Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NARUSTEK NA ZÁPĚSTÍ

OBSAH

Prevence syndromu karpálního tunelu

Vzhledem k tomu, že se nemoc týká nejčastěji administrativních pracovníků sedících hodiny u počítače, bylo vynalezeno mnoho ergonomických pomůcek, které mohou pomoci se tomuto onemocnění vyvarovat. Užívají se speciální podložky pod zápěstí, které zajistí, abyste drželi zápěstí v jedné rovině s předloktím. Dále byste si v práci měli dělat pravidelné přestávky na protažení paží, zápěstí, ramenních kloubů a krční páteře. Vhodné je také masírování a protahování prstů. U dělnických a jiných namáhavých profesí je vhodné používání všech předepsaných pracovních pomůcek a postupů, aby se onemocnění předešlo. Nikdy však léčbu syndromu karpálního tunelu dlouho neodkládejte, protože by mohlo dojít k trvalým změnám ve funkci a struktuře ruky a zápěstí.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi : NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Napiste mi na meilik,potrebuji vedet vice,nez ppisujete zde a pak vam dokazu na 90% pomoci.Vyrabim na to specialni masticku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Zavolejte mi na 607131750,a domluvime se,jak to poslu,pokud budete mit zajem.Juknete se na www.prirodni-lecive-…

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Ganglion - fotografie

Tady je vidět několik fotografií s příznaky ganglionu.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Diskuze

V diskuzi BOLESTI RUKOU A ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
já sem také trpěla bolestí v pravém zápěstí, že jsem nakonec neudržela ani hrnek..a nakonec jsem to měla od krční páteře..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti rukou a zápěstí

Obinadlo na zápěstí

Obinadlo na zápěstí je hadicový obvaz ve velikosti 1 pro prsty a zápěstí v délce 20 m. Síťové hadicové obinadlo je obinadlo s vysokou příčnou i podélnou pružností. Dokonale se tvaruje podle těla, je jemné a prodyšné, se širokým spektrem použití. Používá se na podvleky i návleky sádrových a zinkoklihových obinadel, případně jako fixační obvaz krytí ran na zápěstí.

Zdroj: Obinadlo

Bolest v zápěstí

Bolest v zápěstí je vyvolána zmenšením karpálního tunelu, k němuž dochází, když ohýbáme zápěstí, anebo nastává otékání šlachových struktur. Pokud je v karpálním tunelu zvýšený tlak a středový nerv nemá kolem sebe dostatek prostoru, je utlačován a postupně odumírá, a tehdy hovoříme o syndromu karpálního tunelu.

Zdroj: Karpální tunel

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempirek.

Čau, tohle vypadá jako hemoroid a ten se sám nevyléčí. Je třeba jít za praktickým lékařem a požádat ho o doporučení ke specialistovi. Když to zanedbáš, tak situace se zhorší a může dojít k bolestivým zánětům. A ty bývají velice nepříjemné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Prevence

Při práci na počítači se snažte udržovat zápěstí v rovině, a nikoli ohnuté nahoru nebo dolů. Pokud v zaměstnání provádíte opakované pohyby zápěstím, dělejte co nejvíce přestávek. Každou hodinu si protáhněte paže, zápěstí, ramena a krční svaly jednoduchými cviky. Dejte ohnutou paži za hlavu a lehce ji stlačujte druhou rukou za loket dolů. Položte ruce na okraj stolu a kružte rameny jedním směrem a poté zpátky. Pravidelně si masírujte a protahujte prsty, ohýbejte zápěstí nahoru a dolů a zavírejte a otevírejte ruce, abyste zabránili otokům. Při práci na počítači musíte mít zápěstí rovně propnuté. Pořiďte si ke klávesnici podložku pod zápěstí. Vaše poloha musí co nejméně zatěžovat všechny klouby, záda udržujte vzpřímená, plosky nohou si položte na podlahu. Pokud vám opěradlo židle neposkytuje dostatečnou podporu, podložte si bederní oblast polštářkem nebo svinutým ručníkem.

Zdroj: Karpální tunel

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

to budou hemoroidy, nejlepší je domácí konopná mast, po umytí natírat několikrát denně. léčba se sice táhne několik týdnů, ale zato je stoprocentní ;)

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Ganglion na zápěstí

Gangliony jsou často se vyskytující hmatná zduření (prominence) na ruce nebo na zápěstí. Většinou se nacházejí na hřbetní straně zápěstí nebo v oblasti základního článku prstu. Obsahují rosolovitou, čirou a viskózní tekutinu. Tyto útvary nejsou zhoubné. Příčina výskytu není známá.

Pokud se jedná o malé a pacienta neobtěžující ložisko, není léčba nutná. Někdy ganglion spontánně vymizí. Pokud je ale pseudocysta bolestivá, omezuje aktivity pacienta, má nežádoucí kosmetický efekt či je pro pacienta jinak nepřijatelná, je možné se pokusit o léčebnou intervenci. První možností léčby je prosté odsátí obsahu ganglia a případná aplikace protizánětlivého léku (kortikoidu) do jeho dutiny. Ale pokud tyto nechirurgické způsoby terapie nezajistí ústup obtíží, doporučuje se chirurgická revize a odstranění ganglia.

Takto vypadá ganglion na zápěstí.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ RUCE MALIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Boli zápěstí až do maličku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Najdi si ženskou a zanech ručních prací.

Zdroj: diskuze Bolavé ruce maliček

Účinky

Octový obklad vytahuje horko z těla, obklady se dávají na končetiny, a to na plosky nohou nebo se přikládají na zápěstí.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi PUPINEK NA ZAPESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobry den chci jse zeptat mam pupinek na zapesti je to na miste kdyz otocim ruku a dlan smeruje na horu mam hned za zapestim jestli poradite co a jak dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leon.

Dobrý den , co mám když ti mám na mužském pohlaví tam kde to je na fotce či mám udělat .

Zdroj: diskuze Pupinek na zapesti

Co je to ganglion

Je to malá cysta, která obsahuje tukové želé. Ganglion vypadá a je i hmatem cítit jako hladký kus pod kůží, u kterého není zcela známo, proč k němu dochází. Ganglion je obvykle připojen ke kloubům nebo šlachám a uvnitř něj je tukovitá tekutina, která promazává také šlachová pouzdra, tak zvaná synoviální tekutina. Dvě nejčastější místa, kde se gangliony nacházejí, jsou na zadní straně zápěstí a na horní části nohy vedle malých kloubů. Na jiných částech těla se jedná o méně častý jev.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sokolová.

Dobrý den, mám bolesti v oblasti palce,zápěstí a trochu mi to vystřeluje dál pod zápěstí. Mám omezený pohyb ruky, nemohu pořádně ruku ohýbat v zápěstí, špatně se mi píše nebo jen ukrojení chleba je problém. Po přečtení článku o zánětu šlach nebo svalů se domnívám, že nějaký druh tohoto zánětu mám. Můžete mi prosím poradit, co s tím mám dělat? Koupila jsem si kostivalový gel,tak s ním mažu.Je to vhodné?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zánět šlach vyléčí klid a čas. Pro zajištění klidu se používá sádrová bandáž. Kostival na šlachy nic moc. Nejprve bude potřeba zjistit, co přesně vám je, proto pomoc hledejte u lékaře ortopeda, který vám ruku vyšetří a doporučí další postup. Tyhle problémy není radno přehlížet, ale co nejdříve je léčit nejlepšími léčebnými prostředky, které máme, a ty vám poskytne právě lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Bolest ruky

Ruka se skládá z 27 kostí, několika svalů, šlach a vazů a tisíců nervových zakončení. Bolest rukou může postihnout prsty, ruce a zápěstí a je často způsobena zraněním, nadměrným používáním, artritidou nebo zánětem. Nebezpečné je to, když je bolest intenzivní a trvá déle než několik dní, nebo pokud je slyšet prasknutí, zhoršuje se pohyblivost nebo dojde k silnému otoku.

Pokud ale jsou všechna vyšetření negativní (například včetně toho na boreliózu), je na místě zkusit nutriční terapii, která na základě rozboru stravovacích návyků, může odhalit metabolické pozadí vašich potíží, které v mnohých případech lze korigovat dietními opatřeními a vhodnou kůrou bionutričními přípravky.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Svobodová.

Přeji krásný den,
mlěa bych zájem, jestli mi napišete, jak jste zbavila nárustku na konečníku. Byla jsem 3x na operaci a mám to zase. Děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Napiste mi na meilik,potrebuji vedet vice,nez ppisujete zde a pak vam dokazu na 90% pomoci.Vyrabim na to specialni masticku.

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Syndrom karpálního tunelu

Názvem karpální tunel se označuje úzká štěrbina v oblasti zápěstí, která je ze tří stran obklopena zápěstními kůstkami a ze čtvrté strany na ni naléhá pevný zápěstní vaz. Syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších útlakových syndromů. Vzniká permanentním stlačením středového nervu (nervus medianus), k němuž dochází nejčastěji přetížením, úrazem, otokem některé ze šlach, kostní ostruhou, dislokací či výpotkem, což je pak příčinou bolestí a trnutí. Hlavními původci vzniku jsou chronické přetěžování zápěstí nebo dlouhodobé vystavení zápěstí tlaku. Nejvyšší výskyt se udává u zaměstnání, kde je požadována dlouhodobá práce na počítači, dále u hry na klavír a podobně. Pokud není práce na počítači z ergonomického hlediska v pořádku, dochází k trvalému tlaku na zápěstí, čímž dojde ke zbytnění vazu kryjícího karpální tunel, který začne utlačovat nerv. Problém může být také důsledkem onemocnění zánětu žil nebo vazů. Objevuje se také velmi často v těhotenství, neboť pro toto období je charakteristické zadržování vody a tvorba otoků. Celkově je jeho výskyt až 4x častější u žen než u mužů a takřka vždy se vyskytuje na dominantní ruce. Během života se diagnostikuje asi u 4 % obyvatelstva.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi BOLEST RUKY V ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štědronská.

Prosím o zaslání dotazníku na bionutriční rozbor. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest ruky v zápěstí

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Boso medilife S

Tlakoměr Boso medilife S je malý a lehký přístroj, který je určen pro měření tlaku na zápěstí. Má rychlé měření při nafukování manžety.

Záporem je pouze uspokojivá přesnost: skutečný tlak byl nižší než naměřené hodnoty. Přístroj má rozdíly v přesnosti u různých osob.

Zde se můžete podívat, jaká je cena tlakoměru Boso medilife S.

Zdroj: Čím nejlépe doma změřit krevní tlak

Recept na parafínový zábal

Budete potřebovat:

  • 1 blok parafínu
  • 28 gramů oleje
  • 20 kapek esenciálního oleje s vůní levandule
  • několik kapek olivového nebo kokosového oleje
  • pekáč vymazaný olejem
  • 2 plastové sendvičové sáčky

Příprava:

  • Rozpusťte parafín, velmi opatrně nalijte vosk do misky, otestujte vosk na zápěstí, abyste zjistila, zda teplota není příliš vysoká.
  • Naneste si na ruce olivový nebo kokosový olej (kokosový olej je vhodnější, lépe voní).
  • Ponořujte každou ruku do vosku tak dlouho, dokud na nich nebudete mít několik vrstev vosku.
  • Požádejte někoho, aby vám pomohl dát na ruce sáček a odpočívejte asi 30 minut. Ruce si také navíc můžete zabalit do ručníku.
  • Chcete-li odstranit vosk, jednoduše jej odloupněte. S odlupováním začínejte od zápěstí. Po odstranění vosku kůži jemně promasírujte a je hotovo.

Zdroj: Parafínový zábal na nehty

Sanitas SBC 41

Tlakoměr Sanitas SBC 41 je určen pro měření krevního tlaku na zápěstí. Má plochý přístroj s velkými ukazateli a relativně nízkou cenu.

Nevýhodou tohoto přístroje je pouze uspokojivá přesnost: hodnoty systolického tlaku jsou vyšší než ve skutečnosti. Přístroj vyžaduje delší měření s vícenásobným nafukováním.

Zde se můžete podívat, jaká je cena tlakoměru Sanitas SBC 41.

Zdroj: Čím nejlépe doma změřit krevní tlak

Omron R2 

Tlakoměr Omron R2 je přístroj s přesným měřením na zápěstí, má dobrou toleranci chyb a opakovaných měření na simulátoru. Má rychlé měření při nafukování manžety. Baterie u tohoto přístroje vydrží dlouho.

Nevýhodou tohoto přístroje jsou malé ukazatele, a že přístroj sám je poměrně velký.

Zde se můžete podívat, jaká je cena tlakoměru Omron R2.

Zdroj: Čím nejlépe doma změřit krevní tlak

Mast

Na karpální tunel se doporučuje liliová mast.

Použití: Přiměřené množství masti jemně vetřete do pokožky. Mast je zpracována homeopaticky, a proto se nanáší jen množství, které se vstřebá do pokožky.

Složení: Ambiderman, neoaquasorb, vazelína, destilovaná voda, olejový extrakt z lilie bílé.

Balení: Plastový kelímek se šroubovým uzávěrem, uvnitř vložka z PP o objemu 50 ml.

Na potírání zápěstí je vhodná i rozmarýnová mast.

Zdroj: Co pomáhá na karpály


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP