Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NECHUTENSTVÍ K JÍDLU

OBSAH

Jak zvýšit chuť k jídlu

V případě nechutenství si můžete pomoci i tím, že do svého jídelníčku zařadíte jídla, která chuť k jídlu povzbuzují a podporují. Může jít třeba o kyselé mléko, jogurt, žaludeční čaje.

Potraviny, které povzbuzují chuť k jídlu:

  • pomeranče – stimulují produkci trávicích enzymů, zlepšují trávení a podporují apetit;
  • grepy – tonizují žaludek a zvyšují chuť k jídlu;
  • jablka – podporují produkci enzymu pepsinu v žaludku, který se podílí na štěpení bílkovin;
  • česnek – podporuje trávení a chuť k jídlu.

Zdroj: Chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi RIMADYL TABLETY PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Když se vyskytnout nežádoucí reakce -nechutenstvi a vysadíme lék, vrátí se pes a jeho chuť do stavu před užíváním? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rimadyl tablety pro psy

Nechutenství

Nechutenství (lat. anorexia) je symptom, při kterém člověk nebo zvíře odmítá přijímat potravu. Většinou úzce souvisí s nevolností. Jedná se o nespecifický symptom běžný pro řadu nemocí. U lidí, vzácněji u zvířat, může mít psychickou příčinu. V této souvislosti je známa takzvaná mentální anorexie u žen.

Snížená chuť k jídlunechutenství mohou být průvodním jevem řady různých onemocnění. Nechutenství může signalizovat onemocnění trávicího traktu, ale i jiných orgánů. Často provází onemocnění mozku, časté je u úrazů hlavy, celiakie, cystické fibrózy a nádorových onemocnění. Nechutenství také nezřídka doprovází anemii, chudokrevnost z nedostatku železa. Ztráta chuti k jídlu může být vedlejším příznakem užívání některých léků a při déletrvajících potížích je třeba obrátit se na lékaře, který vyloučí závažnější příčinu.

Zdroj: Chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi APAURIN DEXAMET METANOL - INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Fořtová.

Po 10 infuzích , veliká únava , nevím co s tím ,tlak 111/76 prosím o radu. Únava trvá již pět dní .předem děkuji Fořtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel BOHUMILA.

Velká únava , nechutenstvi , přetrvávající bolesti bederní páteři a nohou ,slabost .

Zdroj: diskuze Apaurin dexamet metanol - infuze

Přibírání na váze

Jedním z příznaků deprese je nechutenství a úbytek na váze, takže při zlepšení stavu se chuť k jídlu vrátí a váha jde nahoru. Citalec je moderní antidepresivum s minimem nežádoucích účinků v porovnání se staršími typy antidepresiv.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi WWW.ČÍM ZVÝŠIT CHUŤ K JÍDLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Řezníková.

Manžel má rakovinu prostaty. Chodil na chemoterapii a teď mu dávají radioaktivní
injekce, protože má poškozené i kosti.
Byl nemocný s chřipkou, ale tři dny co snědl to zvrátil. Zhubl o čtyři kila a nemá
vůbec potřebu jíst.
Nevím co mu uvařit a nebo podat, aby měl chuť k jídlu.
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Www.čím zvýšit chuť k jídlu

Trávení a chuť k jídlu

Nechutenství je jedním z nejčastějších příznaků onemocnění jater. Snížená chuť k jídlu vede ke ztrátě hmotnosti a nesprávný metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin může zkomplikovat situaci. K nechutenství vede i anémie zapříčiněná nesprávnou výživou nebo onemocněním hepatocytů (jaterních buněk). Anémie se projevuje také zvracením, nevolností nebo průjmy. Někdy se ve zvratcích může objevit krev, zejména v případě žaludečních vředů. Zvýšený výskyt vředů pochází z komplexní interakce histaminu, dusíku, žlučové kyseliny, gastrinu, portální hypertenze a změněné sliznice žaludku.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Beru Furolin pátý den, je to peklo, bolest hlavy, žaludeční problémy, malatnost, nechutenství...... pořád čekám, že to odezní, ale už na to zítra kašlu. První ATB na které mám takovou reakci.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Kardamom v medicíně

Semena kardamomu používá například tradiční čínská medicína, kde je přidáván k bylinám, které jsou tonizující a těžko stravitelné – kardamom totiž zlepšuje trávení a pomáhá s regulací zažívání. Dále jej tato medicína využívá pro zmírnění nepříjemných stavů v těhotenství, jako jsou:

  • zvracení;
  • bolesti břicha;
  • nechuť k jídlu;
  • průjem;
  • ranní nevolnost.

Využití kardamomu v ájurvédské medicíně je podobné jako v čínské. Užívá se zde na podporu trávení, ke zmírnění zažívacích potíží, při nevolnosti, zvracení a zmírňuje koliku. Také léčí nechutenství, nervové poruchy a obecně vede k lepší náladě. Doporučuje se žvýkání kardamomu, protože zlepšuje dech.

Zdroj: Léčivé účinky kardamomu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Dobrý den, také beru Furolin už přes měsíc. Ze začátku jsem se cca 1 za týden poblila jinak dobrý, ale teď posledních 14 dní je to horší a horší. Skončila jsem na pohotovosti a stejně mi Furolin nechali. Zvracela jsem 8x denně 2 dny, nechutenství, zimnice, pak zase vedro, teplota nejvíc 37,7. V nemocnici mě zavodnili a pak se to na 10 dní sklidnilo, furolin jsem brala pořád, protože jsem nevěděla, že je to z něj. A tento týden zase zvracení, zimnice, nechutenství. Už ho brát nebudu i kdyby se doktor zlobil. Budu psát na Státní ústav pro kontrolu léčiv
Šrobárova 48
100 41 Praha 10
tel.: +420 272 185 111
fax: + 420 271 732 377
e-mail: posta@sukl.cz

V diskuzi to má každá, tak ať tento lek prekontroluji. Napište tam také. Děkuji L.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Příznaky

Příznaky psychosomatických onemocnění jsou varovnými signály těla, které nám mají říci, že je třeba něco změnit, něco napravit. Příznaky psychosomatických onemocnění jsou velmi pestré. Nejčastější psychosomatické projevy jsou:

  • chronické bolesti (hlavy, břicha, zad či kloubů)
  • chronická únava
  • brnění končetin nebo v obličeji
  • gynekologické obtíže (například silný premenstruační syndrom)
  • kožní problémy a ekzémy
  • astma
  • vředová choroba žaludku
  • vysoký krevní tlak, bušení u srdce, nepravidelnost srdečního rytmu
  • píchání na hrudi a dušnost
  • nespavost
  • ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba
  • bušení srdce, píchání na hrudi, dušnost
  • nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu
  • zažívací obtíže (průjem, zvracení, žaludek na vodě)
  • jiná onemocnění, která se vrací

Zdroj: Psychosomatická deprese

Poradna

V naší poradně s názvem PANGAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobryden mel bych dotaz jak hodne se da na pivních kvasnicich pribrat dekuji za odpoved Tomáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tablety pivních kvasnic pouze podporují chuť k jídlu. Takže po těchto tabletách nepřiberete. Přiberete po jídle, na které díky nim budete mít větší chuť. Dalším prostředkem na podporu chuti k jídlu je například sušený kořen pampelišky. Důležité pro nabírání je dostatečně bohatý jídelníček na bílkoviny a sacharidy. Bílkoviny je třeba jist i před spaním, protože tělo roste - nabírá, když spíme.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pangamin

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Pravdou je, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Právě umírněnost v jídle je opravdu klíčem ke štíhlé postavě. Mluvíme-li o potravinách, které potlačují hlad, tak hovoříme o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Potraviny potlačující chuť k jídlu, mají vysoký obsah vlákniny a některý druh škrobu. Zejména vláknina umožní cítit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, jenže tyto potraviny jsou dost často přehlíženy. Proto, hledáte-li potraviny, které potlačují chuť k jídlu, tak byste měli vybírat brambory, fazole, čočku, hrách a listovou zeleninu.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem TLOUSTNUTÍ PO VITAMÍNECH ŘADY B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Zdravím, díky za odpovd. Na tom mag.citrate, je napsaný., že obsahuje vit. B6 a B12. Proto jsem ty vitamíny zmiňovala.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teď je to jasné.
Vitamin B6 působí jako mírné diuretikum (odvodnění organismu), které se vyplavuje ledvinami a pomáhá vám zhubnout. Vitamín B6 pomáhá tělu přeměňovat glykogen na glukózu efektivněji, což vám dává více energie, aniž byste musela jíst více sacharidů. Tímto efektem de facto mírně potlačuje chuť k jídlu.
U vitamínu B12 studie ukazují, že jeho nedostatek může někdy vést ke ztrátě chuti k jídlu. Pokud užíváte doplněk B12 k doplnění tohoto deficitu, tak můžete přechodně na začátku léčby zaznamenat zvýšení chuti k jídlu, ale jen do obnovení normální hladiny. Obecně platí, že užívání B12 by nemělo zvyšovat ani snižovat chuť k jídlu a ani vést k nárůstu tělesné hmotnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Extrakt ze šafránu na potlačení hladu

Pokud se snažíme o potlačení hladu přírodní cestou, tak se nevyhneme doplňkům stravy. Doplněk stravy není zrovna jídlo nebo potravina, ale může se i tak jednat o opravdu efektivní potlačení chuti k jídlu. Účinný doplněk stravy je šafránový extrakt, který ovládá hlad jinak a efektivněji, než většina potravin, které potlačují chuť k jídlu. Ukazuje se, že stejné vlastnosti, které u některých lidí dělají šafrán účinným prostředkem při boji s depresí, můžou být zároveň i dobrým způsobem, jak pomoci emocionálním jedlíkům k bezpečnému hubnutí.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dowry den,

pred Furolinem by chtela varovat. Mela jsem ho cca 2 roky zpatky na zanet mechyre a doposud si vzpominam s husi kuzi. Na treti den užívání u mne se objevila nahla a silna bolest v leve noze za kolenem. Nekolik dni nemohla jsem se posadit na bobek, noha otekavala, citila jsem ji pri chuzi a při kazde pozici bez pohybu. Měla jsem pocit, ze mám zanet slachy. Ihned jsem kontaktovala doktorku, ta řekla, ze s Furolinem to nemá nic spolecneho a ze mám vybrat baleni.
Tu nohu jsem dávala dohromady skoro rok, mela rentgen, ultrazvuk, ortopeda. Nic se neprokázalo. Bolest nebyla již taková, ale nohu jsem cítila pořad a byla jakoby nefunkcni. Naposledy jsem měla asi 15 cvičeni u fyzioterapeuta+různé toky, až poté mne se ulevilo.
Tady narazila jsem se na diskuzi, tak píšu svoji negativní zkušenost a si myslím, ze je to nebezpečný lék a nechápu proč doktory ho předepisují , když ma tolik negativních ohlasu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Janečková.

Furolin beru 3 den po celou dobu návaly na zvracení,nechutenství,zimnice,urputné bolesti hlavy - ještě jsem takové neměla.I když potíže ustupuji,jsem slaba. Vedlejší účinky jsou
stále.Je to normální??? Prosím o odpověď. Janečkovà

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Nejlepší jídlo proti hladu je bramborový salát

Škrob, který je obsažen v bramborách, potlačuje chuť k jídlu. V bramborech je obsažen přírodní rezistentní škrob, který má podobné účinky jako vláknina. Brambory pomohou cítit se sytě, hlavně vařené a pak ochlazené. Jako neúčinnější, nikoliv nejzdravější, jídlo, které potlačuje hlad, by se dal označit bramborový salát.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN TABLETY ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Stejne priznaky jako devcata v komentarich nevolno, nechutenstvi, zavratě. Pouze po doušcich jsem pila colu dva dny lezela zeslabla, po vysazeni tablet se konecne po trech dnech trochu najedla, zajima me proc takova reakce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna fleglova.

Dobry den byl mi předepsan furolin necitim se po něm dobře jsem zeslabla nemam chut k jidlu pry se ma uživat tyden ja zžila 10tablet mohu sama vysadit a ukončit nebo mi muže byt předepsan jiny beru na zanět močovych cest .Děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Furolin tablety antibiotika

Glukopur dávkování

Jako rychlý zdroj energie se Glukopur dávkuje v množství 80-100 g na den. Při nechutenství se doporučuje podávat Glukopur po dobu 10-14 dní, nejlépe ráno na lačno v celkové denní dávce 100 g na 500 ml oblíbeného čaje.
 

Domácí dávkování

  • 1 rovná lžička glukpuru= 3 g, 
  • 1 rovná polévková lžíce glukopuru = 12 g.

 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vostrá.

Dobrý den ?
starám se o tetu,která užívá warfarin.Co ji mám dávat k jídlu? Má k němu dobrý vztah.Ale má problémy ,nevychází ji dobře qvik.Má 2.1.1.6,23.1.1.9,20.2.1.8,30.3.1.2.Je poslaná na interní vyšetření.Zajímá mě co ji mám vařit a vůbec připravovat k jídlu aby se to srovnalo.Jaké smí čaje ,nebo pít pouze vodu.Co zelenina ovoce?
Děkuji moc za odpověĎ.Tetě je 69 roků.Užívá léky na štítnou žlázu Euhtyrox 50mikro. na tlak prestanceneo combi 5 mg/1,25 a warfarin
S pozdravem J.Vostrá neteř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro správnou funkci léku Warfarin je nezbytné, aby každý den teta přijala stravu s obsahem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Ne více, ale ani ne méně - každý den stejně. Obvyklá česká strava založená na mase, omáčce a přílohách z mouky (těstoviny, knedlíky) nebo rýže je chudá na vitamín K a jedno takové jídlo obsahuje do 10 mikrogramů vitamínu K. Vitamín K se tedy musí navíc doplňovat prostřednictvím zeleniny. Nejvíce vitamínu K obsahují zelí, kapusta, ledový salát, brokolice, chřest, jarní cibulky a okurky. Například tři listy zelí, kapusty nebo salátu obsahují 90 mikrogramů vitamínu K a hodí se tehdy, když víte, že ten den nebyla strava bohatá na zeleninu, tak to s tím lze rychle doplnit. Aby však byla strava zábavná a přesto obsahovala potřebné množství vitamínu K, tak zde máme připravené jídelníčky. Můžete je vidět tady:

- Jídelníček při Warfarinu: www.warfarin-dieta.c…
- Jídelníček na týden: www.warfarin-dieta.c…
- Jaký čaj se smí při Warfarinu: www.warfarin-dieta.c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Extrakt ze šafránu cena

Tady je vidět, kde se dá koupit nejlevněji šafrán v tabletách extrakt ze šafránu cena.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Jak šafránový extrakt funguje

Šafrán zvyšuje hladinu serotoninu, který pomáhá člověku cítit se lépe a méně jíst, tedy pokud má tato osoba tendenci jíst, hlavně když je vystresovaná nebo v depresi. Je to zcela přirozené, hlavně bezpečné, ne jako jiné doplňky stravy nebo dokonce léky, které potlačují chuť k jídlu. Samotný šafránový extrakt není ideální způsob na hubnutí, ale může výrazně pomoci, když se zkombinuje s pravidelným cvičením a správnou hubnoucí dietou.

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Průběh onemocnění

Onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou nebo horečkou. Onemocnění se nevyhýbá ani kojencům a batolatům, ty mohou mít horečku až 40 °C. Dalšími příznaky je změna chování dítěte, ale i dospělého, únava, rozmrzelost, bolestivé polykání, zduřelý čípek, zduřelé mízní uzliny na krku, nechutenství, rýma, kašel, chrapot, může se přidat i bolest břicha.

Zde můžete vidět, jak vypadá zduřelý čípek v krku.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Účinky Obezinu

Revoluční výživový doplněk Obezin způsobuje snížení chuti k jídlu a tím podporuje proces hubnutí. Tobolka se během 30 minut po požití rozpustí v žaludku a stonásobně zvětší svůj objem, čímž vytvoří gelovou substanci. Žaludek vysílá do mozku signál, pokud je sytý. Po konzumaci jídla je gelová substance smíchána s jídlem a dochází ke zpomalení procesu trávení. Užívání přípravku Obezin se doporučuje osobám držícím redukční dietu. Díky svým unikátním účinkům pomáhá lidem se snížením chuti k jídlu a eliminuje pocit hladu, protože dojde k zaplnění žaludku. Obezin má vynikající detoxikační účinky, což je při dietě žádoucí.

Zdroj: Obezin na hubnutí

Tablety na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamín, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Pangamin podporuje chuť k jídlu

Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

Zdroj: Tabletky na přibírání


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP