NÁVYKY je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Označení „nutriterapie“, „aktivní buněčná výživa“, „mikronutrice“, „orthomolekulární medicína“ či „nutriprevence“ popisují jedno a to samé, to jest buňku, jako základní a vývojově nejstarší formu živé hmoty a vytvoření takových podmínek, aby se jí dařilo co možná nejlépe. V nutriční terapii se vychází z ověřeného předpokladu, že zdravá a vyvážená strava je základem duševní i tělesné pohody. Všude tam, kde takový typ stravy chybí, nabízí „mikronutriční“ medicína důležité živiny ve formě biodisponibilních doplňků stravy. Ty se však používají na základě rozboru biologických a metabolických dějů v organismu. Takovému programu se říká IoMET® - Ionic Mineral Enzymo Therapy.
Proč věnovat pozornost nutriterapii?
Zdravotní problémy často nasedají na dlouhodobě špatné stravovací návyky a nelze je řešit jinak, než jejich zcela zásadní úpravou. Nutriterapie je navíc významnou součástí při léčbě mnoha onemocnění (např. cukrovka, nespavost, vysoký krevní tlak, deprese, alergie atd.)
Nejdříve se stanovuje bionutriční profil, k čemu slouží expertní program IoMET® vyvinutý francouzskými laboratořemi NUTERGIA®. Zodpovězením stovky otázek zaměřených na stravovací návyky získáme podklad pro stanovení tzv. bionutričního profilu, který může prokázat nerovnováhu na úrovni jednoho či několika ze sedmi metabolických terénů.
Terén C (karenční) – charakterizovaný dlouhodobým nedostatkem tzv. esenciálních („omega“) mastných kyselin v potravě s následným rozvojem odpovídajících onemocnění (oslabení imunity, recidivující gynekologické či ORL záněty, alergie, astma, chronické dermatózy, atd)
Terén H (hypoglykemický) – charakterizovaný dlouhodobým nadužíváním tzv. rychlých cukrů (bolesti hlavy, výkyvy nálad, emoční přecitlivělost, nadváha, závratě, astenie,...)
Terén A(acidní, překyselený) – charakterizovaný dlouhodobou konzumací překyselující stravy (demineralizace, osteoporóza, onemocnění kloubů a šlach, chronické záněty sliznic, atd.)
Terén N (neurodystonický) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí stresorům, zpravidla u predisponovaných jedinců (chronický únavový syndrom, nervozita, deprese, psychosomatická onemocnění, poruchy spánku, spasmofilie,...)
Terén B (bazokolitický) – charakterizovaný špatně pracujícím tenkým a tlustým střevem (poruchy střevní peristaltiky, dyspeptické potíže, hepatopatie, recidivující infekty, alergická onemocnění (!), astma,...)
Terén I (intoxikovaný) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí poluantů – těžké kovy, strava znehodnocená potravinářskými aditivy která vytvářejí cheláty se stopovými prvky a tím je vyřazují z použití v enzymatických pochodech, elektromagnetický smog, cizorodé kovy v těle, nadužívání alkoholu, tabáku či chemických léků – a s tím spojená nadměrná tvorba volných radikálů (kardiovaskulární onemocnění, zvýšení krevních tuků, nadváha a obezita, atd.)
Terén O (oxidovaný - denaturovaný) – charakterizovaný nadměrnou tvorbou volných radikálů a jejich nedostatečnou neutralizací se všemi medicínskými důsledky (autoimunitní a degenerativní onemocnění, projevy předčasného stárnutí, chronické záněty, atp.)
V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.
Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.
Vysoký krevní tlak je nad 140/90 mm Hg. Krevní tlak je tlak, který vyvíjí proudící krev na stěnu tepen v oběhovém ústrojí. Problematika vysokého krevního tlaku spočívá především v častosti jeho výskytu. Udává se, že v České republice trpí vysokým krevním tlakem až 1 milion lidí. Hodnota krevního tlaku během dne přirozeně kolísá, avšak bylo stanoveno, že ideální hodnota krevního tlaku, měřeného v klidu, je 120/80 torr. O vysokém krevním tlaku mluvíme tehdy, pokud krevní tlak překročí hranici 140/90 torr.
Projevy vysokého krevního tlaku
Řada lidí neví, že trpí vysokým krevním tlakem, jelikož se tento nikterak neprojevuje. V takovém případě se na něj přijde náhodně při preventivní prohlídce. Pokud se příznaky objeví, může se jednat o bolest hlavy, neklid, únavu, závratě nebo pocit tlaku na spáncích. Rovněž si pacienti mohou stěžovat na bušení srdce, krvácení z nosu, podrážděnost či změny nálad. Většinou se však tyto příznaky vyskytují při náhlém vzestupu krevního tlaku. U většiny lidí dochází k pozvolnému zvyšování tlaku, a proto tyto příznaky často nemají.
Komplikace vysokého krevního tlaku
Vysoký krevní tlak je nutno léčit zejména z důvodu možného vzniku široké škály komplikací. Následky totiž mohou být velmi závažné, až život ohrožující. Obecně lze říci, že čím je krevní tlak vyšší, tím má těžší následky. V důsledku neléčeného vysokého krevního tlaku může dojít k rozvoji infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě, zúžení ledvinných cév, vedoucí k poškození ledvin, či k ischemické chorobě dolních končetin. Vysoký krevní tlak rovněž může narušit menší cévy a může tak způsobit krvácení z nosu, prasknutí cév oka či ledvin a v neposlední řadě i prasknutí cév mozku, které opět vede k rozvoji cévní mozkové příhody. V neposlední řadě vede neléčený vysoký krevní tlak k selhání srdce.
Příčiny vysokého krevního tlaku
Vysoký krevní tlak rozdělujeme podle příčin na primární a sekundární. U primárního vysokého krevního tlaku nejsou známé faktory, které se podílejí na vzniku onemocnění. Avšak předpokládá se účast nezdravého životního stylu s nadměrnou konzumací tučného jídla, kouření, konzumací alkoholu a nedostatku pohybu. Sekundární vysoký krevní tlak vzniká na podkladě jiných již probíhajících onemocnění, jako je onemocnění ledvin, nadledvin, hormonální poruchy, cukrovka, onemocnění srdce a další.
Diagnostika vysokého krevního tlaku
Diagnostika vysokého krevního tlaku není náročná, spočívá v jeho změření pomocí tlakoměru. Při naměření vysokého krevního tlaku je třeba toto měření opakovat, aby se vyloučil stres a nervozita pacienta z návštěvy lékaře (tomu se říká syndrom bílého pláště). Rovněž je možné požádat pacienta, aby
Ve svém příspěvku ONLY CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tony.
Ucinek tohoto pripravku mohu take potvrdit. Po 3mesicni kure se citim jako znovuzrozeny.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pája.
taky potvrzuju účinek cga800. nejlepší je na něm to, že jsem díky němu taky změnil stravovací návyky a životní styl, takže přestože ho už neužívám, hubnu dál, ikdyž mnohem pomalejc.
Překyselení organismu je v současném světě jedním z nejnebezpečnějších degenerativních zdravotních problémů vůbec. Obzvláště proto, že mu doposud není věnována patřičná pozornost. Překyselení, jeho dopady a souvislosti, zdá se unikají jak oficiální nauce o zdraví, tak i nám samotným. Málokdo si doposud dokáže uvědomit přímý vztah mezi možným dlouhodobým nadbytkem kyselin v organismu a zdravím. Zdraví, neboli stav bez nemoci, je totiž bezprostředně závislé na rovnováze kyselých a zásaditých látek v těle. Stav nadbytku kyselin způsobuje či zhoršuje drtivou většinu nemocí. Dá se říci, že je to přímo zlatý klíček k našemu zdraví.
Podle významných světových autorů totiž téměř není možné onemocnět, dokážeme-li udržet správnou acidobazickou (zásadito-kyselou) rovnováhu v organismu. Přinejmenším je možné se s přehledem vyhnout riziku degenerativních onemocnění.
Měli bychom se obávat nejen překyselení žaludku, ale také patologického posunu hodnoty pH celého těla. Velmi diskutované okyselení způsobuje nemoci, zbavuje tělo minerálů (vápník, sodík, draslík a hořčík) a získává je z vitálních orgánů a kostí. V důsledku toho je tělo vážně a dlouhodobě poškozeno, což vede k okyselení; a co je ještě horší, toto okyselení může léta zůstat bez povšimnutí.
Kyselost nebo zásaditost jakékoliv tekutiny se udává v takzvaném pH (zkratka od „potential of hydrogen“ = množství volných iontů vodíku H+). Tato jednotka jednoduše řečeno udává, jestli je v tekutině více kyselých nebo zásaditých látek, případně zda jsou v rovnováze a tekutina je neutrální. Neutrální tekutina je ta, která má pH kolem hodnoty 7. Lidské tělo je navrženo tak, aby bylo mírně zásadité, je to pro něj doslova životně důležité, aby po celou dobu mělo pH krve na hodnotách kolem 7,4.
Cévy a vůbec jakékoliv tkáně uvnitř lidského organismu nejsou stavěny na průchod kyselé směsi. Víceméně cokoliv kyselého, co prochází lidskou tkání, nenávratně poškozuje tyto tkáně. Lidský organismus se ve snaze přežít snaží procesem demineralizace dosáhnout mírně zásadité hodnoty pH, problém je ovšem v tom, kde má tyto látky a materiály vůbec brát. A tak tělo, protože nemá na vybranou, si vápník a další zásadotvorné materiály bere z kostí, zubů, kloubních chrupavek a podobně. Ve výsledku to tedy znamená, že tělo pod hrozbou daleko větších škod oslabuje samo sebe. Získaný vápník a další materiály se naváží na kyseliny v cévní stěně a ta postupně tuhne. Postižné místo organismus ošetří svojí záplatou jménem cholesterol. Nemusíme zde připomínat, že dobrá průchodnost cév je velmi důležitá pro naše zdraví.
Obrana tedy spočívá v pochopení, že správný poměr kyselin a zásad je nebo by měl být pro člověka normální a&n
V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.
Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.
Detoxikace není moderním vynálezem vědců. V lidském organismu probíhá neustálá přirozená detoxikace. Během přirozené detoxikace se vylučováním odstraňují toxické a organismus zatěžující látky spolu s nadbytečnými látkami.
Týden před začátkem detoxikace se doporučuje vyloučit maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Vhodné je konzumovat hlavně sójové výrobky (tofu, tempeh), žitné a ovesné obiloviny, luštěniny (čočka, fazole, cizrna), mnoho zeleniny, ovoce, semínka a za studena lisované oleje (lněný, konopný, mandlový a podobně). Samozřejmostí je vyloučit alkohol a nekouřit. Očista se začíná vždy od střev. Zde se tvoří první linie obrany proti rakovině a dalším nemocem, protože v zanešeném střevě vznikají ty nejhorší toxiny otravující tělo, škodliviny vyvolávající křeče našich cév a ničící naše ledviny.
Problém zahnívajících látek naschlých na střevní stěně, starých několik let nebo dokonce i několik desítek let, má takové destruktivní dopady na zdraví člověka, že je velmi důležité je ze střeva odstranit. A tím nejšetrnějším prostředkem je voda. Voda působí jako odlupovač všech naschlých látek na jakémkoliv povrchu. To, že na krátkou dobu vypláchneme i zdravou střevní mikroflóru, vůbec nevadí. Tu pak znovu osídlíme probiotiky. Zdravá strava a návyky zdravého životního stylu pak střevo uvedou do správně fungujícího orgánu. Klystýry jsou technikou užívanou už od dávných dob. Moderním způsobem očisty je takzvaná hydrocolonoterapie, která je nejen pohodlnější, ale i mnohdy méně časově a psychicky náročnou alternativou. Bez očisty střeva totiž nemají další detoxikační postupy skoro žádný význam.
Moderní trend zvaný hydrocolonoterapie představuje výplach střev velkým objemem vody a provádí se ve specializovaných pracovištích. Nezoufejte, i doma si můžete sami provést výplach střev, a to pomocí irigátoru. Irigátor neboli střevní sprcha je staronová metoda čištění střev, která vychází z tradice staroindické medicíny. Odstraňuje z hrubého střeva nahromaděnou a stagnující stolici, taktéž hnilobné části.
Irigátor je možné použít u stejné osoby při správném čištění několikanásobně. Irigaci si můžete po jednoduchém zácviku vykonat sami. Flexibilní zaváděcí hadička umožňuje důkladné vypláchnutí a vyprázdnění střev.
Postup:
Nádobu naplňte vlažnou vodou z vodovodu (přísady, například heřmánkový odvar, jsou vhodné u zánětlivých onemocnění střev). Konec zaváděcí hadičky potřete neutrální mastí či lékařskou vazelínou.
V poloze na boku zaveďte hadičku pomalu do análního otvoru a opatrně zasuňte asi 20 cm dovnitř.
Případný odpor nepřekonávejte silou, ale hadičku mírně povytáhněte a potom opět opatrně zasouvejte.
V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.
V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.
Zánět dásní se může objevit u dětí, dospělých i seniorů. Souvisí se špatnými stravovacími návyky, ale hlavně ho způsobuje nesprávná ústní hygiena. Pakliže nedojde k léčbě, může se zánět rozvinout až do paradontózy. Kromě neustálého a intenzivního zápachu z úst dochází postupně k obnažení zubů v postižených oblastech, dásně „ustupují“. To může zapříčinit postupné viklání zubů a ve finální fázi jejich vypadnutí. Právě z těchto důvodů zánět dásní v žádném případě nepodceňujte.
Při bolestech dásní, kdy dochází k vytváření zánětu, je vhodné především navštívit zubního lékaře. Ten provede komplexní vyšetření. Odborná léčba spočívá především v odstranění zubního plaku, který je příčinou zánětu. Kromě toho vám lékař předepíše speciální léky, které pomohou k odstranění bakterií, které infekci způsobily.
Domácí léčba jde ruku v ruce s prevencí. Základem je pravidelné čištění zubů kvalitní zubní pastou, a to dle předepsaných postupů. Právě špatné návyky při čištění zubů mohou být také jednou z příčin zánětu dásní. Kromě toho se doporučuje používat i dentální nitě, které pomáhají odstraňovat nečistoty z prostoru mezi zuby. V neposlední řadě pak používejte ústní vodu, která přispívá k zamezení tvorbě zubního plaku.
Zánět dásní není jen otázkou několika dnů. Při neléčení dochází během pár let k závažnějším problémům, které ústí ve vypadávání zubů.
Ve svém příspěvku POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.
Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.
- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.
- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko
- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání
- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.
Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz https://www.iontoforeza.cz/…
Osoby s cukrovkou si musí hlídat přísun sacharidů a kalorickou hodnotu stravy. Rozhodně to ale neznamená nějak se drasticky omezovat v jídle. Strava musí být vyvážená a pravidelná a ne nárazová.
Typ I
Člověk s cukrovkou 1. typu si neumí inzulín vyrábět sám, nebo ho dokáže vyrobit jenom v malém množství. Dodává si proto do těla inzulín injekcemi. Myslí tudíž na rovnováhu mezi jídlem a inzulínem namísto svých beta-buněk sám.
Diabetická strava je racionální a regulovaná, sestavená dle předem stanoveného jídelního plánu. Člověk s diabetem může jíst stejnou stravu jako všichni ostatní lidé, jeho omezení jsou dána pouze regulací, a to zejména časovou.
Svůj základ mají jídelní plány stejný. Důležité je jíst pravidelně, doporučuje se šestkrát denně, v určeném množství. Rovněž se zohledňují stravovací návyky získané před onemocněním; účelem jídelního plánu totiž není změna dosavadních zvyklostí. Z toho vyplývá, že při sestavování stravovacího plánu dbáme na vyváženost, abychom snížili případné riziko hypoglykémie či hyperglykémie.
Jedinými živinami ovlivňujícími hladinu glykémie jsou sacharidy. K vypočítání obsahu sacharidů v potravě, které se u diabetiků sledují, slouží výměnné jednotky. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy stejné množství sacharidů: 10 g nebo 12 g. Nezáleží na tom, jde-li o chléb, těstoviny, čokoládu či mléko.
Jídelní plán je u každého pacienta rozdílný. Zohledňuje se v něm věk pacienta, hmotnost, fyzická aktivita, povolání, jiné komplikace a podobně. Je zřejmé, že energetický příjem šestnáctiletého chlapce ve vývoji bude větší než příjem sacharidů třicetiletého muže. Také jídelníček vrcholového sportovce bude obsahovat více sacharidů než jídelníček úředníka.
Výměnná jednotka (v. j.) je umělý pojem, který byl zaveden, aby usnadnil lidem s diabetem přemýšlet o jídle. Používá se převážně u diabetiků 1. typu.
Jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.
Množství výměnných jednotek stoupá s věkem, u dívek asi do 13 let, u chlapců asi do 16 let. Pak se ustálí nebo spíše mírně klesne. (U dětí se počet výměnných jednotek/den vypočítá jako 10 + věk dítěte; tedy pro 8leté dítě 10 + 8 = 18 v. j./den.)
Počet výměnných jednotek/den u dospělé ženy: 10–16.
Počet výměnných jednotek/den u dospělého muže: 20–26.
Ve stravě pacienta je dále nutné hlídat množství lipidů. Strava by měla být natolik vyvážená, aby nedocházelo k nárůstu tělesné hmotnosti. Vzhledem k inzulínovým dávkám je totiž složité zahájit později jakoukoliv redukční dietu. (U pacientů léčených inzulínovými pery je nemyslitelné vynechání jakéhokoli jídla, a to především z důvodu doby působení
V naší poradně s názvem ALAVIS PRO LIDI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Prosím je možné použít Alavis pro lidi ,u Bechtěrevovy choroby?Nebo doporučíte něco jiného?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Glukosamin a chondroitin, které jsou obsaženy mimo jiné i v Alavisu, jsou vhodné pro každého, protože stravovací návyky v mnoha případech nepřinášejí lidskému tělu tyto potřebné látky v potřebném množství. Budou tedy prospěšné i pro pacienta s Bechtěrevovou chorobou, ale nijak zvlášť ji nevyléčí. Běchtěrevova choroba, respektive její léčba, vyžaduje cílený a soustavný pohyb protahováním a rehabilitačním cvičením.
Warfarin je lék, který se užívá při protisrážlivé (antikoagulační) léčbě. Pro požadovaný účinek léčby je důležitá stabilní hladina vitaminu K v těle. Ten se řadí k vitaminům rozpustným v tucích, je termostabilní, to znamená, že jeho množství v potravě neovlivní tepelná úprava. Část vitaminu K je získávána potravou a část je vytvářena střevními bakteriemi.
Každý pacient, který užívá léky proti srážlivosti krve, je pod stálou lékařskou kontrolou a je mu průběžně kontrolována krevní srážlivost (normální hodnota INR je 0,8 až 1,2). Podle naměřené hodnoty INR pak lékař upraví dávkování Warfarinu či jiného léku na krevní srážlivost. Pacient by neměl měnit výrazněji složení ani množství stravy, dbát na její pestrost, jíst od každého druhu jídla spíš menší množství. Pacienti stravující se alternativním způsobem (vegetariáni, vegani a jiní) nebo držící redukční či jinou dietu musí konzultovat svůj jídelníček s lékařem, farmaceutem či nutričním terapeutem, a pokud je to nutné, udělat ve skladbě stravy vhodné změny. Doporučuje se potraviny s obsahem vitaminu K z potravy nevylučovat, jelikož příliš nízká hladina tohoto vitaminu v krvi může způsobovat snazší rozkolísání hodnot INR.
Jídelníček by měl vycházet ze zásad zdravé výživy, měl by zohlednit případná další dietní opatření, která pacient dodržuje (například dieta diabetická, nízkocholesterolová a jiné), neměl by zásadně měnit stravovací návyky, které pacient měl před nasazením Warfarinu, a měl by mu dodávat stabilní přísun vitaminu K.
V literatuře se můžeme setkat s doporučením vyloučit ze stravy potraviny s vysokým a nestabilním obsahem vitaminem K úplně, jinde je povolováno zařadit takové potraviny do jídelníčku pouze v malém množství (kolem 10–20 g). Nově se ale objevují názory, že pokud se pacient nestravuje alternativním způsobem, kde by hrozil nadměrný přísun zeleniny, a dodržuje ve stravování střídmost a pestrost, není účelné jeho stravovací návyky měnit či omezovat a ani některé potraviny z jídelníčku vylučovat.
V řadě článků a odborných publikacích můžeme nalézt tabulky s obsahem vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale údaje se často velmi liší. Na obsah vitaminu K má vliv kromě druhu i stav zralosti zeleniny, její konkrétní část (například vnější versus vnitřní listy salátu), u masa je to krmivo použité při chovu zvířete a podobně. Liší se i biologická dostupnost vitaminu K z jednotlivých potravin, a proto ani stejný obsah nemusí znamenat identický příjem tohoto vitaminu pro tělo. Vzhledem k tomu, že v ČR není obsah vitaminu K v potravinách systematicky sledován, veškeré údaje jsou převzaty převážně ze zahranič
V naší poradně s názvem NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr G.
Dobrý den mám dotaz, Mám problém s krví tak že ji musím ředit Wanfarinem, tak že nemohu vše jíst ! Váha je taky docela dost ysoko na moji postavu 115Kg I když jsem váhu snížil stále to není ono a dnu tu potkávám docela často, a to ještě ostruhy. A řeknu Vám že dost trpím . Tak tedy co teda jíst?!? Je to k zlosti!! Co s tím??????
Děkuji za úpřimnou radu. Petr
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Máte pravdu, léčba Warfarinem vyžaduje dietu, která zase úplně nevyhovuje dietě proti dně. Warfarinu nevadí maso, dně ano. Warfarinu vadí mnoho zeleniny a dně naopak pomáhá. Ale jde zde nalézt vhodný průnik a obé sladit. Vzhledem k tomu, že trpíte i nadváhou, tak bude nejlepší oslovit výživového poradce, který s vámi probere současné stravovací návyky a ukáže vám chyby, které vám přináší ony těžkosti. Vyhledejte si nejbližšího výživového poradce ve svém okolí a dohodněte si poradu. Výživové poradce ve svém okolí uvidíte zde: https://www.google.cz/maps/…
Lékař by měl určit příčinu vzniku očních kruhů a váčků. Také by měl určit oční změny, které získá z porovnání fotografií nebo při srovnání s výskytem u příbuzných. Musí brát v úvahu návyky a zvláštnosti jako je kouření, opalování, alkohol a spací návyky. Při klinickém vyšetření se zjišťují hluboké oční kruhy, pružnost kůže očních víček a také barva kůže. Pomocí speciální lupy a dalších nástrojů se zjistí plnění krevních a lymfatických cév, tukové a obsahové vlastnosti a barva kůže. Také se dělají krevní testy, aby se vyloučila vnitřní onemocnění. Měl by se také zjistit stav periorbitálního a subokularentního podkožního tuku. Krevní testy se dělají k vyloučení těchto onemocnění: ledvin, štítné žlázy, nedostatek vitaminu, anémie, nedostatek železa a krevní onemocnění. Často jsou nutná speciální oční vyšetření.
Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Burda.
Dobrý den,
dnou trpím asi č roky. Prozatím nic vážného, ale asi jednkrát za půl roku se objeví nepříjemné náznaky nemoci přestože vynechávám většinu potravin s vysokým obsahem purinů. A to je právě ten problém s kterým si nevím rady. Prolistoval jsem desítky stránek, jak papírových, tak i webových ale mám dojem, že potraviny doporučené- nedoporučené u této nemoci v těchto informacích se jaksi kříží. A to jsem ještě hodně přizemi.
Jasně. Tabulka purinů je jedna věc, ale pokud bych vzal ze všech posbíraných informací ty nejhorší potraviny a nejedl je, musím mít ovocný sad anebo umřít hlady.
Navštívil jsem s tímto problémem svého obvodního lékaře, byl u několika lidí, kteří tvrdí že vědí kde je problém, ale jejich doporučení se diametrálně rozcházela. Dají se někde najít optimální stravovací návyky při této nemoci? Já nevím kde.
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
Zdeněk Burda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Norbert Vaněk.
Je to přesně tak, jak píšete. Nejenže jsou tabulky s hodnotami purinů anebo přímo kyseliny močové někdy chybné, ale často se s nimi rozcházejí také písemné informace přímo pod nimi!
Věc řeším měřením kyseliny močové a ověřováním si, které potraviny (s hlasem poradním v tabulkách) opravdu omezit a které naopak do jídelníčku skutečně zařadit častěji.
Zinek je esenciální stopový prvek a je nutný pro metabolismus. Zinek je součástí mnoha enzymů a plní mnoho různých funkcí v lidském těle. Také hraje klíčovou roli s cukry, tuky a bílkovinami v metabolismu a podílí se na tvorbě genetického materiálu pro růst buněk. Imunitní systém a mnoho hormonů potřebují zinek pro svou funkci, což hraje důležitou roli při hojení ran. Zinek je nezbytný i pro zdravý růst a vysokou odolnost pokožky, vlasů a nehtů. Stopové prvky v těle nemohou být uloženy a musí být pravidelně doplňovány pomocí potravin. V západních zemích trpí mladí lidé nedostatkem zinku, což je spojeno se špatnými stravovacími návyky.
Hodně zinku je přítomno v měkkýších, vnitřnostech, hovězím mase, vepřovém mase, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích. Dokonce i celá zrna mají vysoký obsah zinku. Celozrnné výrobky zároveň obsahují kyselinu fytovou, která brání vstřebávání zinku. Na druhé straně podporují aminokyselinu histidovou a cystein zinku. Denní spotřeba zinku je 10 miligramů u mužů a u žen je 7 miligramů. U dětí a mladistvých, nemocných a u těhotných žen jsou mnohem vyšší požadavky zinku, než přijímají ve stravě.
Ve svém příspěvku OBŘÍZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.
To je právě ono. Velmi často se v diskuzích nediskutuje, ale vnucuje se osobní názor. Kdyby byl alespoň trochu podložen alespoň drobnou znalostí problému a mohl do diskuze něco přinést tak fajn. Ale tohle. Kdybyste Kamilo viděla reprezentativní vzorek neobřezaných penisů například pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, pak byste věděla, co je FUJ TAJBL. Jinak Design je věc vkusu, to není na diskuzi, masturbace po obřízce problém není. A to nemluvím o zdravotních benefitech pro obě pohlaví, více pro ženy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Nevím, co podle vás představuje reprezentativní vzorek neobřezaných penisů pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, ale pokud máte na mysli jejich záněty, tak tyto komplikace souvisejí se špatnými hygienickými návyky, nikoliv s přítomností předkožky. Neobřezaný penis vyžaduje více péče než penis obřezaný. Přirozené je mít penis s předkožkou - neobřezaný.
Obřízka je nevratný zásah, který již nemá zdravotní opodstatnění. Dříve se obřízka obhajovala jako prevence před nákazou HPV viry a následnou rakovinou penisu a dalších struktur, ale na to dnes existuje vakcína, která ochrání mnohem lépe muže i ženy bez invazivních nevratných zákroků.
Obřízka je bolestivý zákrok, který hyzdí penis! Obřízka je historický přežitek, který nemá v moderní společnosti co dělat. V USA je obřízka záměrně prováděná většině chlapců a to proto, že syn má být stejný jako otec (jak zaostalé). Obřízku tam provádění novorozencům, protože ti ještě nedokáží verbalizovat svou bolest a utrpení z tohoto zákroku. V dospělosti pak tito obřezaní jedinci litují, že si nemohli vybrat, jestli obřízku chtějí nebo nechtějí.
Neobřezaný penis je penis od přírody normální. Obřezaný penis je nevratně zohavený.
Afty jsou nažloutlé nebo bílé pupínky na jazyku, které mohou být velké několik milimetrů až jeden centimetr. Nejčastěji se afta vytvoří na vnitřní straně rtů nebo tváří, ale najít je můžete i vzadu v ústech na měkkém patře, pod jazykem nebo na jeho hranách. Afty se bohužel mohou vytvářet i ve shlucích. Kde na aftu určitě nikdy nenarazíte, tak to jsou rty, přední tvrdá část horního patra a mezizubní prostory.
Příčiny
Jako hlavní příčina se dnes obvykle uvádí stres. Pokud patříte k těm, kteří jsou na afty náchylnější, pak stačí malý stres a už je máte. Je to zejména proto, že pokud jsme ve stresu, naše tělo reaguje přehnanou autoimunitní reakcí na bakterie, které se běžně v ústech vyskytují. Afty ale mohou být také příznakem toho, že máte oslabenou imunitu, a v tuto chvíli už je potřeba mít se na pozoru a navštívit lékaře, a to zejména v těhotenství.
Jestli si rádi pochutnáváte na pálivých jídlech, tak se vám taky může stát, že se u vás častěji budou tvořit afty. Podobně může ústní dutina reagovat i na častou a četnou konzumaci citrusových plodů, a to především u dětí. Stejnou příčinou způsobenou vnějším působením mohou být pěnidla SLS, která jsou součástí většiny zubních past. Osoby, které často trpí na afty, mívají citlivější ústní dutinu, kterou právě tato chemická pěnidla dráždí a mohou tak vznikat v ústech nepříjemné boláky.
S aftou můžete počítat i v případě, že si během čištění zubů omylem bouchnete do oblasti dásně nebo tváře. Místo vám pravděpodobně do druhého dne zčervená a vytvoří se na něm afta. Právě proto trpí na afty osoby s fixními rovnátky anebo lidé se zlozvykem kousání rtů nebo tváří.
Babské rady
Jestli raději volíte při léčbě přírodní cestu, tak se spolehněte na výplachy šalvějí, echinaceou, lékořicí, heřmánkem nebo měsíčkem. Na afty pomáhá rovněž propolis (propolis na afty). Dásně můžete potírat i česnekem nebo cibulí. Není to sice zcela voňavá metoda, ale podle babských rad účinná.
Ať už zajdete do lékárny (lekárna) nebo k doktorovi, obvykle se dočkáte rady, že máte doplnit vitamíny. Nejčastěji je potřeba pravidelně brát vitamín B a ničemu neuškodíte, když budete doplňovat i vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu. Buď si je můžete koupit jako doplňky stravy, anebo změnit stravovací návyky a konzumovat více ryb, ovoce a zeleniny. Pokud se nebráníte „chemii“, tak jsou vhodné výplachy dezinfekční ústní vodou s obsahem chlorhexidinu; najdete ji v každé lékárně. Jestli máte aftu na místě, na které snadno dosáhnete vatovým smotkem, pak je dobré ji lokálně potírat chlorhexidinem. Gely na afty mají obvykle analgetické účinky, takže afta přestane alespoň na chvíli bolet, a samozřejmě přispívají k jejímu rychlejšímu hojení. Jedním ze zástupců, který je určen přímo k léčbě aft, je GUM AftaClear nebo gel Mundisal, které zakoupíte v lékárně.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vašíčková.
Dobrý den.Mám dlouhodobý cukr 4,1.Jedná se prosím o kompenzovanou cukrovku?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hodnoty dlouhého cukru by při dobrém životním stylu měly být maximálně 47mmol/mol. Jakákoli vyšší hodnota než 53 mmol/mol ukazuje na špatné stravovací návyky a pokud je číslo vyšší, tj. 80 mmol/mol a více, jde o velmi špatné výsledky.
Zeptejte se svého lékaře na výsledky laboratorních testů, abyste měla jasno v ukazatelých, které přinášejí.
Vnitřní hemoroidy jsou uloženy uvnitř konečníku, zpočátku se projevují nepříjemným pocitem tlaku v konečníku. V dalších stadiích onemocnění je nejčastějším příznakem jasně červená krev ve stolici, na toaletním papíru. Při vyšších stupních hemoroidů může dojít k vyhřeznutí konečníku, což bývá spojeno s větším odchodem hlenu. Pokud jsou hemoroidy dlouhodobě zanedbávané a staly se již chronickými, je nutné tyto potíže řešit operativně. Neustálé váhání a odkládání návštěvy lékaře je nebezpečné. Vnitřní hemoroidy bývají často podceňovány. Samoléčba běžně dostupnými léčivými přípravky přináší pouze dočasnou úlevu a časem může dojít k závažnějším zdravotním potížím. Vnitřní hemoroidy neustále dorůstají a bez operativního zákroku nemizí.
Při léčbě nebo po zákroku se doporučuje:
dodržovat pitný režim: 2–3 litry tekutin denně
omezit kořeněná a kyselá jídla
doplnit běžnou zdravou a netučnou stravu o dostatek vlákniny, nejlépe sníst každý den alespoň 200–300 g ovoce nebo vařené zeleniny
dodržovat pravidelně hygienické návyky
neodkládat vyprazdňování na později
nekonzumovat alkoholické nápoje
nekouřit
neprovozovat sporty, při kterých dochází ke zvyšování tlaku v podbřišku (zvedání těžkých břemen, intenzivní cvičení v posilovně)
Vylučovaný plyn se skládá především z dusíku (20–90 %), dále z vodíku (0–50 %), oxidu uhličitého (10–30 %), kyslíku a metanu (oba okolo 10 %). Flatus je tvořen jednak plynem exogenním (spolykaný vzduch při jídle a podobně), jednak plynem endogenním, který vzniká jako důsledek činnosti bakteriální flóry. Zvuk při flatulenci je vyvolán především vibrací análního svěrače.
Velice častou příčinou meteorismu je nevhodná strava a špatné stravovací návyky. Je zde důležité také osazení bakteriální flórou. Potraviny můžeme podle vztahu ke vzniku flatu rozdělit na tři základní skupiny:
Normoflatugenní potraviny: po jejich konzumaci odejde nanejvýš 10 flatů za den, jedná se především o maso (kuřecí, rybí, libové hovězí) a o zeleninu (zejména květák, brokolice, rajče a paprika), ořechy a podobně.
Středně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci dojde k odchodu 20–40 flatů za den, k nim počítáme brambory, lilek, pečivo a další.
Silně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci odchází více než 40 flatů za den, jsou to mléko a výrobky z něj, fazole, banány a podobně.
Lékař (gastroenterolog) zpravidla při nadýmání doporučuje opatření, která se týkají stravovaní a kultury stravování. Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, totiž spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Často lékař používá terapeutický test, který trvá 14 dní a vyřazuje se při něm mléko, pokud to nepomůže, jsou vyřazovány další potraviny.
Ve vážných případech lékař předepisuje flatulentia (snižují povrchové napětí plynu), různé probiotické přípravky, které mají obnovit správnou bakteriální flóru, a enzymatické preparáty, které usnadňují trávení.
Vše je o stravě, pohybu a klidu. Pokud toto pravidlo dodržíte, nebudou vaše větry zapáchat.
Hemoroidy jsou cévní pleteň, jenž je přirozenou součástí řiti každého z nás. Jako drobné hydraulické polštářky na sebe doléhají, utěsňují řitní kanál, aby člověk byl plně kontinentní a dostatečně udržel větry a stolici. Hemoroidy se během života mění. Špatná strava, stres, sedavé zaměstnání, to vše ničí jednu z nejchoulostivějších částí těla. První podmínkou toho, aby hemoroidy vznikly jako chorobná jednotka, je, že místo toho, abychom běhali po čtyřech, tak jsme se postavili na dolní končetiny, a vyprazdňujeme se jindy a jinak, než bychom původně měli. V tomto případě nám civilizace vůbec nepomáhá. Dlouhotrvající chybné vyprazdňovací návyky mají za následek mimo jiné i vysoké riziko vzniku hemoroidů.
Hemoroidy foto
Fotografie, na kterých jsou velmi pěkně vidět hemoroidy a jejich typické zevní projevy, jsou zde.
Nejdříve je nezbytné zjistit, zda je anémie způsobena nějakou jinou závažnou chorobou, jejíž léčení by odstranilo i anémii. Pokud jsou vyloučena tato jiná závažná onemocnění, tak se většinou přijde na to, že anémii způsobuje nedostatek železa nebo vitamínu B12, čili kyseliny listové. V takovém případě se anémie léčí jednoduše podáváním těchto látek buď ve formě tabletek, anebo v injekční formě při poruše vstřebávání přes zažívací trakt.
Při léčbě anémie pomocí železa a vitamínu B12 není třeba po dobu léčby nějak zvlášť upravit životní rytmus, například denní aktivity, protože ty se upraví samy podle tíže anémie, které nemocného donutí k tomu, aby byl více v klidu. Co je ale důležité, je upravit dietní návyky a zařadit více zdrojů bohatých na železo, kyselinu listovou a vitamín C. Dostatečný přívod vitamínu C je nesmírně důležitý pro správný metabolizmus.
Pravidelným cvičením se dá udržet stres pod kontrolou, k tomu dostatek adekvátního spánku a omezení kouření, tak to vše vede ke zlepšení paměti. Cvičením se zvyšuje přísun kyslíku do mozku a předchází se vzniku cukrovky a kardiovaskulárních chorob, ze kterých mohou vznikat problémy s pamětí. Zatímco stres může zasahovat do spánku, který je nezbytný pro pamětnou konsolidaci.
Nejčastěji jsou označovány jako tmavé kruhy pod očima. Někdy mohou být zapadlé, šedé nebo namodralé, jedná se o zbarvení kolem očí. Většinou se jedná o tmavé kruhy pod očima. Tmavé kruhy mohou zřídka nastat současně s váčky a očními otoky. Zde je několik forem tmavých kruhů.
Tmavé kruhy vznikají v důsledku stárnutí a oslabení očních víček.
Tmavé kruhy vznikají po redukci tuku v očních víčkách, redukci obličejového tuku a při vystouplých obličejových kostí.
Dědičné nebo etnické tmavé kruhy se častěji vyskytují v některých rodinách a různých etnických skupinách.
Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat od vnitřních poruch, jako je nedostatek vitaminu, melaninu a nedostatku hemoglobinu.
Vznik tmavých kruhů pod očima je zapříčiněn špatným životním stylem, jako je nedostatek spánku, velké množství alkoholu, žal a trápení, špatné stravovací návyky.
Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat kvůli nadměrné pigmentaci, což způsobuje stárnutí kůže, záněty, příliš častý výskyt na slunci anebo hodně opalování.
K nafouklým očním kruhům může dojít z různých důvodů, zejména z lymfatického přetížení pod kůží, způsobené nadměrnou tukovou tkání kolem očí, slabost na okrouhlém svalu oka. Slabost je způsobena bud jako orbitální septum nebo jako hypertrofie.
Velmi častá je kombinace několika těchto důvodů, které jsou pak příčinou tmavých kruhů a léčba často musí být diferencována.