Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEDOSTATEK PROGESTERONU

OBSAH

Progesteron v těhotenství

Progesteron udržuje těhotenství a vyskytuje se v druhé fázi cyklu po ovulaci, ale přímo k otěhotnění nepomáhá. Nízká hladina progesteronu brání uhnízdění vajíčka. Vysoká hladina progesteronu v závěru ovulace zabrání dozrávání dalšího vajíčka. Pokud chce žena otěhotnět, může užívat progesteron až na konci folikulární fáze, to je od 14. dne cyklu.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Utrogestan

Příznaky nedostatku

Progesteron se tvoří mimo jiné ve žlutém tělísku, zvýšené FSH je odrazem snížené produkce progesteronu. FSH je folikuly stimulující hormon. Fyziologická množství progesteronu jsou nutná, aby estrogen mohl pracovat správně. Na začátku menopauzy jsou ženské návaly horka nejčastěji způsobeny právě nedostatkem progesteronu, s čímž je spojen i nedostatek estrogenu. Nedostatek progesteronu vede i k tomu, že estrogen není efektivní.

Pojmem luteální insuficience se označuje nedostatečnost žlutého tělíska. Jedná se de facto o zkrácení druhé fáze menstruačního cyklu. Příčinou může být narušená folikulogeneze, to je zrání folikulů, a tím pádem vznik vadného žlutého tělíska, které produkuje nedostatek progesteronu nutného k vytvoření a udržení kvalitní děložní sliznice potřebné k uhnízdění oplozeného vajíčka. Klinicky se luteální insuficience většinou projeví premenstruačním „špiněním“ nebo zkrácením menstruačního cyklu. Pokud je luteální insuficience chronická, může být příčinou neplodnosti nebo opakovaného potrácení v raném stadiu těhotenství. „Fyziologicky“ se může objevit v prvním cyklu po ukončení kombinované hormonální antikoncepce nebo v prvním cyklu po potratu. Luteální fázi cyklu lze prodloužit podáním hormonů – progesteronu.

Estrogenová převaha poklesem progesteronu se nevyskytuje jenom u žen v období klimaktéria, ale nacházíme ji čím dál tím víc i u mladších žen v reprodukčních letech, u mužů i dětí.

Léčebný program na úpravu hormonální rovnováhy by měl být vysoce individuální a sestavený zkušeným naturopatem, který zajistí, aby pacientce byla předepsaná pro ni specifická množství, kombinace a terapeutická kvalita přírodních doplňků, a aby nedošlo k jejich vzájemné interakci nebo interakci s dalšími léky, které pacientka užívá.

Pokud přirozený progesteron chybí, pak estrogen v těle převládá. Nečastější příznaky a rizika dominance estrogenu jsou:

  • nepravidelná menstruace
  • silná menstruace
  • PMS, premenstruační syndrom
  • endometrióza a fibroidy dělohy
  • zvýšená citlivost prsou
  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • poporodní deprese

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽIT LIBIDO U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Knejpová.

Zdravím,
potřebuji pomoc.Partner o sex nestojí,já ano,on moc pracuje,já vůbec,mám invalidku.Opustit ho nechci a masturbovat také ne.Potřebuji se zbavit chuťi na sex.Poraďte,prosím,nějaké medikamenty?
Děkuji Knejpová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na snížení chuti na sex u žen se nejčastěji používá aplikace progesteronu a to buď injekčně a nebo pomocí implatnátu, ze kterého se hormon postupně uvolňuje. Nejlepší cesta, jak bezpečně snížit svojí chuť na sex bude porada se svým gynekologem, který pro vás vybere nejbezpečnější způsob.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížit libido u ženy

Progesteron v potravinách

Menší množství přírodního progesteronu najdeme i v potravinách, jako jsou brambory, rýže, pšenice, kvasnice, kapusta.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, také děkuji za Vaši reakci na dotaz dámy výše uvedené na Mirenu a Levonogestrel. Je to sajrajt. Mám dva měsíce vyzazeno a tělo zatím ještě spí. Hormonální hladiny estrogen-progestron jsou nadále rozhozené v neprospěch progesteronu. Tak doufám, že do půl roku se tělo začne dávat do pořádku.

Zdroj: diskuze Mirena

Injekce s progesteronem

AGOLUTIN INJ 5X2ML/60MG: Léčivou látkou tohoto přípravku je progesteronum 30 mg v 1 ml olejového roztoku. Pomocnými látkami jsou benzylalkohol, benzyl-benzoát, olej na injekci. AGOLUTIN je hormonální přípravek, který obsahuje léčivou látku progesteron. Progesteron je přirozený hormon s důležitými fyziologickými funkcemi. AGOLUTIN se používá při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, při nedostatečné funkci menstruačního cyklu nebo při dysfunkčním děložním krvácení. V těhotenství pak při nedostatečné produkci progesteronu, k udržení těhotenství v případě opakovaného, respektive hrozícího potratu. Dále se používá při premenstruačním syndromu. Diagnosticky se využívá na progesteronový test při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, k vyvolání krvácení a rychlého odloučení děložní sliznice.

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Jak zvýšit hladinu progesteronu

  • rakytníkový olej – prospěšný nejen pro ženy v menopauze
  • brutnákový olej – vhodný mimo jiné i na nepříjemné přechodové potíže
  • extrakt ze sojových klíčků
  • drmek neboli mnišský pepř (plod) – působí jako některé ženské hormony (stabilizace hladiny hormonů, návaly) – obsahuje hormonálně účinné látky
  • kontryhel – je to ženská bylinka, která je použitelná v kterémkoliv věku ženy a u menopauzy pomáhá s problémy (vhodná k užívání ještě před menopauzou jako prevence)

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Progesteron a akné

Hormonální akné může být vyvolána za určitých podmínek spojených s náhlými změnami v hormonálním stavu. Například akné během těhotenství nebo akné po potratu, protože gynekologie a akné u žen jsou vzájemně propojeny. Někdy vyvolávají akné hormonální poruchy vaječníků nebo štítné žlázy. Akné v těhotenství je poměrně běžný jev, protože probíhají hormonální změny, a to zvýšení hladiny progesteronu. Akné může přetrvávat po porodu i v době kojení, protože během tohoto období se hormonální rovnováha liší od té obvyklé.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak poznat nedostatek selenu

Naopak nedostatek selenu se může objevit u lidí s nevyváženou stravou, jako jsou například vegetariáni. Nedostatek selenu se odrazí na fungování orgánů. Například nedostatečné množství selenu v těle může způsobit kardiovaskulární problémy, vyvolat infarkt myokardurůzná cévní onemocnění. Také může způsobit poškození svalů. Nedostatečné množství selenu ve stravě těhotných žen se výrazně podílí i na problémovém vývoji plodu. Nedostatek tohoto prvku se pozná absorpční spektrofotometrií, případně i vyšetřováním hladiny prvku v séru. Nedostatek selenu se u člověka může projevit oslabením imunity, svalovou ztuhlostí, slabostí, ztrátou vlasového pigmentu, slábnutím kůže a nehtů.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šilhová.

Děkuji za odpověď. Ráda bych věděla z čeho tato houbová nákaza vzniká. Nerada bych o túje přišla. Jsou krásné, zelené, ale nesmí se rozhrnout větvičky. Je to všude. Ten útvar se obtáčí kolem větvičky, má krásnou medovou barvu i strukturu. Nikdo z mého okolí se s tím ještě nesetkal. Děkuji za ochotu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jestli se podaří vyléčení pomocí Kuprikolu, tak příčinou bývá nedostatek průvanu v koruně i kolem stromků.

Zdroj: diskuze Choroby tújí

Pocit nedostatku soli

Sůl je pro lidský organismus nezbytná a její nedostatek tělu také neprospívá. Nedostatek soli v dnešní době je však něčím spíše výjimečným. Našemu tělu spíše škodí přebytek soli. Pokud tělo začne pociťovat nedostatek sodíku, který je v soli obsažen, může to vést až k dehydrataci. Tyto projevy hrozí především při delších průjmech nebo zvracení. Obzvláště v letních měsících, kdy dochází k nadměrnému pocení, je třeba doplňovat jak zásoby vody, tak i soli, jelikož právě ta při zvýšeném pocení odchází skrze pokožku ve velkém množství. Stejně tak si na nedostatek soli dávejte pozor, pokud těžce fyzicky pracujete nebo sportujete. Sůl určitě nevynechávejte z jídelníčku úplně. Tato rada je stejně nejspíše zbytečná, jelikož v dnešní době je takřka nemožné se soli vyhnout. Pozor, úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese.

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU BRÁT ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Mám nedostatek barviva a mám brát železo. Mohu když beru eliguis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis a železo je možné užívat společně. Eliquis obsahuje účinnou látku apixaban a jeho účinky nejsou nijak ovlivněny železem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co je to progesteron

Progesteron je steroidní ženský pohlavní hormon, který se vytváří především ve žlutém tělísku vaječníků. V období těhotenství je progesteron produkován též placentou. Dále se v malé míře tvoří i v kůře nadledvin či u mužů ve varlatech. V období klimakteria produkce progesteronu klesá. Progesteron navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu, podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. Nedojde-li k oplodnění vajíčka, tvorba tohoto hormonu ustane a dojde k menstruačnímu krvácení. Naopak pokud žena otěhotní, progesteron zastavuje menstruační cyklus, navozuje vývoj mléčné žlázy, zvyšuje množství hlenu v děložním hrdle (ochranná zátka) a tlumí (předčasné) kontrakce dělohy. Na rozdíl od estrogenu však nemá vliv na vývoj pohlaví plodu.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý večer pane Cempírek.
Moc Vám děkuji za radu a zařídím se podle toho. To vyšetření určitě podstoupím. Přeji hezký večer. R

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Nedostatek hořčíku

Vzhledem k častému stresu a zelenině, která je díky průmyslovému pěstování a zpracování chudší na hořčík, je nedostatek hořčíku i přes jeho obsah ve většině potravin poměrně častý. Mezi nejznámější projevy nedostatku řadíme předčasnou ztrátu zubů, jejich křehkost a vyšší kazivost, špatný vývoj kostí, pomalé hojení zlomenin, podrážděnost, únavu, nepravidelný tep, nespavost, svalové křeče a žaludeční vředy, třes rukou a vlivem více aspektů se může vyskytnout i deprese, dezorientace a halucinace. U dětí se může nedostatek projevit nočním pomočováním a při vážných poškozeních ledvin a zásobování těla minerály se mohou vyskytnout i ledvinové kameny.

Zdroj: Jak funguje hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Neriskujte nedostatek spánku!

Nedostatek spánku je velmi nebezpečný. Nemá na svědomí jen nevinné zívání, ale může vážně poškodit kvalitu vašeho života. Po dobře prospané noci se váš život okamžitě zlepší. Vstáváte s lepší náladou, vaše pleť je odpočinutá a má méně vrásek. Mnoho odborníků věří, že spánek uvádí do rovnováhy náladu a emoce – během spánku totiž zpracováváme minulé události a ráno se pak budíme s lepší náladou. Ovlivňuje tedy nejen naše zdraví, ale i duševní pohodu.

Zdroj: Dostatek spánku

Příčina nedostatku draslíku

Úpravou čerstvých potravin se obsah draslíku snižuje. Průměrná strava obsahuje dostatek draslíku, proto je potřeba doplnění draslíku v potravinových doplňcích jen ojedinělá. Mírný nedostatek draslíku může nastat při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu. Jeho nedostatek se může vyskytovat i u diabetiků. Zde je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem. Závažnější nedostatek draslíku může rovněž vyvolat léčba některými léky, jako jsou diuretika nebo kortikosteroidy. Při jejich užívání bychom se měli řídit především radami ošetřujícího lékaře, je třeba pamatovat na to, že sami nesmíme měnit dávkování předepsaných léků bez jeho vědomí. Lékaři sami často předepisují, pokud to uznají za nutné, léky obsahující draslík. Nedostatek draslíku může nastat také při dlouhodobém užívání projímadel nebo u některých nemocí ledvin. Hladinu draslíku mohou v organismu snižovat i průjmy, zvracení nebo zvýšené pocení. Správná hladina draslíku v krvi je velmi důležitá.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Jak poznat nedostatek zinku

Doporučenou denní dávku zinku není třeba splnit každý den, nic se člověku nestane, když bude mít zinku někdy méně nebo více, problémové by bylo, kdyby příjem zinku byl dlouhodobě vyšší/ nižší než doporučený příjem. Nedostatek zinku se pak projeví na fungování lidského těla. Člověk trpící nedostatkem zinku má obvykle problémy s hojením ran, se špatným stavem pleti, vypadáváním vlasů, objevují se u něj i sluchové a zrakové potíže. Zároveň bývá bez energie, velmi unavený. Může se u něj objevit náhlý úbytek váhy, zhoršená imunita i kožní problémy jako atopický ekzém. Dlouhodobý nedostatek zinku také způsobuje u mužů i žen neplodnost a u dětí může mít vliv na zpomalený růst kostí i vazivových tkání.

Nedostatek zinku lze tedy poznat tak, že se u člověka objeví již zmíněné příznaky, případně z odběru krve. Pokud by se nedostatek zinku potvrdil, je třeba zvýšit příjem zinku buď přímo v uvedených potravinách, anebo prostřednictvím doplňku stravy.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Nedostatek draslíku v těhotenství

Hlavní funkcí draslíku v těle je, že pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí. Jelikož během těhotenství toto prostředí čelí častým hormonálním výkyvům, je dostatečné množství draslíku v těle velmi důležité. Draslík dále kontroluje množství vody. Ovlivňuje činnost svalů, enzymů, kyselin a srdce. Stejně jako ostatní minerály je tedy pro naše tělo opravdu nepostradatelný. V těhotenství je potřeba draslíku zvýšená a jeho nedostatek může dokonce vést k celkovému kolapsu organismu. Naopak jeho optimální hladina snižuje krevní tlak, čímž předchází riziku preeklampsie, a rovněž zabraňuje nadměrnému zadržování tekutin, které je příčinou otoků končetin i dalších částí těla.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP