Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAPAŘOVÁNÍ LOKTŮ

OBSAH

Babské rady

Zaručeně fungující radou na ucpané dutiny je namočení loktu do horké, opravdu horké vody – vydržte, pomáhá to pro spouštění rýmy a uvolňování dutin.

Další pomoc spočívá v napařování nad tea tree olejem (velice účinné přírodní antiseptikum). V hrnci ohřejte vodu, před varem ji vypněte a kápněte do ní 3 (opravdu pouze tři) kapky tea tree oleje. Pozor při prvním nádechu (nosem), kdy je voda horká a páry oleje mají největší účinek – inhalujte nejdříve bez zakrytí hlavy. Když je voda chladnější, zakryjte si hlavu ručníkem a inhalujte až do jejího vychladnutí. Při inhalaci se nadechujte nosem a vydechujte ústy.

Při zastydlé rýmě si připravte dva větší kbelíky, do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty – dvě minuty do studené vody a dvě minuty do horké vody. Opakujte 5x až 10x. Ihned poté se zabalte do deky nebo si lehněte do postele. Toto opakujte po dva dny.

Připravte si včerejší žemle, rozkrojte je na půlku a ponořte do horkého mléka. Poté přiložte okolo nosu tak horké, jak vydržíte.

Na čelní dutiny prý pomáhají obklady z bramboru. Nejdříve si ve slupce uvařte středně velký brambor. Připravte si šátek, na něj položte igelit a na igelit kapesník. Pak brambor oloupejte a lehce rozmačkejte, vložte na kapesník v šátku a přiložte na čelo (teplota bramboru by měla být co největší), nechte působit 20–25 minut.

Zdroj: Trápí mě zastydlá rýma

Diskuze

V diskuzi ZNECITLIVELE HORNI KONCETINY- OD LOKTU DOLU(PO ALKOHOLU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, můj kamarád pil alkohol a přehnal to a ztratil vědomí, musel jsem se o něj starat, blil a byl jak mrtvý. Už 3 dny po té, co se ráno zotavil, necítí horní končetiny od loktu dolů. Myslíte, že je to vážné? Popř. Pokud ano, co je za potíž.
Děkuji, Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Oprava- konkrétně oblast triceps.

Zdroj: diskuze Znecitlivele horni koncetiny- od loktu dolu(po alkoholu)

Sůl k inhalaci

Pokud se obáváte alergické reakce, sáhněte raději po soli nebo inhalujte jen páru z čisté vody. Nezapomínejte, že inhalování léčivých par nebude účinné, pokud k němu nepřidáte i ležení v posteli. Určitě není vhodné jít po napařování ven na studený vzduch. Měli byste být doma v klidu, s dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

co se tenisových loktů a ostruh na patě týká zabírá až neskutečně kostivalová mast.
Ale používám doma vyrobenou

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Oštěpařský loket

Je označován rovněž jako „golfový loket“. Bolesti se objevují na malíkové straně loktu. Na tento epikondylus se upínají ohybače předloktí a zápěstí. Bolest je způsobená přetížením této skupiny svalstva, zejména v jejich úponech. Projevuje se především při ohnutí prstů a zápěstí či vnitřní rotaci v zápěstí, tedy při otáčení dlaně směrem dolů. Často ji vyvolá samotný dotyk v oblasti na malíkové straně loktu. Pro účinnou terapii, která vás zbaví bolesti a zároveň zamezí jejímu návratu, je opravdu velmi důležité vyšetřit vedle samotného bolestivého loktu rovněž funkci krční páteře a ramenního pletence. Při diagnostice a terapii se zaměřuje i na běžné denní pohybové stereotypy, jejichž špatné provádění mnohdy vede právě k přetěžování svalů a tím i jejich úponů, což má za následek bolestivé zánětlivé onemocnění úponů svalů. Zranění je typické pro hráče golfu, baseballu či oštěpaře a jiné atlety zabývající se hodem.

Zdroj: Tenisový loket

Masti

Léčení epikondylitid je zdlouhavé, může trvat i několik měsíců. Úlevu od akutní bolesti přinese ledování loktu, protizánětlivé gely a masti (volně prodejné jsou přípravky s diklofenakem či ibuprofenem). Nejdůležitější je vyhnout se činnosti, která bolestivé místo namáhá a pravděpodobně je původcem potíží.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi ZNECITLIVELE HORNI KONCETINY- OD LOKTU DOLU(PO ALKOHOLU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, můj kamarád pil alkohol a přehnal to a ztratil vědomí, musel jsem se o něj starat, blil a byl jak mrtvý. Už 3 dny po té, co se ráno zotavil, necítí horní končetiny od loktu dolů. Myslíte, že je to vážné? Popř. Pokud ano, co je za potíž.
Děkuji, Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Oprava 2: Cítí, ale je to jako když si přeležíte ruku, a pouze když se dotkne.

Zdroj: diskuze Znecitlivele horni koncetiny- od loktu dolu(po alkoholu)

Co je to osteoartróza?

Osteoartróza nebo také artróza či osteoartritida, je nejčastější onemocnění kloubů, které postihuje asi 12 % populace. Výskyt osteoartrózy stoupá s věkem a rentgenové změny typické pro tuto nemoc nacházíme u téměř 70 % osob starších 65 let. Osteoartróza nejvíce postihuje váhonosné kyčelní a kolenní klouby, ale nacházíme ji však běžně i v jiných lokalizacích, například v kloubech páteře, ramen, loktů, prstů a podobně. Zde je několik fotografií, na kterých je vidět osteoartróza: artróza foto.

Zdroj: Condrosulf na osteoartrózu

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vrbovská.

Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu: vnučka má ekzém v ohybu loktů, pod koleny a na přední části krku. Od lékařů má spoustu mastiček, ale nic nezabírá. Byla by nějaká možnost léčby?
Děkuji.

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Léčba tenisového loktu

Pokud lékař zjistí, že bolesti opravdu způsobuje tenisový loket, nečekejte, že se obtíží zbavíte ze dne na den. Léčba je poměrně zdlouhavá a vyžaduje trpělivost a disciplinovanost. Terapie začíná konzervativními prostředky – pacient si maže postižené místo protizánětlivými mastmi, šetří loketní kloub a používá ortézu či speciální epikondylární pásku, která pomáhá stabilizaci loktu a ulehčuje tím práci šlachovým úponům svalů. Lékař může předepsat i fyzioterapii (protažení a uvolnění příslušných svalů, mobilizace hlavičky kosti vřetenní) či fyzikální terapii – na tenisový loket je účinná jak magnetoterapie a elektroterapie, tak i ultrazvuk a laser, nebo termoterapie. Své místo v léčbě epikondylitidy si vydobyla i terapie tzv. rázovou vlnou, jež se zdá být velmi efektivní, avšak bohužel není dosud hrazena pojišťovnou. Dále lze injekčně podat lokální anestetikum či kortikoidy; při tomto postupu je vhodné loket znehybnit alespoň závěsem v šátku. Pokud léčba nezabírá, přistupuje se k operačnímu řešení, po němž je ruka znehybněna zhruba na dva týdny a poté následuje intenzivní rehabilitace.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi WARFARIN - TĚLESNE POCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, rada bych vedela jake negativni ucinky prozivate. Muj manzel je na Warfarinu novaček-teprve mesic. Citi se velice špatne. Nejdrive mel otekle pouze kotniky, pak lytka ted uz cele nohy. Dale ma primo obri tvrde bricho, ktere ho boli. Popraskala mu i kuze na bocich a ma vyrazku. Velice zhubnul ale to bricho je extremni. Dale ma prujem a to asi tak 10x denne. Jeste bere tedy Lasix na odvodnovani, prasky na tlak a srdce a na zaludek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobry vecer.Ja mel take otoky kotniku,kolen,loktu a zapesti.Nakonec to byla prechozena borelioza v kloubech.At si necha udelat test.

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Přírodní léčba

Samotná podstata tenisového loktu a související bolesti má co do činění se zánětlivým procesem v oblasti spojení šlachy s kostí. Přírodní léčba v prvé řadě doporučuje samozřejmě omezení činností, které vedou k vyvolání bolesti. Pokud se jedná o medicínu, pak je velmi vhodná cibule. Najemno nakrájenou cibuli rozprostřeme v kapesníku a obalíme jím loket. Převážeme šátkem nebo elastickým obinadlem, tak aby obklad držel na místě, a necháme působit dvě hodiny, nejlépe večer, když už jsme v klidu.

Zdroj: Tenisový loket

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÉ UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer, Léčím se asi 10let s revm. artritidou a užívám MTX 12,5mg a štítnou žlázou a užívám letrox 125mg.
Před asi třemi lety mě byla operovaná levá ruka na zápěstí revm. výpotek a asi po roce se mi udělal na spodní části loktu malá bakulka,která nebolí a je pohybliváa dle lékaře orthopeda se jedná o uzlinu.Také mi našla na sonu prsou zvětšenou ale prý zánětlivou revmatickou uzlinu v levém podpaží.
Nedávno jsem prodělala zánět žíly na té levé ruce po odběru krve,taky jsem měla exem a na kožním mi dávali náplastě na záda,aby přišli na to co to způsobilo. Na nic nepřišli a tak bych se chtěla zeptat,co může způsobovat tu větší uzlinu na dolní straně loktu. Bojím se závažnějšího onemocnění nějakého nádoru.Můžete mi prosím vás jen orientačně řící,jestli můžou uzliny reagovat na tyto podněty? Děkuji vám moc a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše problémy budou nejspíše souviset s vyvíjející se revmatoidní artritidou. Zůstaňte stále pod dohledem lékařů, kteří u vás uzliny našli. Mohl by vám pomoci s jejich vyléčením. Pro svůj klid můžete požádat svého praktického lékaře o laboratorní vyšetření krve na přítomnost tak zvaných onkomarkerů. To jsou indikátory začínajícího nebo probíhajícího zhoubného nádoru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatické uzliny

Co to znamená mít tenisový loket?

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, avšak i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, jež si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout i jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř. Taktéž používání chytrých telefonů a ovládání jejich displejů může vést k vleklé a bolestivé epikondylitidě. Překyselení žaludku a refluxní choroba můžou podpořit vznik tenisového loktu. Často vyléčením překyseleného žaludku se vyléčí i tenisový loket.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Cvičení

Důležité je rehabilitační cvičení při postupně se zvyšující zátěži, které koriguje kloubní ohebnost, snižuje napětí svalů i šlach, obnoví svalovou sílu a zvýší odolnost šlachy vůči napětí. Cvičení rovněž urychluje hojení. Je třeba zdůraznit, že sportování a pohybové aktivity nezatěžující postiženou končetinu jsou maximálně žádoucí – tenisový loket určitě není důvodem pro zalehnutí na gauč a naprostou rezignaci na pohyb. Vyhnout se ovšem musíte sportům namáhajícím postiženou ruku. Mezi ně patří, ač se to nezdá, i cyklistika, kdy dochází k vibracím, jež jsou přenášeny z řídítek bicyklu. Ze všeho nejlepší je vyhýbat se dlouhodobé zátěži loktu, a pokud to nelze, alespoň ji nějak kompenzovat. U tenistů je nejvhodnější relaxace a protahování svalů před i po výkonu. Při práci je důležité stejnou měrou zatěžovat obě horní končetiny, případně již preventivně používat epikondylární pásku. Jestliže pocítíte jakékoli bolesti, nepřehlížejte je a nechte se co nejdříve vyšetřit lékařem, nejlépe ortopedem.

Při onemocnění tenisovým loktem se věnujte mírnému posilování svalů upínajících se na opačnou stranu kloubu.

Pravidelné cvičení se jeví jako nejlepší léčba a předcházení těmto obtížím. Jeho součástí by mělo být i protahování a masáže.

Níže je k dispozici video průvodce, který poradí jak si pomoci od bolesti lokte a názorně převede veškeré úkony, vedoucí k úlevě od bolesti.

Zdroj: Tenisový loket

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.

Dobrý den ,
můžete mi prosím poradit . Je mi 41 let a pracuji s tezkými břemeny až do 50 kg a teď jsem již delší dobu v pracovní neschopnosti z důvodu bolesti loktů (tenisový loket ) , zad , kyčelního kloubu a ještě se k tomu přidala bolest kolenou . Byla jsem na klinice nemoci z povolání kde mě odeslali na třífazovou gamagrafii skeletu která nepotvrdila ze se jedna o epikondylitidu . Bohužel jsou pro mě náročné i domací práce , odnést nákup apod.Podle všeho mi neuznají ani nemoc z povolání , můžete mi prosím poradit co ještě mohu udělat nebo na koho se ještě obrátit ? Opravdu si myslím , že tato práce mi zdraví zničila , ještě mohu uvést , že mé bmi je podle ortopeda 16,85 .
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste fyzioterapeuta. Pár týdnů zkuste docházet za fyzioterapeutem, který vám uvolní bolestivé svaly a zanalizuje možné příčiny. Po několika návštěvách budete vědět co máte v životě změnit a v uvolňování pak můžete pokračovat sama. Pokud jste z Prahy, tak přesně tyto služby naleznete ve sportovním areálu Jeremi www.jeremi.cz/#uvod-…

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů

Léčba rázovou vlnou

Rázová vlna je nová moderní léčebná metoda, slouží k léčbě bolestí svalových a šlachových úponů, tzv. entezopatií. Již delší dobu je používána především ve Švýcarsku a Německu, v posledních letech je rozvíjena i v České republice. V přístroji se generuje akustická rázová vlna, která se z hlavice aplikátoru šíří radiálním směrem postiženými tkáněmi. V časovém úseku milisekund dochází k deformaci fibroblastů (buněk vazivové tkáně) a mezibuněčných prostor, následuje prokrvení tkáně, novotvoření vazivových vláken a regenerace úponu. Současně dochází k rozrušení a vstřebání kalciových usazenin. To vede v první fázi k útlumu bolestivosti často již v prvních dnech léčby. Následuje zlepšení prokrvení, uvolnění svalových spasmů, regenerace úponů, odeznění bolesti kloubů a trvalé nebo alespoň dlouhodobé zhojení problému. Rázová vlna léčí bolesti svalových úponů v oblasti loktu, tenisový nebo oštěpařský loket.

Zdroj: Tenisový loket

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Použití na tenisový loket

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, takže i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, kteří si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout rovněž jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř.

Epikondylární páska svojí kompresí vyvíjí cílený tlak na svaly a šlachy v oblasti laterální anebo mediální. Obecně vyvíjí tlak na svaly v dolní části paže a tím odebírá tlak ze šlach v loketním kloubu. Tyto šlachy se nacházejí přesně v místě, kde pacient pociťuje bolest při tenisovém nebo golfovém loktu. Bandáž je vybavena silikonovými aplikacemi, takže snadno drží a nesklouzává ani při rychlých pohybech. Epikondylární páska se snadno nasazuje i jednou rukou, je vyrobena z neoprenu. Doporučuje se nejen na takzvaný tenisový či oštěpařský loket, ale vhodná je také jako prevence pro zvýšení výkonnosti lokte při tenisu, squashi, házené, golfu a podobně. Na našem trhu je k dostání celá škála těchto epikondylárních pásek.

Zdroj: Epikondylární páska

Medový zábal

Ingredience: miska, 1 lžička medu, 1 lžička olivového oleje, 2 mikrotenové sáčky, rukavice, ručník

Postup: V misce smíchejte lžičku medu a lžičku olivového oleje. Směs pomalu vtírejte do pokožky rukou. Ruce zabalte do mikrotenových sáčků nebo polyetylenových rukavic a potom na 30 minut do froté ručníku. Tento zábal je vhodný především v zimních měsících, kdy představuje vydatnou výživu pro chladem vysušené ruce a nehty.

Doplňkem základního ošetření rukou může být automasáž, která zlepší nejen prokrvení kůže, ale všechny pěstící složky se snáz dostanou na své místo, takže pak lépe vyživují pokožku rukou a nehty. Jako masážní prostředek je nejlepší olej, a klidně postačí ten olivový.

Postup: Každý prst je třeba masírovat jednotlivými tahy, směrem od konce prstů k zápěstí, a to po stranách prstů. Přidáme krouživé pohyby ve stejném směru, ale chytíme prst za stranu dlaňovou a hřbetní. Pokračujeme masáží dlaně a hřbetu ruky krouživými pohyby. Ruku chytíme v zápěstí a kroužíme vlevo a vpravo. Předloktí a loket natřeme olejem a masírujeme směrem od zápěstí k loktu. Každý cvik provádíme alespoň 5x.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Jak se provádí inhalace Vincentky u kojenců

Na nachlazení bohužel neexistuje lék ani dnes. Existují pouze preparáty, které odstraní symptomy, tedy horečku, bolest a otok sliznice nosu. Dětští lékaři doporučují inhalování i malým pacientům. Neměli byste však zapomínat na neposednost dětí, která jim může ublížit. Je důležité, aby dítě spolupracovalo, což je do dvou let věku dost problematické. S malými neposedy, co všechno chtějí a zkoumají, však můžete mít problém i později. Zatímco dospělí by měli nad hrncem strávit deset minut, dětem postačí pět. Menší mohou i méně, v podstatě to závisí na nich, kolik vydrží. Nedoporučuje se napařování při horečkách a velkých bolestech hlavy, hlavně na začátku onemocnění. S inhalacemi je dobré začít druhý nebo třetí den od začátku obtíží. Ačkoli většina pacientů napařování zvládá dobře, existují i nežádoucí účinky jako bolest hlavy či zhoršené dýchání přes nos. V tomto případě s napařováním přestaňte.

Inhalovat lze 1–2x za den, když bude mít dítě klidové období, při zánětu 3–4x za den. Může taky inhalovat Mucosolvan, v případě zúžení průdušek pak Ventolin nebo Atrovent, ale ty už jsou na předpis. Kojencům se dává pouze foukátko před pusinku, a to cca 10 minut.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Potah

Výhodnější je snímatelný potah, který se snáze udržuje v čistotě. U textilního potahu by vždy měly být připojeny informace o materiálovém složení a symboly údržby (ač se jedná o zákonnou povinnost, plněna je zřídka).

Proč je výhodnější snímatelný potah, protože rychleji vyschne po napařování, zejména je-li žehlicí deska z překližky, a má možnost vyprání. U textilního potahu by vždy měly být připojeny informace o materiálovém složení a symboly údržby.

Zdroj: Žehlicí prkno

Diabetes a svědění holení kosti

Diabetes může vést k mnoha problémům, včetně svědění kůže. Když máte cukrovku a objeví se u vás svědění nohou, příčinou může být:

  • Vysoká hladina cukru v krvi. To může způsobit extrémně suchou pokožku , která vyvolává nutkání se škrábat.
  • Špatná cirkulace. Špatný krevní oběh, který je častý u cukrovky, může také způsobit svědění nohou.
  • Poškození nervů (neuropatie). Bolest a necitlivost jsou typickými příznaky diabetického poškození nervů, ale někteří lidé mají pocit nazývaný neuropatické svědění.
  • Diabetické onemocnění ledvin (nefropatie). Onemocnění ledvin je běžné u diabetu 1. i 2. typu. Jedním z příznaků je přetrvávající svědění.
  • Eruptivní xantomatóza. Když váš diabetes není dobře kontrolován, můžete mít propuknutí malých, svědivých pupínků. Obvykle se objevují na vašich stehnech, zadní straně kolen, na hýždích nebo na ohybech loktů.
  • Nemoci kůže. Kožní onemocnění mohou být chronické, což znamená, že přetrvávají po dlouhou dobu - možná celý život. Mohou také trvat jen hodiny nebo dny. Kožní onemocnění, která mohou způsobit svědění nohou, zahrnují:
    • Ekzém,
    • Psoriáza,
    • Svrab,
    • Hmyzí štípnutí,
    • Kopřivka.

Můžete také patřit mezi osoby s extrémně suchou, svědivou pokožku bez základní příčiny. Toto je kožní onemocnění samo o sobě. Lékařský termín je xeróza.

Zdroj: Svědění holení kosti

Příznaky svrabu

Máte-li toto kožní onemocnění, budete pravděpodobně trpět svěděním a podrážděním pokožky, které se postupně zhoršuje, a to až do doby, než dojde k usmrcení všech roztočů.

Prvotním projevem svrabu je tedy svědění pokožky, které nastává během noci nebo po koupeli a je doprovázeno suchou pletí. Svědění je způsobeno alergickou reakcí na roztoče. Někdy může dojít k velmi intenzivnímu svědění, zejména u malých dětí a starších osob. Podráždění kůže často vypadá jako vyrážka nebo kožní vřídky připomínající svým rozmístěním malé zakřivené koleje. Tyto příznaky jsou výsledkem tunelů roztoče pod horní vrstvou kůže. Někdy mohou být viditelné malé puchýře nebo samotní roztoči, kteří vypadají jako malá černá tečka na konci tunelu. U dětí se může objevit jen zarudlá a zanícená kůže, někdy s malými vřídky, které připomínají puchýře.

Symptomy se objevují zejména:

  • mezi prsty a na straně dlaně či zápěstí;
  • na vnější straně loktů a v podpaží;
  • kolem pasu a pupíku;
  • na hýždích;
  • kolem bradavek, po stranách prsou (u žen);
  • na genitáliích (u mužů).

U kojenců a malý dětí dochází ke svědění a podráždění kůže zejména v oblasti hlavy, krku a obličeje. Také se může objevit na dlaních a chodidlech. Drobná poranění v těchto oblastech připomínají puchýřky.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Jak poznat svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP