Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY

OBSAH

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatostnadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Babské rady, jak se zbavit nadýmání

Pokud před jídlem sníme některé druhy kyselejšího ovoce, jako je citron, jablko, grep, kiwi, rybíz, nebo hrozny, povzbudíme tím tvorbu žaludeční kyseliny. Současně se zvýší kyselost žaludeční šťávy a dojde ke zvýšené produkci kyseliny solné. Zkonzumovaná strava se tak lépe rozloží a ve střevech už nemá co vytvářet nežádoucí plyny.

Uvařte si odvar z kmínu. Jednu čajovou lžičku kmínu zalijte 2 dcl vroucí vody. Nechte louhovat přibližně 15 minut. Pijte po doušcích.

Zapomeňte na žvýkačky.

Dejte stop horkým jídlům a nápojům.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Jak uvolnit zaražené větry

Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.

Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.

Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání po každém jídle

Příčiny zapáchající plynatosti

Průměrné složení plynu je 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Tato směs je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá, nicméně zastoupení těchto plynů silně záleží na bakteriích, které žijí ve střevě.

Zápach je dán sulfanem, což je sloučenina síry. Mezi množstvím zkonzumované potravy obsahující síru a výsledným pachem je úměra. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

I když jsem si hlídala stravu, pila fenyklový čaj a masírovala dceři bříško, přesto ji trápilo nadýmání :( Ale nakonec jsem zkusila dávat před každým kojením Espumisan kapky a opravdu pomohly. Myslím, že když existuje způsob, jak miminku ulevit...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadýmání

Babské rady, jak se zbavit plynatosti

Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně teplé. Čaj nemusí být vhodný pro děti.

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný z čerstvých surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Já no toto trpím dlouho. Velmi mi pomáhají masáže břicha. Jednou jsem byla s babičkou ve 14 ti letech na procházce v lese a dostala jsem silné bolení břicha. Šla jsem si tedy sednout do křoví takzvaně na "bobek", Po delším tlačení jsem vypustila jeden větší prd. Na chvíli se mi ulevilo tak jsem se oblékla a vstala. Ale než jsem došla na cestu, břicho bolelo snad ještě víc než předtím. Šli jsme dále, babička si toho všimla, řekla mi, že se potřebuje vyčůrat, tak jestli si také ještě nezkusím ulevit. Přidřepli jsme obě vedle sebe, ukázala mi přitom jak si promačkat celé břicho, za chvíli se větry začaly opravdu uvolňovat. Já si tentokrát pořádně prdla snad devětkrát, jak řekla babička. Všechna bolest rázem zmizela. Ještě jsme si dělali legraci, jak je dobře, že nikdo neslyšel jak se v lese střílelo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady na nadýmání a plynatost

Babské rady na zaražené větry

Na zaražené větry je nejlepší pohyb!

Smíchejte stejný díl semene kmínu, nať pelyňku pravého, nať řebříčku a fenykl obecný. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijte hrnkem vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Nápoj pijte teplý.

Připravte si bylinný čaj ze stejného množství heřmánku pravého, kořene kozlíku lékařského, listů máty peprné a přidejte kmín a anýz. Přidejte 3 lžičky směsi do 3 dílů vody (zhruba 550 ml). Vařte necelých 5 minut a poté dalších 5 minut louhujte. Sceďte a pijte ráno, v poledne a večer jeden šálek teplého čaje.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Co je to nadýmáníplynatost

Plynatostnadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí není, odborně se tento stav nazývá meteorismus. Průměrný člověk vytvoří přibližně půl litru střevních plynů denně a v průměru si člověk od střevních plynů uleví cca 14krát denně. K samotnému úniku plynů dochází někdy bez nápadných slyšitelných projevů, případně s tichým zasyčením, jindy však i s velmi hlučným charakteristickým zvukovým efektem („prdem“). Rychlost úniku plynů je v průměru 3 m/s, individuální odchylky rychlosti v ústí jsou možné a závisí na aktuálním tlaku plynu.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Může hemoroid způsobit plynatost?

Hemoroidy samy o sobě nemohou způsobit plynatost. Ale plynatost společně s hemoroidy je nepříjemnou záležitostí. Dochází k dyskomfortu a bolestivosti v okolí řitního otvoru. Aby se odstranila plynatostnadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhou stranu vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Plynatost a hemeroidy

Bylinkové směsi proti nadýmání

Výbornými pomocníky proti nadýmání jsou bylinkové směsi, ve kterých se účinky bylin podporují a doplňují.

Čaj proti nadýmání si můžeme připravit z jedné lžičky drceného kmínu, jedné lžičky drcených fenyklových semen, jedné lžičky drcených anýzových semen. Všechny ingredience zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme během dne po douškách.

Na přípravu jiného čaje proti nadýmání potřebujeme jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kmínu, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kopru, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene fenyklu a jednu čajovou lžičku květů heřmánku. Všechny přísady smícháme dohromady a přelijeme jedním litrem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po douškách.

Proti nadýmání můžeme mít kdykoli po ruce účinnou bylinkovou směs – stačí smíchat koriandr, kmín a fenykl v poměru 3 : 2 : 2. Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě čajové lžičky této směsi bylinek studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Potom vypijeme polovinu sklenice tohoto vývaru, druhou polovinu sklenice vypijeme cca za dvě hodiny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP