Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NAKLÁDANÉ ZELÍ V SKLENICI


NAKLÁDANÉ ZELÍ V SKLENICI je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Kysané zelí je mimořádně vhodné pro každého, pro zdravého i nemocného. Je bohaté hlavně na beta-karoten (provitamín A) a vitamín C. Dále obsahuje významné množství vitamínů B, E a K. Kysané zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, který je pro lidský organismus velmi důležitý. Zastoupeny jsou v něm rovněž vápník, fosfor, železo, zinek, magnézium a síra. Zanedbatelný není ani fakt, že kysané zelí je bohaté na protinádorové a antibioticky působící fytochemikálie (bioaktivní látky nacházející se v rostlinách), na životodárné enzymy, aminokyseliny obsahující síru a hořčičný olej.


Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN KONTRA KVAŠENÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Buchtová.

Dobrý den.
Mohu jíst menší množství kvašených okurek a ještě jak je to s hlávkovým zelím.Děkuji za odpověď.
Anna

varfarin kontra kvašené okurky
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlávkové zelí je zelené a obsahuje mnoho vitamínu K. Jedna hlávka zelí veliká 17 cm obsahuje téměř 1000 mikrogramů vitamínu K. Když z této hlávky odtrhnete jeden list, tak bude obsahovat 25 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li čtyři listy zelí, tak máte vyčerpán limit pro daný den. Je li zelí naložené, tak pak jeden šálek kysaného zelí bude obsahovat 19 mikrogramů vitamínu K. Je li zelí červené, tak jedna hlávka velká 14 cm obsahuje 430 mikrogramů vitamínu K. Jeden list červeného zelí bude obsahovat 9 mikrogramů vitamínu K. Červeného zelí si můžete dopřát o něco více, než toho zeleného, které byste raději neměla používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Varfarin kontra kvašené okurky

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: článek Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Obsah purinů v kysaném zelí

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen 7 gramů sacharidů, 2 gramy cukru, ale už 10 procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po 5 procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme zde i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Kysané i čerstvé zelí působí na cukrovku prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahují totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitaminy K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamin B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru, jde tedy o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Navíc kysané zelí obsahuje ve 100 g výrobku 8 purinů, což z něj činí potravinu, kterou lze konzumovat bez omezení.

Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.

Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NAKLÁDANÉ HOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Nakládané houby v sladkokyselem nálevu.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ptáte-li se na houby při léčbě Warfarinem, tak se nemusíte vůbec omezovat v jejich konzumaci. Houby, pokud mají vitamín K, tak jen velmi málo, ale spíše nemají žádný a díky tomu nijak neovlivňují léčbu Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a nakládané houby

Kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí lze konzumovat při onemocnění dnou. Bílé zelí ve 100 g obsahuje 13 a zelí červené 17 purinů. Kysané zelí obsahuje ve 100 g 8 purinů.

Zdroj: článek Dna a přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Recepty

Ketodieta je rozdělena do 4 částí:

  • jídla pro první krok
  • jídla pro druhý krok
  • jídla pro třetí krok
  • jídla pro ukončení diety

V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.

Dietní zmrzlina

Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků

Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.

Burger

Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce

Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.

Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.

Houbová polévka

Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketodieta

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kotlář.

Dobrý den, otče,

rád bych se prosím zeptal, zda jsou nějaké bylinky na léčbu mastocytózy u miminek (4 měsíce). Jde o autoimunní reakci - kožní projevy po celém těle. Pupínky se rozšiřují. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: https://www.google.cz/image…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.

Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.

Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.

Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.

Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Otec pleskač kontakt

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.

S úbytkem váhy by měl pomoci i me

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.

Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.

Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.

Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.

Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.

Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.

Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zpracování listů Ginkgo biloba

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červené zelí a warfarin

Dieta na dvanácterník

Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).

Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.

Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.

Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.

Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:

  • alkohol, cigarety
  • pečivo (výrazně okyseluje organismus)
  • rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
  • smažené a tučné výrobky, chipsy
  • vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
  • tučné maso – nakládané, konzervované a smaž

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Žaludeční vředy - vhodná strava

Babské rady proti nadýmání

Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.

Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.

Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.

Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.

Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.

Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.

Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.

Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.

Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.

Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.

Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.

K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.

Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.

Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.

Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.

Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.

Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.

Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Švrčulová.

dnes mě naměřili zase hustější krev,ctěla jsem se zeptat jestli,když si dám zelí a beru varfarin,tak mi seřídne nebo zhoustne,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vašimi slovy to lze říci, že čím více zelí sníte, tím hustší krev budete mít. Zelí, kapusta, okurky, to vše obsahuje mnoho vitamínu K, který ve vašem těle zkracuje čas, za který se krev srazí. Warfarin vychytává vitamín K, aby se čas srážení krve prodloužil. Když sníte více potravin s vitamínem K, tak obvyklá dávka Warfarinu nestačí a krev se chová, jako by se žádný Warfarin neužíval. Proto při užívání Warfarinu musíte kontrolovat příjem vitamínu K a udržet ho na stejné úrovni každý den. Zelí si nechte pro dny, kdy víte, že jste nesnědla mnoho zeleniny, abyste rychle doplnila hladinu vitamínu K. Dávkování Warfarinu je stanoveno tak, abyste mohla přijmout 90 mikrogramů vitamínu K každý den. Když sníte málo potravin s vitamínem K, tak Warfarin vychytá všechen vitamín K a způsobí to zvýšené riziko krvácení a vzniku modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - co můžu jíst

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: článek Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Doporučená dieta při dně

Dieta

Jak již bylo řečeno, při kvasinkové infekci může pomoci i protikvasinková dieta. Ta by měla zahrnovat zeleninu a zeleninové saláty, konkrétně brambory, špenát, čínské zelí, kysané zelí (buď syrové jako salát, nebo krátce podušené), fazole, křen, cibuli, pórek, ředkvičky, česnek. Zeleninu vždy důkladně omyjte a očistěte, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitamíny, minerály a jiné zdravé látky (příliš dlouhé vaření je totiž ničí). Používejte tyto metody: dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí a podobně.

Z ovoce konzumujte zejména citrusové plody, tedy citrony, grapefruity, pomeranče a mandarinky. Dále ananas, angrešt, borůvky, brusinky, kyselé hrušky, kyselá jablka, jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, rybíz, švestky, višně. Ovoce jezte jen v malých dávkách a pouze čerstvé.

Z mléčných výrobků se doporučují přírodní jogurty, podmáslí, kefíry, sýry. Konzumovat můžete také ryby a drůbež, vejce, sóju a máslo. Jako koření používejte čerstvé bylinky, ostrou hořčici, naopak solí šetřete.

Stravu doplňte dostatečným množstvím tekutin. Pijte minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Omezte kávu a černý čaj, poněvadž oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.

A čemu se vyhýbat? Vyhýbejte se vepřovému masu, konzervám všeho druhu (i nakládané zelenině: okurkám, řepě, fazolím, hrášku) a hotovým výrobkům z brambor. Eliminujte rovněž cukr a všechna jídla, v nichž je obsažen. Vyvarujte se konzumace bílé rýže (vhodná je rýže celozrnná dlouhozrnná) a výrobků z bílé mouky (nahraďte ji moukou celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).

Dietní kúra trvá většinou 3 až 6 měsíců. Po jejím skončení byste se však i nadále měli stravovat zdravě. Mějte na paměti, že tělo a střeva jsou stále v rekonvalescenci, proto dodržujte co nejvíce doporučení protikvasinkové diety: vyhýbejte se cukru jako takovému, sladkostem, velmi sladkému ovoci a alkoholickým nápojům. V této době byste rozhodně neměli provádět střevní výplachy, aby se namáhavě vytvořená střevní mikroflóra nezničila. Střeva byste měli vyplachovat pouze před zahájením léčby.

Protikvasinková dieta není dieta redukční, neměla by tak vést k tomu, že budete stejně vyhladovělí jako kvasinky. Jestliže jste během léčby nechtěně zhubli, ztracená kila můžete získat zpět za pomoci zeleniny, jáhel, pohanky, oříšků, brambor a jiných zdravých potravin, nikoli sladkostí.

Zdroj: článek Parazitická kvasinka

Babské rady na léčbu stařecké žloutenky

Šťávy

Používají se šťávy z citronu, pomeranče, hroznového vína, hrušky, mrkve, červené řepy a cukrové třtiny. Šťávy by se měly podávat maximálně po dobu 5 dnů, poté se přechází na celé ovoce, a to na jablka, hrušky, hroznové víno, pomeranče, ananas. Tato strava by měla trvat maximálně 3 dny.

Za vynikající prostředek při léčbě tohoto onemocnění je považována také rajčatová šťáva. Vezměte si brzy ráno čerstvý rajčatový džus, promíchejte se špetkou soli a pepře.

Věnujte přiměřenou pozornost svému jídelníčku a životního stylu, abyste zabránili opakování problémů s onemocněním jater. Doporučuje se mírné cvičení, vystavujte se slunci, důležitý je pobyt na čerstvém vzduchu a přiměřený odpočinek. Játra mají vynikající schopnost regenerovat se. Ujistěte se, že vaše strava má vysoký obsah bílkovin, vitamínu C, vitamínů B, zejména cholin, a vitamín E. Všechny tyto živiny uspíší regeneraci vašich jater.

Šťáva z kurkumy: 1/4 lžičky kurkumy v prášku zamíchejte ve sklenici horké vody a pijte 2–3krát denně.

Vytvořte si pastu z listů papáje: smíchejte 1/2 lžičky této pasty s 1 lžičkou medu.

Uvařte 1 šálek vody a přidejte 8–10 listů citronu, zakryjte a nechte 4–5 minut louhovat. Tento odvar pijte 4–5 dní.

Limetové nebo citronové šťáva (10 až 20 kapek) ve sklenici vody vede k detoxikaci organismu a pomáhá hlavním orgánům odplavit toxiny, včetně bilirubinu, ven z těla. Konzumujte spoustu limetkové šťávy.

Pampeliškový čaj je přírodní antioxidant a diuretikum, pomáhá tělu odplavit přebytečné toxiny.

Zázvor je přírodní antioxidant – lžička zázvorové šťávy spolu se lžičkou limetkové šťávy a máty pomůže léčit žloutenku a posiluje detoxikaci.

Ředkvičky a listy vařené ve vodě necháme odkapat přes hadřík a pijeme 1 šálek této šťávy 2krát denně. Údajně jde o skvělý způsob při léčbě stařecké žloutenky.

Ráno na lačný žaludek vypijte 1 sklenici čerstvé rajčatové šťávy. Přidejte špetku soli a pepře.

Rovněž mrkvová šťáva je skvělá na prevenci a léčbu stařecké žloutenky.

Pijte hodně vody (voda s několika kapkami citronu pomáhá tělu absorbovat více tekutin). Množství vody, které je třeba pít v jednom dni, se rovná vaší tělesné hmotnosti děleno 2, výsledné číslo pak určuje množství vody, které vaše tělo potřebuje za den.

Pijte každý den čaj z citronu, zázvoru nebo pampelišky, tyto čaje pomáhají odplavovat toxiny z těla, působí jako prevence žloutenky a pomáhají při její léčbě. Pití citronového čaje po dobu jednoho týdne dvakrát denně může napomoci tomu, aby žloutenka odešla.

Pšeničné klíčky také posilují vaše játra. Svou zvýšenou enzymatic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stařecká žloutenka

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Littner.

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Tinktura z habru

Habrový krém si můžete připravit doma. Zde pro vás máme recept, podle kterého habrový krém připravíte a nemusíte hledat jeho prodej.

Nejprve je třeba zhotovit tinkturu z habru obecného. Ta se připravuje v březnu, kdy strom ještě spí. Uřízněte několik větví o průměru 5 cm. Vyberte si takové větve, aby se vám z toho dobře ořezávala kůra, takže ne moc chlupaté, špinavé nebo nemocné.

Větve omyjte houbičkou na nádobí, abyste z kůry očistili všechny nečistoty, hmyz, houby a plísně. Nechte povrch několik hodin uschnout a pak nožem ořezávejte kůru po malých šupinkách půl milimetru silných. Jde to pomalu a ztěžka. Při ořezávání kůry zpozorujete, že kmínek má v řezu tři barvy. První z vrchu je tmavá, pak následuje zelená potom světlá vrstva. Při řezání se ujistěte, že máte odřezky ze všech těchto vrstev, ale neřežte samotné dřevo. Tyto odřezky jsou naplněné účinnými látkami, které když zalijete čistým lihem, získáte perfektní habrovou tinkturu.

Nasypte odřezky do vhodně velké sterilní zavařovací sklenice tak, aby sklenice byla naplněna tak ze 3/4. Celou sklenici pak až po okraj naplňte 80% konzumním lihem. Uzavřete důkladně promíchejte, ale netřepejte. Dbejte, aby nevznikaly na kůře vzduchové bublinky a ty stávající mohly z kůry při míchání uniknout. Sklenici uložte na tmavé chladné místo. V březnu nebude problém takové místo najít. Každé dva dny obsah znovu opatrně, ale důkladně, promíchejte otáčením sklenice.

Tinktura bude hotová nejdříve za 8 týdnů, proto si na sklenici nalepte samolepku, na kterou napište datum přípravy, a že ve sklenici je tinktura z habru. Po uplynutí osmi týdnů můžete použít potřebné množství tinktury a zbytek nechte dále zrát. Nejlepší vlastnosti bude tinktura mít po půl roce klem srpna, kdy je nejlepší čas na přípravu masti z habru.

Zdroj: článek Recept na habrový krém

Recept na domácí levandulový olej

Levandulový olej si můžeme připravit několika způsoby. Všechny jsou velmi snadné. Nejrychlejší a nejjednodušší je teplá metoda. Potřebujete na ni přibližně čtvrt kila čerstvé levandule a tři sklenice oleje. Ten může být jak olivový, tak slunečnicový, nebo i exotičtější – jojobový či mandlový. Řepkový olej se příliš nehodí kvůli svému charakteristickému zápachu. Do hrnce s dvojitým dnem dejte levanduli, olej a vše uveďte opatrně do varu. Ve chvíli, kdy tuk dosáhne teploty sta stupňů, stáhněte oheň tak, aby ji již jen udržoval. Vše nechte klidně vřít tři hodiny. Po uplynutí této doby nechte vychladnout, přeceďte, pečlivě vymačkejte poslední kapičky cenné tekutiny z levandule, ještě jednou přeceďte přes gázu a přelijte do tmavé lahvičky. Trvanlivost takto vyrobeného levandulového oleje je přibližně tři čtvrtě roku.

Pomalejší, ale také velmi jednoduchá výroba je na studeno. Počet surovin závisí na tom, jakou sklenici použijete. Levandulí napěchujte vybranou nádobu, v nádobě a na rostlině nesmí být ani trocha rosy či vody. Pak vše zalijte vybraným olejem, stačí i slunečnicový. Sklenici uzavřete, umístěte na slunečné místo a nechte bylinu louhovat. Stačí dva týdny, ale opravdu dobrý efekt je přibližně po měsíci a půl. Po uplynutí této doby levandulový olej slijte, přeceďte, vymačkejte a naplňte jím temnou uzavíratelnou láhev.

Poslední metoda je časově i pracovně nejnáročnější, ale můžete při ní použít sušenou bylinu. Tu nasekáte na hrubo a uložíte do suché nádoby. Naberete osm polévkových lžic levandule, dáte je do větší sklenice, zalijete 400 ml vybraného oleje, promícháte, uzavřete a postavíte na slunečné místo. Po měsíci sklenici otevřete, přidáte dalších osm lžic, uzavřete, protřepete a na dva dny dáte na slunce. Tentokrát sklenici po dvanácti hodinách pečlivě protřepete. Po uplynutí celých osmačtyřiceti hodin levandulový olej přecedíte přes gázu, pokud se vám zdá, že je olej málo aromatický, znovu přidáte osm lžic bylinky. A zase jej odložíte na dva dny s pravidelným protřesením. Takto připravený olej přechovávejte ve tmavé uzavřené lahvičce.

Zdroj: článek Levandulový olej

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


balsamico
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
strava při onemocnění ledvin
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.