jsou důvodem, proč někteří lékaři před vysokým užíváním vlákniny z celozrnných potravin a před užíváním vlákninových doplňků stravy varují především těhotné ženy. Vláknina totiž není pro zdraví organismu přímo nezbytná, naopak její nadbytek je prokazatelně nebezpečný.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA-ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drood.

www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa-roztroušená skleróza

Vláknina ve stravě

Rozpustná vláknina má schopnost oddalovat proces vyprazdňování žaludku (navodí pocit delší sytosti), přispívá k růstu prospěšné bakteriální mikroflóry ve střevě, čímž má pozitivní vliv na obnovu střeva po léčbě antibiotiky. Snižuje také vstřebávání cholesterolu a ochraňuje mukózu (sliznici tlustého střeva). Rozpustná vláknina se nachází jak v zelenině a ovoci, tak i v ovesných vločkách a v luštěninách.

Nerozpustná vláknina se nachází především v otrubách, samozřejmě v celých zrnech, ale i v semenech a ve slupkách ovoce. Trávicím traktem prochází neporušená, vytváří objem stolice a pomáhá peristaltice střev. To znamená, že pomáhá stolici rychleji opustit tělo. Jenomže moc rychlé zformování stolice a její opuštění těla opět zhoršuje vstřebání některých živin. Především minerály jako vápník, hořčík, zinek a železo, dokonce i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a bílkoviny se prostě nestihnou vstřebat. Na vstřebání živin má také špatný vliv i nadýmání, které je tvořeno právě nadbytkem vlákniny ve spojitosti s některými druhy sacharidů, které se dostávají spolu s vlákninou až do střev.

Součástí vlákniny mohou být také pektiny, které mají schopnost detoxikovat tělo, odstraňovat těžké kovy a radioaktivní prvky. Pektiny se dělí na nízkoesterifikované a vysokoesterifikované.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Zdroje rozpustné vlákniny

Za významný zdroj vlákniny se považuje zelenina, ovoce a celozrnné výrobky. Mezi potravinové doplňky bohaté na vlákninu patří například vláknina z jitrocele indického (Psyllium), ovesná, jablečná či jiná vláknina. Tyto doplňky lze využít stejně jako otruby v pokrmech, rozpustné formy užívat jako nápoje či tablety. Přidáním otrub se pečivo obohacuje o vlákninu. Lze koupit i samotné otruby, které se mohou přidávat do pokrmů (do jogurtu, tvarohových pomazánek nebo moučníků).

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu), semena Psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující potraviny: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.

Při spotřebě vlákniny je tedy velice důležitý výběr správných potravin. U některých surovin je vysoký podíl vlákniny pozitivní. Pokud se s ní zachází správně a jejími zdroji jsou především nutričně bohaté a pro lidský zažívací trakt přirozené potraviny, které jsou součástí pestré stravy, je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. V rozumném množství je vláknina zdraví prospěšná. Pokud je ale váš jídelníček zatížen nepestrou a nevyváženou stravou, zaměřenou na vysoký přísun vlákniny z celozrnných potravin, nebo dokonce otrub či potravinových doplňků, pak je všechno jinak.

Mezi nejbohatší potraviny obsahující vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby. Z ovoce švestky a asijská hruška.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobry den chtel sem se zeptat uz asi deset let beru pul tabletky prestarium neo a betaloc zok jednu tabletu,nemuzu mit v tele nadbytek drasliku s prestariumneo diky moc za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Množství draslíku v těle se dá zjistit laboratorním vyšetřením krve. Zastavte se u svého praktického lékaře a požádejte ho o žádanku do laboratoře na zjištění množství draslíku. Podle výsledku vám lékař sdělí, jak budete pokračovat v léčbě svého krevního tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na tlak hradí pojišťovna

Pšeničné otruby na hubnutí

Pšeničné otruby jsou „odpadním“ materiálem při mletí obilí. Otruby by se měly jíst denně, neboť jsou bohatým zdrojem vlákniny, která je (především při hubnutí) pro člověka velmi důležitá. Protože při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, nemohou se všechny kalorie z potravy vstřebat. Tím se snižuje nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, navíc rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu. Kromě bezprostředního mechanického čisticího účinku rostlinné vlákniny ve střevech se uplatňuje přímý účinek v organismu.

Zdroj: Otruby

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Může se jíst ananas při Warfarinu

Ananas je zdrojem vlákniny, která působí jako indikátor při odstraňování toxinů a špatného cholesterolu z krve. Proto je doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje bohatý zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Vždy se poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Warfarin a ananas

Poradna

V naší poradně s názvem AKNÉ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Ahoj, potřebuji vazne pomoct uz nevim co mam delat vyskousel asem snad vsechno. mam akne na cele a brade muzete mi pomoct co stim mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak na akné na bradě v pubertě? Jednou denně důkladně omýt pomocí OXY, změnit jídelníček - žádné hranolky, řízky, mastná masa, více vlákniny, zeleniny, B-komplex a antioxidanty a začít sportovat. Pak počkat až to přejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akné na bradě

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Nežádoucí účinky nadbytku železa

Příjem většího množství než 200 mg železa za den může mít za následek otravu železem, konkrétně u dětí. Nadměrné užívání doplňků stravy s obsahem železa je považováno za primární faktor, který je zodpovědný právě za otravu u dětí. Některými z častých nežádoucích účinků nadbytku železa jsou:

  • Hustá a tmavá stolice, která je často spojena se zácpou.
  • Vzniká zde zvýšené riziko vážných zdravotních poruch, jako je diabetes, Huntingtonova choroba a rakovina.
  • Dochází ke zvýšenému riziku poškození jater, které je zapříčiněno právě nadbytkem železa v krvi.
  • Nadbytek železa způsobuje retenci tekutiny v plicích, což má za následek problematiku s dýcháním a nadměrný kašel.
  • Nadbytek železa ovlivňuje funkce srážlivosti, což vede k srdečním poruchám. Také může dojít k poklesu krevního tlaku a dehydrataci.

Zvýšená hladina železa v krvi je velmi vzácné a ojedinělé onemocnění, které může mít za následek velmi vážné komplikace.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Charakteristika chlóru

Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.

Zdroj: Minerál chlór

Léčba poruch metabolismu železa

Nadbytek železa se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železa v těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytek železa způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Zdroj: Otruby

Testy na kortizol

Produkce kortizolu se sleduje nejčastěji pomocí vyšetření moči a slin. Pokud je zjištěna abnormální hladina kortizolu, lékař provede další testy, aby potvrdil buď nadbytek, nebo nedostatek kortizolu a aby určil příčinu problému. Vyšetření kortizolu v krvi a moči se pak používá k diagnostikování dvou vážných onemocnění nadledvin, a sice Cushingova syndromu a Addisonovy choroby. Někteří lékaři diagnostikují Cushingův syndrom a také choroby vyvolané stresem na základě vyšetření kortizolu ve slinách, i když to není běžné.

Zdroj: Hormon kortizol

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP