Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NATEKLÝ NÁRT

OBSAH

Otok levé nohy

V podstatě platí vše výše uvedené. Tento otok (otok jedné nohy) může také souviset s chybou v lymfatickém systému, což poznáte tak, že kromě kotníku máte oteklé i prsty a nárt. Často se jedná o vrozenou vadu nebo o poškození mízních cév (například po prodělané infekci, traumatu, operaci), v krajních případech může nemoc způsobit až sloní nohu. Lymfedém poznáte tak, že když na něj zatlačíte, zůstane v místě doteku důlek. V tomto případě zamiřte co nejdříve k lékaři, který doporučí vyšetření, vhodnou léčbu, případně lymfatické masáže.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den používám Detralex,ale přijde mi to,že to ani nezabírá, mám nateklý nárt,kolem dokola kotník a jakoby k holenní kostí mě to stahuje.Mám vyléčený bércový vřed.Někdo mi říká, že mám v nártu vodu.Léčím se se štítnou žlázou beru euthyrox a léčila jsem se i na DNU brala jsem Milurit.Bylo mi sděleno,že to DNA neni.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ LEVÝ KOTNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. Pomalu ob den mám oteklý levý kotník. Bolesti nemám, jen cítím tlaky v oblasti kotníku. Zatím to řeším studenými obklady - priznic. .Děkuji za radu.Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Suchá Dagmar.

přítel je po operaci kyčelního kloubu otéká mu nárt a kotník nohy

Zdroj: diskuze Oteklý levý kotník

Co znamená nateklý ušní boltec u psa

Pokud se u psa objeví oteklé ucho, pravděpodobně se bude jednat o othematom, to je v podstatě prasklá žilka v uchu u psa a krev nateklá v uchu mezi kůži a chrupavku ušního boltce (krev v uchu). Řešit se může buď chirurgicky (naříznutí boltce, vypuštění tekutiny a prošití ušního boltce), nebo konzervativně (jehlou se odsaje tekutina a aplikují se medikamenty). Ošetřující veterinární lékař posoudí, kterou metodu terapie zvolí.

Příčina

Nejčastější příčinou výronu krve do ucha bývá silné potřásání hlavou anebo škrábání uší. Dalším důvodem může být poranění ucha tupým předmětem. Výron do ucha bývá také častou komplikací neléčených ušních zánětů u psů.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Co znamená nateklý ret zničehonic

Takovéto stavy nejsou vůbec vzácné, může se jednat o alergii, proto je potřeba hledat léčbu, která bude stav stabilizovat. Součástí je pokus o vytipování a vyloučení spouštěče. Někdy to je infekce, někdy něco v potravě a podobně. Vždy je však následně potřeba nasadit stabilizující léčbu. Zpočátku lokální kortikoidy, poté masťové základy a vyvarovat se kontaktních alergenů. Dlouhodobě se podává antihistaminikum, případně ještě lék stabilizující membrány žírných buněk.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KOTNIK BEZ URAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Niku.

Dobry den, prosim o pomoc.. Pred mesicem jsme byli s rodinou na horach a ja vytahla po roce pohorky, druhy den rano me bolel nart na prave noze na dotek, nemohla jsem byt v zadnych botech ani v pantoflich vse me ze zhora tlacilo a desne bolelo.. Po par dnech se mi udelal otok nartu i prsty byli natekle..Omezen pohyb.. Vzdy po chvili chuze se to trosku zlapsilo ta bolest.. Asi po 14 dnech to bolet postupne prestalo.. Ale ted mam stale otok uz nemam natekly nart ale kotnik+cca 2cm na lytko..Noha neni tepla, nijak zbarvena jen citim jakoby slabe tuhnuti lytka.. Videli me 4doktori a nikdo nepomohl.. Brala jsem ketonal retard, chladila jsem, stazene jsem to mela, octovy zabaly jsem zkousela.. A delali mi jen RTG i presto ze jsem rekla ze jsem uraz nemela.. Ale jine vysetreni zadne BOHUZEL.. Podotykam ze mi je 24let a jsem mama a servirka, kourim rok nejslabsi ktere vyrabeji a jeste pred dvemi mesici jsem chodila pravidelne 2x tydne na zumbu a zatim se s nicim nelecim. Poradite mi nekdo prosim, uz jsem z toho vazne zoufala. Mockrat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě došlo k namožení svalů klenby a na to vám pomůže opakovaná reflexní masáž chodidel a lýtek. V Čechách tuto terapii bezvadně provádí thajky. Hledejte thajské masáže ve svém okolí a dopřejte si masáž nohou dvakrát až třikrát týdně. Do měsíce by se mělo vše spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklina

Zánět zubu

Pokud se dostane zubní kaz až do středu (dřeně) zubu, dochází k zánětu zubní dřeně (pulpitidě), který se může rozšířit na zánět ozubice (periodontidu). Od jakéhokoli zubu může vzniknout takzvaný kolemčelistní zánět, což je zánět od mrtvého nervu. Ten prostoupí skrze cévy, nervy a prostory mezi nimi až do hlubokých prostor v hlavě a do mozku. Tento proces je značně rychlý (v rámci hodin až dnů) a přímo ohrožuje člověka na životě. Zánět zubu po vrtání tak může u oslabených jedinců vyvolat fatální stav – smrt.

Zdroj: Nateklý zub

Diskuze

V diskuzi PES MÁ NATEKLÝ SPODNÍ PYSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacvonová Julie.

Pes má na spodním pysku bouli a oteklý pysk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes má nateklý spodní pysk

Příznaky

Zánět z důvodu odumření zubního nervu se projevuje těmito příznaky: otok celé tváře, krku, pulzující bolest zubu, která se specifikuje jako nesnesitelná bolest zubů, intenzivnější v noci a při vystavení zubu chladu či horku. Zánět v dutině ústní může být provázen zápachem z úst. Ve dřeni zubu je krevní zásobení, kterým se mohou bakterie dostat kamkoliv do těla, pak může nastat například nebezpečná endokarditida (zánět výstelky srdce), neuralgie trojklaného nervu, trigeminu či zánět mozkových blan.

Zdroj: Nateklý zub

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.

Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační úkony.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky po zánět šlach na nárt

Jak se léčí oteklá tvář po vytržení zubu

Jak se zbavit otoku tváře? Jednoduše použijte studené obklady, nepředklánějte se a nezvedejte těžká břemena. Také si můžete vyplachovat ústa čistou vodou nebo solným roztokem. Kloktání solného roztoku je tradiční metodou léčby podrážděných dásní. Sůl má antibakteriální vlastnosti, takže z úst odstraní škodlivé látky a zklidní podrážděné dásně.

Vyrobte si vlastní solný roztok – rozpusťte lžíci stolní soli v šálku teplé vody a důkladně si s ní vypláchněte ústa a mezizubní prostory. Snažte se slanou vodu nepolykat.

Podobného výsledku dosáhnete i kloktáním vody s citronovou šťávou. Není to sice tak efektivní jako solný roztok, ale rozhodně to chutná příjemněji.

Solný roztok vám pomůže také při léčbě bolesti v krku.

Zdroj: Nateklý zub

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Co dělat, když má pes nafouklé ucho

Ušní hematom vzniká jako následek krvácení mezi kůží a chrupavkou ušního boltce. Je charakterizován fluktuujícím obsahem ušního boltce. Přesná příčina není známá, ale často se objevuje v případech zánětu zevního zvukovodu (mechanická příčina – škrábání ucha či klepání ušima). V mnoha případech je nutné chirurgické ošetření. Pokud othematom není ošetřen, dojde ke svraštění boltce a někdy též k osifikaci chrupavky a následnému trvalému dráždění. Účelem chirurgického zákroku je odstranit krevní sraženinu a přitlačit kůži ke chrupavce. Ušní boltec je otevřen na vnitřní konkávní straně, jsou odstraněny krevní sraženiny a vrstvy boltce jsou přitlačeny k sobě prošitím podloženými stehy, umístěnými paralelně k ráně, aby nedošlo k přerušení cév vyživujících boltec.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚ ZUBU POD MŮSTKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.Šestáková.

Dobrý den,včera mi natekly zuby pod můstkem,byla jesm u lékaře ten bohužel v únoru zemřel,začíná se mi zvedat teplota,potřebovala bych radu než najdu nověko lékaře,můžu si vzít paralen chladím si pod nosem?vyplachuji si ústa ředěnýmS Solutio Alumini Acetico-Tartariciještě mám trochu v lékarně nemají Šestáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte co nejdříve k zubaři, protože bude potreba zjistit stav korunek a provést pročištění. Sama můžete postupovat tak, že si v lékárně koupíte proplachovací kanylku a tou si budete proplachovat mezizubní prostory. Kanylka vypadá jako injekční jehla, ale je bez ostré špičky a je trochu ohnutá. Nasazuje se na injekční stříkačku ve které je antiseptická ústní voda. Proudem tekutiny se pak vyplachují prostory mezi zuby třikrát denně. Tady se můžete podívat, jak takova kanyla vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záně zubu pod můstkem

Ortopedické onemocnění nohou

Podélně plochá noha

Vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso.

Symptomy:

  • pokles podélné klenby nohy
  • valgózní postavení pat

Terapie: chůze na boso po nerovném terénu a masáže nohou, individuálně tvarované stélky, správná zdravotní obuv s prostornou špicí, široký pevný klínek, pevný opatek a pevný, dostatečně široký nízký podpatek.

Příčně plochá noha

Vzniká poklesem přední příčné klenby, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) a nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Příčně plochá noha je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky.

Terapie: použití korekce do obuvi („srdíčka“).

Vysoký nárt

Je charakteristická abnormálním vyklenutím podélné klenby nožní za současného snížení nebo zborcení klenby příčné. V důsledku přetížení přední části nohy se zde vytvářejí otlaky. Vysoký nárt patří mezi vrozené defekty nohou. Příčinou může být i nošení příliš krátké obuvi.

Terapie: nošení prostorné obuvi s dostatečnou výškou pro nárt, zhotovení individuální ortopedické stélky.

Deformity prstů

Nošením nevhodné obuvi, zejména příliš těsné a krátké, trpí nejvíce prsty nohou. Proto patří deformity prstů k nejčastějším získaným deformitám nohou.

Jedná se například o:

  • vbočený palec
  • vybočený malík
  • kladívkové či drápovité prsty
  • přeložené prsty

Terapie: nošení prostorné obuvi, používání korekcí prstů, ortopedických vkládacích stélek, správně prováděná pedikúra, případně operace.

Dvojitá pata

Vyskytuje se na zadní straně paty v důsledku nošení těsného lodičkového či mokasínového střihu obuvi. Příčinou bývá špatně tvarovaný (příliš uzavřený) opatek a tvrdá pata obuvi.

Terapie: nošení obuvi se správně tvarovanou a polstrovanou patou, případně operace.

Patní ostruha

Vzniká pod dolním hrbolem patní kosti (zespodu paty), zejména u podélně ploché nohy.

Terapie: odlehčení postiženého místa podpatěnkou (podkova), nošení obuvi s vyšším odpruženým podpatkem (cca 5 cm), případně operace.

Podnehtová exostóza (výrůstek)

  • tlakem ve špici narůstá na nehtovém článku kostěný výrůstek.

Exostóza na nártu

  • vzniká tlakem pevné bandáže obuvi na nárt (například lyžáky, brusle).

Zdroj: Nemoci chodidel

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohdan Metyš.

Dobrý den,Otíkají mně obě nohy dole.Nárt ,prsty,kolem kotníků.Levá noha víc.
Furon už vůbec nepomahá.Podaďte co by mohlo pomoci.
Děkuji Metyš

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Jak se zbavit otoku zubu

Teplé a studené obklady vám doma pomohou okamžitě zmírnit příznaky oteklých dásní. Teplý obklad je nejlepší proti bolesti, studený zase zmírní otok dásně (splasknout, otok od zubu). Přiložte si obklad k tváři, abyste si dásně nepodráždili náhlou změnou teploty.

Horký obklad: Namočte si čistou žínku do teplé (ne horké) vody, vyždímejte ji a přiložte si ji na tvář. Počkejte, dokud bolest nepoleví.

Studený obklad: Zabalte si několik kostek ledu do čisté utěrky nebo ručníku. Můžete použít i balíček mražené zeleniny nebo speciální chladivý sáček. Přiložte si obklad na tvář a počkejte, dokud se otok nezmírní. Ovšem vyléčit zánět zubu doma se vám nepodaří. Maximálně se vám podaří zmenšit otok.

Nekloktejte ocet ani citronovou šťávu, tyto kyseliny vám mohou poškodit zubní sklovinu. Ústa vyplachujte vždy pouze vodou.

Zdroj: Nateklý zub

Cena za ošetření

Cena za ošetření je individuální a odvíjí se od zvolené terapie. Cena za klinické vyšetření nemocného zvířete se pohybuje od 390 Kč.

Konzervativní ošetření othematomu spočívá v odsátí tekutiny tenkou jehlou, případně v kombinaci s lokální aplikací kortikosteroidů. Pokud konzervativní terapie selže, to znamená, že ani po třech odsátích nedojde k vyřešení othematomu, je nutné přistoupit k terapii chirurgické, a to i v případě, že je othematom příliš velký a bolestivý.

Chirurgicky se malé othematomy dají řešit prostou drenáží, v případě větších othematomů, nebo pokud je othematom již organizovaný, se využívá technika incize othematomu s prošitím ušního boltce. Kůže boltce se v místě othematomu nařízne, obsah se vypustí a vypláchne, ranka se nechá otevřená pro zajištění drenáže othematomu. Poté se ucho prošije velkým množstvím jednotlivých uzlíčkových stehů, které zajistí opětovný srůst kůže s chrupavkou. Je možné také ucho vypodložit speciální vycpávkou, která ucho drží ve správné pozici a má zabránit jeho zkrabacení a zkroucení, což je bohužel u hematomů častou komplikací. Stehy se vyjímají za 14 dní po operaci. Po celou dobu musí mít pes nasazen ochranný límec, aby se zabránilo autotraumatizaci, a také je vhodné, aby byl medikován antibiotiky kvůli snížení rizika bakteriální infekce.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Bylinky na zánět zubu

Kakost. Kvůli obsahu tříslovin byl této bylině přisuzován svíravý (adstringentní) a protizánětlivý (antiflogistický) účinek, čehož se využívalo při zánětech dásní, dutiny ústní, jícnu nebo žaludku, při průjmech a zevně na hnisavé (špatně se hojící) rány na kůži. Případně jako diuretikum (močopudná látka) při močových kamenech. Ve formě obkladů pomáhal při zánětu středního ucha, zánětu zubů, bolesti v kříži, dně a revmatoidní artritidě. Přikládal se na hemoroidy, otoky a ekzémy. Neužívejte jej v těhotenství a době kojení! Nevhodné je užívání při zvýšené srážlivosti krve. Pozor také při sběru kakostu, kvůli jeho nepříjemnému zápachu může u citlivých osob vyvolávat zvracení, případně také záněty kůže. Užívání kakostu nemá žádné prokázané vedlejší účinky.

Myrhovník

Předmětem sběru je klejopryskyřice s obsahem pryskyřice, gumy, silic, hořčin, kyseliny commiphorové a sacharidů. Tato pryskyřice se získává naříznutím kůry kmenů a následným sbíráním vytékající mléčně bílé šťávy. Moderní medicínou je myrha využívána pouze k vnější aplikaci. Léčí záněty kůže, afty, furunkly, hnisavé rány, případně zánětlivá onemocnění v ústní dutině (zánět dásní, ozubice a zubní dřeně, parodontóza). Má antibakteriální a dezinfekční účinky. Neužívejte jej v těhotenství, působí uterotonicky (posiluje činnost děložního svalstva)!

Zdroj: Nateklý zub

Antibiotika na zánět zubu

Moderní medicína nabízí skrze zubního lékaře zákrok s cílem vyčistit dřeň zubu. Pokud je nutné léčbu podpořit antibiotiky, tak se v zubním lékařství využívají níže uvedená antibiotika.

Phenoxymethylpenicillin

Jedná se o penicilinové baktericidní antibiotikum s úzkým antibakteriálním spektrem.

  • Kontraindikace: přecitlivělost na penicilinová antibiotika a těžká renální insuficience.
  • Nežádoucí účinky: nauzea, zvracení, průjem, alergické kožní reakce a vzácně anafylaktický šok.
  • Interakce: zvyšuje toxicitu methotrexátu, antacida snižují jeho biologickou dostupnost.
  • Dávkování: 500 mg po 6 hodinách perorálně.

Amoxicilin/klavulonát

Jde o kombinaci širokospektrého penicilinového antibiotika a inhibitoru β-laktamázy kyseliny klavulánové.

  • Kontraindikace: přecitlivělost na penicilinová antibiotika, infekční mononukleóza, těžká renální i hepatální insuficience.
  • Nežádoucí účinky: nauzea, zvracení, průjem, alergické kožní reakce, anafylaktický šok, zvýšení transamináz až poléková hepatitida a pseudomembranózní kolitida.
  • Interakce: zvyšuje toxicitu methotrexátu, účinek perorálních antikoagulancií a současné podávání allopurinolu zvyšuje výskyt alergických kožních reakcí.
  • Dávkování: 625 mg po 8 hodinách perorálně.

Klindamycin

Je to linkosamidové vzácné bakteriostatické antibiotikum s úzkým antibakteriálním spektrem.

  • Kontraindikace: přecitlivělost na linkosamidová antibiotika, průjem neznámé etiologie, těžká renální i hepatální insuficience.
  • Nežádoucí účinky: nauzea, zvracení, průjem (vede k přerušení terapie!), alergické kožní reakce, vzácně pseudomembranózní kolitida a poruchy krvetvorby.
  • Interakce: zvyšuje účinek nedepolarizujících myorelaxancií, jeho účinek snižují až antagonizují makrolidová antibiotika.
  • Dávkování: 300 mg po 6 hodinách perorálně.

Dále se používají

  • Fluconazol: 100 mg po 12 hodinách perorálně.
  • Metronidazol: 250 mg po 12 hodinách perorálně.
  • Cefuroxim: 500 mg po 12 hodinách perorálně.

Kromě antibiotik můžete využít i sílu bylinek.

Zdroj: Nateklý zub

Co znamená nateklá tvář bez bolesti zubu

Nejprve zjistěte příčinu, proč je oteklá tvář, ale zub nebolí. Oteklé dásně může způsobovat mnoho věcí, ale ve většině případů jde o příznak nemoci dásní. Je důležité určit příčinu otoku, abyste mohli problém řešit – buď o své dásně pečujte doma, nebo si zajděte k zubaři.

Mezi běžné příčiny oteklých dásní patří:

  • Nesprávné čištění zubů. V mnoha případech jsou oteklé dásně důsledkem špatné ústní hygieny, protože se mezi dásněmi a zuby hromadí zubní plak. Začněte si pravidelně a správně čistit zuby, abyste se plaku zbavili. Ale nepřehánějte to s ústní nití, abyste si dásně nepodráždili.
  • Gingivitida a parodontóza. Pokud nedodržujete zásady ústní hygieny, budete brzy trpět nemocemi dásní, jako je gingivitida nebo parodontóza. Gingivitida je mírnější formou paradontózy, kterou je ještě možné řešit. Parodontóza je ovšem vážnou chorobou, která může vést až k padání zubů. Jestli máte pocit, že trpíte některou z těchto chorob, co nejdříve se objednejte k zubaři.
  • Vředy v ústech. Vředy na dásních mohou způsobovat bolest a otoky. Většinou je snadno poznáte – jsou to bílé skvrny se zarudlými okraji. V ústech se může vytvořit více vředů najednou, ale většinou je lze snadno vyléčit.
  • Chemoterapie. Jedním z vedlejších účinků chemoterapie jsou bolestivé a oteklé dásně. Mohou se začít objevovat také vředy a puchýře. Je sice možné tyto příznaky dostat částečně pod kontrolu, ale většinou zmizí až po skončení chemoterapie.
  • Kouření cigaret a dalších tabákových výrobků způsobuje bolestivé a oteklé dásně. Kuřáci mají mnohonásobně zvýšené riziko nemocí dásní. Pokud se tedy chcete zbavit oteklých dásní, přestaňte kouřit.
  • Hormony. Oteklé dásně mohou být i důsledkem nesprávné hladiny hormonů, které ovlivňují přívod krve do dásní. Jde o hormony, které tělo vylučuje zejména v pubertě, při menstruaci, v těhotenství a menopauze. Oteklé dásně mohou být i vedlejším účinkem některých druhů hormonální antikoncepce.

Zdroj: Nateklý zub


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP