Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NASLOUCHATKA DOPLATKY

OBSAH

Naslouchadla pro neslyšící

Naslouchadla do uší jsou zdravotní pomůcky pro pacienty trpící nedoslýchavostí. Naslouchadlo je složené z mikrofonu a baterie. Prodává se v tělové barvě a vejde se do vnitřní části ucha. Vyrábí se ve více velikostech, protože nedoslýchavostí trpí i děti. Při výběru naslouchátka je velikost zásadním parametrem. Naslouchátko musí v uchu co nejlépe sedět. Jednoduše je složeno z baterie a mikrofonu. Mikrofon přijímá zvuky z okolí, které zesílí a vysílá do ucha. Proto je nutné, aby naslouchátko v uchu dobře sedělo. Jinak může dojít k interferenci zvuku a pacient slyší nepříjemné pískání. Součástí naslouchadla je také silikonový nástavec pro co nejlepší upevnění do ucha. Převod zvuku má na starosti mikrofon. Sílu zvuku lze nastavit podle indispozice (kvality sluchu) každého majitele naslouchátka. Většinou má naslouchadlo 5 úrovní hlasitosti.

Naslouchadla pro neslyšící – foto

Tady je několik fotografií, na kterých je možné vidět naslouchadla pro neslyšící.

Naslouchadla pro neslyšící – cena

Zde je seznam cen naslouchadel pro neslyšící.

Zdroj: Naslouchadla

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Už mám 3naslouchátka vždy po 5ti letech s příspěvkem od pojištovny.Naslouchátka jsou od Widexu a trápí mě vždy stejný problém pískání,stačí nepatrný pohyb hlavy a naslouchátko nepříjemně píská.Posílám vždy do servisu na opravu/placenou/.Pár dní je klid ,potom začne znova pískání.Chci se zeptat jestli má někdo taky problém s pískáním.Bartošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

mám naslouchátka WIDEX a s pískním je stejný problém.Nemusíte ani otočit hlavu, třeba stačí kousnutí. I když to upravíte zatlačením co nejvíce do ucha tak se to po chvíli opakuje. na jejich web stránkách uvádějí, že jsou téměř zázračné. Ceny kolem 20 tis, za kus.

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Neinvazivní terapie a postupy

Někteří lidé s Menierovou chorobou mají lepší výsledky po uplatnění jiných, neinvazivních léčebných postupů, máme na mysli například:

  • Rehabilitaci; pokud máte při závratích problémy s rovnováhou, můžete těžit z vestibulární rehabilitační terapie. Tato terapie zahrnuje cvičení a aktivity, které se provádějí během terapeutického sezení či doma. Pomáhají vašemu tělu a mozku ke znovuzískání schopností zpracovávat informace správným způsobem.
  • Postižený Menierovou chorobou užívá naslouchátko, které zlepší sluch. Lékař vás může odkázat na ušního lékaře, který vám poradí s možnostmi naslouchátka a vybere pro vás to nejvhodnější.
  • Meniettovo zařízení. Léčba závratí je těžká, ale tato terapie zahrnuje použití pozitivního tlaku na střední ucho, čímž zlepšuje výměnu kapaliny. Meniett pulzní generátor vysílá pulzy tlaku do zvukovodu přes vzduchovou trubičku. Léčbu lze provádět doma, obvykle se provádí třikrát denně po dobu pěti minut. Meniettovo zařízení zlepšuje příznaky závratí, jako je hučení v uších a sluchový tlak. Dlouhodobá efektivita tohoto zařízení nebyla stanovena.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Naslouchátko v brýlích

Na internet začaly pronikat první informace o futuristických brýlích od Googlu s prvky rozšířené reality. Také firmy s nejasným původem inzerovaly naslouchátka v brýlích. Zda fungují, je otázkou. Oficiální weby tato naslouchátka nenabízejí.

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Velmi mne vytáčí nabídka na téměř všech portálech ,která nabízí zdravotní naslouchátka.Přímo bytostně nenávidím a nesnesl bych jakékoliv sluchátka vražené do ucha. A proto mně chybí jakákoliv nabídka sluchadla které bych si nemusel strkat do jakékoliv útroby svého těla a tím spíše do ucha.Byl bych rád kdybych od vás dostal aspon odkaz ,zda něco takového co by mi vyhovovalo,existuje. Děkuji předem za zprávu. Ladislav.H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátka

Cena

Zde můžete vidět orientační ceny a doplatky v lékárně u krému Beloderm: Beloderm cena.

Zdroj: Na co pomáhá Beloderm

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Podrazilová.

Je mi 72 let,zvuky slyším,ale splývají mi za 14 dní jsem objednaná na echo v případě,že budu potřebovat naslouchátka dovím se někde kolik mi připlácí vojenská pojišťovna?

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Naslouchátko pro seniory

Recenze na naslouchátka pro seniory naleznete zde.

Zdroj: Naslouchátko

Poradna

V naší poradně s názvem DOPLATEK U DETRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

proplácí tedy pojišťovna tento lék ? musím ho totiž užívat pravidelně 2 ks./den a jeho cena je dost vysoká a tak bych rád věděl, jak to je s jeho proplácením, když mám limit jako invalida 3.st. těch 500.- a při žebráckém důchodu cca 9000.- to leze dost do peněz.
také musím brát denně Magnosolv jinak trpím mnohonásobnými křečemi již po třeba 2 dnech vynechání a přesto si ho musím hradit sám. Vrátí mi i tyto výdaje pojišťovna ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je drahý, protože je jediný registrovaný lék s tímto složením a chybí tedy konkurence, která by tuto cenu snížila. Výdej Detralexu je vázán na lékařský předpis a proto doplatky na tento lék se u invalidních osob nad 65 let započítávají do limitu 500 Kč za rok. Vše, co na poplatcích v daném roce zaplatíte nad 500 tisíc vám zdravotní pojišťovna automaticky vrátí. Takže prakticky celý rok nemusíte řešit vůbec žádné doplatky na léky, ani na ten Magnosolv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doplatek u Detralexu

Hradí zdravotní pojišťovny umělé oplodnění?

V Česku zdravotní pojišťovny hradí léčbu neplodnosti jen ženám do 39 let. Musejí ovšem počítat s doplatky. Často jde o tisíce i desetitisíce korun. Zákon vyžaduje, aby šlo pouze o heterosexuální pár, který není příbuzný.
 

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 180 TABLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Vala.

Ročník 1940.Užívám detralex.V Maxu jsem doplacel za 180 balení 578 kč.Doplatí mi VZP náklady na léky za rok za překrocení celkového limitu?
Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Vala.

Detralex užívám cely rok 2023, to znamené doplatky asi 2312 kč.
16.11. 2023

Zdroj: diskuze Detralex 180 tablet

Jak vybrat naslouchátko

Vybírání naslouchátka patří do rukou zkušeného lékaře, který doporučí ten nejlepší přístroj dle individuálního stavu pacienta. Sluchadla se dělí do několika kategorií.

Dělení dle tvaru:

  • kapesní
  • závěsná
  • brýlová
  • boltcová
  • zvukovodová
Dělení dle způsobu předání akustické energie:
  • sluchadla pro vzdušné vedení
  • sluchadla pro kostní vedení (vibrátor)
Dělení dle vlastností:
  • sluchadla s možností proměnného zesílení
  • sluchadla s nastavitelným frekvenčním průběhem
  • sluchadla s omezením výstupního akustického tlaku
  • sluchadla s modulačními prvky

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi DOPLATKY NA DETRALEX DR.MAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTINKA.

DOBRÝ DEN .KOLIK DOPLATÍM ZA LÉK DETRALEX 60TBL NEBO 120 TBL U DR.MAXE?? MÁM KARTIČKU. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Mitrenga.

Dobrý den,teď jsem byl v lékárně Dr.Max pro detralex 500g 60 ks a doplácel jsem s kartičkou 225 ,- Kč .

M.J.

Zdroj: diskuze Doplatky na detralex dr.max

Digitální naslouchátko

Špičkovým výrobkem v tomto oboru je profesionální digitální nabíjecí naslouchátko za ucho Axon D-322. Jedná se o mimořádně výkonný přístroj s prakticky nulovým zkreslením. Díky použité digitální technologii je naslouchátko navíc spolehlivé a vyniká i mimořádně nízkou hmotností – celý přístroj neváží víc než pouhé 3 gramy. K přístroji dostanete i podrobný návod v češtině, popisující používání, údržbu, nabíjení, nasazování i snímání přístroje včetně ilustrací. Dále náhradní koncovky (špuntíky) v odlišné velikosti. Hlasitost je plynule regulovatelná a k dispozici jsou dokonce kromě běžného módu zesílení i dva módy pro odfiltrování rušivých šumů.

K nabíjení naslouchátka slouží nabíjecí stojánek navržený pro dva naslouchací přístroje, ale lze ho využívat i s jedním. Vhodný čas pro nabíjení poznáte podle toho, že zesílení už nebude dostatečné a výkon naslouchátka se začne pozvolna snižovat. Před nabíjením přístroj vypněte a následně ho vložte do stojánku pro nabíjení, který nabízí hned dvě varianty. Nabíjet můžete z počítače či notebooku, případně také z nabíjecího adaptéru. Síťový adaptér (DC 5 V, 50–500 mA) je také součástí balení. Při nabíjení můžete průběh sledovat prostřednictvím kontrolky, když zhasne, je přístroj plně nabitý a vydrží nejméně třicet hodin nepřetržitého provozu, což je opravdu úctyhodný výkon.

Zdroj: Naslouchátko

Umělé oplodnění hrazené pojišťovnou

Umělé oplodnění je hrazeno pojišťovnou jen v případě, kdy má klient nárok na úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Dle § 15 odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. se hradí péče v souvislosti s umělým oplodněním nejvíce třikrát za život, nebo pokud bylo v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy pouze 1 lidské embryo čtyřikrát za život. Speciální laboratorní metody jsou hrazeny přímo klientem, stejně jako doplatky za stimulační léky nebo léky, které jsou nad rámec limitu hrazeného ze zdravotního pojištění (po vyčerpání 2 250 IU).

Podrobné ceníky jsou uvedeny v jednotlivých centrech.

Zdroj: ICSI

Diskuze

V diskuzi VZP POJIŠŤOVNA PŘÍSPĚVKY NA NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Janoušková.

Dobry den.Otec bude mit od lekare naslouchadlo.Musime zadat o prispevek na pojistovne nebo si vse vyridi lekar.Otci je76 let a naslouchadlo bude mit poprve.Dekuji Janouskova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vzp pojišťovna příspěvky na naslouchátka

Jak získat předpis na 180 tablet

Detralex 500 mg 180 potahovaných tablet se užívá u dospělých k léčbě chronické žilní nedostatečnosti, jako je pocit tíhy v nohou, bolest, noční křeče, edém, trofické změny, včetně bércového vředu. Je používán také pro léčbu hemoroidů.

Výrobek je na lékařský předpis, lze si jej vyzvednout pouze v kamenné lékárně. Jedná se o nákladný lék, proto má vysoké doplatky i při participaci pojišťoven. Ty na cenu nepřispívají automaticky, pouze u prokazatelně nezbytných případů a dále jen při viditelném zlepšení.

Detralex je částečně placen zdravotními pojišťovnami při symptomatické léčbě chronických žilních nemocí s viditelnými známkami nemoci. Tedy pouze v případě, že nemocný prokazuje viditelné varixy, edémy, kožní změny, popřípadě je možné prokázat reflux pomocí sonografie. V případě, že nedochází k viditelnému zlepšení po 2–3 měsících, pojišťovna přestává hradit léčbu.

Při hojení bércových venózních není léčba hrazena v případě, že nedojde k viditelnému zlepšení po 6 měsících léčby.

Zdroj: Detralex 180 tablet

Poradna

V naší poradně s názvem NASLOUCHADLA DO UŠÍ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Šebestová.

Já mám oboustranou nedoslýchavost,měřeno v procentech 39.Přesto mě bylo foniatrem sděleno, že že nemám na hrazené naslouchátka nárok. Neslyším televizi když je podbarvená hudbou,takže dávám hlasitě čímž otravuji své okolí. Je mi 70 let a bydlim kousek od ČB.

Pokud můžete poradte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší řešení je koupit si bezdrátová sluchátka a sledovat televizí s nimi. Nemusíte se nikoho doprošovat a zvuk si pro sebe můžete zesílit jak chcete.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Akce v lékárnách na levnější Detralex

V některých lékárnách se různí doplatky na lék Detralex. Je to tím, že každá lékárna si v určitém rozmezí může cenu doplatku upravit. Slevu 50 % nelze poskytnout v případě, že by 50% sleva byla vyšší, než je povolená regulovaná obchodní přirážka lékárny. Pacient vždy hradí legislativou povolený minimální doplatek.

Za cenovou politiku odpovídá vedoucí lékárník (mimo letákových akcí a klientského programu), tudíž se hodnoty (doplatky) jednotlivých položek i jejich výběr liší také mezi provozovnami. Velkým problémem stávající podoby cenové regulace je vnímání a tlak veřejnosti, které velmi vadí různost cen v lékárnách. Tato skutečnost bohužel často vrhá celou lékárnickou profesi do špatného světla. Systém maximálních cen a maximálních obchodních přirážek vede k tomu, že se koncové ceny v lékárnách liší, někdy i značně. Jestliže distributoři nebo lékárny neuplatní celou maximální obchodní přirážku, může pacient ušetřit i desítky až stovky korun. Pacienti to však vnímají jako tlak na to, aby obcházeli vícero lékáren a vybrali si potřebné léky tam, kde jsou levnější. To se jim nelíbí a žádají, aby všude stály stejně. To, že se ceny v lékárnách různí, je však pro pacienty dle tvrzení ministerstva zdravotnictví spíše benefit. Tím, že exekutiva stanovuje pouze strop, za který již lékárny nesmí, dává možnost lékárně na úkor své marže, nebo pokud dané léčivo například díky množstevní slevě získá od distributora levněji, poskytnout pacientovi nižší cenu (doplatek).

Velké rozdíly jsou dány tím, že výrobní firma nedodává za podobných podmínek na celý český trh. Při stejných doplatcích by pacienti předem věděli, kolik zaplatí, což teď zjistí až přímo v lékárně. Na druhou stranu je otázkou, jestli by se podařilo dosáhnout toho, aby se to pacientům vyplatilo i finančně. Lékárenská komora chce, aby pacient zaplatil za stejný lék na předpis stejný doplatek ve všech lékárnách. Tak jak je tomu ve většině evropských zemí.

Zdroj: Detralex 180 tablet

Zkušenosti s lékem Xarelto

Lék Xarelto se nejprve využíval v prevenci hluboké žilní trombózy u pacientů po ortopedických operacích. Nyní je přípravek indikován i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. (Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.)

Výhodou léku Xarelto je krátký poločas účinku, minimální riziko předávkování, žádná nutnost speciální diety při užívání a žádná nutnost pravidelného monitorování účinnosti léku, to znamená, že chybí prakticky všechny nevýhody Warfarinu.

Hlavní nevýhodou je však cena léku Xarelto, doplatky se pohybují v mnohem vyšších číslech, než jak je tomu u základního léku na ředění krve – Warfarinu. Další nevýhodou je neexistence účinného protiléku – antidota v případě nežádoucích krvácivých komplikací. Zatím není účinná látka, která by působení rivaroxabanu zvrátila. Nicméně by takováto protilátka měla být výhledově dostupná.

Xarelto se vyrábí v podobě tablet o síle 10, 15 a 20 miligramů. Lék nesmí být užíván bez doporučení lékaře, dávka závisí na dané indikaci a zdravotním stavu uživatele.

Zdroj: Lék Xarelto

Úroveň ubytování hrazeného pojišťovnou

Ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus) jsou hrazeny pojišťovnou.

Lázeňské domy – doplatky:

  • Lázeňský hotel Royal **S – bez doplatku Economy Plus ½. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Imperial ****SUPERIOR – doplácí se vždy.
  • PAWLIK – AQUAFORUM **** – doplácí se vždy.
  • Metropol *** – doplácí se vždy.
  • Belvedere *** – doplácí se vždy.
  • Dr. Adler *** – bez doplatku Tourist Plus ½ (vedlejší budova). K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Luisa ***– doplácí se vždy.
  • Jesenius ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Radbuza ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Nový lék na ředění krve

Mezi novější léky na ředění krve patří Xarelto. Účinnou látkou léku Xarelto je rivaroxaban, což je přímý inhibitor koagulačního faktoru Xa. Svým působením tedy rivaroxaban blokuje koagulační kaskádu, čímž dosahuje efektu omezení krevní srážlivosti. Velkou výhodou je tabletová forma léku.

Preparát Xarelto se nejprve využíval v prevenci hluboké žilní trombózy u pacientů po ortopedických operacích. Nyní je přípravek indikován i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Lék Xarelto je vyráběn v podobě tablet o síle 10, 15 a 20 miligramů. Lék nesmí být užíván bez doporučení lékaře, dávka závisí na dané indikaci a zdravotním stavu uživatele. Přesné informace o dávkování najdete v příbalovém letáku.

Výhodou je krátký poločas účinku, minimální riziko předávkování, žádná nutnost speciální diety při užívání a nulová potřeba pravidelné monitorace účinnosti léku – chybí tak prakticky všechny nevýhody velmi užívaného Warfarinu. Zároveň se jedná o účinnější léčbu. Hlavní nevýhodou je však cena, doplatky se pohybují v mnohem vyšších číslech, než jak je tomu u Warfarinu. Další nevýhodou je neexistence účinného protiléku (antidota).

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Jak se dostat na kapačky

S doporučující žádankou od svého ošetřujícího lékaře se objednejte na příslušné ambulanci. Tam odevzdáte žádanku na kapačky ambulantně, domluvíte se na termínech návštěv a bude vám vydán rozpis infuzní léčby.

I ambulantní léčba pomocí infuzí vyžaduje svá pravidla a pokyny pro pacienty:

  1. Vezměte si s sebou předepsané a vyzvednuté léky do infuzí.
  2. Oblečte se do pohodlného oděvu a vezměte si s sebou lehké domácí přezůvky.
  3. Dvě hodiny před infuzní léčbou nejezte, hodinu před infuzí nepijte.
  4. V případě nachlazení, úrazu nebo jiného akutního onemocnění nelze infuzní léčbu podávat, popřípadě je nutno ji přerušit. Takovou situaci telefonicky oznamte a domluvte se, jak a kdy budete v infuzní léčbě pokračovat.
  5. Vyskytnou-li se u vás nepříjemné stavy, které se objeví i později po skončení infuze, oznamte to sestře (lékaři) ještě před zahájením další infuze.
  6. Nepřináší-li infuzní léčba úlevu, konzultujte svůj stav u lékaře, který vám infuzní léčbu ordinoval.
  7. Pokud vaše zdravotní pojišťovna infuzní léčbu nehradí, nebo pokud jsou na některé součásti infuzní léčby doplatky, musíte je uhradit při nástupu na léčbu.

Mějte prosím na paměti, že:

Léčíte-li se na vysoký krevní tlak, nemoci srdce, cukrovku nebo jiné chronické onemocnění a nemáte-li toto onemocnění dobře kompenzované a stabilizované, musíte o takové situaci informovat lékaře, který vás na infuzní léčbu odesílá. Budete odesláni na interní nebo jiné odborné vyšetření, na kterém lékař rozhodne, zda pro vás není podání infuzní léčby nebezpečné a zda nebude vhodné vaše onemocnění před podáním infuzí nejprve zkompenzovat a stabilizovat. Pokud bude všechno v pořádku, lékař se vyjádří, že je možné infuzní léčbu aplikovat.

Zdroj: Infuze na bolest

Co udělat pro získání lázní

Lázeňská péče v České republice se rozděluje na dvě základní skupiny, a to na komplexní lázeňskou péči a na příspěvkovou lázeňskou péči. Třetí samostatnou skupinu tvoří lázeňské pobyty pro samoplátce. Tato poslední skupina má v posledních letech vzrůstající tendenci, protože stále více lidí si uvědomuje skutečnost, že je lepší nemocem předcházet, než je následně léčit.

O komplexní nebo příspěvkovou léčbu si můžete požádat, pouze pokud jste občany ČR a jste pojištěni u některé ze zdravotních pojišťoven v ČR.

Lázeňskou léčbu vám doporučí váš ošetřující lékař, který tak jedná většinou na základě vyhodnocení zdravotního stavu u odborníka-specialisty. Vaše první kroky tedy musí vést za odborným lékařem a s doporučením následně za obvodním lékařem. Návrh na lázeňskou péči, ať už komplexní nebo příspěvkovou, pošle váš obvodní lékař pojišťovně. Následně její revizní lékař posoudí splnění podmínek indikačního seznamu.

V indikačním seznamu jsou kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz také uvedeny typy lázeňské péče, délka léčebného pobytu a možnost lázeňských míst, kde se můžete léčit. Určeny jsou zde i časové limity, dokdy jako pacient po operacích, či úrazech i jiných onemocněních musíte lázeňskou péči nastoupit.

Pokud pojišťovna schválí návrh na komplexní lázeňskou léčbu, odešle ho do příslušných lázní a ty vás následně budou kontaktovat a vyzvou vás k nástupu lázeňské léčby. V případě schválení návrhu na příspěvkovou lázeňskou léčbu je návrh předán pojištěnci a ten si sám s určeným lázeňským zařízením dohodne termín nástupu léčby.

Komplexní lázeňská péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění – náklady na vyšetření, ale i ubytování a stravu, případně dopravu (to platí pro pacienty, jejichž zdravotní stav podle ošetřujícího lékaře neumožňuje běžnou dopravu, ale je nutné použít zdravotní služby). Komplexní lázeňská péče se hovorově označuje též jako „křížkové lázně“ či „lázně na křížek“.

U příspěvkové lázeňské léčby hradí zdravotní pojišťovna jen lékařské vyšetření a celé léčení. Ubytování, stravu a dopravu si hradí pojištěnec.

Podmínky pro poskytování a hrazení lázeňské péče stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. Tou hlavní normou je pak Indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé a Indikační seznam pro lázeňskou péči o děti a dorost (vyhláška MZ ČR č. 58/1997 Sb.). Kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz jsou zde uvedeny typy lázeňské péče, délky léčebných pobytů.

Jestli splňujete podmínky indikačního seznamu, to posoudí nejprve váš lékař, za kterým musí vést vaše první kroky, a následně revizní lékař zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěni. Povinností ošetřujícího lékaře je také určit, jak moc je lázeňská léčba naléhavá. Podle splnění podmínek v Indikačním seznamu také revizní lékař rozhodne, jestli vám náleží lázeňská léčba, která bude zdravotní pojišťovnou uhrazena jako komplexní, nebo jako příspěvková.

Komplexní lázeňská péče navazuje na ústavní nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity. Poskytuje se například po úrazech, po provedených operacích, po srdečních infarktech, ale i při některých chronických chorobách, například při onemocnění diabetem, u artróz nosných kloubů v soustavném léčení, u Bechtěrevovy choroby a podobně. Na komplexní lázeňskou léčbu nastupuje pacient velmi rychle po operaci nebo po odeznění akutních stavů onemocnění.

Příspěvková lázeňská péče se většinou poskytuje u chronických onemocnění, kde se předpokládá opakování lázeňské léčby. Zdravotní pojišťovna v tomto případě hradí vaše vyšetření a léčení, dopravu, ubytování a stravování si platí každý pacient sám. Tato péče bývá standardně poskytována jednou za dva roky.

Základní kontraindikace lázeňské péče najdete v platné vyhlášce č. 2/2015, o stanovení odborných kritérií a dalších náležitostí pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Postup:

  1. Pokud to váš zdravotní stav vyžaduje, požádejte svého ošetřujícího lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči. Ideální je, pokud máte doporučení i od odborného lékaře (rehabilitačního lékaře, gynekologa, onkologa, ...).
  2. Ošetřující lékař navrhne typ lázeňské péče (komplexní nebo příspěvkovou) a místo pobytu. Pamatujte, že máte právo na výběr lázeňského zařízení.
  3. Návrh na lázeňskou léčbu schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. Ten může v odůvodněných případech místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit příspěvkovou.
  4. S dotazem se můžete obrátit i na vámi vybrané lázně. Zde vám poradí s výběrem vhodného pobytu pro samoplátce v případě, že vám lékař lázně nenavrhne nebo je pojišťovna neschválí.
  5. Nedostali jste lázně? Zkuste se odvolat. Zjistěte si co nejdřív na pobočce nebo telefonicky, proč jste lázně nedostali. Dozvíte se třeba, že jste jen zapomněli přiložit doporučení od specialisty nebo něco nevyplnili. Pak se ihned odvolejte a doplňte odvolání o požadovaný dokument či údaj. Pojišťovna je povinna se k odvolání vyjádřit.

Dostali jste komplexní lázeňskou péči, a lázeňské zařízení po vás přesto chce nějaké doplatky? Za každý den pobytu se platí takzvaný lázeňský poplatek, který činí okolo 15 Kč. Pokud požadujete vyšší standard ubytování, výběrovou stravu nebo jednolůžkový pokoj, také si budete muset připlatit. Ceník doplatků je uveden na internetových stránkách jednotlivých lázeňských zařízení. Pokud dostanete lázně komplexní nebo příspěvkové a chcete si co nejmíň připlácet například za jednolůžkový pokoj, zvolte si termín mimo hlavní lázeňskou sezónu. Doporučuje se využít takzvanou mimosezónu nebo mezisezónu, kdy jsou doplatky na bydlení levnější. Termíny najdete na internetu.

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP