Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEHTY NEMOCI

OBSAH

Křehké nehty

Křehké nehty (hypotyreóza nehtů) mohou upozorňovat na onemocnění štítné žlázy, na její špatnou funkci, nebo na nedostatečnou produkci hormonu pro štítnou žlázu (hypertyreoidní onemocnění). V celém těle jsou narušeny metabolické funkce, včetně přísunu vlhkosti pro nehty (hydratace). Může se objevit i ztenčení a zkřehnutí vlasů. Nepoužívejte nehtová tužidla určená pro křehké nehty dříve, než vám lékař potvrdí, či vyvrátí diagnózu. Vždy je důležité nejprve vyléčit nebo odstranit problém, který nemoc a její příznaky vyvolá.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Široké, vypouklé nehty

Někdy dojde k rovnoměrnému rozšíření prstu nebo nehtu, které je viditelné za posledním kloubem prstu. Normální nehty jsou užší než prst. Pokud se nehet rozšiřuje také, může dojít k zalomení kolem špičky prstu, takže nehet vypadá jako obrácená lžíce. Tyto extrémně široké nehty se nazývají paličkovité nehty. Vypouklé nehty jsou příznakem plicních chorob. Protože se tvar nehtů mění po mnoho měsíců nebo let, lidé si často změny neuvědomí, a tak mohou snadno přehlédnout hrozící onemocnění, v tomto případě rakovinu plic. Deformace nehtů je však často doprovázena dalšími příznaky, a to dušností a kašlem.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kasalová.

Už jsem vyzkoušela kde co, ale nehty mám roztřepené pořád. Jedla jsem zinek, křemík, Capimin, vitamíny, používala jsem olejové koupele a nic. Všelijaké kúry na nehty jsou pouhým vyhazováním peněz. Vše pomohlo na chvíli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mě na nehty prospívá užívání multivitamínu Calibrum a jako zevní péče je účinný krém na ruce Garnier růžový nebo i ten červený, přičemž oba stojí jen kolem 60 Kč. Díky multivitamínu mi úplně zmizely bílé měsíčky pod nehty a díky Garnier - Ochranný krém na ruce proti vysušování se mi nehty znatelně zpevnily. Je třeba být ale trpělivý, protože nehet na rukou se vymění až za 6 měsíců, takže toto je minimální doba, po kterou by měla být péče nehtům věnována než se objeví první úspěchy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi HRBOLATÉ NEHTY NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, mám 4 měsíční plně kojenou dcerku a dnes jsem si všimla, že hlavně na palcích (ale i ukazováčku a prsteníčku) mám hmatatelné prohlubně.. je to jako by mi necht od určité doby rostl níže než předtím... nevíte co to může být? může to být způsobeno kojením??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Takové prohlubně jsou díky porodu a následné laktaci. Toto všechno spotřebovalo živiny, které by jinak přišly nehtům. Doporučuji posílit ve stravě vápník a kolagen po dobu půl roku a pak uvidíš, jaké budeš mít pěkně silné nehty. O vápníku je článek tady: www.ceskaordinace.cz… a o kolagenu je tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Hrbolaté nehty nemoci

Nehty jak valcha na praní

Chorobné poškozování nehtů obvykle může za to, že vaše nehty vypadají jako valcha na praní.

Příznaky

Ve středu nehtu se objeví podélné rýhy, které mohou být i barevně zbarveny. Onemocnění se nazývá onychotilomanie.

Foto

Zde můžete vidět nehty vypadající jako valcha na praní.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Sládek.

Je mi 60 a nehty už mám zřetelně podélně rýhované. Vnímám to jako estetický problém patrný jen při blízkém zkoumání. Mé matce se krásně vyhladily nehty po chemoterapii cílené na nádorové onemocnění. Domnívám se, že není nezbytné mít ve vyšším věku tyto rýhy, jen netuším jak na ně.

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Deformované nehty

Pokud trpíte onemocněním, jako je psoriáza či ichtyóza, nebo máte problémy s krevním oběhem, mohou se u vás objevit deformované nehty. Onychogryfóza je hypertrofie, která může způsobovat nehty připomínající drápy nebo roh berana.

Příznaky

Výrazná deformita s bizarními tvary nehtové ploténky, zahnutými dolů či do stran.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají deformované nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Králová.

Dobrý den. Prosím o radu. Odlupují se mi horní vrstvy nehtové ploténky. V poslední době je to tak extrémní, že se nehty odlupují až do části, která je přirostlá a je to velmi nepříjemné někdy až bolestivé. Mám tento.problem již od dětství ale v poslední době v daleko horší verzi.
Vyzkoušela jsem všechno možné od různých potravinových doplňků až po keratinové přípravky na nehty. Co se týká zátěže nehtů ručním mytim nádobí apod. Tak to je naprosto minimální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkoušela jste aplikaci gelových nehtů? Gel by mohl zpevnit celý váš nehet a navíc byste měla parádní nehty.

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Na co máme nehty

Nehty chrání špičky prstů a umožňují přenos hmatu. Kdybychom neměli nehty, náš hmat by se výrazně zhoršil. Hmat je jedním ze smyslů, které nám pomáhají zorientovat se v okolním prostředí, proto jsou pro nás nehty důležité.

Zdroj: Nehty

Nehty fotogalerie

Zde můžete vidět nehty.

Zdroj: Nehty

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když máš podélně vroubkované nehty, tak ti nechybí žádný vitamín, ale je to věkem. Takto vroubkované nehty se začínají objevovat po třicítce a vroubkování se zvýrazňuje každým rokem navíc. Tady je článek o tom, co znamenají hrbolaté nehty: www.ceskenemoci.cz/c…

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Hrbolaté nehty

Čáry, které běží po délce nehtu, jsou zcela běžné a obvykle se nemáte čeho bát. Pokud ale pozorujete hluboké drážky, které se objevují po šířce nehtu, znamená to, že něco není v pořádku.

Příznaky

Hrbolaté nehty bývají spojeny s horečkou, poraněním, chemoterapií nebo velkým stresem. Časté je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají hrbolaté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zkoušela jste aplikaci gelových nehtů? Gel by mohl zpevnit celý váš nehet a navíc byste měla parádní nehty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Zkoušela. Gelové nehty jsem nosila téměř 10 let (a jedny z nejkvalitnějších- Catherine), ale i tak tam byl velký problém. Nehet se odlupoval i pod gelem a .... no prostě tudy cesta nevede.

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Bruska na nehty – videonávod

Zde můžete vidět video s návodem na použití brusky na nehty.

Zdroj: Bruska na nehty

Diskuze

V diskuzi NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

na péči o nehty doporučuju sadu od Nevo Dead Sea Spa, používám ji už dlouho a konečně mám krásné, pevné, zdravé nehty a nádherně jemné ruce (nevo-spa.com/cs/obch…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehty

Nehty, které se zdají být nadzvednuté

Pokud se nehty oddělují od nehtového lůžka, což je vrstva kůže přímo pod nehtem, jedná se o takzvanou onycholýzu. Onycholýza se obvykle objevuje na čtvrtém nebo pátém nehtu, ale mohou být zasaženy i prsty. Nezávažnou příčinou mohou být například špinavé nehty, kdy se nečistoty nahromadí pod nehtem. Nadzvednuté nehty však mohou být symptomem onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění nám mohou potvrdit i jiné příznaky: únava, problémy se soustředěním, zvýšená chuť k jídlu, úbytek na váze, pocení, vypadávání vlasů, svědění a vystouplé oči. K nadměrnému růstu nehtů, a tím i k jejich deformaci může vést také hypertyreóza, která vyrábí hormon pro štítnou žlázu. Nadzvednuté nehty jsou častější u mladších pacientů.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Tenké nehty ve tvaru lžíce

Koilonychie je označována také jako lžičkovité nehty, neboť se při tomto stavu zvedá volný okraj nehtové ploténky. Problém doprovází nejčastěji sideropenickou anemii (nedostatek železa) nebo tyreopatii (nemoc štítné žlázy). Bývá rovněž součástí Plummer-Vinsonova syndromu.

Příznaky

Nehty jsou tenké a uprostřed klesají, takže vypadají jako lžíce. Problémy mohou být způsobeny nedostatkem železa, nedostatkem správné výživy, zdravotními problémy se žaludkem nebo střevy – citlivost na lepek (celiakie), ale i vysoká nadmořská výška může způsobit toto onemocnění.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají tenké nehty ve tvaru lžíce.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Bruska na nehty JD 500

Bruska na nehty JD 500 s nástavci, 30 000 ot. Bruska na nehty se používá pro urychlení vaší práce. Je vhodná jak při doplňování nehtů, tak i při nové modelaci. S bruskou na nehty bude vaše práce o polovinu času rychlejší.

Funkce: přepínání levé a pravé rotace, ruční ovládání otáček, navolení libovolné rychlosti.

Příslušenství: nožní pedál, sada 4 nástavců + 1 brusný kotouček, stolní držák brusky.

Pro urychlení a zkvalitnění práce doporučujeme zakoupit tvrdokovové frézy.

Zdroj: Bruska na nehty

Akrylové nehty versus nehty gelové

Nechcete-li při modeláži nehtů využívat UV lampu, nemusíte. Gelové nehty nejsou jedinou variantou umělých nehtů. Vyberte si raději akrylové nehty. Pro modelování akrylových nehtů potřebujete pouze akrylový pudr a tvrdidlo. Tvrdidlo neboli liquid je čirá tekutina, ve které se akrylový pudr rozpustí a vytvoří tak hmotu vhodnou pro modeláž vašich dokonalých nehtů. Výsledkem jsou pak tenké akrylové nehty, které jsou velmi pevné a odolné.

Zdroj: Akrylové nehty

UV lampa 1000 W na gelové nehty – cena

UV lampa na gelové nehty je určená pro použití na UV gely a lehce tvrzené akryly. Tato UV lampa na nehty využívá vysoce energeticky výkonné UVA žárovky pro dosažení rychlejšího, bezpečnějšího a bezzápachového vytvrzení UV gelu. Tato moderní designová lampa s časovačem je vhodná jak pro profesionální, tak i pro domácí použití.

Zde můžete porovnat ceny UV lamp.

Zdroj: Gelové nehty

UV gel

Gelové nehty jsou umělé nehty, které mají velmi přirozený vzhled. Jsou tenké, ohebné, nežloutnou a nejsou porézní. Gelové nehty jsou čím dál více populárnější mezi profesionálními i domácími uživatelkami. UV gely se dělí na UV gely modelovací, UV gely podkladové, UV gely vrchní a UV gely na francouzskou manikúru.

Zdroj: Gelové nehty

Sada na akrylové nehty

Sada na akrylové nehty obsahuje vše, co potřebujete pro modeláž nehtů akrylem:

  • Akrylový prášek 30 g – čirý
  • Akrylový prášek 5 g – bílý
  • Akryl Liquid 100 ml
  • Štětec na akryl č. 6 – Kolinsky
  • Pilník blok fialový – hrubý 80/80
  • Pilník blok bílý – 180/100
  • Pilník na nehty rovný 100/180 – bílý
  • Pilník na nehty rovný 80/80 – černý
  • Pilník leštící v pouzdru
  • Tipy French přírodní – sada 100 ks v boxu
  • Gilotina – kleště na umělé tipy
  • Lepidlo na umělé nehty 3 g
  • Čistič – odstraňovač gelu 100 ml
  • Čisticí papírové polštářky 500 ks
  • Primer 15 ml
  • Nehtový olejíček 15 ml – Freesia
  • Zdobení na nehty
  • Skleněná mistička
  • Pomerančové dřívko, krátké
  • Kopýtko – zatlačovač nehtové kůžičky

Zdroj: Akrylové nehty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP