Téma: 

naražená žebra

NARAŽENÁ ŽEBRA

Srdce při naražených žebrech

Naražená žebra se mohou projevovat bolestí na hrudi, bolestí páteře, tlakem na hrudi a občasným ztíženým dýcháním. Tyto projevy se mohou zaměnit za příznaky infarktu.

Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno dne: 22.10.2016

Diskuze: spatné vylučování žluči příznak

Dobrý den,prosím o radu mám problém se stolicí vždy jsem měla spíše zácpu ale ted chodím každé ráno(pak už ne)sož se dobrý ale ta barva stolice je spíše do žluta nebo taková hnědožlutá při utření na papíře je spíš žlutá barva také mám bolest v prv.podžebří a jako boku něký cítím takové jiko pálení bublíní ve střevech.na sonu břicha vše v pořádku.to býlo celé výšetření.Citím se jak kdyby mě to v pase pulilo takový divný pocit přesně kde končí žebra musím sedet jak tehotná abý mi to nepřekáželo přitom tlustá nejsem tak mě nemá co tlačit.U lékaře si připadám jak blázen.poradíte jak se toho zbavit.zkoušela jsem i probiotyka ale nic.diký

Zdroj: diskuze Spatné vylučování žluči příznak
Odesláno dne: 7.4.2014 uživatelem iva
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NARAŽENÁ ŽEBRA

Jak dlouho se to hojí

Nejvíce naražená žebra bolí, když rychle dýcháme, kašleme, kýcháme nebo se něčemu smějeme. Bolest může trvat i několik týdnů. Doporučuje se 4–6 týdnů absolutního klidu a spaní v polosedě.

Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno dne: 22.10.2016

Diskuze: chlamydie v plicích

Dobrý den.
Již 3/4 roku se léčím s bolestmi na hrudi, v oblasti pravé lopatky, pravého žebra. Doktoři mě léčí na Cervikobrachiální syndrom. Na rehabilitacích si vyžádali udělat krevní testy na chlamydie a boreliozu. Pan doktor mi sdělil, že jsem obojí kdysi prodělala a získala jak boreliózu, tak chlamydie pneumonie, ale že tělo se s nimi, i když jsem vůbec nebyla nijak léčena,poradilo samo. Tak teď jsem prý jako očkovaná proti nim, jelikož mám vytvořené protilátky a nemusí mě nijak léčit či kontrolovat. Mám pořád problémy s bolestmi na hrudníku, teď i střevní problémy, křeče, blok na žebrech, bolesti na pravé lopatce, píchání v pravém rameni. Na rehabilitaci si s mnou nevědí rady, hned lepší, pak zas horší. Potíže se zhoršují jakoukoliv námahou. Mohly by tyto moje příznaky souviset s chlamydií pneumonie?

Zdroj: diskuze Chlamydie v plicích
Odesláno dne: 11.10.2016 uživatelem Dagmar Havlíková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NARAŽENÁ ŽEBRA

Léčba

Základní zásadou úspěšné léčby je pečlivé dodržování klidového režimu. Doporučuje se také obvázat hrudník, aby došlo k jeho částečnému znehybnění, což pomůže zmírnit bolest i urychlit hojení. Před samotným obvázáním se pořádně nadechněte a v pomalém výdechu proveďte opatrnou fixaci obvazem. Dejte pozor, abyste ho příliš neutáhli, bylo by to nepříjemné. Ideální je, pokud vydržíte alespoň 5 dní, než fixaci povolíte, sundáte a případně vyměníte. Naražená žebra jsou velmi bolestivý úraz. Obvykle se také podávají analgetika, zvláště na noc, abyste se mohli v rámci možností vyspat. Sami vyzkoušejte, jaká poloha je pro vás nejsnesitelnější, nejbolestivější bývá klasické ležení, doporučuje se polosed. Ačkoliv je vyléčení individuální záležitostí, zpravidla je nutné mít klid alespoň 5–6 týdnů a spát v polosedě. Největší bolest ustoupí zhruba po měsíci, výjimkou však nejsou ani posttraumatické bolesti, kdy naražená žebra při určitých pohybech pocítíte i po několika měsících od úrazu.

Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno dne: 22.10.2016

NARAŽENÁ ŽEBRA

Projevy

Naražená žebra jsou úrazem, ke kterému může dojít při nejrůznějších sportech, ale i zcela běžných aktivitách. Příčinou bývá zpravidla přímý úder nebo pád. Přináší s sebou spoustu bolesti, kterou bohužel zhoršuje i obyčejné dýchání. Vzhledem k tomu, že žebra chrání životně důležité orgány, není na místě tento úraz podceňovat. Úrazy spojené s pohmožděním žeber nejsou nic neobvyklého a nevyhýbají se žádné věkové skupině. Nejčastěji se však týkají sportovců, kteří se věnují kolektivním sportům, kdy dochází k častému kontaktu s protihráčem (typicky úder loktem). Své o tomto úrazu ví i cyklisté či lyžaři, které někdy potkal pád.

Když zjistíte, že máte na hrudníku jakoukoliv deformaci nebo se na něm tvoří podlitina či krevní výron, hůře se vám dýchá, máte dráždění ke kašli, nebo dokonce vykašláváte krev, neotálejte s návštěvou lékaře. Ten vás pošle na rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda není nějaké žebro zlomené. V takovém případě by totiž mohlo dojít i k nežádoucímu poškození orgánů (zejména plic), které je život ohrožující.

Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno dne: 22.10.2016

NARAŽENÁ ŽEBRA

Jak si poradit s bolestí

Pokud budete chtít celkovou regeneraci podpořit, můžete si postiženou část hrudníku mazat gely a mastičkami na pohmožděniny (mast z kostivalu, prhy), případně užívat doplňky stravy sloužící jako výživa pro kosti a klouby (například tablety s kolagenem, vápníkem či fosforem a další).

Naraženiny žeber bolí dlouho. Pokud by se bolest zhoršovala, a nereagovala na analgetika nebo se dostavily nějaké stavy motání, slabosti, bledost a podobně, volejte RZP.

Při silných bolestech je možné užívat prášky proti bolesti. Ale lepší je se těmto lékům vyhnout a snažit se to vydržet.

Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno dne: 22.10.2016

NARAŽENÁ KOSTRČ

Nejlepší mast na naraženou kostrč

Vhodné masti na léčbu naražené kostrče jsou: Veral, Ibuprofen, Vonumcutan, Aastum, Almiral, Indobene, Voltaren.

Zdroj: Naražená kostrč
Zveřejněno dne: 1.8.2016

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Jehněčí žebra na česneku

Ingredience: 8 ks jehněčích žeber, olej, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kari, 3 lžíce hořčice, 20 g másla

Technologický postup: Olej smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme sůl a pepř a promícháme. Touto směsí potřeme žebra a necháme odležet nejlépe přes noc. Pak je dáme na pekáč, potřeme kari smíchaným se 3 lžícemi hořčice, přidáme trošku másla, přikryjeme a pečeme 2 hodiny v troubě při 150 °C. Posledních 20 minut pečeme bez nezakryté.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno dne: 13.2.2017

NARAŽENÁ KOSTRČ

Jak dlouho trvá uzdravení

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař použije obstřik, případně vám může předepsat analgetika, která uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů.

Zdroj: Naražená kostrč
Zveřejněno dne: 1.8.2016

NARAŽENÁ ŽEBRA

Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem

Naražení žeber je někdy bolestivější než zlomenina žeber. Zlomeniny žeber se dělí na:

  • traumatické – úrazové
  • spontánní – patologické
  • jednoduché – zlomení 1 až 3 žeber
  • sériové – zlomení více než 3 žeber

Příznaky:

  • bolest v místě zlomeniny
  • píchání při dýchání – povrchní dýchání
  • vyhledávání polohy vsedě
  • dráždění ke kašli, ale pro bolest strach odkašlávat
  • zlomeninu je možné vyhmatat na rozdíl od naraženiny

Někdy se žebro zlomí a úlomky se proti sobě neposunou, takže jen dráždí okolí, jen bolí. Dojde-li k posunu úlomků proti sobě, potom mohou poranit okolní tkáně, poplicnici a třeba i plíce, jde o komplikace, které je nutné urychleně zjistit. Lékař postiženého pošle na rentgen, kde se provede jednoduchý a rychlý snímek, který jednoznačně poranění žeber vyloučí. Nalomení či pohmoždění se od zlomeniny na první pohled nepozná, diagnóza je možná pouze rentgenovým snímkem.

Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno dne: 22.10.2016

SKOPOVÉ MASO - RECEPTY

Skopová žebra na česneku

Ingredience: 8 ks skopových žeber, olej, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kari, 3 lžíce hořčice, 20 g másla

Technologický postup: Olej smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme sůl a pepř, promícháme. Touto směsí potřeme žebra a necháme odležet nejlépe přes noc. Pak je dáme na pekáč, potřeme kari smíchaným se 3 lžícemi hořčice, přidáme trošku másla, přikryjeme a pečeme 3 hodiny v troubě při 150 °C. Posledních 20 minut pečeme bez pokličky. Po upečení ihned podáváme.

Zdroj: Skopové maso - recepty
Zveřejněno dne: 15.2.2017

ŘÍMSKÝ KMÍN

Žebra marinovaná v pivu a citrusech

Ingredience: 1,5 kg vepřových žeber, 1 l světlého piva, 1 grep, 1 citron, 100 g zázvoru, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička fenyklových semínek, 3 stroužky česneku, 100 g třtinového cukru, 200 ml řepkového oleje

Technologický postup: Připravte si dostatečně velkou mísu, aby se do ní vešla všechna žebra. Zázvor a česnek nastrouhejte do mísy, přidejte koření, cukr, olej a dobře promíchejte. Důkladně umytý grep a citron nakrájejte (i s kůrou) na kolečka, přidejte k marinádě a zalijte pivem. Žebra omyjte, očistěte, vložte do mísy s marinádou, promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a nechte přes noc odležet. Rozpalte troubu na 200 °C, maso přendejte z marinády do pekáče a zprudka 20 minut zapečte. Pak snižte teplotu na 100 °C a pečte 3–4 hodiny, nebo tak dlouho, aby maso bylo úplně měkké. Během pečení potírejte marinádou. Maso rozkrájejte na porce a podávejte.

Zdroj: Římský kmín
Zveřejněno dne: 30.5.2017

NARAŽENÁ KOSTRČ

Příznaky

Naražení kostrče je jedním z nejčastějších zranění. Bývá často velmi bolestivé, přičemž je značně omezena hybnost, neboť při každém pohybu působí naražená kostrč bolest. Někdy může bolest vystřelovat až do lýtek anebo také mohou při zranění brnět ruce. Naražení kostrče si můžete způsobit různě. Při sportech nejčastěji pádem, konkrétně tedy pádem na zadek, například při bruslení, ať už na in-linech venku, nebo na ledové ploše, nebo při skoku, kdy dopadnete také na zadnici. Zranění může dále vzniknout při různých nehodách a podobně.

Bolesti naražené kostrče jsou nejčastěji pásovitého charakteru a zesilují nejen při chůzi. Bolesti mohou vystřelovat do třísel po vnitřní straně stehen a objevují se i bolesti hlavy v zátylku. Dalším velice častým příznakem je přesun nepříjemné bolesti do cervikothorakálního přechodu (oblast mezi krční a hrudní páteří) a bolest hrudní páteře. Při těchto bolestech dochází nejčastěji k pocitům tlaku mezi lopatkami a k „nedostatku dechu“.

Zdroj: Naražená kostrč
Zveřejněno dne: 1.8.2016

BOLEST SLEZINY MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM NEMOCI

Kde je slezina umístěna

Slezina patří funkčně k cévnímu systému jako orgán. Má podobnou strukturu jako velká mízní uzlina a funguje zejména jako krevní filtr. Není k životu bezpodmínečně nutná a její odstranění (například při vnitřním krvácení) nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Histologicky je tvořena bílou a červenou pulpou. Bílou pulpu vytvářejí uzlíky lymfatické tkáně – Malpighiho tělíska, která jsou tvořena z malých B-lymfocytů. Červená pulpa se skládá z vaziva, které je vyplněno krevními cévami. Její hmotnost kolísá v rozmezí 50–250 g.

Slezina je uložena intraperitoneálně v levé klenbě brániční (rg. hypochondriaca sinistra), v rozmezí 9. až 11. žebra, kopíruje průběh 10. žebra, hluboko při páteři. Zespoda je levé ohbí tlustého střeva, zprava pak slinivka břišní a žaludek. Za fyziologického stavu není hmatná. Poklepem na levém boku je patrné ztemnění v axilární čáře v rozmezí 9. až 11. žebra.

Zdroj: Bolest sleziny může být příznakem nemoci
Zveřejněno dne: 4.2.2017

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Šunkofleky se sýrem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo polovina balíčku kupovaných fleků
  • uzená žebra
  • 3 vejce
  • 1 dl mléka
  • čedar
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Vývar z žeber nemusíte vylívat, můžete si z něho připravit například uzený vývar s hráškem a mrkví nebo čočkovou polévku. Na troše oleje v pánvi osmahněte pokrájené maso s cibulí nakrájenou na kostičky. Máslem vymažte zapékací formu. V míse smíchejte těstoviny, směs masa a cibule, vejce, mléko, sůl a pepř. Přendejte do vymazané formy, posypte nastrouhaným čedarem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte dozlatova, podle množství šunkofleků.

Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno dne: 18.11.2015

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Jehněčí žebra podle Pohlreicha

Ingredience: 700 g jehněčích žebírek, 100 g másla, 15 stroužků česneku, sůl, mletý černý pepř, několik snítek rozmarýnu

Technologický postup: Nejprve naporcujeme žebra na jednotlivé díly, které osolíme a opepříme. Několik snítek rozmarýnu odložíme stranou na ozdobení při podávání a zbytek rozmarýnu nakrájíme. Žebírka dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, posypeme rozmarýnem, přidáme oloupané a na poloviny nakrájené stroužky česneku, dále do pekáčku přidáme máslo, podlijeme cca 100 ml vody a dáme péct do trouby vyhřáté na cca 180 °C. Pečeme asi 50 minut, až je maso měkké. Talíře ozdobíme několika snítkami rozmarýnu, které poklademe vedle sebe, na ně dáme upečená žebírka a podáváme. Jako přílohu můžeme použít brambory v různé úpravě.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno dne: 13.2.2017

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno dne: 13.8.2015

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Jehněčí žebírka na medu

Ingredience: 1 kg jehněčích žeber, šťáva z citronu, 3 lžíce medu, 5 stroužků česneku, 1 lžička hořčice, olej, sójová omáčka, worcesterská omáčka, sůl, pepř mletý, grilovací koření

Technologický postup: Žebra omyjeme, osušíme a vložíme do pekáče. Mírně osolíme a necháme 10 minut odpočinout. Poté je potřeme marinádou, podlijeme troškou vody a dáme péct asi na 1 až 1,5 hodiny při 170 °C. Po upečení podáváme s chlebem a křenem.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno dne: 13.2.2017

SKOPOVÉ MASO - RECEPTY

Cena skopového masa

Skopové maso lze zakoupit v řeznictví anebo přímo od farmáře. Cena se odvíjí rovněž od toho, zda se jedná o běžný chov, nebo o bio chov. Konečná částka záleží rovněž na druhu masa: krk s kostí stojí cca 140 korun za 1 kg, hřbet s kostí 250 korun za 1 kg, plecko 150 korun za 1 kg, žebra 110 korun za 1 kg, kýta s kostí 230 korun za 1 kg a kolínko se pohybuje okolo 300 korun za 1 kg.

Zdroj: Skopové maso - recepty
Zveřejněno dne: 15.2.2017

SUCHÝ KAŠEL

Kdy je kašel suchý

Suchý kašel nejčastěji vzniká po vdechnutí potravy (typické zakuckání) nebo dráždivých látek (kouř, prach, inhalace dráždivých par), což je fyziologický obranný mechanismus. Dále je nejčastějším příznakem počáteční fáze infekcí horních cest dýchacích. Většinou se jedná o virové infekce, na které se nedávají antibiotika a které vyžadují pouze klid na lůžku, dostatek vitaminů a léky na vykašlávání hlenu, pak se suchý kašel stává produktivním.

Suchý kašel může být kromě virových infekcí také příznakem závažnějších chorob – rakoviny plic, sarkoidózy, srdečního selhávání, nebo je vyvolán vedlejším účinkem léků (zvláště takzvaných ACE inhibitorů, které se dávají na chronické srdeční selhávání nebo na snížení vysokého krevního tlaku). Pokud je suchý kašel v takovém případě hodně obtěžující, je nutné poradit se o podávání léku s lékařem, který vám ho předepsal, aby zvolil některou alternativu. Kašel může být i nervově-psychického původu, například při hysterii a nervové labilitě.

Nepříjemný je záchvatovitý kašel, který může přivodit až krátkodobou ztrátu vědomí (omdlení, synkopu), protože se zvýšením nitrohrudního tlaku při kašli se zároveň snižuje žilní návrat do srdce. Usilovný kašel může způsobit dokonce i zlomeninu žebra, pokud jsou žebra postižena osteoporózou (řídnutí kostí u starších lidí, především žen), nebo také pneumotorax či břišní kýlu. Kašel může spolu s dalšími rizikovými faktory způsobit únik moči, inkontinenci.

Zdroj: Suchý kašel
Zveřejněno dne: 16.1.2016

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Cena jehněčího

Jehněčí maso se dá zakoupit v řeznictví nebo je v dnešní době velmi oblíbený nákup přímo od farmáře. Cena se odvíjí od toho, zda se jedná o běžný chov, nebo o takzvaný bio chov. Cena je samozřejmě závislá i na druhu masa: krk s kostí stojí kolem 160 korun za 1 kg, hřbet s kostí 300 korun za 1 kg, plecko 180 korun za 1 kg, žebra 120 korun za 1 kg, kýta s kostí 240 korun za 1 kg a za kolínko zaplatíte 350 korun za 1 kg.

Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno dne: 13.2.2017

NARAŽENÁ KOSTRČ

Kdy je nutná nemocnice

Hospitalizace je nutná v případě velkých bolestí. Musí se vyloučit zlomenina kostrče. Kostrč po úraze může být zlomená a je nutno ji dát zpět do správného postavení, časem může být potřeba i rehabilitace. Rtg snímek odhalí zlomeninu nebo luxaci (vykloubení) v oblasti kostrče. Přímé vyšetření těchto obratlů je možné jedině pohmatem, lépe i přes konečník. Vyšetřit vás může buď obecný chirurg, neurolog či ortoped, nebo rehabilitační lékař. Někdy je lepší k posouzení problémů této oblasti provést i CT pánve.

Dalším důvodem hospitalizace je poškození kostrče, které se musí řešit operativně. Při operaci vám bude kompletně odstraněna ta část kostrče, která je zahnutá a způsobuje obtíže. Podrobnosti ohledně délky hospitalizace a rekonvalescence jsou velmi závislé na konkrétní situaci a průběhu zákroku.

Zdroj: Naražená kostrč
Zveřejněno dne: 1.8.2016