Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAMOŽENÉ BŘICHO

OBSAH

Příznaky nafouklého břicha

Tekutina v břiše způsobuje otoky, které mohou způsobit, že břicho bude stažené s velmi nepříjemným pocitem. Nafouklé břicho se často vyvíjí během několika týdnů, ale může se objevit i během několika dní.

Tekutina způsobuje tlak na jiné orgány v oblasti břicha a může vést k těmto pocitům:

  • oblečení je vám těsnější nebo potřebujete větší pásek;
  • nadýmání;
  • bolest břicha;
  • bolesti zad;
  • potíže s pohodlným sezením a pohybem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • špatné trávení;
  • zácpa;
  • potřeba často močit;
  • dušnost;
  • únava a slabost (únava);
  • cítit se nebo být nemocný.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Nafouklé břicho plné tekutiny

Lékařský název pro hromadění tekutiny v břiše je ascites. Může se také nazývat maligní ascites.

Břicho obsahuje mnoho orgánů, včetně žaludku, střev, slinivky břišní, jater, sleziny a ledvin. Kolem těchto orgánů je vrstva tkáně (pobřišnice). Skládá se ze 2 vrstev. Jedna vrstva lemuje stěnu břicha. Druhá pokrývá orgány.

Vrstvy za normálního stavu produkují malé množství tekutiny, aby se orgány v břiše mohly plynule pohybovat. Někdy se mezi těmito 2 vrstvami nahromadí tekutina, která způsobí otoky břicha. To může být velmi nepříjemné.

Jednou z příčin hromadění vody v břiše je i rakovina jater. Tekutina se může hromadit, když rakovinné buňky dráždí výstelku břicha a způsobují, že produkuje příliš mnoho tekutiny. Rakovina jater zvyšuje tlak v blízkých krevních cévách a to z nich tlačí tekutinu ven. Také když játra zasažená rakovinou nedokážou vytvořit dostatek krevních bílkovin - albuminu, což má za následek, že tekutina vytéká z žil do břišní dutiny.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Diskuze

V diskuzi ZLUTY PRUJEM A BOLEST BRICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
už čtrnáct dní mě začalo bolet břicho o kolo pupku a žlutý prujem a ten stále trvá břicho už skoro nebolí co by to mohlo znamenat? Nemocná nejsem. Uvažovala jsem o tom,že bych se objednala na gastroskopii. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zluty prujem a bolest bricha

Projevy

Dochází ke zvětšení břicha. Břicho může být tuhé, napjaté jako buben a špatně prohmatné, v takovém případě se mluví o tenzním ascitu. Pohmat a poklep bývají nebolestivé, při opakovaných stlačeních břišní stěny lze vyvolat vlnění břicha dané přítomnou tekutinou. Ascites má mnoho možných komplikací. Při ulehnutí může plné břicho stlačovat bránici a plíce a tím člověka dusit. Tekutina ascitu se může infikovat bakteriemi, které do ní přejdou přes střevní stěnu (spontánní bakteriální peritonitida). Samotná střeva uložená v dutině břišní bývají tekutinou v břiše stlačená, což vede k jejich ochabnutí a důsledkem je zácpa. Ve vzácnějších případech může být břicho tekutinou tak přeplněné a natlakované, že v nějakém slabším místě jeho stěna povolí, protrhne se a ascitická tekutina začne vytékat.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandrii.

Taky jsem si stránky prošla, a určitě si přípravek koupím, hlavně z důvodu, že je čistě přírodní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

Taky jsem si ho nakonec koupila a vyzkouším, určitě mě může jenom pomoct.

Zdroj: diskuze Sport

Příznaky a diagnostika onemocnění

Zdravotní problémy škrkavek se týkají především mláďat, u kterých (při zanedbání) je prognóza často až nepříznivá. U dospělých psů je prognóza příznivá.

Typickým, již velmi vážným, příznakem toxokarózy je tzv. škrkavkové břicho – zvětšené, bolestivé břicho vzniklé v důsledku ucpání střeva škrkavkami. Stav může doprovázet zvracení, průjmy, mláďata jsou smutná, hubená, nemají chuť k jídlu. Zhoršuje se také stav srsti - je matná, lomivá.

V důsledku postižení plic vzniká až zápal plic doprovázený ztíženým dýcháním, kašlem, výtoky z očí a nosu.

Nervový systém napadají škrkavky díky produkci nervového toxinu askaridinu, mohou vyvolat křeče až záchvaty připomínající epilepsii.

U koťat je časté překrytí očí třetím víčkem. Tento příznak ale není příliš specifický.

Vajíčka se prokazují mikroskopickým vyšetřením trusu, někdy lze pozorovat dospělce i ve zvratcích a trusu. U novorozených mláďat se diagnostika opírá o anamnézu a klinické příznaky (samice škrkavek ještě nekladou vajíčka).

Zdroj: Škrkavka

Natažený břišní sval v těhotenství

Namožené břišní svaly v těhotenství vznikají přímým podnětem nečekaného anebo rychlého pohybu, kdy se projeví jako bolest břišních svalů. Je o velmi nepříjemnou situaci vzhledem k těhotenství.

Léčba

Léčba obecně spočívá v ukončení činnosti, důležité je zaujmout klidovou polohu, v akutní fázi je dobré bolestivé místo ledovat, je možné lokálně použít nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren). Při rozsáhlejších poraněních je nezbytná prevence trombózy a podávání analgetik (léků proti bolesti). Následuje pozvolná odborně vedená rehabilitace pod vedením fyzioterapeuta dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natažený sval břišní

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandrii.

Mám podobný problém, začala jsem nedávno rekreačně běhat pro zvýšení kondice. Docela často po běhu mám svalové křeče. Zkusím se o Enzymaxu dozvědět co nejvíce a pak bych zkušenosti předala dál.

Zdroj: diskuze Sport

Natažený sval v podbřišku

Natržení svalu v podbřišku je postižení, při kterém jsou pohmožděna svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na který není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako chladné počasí, přílišné přehřátí anebo chybějící rozcvičení. Postižení je častější u jedinců, kteří se sportu nevěnují pravidelně.

Příznaky

  • bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu
  • namožené břišní svaly vedoucí k rozvoji křečí
  • lokální otok
  • lokální bolestivost při pohmatu vyšetřující osobou
  • někdy viditelný hematom (podlitina, modřina)

Zdroj: Natažený sval břišní

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kikula.

Jelikož pravidelně cvičím, potřebovala jsem zvýšit výkonnost a potlačit únavu. Objevila jsem stránku www.salutempharma.cz… Objednala jsem si přípravek a můžu jen doporučit. Funguje :-)

Zdroj: diskuze Sport

Příznaky

Pomalu se zvětšuje objem břicha, náhlá apatie, anorexie, zvracení, mírně zvýšený příjem tekutin zhruba jeden týden, neochota k pohybu, hubnutí, mírně anemické spojivky, zostřené vezikulární dýchání oboustranně. Břicho bolestivé, spastické, nemožnost palpace.

Zdroj: Zvětšená slezina u psa

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Ustohal.

JSEM ROČNÍK 1948. Mám asi 3 měsíce po operaci zvětšené prostaty. Byla mě provedena tzv. dezobliterace. Po dvou měsících jsem začal hrát tenis tenis, nejprve se nic nedělo ale nyní 3 měsíce po operaci, mě po každém tenise mě začne bolet břicho, moč je červená a vychází ze mě sražená krev asi 3x o velikosti asi 1 cm.
Horečky ani nic takového nemám. Uklidní se to za dva dny, moč je normální, břicho už nebolí, ale potom při dalším tenise, chodím 3x v týdnu, se to opakuje.
Co s tím?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha po operaci prostaty

Na hubnutí jedině cvičení

Řešení této situace nelze jen tak snadno nalézt. Občas postačí posílit svaly a není nutné hned začínat s hubnutím. Při cvičení se část tukové tkáně proměňuje na svalovou hmotu a tukové buňky se zmenší, avšak v zásadě jejich počet zůstává neměnný. Tento počet je nám dán již při narození. Vhodným jídelníčkem a pravidelnou pohybovou aktivitou je možné si vypracovat opravdu pěknou postavu. Tady ale opravdu platí, že nic není zadarmo. Je nutné se řídit pravidlem a to: fyzický výdej musí být větší než příjem.

Zdroj: Jak na ploché břicho

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Správný jídelníček

Co se týče přímo hubnutí kolem pasu a na břichu, tady je situace ještě o něco složitější. Nestačí jen cvičit, protože tukové tkáně se tím odbourají jen částečně. Ale je obzvláště nutné dbát na skladbu jídelníčku. Většina odborníků zastává názor, že hlavně „pneumatiky“ kolem břicha jsou následkem dlouhodobě špatné stravy, konzumace nevhodných potravin a povalečského stylu života. V našem jídelníčku obecně převládají sacharidy a tuky, naopak jíme málo zeleniny a bílkovin, které nejsou provázané tuky. Jestli chcete opravdu zhubnout, vyměňte standardní večere za bílkovinný plátek Smacker (připravíte si ho na mnoho chutných způsobů). Jeho pravidelná konzumace Vám zajistí dostatečný příjem bílkovin, které jsou důležité pro svalovou hmotu, avšak ještě důležitější je, že se nikdy nepromění v tuky. Společně s fyzickou aktivitou můžete první výsledky zaznamenat už během velmi krátké doby. Recepty a další informace najdete na www.smacker.cz.

Zdroj: Jak na ploché břicho

Diskuze

V diskuzi SPORT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza J..

Takže chápu správně, že je ten enzycol dobrý i při námaze a sportu? Dnou netrpím, ale namožene a bolavé klouby po tréningu mívám..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Zdroj: diskuze Sport


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP