Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAMOŽENÁ ŠLACH KOLENA

OBSAH

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Léčba chronického zánětu šlach

Při zánětu šlach je postiženo povrchové vazivo. Pokud zánět přejde i na kolagenní vlákna, je to již komplikace zánětu, která může mít těžké následky. Léčba zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Operace se týká jen omezené hybnosti, která je způsobena zúžením v pochvě šlachy a není nijak náročná. Jinak by se měla léčba odehrávat především na rehabilitaci – pohybová a fyzikální léčba. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ales.

Dobrý den.zitra nastupuji na operaci kolena.vadi ze jsem nachlazeny,mel bych byt v celkove narkoze diky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Hrdlička.

Jsem 6 týdnů po výměně levého kolenního kloubu .
Podle posledního RTG je vše OK.
Vyskytl se mi problém: při chůzi se mi v koleně ozývá poměrně silné klepaní při každém kroku. Nejsem si jistý proč ?
Mám obavu, jestli se mi něco neuvolnilo a t.d.

Pan doktor (můj operatér mne ujistil, že je vše v pořádku)
Muže mi prosím někdo sdělit podobnou zkušenost ?

Děkuji Hrdlička

Zdroj: diskuze Operace kolena

Jak dělá vepřové koleno Pohlreich

Ingredience: 2 ks zadních vepřových kolen, 1 l černého piva, 2 cibule (neloupané, přepůlené), 2 mrkve (krájené na větší kusy), 1 petržel (krájená na větší kusy), 3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 l vody, 1 chilli paprička, 100 g medu, sůl

Technologický postup na uzené vepřové koleno podle Pohlreicha: Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen. Jakmile jsou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.

Zdroj: Vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Schneider.

Bohužel nikam teď jet nemohu i když bych rád. Jsem po operaci kolena mám totální endoprotézu kolena. Zítra to bude 6 týdnů od operace.

František Schneider

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie Svobodová.

Dobry večer,

Moje nabídka stále platí. Po Vánocích se kdo bude mít zájem domluvit, někde se sejdeme a odnoze vám dám.

Přeji krásné svátky všem.

Zajemci pište na l.svobo@seznam.cz

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Štěpničková.

Mám na koleni bouli už moc dlouho ale nějak poslední dobou se to zhoršuje a pomalu mě už bolí když na té noze stojím. Prosím nemůžete mi poradit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesta k uzdravení vašeho kolena povede přes ordinaci ortopéda. Je potřeba zjistit stav vašeho kolena pomocí rentgenu popřípadě magnetické rezonance. Podle výsledků se pak stanoví příslušná léčba (rehabilitace, kolagenové injekce, lázně, atd). Než se na vás dostane řada, tak během dne používejte bandáž kolena, kterou koupíte ve zdravotnických potřebách. Tady můžete vidět co máte k dispozici a kolik to stojí: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koleno

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi OTOK KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem 3 týdny po operaci kolenního kloubu TEP a otok kolene neustupuje, poraďte co mám dělat???
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Mam bolesti kolen, chodím o berlích s mám jít na Tep kolena.Klidove bolesti nemám.Mam strach z operace.Co myslíte,je už čas na operaci,abych mohla lépe chodit.

Zdroj: diskuze Otok kolena

Revmatický zánět šlach

Revmatický zánět šlach má specifický mechanismus vzniku. Zánět je výsledkem působení bakterií, konkrétně streptokoků. Nákaza těmito bakteriemi v některých aspektech může silně připomínat onemocnění artritidou revmatického původu, která se jako taková v lidském těle zpravidla týká především větších kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Zánět šlach – koleno

Nejčastější příčinou zánětu šlach v kolenou je podráždění šlachy nevhodně vedeným pohybem, zánět může být důsledkem nedostatečného protažení svalů před zátěží, náhlou změnou pohybu (například prudké zrychlení při běhu apod.). Záněty šlach bývají mnohdy následkem různých sportovních aktivit. I běháním si lze přivodit zánět šlach v kolenou. Prevence spočívá kromě dostatečného protažení svalů před během a vyvarování se náhlým změnám pohybu také ve volbě vhodné obuvi. Léčba zánětu šlach v kolenou závisí na vyvolávající příčině zánětu. Základem léčby je zejména omezení pohybu dané šlachy (fixace obvazem, ortézou, sádrou). V některých případech je vhodná léčba fototerapií. Doporučena může být i operace, při níž je postižená část šlachy odstraněna.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁCE PO NATRŽENÉM MENISKU KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chci se zeptat zda po natrženém menisku,mužu pracovat ve stoje nebo zda je lepší práce střídava-ve stoje a v sedě,nebo jen sedavé zaměstnání.Je mi 56 let.
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při natrženém menisku je třeba se vyhnout činnostem, které zhoršují bolest kolena, zejména jakékoli činnosti, které způsobují kroucení nebo otáčení kolena. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení. Co se týče práce ve stoji nebo v sedě, není to pro toto zranění podstatné a volba pozice bude záviset na vašich subjektivních pocitech. Zůstaňte aktivní, v pohybu a také v kontaktu se svým ortopedem, který dohlédne na správné zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Práce po natrženém menisku kolena

Kam se zánětem šlach

Zánět šlach vyřeší odborníci na ortopedii, popřípadě na chirurgii. Vždy je důležité upřesnit diagnózu a k tomu je zapotřebí vyšetření kloubních změn a případné revmatické aktivity u revmatologa. Pokud vyšetření neprovede hned, je namístě noční aplikace krátké aluminiové dlažky na noc, krátkodobé užití mastí jako Dolgit, Ibalgin krém. Jinak léčba záleží na vyšetření revmatologa a ortopeda, případně chirurga.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

dobrý den chci se zeptat zda pomuže vilečit lupenku diš nebudu kouřit mám lupenku asi 8 let jen lokti a kolena kouřím tak 18 let děkuju za otpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Mast na zánět šlach

Zanícenou šlachu i bolavé zápěstí potírejte extraktem z arniky. Výborně pomáhá také kostivalová mast.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Medřický.

Prosím o sdělení, zda mohu používat mast z konopí na bolest kolena, užívám-li Warfarin. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravky aplikované na kůži nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Klidně tuto mast můžete používat dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Zánět šlach na noze

Při zánětu šlach na spodní části chodidla je bolestivý vějíř šlach, který odstupuje od patní kosti a upíná se na spodní stranu prstů. Příznaky nemoci jsou různorodé. Mohou začínat bolestí připomínající potíže s Achillovou šlachou až po bolestivost klenby, již cítíte při každém došlapu. Tento druh onemocnění velmi často postihuje běžce i ostatní sportovce. Běžný je také u amatérských sportovců, kteří mají špatnou techniku a nevhodně zatěžují chodidlo. Zánět šlach se často objevuje po promrznutí chodidla nebo při delším užívání nevhodné obuvi. Nemusí postihnout pouze chodidlo, ale také kotníky, lýtko, koleno, kyčle nebo pohybový aparát horních končetin. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.

Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační úkony.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky po zánět šlach na nárt

Příznaky

Typickým příznakem revmatického zánětu šlach proto bývá zejména nepříjemné postižení kloubů, které jsou jednak značně zduřelé, ale především s nimi není možné pořádně hýbat: každý drobnější pohyb s sebou totiž přináší velkou bolest.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Doba léčení zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním. Při zánětu šlach je jednou z nejzásadnějších částí léčby omezení pohybu postižené šlachy. Ta může být fixovaná například obvazem, ortézou nebo i sádrou. Po snížení pohybu se zánětlivá reakce postupně ustaluje a poškozená tkáň se léčí. Velmi pomáhají studené obklady. Zkusit můžete i různé chladivé gely. Pokud nedojde k omezení pohybu, není možné zánět šlachy vyléčit. Po vymizení zánětu by měla následovat rehabilitace postižené končetiny.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Taiči

Při použití techniky taiči (tchaj-ťi; tai-či) je důležité uvolnění svalů. Důležité je mít uvolněné svaly pokud možno všude. Speciální cviky na kolena pomáhají uvolnit veškeré nežádoucí napětí v těle.

Váha by měla být rozložena mezi středy chodidel a horní části stehen, jinými slovy, měl by být vyvíjen co nejmenší tlak na kolena. Pravidelné cvičení taiči pomůže předcházet bolestem zad, krční páteře, kloubů a jiných částí těla. Zkušený a odborný instruktor dokáže posoudit váš správný postoj při cvičení a tím předejít velmi vážným zdravotním problémům. Špatný postoj a nepřesné provádění cviků mohou způsobit nejen bolesti zad, krční páteře a kloubů, ale i další nepříjemné vedlejší účinky. Taiči je zde proto, abychom si tělo šetřili, a ne abychom si ničili záda, kolena či kyčle. Není třeba užívat různé léky na bolest, stačí provádět účinná cvičení. Taiči obsahuje poměrně snadné a pomalé pohyby, které zvládne takřka každý. Složitě vypadající cviky, které se začínají cvičit od nejjednodušších forem postupně až po ty složitější, se díky tréninku snadno naučí a zdokonalí.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Bolest

Prasklý meniskus je většinou následek úrazu. Nejprve cítíte prudkou bolest, prasknutí, lupnutí či „vyskočení“ kolena. Koleno zůstane mnohdy zablokované, nelze jej natáhnout. Rozvíjí se otok, často výpotek v kolenním kloubu, někdy i krevní výron (při současném poranění vazů). Koleno bolí většinou na vnitřní straně v místě kloubní štěrbiny, někdy přeskakuje a při chůzi je cítit lupání v kolenním kloubu.

Zdroj: Meniskus

Příznaky

S přetržením či natržením menisku se setkáváme především v případě traumatického zranění, které se často stane při sportu, nebo v důsledku degenerativního procesu u starších pacientů. Typickým příkladem zranění je ohnutí a zároveň zkroucení kolenního kloubu (například při pádu). Není výjimkou, že souběžně se s meniskem poraní i kolenní vazy.

Příznaky poraněného menisku: bolest kolena a jeho natékání, citlivost při tlaku na meniskus, praskání a lupání v koleni, omezená hybnost kolene.

Zdroj: Meniskus

Vepřové koleno v papiňáku

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, voda

Technologický postup: Koleno dáme vařit cca na 40 min (dle velikosti kolena) do tlakového hrnce společně s bobkovým listem, pepřem, cibulí, česnekem a solí. Po uvaření vyjmeme, vykostíme a přendáme na pekáček, zalijeme trochou vývaru a hojně posypeme cibulí nakrájenou nadrobno a přidáme i trochu česneku. Koleno je hotové, když vznikne z cibule a vývaru kolem masa karamelová hmota. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Vepřové koleno


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP