Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEDOSTATEK VÁPNÍKU U DĚTÍ

OBSAH

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Léčba nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může být obnoven mnoha způsoby. Existují i přírodní prostředky, které mohou pomoci zvýšit hladinu vápníku u rostoucích dětí.

  • Konzumace mléčných výrobků v každodenní stravě. Dítě by mělo pravidelně pít mléko. Mléko je bohatým zdrojem vápníku.
  • Konzumace zelené listové zeleniny, jako je špenát, celer, pískavice, by měla být zahrnuta v denní stravě.
  • Proso nebo červené proso a jídlo z nich připravené je rovněž bohatým zdrojem vápníku.
  • Sezamová semínka jsou plná vápníku.
  • Pivovarské kvasnice jsou dalším dobrým zdrojem vápníku.
  • Vystavení se časnému rannímu slunění po dobu 30 minut je velmi prospěšné, protože napomáhá produkci vitamínu D, který je důležitý při syntetizování vápníku.
  • Ovoce v každodenní stravě. V ovoci je vitamín C, který pomáhá s ukládáním vápníku v kostech. Pomeranče, citrony a guava, to jsou některé druhy, které jsou bohaté na vitamín C.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Brabencová.

Pozdrav Pán Bůh otče Pleskači, Prosím Vás jestli byste mi poradil jaké byliny užívat při mé nemoci . Mám primární plicní arteriální hypertenzi ve třetí skupině. Nemoc mám již osmý rok, ale můj stav se nyní velice zhoršil. V prosinci jsem se začala hodně zavodnovat, nyní beru silnější léky na odvodnění- FUROREZE 125 MG DVAKRÁT DENNĚ, jinak mám léky na plicní hypertenzi-revatio-třikrát denně po osmi hodinách, volibris 5 mg ráno jedna tableta, warfarin 2 mg, podkožní pumpu a v ní lék, TRESUVI 5MG/ML, který vyměnuji jednou denně do pumpy množstí 3 ml a kape mi to už hodně velkou rychlostí. Byla mi nabídnuta transplantace plic, ale tu jsem odmítla protože jsem tradiční katolička. Jinak mám ještě chronickou žilní nedostatečnost, hemeroidy a křečové žíly. Beru ještě detralex, citalopram, kalium chloratum, controlog, nebivolol, verospiron 50 mg třikrát denně, xados na alergickou rýmu, kterou mě způsobuje asi lék volibris, essential forte N, měla jsem loni zápal plic a polékovou žloutenku z jednoho léku, který jsem brala na tu plicní hypertenzi, nyní už ho neberu a mám nyní ten volibris. Taky chodím pravidelně na kontrolu quicka a na jaterní testy. Prosí napište mi jestli byste mi doporučil pít nějaké bylinné čaje. Zatí kyslík nemám, ale podle pana doktora mi zbývá asi jeden až dva roky života. Vše jsem odevzdala do rukou Božích, Panny Marie, svatáho Františka z Assisi a mé patronky svaté Brigity Švédské. S Pánem Bohem zdraví a děkuje za radu Jana Brabencová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den otče Pleskači,poslouchala jsem Vaše rady a doporučoval jste na nedostatek vápníku mletý kořen kostivalu,ale našla jsem několik názorů,že se nemá užívat vnitřně,prý poškozuje játra a snad obsahuje nějaké karcinogení látky... A může se dle Vás užívat i preventivně? Velice Vám děkuji za Váš čas a přeji krásné dny! Jana Š.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Co způsobuje nedostatek vápníku u dětí?

  • Nedostatečná spotřeba potravin bohatých na vápník. Nejlepším zdrojem vápníku je mléko a jiné mléčné výrobky.
  • Děti narozené matkám s nedostatkem vápníku a vitamínu D.
  • Děti krmené umělou výživou. To je proto, že vápník nacházející se v mateřském mléce se velmi dobře vstřebává na rozdíl od náhradní stravy.
  • Nedostatečné vystavování se slunečnímu záření. Sluneční světlo je bohatým zdrojem vitamínu D a jedině odpovídající množství vitamínu D a fosforu pomáhá vstřebávat vápník.
  • Nesprávná absorpce vápníku ve střevech. To může být způsobeno několika faktory: chronický průjem, některé střevní problémy, onemocnění jater apod. Konzumace cereálií a výrobků, které obsahují sloučeninu fytátu, může zasahovat do vstřebávání vápníku ve střevech.
  • Dalším důvodem nedostatku vápníku v kostech je indukované onemocnění parenterální výživy. Dítě, které má z jakéhokoliv důvodu nitrožilní výživu, může trpět nedostatkem vápníku. Nicméně tento stav může být napraven přidáním tohoto prvku.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA LÁMÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co je příčinou lámání zubů? Nejčastější příčinou lámání zubů, respektive stoliček, je jejich tvar. Když jsou například stoličky hluboko klenuté, takže do sebe při skusu velmi zapadají, tak se často stává, vlivem nějaké tvrdé stravy, že se zub ulomí. V místě, kde uvízne například kus pepře, se vytvoří při skusu tak velký tlak, že to klenba zubu neudrží a zub praskne.
Přední zuby jsou zase náchylné na nárazy z frontální strany dutiny ústní při pádech nebo při soubojích.
U některých pacientů může být příčinou lámání zubů i nedostatek vápníku. Při nedostatku vápníku v těle se zuby stávají krehčí a náchylnější k lámání zubů. Když byste chtěli vápník doplnit doplňky stravy, tak vápník se nejlépe vstřebává když se podává společně s vitamínem D3 a bere se před spaním.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina lámání zubů

Zdraví kostí

Lidská kostra je největším odběratelem, ale i zásobárnou vápníku. Bez dostatečného množství vápníku by vaše kosti nemohly správně růst a vyvíjet se, pomáhá obnovovat malé množství úbytku kostní hmoty (snadno se do kostí absorbuje). Nedostatek vápníku v organismu může vést k opakovaným zlomeninám kostí. Vápník posiluje imunitní systém, chrání ho před škodlivými bakteriemi a toxiny, obsaženými v celém těle.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem POHROMA NA ZAHRÁDCE, NEMOC RODODENDRONU A PLAMÉNKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Galus.

Dobrý den,
na jaře jsem zasadil rododendron, který krásně obrazil, ale během 14 dnů se na něm začaly objevovat hnědé skvrny a listy začínají schnout. Zároveň jsem zaznamenal špatnou kondici plaménku, objevuje se na horních listech podivné žilkování. Tmavé žilky a světlý list.
Děkuji za případné odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hnědé listy, které má váš Rhododendron jsou nejspíše následky chladného jara. Vlivem mrazů byly listy poničeny a teď se to projevilo jejich zasicháním a hnědnutím. Podle obrázku jsou nové listy zdravé a rostlina prospívá.
Co se týče klematisu, tak zde nejspíše půjde o chlorózu. Chloróza se objevuje při výsadbě na nevhodných stanovištích, kde dochází často ke žloutnutí listů ve vrcholových částech
výhonů, přičemž žilnatina zůstává dlouho zelená. Postupně zežloutnou a zhnědnou celé listy, zkrucují se a předčasně opadávají. Příčinou mohou být jak celkový nedostatek živin, tak například jen nedostatek železa, ale mohou ji způsobit i abiotické faktory, například přemokření substrátu. Nedostatek železa může být vyvolán nadbytkem vápníku či fosforu v půdě, utužením či nadměrnou vlhkostí půdy, chladným počasím, poškozením kořenů. Ochrana se provádí na základě stanovení příčiny, v případě nedostatku železa lze opakovaně aplikovat listová hnojiva s Fe v chelátové formě již od prvních příznaků.

Zdroj: diskuze Clematis

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: Minerál vápník

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Úleva od bolesti

Hořčík uvolňuje svaly, čímž zmírňuje bolest a omezuje způsobené nepohodlí. Nedostatek hořčíku se projevuje únavou a častými křečemi.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Doporučení k vápníku

Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Diskuze

V diskuzi KUDZU A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, mám nedostatek hořčíku trpím třesem křečemi a hlavně neskutečnou únavou. Momentálně si nechám pichat sérii 10 injekcí lékařka neuroložka mě poslala psychiatrii pro antidepresiva.Tam mi napsali venlafaxin a ještě dalších několik druhů ale nesnášela jsem je ,měla jsem po nich zácpu nebo mi teklo mléko z prsu.Skoncila jsem na fevarin 100 mg zatím nic moc užívám už půl roku.Chtela bych zkusit něco přírodního co mi dodá energii abych mohla normálně chodit do práce a starat se o děti.Můzete mi poradit a mohu užívat současné s fevarinem?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kudzu a antidepresiva

Upozornění k vápníku

Dospělí mezi 19 až 50 lety věku by měli zkonzumovat 1000 mg vápníku za den. U příliš mnoho vápníku je nepravděpodobné, že by přispěl k syndromu suchého oka, ale nadměrné množství tohoto nerostu může způsobit problémy. Příliš mnoho vápníku může zvýšit riziko vzniku nepravidelného srdečního rytmu a může způsobit zácpu a zvracení.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Zdroje vápníku

Zdaleka nejdůležitějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Tvrdé sýry, jako je například parmezán, obsahují nejvyšší koncentrace. Ale rovněž máslo nebo mléko jsou bohaté na vápník. Rostlinné potraviny obvykle obsahují nižší množství vápníku. Ale i zde existují výjimky, například kokos nebo sezamová semínka. Denní konzumace mléka, jogurtu a sýru může dodat tělu dostatek vápníku. Chcete-li využít v těle vápník co nejlépe, musí být zkombinován s vitamínem D. Pokud je množství tohoto vitamínu nedostatečné, bývá vápník těžce zpracovatelný. U dětí a lidí nad 65 let je potřeba vápníku zvýšená – tvorba kostí a udržování kostní hmoty. Lidé trpící nesnášenlivostí na laktózu, nebo z jiného důvodu nekonzumující mléčné výrobky, či dokonce vegetariáni musí věnovat pozornost dostatečnému přísunu vápníku.

Zdroj: Minerál vápník

Diskuze

V diskuzi NA KYSELINU SIROVOU POZOR. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Pokud se rozhodnete ke snizeni pH kyselinu sirovou a mate-li vodu s vysokým obsahem vápníku, pak je nutne zminit, ze tato kyselina se ve vode navaze na pritomne ionty vapniku a vzniknou spatne rozpustne sirany, ktere se vysráží jako "vodni kamen".

K reakci dochazi nejen v bazenu jako takovem, ale take v trubkach filtrace a dalsich technologickych zarizenich, kterymi voda prochazi. Ty se vzniklym kamenem mohou castecne zanest nebo uplne ucpat.

Pouziti H2SO4 je tak mozne predevsim tam, kde "neni co by se ucpalo", u vody mekke, pripadne u vody sice tvrde, ale jejiz tvrdost je zpusobena ionty horciku, nikoliv vapniku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na kyselinu sirovou pozor.

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Doporučení

Většině příčin způsobujících hyperkalcémii může být zabráněno. Například si dejte pozor na nadměrný příjem vitamínu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku a může tak zvýšit riziko vzniku hyperkalcémie. Promluvte si se svým lékařem o potravinových doplňcích s obsahem vápníku a vitamínu D, aby nedošlo k předávkování těmito látkami.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Zdraví srdce

Zvýšený příjem vápníku je důležitý pro lidi, kteří mají problémy se srdeční činností. Napomáhá zejména ke snižování krevního tlaku. Podílí se rovněž na srážlivosti krve a reguluje srdeční rytmus.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Denní dávka draslíku

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1 800–5 000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1 000–1 600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučovaná denní dávka draslíku zvýšená až na 7 000 mg.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Denní dávka vápníku

Doporučená dietní dávka vápníku:

  • pro ženy ve věku 19-50 let je 1 000 mg denně;
  • pro ženy 51+, 1 200 mg;
  • pro těhotné a kojící ženy je denní dávka 1 000 mg;
  • pro muže ve věku 19-70 let je doporučený denní příjem 1 000 mg;
  • pro muže 71+ let 1 200 mg.

Měli byste být schopni získat veškerý vápník, který potřebujete, ze své každodenní stravy.

Předávkování vápníkem

Užívání vysokých dávek vápníku (více než 1 500 mg denně) může vést k bolestem žaludku a průjmu.

Pokud užíváte doplňky vápníku, neužívejte příliš mnoho, protože by to mohlo být škodlivé.

Užívání 1 500 mg nebo méně denně pravděpodobně nezpůsobí žádné škody.

Zdroj: V čem je nejvíce vápníku

Léčba hyperkalcémie

Lidé s mírnou hyperkalcémií bez symptomů netrpí poklesem příjmu vápníku. Těžká hyperkalcémie neboli vysoká hladina vápníku v krvi (více než 12 mg) musí být okamžitě ošetřena. Mezi nejbezpečnější a nejúčinnější formu léčby patří podávání tekutého fyziologického roztoku a diuretik, které jsou podávány pod dozorem lékaře.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP