NAVOD NA VYROBU KASTANOVE MASTI SE SADLEM je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Kaštanová mast je bylinná mast vyrobená z extraktu jírovce. Tato mast se používá k úlevě od bolesti a otoku ve svalech dolních končetin, kloubů a šlach. Mast je také považována za užitečnou při snižování otoku nohou (křečových žil) a menších bulek (žilek). Také může být použita k léčbě bolestivých nohou a svalových křečí.
Co léčí kaštanová mast
Anální fisury
Anální trhliny jsou trhliny, které se vyvíjejí v anální sliznici. Často reagují na žilní stagnaci nebo na nadměrnou konzumaci dráždivé či suché potravy. Špatná hygiena a používání dráždivého toaletního papíru mohou také způsobit tyto trhliny. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury nebo tablet.
Kapilární křehkost
Kapilární křehkost vede k tvorbě modřin a prosakování krevních cév, což může být způsobeno nedostatkem živin. Zásadní je strava bohatá na vitamín C, bioflavonoidy, bílkoviny a další živiny. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury.
Tvorba modřin
Tvorba modřin je zapříčiněna oslabenými cévami. To lze často napravit zvýšením některých důležitých živin, jako je vitamín E a vitamín C. Nebo pomocí bylin, které jsou bohaté na bioflavonoidy. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktury.
Edém
Edém je abnormální akumulace tekutiny v tkáních spojená často s otoky. Porucha cirkulace v žilním systému může vést k úniku tekutiny do mezibuněčného prostoru, což způsobuje právě otoky. Používání kaštanové masti by mělo být ve formě tinktur či tablet.
Hemoroidy
Hemoroidy představují distenzi žil kolem řitního otvoru. V mírných případech jsou zřídka bolestivé, ale mohou vytvořit trhliny a způsobit tak krvácení, které vede k bolesti. V závažných případech je nutný chirurgický zákrok. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě perorální aplikace tinktury nebo tablet, externě pouze krém.
Flebitida
Flebitida je zánět sliznice žil. Zánět žil je nejčastěji vidět v nohou, může být způsoben i v důsledku podráždění žil. Příčiny podráždění zahrnují infekce nebo krevní sraženiny. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému nebo tinktury (perorálně).
Podvrtnutí
Podvrtnutí je zranění svalů, šlach nebo vazů kolem kloubů, obvykle v důsledku traumatu. Podvrtnutí má za následek otok a bolest v postiženém kloubu. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému.
Křečové žíly
Křečové žíly jsou žíly, které jsou viditelné na povrchu kůže, zejména na nohou. Vznik je spojen se zablokováním průtoku krve. Pohyb svalů dolních končetin pomáhá vytlačit krev z nohou zpět k srdci. Použití kaštanové masti by mělo být ve formě krému nebo tinktury (vnitřně).
V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drah. přichystalova.
Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.
Tento krém bezvadně promastí suchou ztvrdlou a rozpraskanou pokožku. Hodí se jak na ruce, tak na promaštění rozpraskaných pat. Pro jeho výrobu stačí k masti Ambiderman přidat pouze oblíbený parfém rozředěný v trošce ethanolu. Tato ingredience je pouze pro zlepšení senzorických vlastností, pokud nechcete, nemusíte ji přidávat.
Heřmánková mast
Heřmánek se v kosmetice používá díky svým výrazným aseptickým účinkům. Heřmánková mast se proto nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky. V glycerinu se rozpustí lžička heřmánkového oleje a spojí se se základní mastí Ambiderman.
Masážní mast
Tato masážní mast těží z léčivých účinků přírodní silice z kafru. Tento 100 % přírodní esenciální vonný olej je primárně určen pro aromaterapii a při zředění v nosné masti také pro masáže.
Osvěžující mast
Spojením síly kafru a mentolu se dosáhne výrazných osvěžujících účinků. K masti Ambiderm se přidá několik kapek 100% přírodní vonné silice z kafru a mentolu a důkladně se vše promíchá.
Léčivá mast
Panthenol je chemická látka získaná z kyseliny pantothenové neboli vitamínu B5, který se zcela přirozeně vyskytuje v těle lidí a zvířat. Panthenol v masti podporuje hojení kůže a sliznic, tj. poranění kůže jako odřeniny, popáleniny, opaření, aseptické operační rány, špatně se hojící kožní transplantáty, trhliny v kůži u málo elastické pokožky - fisúry, ragády (praskliny, trhliny). Léčivou mast získáte přidáním trochy panthenolu do masti Ambiderman a důkladným promícháním.
Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné (ale není nutné) zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, při kterém se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg (syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek) za současného dodržení pitného režimu.
Doporučení
Omezte užívání soli. A to jak při přípravě jídel, tak i při jejich konzumaci na talíři. Používejte jemnější koření, jako je kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, jalovec, hřebíček, skořice, vanilka nebo citronová šťáva. Omezte v kuchyni pikantní koření.
Pokud je to jen možné, vyhýbejte se sladkostem. Mají hodně cukru a tuků a tím pádem způsobují nadváhu. Pravidelný pohyb a kila pod kontrolou řeší polovinu problémů při dně. Pozor, váhu nesmíte snižovat příliš rychle. Zázračné diety z časopisů a „superprášky“ jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.
Je užitečné omezit konzumaci alkoholu, nejde jen o obsah purinů, které jsou například v pivu, ale i o sníženou schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Také pijte méně kakaa, čaje a černé kávy.
Každý den jezte hodně ovoce a zeleniny. Existuje pár výjimek, jako jsou obecně luštěniny, šťovík, špenát, chřest nebo rebarbora, těm se raději vyhýbejte. Užitečné je jíst více višní, které zlepšují vylučování kyseliny močové z těla. Podobný efekt získáte i díky borůvkám, rybízu a tmavému hroznu.
Skončete s jakýmkoliv zobáním po večeři. Mezi spánkem a posledním jídlem (čímž jsou i brambůrky, oříšky a jiné přesolené nedoporučené hrůzy) by měly být minimálně tři hodiny. Nesmíte nikdy zapomínat na to, že v noci se kyselina močová v těle hromadí nejvíce.
Pijte hodně neslazených nápojů, které pomáhají kyselinu močovou vypláchnout z těla. Většina rad uvádí dva až tři litry tekutin denně. Částečně pití může nahradit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer (pokud máte odšťavňovač, přidávejte ho do různých zeleninových šťáv), petržel a libeček.
Maso, drůbež a ryby konzumujte v menším množství. Pokud možno se vyhýbejte vnitřnostem a mořským plodům. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, za nevhodné se považuje smažení a také dušení. Dieta by při onemocnění dnou neměla obsahovat příliš mnoho vývarů a omáček, které stojí na šťávě vyvařené z masa, tam se právě puriny „vylouhují“. Uzeniny obecně bývají uváděny jako nepříliš doporučované, stejně tak jakékoliv polotovary, což se týká i rybích konzerv a slanečků.
Obecně omezte konzumaci tuků. Jednak díky nim mohou naskakovat kila na váze, ale navíc omezují vylučování kyseliny močové z těla. To je i čás
V naší poradně s názvem NÁVOD NA VÝROBU KRÉMU Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Receptů na výrobu krémů z aloe vera je mnoho různých. Lidé obvykle používají k výrobě masti listy nebo jen gel z aloe vera. Zde je seznam mnoha různých video - receptů, podle kterých se dá vyrobit domácí mast z aloe vera: https://www.youtube.com/res…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Co by měl lékař říct pacientům, kteří používají černou mast?
Je nezákonné prodávat nebo dovážet černou mast.
Černá mast představuje řadu produktů, o kterých někteří prodejci tvrdí, že poskytují účinnou léčbu rakoviny kůže.
Formulace černé masti obsahují rostlinné extrakty, ale hlavní hmotnostní složkou je chlorid zinečnatý, syntetický korozivní materiál, a díky tomu jsou tvrzení, že jde o přírodní terapie, nepřesné. Je také mylná představa, že přírodní sloučeniny jsou bezpečnější a lepší než syntetická léčiva. Některé z nejsilnějších jedů, které lidstvo zná, jsou právě přírodní sloučeniny.
V koncentracích používaných v komerčně dostupných variantách černé masti tyto produkty ničí rakovinnou i nerakovinnou tkáň bez rozdílu, což vede ke strupu, který se nakonec odloupne a zanechá otevřenou ránu bez kůže.
Závažné následky použití černé masti jsou dokumentovány ve vědecké literatuře a zahrnují vážné jizvy, ztrátu struktur obličeje vedoucí k těžké deformaci a progresi onemocnění, která vede k metastázám do jiných orgánů a následné smrti.
Pacienti by měli být důrazně odrazováni od experimentování s černou mastí. Jako terapie není přirozená, není účinná pro vyléčení rakoviny a poškozuje normální tkáň. Pacienti po jejím použití měli metastázy, nadměrné jizvy, deformace a smrt v důsledku použití černé masti. Je důležité poskytovat tyto informace citlivým způsobem v rámci dobrého terapeutického vztahu.
Ne všichni pacienti dodržují lékařskou radu. V situacích, kdy pacienti pokračují v používání černé masti, je vhodný přístup minimalizace poškození. Vyšetření lézí před použitím černé masti může lékařům umožnit důrazně obhajovat jiné možnosti léčby, zejména u vysoce rizikových lézí (suspektní melanomy/SCC; oblasti náchylné k metastázám, jako je ucho a ret; kosmeticky citlivé oblasti) a benigní léze, kam patří lipomy. Pacientům, kteří používají černou mast, by měla být nabídnuta průběžná pravidelná kontrola míst léčby černou mastí s nízkým prahem rozlišitelnosti při histologickém vyšetření.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.
Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: https://odstavec.ceskaordin…
Zde naleznete recept na výrobu masti: https://odstavec.ceskenemoc…
Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.
Švédské kapky především povzbuzují chuť k jídlu, pomáhají při pocitu plnosti žaludku a při nadýmání. Švédské kapky se užívají především vnitřně, lze je však použít i k potírání. Používat by je měli pouze dospělí, a to zejména při žaludečních potížích a nevolnostech. Dále pomohou při poruchách trávení, zácpě, podpoří činnost střev a chuť k jídlu. Na potírání se hodí při revmatických bolestech, při zánětech a bolestech šlach a svalů. U dětí je lze používat při štípnutí hmyzem. Švédské kapky by neměli používat alkoholici a zejména lidé, kteří jsou alergičtí na některou z jejich složek.
Švédské kapky se preventivně dávkují ráno a večer, a to jedna čajová lžička zředěná v čaji nebo vodě. Při jakékoli nevolnosti se mohou užívat tři zředěné čajové lžičky. Při zhoubných onemocněních se denně užívají dvě až tři polévkové lžíce: jedna polévková lžíce kapek se zředí v osmině litru bylinkového čaje, který se rozdělí na dva šálky a vypije se půl hodiny před jídlem a půl hodiny po jídle.
Obklady ze švédských kapek se používají při různých bolestech. Podle velikosti místa se vezme menší nebo větší kus vaty či buničiny, navlhčí se švédskými kapkami a přiloží se na ošetřované místo, které se předtím natřelo vepřovým sádlem nebo mastí z měsíčku lékařského, aby se pleť nevysušila. Potom se na vatu položí větší kus mikrotenového sáčku, aby se neumazalo prádlo. Nakonec se vše omotá ručníkem a celé ováže. Podle druhu choroby se nechá obklad působit dvě až čtyři hodiny. Jestliže to pacient snáší, je možné obklad nechat přiložený celou noc. Po odstranění obkladu se pokožka zapudruje. Kdyby však i přesto měli někteří citliví lidé pokožku podrážděnou, pak nezbývá než zkrátit čas působení obkladu, nebo je třeba léčbu na čas přerušit. Osoby, které jsou alergické, by si neměly dávat mikrotenový sáček, ale obklad obalit pouze ručníkem. V žádném případě se nesmí vynechat namaštění pokožky. Když se přesto vyskytnou svědivé vyrážky, je třeba ránu natírat mastí z měsíčku lékařského.
V naší poradně s názvem KASTANY JAKO LEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Petržílka.
máme kaštany --kaštan má zelenou slupku tu sloupneme zustane nám kaštan potažený hnědou slupkou.Které z těch tří částí plodu se používají kmasti a které do lihu.Předem děkuji za odpověd. fotku neumím poslat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na výrobu kaštanové masti je možné použít z jara květ a na podzim pak celý hnědý plod zbavený ostnatého oplodí.
Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma
Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.
V naší poradně s názvem SKOŘICOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.
Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy
Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.
Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.
Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.
Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Domácí krém na kvasinkovou infekci pochvy - recept
K výrobě této léčivé pasty proti poševním kvasinkám budeme potřebovat bentonit, což je hornina vznikající zvětráváním mateční horniny z čediče (třetihorní hornina). Bentonit je charakteristický vysokým obsahem jílových nerostů. Bentonit je plastická hornina s vlastnostmi, které jí umožňují bobtnat. Chemické i minerální složení bentonitu je velmi proměnlivé a závislé na vzniku ložiska. Nejvýznamnější částí bentonitu je monmorillonit. Bentonitu bude potřeba 100 gramů. Dále bude potřeba pau d'arco čaj, což je odvar z lapacha (lapačo). Čaje Pau d`arco bude potřeba 100 ml. Dále budeme potřebovat jogurt s živými kulturami Lactobacillus acidophilus nebo bifidobakterium bifidum (bifidus activ). Tohoto jogurtu bude potřeba 1 lžíce. Dále bude třeba čajovníkový olej tea tree oil, toho bude potřeba 5 ml. A jako poslední součást tohoto receptu je tinktura z vodilky kanadské. Vodilka kanadská (Hydrastis canadensis) patřila mezi významné a oblíbené léčivky mezi indiány a později našla široké uplatnění i mezi obyvateli Severní Ameriky. Všechny tyto ingredience smícháme dohromady tak, aby z toho vznikla taková řidší pasta, kterou pak, pomocí igelitového sáčku s ustřihnutým rohem, aplikujeme do pochvy. Tato pasta by měla v pochvě zůstat půl dne. Pak se pochva důkladně vypláchne čistou vodou, nechá se chvíli odpočinout a aplikuje se další nová pasta. Takto se pokračuje dvakrát denně po dobu jednoho týdne. Ceny surovin:
V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.
Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.
Cukr na cukrovou vatu je speciální ochucený hrubozrnný cukr. Tento cukr nevylétává z výrobníku jako běžný cukr krystal. Krystaly speciálního hrubozrnného cukru na cukrovou vatu ulpí v rotační hlavě, kde se postupně taví a vylétávají ve formě jemných vláken cukrové vaty. Běžný cukr krystal vylétává z rotační hlavy, aniž by se v hlavě roztavil a ulpívá na stěnách výrobníku, případně vylétne mimo výrobník.
Zajímavosti
Cukrová vata je stará víc než 500 let a původ má v Itálii, kde byla pamlskem jen pro lidi z vyšší společnosti. Až roku 1897 vynálezcové Johon Warton a William Morrison sestrojili první stroj na výrobu cukrové vaty, který byl dostupný běžným lidem. To byl průlom v její konzumaci. Od této chvíle se s cukrovou vatou setkáváme při různých příležitostech, jako jsou poutě, posvícení. Kouzlo cukrové vaty spočívá v tom, že si ji člověk nedopřeje každý den. Velká porce cukrové vaty má pouze 55 kalorií. Cukrová vata je zvláštní druh cukrové sladkosti, která je tvořena typickou lehkou, vzdušnou hmotou o různé barvě v závislosti na použitém barvivu. Vzhledově i na dotyk je podobná vatě. Vyrábí se roztavením krystalického cukru na karamel, vzniklá slabá vlákna se pak namotávají na špejli a podávají ke konzumaci.
Recept na přípravu
K výrobě domácí cukrové vaty tedy potřebujete přístroj na výrobu domácí cukrové vaty a krystalový cukr. Přístroj na výrobu cukrové vaty zapnete a dvě minuty počkáte, dokud se nezahřeje na potřebnou teplotu a vypnete ho. Následně do jeho středu, ve kterém se nachází rotační hlavice, nasypete potřebné množství cukru, které určíte odměrkou, a v případě, že chcete vykouzlit barevnou cukrovou vatu, přisypte i potravinářské barvivo nebo již předpřipravený cukr, který je speciálně připraven pro výrobu cukrové vaty. Přístroj opět zapněte, a až nyní nastává proces výroby samotné cukrové vaty. Použijete špejli nebo papírové kužely, které obvykle dostanete k samotnému přístroji, a můžete namotávat vzniklá vlákna.
V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.
Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky https://www.ceskaordinace.c…
Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.
Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.
Jak zde bylo uvedeno, síra je účinná v boji proti svrabu s účinností až 97% s efektem trvalého odstranění nákazy. Sirná mast se používá v koncentraci 10 a 8 procent. Normálně je výdej sirné masti vázán na lékařský předpis.
Solfatan v sobě obsahuje 40 % koloidní síry. Koloidní síra má menší částice než přírodní síra, díky čemuž je účinnější. Ve zde uvedené studii [1] byla použita sirná mast s vazelínovým základem o síle 8 a 10 procent. Pro získání této koncentrace z výrobku Solfatan bude třeba smísit jeden díl Solfatanu se dvěma díly lékařské vazelíny. Tímto způsobem se dá sirná mast získat bez lékařského receptu.
Dávkování a použití
Tato sirná mast na svrab ze Solfatanu se nanáší na celé tělo od hlavy dolů a nechává se působit 24 hodin. Po této době následuje důkladná sprcha a po vysušení se nanese nová vrstva sirné masti a nechá se působit zase 24 hodin. Po uplynutí této doby se to celé ještě zopakuje na dalších 24 hodin. S tímto postupem se zcela jistě svrabu zbavíte a žádný živý nebo životaschopný roztoč na vás nezůstane.
Alternativní postup je nanést sirnou mast přes noc na dobu minimálně 12 hodin, potom se ráno umýt a další vrstvu masti nanést zase v ten den večer. To se opakuje po tři po sobě jdoucí dny.
Kratší intervaly nebo doba působení kratší než 3 dny povede k vyšším rizikům, že se roztoče nepodaří zcela vyhubit a ten znovu rozmnoží.
Upozornění
Před aplikací sirné masti sundejte všechny stříbrné šperky, abyste zabránili jejich zčernání vlivem působení síry.
Pokud už se záděra objeví, je nejlepší natrženou kůži jednoduše odstřihnout malými ostrými nůžkami a ještě lépe štipkami (malými ostrými kleštičkami). Nůžky mají tendenci kůži skřípnout, kleštičky ji bezpečně bez trhání odstraní přesně tam, kde je to nutné. Nestříhejte však kůžičku příliš blízko zdravé kůže. Odstřihněte opravdu jen odchlíplý kousek kůže, jinak si zaděláváte na budoucí problémy. Protože se to samozřejmě nikdy nepovede dokonale, snažte se poté místo promastit a vyhladit, aby se záděra již nezvětšovala. Na toto je vhodná hojivá mast na záděry, kterou vám doporučí v lékárně.
Můžete použít například řepíkovou mast, což je tradiční bylinný přípravek obsahující účinné extrakty ze 4 léčivých rostlin. Mast se s úspěchem užívá k ošetření pokožky při drobných prasklinách, oděrkách a jinak mechanicky způsobených kožních poškozeních. Řepíková mast vám skvěle poslouží v péči o záděry nebo zanícená nehtová lůžka.
Bylinným základem řepíkové masti je řepík lékařský (Agrimonia eupatoria). Jedna z nejrozšířenějších a nejznámějších bylin se užívala již ve starověku, roste až do výšky jednoho metru a má chlupatou lodyhu se žlutými květy. V bylinářství se využívá hlavně natě a listů řepíku.
Řepík lékařský má mnoho účinných látek. K těm nejdůležitějším patří kyselina křemičitá, taniny, éterický olej, hořčiny, flavonoidy, minerály a vitamíny B a K. Bylina se vyznačuje dezinfekčními a adstringentními (stahujícími) vlastnosti, a proto se velmi dobře (ve formě masti) hodí k ošetřování nehojících se ran.
Masťovým základem je čištěné vepřové sádlo (extrahované horkou párou), které svým složením připomíná lidský tuk. Vepřové sádlo obecně patří k nejkvalitnějším základům mastí: velmi dobře se vstřebává do pokožky, je kvalitním nosičem léčivých látek obsažených v bylinách a používá se k léčbě různých dermatitid. Ačkoliv se v současnosti hojně využívají různé syntetické látky, kvalitní vepřové sádlo zatím nemůže v mastech nic nahradit.
Řepíková mast je dále obohacena o pravý včelí vosk. Ten má totiž skvělé ochranné a hydratační schopnosti a zvyšuje celkovou kvalitu masti. Kromě řepíku obsahuje mast také další byliny, které podporují a umocňují pozitivní vlastnosti řepíku. V masti tak najdete heřmánek, šalvěj a tymián. Řepíková mast neobsahuje konzervanty ani umělá barviva. Mast skladujte při teplotě 5 až 25 °C.
Před použitím masti se doporučuje postiženou partii omýt vodou bez mýdla a dobře vysušit. Mast se nanáší v tenké vrstvě na pokožku tak, aby neucpala póry. Řepíkovou mast používejte 2–3x denně (nebo dle aktuální potřeby), jemně ji vtírejte 2 až 3 minuty do kůže. Správná aplikace pomáhá zvyšovat následný účinek.
léčba akutních a chronických nehnisavých konjunktivitid a blefaritid,
stavy po extrakci cizích tělísek z rohovky,
poúrazové infikované eroze rohovky.
Oční mast je vhodná pro dospělé i pro děti.
Dávkování a způsob podání
Dospělým, dospívajícím i dětem se Ophthalmo-Septonex aplikuje 3-5x denně do spojivkového vaku event. na kůži víček, maximálně po dobu 14 dnů. Při současné léčbě kapkami se mast obvykle používá na noc. Po aplikaci oční masti je vhodné nechat ošetřené oko 2-3 minuty zavřené, aby se léčivá látka mohla vstřebat. Při aplikaci více mastí je nutné mezi jejich podáním nechat interval nejméně 10 minut.
Před prvním použitím se doporučuje vytlačit a odstranit asi 1 cm masti (z důvodu odstranění kapky olejového podílu vazelíny).
Kontraindikace
Hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku uvedenou v bodě Složení.
Snížená tvorba slz (keratoconjunctivitis sicca).
Přípravek Ophthalmo-Septonex obsahuje tuk z ovčí vlny (lanolin). Tuk z ovčí vlny (lanolin) může způsobit místní kožní reakce (např. kontaktní dermatitidu).
Interakce s jinými léčivými přípravky a jiné formy interakce nejsou známy.
Přípravek Ophthalmo-Septonex lze krátkodobě použít i v době gravidity a kojení.
Po použití masti je dočasně omezena schopnost řídit a obsluhovat stroje, protože bezprostředně po aplikaci masti dochází přechodně k rozmazanému vidění, které ve velmi krátké době odezní.
Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.
Důležité upozornění:
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.
Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.
Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.
Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.
Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.
Škubánky s mákem
Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.
Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.
Lokše s mákem
Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.
Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a&nb
V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.
Nejhorší večer a v noci se vzbudím že se škrabu.Pupinky jsem vyléčila propolisovou tinkturou.Na noc používám tekutý pudr.Ve dne potírám psím sádlem s kafrem.Trochu to pomohlo,ale teď se mi potíže vrátily a to tak,že mě svědí na žebrech pod prsy.Prosím pokud možno poradit,Děkují Gebauerová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takové projevy mohou souviset se zapářkou neboli opruzenina pod prsy. Na to obvykle pomůže tekutý pudr se zinkem. Také to může být zaviněno nerovnováhou uvnitř organizmu. Pokud je vám kolem 70 let, tak doporučuji tyto projevy nepodceňovat a nechat si udělat krevní rozbor, aby se vyloučilo závažné systémové onemocnění, které by se mohlo dále komplikovat, kdyby zůstalo neléčené. Raději konzultujte svůj stav s kožním lékařem.
Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.
Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.
Lanolin je čistě přírodní olej, který se získává z ovčí vlny, má výtečné kosmetické vlastnosti, dokáže zjemňovat a změkčovat pokožku. Taktéž tymiánová silice je rostlinný výtažek, který s chemickým průmyslem nemá nic společného. Co se týká tymiánového nálevu, lze ho vytvořit v domácích podmínkách tak, že polévkovou lžíci bylinek (nejlepší jsou čerstvé, ale v nouzi lze použít i sušené) zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Po uplynutí této doby nálev přes plátýnko přecedíme. Pro ještě větší prohřívací účinky masti doporučuji do nálevu z tymiánu přidat taky mateřídoušku ve stejném množství, jako je tymiánu.
Výroba masti:
Na váze si odvážíme vše potřebné, množství tekutin určíme odměrkou. Do hrnce nalijeme vodu, uvedeme do varu a umístíme do ní menší skleněnou nádobu s lanolinem, včelím voskem a olejem z hroznových semínek. V připravené vodní lázni pomalu rozpustíme všechny suroviny tak, aby nám vznikla horká a průsvitná tekutina. V druhé vodní lázni ohřejeme čirý tymiánový odvar na teplotu sedmdesát stupňů a za neustálého míchání ji pomalu doléváme k tuku – vždy lijeme tekutinu k olejovo-voskové směsi, nikdy ne naopak. Pokud děláme větší množství masti, můžeme použít i mixér na nízkých obrátkách. Když nám tymiánový krém začne houstnout, vmícháme ještě silici a směsí naplníme připravené nádoby. Účinný je stejně jako ten kupovaný a jeho výroba nás vyjde výrazně levněji.