Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NARKÓZA PŘI RÝMĚ

OBSAH

Narkóza a rýma

K plánovanému operačnímu výkonu musí být pacient bez nachlazení, rýmy nebo kašle, pokud onemocní virovým nebo jiným akutním onemocněním, je potřeba výkon odložit až do vyléčení a zotavení.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA A ORGAMETROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den prosím vás jdu na operaci menisku. Artroskopii. Mám prášky orgametril na oddálení menstr. Vadí na tyto prášky narkoza? Děkuji Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Narkóza neovlivní účinky léku na oddálení menstruace. Je třeba ale informovat svého lékaře - operatéra, že tento lék užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza a orgametrol

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Narkóza a menstruace

Operační zákrok, který proběhne v celkové narkóze, je možné podstoupit s menstruací. Doporučuje se používat tampon, nikoli antikoncepční pilulky. Jediná operace, při které je důležité oddálit menstruaci, je výměna kyčelního kloubu. Při narkóze a menstruaci se spíše jedná o pohodlí pacientky.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Narkóza a nachlazení

Pokud je pacient nachlazený, vzniká zde důvod odkladu operačního výkonu nejméně o 3 týdny od konce onemocnění. Pacient musí být na zákrok v nejlepší kondici, jaké je schopen. To znamená, že všechna chronická komplikující onemocnění musejí být v nejvyšší možné míře kompenzována a stabilizována.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zázvor je lék snad na všechno :D pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, při chřipce, rýmě a nachlazení je to pro mě opravdu první záchrana.

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Narkóza u zubaře

Celková anestezie je určena pro složitější stomatochirurgické zákroky operativního typu, které jsou také náročnější na čas. Výkon je prováděn pod dohledem specialisty – anesteziologa, který u pacienta navodí stav umělého spánku aplikováním celkového anestetika. Pacient tak necítí žádnou bolest nebo nepříjemné pocity. U celkové anestezie je před zákrokem vyžadována zdravotní prohlídka a standardní předoperační vyšetření.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ NARKOZA A ALKOHOLISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Haasová .

Prosím o poznatky, lékař mi řekl, ze se mohu tzv.zbláznit. Jdu na výměnu kyčelního kloubu. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Celkovou anestezii, neboli narkózu, je možné provést jen u střízlivého člověka. Pokud nemáte pod kontrolou pití alkoholu, tak před operací se budete muset přemoci a několik dní před zákrokem abstinovat. Jakmile by anesteziolog poznal, že jste pod vlivem alkoholu, tak operaci zruší a Vy budete muset uhradit škodu, která tím nemocnici vznikla (operační tým, rezervace sálu, příprava implantátů, atd) - řadově tisíce až desetitisíce. Takže rozum do hrsti a pevnou vůli!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celková narkoza a alkoholismus

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den je možné, že 6 docela vážných operací při kterých byla narkóza mi způsobilo neuropatii nohou? Děkuji za opověď. Zdena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Anestezie – rizika

  • selhání účinku
  • zlomení jehly při aplikaci (velmi nízká pravděpodobnost)
  • alergická reakce
  • toxická reakce
  • krvácivost
  • poranění nervu

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Anestezie a těhotenství

Lokální anestezie v těhotenství by neměla být problémem kdekoli na těle. Veškeré zákroky v těhotenství se dělají pouze v lokální anestezii, tedy pokud to jde.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Kdy se může alkohol po narkóze

Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Jak poznat opar na rtu

Opar na rtu poznáte dle těchto hlavních příznaků:

  • svědění
  • pálení
  • citlivé puchýřky

Zdroj: Při rýmě opary

Anestezie infiltrační

Využívá infiltrace přímo v místě operačního zákroku, například vynětí malých kožních afekcí (pih a podobně). Do této skupiny je možné zařadit i nitrožilní regionální anestezii Bierovu (IVRA – Intervenous Regional Anesthesia), která spočívá v naplnění předem vyprázdněných žil končetiny místním anestetikem, které z žil proniká do tkáně, kterou infiltruje.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Anestezie a nachlazení

U nachlazení a anestezie je problém, že tento stav vadí i nevadí. Při lokální anestezii by nemělo vadit nachlazení tehdy, pokud pacient nekýchne při zákroku, což by mohlo mít negativní následky.

Zdroj: Anestezie a narkóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP