Téma: 

naražení žeber


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NARAŽENÁ ŽEBRA

Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem

Naražení žeber je někdy bolestivější než zlomenina žeber. Zlomeniny žeber se dělí na:

  • traumatické – úrazové
  • spontánní – patologické
  • jednoduché – zlomení 1 až 3 žeber
  • sériové – zlomení více než 3 žeber

Příznaky:

  • bolest v místě zlomeniny
  • píchání při dýchání – povrchní dýchání
  • vyhledávání polohy vsedě
  • dráždění ke kašli, ale pro bolest strach odkašlávat
  • zlomeninu je možné vyhmatat na rozdíl od naraženiny

Někdy se žebro zlomí a úlomky se proti sobě neposunou, takže jen dráždí okolí, jen bolí. Dojde-li k posunu úlomků proti sobě, potom mohou poranit okolní tkáně, poplicnici a třeba i plíce, jde o komplikace, které je nutné urychleně zjistit. Lékař postiženého pošle na rentgen, kde se provede jednoduchý a rychlý snímek, který jednoznačně poranění žeber vyloučí. Nalomení či pohmoždění se od zlomeniny na první pohled nepozná, diagnóza je možná pouze rentgenovým snímkem.

Detail odstavce: Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem
Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno: 22.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Můj pes má bouli

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli
Odesláno: 22.6.2016 uživatelem Kristýna
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NARAŽENÁ ŽEBRA

Jak si poradit s bolestí

Pokud budete chtít celkovou regeneraci podpořit, můžete si postiženou část hrudníku mazat gely a mastičkami na pohmožděniny (mast z kostivalu, prhy), případně užívat doplňky stravy sloužící jako výživa pro kosti a klouby (například tablety s kolagenem, vápníkem či fosforem a další).

Naraženiny žeber bolí dlouho. Pokud by se bolest zhoršovala, a nereagovala na analgetika nebo se dostavily nějaké stavy motání, slabosti, bledost a podobně, volejte RZP.

Při silných bolestech je možné užívat prášky proti bolesti. Ale lepší je se těmto lékům vyhnout a snažit se to vydržet.

Detail odstavce: Jak si poradit s bolestí
Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno: 22.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: vnitřní pásový opar

Přesně tak, když není vyrážka, tak to nikdo neřeší... mam ty samé bolesti, když to bylo nejhorší, strašné křeče v zádech směrem do žeber. Ted.jsem.si.odpocinula na nemocenské, ale pořád tam citim nejaky tlak nebo pnuti. Pásovy opar bez.vyrazky pry neexistuje.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar
Odesláno: 1.6.2017 uživatelem Nastasja Farmer
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PŘÍZNAKY NEDOSTATKU VÁPNÍKU U DĚTÍ

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Detail odstavce: Příznaky nedostatku vápníku
Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí
Zveřejněno: 30.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vnitřní pásový opar

Dobrý den, už několik týdnů mě bolí záda v místech pod lopatkami a bolest přechází kolem těla do žeber. Měla jsem na podzim zánět průdušek a nyní chřipku, při nemoci se bolest ozývá intenzívněji. Lékařka mi sdělila, že by to mohl být vnitřní pásový opar, ale nemám žádné vyšetření, tak ani nevím....jestli je to, nebo ne. Kdyby ano, nemohu někoho zdravotně ohrozit? Máme v rodině malé děti, včetně novorozence. Mohu s nimi přijít do styku? Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar
Odesláno: 16.1.2017 uživatelem Dana Gold
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NARAŽENÁ KOSTRČ

Léčba

Pokud jde o lehčí naražení kostrče, není většinou nutná lékařská pomoc, stačí pouze zraněného dostat do klidu, držet jej v teple a kostrč po pár dnech pomalu rozhýbat. Pokud je naražení kostrče vážnější, je nutný zásah lékaře a fyzioterapeuta. Léčba naražené kostrče nebo již vyvolaného kostrčového syndromu spočívá v kineziologickém rozboru, který provede zkušený fyzioterapeut. Dle zjištěných anamnestických údajů a po provedení důkladného vyšetření terapeut zvolí vhodnou terapii. Ta spočívá v uvolnění kostrče, mobilizaci SI (sacroiliakálního skloubení), mobilizaci bederní, krční a hrudní páteře, mobilizaci žeber a uvolnění hypertonických svalů. Další průběh terapie leží již na pacientovi samém. Doma si cvičí doporučené cviky, které pomáhají udržovat optimální napětí svalů a zároveň působí jako prevence kloubních blokád.

Mobilizace kostrče se provádí per rectum, tedy přes konečník. Může se provádět bezprostředně po úrazu, nebo při kostrčovém syndromu až po instruktáži cvičení. Cviky klient doma cvičí měsíc a po kontrolním kineziologickém rozboru se provede mobilizace kostrče. Někdy se po cvičení svalová nerovnováha a kloubní blokády samovolně upraví a není nutné kostrč mobilizovat. Úkon se provádí v kleku na všech čtyřech končetinách, přičemž pacient pociťuje maximálně silné nucení na stolici. Při dobré spolupráci s fyzioterapeutem se klient uvolní. Tuto terapii uzavírá mobilizace a odstranění bloků kostrče. Většina svalových vláken svalů pánevního dna se upíná na kostrč. Ty mohou svalovým napětím způsobit její posun a vyvolat i mnoho obtíží.

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař vám dá obstřik nebo předepíše analgetika, která kostrči uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů. Uvedená doba je však opravdu pouze orientační.

Detail odstavce: Léčba
Zdroj: Naražená kostrč
Zveřejněno: 1.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vnitřní pásový opar

Dobrý den,

já měla již 2x vnitřní pásový opar. Podle vašeho popisu by to mohl být on. Měla jsem stejné příznaky. Bolely mě šíleně záda a šlo to dopředu do žeber. Také v tom místě ze začátku svědí kůže, ikdyž na ní není nic vidět. Mě doktorka neříkala, že je to infekční a normálně jsem s tím chodila mezi lidi. Ale bolestí jsem už nevydržela ani stát bez podepření a tak jsem byla na neschopence. Podruhé jsem to přechodila a když bolest zad přešla a já se cítila dobře, tak mě ale pořád bolela na zádech kůže na dotek. Doktorka mi poradila homeopatika, tím se opět vyvolal pásový opar a přeléčil se. V tom prvním případě jsem dostávala léky proti bolesti a vitamín B12.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar
Odesláno: 17.1.2017 uživatelem Veronika
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NARAŽENÁ KOSTRČ

Příznaky

Naražení kostrče je jedním z nejčastějších zranění. Bývá často velmi bolestivé, přičemž je značně omezena hybnost, neboť při každém pohybu působí naražená kostrč bolest. Někdy může bolest vystřelovat až do lýtek anebo také mohou při zranění brnět ruce. Naražení kostrče si můžete způsobit různě. Při sportech nejčastěji pádem, konkrétně tedy pádem na zadek, například při bruslení, ať už na in-linech venku, nebo na ledové ploše, nebo při skoku, kdy dopadnete také na zadnici. Zranění může dále vzniknout při různých nehodách a podobně.

Bolesti naražené kostrče jsou nejčastěji pásovitého charakteru a zesilují nejen při chůzi. Bolesti mohou vystřelovat do třísel po vnitřní straně stehen a objevují se i bolesti hlavy v zátylku. Dalším velice častým příznakem je přesun nepříjemné bolesti do cervikothorakálního přechodu (oblast mezi krční a hrudní páteří) a bolest hrudní páteře. Při těchto bolestech dochází nejčastěji k pocitům tlaku mezi lopatkami a k „nedostatku dechu“.

Detail odstavce: Příznaky
Zdroj: Naražená kostrč
Zveřejněno: 1.8.2016

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Detail odstavce: Uzená polévka s bramborem
Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček s kostí

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku s kostí
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl

Postup:

Bůček omyjte, osušte, pokrájejte na plátky podél žeber, potřete prolisovaným česnekem, osolte a okmínujte. Cibuli nakrájejte na plátky a posypte jimi připravené plátky bůčku. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 1 a půl hodiny. Průběžně otáčejte a podlévejte výpekem. Podávejte například se dvěma druhy knedlíků a zelím.

Detail odstavce: Pečený bůček s kostí
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Jehněčí žebírka na medu

Ingredience: 1 kg jehněčích žeber, šťáva z citronu, 3 lžíce medu, 5 stroužků česneku, 1 lžička hořčice, olej, sójová omáčka, worcesterská omáčka, sůl, pepř mletý, grilovací koření

Technologický postup: Žebra omyjeme, osušíme a vložíme do pekáče. Mírně osolíme a necháme 10 minut odpočinout. Poté je potřeme marinádou, podlijeme troškou vody a dáme péct asi na 1 až 1,5 hodiny při 170 °C. Po upečení podáváme s chlebem a křenem.

Detail odstavce: Jehněčí žebírka na medu
Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno: 13.2.2017

JEHNĚČÍ MASO - RECEPTY

Jehněčí žebra na česneku

Ingredience: 8 ks jehněčích žeber, olej, 6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, kari, 3 lžíce hořčice, 20 g másla

Technologický postup: Olej smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme sůl a pepř a promícháme. Touto směsí potřeme žebra a necháme odležet nejlépe přes noc. Pak je dáme na pekáč, potřeme kari smíchaným se 3 lžícemi hořčice, přidáme trošku másla, přikryjeme a pečeme 2 hodiny v troubě při 150 °C. Posledních 20 minut pečeme bez nezakryté.

Detail odstavce: Jehněčí žebra na česneku
Zdroj: Jehněčí maso - recepty
Zveřejněno: 13.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar se zeleninou

Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1 kus květáku, 1 kus pórku, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 1 kus masoxu, 1 lžička vegety, maggi, špetka šafránu, sůl, petrželová nať, libeček.

Technologický postup: Maso dáme do studené vody (tím bude vývar silnější) a vaříme. Chceme-li maso do omáčky, vložíme ho do vařící vody (maso se zatáhne a zachová šťavnatost). Když začne maso měknout, přidáme pepř, sůl, nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, celer, petržel, květák, pórek a masox a vaříme do měkka. Ke konci přidáme špetku šafránu, maggi, sůl a nasekanou petrželku s libečkem. Na závěr zavaříme do polévky malou zavářku.

Detail odstavce: Hovězí vývar se zeleninou
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Jak dělají šunkofleky Kluci v akci

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
  • 250 g uzeného masa (možno i maso z vařených žeber)
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 30 g sádla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Do pánve dejte sádlo, část si nechte na vymazání zapékací mísy, dále pokrájené maso a cibuli nakrájenou na kostičky. Nechte osmahnout. Do mísy nasypte uvařené fleky, orestované maso s cibulí, rozšlehaná vejce, sůl a pepř. Vše přendejte do sádlem vymazané zapékací mísy a vložte do vyhřáté trouby na 180 až 200 °C. Pečte, dokud nebudou mít šunkofleky zlatavou barvu na povrchu.

Detail odstavce: Jak dělají šunkofleky Kluci v akci
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Šunkofleky se sýrem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo polovina balíčku kupovaných fleků
  • uzená žebra
  • 3 vejce
  • 1 dl mléka
  • čedar
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Vývar z žeber nemusíte vylívat, můžete si z něho připravit například uzený vývar s hráškem a mrkví nebo čočkovou polévku. Na troše oleje v pánvi osmahněte pokrájené maso s cibulí nakrájenou na kostičky. Máslem vymažte zapékací formu. V míse smíchejte těstoviny, směs masa a cibule, vejce, mléko, sůl a pepř. Přendejte do vymazané formy, posypte nastrouhaným čedarem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte dozlatova, podle množství šunkofleků.

Detail odstavce: Šunkofleky se sýrem
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s fazolemi

Ingredience: 0,5 kg uzených žeber, 0,5 kg nejlépe červených fazolí, 1 mrkev, 1 kolečko celeru, 1 petržel, 2 středně velké cibule, 4 kusy bobkového listu, celý černý pepř, mletý černý pepř, nové koření, sůl, hladká mouka, olej, ocet, 1 kostka bujonu

Postup: Ve vodě, do které jsme přidali veškeré koření (s výjimkou mletého pepře), sůl, mrkev, celer, 1 cibuli a petržel, uvaříme do měkka uzená žebra. Vyjmeme, obereme. Do scezeného vývaru namočíme fazole a necháme nejlépe přes noc nabobtnat. Druhý den uvaříme do měkka. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a uděláme zlatou jíšku. Jíšku přidáme k uvařeným fazolím, případným přidáním vody upravíme optimální krémovou konzistenci polévky, dochutíme pepřem, solí, octem eventuálně bujonem. Na závěr přidáme obrané maso, prohřejeme a můžeme podávat.

Detail odstavce: Uzená polévka s fazolemi
Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

POUŽITÍ AULINU

Na co je dobrý Aulin gel

Aulin gel je lék určený k lokální léčbě bolestí a otoků zejména při poúrazových stavech měkkých tkání (svalů a šlach), jako například vymknutí, naražení, podvrtnutí nebo akutní poúrazový zánět šlach. Obsahová látka nimesulid je dobře účinná v léčbě bolesti a působí také proti zánětu. Aulin gel má rychlý nástup účinku do několika minut po aplikaci díky obsahu speciální látky transcutol, která podporuje vstřebávání a prostupování účinné látky k bolestivému a zanícenému místu. Gel je přitom k pokožce šetrný, nedráždí ji ani nevysušuje.

Dávkování a použití: Dospělí a děti od 12 let aplikují 3x denně gel v množství 3 g (to je asi 6–7 cm gelu vytlačeného z tuby) na postižená místa. Gel se nanáší na postižené místo v tenké vrstvě a lehce vmasíruje až do úplného vstřebání. Léčba obvykle trvá 7–14 dní, pokud neurčil lékař jinak. Lék není určen pro děti do 12 let. Aulin gel je určen pouze k zevnímu používání. Neaplikujte na otevřené rány. Dbejte instrukcí uvedených v příbalovém letáku. O používání Aulin gelu se v případě nejistoty poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Tento produkt je volně prodejný.

Detail odstavce: Na co je dobrý Aulin gel
Zdroj: Použití Aulinu
Zveřejněno: 13.6.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí polévka s rýží

Ingredience: 300 g hrášku v slaném nálevu, petrželová nať, sůl, pepř, 100 g loupané rýže, voda, 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1/4 celeru, 2 cibule, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 listy bobkového listu.

Technologický postup: Maso dáme do studené vody, přidáme celý pepř, celé nové koření, bobkový list, sůl a očištěnou (neloupanou) cibuli. Přivedeme k varu a pak necháme táhnout na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Vývar scedíme. Rýži přebereme, pečlivě propláchneme, několikrát prolijeme vařící vodou a v dostatečném množství mírně osolené vody uvaříme do měkka. Uvařenou rýži propláchneme horkou vodou a okapanou ji vložíme do polévky. Sterilovaný hrášek prohřejeme v nálevu, scedíme a přidáme do polévky. Omytou, na jemno nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.

Detail odstavce: Hovězí polévka s rýží
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

WOBENZYM - DÁVKOVÁNÍ U DĚTÍ

Po úrazu

Vysoká tělesná námaha při náročných sportovních výkonech vede často k přetěžování šlach a svalů a k mikrotraumatům pohybového aparátu. Léky systémové enzymoterapie zde urychlují regeneraci organismu. Zlepšují prokrvení svalů a využití kyslíku ve tkáních a usnadňují odbourávání nežádoucích metabolitů. Při preventivním podávání snižují léky systémové enzymoterapie závažnost případných poškození a zlepšuje jejich hojení. Nikoliv náhodou se Wobenzym stal standardní preventivní i léčebnou součástí zdravotní péče mnoha sportovců. Netrénovaným jedincům pak pomáhá zvládnout následky zvýšené zátěže.

Účinky

Včasné podávání léku Wobenzym po úrazu výrazně urychluje vstřebávání otoku, krevních výronů a podlitin, ústup zánětlivých změn a tím i bolesti. Zkracuje se tak až na polovinu doba hojení, pracovní neschopnost a výpadek z tréninku. U dětí určí dávkování lékař.

Dávkování

Poúrazové stavy (naražení, podvrtnutí, vykloubení, zlomeniny): 3x5 až 3x10 dražé Wobenzymu denně.

Doporučuje se zahájit léčbu co nejdříve po úrazu dávkou 3x5 až 3x10 dražé Wobenzymu denně. Vyšší dávky se volí tam, kde je žádoucí rychlé vstřebání otoku nebo krevního výronu či podlitiny.

Podle ústupu obtíží (7–10 dní) se dávka postupně snižuje na 3x3 dražé denně a podává se až do úplného vymizení příznaků. Tato léčba úrazových stavů ale nenahrazuje řádné lékařské vyšetření a ošetření. U dětí určí dávkování lékař.

Detail odstavce: Po úrazu
Zdroj: Wobenzym - dávkování u dětí
Zveřejněno: 17.11.2017

RAKOVINA PLIC A BOLEST RAMENE

První příznaky

Bohužel neexistují časné varovné signály, které by byly dostatečně jasné a umožnily zachytit chorobu v počátečním stadiu. Jakmile se příznaky nemoci objeví, je už nádor ve stadiu pokročilém. Občas bývá nádor malého rozsahu objeven při vyšetřování jiné nemoci, například si pacient stěžuje na bolest ramene.

Při pokročilém nádoru, který se šíří do pohrudnice, svalstva, žeber nebo do hrudní stěny, se dostavuje bolest neurčitého charakteru, často bývá vázána na nádech (asi u 40 % nemocných). Kruté bolesti horní končetiny v oblasti ramene se vyskytují při zasažení nervových vláken nádorem. Další hrudní příznaky jsou: chrapot, syndrom horní duté žíly (projevuje se otokem krku a obličeje) a polykací obtíže. Rakovina plic v takto pokročilém stadiu léčitelná není, nicméně lze alespoň prodloužit délku života nemocného. Pokud se nachází rakovina plic ve čtvrté fázi, pak je na řadě chemoterapie. Mnohdy se rakovina plic ve čtvrtém stadiu vyskytuje v opravdu kruté podobě. Terminální stadium rakoviny plic vypadá velmi hrůzostrašně. Pacient je značně pohublý a nezřídka rakovina způsobuje bolesti silného rázu.

Detail odstavce: První příznaky
Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene
Zveřejněno: 26.6.2018

NARAŽENÁ ŽEBRA

Projevy

Naražená žebra jsou úrazem, ke kterému může dojít při nejrůznějších sportech, ale i zcela běžných aktivitách. Příčinou bývá zpravidla přímý úder nebo pád. Přináší s sebou spoustu bolesti, kterou bohužel zhoršuje i obyčejné dýchání. Vzhledem k tomu, že žebra chrání životně důležité orgány, není na místě tento úraz podceňovat. Úrazy spojené s pohmožděním žeber nejsou nic neobvyklého a nevyhýbají se žádné věkové skupině. Nejčastěji se však týkají sportovců, kteří se věnují kolektivním sportům, kdy dochází k častému kontaktu s protihráčem (typicky úder loktem). Své o tomto úrazu ví i cyklisté či lyžaři, které někdy potkal pád.

Když zjistíte, že máte na hrudníku jakoukoliv deformaci nebo se na něm tvoří podlitina či krevní výron, hůře se vám dýchá, máte dráždění ke kašli, nebo dokonce vykašláváte krev, neotálejte s návštěvou lékaře. Ten vás pošle na rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda není nějaké žebro zlomené. V takovém případě by totiž mohlo dojít i k nežádoucímu poškození orgánů (zejména plic), které je život ohrožující.

Detail odstavce: Projevy
Zdroj: Naražená žebra
Zveřejněno: 22.10.2016

CO DĚLAT S PODRÁŽDĚNÝM ŽLUČNÍKEM

Jak zklidnit podrážděný žlučník

Mnoho pacientů, které žlučník trápí častěji, sahá po přírodních prostředcích bez chemických příměsí. Vhodné jsou mimo jiné bylinné přípravky. Ty si můžeme buď zakoupit ve specializovaných prodejnách či lékárnách, nebo připravit přímo doma ─ není to nic složitého ani drahého. Kupte si nebo si vyrobte například extrakt z bylinek (použít můžete řepík lékařský, řebříček, artyčoky či kurkumu). Též je dobré pít žlučníkové čaje a mátový čaj, případně odvar z měsíčku. Anebo si můžete doma vyvařit listy brusinky, meduňky či šalvěje a tento nápoj pak průběžně pít. Rozbolavělý žlučník poté brzy přestanete cítit. Kromě vnitřní pomoci se rovněž doporučují masáže a pohyb. Při bolestech žlučníku totiž člověka často pobolívá i v oblasti břicha a žeber a toho se lze zbavit. Co se týče pohybu, stačí pouhá chůze či jízda na kole, oboje pomůže rozhýbat střeva. Posilujte také břišní svalstvo, přičemž se zaměřte na speciální cviky, které mají podporovat činnost střev. Pomáhá i jóga. V neposlední řadě se vydejte na masáž břicha.

Detail odstavce: Jak zklidnit podrážděný žlučník
Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem
Zveřejněno: 14.5.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar s játrovou rýží

Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1/4 celeru, 2 cibule, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 listy bobkového listu, sůl, 80 g vepřových jater, 1 vejce, 1 rohlík, mletý pepř, 1 stroužek česneku, petrželová nať, 30 g sádla, 20 g strouhanky, 60 ml mléka.

Technologický postup: Maso dáme do studené vody, přidáme celý pepř, celé nové koření, bobkový list, sůl a očištěnou (neloupanou) cibuli. Přivedeme k varu a pak necháme táhnout na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Vývar scedíme, přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a tu uvaříme do měkka. Následně dáme do vývaru nakrájené maso a nakonec zavaříme játrovou rýži.

Játrová rýže – technologický postup:

Vepřová játra umeleme na masovém mlýnku, přidáme v mléce namočený a dobře vymačkaný rohlík a vše prolisujeme. Nasekanou petrželovou nať a cibulku osmažíme na sádle, česnek utřeme a přidáme k prolisované směsi. Pak přidáme vejce, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Vše dobře promícháme a protlačíme obráceným hrubším struhadlem přímo do části vařícího vývaru a povaříme asi 5–7 minut. Takto uvařenou játrovou rýži přidáme do zbytku polévky. Rýži můžeme rovněž protlačit přímo do polévky a uvařit v ní.

Detail odstavce: Hovězí vývar s játrovou rýží
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Domácí hovězí polévka

Ingredience: voda, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, pažitka, 250 g petržele, celerová nať, 600 g hovězích kostí, 1 stroužek česneku, 250 g celeru, 150 g mrkve, libeček, 500 g hovězích žeber, petrželová nať, 1 cibule.

Technologický postup: Zeleninu očistíme. Maso a kosti opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nesmí vřít polévka klokotem, poněvadž by se zakalila. Pěnu není nutné sbírat. Po vypnutí sporáku necháme hovězí polévku asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a polévku hojně zasypeme nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou.

Tipy: Použijeme řídké kosti (špikové), jelikož morkové kosti jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní (ošklivou) slupku, zbytek zlatých slupek necháme – prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

Detail odstavce: Domácí hovězí polévka
Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno: 3.2.2016