Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NEALKOHOLICKÉ PIVO A PURINY


NEALKOHOLICKÉ PIVO A PURINY je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Akutní záchvat dny je po propité noci známým následkem. Kyselina močová je výsledným produktem metabolismu látek označovaných jako puriny. Alkohol redukuje vylučování kyseliny močové ledvinami, a proto po jeho požití narůstá u disponovaných lidí hladina této kyseliny v krvi.


Plzeňské pivo

Pivo obsahuje 13 až 14 mg kyseliny močové na 100 g. Vysoké množství purinu je obsaženo v kvasnicovém pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo vůbec konzumovat. Původně se pivo smělo vyrábět pouze z vody, ječmene a chmelu. Není překvapením, že se v zákoně o čistotě piva neobjevují jako jedna z ingrediencí kvasnice. V 16. století totiž nebylo známo, jak alkoholové kvašení probíhá, a pivo tak kvasilo spontánně.

Zásadní zlom byl však prý výsledkem experimentu, jehož výsledek nedovedl odhadnout ani sám Groll. V novém pivním stylu se prý spojily nejen unikátní české suroviny v podobě žateckého chmelu, měkké plzeňské vody a speciálně upraveného světlejšího sladu, ale také údajně záměrná chyba ve výrobním postupu. Na rozdíl od klasického bavorského ležáku totiž sládek Groll nenechal pivo tolik prokvasit, čímž získalo na plnosti. Do plzeňského piva stále nepatří nic jiného než voda, slad a chmel. Svou roli pak v pivu sehrají kvasinky. Díky nim se cukry mění na alkohol. A pak konečně probíhá ležení a zrání piva. Celý proces trvá více než pět týdnů a ve výsledku pivo obsahuje velké množství purinů.

Pivo je při dně nevhodná potravina ať už jde o pivo nepasterizované, pivo nefiltrované a nebo pivo kvasnicové.

Kvasnicové pivo obsahuje 30 mg purinů na 100 g výrobku = nevhodná potravina.

Zdroj: článek Alkohol a dna

Poradna

V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nealkoholické pivo a dna

Cukrovka a pivo

Pivo je osvěžující nápoj, a to zejména v horké letní noci. Ale lidé s cukrovkou musí mít rozum, pokud jde o konzumaci piva (nebo jiného alkoholického nápoje), a vždy jej zahrnout do svého jídelního plánu. Někteří jedinci (včetně těhotných žen) by neměli pít ani pivo, ani žádný jiný typ alkoholického nápoje. Vždy je rozumné poradit se nejprve s lékařem, pokud máte obavy ohledně konzumace alkoholu a vaší léčby. Napít se občas piva v rozumné míře je ale obecně pro většinu lidí s cukrovkou neškodné.

Pokud ovšem užíváte inzulin nebo antidiabetika, máte vyšší riziko vzniku hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi). Jakýkoli typ alkoholu pak může zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi, takže je nejlepší jíst k alkoholu něco, co obsahuje sacharidy. Nicméně je nepravděpodobné, že budete mít z konzumace piva nízkou hladinu cukru v krvi. Světlé pivo bývá lepší volbou, protože obsahuje méně alkoholu anebo méně kalorií.

Pivo zvyšuje hladinu glukózy v krvi vlivem obsahu sacharidů. V každém případě je dobré se naučit, že jakýkoli typ alkoholického nápoje ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zkuste si zkontrolovat hladinu cukru glukometrem před a po pití alkoholu. Nezapomeňte také, že alkohol by měl být konzumován jen v omezené míře (nejvýše dvě dávky denně pro muže, ne více než jednu dávku denně ženám), a to zvláště v případě, že se snažíte zhubnout.

Pozor, alkohol mění hladinu glukózy! Tento fakt může být nebezpečný pro osoby užívající inzulin, protože kombinace inzulinu s pivem může vyvolat hypoglykemickou epizodu. Pití ve skupině pak může být ještě nebezpečnější, protože pak lehce ztratíte přehled o tom, kolik alkoholu konzumujete, dokud vám neklesne hladina krevního cukru příliš nízko.

Zde jsou čtyři tipy, jak pít zodpovědně:

  • Alkohol zůstává ve vašem těle déle než glukóza z jídla, takže byste měli pivo konzumovat pouze s jídlem. Pití piva s jídlem pomáhá zpomalit míru absorpce alkoholu a nabízí určitou ochranu proti nárůstům nebo poklesům cukru.
  • Světlé pivo nebo značky s nízkým obsahem alkoholu mohou pomoci s regulací hladiny cukru u cukrovky, problém ale zcela nevyřeší. Pivo je nabité sacharidy, takže si pamatujte, že je třeba s ním zacházet jako s dezertem plným cukru.
  • Ti, kdo užívají inzulin, nejsou jediní, kteří si musí být vědomi spotřeby piva. I jedinci užívající léky na cukrovku by měli pečlivě sledovat příjem piva a alkoholu obecně. Některé léky proti cukrovce mají své vedlejší účinky, například rychlou srdeční frekvenci, a některé léky mohou dokonce změnit hladinu glukózy. Běžný lék jako metformin by se kvůli možným vedlejším účinkům neměl například nikdy míchat s pivem.
  • Pokud si příležitostně přejete pořádně vychutnat to jedno pivo, postupujte podle s

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Foff.

Dobrý den paní Vinšová,
uvádíte zde např. pivo Plzeň 13 mg/100g, ale jinde (Bc.Jakub Vinš v publikaci České nemoci 12.1.2023) uvádí-purinová dieta-pivo patří mezi hlavní spouštěče dny. To je velký rozpor, předpokládám ,že se nejedná jen o shodu jména.Jak tomu rozumět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lidé s onemocněním dnou bohužel nemohou pít běžné pivo. V opačném případě riskují vzplanutí záchvatu dny. Pivo (i to nealkoholické) obsahuje puriny díky sladu a hlavně díky pivovarnickým kvasnicím. Čím méně je pivo filtrované, tím má vyšší obsah purinů. Pivo navíc obsahuje alkohol, který přirozeně zpomaluje vylučování kyseliny močové. Kyselina močová je výsledný produkt přítomnosti purinů v lidském organismu. Obsah purinů v pivu je udáván pro množství 100 ml, ale běžně zkonzumované množství piva bývá v litrech. Když si člověk nemocný se dnou dopřeje nedělní oběd s porcí masa a zapije to obvyklým množstvím piva, přijme extrémní množství purinů, které díky alkoholu navíc zůstanou v těle déle a způsobí velmi bolestivé komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Recepty z piva

Jak můžete vidět, tak pivo má svůj potenciál, jako součást vlasových přípravků. Jeho výhody jsou však závislé na typu vlasů a jejich stavu. Někomu pivo na vlasy pomůže jinému zase ne. Máte-li chuť s pivem v koupelně trochu experimentovat, tak zde jsou pro vás připraveny recepty, jak to správně zkusit.

Recept na domácí pivní šampon

1 šálek šamponu na jemné vlasy, 1/2 šálku chmelového piva. Odměřené pivo přivedeme k varu a odklopené necháme volně vychladnout na pokojovou teplotu. Ačkoli alkohol v pivu má čistící vlastnosti, tak jeho kombinace se šampónem vytvoří směs, která přesahuje účinek odstraňování nečistot a mastnoty a vede ke zhoršení celkového stavu vlasů. Proto se vařením alkohol z piva nechá odpařit. Jako alternativu, můžeme použít nealkoholické pivo, které se vyrábí z normálního piva, ale před stočením se z něj nechává v pivovaru alkohol odpařit. Vychladlé pivo smícháme s odměřeným šampónem a normálně si s ním umyjeme vlasy. Takový domácí pivní šampon nejen vlasy bezvadně umyje, ale ještě k tomu zlepší celkový stav vlasů.

Recept na domácí pivní kondicionér

Smícháme 1 šálek teplého piva, nejlépe když je mírně vonící a k tomu přidáme jojobový olej 1 lžičku. Tento přírodním nemastný kondicionér pravidelně používejte po každém mytí vlasů svým pivním šamponem. Na vlasech to nechte chvíli působit a potom to důkladně opláchněte vodou. Pivo dodává vlasům správnou strukturu a jojobový olej zase vlasům dodává zářivý lesk.

Pivo s octem

Pivo a jablečný ocet je bezvadná koupel na vlasy. Smíchejte půl deci vody, 2 lžičky jablečného octa, půl deci vlažného piva a 5 kapek esenciálního oleje z rozmarýnu. Vše dobře smíchejte a nalijte do rozprašovače a pak si to pečlivě nastříkejte na vlasy, aby tím byly všechny dobře promočené. Nechte působit a volně na vlasech zaschnout nejlépe přes noc. Ráno to pak v případě potřeby opláchněte chladnou vodou. Vlasy po této kůře budou silné a lesklé s mírným nádechem vůně z rozmarýnu.

Zdroj: článek Šampon z piva pro silné a lesklé vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.

Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potrav

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý deň,
poprosím Vás koľko mg purinov môže denne konzumovať človek s dnou?
Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď
S prianím pekného dňa J.Vargová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou přírodní látky, které se nacházejí ve všech buňkách těla a prakticky ve všech potravinách. U lidí jsou puriny metabolizovány na kyselinu močovou, která slouží jako antioxidant a pomáhá předcházet škodám způsobeným aktivními formami kyslíku. Nepřetržitý přísun kyseliny močové je důležitý pro ochranu lidských cév. Ovšem častý a vysoký příjem potravin bohatých na puriny však zvyšuje hladinu kyseliny močové v séru, což má za následek dnu a mohlo by být rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění, onemocnění ledvin a metabolický syndrom. Pro lidi trpící dnou se doporučuje denní příjem purinů v potravě nižší než 400 mg. Nejde však jen o puriny, ale je potřeba se soustředit i na další faktory ovlivňující metabolizmus, jako je pitný režim a zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny obsahující puriny

Birell při cukrovce

Pivo bez alkoholu Birell může být pro diabetiky dobrou volbou. Diabetikům může pomoci snížit obsah kalorií a alkoholu ve vypitém pivu přechodem na pivo s nízkým obsahem alkoholu bez výrazné újmy na chuti. Birell tak může být zdravý kompromis pro diabetiky milující pivo.

Na co si dát pozor při pití piva Birell při cukrovce? Na sacharidy, na cukry obsažené v daném nápoji Birell. Birell má ve své nabídce celkem 14 nápojů s příchutí podobnou skutečnému pivu, ale jen s nízkým obsahem alkoholu. Alkohol se v těchto nápojích vyskytuje v množství od 0,3 až po 0,5 % z celkového vypitého objemu. Klasické alkoholické pivo má obsah alkoholu 4 až 5 %. Sacharidy tyto nápoje obvykle obsahují v množství okolo 5 gramů na 100 ml. Právě množství 100 ml je optimální míra těchto piv na jeden drink. Další drink pak za hodinu. Větší objemy vypité naráz by mohly mít negativní dopady na cukr v krvi.

Birell podobný klasickému pivu

Birell s názvem Za Studena Chmelený je nealkoholické pivo, jež vyniká plnou chutí inspirovanou českými ležáky. Ta je dána použitím několika druhů sladů a výraznější příjemnou chmelovou hořkostí. Díky harmonickému sladění všech chutí je velmi dobře pitelný a láká k dalšímu doušku. Skvělý zážitek z napití piva Birell dotváří jedinečné chmelové aroma podpořené procesem studeného chmelení.

PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)

  • Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
  • Energie 96 kJ / 23 kcal;
  • Sacharidy 5,4 g;
    • z toho cukry 2,3 g;
  • Bílkoviny < 0,5 g;
  • Sůl 0 g.

Birell podobný pivu IPA

Birell Stylu IPA je nealkoholické pivo, jehož chuť je inspirována pivy stylu IPA. Je typický svou osvěžující chutí a náznakem citrusového aroma získaným díky studenému chmelení odrůdou chmele Citra.

PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)

  • Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
  • Energie 87 kJ / 21 kcal;
  • Sacharidy 5,0 g;
    • z toho cukry 2,4 g;
  • Bílkoviny < 0,5 g;
  • Sůl 0 g.

Birell podobný světlému pivu

Vylepšený Birell Světlý obsahuje vyšší podíl karamelového sladu pro plnější chuť, na konci vaření přidáváme chmel Sládek, který zajistí výraznější aroma, a nově využíváme procesu rmutování namísto infuze. Podtrženo sečteno, vylepšený Birell Světlý s chutí bohatší na chmel a slad oslní i ty nejzkušenější pivaře.

PRŮMĚRNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)

  • Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
  • Energie 87 kJ / 21 kcal;
  • Sacharidy 5 g;
    • z toho cukry 2,4 g;
  • Bílkoviny < 0,5 g;
  • Sůl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem PIVO PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Je lepší výčepní,nebo ležák.Piju jen na žízeň a trávení,1 k obědu a 1 k večeři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte dnu a chcete dál konzumovat dvě piva denně, tak volte raději pivo bez alkoholu. Alkoholické pivo konzumované dlouhodobě v pravidelných dávkách může být právě příčinou vzniku dny. Nejlepší je při onemocnění dnou nepít žádné pivo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna příznaky onemocnění

Nealkoholické pivo

Nealkoholické pivo je vyrobeno z ječného sladu, chmele a chmelových extraktů, přičemž tento nápoj neprochází destilací, a tudíž neobsahuje alkohol. Dále pivo obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou polyfenolové kyseliny a vitamíny, které jsou důležité při antioxidační obraně organismu. Na druhou stranu toto pivo obsahuje velké množství cukru.

Zdroj: článek Puriny v pivu

Poradna

V naší poradně s názvem PIVO PRI DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN.

Dobrý deň, mám zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi.. a som milovník piva (iný alkohol pijem sporadicky, ak je nejaká oslava). Viem, že pivo je absolútne nevhodné pri DNE, chcem sa ale spýtať, či mi to veľmi dvihne hladinu kys. močovej, ak si dám občas 1-2 10° pivá (príp. nealkoholické). Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I při dně si občas můžete dát jedno nebo dvě piva, ale v ten den musíte výrazně omezit příjem masa ve svých pokrmech. Pokud požijete pivo nebo jiný alkohol, musíte k tomu během dvou hodin vypít alespoň litr a půl čisté vody. A opravdu alkohol a pivo nejsou dobří společníci při dně. Alkoholické nápoje se tváří jako přítel, který vám zvedne náladu, ale jakmile se hodně spřátelíte, promění se na svini první třídy, která vás sejme ukrutnými bolestmi v podobě záchvatu dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kuskus obsah purinů

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem NORMÁLNÍ PŘÍJEM PURINŮ ZA DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adam Ch..

Dobrý den, chci se zeptat, byl jsem pivař. Pak mi obvodačka zjistila zvysenou kys.močovou. Piju ted Birell, patri mezi nevhodné potraviny (kvůli kvasnic) ? Předem děkuji za odpověď. Adam Ch.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Birell je skvělý nápoj, protože neobsahuje tolik alkoholu, jako běžné pivo. Při dně ho ale i tak raději nepijte, pokud to s léčbou myslíte vážně. Nealkoholické pivo je při dně nevhodné díky tomu, že obsahuje výtažek z obilí, který po vypití v těle zvýší množství kyseliny močové. Svůj příjem tekutin byste měl postavit především na čisté vodě bez bublin, které byste měl vypít 2 až 3 litry každý den. Pití piva je jednou z nejčastějších příčin vzniku dny, takže je logické, že se nesmí dále konzumovat, pokud má být dna pod kontrolou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Normální příjem purinů za den

Puriny v potravinách

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Nealkoholické pivo

Různé značky nabízejí nealkoholické a nízkoalkoholické verze oblíbených pivních stylů, jako jsou ležáky i výčepní piva. Tato piva poskytují chuť a pocit v ústech tradičního piva a mají podobný proces vaření s přísadami, jako je sladový ječmen, chmel, kvasnice a voda.

Během výrobního procesu však pivovarníci používají techniky k odstranění nebo omezení obsahu alkoholu. Tyto metody zahrnují včasné zastavení fermentačního procesu, použití speciálních kmenů kvasinek, které produkují méně alkoholu, a použití procesu zvaného vakuová destilace k odstranění alkoholu po fermentaci.

Výsledkem je rozmanitá nabídka nealkoholických piv, která uspokojí celou řadu chutí a preferencí. Od světlých ležáků a výrazných plzeňských až po chmelové IPA a bohaté stouty, existuje nealkoholické pivo, které uspokojí téměř každý mlsný jazýček.

Zdroj: článek Cipralex a alkohol

Jak správně konzumovat maso při dně

Puriny samy o sobě nejsou problém – puriny jsou produkovány přirozeně v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém je v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna, případně záchvat dny.

Máte-li výše uvedené potíže, měli byste držet dietu chudou na puriny, tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů, jedná se především o alkohol a nasycené tuky.

Nízkopurinová dieta je vhodná pro každého, kdo:

  • potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi;
  • trpí ledvinovými kameny;
  • má náběh nebo už onemocněl dnou.

Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Ta podporuje trávení a snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Odborníci doporučují 8 a více sklenic vody denně.

Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Důležité je omezit potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy a vyřadit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.

K nejběžnějším zdrojům purinů patří maso z mladých zvířat, zvěřina, smažená a grilovaná masa, uzeniny, masové polévky a vývary, vnitřnosti, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, celozrnné výrobky a alkohol.

Ze zeleniny má vyšší obsah purinů špenát, kapusta, houby, rebarbora, česnek, křen a chřest, ale jsou i studie, které zpochybňují, že by běžná konzumace zeleniny skutečně významně zvyšovala riziko vzniku dny.

Nejznámější příčinou zvýšení kyseliny močové je nadměrná konzumace masa. Puriny, které jsou v mase obsaženy, se vyplavují do vody, a proto je u masa důležitá jeho úprava. Nejméně riskantní je maso vařené ve větším množství vody, kterou nekonzumujeme.

Zdroj: článek Krůtí maso a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku BRÁT MILURIT PO ZÁCHVATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Manželka je ráda že si nemužu dát pivo prý nelze tělo ošálet.Po záchvatu a tvrdý měsíční dietě,která se skládala z mrkve jako králík a jogurtu,jsem dostal chut na nějaký alkohol,beztak za měsíc musí nějaký ty puriny zmiznout.Napadla mě vodka s džusem i když tvrdý jsem nikdy neholdoval,prý nemá puriny.dopadlo to dobře.Dieta pokračuje dál,milurit jsem ještě nenasadil,ani nevim po jaký době ho mužu nasadit od skončení záchvatu.Je mi fajn normálka chodim a za další týden 7 plzní prý je ok nejlepší Buch.Ráno chladim už palec.Za 3 dny zase dobrý .Mozek mi napovídá,dáme vodku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamilbrousek8@gmail.com.

Ano to je správný názor, ale pravda je jinde. Vůbec se nesmí alkohol. Kdo má dnu nemusí do protialkoholní léčebny. Bolest ho vždy vyléčí. Chce to pevný nervy a do hospody se chodit vysmívat těm co pijí pivo, víno, vodku atd. Do sebe cpou jak to de.

Zdroj: příběh Brát milurit po záchvatu

Jaké pivo na vlasy

Při experimentování s pivem na vlasech se doporučuje používat tradiční vařené pivo z chmele. Při výběru byste měli upřednostnit výrobky, kde jsou maximalizovány živiny a minimalizovány chemikálie a konzervanty. Například i nealkoholické pivo je na vlasy vhodné, protože neobsahuje alkohol, který vlasy příliš odmašťuje. O tom, které pivo u vás nejlépe účinkuje, můžete napsat v komentářích. Podělte se o své zkušenosti s touto pivní domácí péčí.

Zdroj: článek Šampon z piva pro silné a lesklé vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.

Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna co jíst Omega 3 ???

Co má nízký obsah purinů

NEJNIŽŠÍ PURINY = 100 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • mandle, sladké 37; 15,7
  • jablko 14; 60,1
  • meruňka 73; 71,6
  • artyčok 78; 834,6
  • chřest 23; 310,9
  • lilek 21; 290
  • avokádo 19; 20,9
  • bambusové výhonky 29; 402,1
  • banán 57; 152,4
  • ječmen bez slupky, celé zrno 96; 71,1
  • fazolové klíčky, sója 80; 378,3
  • fazole, francouzské (fazole, haricot) 37; 266,9
  • fazole, sušené 45; 39,4
  • hovězí maso, konzervované 57; 96,5
  • pivo, bez alkoholu 8.1; 75,4
  • pivo, plzeňské pivo 13; 75,2
  • pivo, světlé, lehké 14; 86
  • červená řepa 19; 108,5
  • borůvky 22; 143,7
  • telecí mozek 92; 203,1
  • pšeničný chléb nebo bílý chléb 14; 13,9
  • brokolice 81; 691,6
  • růžičková kapusta 69; 456
  • zelí červené 32; 350,2
  • kadeřávek 37; 342,6
  • zelí bílé 22; 210,3
  • mrkev 17; 155,9
  • květák 51; 537,9
  • náhrada kaviáru 18; 37,8
  • celer 30; 390,6
  • sýr, brie 7.1; 5
  • sýr, sýr cheddar/cheshire, obsah tuku 50 % 6; 4,3
  • sýr, chata 9,4; 22
  • sýr, eidam, obsah tuku 30 % v sušině 7,1; 6,8
  • sýr, eidam, 40% obsah tuku v sušině 7,1; 5,4
  • sýr, eidam, obsah tuku 45 % v sušině 7,1; 4,8
  • sýr, limburger, 20% obsahu tuku v sušině 32; 41,7
  • třešeň morello 17; 75,5
  • třešeň sladká 7,1; 64,2
  • čekanka 12; 171,8
  • čínské zelí 21; 412,4
  • pažitka 67; 581,2
  • kakaový prášek, částečně odstraněný olej 71; 49,7
  • kukuřice sladká 52; 140,9
  • raci 60; 220,3
  • řeřicha 28; 200,8
  • křupavý chléb 60; 44,9
  • houby lišky 17; 114,2
  • brazilské ořechy 23; 8,3
  • lískové ořechy 37; 13,9
  • arašídy 79; 33,8
  • oves, celé zrno bez plev 94; 63,6
  • olivový, zelený, marinovaný 29; 51,1
  • cibule 13; 112,4
  • pomeranč 19; 105,9
  • hovězí mozek 75; 140,7
  • ústřice 90; 322,6
  • hlíva ústřičná 50; 1054,6
  • petržel, list 57; 266,2
  • vaječné těstoviny – nudle, makarony, špagety 40; 26,6
  • zelený hrách, lusk a semeno 84; 245,7
  • hrách – semeno, suché 95; 82,7
  • broskev 21; 119,6
  • hruška 12; 51,5
  • paprika zelená 55; 681
  • vepřový mozek 83; 161,71
  • ananas 19; 81,4
  • platýs velký 93; 257,6
  • švestky 24; 116,8
  • švestky sušené 64; 67,9
  • brambory 16; 53,6
  • brambory vařené ve slupce 18; 60,3
  • pudink kakaový 55; 42,8
  • dýně 44; 422
  • kdoule 30; 185
  • ředkvičky 15; 234,3
  • ředkev 13; 210,6
  • maliny 18; 126,3
  • rebarbora 12; 212,6
  • rohlík chlebový 21; 18,2
  • žito, celé zrno 51; 63
  • kysané zelí, odkapané 16; 224,7
  • klobása „bierschincken“ 85; 117,3
  • klobása „fleischwurst“ 78; 66,8
  • mortadella 96; 67,4
  • klobása „munich weisswurst“ 73; 65,7
  • klobása vídeňská 78; 65,7
  • párky z&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.

Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.

Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Pivo na vlasy

I když je sporné, zda kukuřice, rýže, nebo pšeničný protein v pivu může skutečně proniknout do vlasů a vytvořit zde zpevňující film, tak není pochyb o tom, že po pivu vlasy vypadají hustší. Právě tento volumizující účinek může být přičítán proteinům zanechaných na vlasovém vláknu, ale patrně také bude souviset, že vlasy mírně nabobtnají po nanesení piva. Díky bobtnání vlasů po pivní masce, je proto pivo ideální právě pro jemné vlasy.
Pivo jako péče na vlasy je i levná alternativa domácí péče, ve srovnání s komerčně prodávanými volumizéry – zahušťovací tonika, která jsou dostupná na trhu za pěti násobné ceny, než je lahev piva. Použijete li pivo na vlasy, tak zabije dvě mouchy jednou ranou. Jednak pivem přidáte svým vlasům na objemu a k tomu ještě současně potáhnete kutikuly se zářivým leskem. Je to díky tomu, že pivo dodá vlasům kromě vitamínů B i proteiny pocházející ze sladu a chmele, které opraví poškozené vlasy a posílí celkovou strukturu vlasu. Mezitím, maltóza a sacharóza, což jsou cukry v pivě, utáhnou vlasové kutikuly pro zvýšení lesku vlasů.

Zdroj: článek Šampon z piva pro silné a lesklé vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Ulčová.

Dobrý den, potřebovala bych vědět kolik purinů na 100g obsahuje fazole adzuki a kolik černá čočka beluga. děkuji. Věra Ulčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

100 gramů fazole adzuki obsahuje 78 mg purinů a vyprodukuje 91 mg kyseliny močové. Fazole adzuki je druh fazolí s vyšším množstvím purinů oproti klasickým fazolím, které mají jen 36 mg purinů na 100 g.
Černá čočka, také známá jako čočka Beluga, je druh malé černé čočky, která připomíná kaviár. Běžně se používá ve středomořské a indické kuchyni a je známá pro svou zemitou chuť a pevnou texturu. Černá čočka je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a folátu, ale má také vysoký obsah purinů.
Je dobré vědět, že většina obilovin, fazolí a sójových produktů obsahuje méně než 50 mg/100 g purinů. Jen sušená sója obsahuje vyšší množství purinů než jiné boby, a to 172,5 mg/100 g, ačkoli surová sója (zelená sója) má mnohem nižší množství, jen 47,9 mg/100 g. Výrobky ze sójových bobů včetně tofu a sójového mléka obsahují méně než 50 mg/100 g purinů.
I když černá čočka i fazole adzuki obsahují vyšší množství purinů, tak je přesto vhodné je konzumovat i při dně. Bylo prokázáno, že puriny rostlinného původu nemají na dnu takový vliv jako puriny z masa. Čočka i fazole svým obsahem bílkovin plně nahradí maso a pomohou nemocným dnou udržet vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny tabulka

Pivo - tekutá strava pro vaše vlasy

Většina známých vlasových přípravků dává sice vašim vlasům lesk a sílu, kterou potřebujete, ale každodenní používání těchto přípravků zanechává zbytkové usazeniny na vlasech. Vyhoďte takové produkty a používejte jen ty dobré. Doporučuje se jednou za dva týdny vlasy opláchnout kyselým přípravkem (například jablečným octem), který povede ke zdravým vlasovým folikulům. Jako „kyselý oplach“ však může být použito i pivo, které vyhladí vlasové folikuly a zvýší lesk vašich vlasů.

Otevřete pivo a nalijte ho do vlasů, poté můžete vlasy jemně masírovat, ale po masáži musí být pivo důkladně opláchnuto studenou vodou, protože má svou typickou vůni, kterou byste asi neradi na sobě měli před důležitou schůzkou nebo událostí.

Zdroj: článek Majonéza a pivo v péči o vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žlutá stolice u dospělého

Warfarin a pivo

Při léčbě warfarinem je povoleno obecně vypít 0,5 l piva za den. Větší množství zvyšuje účinek warfarinu a riziko krvácení. A pozor, jedno 12° pivo má energetickou hodnotu 990 kJ, čemuž odpovídají například 2 krajíce chleba po 50 g.

Nealkoholické pivo neobsahuje žádný vitamin K a mizivé množství alkoholu, neovlivňuje tudíž léčbu warfarinem.

Zdroj: článek Warfarin a alkohol následky

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.

Zdroj: článek Jak snížit kyselinu močovou

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


když je z člověka cítit aceton
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
odstraneni xantelasma
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.