Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NATEKLY UZLINY

OBSAH

Příčiny nateklé uzliny pod čelistí

Podčelistní uzliny mohou být zvětšené při zánětu v oblasti zubů, dásní a slinných žláz a při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi NATEKLÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana slamkova.

DOBRÝ DEN MAM PROZBU ČIM SE VILEČI NATEKLE UZLINY NA KRKU

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na krku

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi PES MÁ NATEKLÝ SPODNÍ PYSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacvonová Julie.

Pes má na spodním pysku bouli a oteklý pysk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes má nateklý spodní pysk

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi MÍZNÍ UZLINY V BŘIŠE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vondrakova.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám zvětšené uzliny v malé pánve ,a vodu na plicích.Vykonana operace a odebrány ty zvětšené 2 uzliny, a odsátí vody z plic ,před operací tyto uzliny hrozně boleli a držela se zvýšená teplota,a ukazovalo to na velký zánět.Po hystologii mi řekli metastáza špatně diferencovaného karcinomu , takže nevím z čeho to pramení, v hrudi cítím skubave pohyby a špatně se mi dýchá .Děkuji moc za radu s pozdravem Vondrakova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mízní uzliny v břiše

Mízní uzliny v podpaží

Mízní uzliny jsou v podpaží také dobře hmatatelné. Uzliny v oblasti podpažní jamky mohou svým zvětšením mimo jiné signalizovat rakovinu prsu u žen.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem TRISELNE UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana Nova.

CT my naslo triselne uzliny o velikosti 19mm v levo,a v pravo 14mm, je to uz rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvětšené uzliny mohou mít několik různých příčin a nemusí jít o zhoubný nádor. Až půjdete za svým ošetřujícím lékařem, který vás poslal na CT, tak se ho zeptejte, co tento nález znamená ve vašem konkrétním případě. Nyní se zbytečně nenervujte něčím, co nemusí být pravda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Triselne uzliny

Lymfatické uzliny na břiše

Uzliny v tříslech svádějí lymfu z orgánů malé pánve, a pokud jsou zduřelé, mohou ukazovat na urologické nebo gynekologické problémy. Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. I v podkolenní jamce máme lymfatické uzliny. Jejich zduření bývá signálem zánětu v noze.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Mízní uzliny a rakovina

Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosim ,uzlina o velikosti 1cm krat 2 mm je moc zvetsená?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zduřené lymfatické uzliny jsou známkou toho, že někde ve vašem těle není něco v pořádku. Zduření lymfatických uzlin se obvykle vyskytuje v důsledku infekce bakteriemi nebo viry. Vzácně jsou zduřené lymfatické uzliny způsobeny rakovinou. Některé zduřené lymfatické uzliny se vrátí do normálu, když se základní stav, jako je malá infekce, zlepší. Návštěva lékaře je na místě, pokud máte obavy nebo pokud máte oteklé lymfatické uzliny:
- bez zjevného důvodu;
- pokud pokračují ve zvětšování nebo jsou přítomny dva až čtyři týdny;
- při pohmatu cítíte uzliny tvrdé nebo gumové, nebo se nehýbou, když na ně tlačíte;
- jsou doprovázeny přetrvávající horečkou, nočním pocením nebo nevysvětlitelným úbytkem hmotnosti.
Také je vhodné ode dneška za tři měsíce absolvovat test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÉ UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer, Léčím se asi 10let s revm. artritidou a užívám MTX 12,5mg a štítnou žlázou a užívám letrox 125mg.
Před asi třemi lety mě byla operovaná levá ruka na zápěstí revm. výpotek a asi po roce se mi udělal na spodní části loktu malá bakulka,která nebolí a je pohybliváa dle lékaře orthopeda se jedná o uzlinu.Také mi našla na sonu prsou zvětšenou ale prý zánětlivou revmatickou uzlinu v levém podpaží.
Nedávno jsem prodělala zánět žíly na té levé ruce po odběru krve,taky jsem měla exem a na kožním mi dávali náplastě na záda,aby přišli na to co to způsobilo. Na nic nepřišli a tak bych se chtěla zeptat,co může způsobovat tu větší uzlinu na dolní straně loktu. Bojím se závažnějšího onemocnění nějakého nádoru.Můžete mi prosím vás jen orientačně řící,jestli můžou uzliny reagovat na tyto podněty? Děkuji vám moc a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše problémy budou nejspíše souviset s vyvíjející se revmatoidní artritidou. Zůstaňte stále pod dohledem lékařů, kteří u vás uzliny našli. Mohl by vám pomoci s jejich vyléčením. Pro svůj klid můžete požádat svého praktického lékaře o laboratorní vyšetření krve na přítomnost tak zvaných onkomarkerů. To jsou indikátory začínajícího nebo probíhajícího zhoubného nádoru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatické uzliny

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY POD BRADOU PO ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lila.

Mě se někdy zvetší uzliny po alkoholu treba vcera jsem mela asi tak po pul roce víno a dneska vypadam jako krecek,ktery ma vaky pod bradou.Nebolí ale vím o nich,snad do zitrka zmizi,taky jsem vynervovana protoze se tak nejak rozchazime s pritelem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvětšené uzliny pod bradou po alkoholu

Jak dlouho zůstanou lymfatické uzliny oteklé

Lymfatické uzliny mohou zůstat oteklé nebo pevné ještě dlouho po vymizení počáteční infekce. To platí zejména u dětí, jejichž žlázy se mohou zmenšit, zatímco zůstávají tvrdé a viditelné po mnoho týdnů.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den používám Detralex,ale přijde mi to,že to ani nezabírá, mám nateklý nárt,kolem dokola kotník a jakoby k holenní kostí mě to stahuje.Mám vyléčený bércový vřed.Někdo mi říká, že mám v nártu vodu.Léčím se se štítnou žlázou beru euthyrox a léčila jsem se i na DNU brala jsem Milurit.Bylo mi sděleno,že to DNA neni.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Jak poznat zvětšenou uzlinu

Uzlinu prohmatejte konečky prstů a jemným krouživým pohybem ji nahmatejte.

Oteklé lymfatické uzliny budete cítit jako měkké, kulaté hrbolky o velikosti hrášku nebo hroznu. Mohou být citlivé na dotek, což naznačuje zánět. V některých případech budou lymfatické uzliny také vypadat větší než obvykle. Lymfatické uzliny se nacházejí paralelně na obou stranách těla.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý den jsem po operaci prostaty zhoubné predstojne žlázy ,s tím že tam byli uzliny nastesti uzliny byli negativni je to už 10 měsíců, už jenom chodím každé 3 měsíce na psa mám 0 ,doktor mne napsal modrasil100mg,nezabírá tak mne dal silnější 200mg spedra pomáhám pumpou ale to ztoporeni je pořád slabé já nevím jestli má cenu pokračovat v tabletách nebo ad mne zvolí jinou léčbu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Léčba nateklých uzlin

Léčba nateklých uzlin je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit tuto příčinu. Zvětšené uzliny jsou koneckonců pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Mízní uzliny

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Co to je uzlina

Lymfatické uzliny jsou malé orgány oválného tvaru, které obsahují imunitní buňky, které napadají a zabíjejí cizí vetřelce, jako jsou viry. Jsou důležitou součástí imunitního systému těla. Lymfatické uzliny se nacházejí v různých částech těla, včetně krku, podpaží a třísel.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Co znamená nateklý ušní boltec u psa

Pokud se u psa objeví oteklé ucho, pravděpodobně se bude jednat o othematom, to je v podstatě prasklá žilka v uchu u psa a krev nateklá v uchu mezi kůži a chrupavku ušního boltce (krev v uchu). Řešit se může buď chirurgicky (naříznutí boltce, vypuštění tekutiny a prošití ušního boltce), nebo konzervativně (jehlou se odsaje tekutina a aplikují se medikamenty). Ošetřující veterinární lékař posoudí, kterou metodu terapie zvolí.

Příčina

Nejčastější příčinou výronu krve do ucha bývá silné potřásání hlavou anebo škrábání uší. Dalším důvodem může být poranění ucha tupým předmětem. Výron do ucha bývá také častou komplikací neléčených ušních zánětů u psů.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Léčba

Léčba je individuální dle vyvolávajícího onemocnění. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Lokální terapie spočívá v přikládání obkladů - úleva při bolestivých zánětlivých onemocnění.

Nedoporučuje se zahajovat naslepo terapie ATB. U nádorů se zvažuje RT vyšetření.

Zdroj: Mízní uzliny v břiše

Co znamená zvětšená uzlina na krku

Žlázy známé jako lymfatické uzliny otékají blízko infekce, aby pomohly vašemu tělu s ní bojovat. Někdy oteče žláza jen na jedné straně těla. Můžete mít také další příznaky, jako je bolest v krku, kašel nebo vysoká teplota.

Zvětšené uzliny znamenají různé věci v závislosti na příčině. Například otok může být jednostranný, protože lymfatické uzliny na této konkrétní straně jsou aktivnější než na té druhé. Ve stejném duchu může být infikována například slinná žláza pouze na jedné straně.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP