Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY PŘÍČINY

OBSAH

Nadměrné pocení hlavy

U nadměrného pocení hlavy je třeba vyloučit jako možnou příčinu onemocnění štítné žlázy. Pokud je porucha funkce štítné žlázy zjištěna, léčí se v závislosti na tom, o jaký typ onemocnění se jedná, velmi stručně řečeno, buď je funkce štítné žlázy snížená, nebo zvýšená. Léky se pak volí podle toho. Nedávají se žádné „léky na pocení“, ale na štítnou žlázu. Nadměrné pocení se pak upraví zpravidla samo. Nadměrné pocení hlavy je charakteristické pro malé děti, přičemž se nejedná o žádný zdravotní problém.

Zdroj: Nadměrné pocení

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY A OBLIČEJE V HOMEOPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa.

Dobrý den. Trpím nadměrným pocením v oblasti hlavy a tváře. Můžete mi prosím poradit která homeopatika by byla vhodná na řešení tohoto velmi nepříjemného problému.
Děkuji za odpověď.
Jelínková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel žádná. Zkuste aplikaci botoxu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy a obličeje v homeopatii

Nadměrné pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy a obličeje může být velmi nepříjemné a nepohodlně. dalo by se říci, že asi 2 až 3 % populace trpí nadměrným pocením hlavy. Tento stav může být léčen pomocí lékařské pomoci, i když mnoho lidí se bojí požádat o pomoc lékaře, jelikož se z nějakého důvodu stydí.

Z diagnostického hlediska je důležité rozlišit pocení hlavy jako nemoc nebo pocení hlavy z důvodu tepla, stresu nebo cvičení.

Pocení hlavy je velmi nepříjemný problém, který může postihnout kohokoli a kdykoli, proto se člověk nesmí bát zajít k lékaři a nechat se vyšetřit, protože není jisté, z čeho tento stav může vzniknout.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Susar.

Na pocení hlavy a obličeje žádné spreje nepomůžou. To chce silnější kalibr! Já mám na doporučení electro antiperspirant. Chvíli sice trvá než to zabere (u mne 2-3 týdny) ale pak jsem v suchu několik měsíců, což je neuvěřitelný! Doporučuji se na to kouknout www.electroantipersp…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy a obličeje

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kresanova.

Potřebovala bych poradit. Hodně se mi potí hlava ,mám mokré vlasy ..Je mi to velmi nepříjemné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy

Iontoforéza na nadměrné pocení hlavy

Iontoforéza nebo-li elektro antiperspirant jde použít i v oblasti hlavy a obličeje, ale odlišnými způsoby, než je tomu u dlaní a chodidel. Úspěšná léčba pocení je iontoforéza s molekulami vody. Pro léčbu pocení hlavy se používají speciální aplikátory, konkrétněji se hovoří o obličejových maskách. Tyto masky se aplikují na obličej, díky čemuž dochází k efektivnímu působení i proti nadměrnému pocení hlavy.

Pokožka hlavy je velmi citlivá, proto se doporučuje aplikovat méně invazivní typ procedury. V případě obličejové části postačí aplikace na několik minut, konkrétně 5 minut. Jakmile je tento proces ukončen, přístroj se vypne a zvolí se opačná polarita. Tato procedura se opakuje stejným způsobem. Celkem tato akce trvá 10 minut.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ PO OPERACI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petras josef.

manželka trpí po operaci štítné žlázy a odstrněním příštítných tělísek nadměrným pocením

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thomas.

Jeden z častých důvodů nadměrného pocení bývá hormonální nerovnováha, co předpokládám souvisí s operací štítné žlázy. Ve vašem případě bych ale nehledal příčiny a pocení rovnou zastavil Electro Antiperspirantem. Dá se to aplikovat i na obličej, s tímto adaptérem www.iontoforeza.cz/a… - kdyžtak se na to podívejte.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení po operaci štítné žlázy

Nadměrné pocení v podpaží

Nadměrné pocení v podpaží má ve většině případů hormonální a psychogenní příčiny, tudíž faktory jen obtížně ovlivnitelné. Nadměrné pocení v podpaží, které způsobuje odpuzující kruhy na košili, je pro postižené i okolí zdrojem nepříjemných chvil a velmi ztěžuje společenský styk. Při opakovaném intenzivním pocení vzniká navíc živná půda pro plísně a bakterie. Tyto infekce nejčastěji postihují podpaží, ale i další partie těla, jako jsou lokality mezi prsty, u žen pod prsy nebo v záhybech podbřišku. Nepříjemné jsou také výsevy potniček. Proti pocení v podpaží se používají přípravky se sloučeninami hliníku. Sloučeniny hliníku rozkládají vývody potních žláz, díky čemuž dochází k omezení pocení. Stejně jako parabeny nejsou tyto sloučeniny zdraví škodlivé, ale někteří citlivější jedinci na ně mohou mít kontaktní alergii.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi SWEATSTOP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,nadměrné pocení hlavy a obličeje mě trápi už dlouho. Kde bych mohla sehnat:
SWEAT STOP ALOE VERA SENSITIVE LOTION
moc děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Jelinkova.

Dobrý den,zakoupila jsem si u vás sweat stop,mám ho tedy používat přes den?Když si ráno umyju obličej,tak se nesmeje?děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy a obličeje

Pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy je nejvíce viditelným a obtěžujícím typem nadměrného pocení, které vás může potkat. Nejčastěji se vyskytuje v přední obličejové části, konkrétně v oblasti čela, takzvané T-zóny a okolí nosu. Projevy jsou vždy stejné, jakmile přijde sebemenší situace, ve které se necítíte absolutně v klidu, začnete se potit tak, že vám pot po obličeji doslova stéká dolů. Situace je o to horší, že hlavu na rozdíl od zpocených rukou nebo nohou nikam neschováte. Proto je nadměrné pocení hlavy ze společenského hlediska naprostou katastrofou a působí doslova devastujícím účinkem na sebevědomí takto postižených jedinců. Hlava se nepotí jen při kontaktu s okolím, ale i při běžných činnostech, jako je sledování televize, řízení motorových vozidel, vaření a mnoho dalších. Tato skutečnost znesnadňuje sociální působení a výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života postižených jedinců.

Zdroj: Pocení

Nemoc štítné žlázy

Důležité je nezapomínat na to, že nadměrné pocení je často způsobeno poruchou funkce štítné žlázy. Její snížená funkce, především ale funkce zvýšená vedou k nadměrnému pocení ve dne i v noci.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dages.

Dobrý den,jak může byt pocení vsugerovane?Nemusí být vedro,stačí jen jist,vařit,lux,úklid,nákup v marketech, atd a mám úplně mokré vlasy,pot v očích, kapky na nosu,bradě stékají na hruď. Makeup a úprava vlasů je zbytečná, výpadem jak po skoku do vody.Opravdu nerada chodim mezi lidi,je to velké omezení. Díky za dobrou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Proti nadmernemu poceni jsem vyzkousela kde co,jak prirodni veci tak celou radu antiperspirantu tech bezne dostupnych,i tak tech specializovanych na nadmerne poceni. A na 100% zafungoval akorad antiperpirant sweat stop aloe vera forte, konecne nemam zadne propocene kolace v podpazi, ten pocit je neuveritelny. Na stop-potu.cz jsem si koupila i antiperspirant sweatstop aloe vera sensitive lotion ten je proti poceni na cele a obliceji a bomba. Vyrobky jsou sice drazsi ale dlouho vydrzi, takze pro ten pocit sucha se tato investice rozhodne vyplati.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy a obličeje

Příčiny nadměrného pocení

Zde jsou některé příčiny nadměrného pocení:

  • genetické dispozice;
  • horké počasí;
  • reakce na emoce, úzkost, hněv a strach;
  • přílišná konzumace alkoholu, kofeinu a kořeněného jídla;
  • zdravotní příčiny, konkrétně během rakoviny, horečky, infekce, hypoglykemie nebo nízké hladiny cukru v krvi, ale i během menopauzy;
  • nadměrné cvičení;
  • léky užívané na mentální a emocionální poruchy, nebo léky užívané pro snížení tělesné teploty, dále i léky na štítnou žlázu a užívání morfinu.

Zdroj: Domácí recept proti nadměrnému pocení

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Co znamená nadměrné pocení hlavy a obličeje

Z diagnostického hlediska je důležité rozlišit pocení hlavy jako nemoc nebo pocení hlavy z důvodu tepla, stresu či cvičení. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Hyperhidróza neboli nadměrné pocení se vyznačuje větším množstvím vylučovaného potu, než je potřebné k regulaci těla. Příčinami hyperhidrózy jsou nejčastěji dědičnost (jedná se často o vrozenou dispozici), potom se hyperhidróza nazývá hyperhidróza primární. Pokud je hyperhidróza vyvolána nějakými okolními vlivy, jedná se o hyperhidrózu sekundární. Nejčastěji se setkáváme s první z těchto jmenovaných. Zvýšené pocení může být buď celkové (po celém těle), nebo lokální (na určité části těla). Ruce, nohy, hlava, obličej, podpaží a třísla patří mezi nejaktivnější oblasti pocení vzhledem k relativně vysoké koncentraci potních žláz.

Existuje několik možností léčby:

  • iontoforéza (bývá možností první volby);
  • aplikace botulotoxinu;
  • hrudní sympatektomie.

Zdroj: Nadměrné pocení hlavy a obličeje

Diskuze

V diskuzi NADMERNE POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rosa.

Perfektní je "Driclor". K zakoupení v lékárně. Používám ho již 5 let a super.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katy.

Vyzkousejte antiperspiranty sweatstop jsou ruzne druhy podle stupne poceni a lokality. Viz www.stop-potu.cz

Zdroj: diskuze Nadmerne poceni

Nadměrné pocení v obličeji

Jednotlivci se nepotí jen při kontaktu s okolím, ale i při běžných činnostech, jako je sledování televize, řízení motorových vozidel, vaření a mnoho dalších. Tato skutečnost znesnadňuje sociální působení a výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života postižených jedinců. Nadměrné pocení v obličeji je problém, který bývá často více zahanbující než pocení na jiných partiích těla. Na obličejové partie byl proto speciálně vyvinut antiperspirant s anti-aging složkou, který neobsahuje aluminium chlorid.

Zdroj: Pocení

Poradna

V naší poradně s názvem NADMERNE POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasek.

Dobry den chtel jsem se zeptat na nadmerne poceni ktere me provazi.pri jake koliv praci prochazce ci jake koliv cinosti se hodne potim v trislech na zadech a hrudniku.nevite o nakych lekach ci rade.doma se oblecu a nez dojedu vytahem dolu jsem spocenej nechapu to.diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je pocení celoživotní, již od mládí (hyperhydróza), tak na to žádné léky nejsou a je potřeba se s tím naučit žít. To znamená nosit několik vrstev, které můžete rychle a flexibilně svlékat, nebo oblékat. Kouření marihuany může u některých lidí zmírnit pocení. Také je důležité přestat pít kávu a čaje.
Pokud je pocení vyvoláno nějakou nemocí, tak stačí obvykle její vyléčení a pocení se upraví, jako bylo dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadmerne poceni

Nadměrné pocení

Nadměrné pocení je nemoc, odborně se jí říká hyperhidróza, se kterou se potýkají miliony lidí po celém světě. Nadměrné pocení je ve většině případů spojeno s onemocněním nervového systému. Zpravidla je způsobeno silným drážděním nervového systému. Nadměrné pocení tak postihuje například úzkostlivé lidi. Hyperhidrózu mohou ale způsobit i některé léky nebo kořeněná jídla. Nadměrné pocení dokáže znepříjemnit život, mohou jím trpět lidé s obezitou, onemocněním štítné žlázy, s hyperglykemií, dále při chronické či akutní bakteriální a virové infekci, při hypovitaminóze, při menopauze, při hormonálních změnách a nádorech. Naštěstí existují způsoby, jak se pocení alespoň částečně bránit. Dnes už jsou součástí běžné hygieny antiperspiranty a deodoranty, které nám pomáhají bojovat s pocením a nepříjemným zápachem v podpaží. Pokud se nadměrně potíte, měli byste se také častěji mýt (ideálně ráno i večer) a kupovat prodyšné prádlo z přírodních materiálů, jako je například bavlna.

Zdroj: Pocení

Pocení a společenský kredit

Přestože se člověk, který se nadměrně potí, intenzivně věnuje hygieně, používá kvalitní kosmetické přípravky, aby potlačil zápach, jejž vylučuje kůže, často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat. Z lékařského hlediska je pocení velice individuální záležitost, která má ale přirozený původ. Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Více samozřejmě pocení překáží mladým, často velmi aktivním lidem. Pokud se velmi potí osoby na vyšších pracovních pozicích a objeví se mezi svými pracovními kolegy s mokrými skvrnami na košili či blůze, je to téměř neodpustitelné.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Rady na zastavení pocení hlavy

  • V případě opakovaných problémů s nadměrným pocením hlavy se doporučuje časté sprchování. Při sprchování je vhodné nejprve začít sprchovat pravou část těla a posléze až levou stranu.
  • Velmi vhodné je cvičení na čerstvém vzduchu, protože dochází k posílení imunitního a oběhového systému.
  • Pijte dostatečné množství vody. To je důležité pro správný oběh, a navíc vás to chrání před bolestí hlavy.
  • Nedoporučuje se pití kávy.
  • Konzumujte vyváženou a zdravou stravu bohatou na vitamíny. Velmi negativní je konzumování mastných a těžkých jídel.
  • Také vám mohou pomoci homeopatické léky určené na bolest hlavy. Tyto léky jsou zároveň vhodné na závratě.

Vliv na pocení má také naše oblečení. Důležité je nosit takové, které odpovídá venkovní teplotě. Samozřejmostí jsou prodyšné a savé materiály, jež zbytečně neaktivují potní žlázy. Oděvy je třeba často měnit, jelikož nadměrné pocení způsobuje maceraci kůže a napomáhá množení rozličných bakterií a kvasinek.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Nadměrné pocení obličeje

Viditelné kapičky potu na tváři bývají při nadměrném pocení doprovázeny také odpudivým zápachem. Tento problém je bohužel řešitelný poněkud svízelně, existují sice místní přípravky k omezení pocení, ale na obličej se nehodí. K dispozici jsou i celkově užívané léky tlumící reaktivitu nervů provokujících pocení, ani ty ale nejsou prosty vedlejších účinků. Účinná je například aplikace botulotoxinu, ta je však finančně náročná. Především je ale třeba zhodnotit, zda nejde o druhotný problém při nějakém vnitřním onemocnění (problém se štítnou žlázou, vliv antikoncepce). To by měl posoudit praktický lékař a poté vám domluvit konzultaci s dermatologem, který po celkovém vyšetření kůže doporučí vhodný postup.

Zdroj: Nadměrné pocení

Noční pocení u žen

U žen může být důvodem nočního pocení menopauza a perimenopauza, těhotenství i menstruace. Stejně tak mohou i noční pocení způsobovat hormonální změny v dospívání.

U žen je příčinou tohoto pocení i klimakterium (= přechod, menopauza). Návaly pocení jsou nejčastějším příznakem, obvykle žena pociťuje horko ve vlnách ve směru zespodu nahoru. Pocení je tak nadměrné, že není výjimkou, že žena celá splavená, dokonce mívá od potu zmáčené vlasy. Obvykle po vlně horka pak nastane pocit úlevy.

U žen provází noční pocení i hormonální nerovnováhu způsobenou menstruací, těhotenstvím a antikoncepcí. Například před menstruací bývá během pocení splavené celé tělo.

Při hormonálních změnách u ženy se mění hladina estrogenu v těle. To způsobuje právě ono nadměrné pocení a zároveň to zvětšuje tlak na nadledvinky, kde jsou stresové žlázy, to pak způsobuje pocity únavy a deprese.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Pocení v noci u mužů

Jednou z příčin nočního pocení u mladších mužů je nadměrné požívání alkoholu. Noční pocení bývá také časté při odvykání na alkohol, pocení je jedním z abstinenčních příznaků. Noční pocení u mužů nad 50 let by mohlo vyplývat z nízké hladiny testosteronu, která se postupem věku u každého muže snižuje. Hormonální změny u této skupiny mužů mohou být doprovázeny taky návaly horka. Noční pocení u mužů nad 40 let by mohlo být způsobeno dlouhodobým stresem, úzkostí nebo depresemi. K nadměrnému pocení se mohou přidat také bolesti hlavy, nespavost a celková únava. Časté noční pocení u mužů mohou zapříčinit i různé nemocemi, například osteomyelitida, hypertyreóza, Feochromocytom, hypoglykémie, tuberkulóza. Další příčinou nočního pocení bývá příjem některých druhů potravin, jako je cibule, nebo příliš kořeněných jídel. To platí hlavně pro muže, kteří mají problémy s trávením (syndrom dráždivého tračníku apod). Noční pocení může být zapříčiněno rovněž vedlejšími účinky některých léků. Obecně platí, že léky pro diabetiky na snížení hladiny cukru, mohou vést k nadměrnému nočnímu pocení, a to u diabetiků, kteří tato léčiva užívají. Nadměrným nočním pocením trpí i lidé s neurologickým onemocněním: epilepsie, autonomní dysreflexie nebo posttraumatické stresové poruchy.

Zdroj: Pocení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP