Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁDOR V DUTINĚ BŘIŠNÍ

OBSAH

Rakovina rtu

Rakovina rtu je jedním z nejčastějších nádorů úst. Onemocnění začíná jako nehojící se vřídek na rtu, který postupně zduřuje, okolí je oteklé, samotný vřídek se olupuje, je bělavý, může i drobně krvácet. Později dochází ke zduření krčních uzlin.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Pro úspěšné vyléčení je třeba, aby pacient přišel k lékaři včas, což se bohužel mnohdy nestává a pacienti si raději na ret dávají různé bylinné mastičky a obklady, které jim někdo poradil. Tím si však nechají na rtu vyrůst někdy i neléčitelný nádor. Při samotné léčbě je pak lékařem nádor odstraněn vyříznutím, ložisko může být i ozářeno. Po léčbě je pak mnoho pacientů podrobeno ještě výkonům na plastické chirurgii.

Prognóza při včasném odhalení je velice dobrá, až 90 % pacientů s touto diagnózou je vyléčeno.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Černá.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli je možné začít s ozařováním pokud není zahojená pooperační rána po operaci střev.,rána prosakuje, neboť není zahojen tračník.......také má sestra udělaný vývod.Sestra je mladá a potřebovala by velmi rychle zahájit chemoterapie kuli metastázím v dutině břišní.Velice děkuji.K.Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Punkce dutiny břišní

Punkce ascitu je ordinována, když se volná tekutina (ascites) nahromadí v dutině břišní. Účelem je uvolnit tlak na břišní orgány. Místo vpichu se obvykle nachází 3 cm pod pupkem vlevo nebo vpravo v krajině mezi pupkem a hřebenem kosti kyčelní.

Pacient je informován o důvodu provedení punkce a o tom, že musí být před zákrokem vymočen, vyprázdněn (klyzma při zácpě), a rovněž o nutnosti zachovat při punkci klid.

Speciální pomůcky: punkční jehly, sterilní hadička s kónusem, peány, trojcestný kohout, sběrná nádoba na punktát, břišní pás.

Dokumentace obsahuje datum, čas punkce, barvu, čirost, zápach výpotku, množství, hustotu, vitální funkce, sledování nemocného a jeho problémy. Zaznamenává se hmotnost a objem břicha před a po punkci. Pacient by měl být po výkonu klinicky sledován, zvláště jeho oběhová situace a lokální nález na břiše.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NÁDOR POD NEHTEM ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janíček.

Viděl jsem v informativním článku o kožních nádorech foto nehtu, které je jako z mé nohy, z palce. Většina plochy nehtu je u mne černá. Může to být nádor ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Černé pod nehtem může mít více příčin. Může to být zdeformované lůžko nějakým úrazem daleko v minulosti nebo to může být následek plísňového onemocnění, ale může to mít i karcinogenní původ. Určitě neprohloupíte, když si necháte svůj nehet vyšetřit na kožním oddělení. Je to rychlé a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nádor pod nehtem ?

Anatomie dutiny břišní

Slinivka břišní se nenachází v dutině břišní, ale přímo za břišní dutinou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Tento orgán trávicí soustavy je asi 28 cm dlouhý, přičemž se dělí na hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda). Produkty slinivky břišní jsou odváděny do tenkého střeva, konkrétně do dvanáctníku. Zde se setkávají s potravou zpracovanou v žaludku a podílejí se na jejím dalším zpracování a chemickém trávení.

Slinivka břišní je podvojná žláza, to znamená, že plní jak funkci žlázy s vnitřní sekrecí (účastní se na tvorbě hormonů inzulinu, glukagonu a dalších látek), tak funkci žlázy s vnější sekrecí (produkuje tripsin, lipázu a amylázu). Slinivka je jednoduše nezastupitelným producentem důležitých hormonů, dále pak také štěpí tuky, složité cukry a bílkoviny pomocí enzymů.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.

dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Slinivka břišní a její umístění

Slinivka břišní čili pankreas (z latinského pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy.

Anatomie

Slinivka břišní je 12-16 cm dlouhá laločnatá žláza uložená v břišní dutině pod bránicí, v těsné blízkosti žaludku, tenkého střeva a jater. Rozlišují se na ní tři hlavní části, a to hlava, tělo a ocas.

Funkce

Mezi její hlavní funkce patří tvorba slinivkové šťávy, která se významně podílí na štěpení potravy v tenkém střevě. Kromě toho je také zdrojem některých důležitých hormonů, které se zapojují do metabolismu cukrů. Celkově se tedy dá říci, že slinivka břišní je nesmírně důležitá pro lidský metabolismus, a pokud dojde k poruše její funkce v důsledku onemocnění, vždy se to projeví velmi závažnými komplikacemi.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Kde bolí slinivka

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Jak bolí rakovina slinivky

Nádory slinivky patří k obávaným diagnózám zcela právem. Statistiky potvrzují, že bez léčby je medián přežití asi šest měsíců. Je-li možná radikální operace, přesahuje dva roky. Není-li možná, ale pacient se může podrobit chemoterapii nebo ozařování, čeká ho ještě pravděpodobně více než rok života.

Prevencí je včasný záchyt nádoru (nepodcenění některých příznaků, preventivní prohlídky), který by ještě neměl metastáze v jiných orgánech. Bohužel se na karcinom pankreatu přichází v drtivé většině příliš pozdě, protože příznaky nejsou v časných stadiích tolik zřejmé.

Počínající nádor slinivky břišní je většinou asymptomatický (bez příznaků), v čemž spočívá také zhoubnost a zrádnost tohoto nádoru. O něco později se nádor může vyznačovat zažloutnutím sliznic a kůže (takzvaným ikterem čili žloutenkou, která nemá infekční původ), poté se s odstupem asi tří měsíců dostavuje bolest břicha, stavy nevolnosti a další neurčité obtíže. Tyto příznaky svědčí o lokálním šíření nádoru do okolí, ale nemusí být ještě založeny metastáze. Pacienti také výrazně hubnou v důsledku špatného vstřebávání živin a s tím spojeným poklesem energetického příjmu.

Problém je, že až 80 % karcinomů je diagnostikováno již v pokročilém stadiu, kdy pacienti mají metastáze v jiných orgánech, a to zejména v játrech, plicích, v peritoneu a retroperitoneu (břišní stěna a dutina). Vzácné jsou metastáze do nadledvinek. Při prorůstání nádoru do okolí mohou vznikat další obtíže závislé na dané lokalizaci. Například pokud se karcinom v retroperitoneální dutině (prostor vzadu před páteří) progresivně zvětšuje, vede ke vzniku viscerální bolesti, která je trvalá a velice špatně ovlivnitelná. Nebo může také působit tlak na nervové pleteně v okolí páteře, což se projevuje bolestí, která ustoupí v úlevové poloze v předklonu nebo při schoulení se na břicho. Nádor zpravidla utlačuje i žlučové cesty, projevem je pak již výše zmíněná žloutenka.

Zdroj: Kde bolí slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Ja mám už dlhšie v ústnej dutine a v hrdle pľuzgiere, kožná lekárka mi doporučila vyplachovanie ústnej dutiny a kloktanie hypermangánom. Skoro po týždni je to zlé... Teraz čítam že nie je vhodný na vnútorné sliznice... Som z toho zmätená..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když je hypermangan dobře rozředěný vodou, tak není škodlivý a může se s opatrností použít i na výplach dutiny ústní - nikoliv k polykání. Hypermangan sám o sobě ale moc neléčí a spíše jen desinfikuje, podobně jako peroxid vodíku. Jestliže tedy není pozitivní výsledek po týdnu používání, tak je potřeba hledat důkladněji příčinu vašich puchýřů (pľuzgierov) a nasadit účinnější lék. Běžte tedy znovu na kožní a požádejte o revizi svého stavu.

Zdroj: diskuze Jazyk

Zvětšené uzliny v břiše

Příznaky intraabdominální (nitrobřišní) lymfadenopatie mohou být jak akutní, tak chronické. Někdy se projeví jako postupně narůstající potíže v dutině břišní, jindy způsobí akutní břišní příhodu z plného zdraví. Objem břišní dutiny se může volně zvětšovat, takže postupně se zvětšující uzliny v dutině břišní či v retroperitoneu se klinicky projeví až tehdy, když naruší průběh střevem nebo zamezí odtoku moči z ledviny. Lymfatické uzliny jsou běžně zvětšené u dětí.

Zvětšení mezenteriálních uzlin provází všechny zánětlivé procesy střev, divertikulitidy, salmonelózu, kampylobakteriózu, yersiniózu, karcinomy a lymfomy střev. Příznaky postižení břišních uzlin mohou být dlouho nespecifické: tupé bolesti zad vyzařující do hýždí nebo dolních končetin, bolesti břicha s pocity nadýmání, nauzeou, obtížné vyprazdňování stolice až střevní obstrukce, eventuálně poruchy močení. U dětí bývá nejčastější nespecifická mezenteriální lymfadenitida, ale někdy mohou být její projevy natolik dramatické, že imitují akutní apendicitidu a vedou až k provedení laparoskopie nebo chirurgické revizi. Protrahované obtíže však nelze bagatelizovat, protože v dětském věku až polovina lymfomů postihuje abdominální uzliny.

Pánevní uzliny jsou sběrné zejména pro pohlavní orgány a oblast tříselních uzlin. K jejich postižení dochází u všech pohlavních nemocí, prostatitidy, tumorů malé pánve, testikulárního nebo ovariálního karcinomu. Průkaz lymfadenopatie se provádí zobrazovacími metodami (sonografie, CT). V dětském věku, u asteniků nebo při značném zvětšení lze někdy uzliny nahmatat přes břišní stěnu.

Zdroj: Mízní uzliny v břiše

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN NEBO SOOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Může dostat soor také senior, který má dibates melitus II. typu?Mám problémy pouze v ústní dutině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, soor neboli moučnivka je způsobená kvasinkami a diabetes mellitus podporuje růst kvasinek. Blíže vám k tomu poví stomatolog nebo lékař ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen nebo soor?

Rakovina hltanu

Rakovina hltanu postihuje více muže. Poměr nemocných mužů a žen je 3 : 1. V dnešní době má výskyt vzrůstající tendenci, a to především u žen. Nejčastěji jsou nemocní lidé kolem 50.–60. roku. Největší zlo představuje alkohol a kouření. V počátcích nemoci jsou lidé bez výraznějších příznaků. Později mívají pacienti pocity pálení a škrábání v krku, protože se nádor nejčastější objevuje v oblasti mandlí. Rozpad nádoru vede brzy k silnému zápachu z úst. Pacienti často trpí poruchou polykání, které může být až bolestivé. Bolesti mnohou vystřelovat i do ucha. Už samotné váznutí sousta může být ale nepříjemné a způsobovat tak potíže s příjmem potravy.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina hltanu.

Léčba rakoviny hltanu je především chirurgická, například odstranění krčních mandlí. V pokročilých stadiích se kombinuje i s jinými léčebnými metodami, jako je ozařování nebo chemoterapie.

Prognóza u rakoviny hltanu je složitější vzhledem k pozdnímu záchytu onemocnění.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Obraťte se na Boha. Existuje generacemi ověřené rčení "Víra tvá tě uzdraví." Nemusíte věřit v Boha, stačí jen když přijmete víru ve vzkříšení. Uleví se vám a budete moci vychutnat život do poslední chvíle. V každém svatostánku vás přijmou se srdcem na dlani a poskytnou vám návod, jak se vyrovnat se svým osudem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.

Dobrý den pane Cempírku, takk jiná léčba než víra v Boha pro mě neexistuje? Jsem ze všeho tolik nešťastná, neumím s tou nemocí bojovat. Lékař mi řekl, že se výsledky po chemoterapii i zařování trošičku zlepšily, ale já bych se chtěla moc vyléčit úplně. Na internetu jsem tuto léčbu nenašla, jen poznámky, že je to nejagresivnější nádor, který současná věda stále neumí nikterak léčit. Je to zhoubný nádor, který je prý agresivní.
Jsem na tuto nemoc strašlivě sama. Děkuji za možnou odppověď Zdeňka Novotná

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Rakovina slinných žláz

Rakovina slinných žláz se projevuje zduřením, které je dlouho nebolestivé. Většinou se objeví jen na jedné straně, takže bývá nápadné a pacient si je často sám nahmatá. Může se také projevit obrnou lícního nervu a z ní plynoucími příznaky, jako je prvotní poklesnutí koutku a posléze povis svalů. Změněná může být i sekrece slin. Zvětšené jsou také lymfatické uzliny.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina slinných žláz.

Léčba rakoviny slinných žláz představuje chirurgický výkon. Rizikem však může být poškození lícního nervu. U benigních nádorů není výkon zdaleka tak radikální, vyjme se pouze nádor, nikoliv i jeho okolní tkáň (tedy celá slinná žláza), jako je tomu u zhoubných nádorů (karcinomů). Rakovina slinných žláz je problematická také v tom, že může docházet k návratu onemocnění i v odstupu několika let.

Prognóza onemocnění se zlepšila spolu s poklesem výskytu onemocnění. U včasného odhalení onemocnění je nyní až 80% úspěšnost léčby.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvie.

Zkuste CDS, nevím jestli funguje, ale věřím. Co jiného můžeme dělat.

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Rakovina jazyka

Rakovina jazyka je méně častým nádorovým onemocněním. Zhoubné nádory přední části jazyka lze vidět prostým okem. Vypadají jako nemizející a postupně se zvětšující šedorůžové či zarudlé vředovité útvary, které velice snadno krvácí. Pokud tyto příznaky ignorujeme, jazyk se zvětšuje a může začít působit problémy při polykání a při mluvení. Rozsáhlé nádory ničící chuťové papily mohou způsobit poruchu chuťového smyslu. Nádor obvykle metastazuje do krčních uzlin a může způsobit jejich zvětšení. Mnohem zákeřnější jsou zhoubné nádory kořene jazyka. Zadní část jazyka totiž prostým okem neuvidíme, a proto tam zhoubný nádor může relativně dlouho růst, než se projeví poruchou polykání, změnami hlasu, bolestí a podobně. Z tohoto důvodu bývá rakovina kořene jazyka často objevena pozdě a hluboké krční uzliny jsou již obvykle postižené metastázami.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina jazyka.

Léčbu nádorů zachycených včas, což je obvykle případ nádorů přední části jazyka, lze řešit relativně malým chirurgickým zákrokem. Při něm se nádor jednoduše vyřízne. Větší nádory se už musí řešit rozsáhlejšími chirurgickými výkony, při nichž se odstraňuje různě velká část jazyka, v případě nutnosti se chirurgicky odstraňují i hluboké krční uzliny. Chirurgická léčba se často spojuje s radioterapií a chemoterapií, které mohou před chirurgickým výkonem nádor zmenšit a tím umožnit menší rozsah operace. Velké operace mohou u pacienta trvale narušit schopnost polykat a mluvit, což není příjemná vyhlídka. Postup u konkrétního pacienta závisí na rozhodnutí zkušených onkologů a chirurgů. Nezbytnou součástí léčby je také tišení bolesti, která bývá u rakoviny jazyka značně nepříjemná a zatěžující.

Prognóza u tohoto onemocnění záleží do značné míry na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Prognóza u rakoviny dutiny ústní je o něco horší než u rakoviny rtu.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem KAM DO LÁZNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Možnařová.

Dobrý den.

Chtěla bych vás požádat o radu. 4.prosince 20017, jsem byla na operaci se slinivkou břišní. Měla jsem nádor na hlavně slinivky , z toho důvodu mě byla odstraněna a jsem na inzulinu. Od ledna 2018 do srpna 2018 , jsem byla léčena na onkologii a v současně můj zdravotní stav je v normě.
Chtěla jsem se zeptat, zda jsou pro mě vhodné lázně, o které bych si chtěla zažádat. A pokud ano, chtěla bych vás požádat o radu, jak postupovat, v případě, které lázně jsou nejvhodnější.

Děkuji předem, s pozdravem

Možnařová Allena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve musíte požádat svého praktického lékaře o sepsání žádosti o lázně, která se zašle zdravotní pojišťovně. Ta se vyjádří do jaké míry bude ochotna hradit vaši lázeňskou péči a dá vám na výběr z několika zařízení. Vyberte si podle pocitu, abyste se tam těšila. Postupem času můžete vyzkoušet další místa. Sama si pak vyhodnotíte, které lázně právě vám vyhovují nejlépe. Držím palce ať to vyjde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jsou nutne lazne po operaci

Obrázek lidského těla a vnitřních orgánů

Obrázek dutiny břišní muže.

Anatomie břicha ženy.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.

Lze vyléčit malobuněčný nádor plic, který metastázoval do koostí, u ženy 56 let? Moc se bojím smrti i trápení s léčením. Pomůže mi někdo na toto témma odpovedět? Jsem sama, mám přítele, ale ten se mé nemoci a už i mě bojí, jezdí ke mě, ale už mě nemá rád, má ze mě strach a já mám strach z opuštěnosti. Zdeňka Novotná Albertova 1009 Žamberk 56401
mobol 603554959

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Obrázek slinivky břišní

Zde naleznete obrázek slinivky břišní.

Zdroj: Slinivka břišní

Obrázek slinivky břišní

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Alkohol ano, či ne?

Při onemocnění slinivky břišní je striktně zakázán jakýkoliv alkohol.

Zdroj: Slinivka břišní

Rakovina

Histologicky existují dva druhy karcinomu pankreatu – duktální a mucinózní (mucin = hlen, tedy nádor s produkcí hlenu), podle toho, z jakých buněk vycházejí. Vysoce zhoubný je především adenokarcinom duktální. Incidence rakoviny slinivky břišní v posledních letech jednoznačně stoupá. V České republice jí onemocní cca 15–20 pacientů na 100 000 obyvatel. O něco častěji se vyskytuje u mužů, dvě třetiny nemocných je ve věku nad 65 let. Tento neobvykle rychle rostoucí nádor se vyznačuje především špatnou prognózou nemocných, i přesto, že se podrobí léčbě, která prodlužuje pacientovi život o několik – možná desítek – měsíců. Jako ostatní zhoubné (maligní) nádory vzniká i rakovina slinivky břišní poruchou některých regulačních genů, jež mají na starosti kontrolovat buněčný cyklus, množení buněk i jejich zánik. Jakmile dojde k poškození některého z nich, buňky se vymaní regulačním mechanismům – přehnaně se množí a nepodléhají buněčné smrti. Jsou částečně pozměněné, takže vypadají jinak a neplní dostatečně svoji funkci.

Slinivka tak po určité době přestane fungovat jako celek – zažívací trakt postrádá enzymy potřebné k trávení veškerých živin i hormony, které jsou důležité nejen pro trávicí systém, ale pro celý organismus. Poškození regulačních genů však nevznikne jen tak z ničeho nic. Dochází k němu působením některých škodlivých faktorů. Hlavním z nich je kouření, jehož zanechání je jedinou prevencí proti tomuto typu rakoviny. Sekundární prevencí je včasný záchyt nádoru (nepodcenění některých příznaků, preventivní prohlídky), který ještě nemá metastázy v jiných orgánech. Na karcinom pankreatu se bohužel přichází v drtivé většině příliš pozdě, protože příznaky nejsou v časných stadiích tolik vyjádřeny. Počínající nádor slinivky břišní je zpravidla asymptomatický (= bez příznaků), v čemž spočívá jeho zhoubnost a zrádnost. O něco později se může vyznačovat zažloutnutím sliznic a kůže (tzv. ikterem čili žloutenkou, jež nemá infekční původ), po němž se s odstupem asi tří měsíců dostavuje bolest břicha, stavy nevolnosti a další neurčité obtíže.

Tyto příznaky svědčí lokálnímu šíření nádoru do okolí, avšak nemusí být ještě založeny metastázy. Pacienti výrazně hubnou v důsledku špatného vstřebávání živin a tím poklesu energetického příjmu. Až 80 % karcinomů je diagnostikováno již v pokročilém stadiu, kdy mají pacienti metastázy v jiných orgánech, především v játrech, plicích, v peritoneu a retroperitoneu (břišní stěna a dutina). Vzácné jsou metastázy do nadledvinek. Při prorůstání nádoru do okolí mohou vznikat další obtíže závislé na dané lokalizaci. Například pokud se karcinom v retroperitoneální dutině (prostor vzadu před páteří) progresivně zvětšuje, vede ke vzniku viscerální bolesti, která je trvalá a velice špatně ovlivnitelná. Nebo může působit tlak na nervové pleteně v okolí páteře, což se projevuje bolestí, jež ustoupí v úlevové poloze v předklonu nebo při schoulení se na břicho. Nádor zpravidla utlačuje i žlučové cesty, projevem je pak již výše zmíněná žloutenka.

Léčba: Na prvním místě je především operace, pokud se nádor ještě operovat dá, což je ve velmi pokročilých stadiích již nemožné. Operace je jediným léčebným přístupem, který poskytuje pacientovi šanci na vyléčení. Některé operační výkony slouží už jen pro zlepšení kvality života. Zavádí se různé drény a stenty, aby se zabránilo, případně odstranilo ucpání žlučových cest nebo střeva. Stejně tak může zlepšit kvalitu života i ozáření nebo chemoterapie. Podává se gemcitabin (Gemzar) a jeho kombinace s oxaliplatinou. Účinné mohou být i kombinace dalších cytostatik například s fluorouracilem. Nezbytnou součástí léčby je tišení bolesti, jež je dominantním příznakem pacientů. Běžná analgetika nemají dostatečnou účinnost, proto se v různých formách podávají opiáty. V krajních případech je řešením zákrok, který by odstranil nervovou pleteň vedoucí do slinivky a tím ulevil od bolesti. Pacientům je podávána rovněž tzv. substituční terapie, což je hrazení enzymů a hormonů, jež kvůli poruše funkce pankreatu chybějí. Terapie inzulinem závisí na stupni poruchy sacharidové tolerance.

Zdroj: Slinivka břišní

Videonávody

Pro větší představivost vkládáme videa, na nichž naleznete mnoho informací týkajících se vzniku kýly.

Také přikládáme video s domácí léčbou břišní kýly.

Nebo video s léčbou kýly pomocí masáže.

A nakonec video ukazující léčbu pomocí vody.

Zdroj: Břišní kýla


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP