Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁVALY HORKA PŘI MENSTRUACI

OBSAH

Jak vyvolat menstruaci?

Menstruace stále nepřichází a vám se nechce jít ke gynekologovi pro vyvolávací injekci? Nejprve si udělejte těhotenský test, protože jedním z důvodů, proč menstruace nepřichází, může být těhotenství. Pokud menstruaci každou chvíli očekáváte, pomůže vám červené víno nebo horká koupel. Dále někomu pomáhá konzumace sójových jogurtů. Pokud ale nepřichází menstruace z důvodu, že jste vysadila antikoncepci, tak zpoždění není ničím neobvyklým a může se opravdu objevit po pár dnech i týdnech.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu mám návaly pocit horka a už 14 dní po menstruaci špiním

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu už 14 dní špiním mám návaly horka může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Jak vyvolat menstruaci

Menstruace stále nepřichází a vám se nechce jít ke gynekologovi na vyvolávací injekci. Nejprve si udělejte těhotenský test, protože jedním z důvodů, proč menstruace nepřichází, může být těhotenství. Pokud si jej dělat nechcete, zde je několik osvědčených rad na vyvolání menstruace. Na vyvolání je ideální červené víno nebo horká koupel, pokud menstruaci každou chvíli očekáváte. Další účinnou radou je konzumace sójových jogurtů. Pokud ale nepřichází menstruace z důvodu, že jste vysadila antikoncepci, tak se zpoždění po delší době užívání očekává a opravdu přijde po pár dnech až týdnech.

Zdroj: Jak vyvolat menstruaci?

Nejčastější příčina, která způsobuje návaly horka, je blížící se menopauza. Menopauza představuje u žen období, které přichází kolem 40.–55. roku života, kdyžena přestává menstruovat. Návaly horka a pocení mají většinou příčinu hormonální nebo stresovou. Návaly horka znamenají, že se na nás v určitých chvílích doslova navalí horko. Často je to spojené i s nadměrným pocením. Většinou mají tyto stavy kratší trvání. Návaly horka jsou o hodně častější u žen než u mužů a mohou být vyvolávané některou z těchto příčin:

  1. Menopauza (klimakterium) – u žen je to vůbec nejčastější příčina. Po skončení přechodu tyto problémy opět vymizí.
  2. Zvýšená funkce štítné žlázy – tato příčina se opět objevuje spíše u žen.
  3. Panická ataka – vyvolává také návaly horka.
  4. Těhotenství – někdy se návaly horka objevují během probíhajícího těhotenství.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Dobrý den mám 46 let je to 14 dní co po menstruaci špiním a mám návaly a bolesti v křížích může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Příznaky menopauzy

Fyzické:

  • návaly horka
  • noční pocení
  • bušení srdce
  • nepravidelná perioda
  • přírůstek váhy, střevní potíže
  • často podrážděná, suchá vaginální sliznice, bolestivý styk
  • problémy s močovým systémem – častější infekce, únik moči
  • bolesti hlavy a kloubů
  • zhoršení kvality vlasů, pleti a zubů
Psychické:
  • problémy se spánkem
  • pocity úzkosti a napětí
  • změny nálady
  • výpadky paměti, poruchy koncentrace
  • ztráta chuti na sex

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den nevim zda je too zacinajici menopauza ale ma 42 a mam problemi z mentruaci nekdy krvacim mocc nekdy too mam normalne a nekdy vubec mam I navaly horka jsem unavena prosre je mi zle mivam I nechutenctvi mam I navaly strchu z nemoci a vseho prosim porad te mi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menopauza

Co znamená špinění 2 dny po menstruaci

Špinění 2 dny po menstruaci může mít různé příčiny. Stres, užívání léků, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, cestování a mnoho jiných faktorů. Stačí například náročná zkouška ve škole či důležitá prezentace v práci, která vás dostane pod tlak, a může se objevit nečekané špinění i dva dny po menstruaci.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.

Zdroj: diskuze Menopauza

Vitamín E pomáhá při bolestivé menstruaci

Když očekáváte bolestivou menstruaci, tak je dobré užít vitamin E. Užívá se 200 IU dvakrát nebo 400 IU jednou denně a léčba začíná 2 dny před menstruací a pokračuje v prvních 3 dnech krvácení. Celkem 5 dní léčby.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Špinění po menstruaci v přechodu

Ženy v období přechodu, přičemž se jejich problémy s menstruací mohou vyskytnout i několik let před samotným nástupem menopauzy, mohou mít problémy se špiněním po menstruaci. U žen v období menopauzy se podávají léky na úpravu či úplné zastavení menstruace. Pokud je příčina jinde, gynekolog může ženu odeslat na vyšetření k dalšímu specialistovi, například k chirurgovi či onkologovi.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den..v posledním roce jsem nabrala 2Okg přitom jím málo..mívám návaly horka ,dost se zadýchávám mám pocit plného nosu špatně spím..na vyšetřeních bylo vše v pořádku,,,,jde o menopauzu a co s tím ,aby mi bylo lépe??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Vitamín E

Při bolestivé menstruaci je dobré užít vitamin E 200 IU dvakrát nebo 400 IU jednou denně. Začíná se 2 dny před menstruací a pokračuje se v prvních 3 dnech krvácení.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věrka.

Děkuji za odpověď, ano začala jsem ji užívat, ale pak teprve pídit po nežádoucích účincích...dostávám najednou návaly horka hlavně v noci a přesně toto jsem měla když jsem onemocněla se šť.žlázou, navíc jsem po mrtvici/ 10let/a dočetla jsem se že po užívání ch. houstne krev, což je pro mě asi nežádoucí.Věrka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorella je po IKTu nebezpečná jen, když se užívají antikoagulanty, například Warfarin, Heparin, zde to může být kontraproduktivní. Vy už asi po takové době tyto léky neužíváte. Návaly horka mohou souviset s nerovnováhou hormonů plynoucí z poruchy štítné žlázy a s tím by vám měl pomoci endokrinolog pomocí biochemického testu krve, jinak to odhadnout ani léčit nejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Co znamená špinění hned po menstruaci

Špinění hned po menstruaci může znamenat hormonální nerovnováhu. Řešením by bylo užívat hormonální antikoncepci, která by cyklus zpravidelnila. Samozřejmě v první řadě je nutné vyloučit těhotenství. Takže než vyhledáte lékaře, je dobré vyloučit těhotenství pomocí těhotenského testu.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi KDYŽ SE ČLOVĚK NEPOTI CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem silnější postavy.Mám i stanovené diagnozi, jako arytmie, glaukom, artroza,hypertenze,epilepsie.Cítím, jaké mi je horko,mivam i návaly horka a nepotim se.Co může byt příčinou? Může mi někdo,odpovědět? Děkuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když se člověk nepoti co je příčinou

Tmavé špinění po menstruaci

Tmavá menstruační krev nepředstavuje žádný problém, krev tmavne, pokud se dostane například do nějakého záhybu vagíny a působí na ni delší dobu kyslík.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Je možný přechod ve 40

Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem. V tomto případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i úmrtnost.

Menopauza nastává v případě, kdy se vyčerpá zásoba dozrávání schopných vajíček ve vaječníku ženy. Vajíčka se totiž vytvoří pouze na počátku nitroděložního vývoje plodu a nová již dále nevznikají, jen dozrávají. Jejich zásoba se tak jednoho dne vyčerpá. Ačkoliv poslední menstruace v životě ženy nastává průměrně mezi čtyřicátým devátým a padesátým prvním rokem, takzvané klimakterické potíže, mimo jiné nepravidelné krvácení, návaly horka a potu, nervozita nebo podrážděnost, se mohou začít objevovat již o šest až sedm let dříve.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Jak oddálit menstruaci?

Na oddálení menstruace je vhodný citrón. Ten menstruaci oddálí o pár dní. Třikrát denně vypijte sklenici se šťávou z 1 citrónu, a to po dobu tří až čtyř dní před očekávaným začátkem periody. Poté nejméně čtvrt hodiny nic nekonzumujte. Někdo místo citrónu používá vitamín C nebo grepy. Obecně na oddálení menstruace fungují velké dávky vitamínu C, díky kterým se menstruace často zpozdí a bývá slabší.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Co na bolest břicha při menstruaci

Pokud často prožíváte bolestivou menstruaci, šetřete především svá játra a ledviny. I podle čínské medicíny s těmito orgány menstruace přímo souvisí. Před menstruací a při ní proto pijte dostatek vody, vynechejte alkohol, málo solte a nejezte jídla, ve kterých je hodně skryté soli, jako jsou třeba uzeniny a tučné potraviny. Bolestivá menstruace se vám tak obloukem vyhne. A také je vhodné vypít ráno nalačno sklenici teplé vody, která spolehlivě probudí střeva, která jsou při menstruaci línější.

Jako první pomoc můžete zkusit použít hořčík. Pravidelným užívání hořčíku (magnezia) křeče a bolest břicha přejdou a menstruace bude pravidelná jako švýcarské hodinky.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

11. Perimenopauza

Ačkoli k menopauze často dochází, až když se žena blíží věku 50 let, hladiny hormonů v těle se mohou začít měnit již mnohem dříve. Tato fáze se nazývá perimenopauza .

Během perimenopauzy může být menstruací méně nebo nebo naopak se mohou objevovat častěji, stejně tak mohou být kratší nebo delší než obvykle nebo menstruace mohou být vleklé v podobě dlouhého špinění.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Co na bolestivé měsíčky?

Na bolestivou menstruaci nefungují jen prášky na bolest, ale i bylinky, semínka a další rady. Křeče při menstruaci někdy způsobuje hormonální antikoncepce. Můžete vyzkoušet:

  • Lněná semínka – několik dní před menstruací pijte lněný olej nebo snězte dvě lžíce lněných semínek namočených v menším množství vody přes noc (vypijte včetně slizu), nepřestávejte s tím do druhého dne menstruace.
  • Čaj z majoránky – lžíci sušené majoránky přelijte vodou, nechte louhovat a po přecezení čaj vypijte.
  • Teplý obklad na břicho – pokud jste doma, dejte si na břicho i na spodní část teplý obklad nebo běžte pod peřinu.
  • Hořčík – na křeče je výborný hořčík, který koupíte v lékárně bez lékařského předpisu.
  • Alkohol – za zkoušku stojí i dvě deci červeného vína nebo malý panák slivovice.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP