NEJLEPŠÍ PIKANTNÍ UTOPENCI bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Utopenec, utopenci, utopence – to je oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu. Když se řekne utopenec, spouští se možná mnohým z vás sliny při pomyšlení na originální chuť tohoto pokrmu. Utopenci jsou v podstatě špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu. Český národ, co se týká pokrmů, je velmi vynalézavý, a tak má snad každá rodina vlastní, originální a zaručeně ten nejlepší recept na utopence.
Utopenci podle Pohlreicha
Ingredience: cca 1,5 kilogramu špekáčků, 2–3 větší cibule, 2–3 nakládané okurky, papričky jalapeňos (příčné řezy), pálivá paprika, ¾ litru octa, 5 bobkových listů, 5 ks nového koření, 15 kuliček barevného pepře, cukr, pokud možno párátka
Postup: Špekáčky musíme nejdříve důkladně oloupat a udělat do nich hluboký podélný řez (zhruba do tří čtvrtin). Okurky podélně nakrájíme na tenké plátky tak, abychom měli tolik plátků, kolik budeme mít utopenců. Okurku vložíme do řezu, pak ještě přidáme po celé délce pikantní papričky jalapeňos (měly by stačit přibližně tři kolečka) a raději špekáčky zpevníme párátkem. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, které rozdrobíme. Do sklenice na střídačku vložíme utopence a cibuli (stačí řada uzenin prokládaná kolečky, ne po kuse). Necháme přejít varem ocet smíchaný za studena s litrem vody, cukrem, bobkovými listy, novým kořením a během varu ještě přisypeme pálivou papriku. Nálev na utopence by nyní měl vychladnout, jinak by začal rozpouštět tuk v uzenině, který by přešel do láku. Úplně studený být nemusí, stačí, když klesne na teplotu lidského těla. Sklenici přikryjeme fólií a umístíme do chladu. Pikantníutopenci s cibulí se podle tohoto receptu dají jíst už druhý den, ale když jim necháte takové čtyři až sedm dní, budou mnohem lepší (a pikantnější).
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.
dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.
Ingredience: 14 ks nejlepších vuřtů, 7 cibulí, 1 sklenice beraních rohů, 1 malá sklenice Moravanky nebo jiné pikantní zeleniny, 1 lžíce cukru krystal, 10 kuliček černého pepře, ½ lžičky mleté červené papriky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 300 ml octa, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup: Vuřty oloupeme ze střívek. Cibuli také oloupeme, nakrájíme ji na plátky a pokládáme do sklenice po vrstvách. Začneme vrstvou cibule, zaplníme jí dno, pak na ni položíme na půlku překrojené buřty, které jsme špičkou nože propíchali, aby se do nich dostal nálev rychleji. Na ně položíme beraní rohy a rozsypeme trochu Moravanky (nebo jiné sterilované pikantní zeleniny, kterou máte rádi). Poté vše opakujeme až do zaplnění sklenice. Až ji zaplníme, dáme nahoru špejle tak, aby zabraňovaly tomu, že by některé ingredience vyplavaly na hladinu. Poté nalijeme nálev z beraních rohů a Moravanky do hrnce, přilijeme 400 ml vody a 300 ml octa, přidáme všechno koření a vaříme na mírném ohni 5 minut. Pak odstavíme, necháme trošku vychladnout a přimícháme kečup a hořčici. Zamícháme a horkým nálevem zalijeme utopence. Pozor, aby sklenice nepraskla, nálev by měl mít tak 70 °C nebo méně. Necháme uležet a poté konzumujeme.
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.
Nejlepší kombinací s krémy či séry obsahující kyselinu hyaluronovou je Skinroller, pro lepší zapracování do pokožky a tím i dosažení jejich lepšímu účinku. Informace najdete též na http://www.skinroller.cz
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Špekáčky jsou oloupané a po délce naříznuté nebo rozkrojené na menší části, cibule se krájí na plátky. Nálev se vaří z vody, octa, soli, cukru a koření (pepř, nové koření). Po vystydnutí se jím zalijí špekáčky s cibulí, napěchované nejčastěji do pětilitrové zavařovací láhve, a nechají stát minimálně týden, lépe dva, v chladu. Podává se s chlebem.
Základní recept má řadu variací. V některých verzích se dává i jiná zelenina (pálivá paprika, okurky, zelí), další dochucovadla do nálevu (hořčice, kečup, worcesterová či sójová omáčka), existují i rychlí utopenci se zkrácenou dobou naložení. Kvalitu výrobku ovlivňuje samozřejmě i kvalita použitého špekáčku, popřípadě jeho náhražek, jako je vuřt a jiné napodobeniny špekáčku.
Kuriozita:
Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek, původem snad z Berounska. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli „utopeným“ vuřtům. Kdoví. Ale název utopenci se uchytil.
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.
Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček, mletý pepř
Postup: Začneme přípravou nálevu na utopence, tudíž si přichystáme takzvaný rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření, a to bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme. Během přípravy nálevu si očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. S cibulí nešetříme. Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat, protože když špekáčky neoloupeme, tak je musíme nechat uležet minimálně, aby vůbec dostaly nějakou chuť. Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. Utopenci musí být lehce pikantní, takže chilli papričky nesmí chybět. Utopence nezapomene spíchnout párátky. Do velké zavařovací sklenice, minimálně vypláchnuté horkou vodou, nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme je cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti. Můžeme vytvořit i z vuřtů.
V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája.
Dobrý den,
na zádech se mi zač.července objevily bílé fleky, které vypadají jako velká mapa. Vypadají jako pigmentové fleky, ale jsou bílé... při pobytu na koupališti a po koupání doma v bazénu mi záda svědí a musím se až chvílema drbat, netuším co to je a jsem z toho nervozni. Nevypadá to moc hezky. Rozšiřuje se to docela rychle. Nejhorší to je když vylezu z bazénu a ležím zády na ručníku, začne to červenat a mapička se podráždí a na dotek je hrubá a lehounce vystouplá. I za horkého dne, kdy se potím záda zrůžoví. Marně scháním dobrého dermatologa, ale bohužel jsem žádného v okolí neobjevila.
Ještě dodám že bilá mapa se nikdy neopálí, spíš zrůžový a pak se po namazání zklid.mléka zklidní.
Děkuji za vaši radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takto na dálku bych to tipnul na pityriázu (pityriasis versicolor). Pityriáza je specifický typ onemocnění kůže, které způsobuje kvasinka rodu pityrosporum. Pityriáza se projevuje právě tvorbou mapek s kontrastní změnou odstínu kůže do světla, proto má i ten dodatek v latinském názvu (versicolor - změna barvy). Nejlepší lék na pytiriázu je krém Pevaryl, který pityriázu vyléčí do dvou týdnů. Krém Pevaryl je jen na lékařský předpis, ostatně jako všechny účinné léky na kvasinková onemocnění kůže. Z volně prodejných léků by pak mohl pomoci Clotrimazol gel nebo sprej popřípadě i krém. Pokud se toho chcete opravdu rychle zbavit, tak se nevyhnete návštěvě kožního, který podle vizuálního vyšetření zvolí nejlepší léčbu.
Ingredience na nálev: 0,5 l octa, 0,25 l vody, 4 tabletky umělého sladidla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup: Nálev svaříme. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Špekáčky podélně nařízneme, potřeme mletou pálivou paprikou a dovnitř vložíme cibuli. Nyní budeme vrstvit do sklenice špekáčky, cibuli, 2 chilli papričky a zelí. Vrstvy takto opakujeme. Nakonec zalijeme horkým nálevem, uzavřeme celofánem a po vychladnutí dáme do lednice uležet na 7 dní.
V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.
Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.
Ingredience: 8 špekáčků nebo vuřtů, 8 kuliček pepře, 2 lžíce cukru, ½ lžičky soli, 4 snítky rozmarýnu, 1 lžička mleté papriky, 6 lžic ajvaru (čalamády z paprik), 2 cibule, 3 červené papriky, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 250 ml octa, 250 ml vody
Postup: Nejdříve rozkrájejte špekáčky nebo vuřty na kolečka a nakrájejte cibuli. Kolečka špekáčků a cibule promíchejte s ajvarem a nechte chvíli odležet. Připravte si nálev. Povařte v hrnci ocet s vodou a s veškerým kořením. Nezapomeňte na rozmarýn. Nakrájejte papriku. Dejte směs vuřtů s cibulí a ajvarem do sklenice, přidejte papriku a vše zalijte nálevem. Neprodyšně uzavřete a vyčkejte pět dní.
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
espumisan je pro mě nejlepší přípravek na nadýmaní..a pro děti kapičky na prdíky..fakt mi hodně pomohli..nejdřív v těhotenství a u malé v prvních pár měsících.takže za mě palec nahoru
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.
Kapičky Espumisan používaly na prdíky obě moje děti prakticky od narození.Byla jsem s nimi max.spokojená....co se týče chuti,nástupu účinku a vlastně i ceny....
Pravidelná konzumace zázvoru má nejen blahodárné účinky, ale může se projevit i na vaší snaze zhubnout. Zázvor je díky své pikantní chuti vhodným kořením do celé řady jídel. Obecně pikantní jídla napomáhají při hubnutí. Pikantní, pálivé jídlo zvyšuje teplotu těla, což je dobré pro rychlejší metabolismus a spalování kalorií. Zázvorový čaj na hubnutí si připravíme tak, že nastrouháme nebo nasekáme přibližně půl šálku čerstvého zázvoru. Dnes jej koupíme ve většině supermarketů. Naporcovaný zázvor vložíme do nádoby a zalijeme vodou. Tuto směs přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit – záleží, jak silný čaj chceme připravit. Nakonec jej můžeme osladit menším množstvím medu. Takto připravený čaj pak můžeme pít 3x denně teplý nebo studený. Zázvor je obecně velmi dobře snášen. Jen málokdo má s jeho konzumací nějaké problémy. Snad kromě chuťového vjemu nejsou známy žádné výrazné vedlejší účinky spojené s jeho užitím. Pouze při vysokých dávkách může hrozit podráždění žaludku, pálení žáhy, nebo dokonce průjem.
Ingredience na polevu: 2 čokolády na vaření, 2 plátky ztuženého tuku, 1 nastrouhaná cukrovinka Margot
Postup: Nejdříve trochu ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr, přidáme med a ostatní tekuté suroviny. V druhé míse smícháme sypké suroviny. Jablka oloupeme a nastrouháme nebo použijeme pikantní marmeládu. Toto opravdu vyzkoušejte. Marmeláda dodá perníku pikantní a vláčnou chuť. Vše smícháme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou, na čokoládu můžeme dát ještě nastrouhanou margotku.
Tip: Použijte velký hrnek. Hrnečkový perník je pak dost vysoký a vláčný.
Ve svém příspěvku PLOCHÉ BRADAVICE / VÝRŮSTKY.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirra.
Zdravím, mě začaly ploché bradavice / výrůstky asi před 40 lety. Prvně byly jen na hřbetech rukou a postupně, s léty, se začaly rozšiřovat po celém těle. Na rukou jsem měla "zákrok" 2x...jednou dusíkem a později jakousi elektrickou kličkou či co...obojí bylo na prd. Poslední dobou je to už ale opravdu na pováženou. Je mi 66, ale tyhle se neukazují věkem, jak říkám, začali před mnoha lety a stále se rozšiřují. Už jsem z toho psychicky na dně, nejdu ani na masáž, plovárnu... nikam, protože bych se musela hanbou propadnout. Nejsou skoro vůbec vyvýšené spíš jakoby trošku tmavší fleky a je vidět, že je kůže úplně jinak "seskupená" jakoby než má být....stále mě svědí celé tělo...poslední šly záda....nástup se mi zdá stále rychlejší....mám strach, že budu opravdu za chvíli jen zavřená doma, protože mě nepustí snad ani to MHD....jsem jako ropucha.....vyzkoušela jsem všechny vodičky a laser-na ty největší, a tak při radě použít česnek, ocet nebo podobné babské fígle je mi trochu do smíchu....poradíte?....nejlepší by byl asi jeden velkej tunel s velkým zábleskem,aby všechny zmizely....tak nějak se mi nechce věřit tomu, že by v dnešní době pokroku v medicíně nebyl člověk schopnej se zbavit takových potvor.....nejlepší by to bylo asi krevním řečištěm...jsem zoufalá......Díky JUráková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toman Jiří.
Pokud máte známou v lékárně, tak si sežeňte kyselinu mravenčí (běžně se neprodává). Při aplikaci pozor, ať si nepopálíte kůži v okolí bradavice.
Funguje na 100%
Pěkný den!
Senzycol je přípravek obsahující unikátní patentovaný komplex přírodních látek SilkUP se silným extraktem kurkumy 20 : 1 a velmi účinným proteolytickým enzymem serapeptáza s enzymatickou aktivitou 180.000 IU v jedné terapeutické dávce (3 tablety za den). Hlavní složkou Senzycolu je tedy komplexně působící proteolytický enzym serapeptáza. Kurkuma pak podporuje chuť k jídlu a je známá především jako pikantní koření obsahující žluté barvivo. Hlavní účinnou složkou kurkumy je kurkumin. Inulin je látka sacharidové povahy. Inulin najdeme přirozeně hlavně v kořenu čekanky. Náš organismus jej však nedokáže svými enzymy rozštěpit. Piperin 95% je látka, kterou obsahuje černý pepř. Měď je stopový prvek. Senzycol byl na trh uveden jako doplněk stravy. Nemá tedy schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určen jako náhrada pestré stravy.
Serapeptáza: Proteolytický enzym, který byl nalezen v bourci morušovém. Aktivita tohoto enzymu je opravdu unikátní. Jedním z největších přínosů serapeptázy je kromě zmírnění zánětu také zmírnění bolesti. Klinické studie ukázaly, že její protizánětlivé účinky jsou lepší než účinky jiných proteolytických enzymů.
Inulin: Tělo jej nedokáže svými enzymy rozštěpit, dostane se tak až do tlustého střeva, kde začne plnit svoji funkci prebiotika. Prebiotika jsou potravou pro naše střevní bakterie, které díky nim zachovávají správnou funkci střev.
Měď: Je stopový prvek obsažený nejméně v 15 různých bílkovinách lidského těla, je součástí metabolických procesů a přispívá ke správnému fungování celého organismu. Ovlivňuje pevnost kostí, pojivových tkání a kůže, je nezbytný k činnosti svalstva a vývoji mozku a správné činnosti nervové soustavy.
Kurkuma: Je známá především jako pikantní koření obsahující žluté barvivo. Hlavní účinnou složkou kurkumy je kurkumin. Významné preventivní účinky kurkumy byly zjištěny u modelů experimentálních zvířat u množství nemocí, například u aterosklerózy, rakoviny, diabetu, respiratorní, jaterní, pankreatické, střevní a žaludeční nemoci, onemocnění nervového systému a oční nemoci.
Piperin: Je látka obsažená v černém pepři. U piperinu bylo klinickými studiemi prokázáno, že zvyšuje využitelnost rostlinných extraktů, minerálů a stopových prvků o neuvěřitelných 30 až 60 %!
Příprvek Senzycol se doporučuje u stavů, jako jsou: křečové žíly, vředy na nohou, zánět, cysty, jakékoliv bolesti, sportovní zranění, traumatické otoky, pooperační otoky, Crohnova choroba, kolitida, fibromyalgie, zbytnění mléčných žláz, rozedma plic, bronchitida, bronchitické astma, revmatická artritida, lupus, chronické záněty ucha, rýma, určité typy migrén vyvolaných zánětem.
V naší poradně s názvem GENITALNI BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, byl jsem na abrasy (odstranění bradavic) a používal jsem krém wartec. Krém mi vůbec nepomohl, bez jakékoliv změny a bradavice se mi postupně vracejí. Prosím o pomoc a případně o kontakt na někoho kdo se tímto problémem specializovaně zabývá. Děkuji mockrát.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na bradavice je nejlepší dusík aplikovaný několikrát po sobě. S touto léčbou bradavic dusíkem má nejlepší výsledky MUDr. Sonja Lacinová.
Kontakt:
Kochova 1185, 43001 Chomutov
Poliklinika, 5. podlaží
Telefon +420 474 447 733
Ordinační hodiny:
Pondělí 07:30 - 11:00 12:30 - 14:30
Úterý 08:00 - 12:00 13:00 - 15:00
Středa 07:30 - 12:00 13:00 - 15:00
Čtvrtek 08:00 - 12:00 13:00 - 15:00
Pátek 07:30 - 11:00
Tato klasická alternativa bez alkoholu vynechává vodku, ale kombinuje rajčatovou šťávu s kořením, worcesterskou omáčkou a pálivou omáčkou, čímž vytváří pikantní a uspokojující nápoj. Zde je recept na 2 sklenky:
Ingredience
500 ml rajčatové šťávy,
50 g oliv bez pecky,
2 pikantní sterilované okurčičky,
2 stonky řapíkatého celeru (ze středu s lístky),
2 párátka,
tabasco,
omáčka worcester,
pepř,
limetková šťáva.
Postup
Okurky nakrájíme a spolu s olivami napíchneme na párátka. Celer očistíme a osušíme.
Rajčatovou šťávu promícháme s trochou šťávy z limetky a podle chuti dochutíme worcesterem a tabascem.
Mírně opepříme a podáváme ve sklenici s řapíkem celeru a olivami.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dolanska.
Kdo mi poradi jakou dietu mam drzet pri rakovine slinivky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Doposud nebyly u žádné diety prokázány účinky, které by měnily riziko rakoviny pankreatu. Dieta bohatá na ovoce a zeleninu s nízkým obsahem masa je nejlepší stravou pro celkové zdraví. Neexistuje žádná určitá technika prevence rakoviny pankreatu. Nicméně nekouření, cvičení a správné stravování jsou nejlepší volbou pro celkově zdravý životní styl.
Zázvorový čaj podporuje správné trávení. Pomáhá stimulovat produkci slin a tím odstranit kyselinu, která se vrací do jícnu. Je to vynikající alkalizující nápoj, který pomáhá léčit bolest na hrudi a také regurgitace spojené s GERD.
V následujících receptech můžete použít buď čerstvý kořen zázvoru, nebo sušený prášek. Pijte 20 minut před jídlem, abyste předešli kyselému refluxu. Po dobu nejméně 2 hodin po pití zázvorového čaje neužívejte aspirin.
Zázvorový čaj
Postup: Nastrouhejte jeden centimetr zázvoru. Do šálku vody přidejte nastrouhaný zázvor. Vařte 5 minut. Odstraňte z tepla. Zakryjte víkem a nechte louhovat 20 minut. Sceďte a přidejte ½ čajové lžičky medu a citronové šťávy podle chuti. Pijte 2x denně před jídlem, abyste se zbavili refluxu kyseliny. Můžete přidat 3 drcené zelené kardamomové lusky.
Zázvorový čaj s citronovou trávou
Postup: Přiveďte čtyři šálky vody k varu, přidejte 2 lžičky oloupaného a nastrouhaného zázvoru a 1 stopku nasekané citronové trávy. Snižte teplotu a provařte 10 minut. Odstraňte z tepla a nechte louhovat 5 minut. Poté sceďte a postupně popíjejte.
Pikantní zázvorový čaj
Tento pikantní čaj má nízký obsah kalorií, přičemž poskytuje okamžitou energii. Navíc snižuje reflux.
Postup: Přiveďte vodu k varu, přidejte zázvor, pomerančovou kůru, hřebíček a kardamom. Snižte teplotu a nechte mírně provařit 10–13 minut. Přidejte listy čaje a mléko, provařte další 3 minuty. Odstraňte z tepla a nechte louhovat 5–7 minut. Přidejte hnědý cukr. Postupně popíjejte.
Zázvorovo-rajčatový čaj
Ingredience: ½ šálku nakrájeného kořenového zázvoru, 3 skořicové tyčinky, 1 šálek sušených rajčat, ½ šálku medu, 2 litry vody
Postup: Vařte vodu. Přidejte zázvor a skořici. Snižte teplotu a vařte 30 minut. Sejměte z tepla, přidejte sušená rajčátka a med. Dejte zchladit do lednice.
Čaj ze zázvorového esenciálního oleje
Postup: Přidejte 2–4 kapky zázvorového esenciálního oleje na 1 šálek teplé vody. Dobře promíchejte a pijte.
V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.
Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí, je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: https://youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační cviky.
Kyselina močová se v krvi v těle běžně vyskytuje. Její hladinu zvyšují zejména puriny – látky, které se nacházejí v mase a uzeninách, vnitřnostech, mléčných výrobcích nebo luštěninách. Riziko zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi proto stoupá u osob, které ve zvýšeném množství konzumují potraviny s vysokým obsahem purinů.
Náchylnější jsou ke zvýšení kyseliny močové v krvi také obézní lidé, lidé se zvýšeným cholesterolem a diabetici. Kyselina močová se filtruje přes ledviny, které vylučují však jen její menší část a asi 90 procent se vrací zpět do těla. Kyselina močová je v optimálním množství pro organismus prospěšná, protože zajišťuje ochranu buněk před kyslíkovými radikály (má antioxidační účinky).
Hyperurikemie je označení pro zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Nejčastější příčinou je nadměrná konzumace masa a masných výrobků, konzumace alkoholu, užívání některých léků nebo snížená funkce ledvin. Hyperurikemie sama o sobě není provázena žádnými obtížemi. Pacienti s hyperurikemií i s dnou však musí dodržovat stejnou dietu.
Ve stravě by se měly omezit, případně z jídelníčku zcela vyloučit (dle závažnosti onemocnění) purinové látky, které jsou obsaženy v některých potravinách. Jedná se především o vyloučení drůbežího masa, uzenin, vnitřností, masových extraktů, silných masových vývarů, mořských ryb (zejména sardinky, slanečci, sardelky). Z rostlinných zdrojů to je zelený hrášek, chřest, špenát, fíky.
Nutné je také vyloučit luštěniny, jako je hrách a čočka. V tekutinách se omezuje silný černý čaj, silné kakao, nápoje alkoholické, káva. Jídlo byste si měli rozvrhnout na 4–5 porcí denně. Jezte v klidu, po menších porcích. Ráno snídejte například ovocný čaj nebo mléko, či jiný mléčný výrobek, bílkovinnou potravinu, například sýr, vejce, pomazánky (ne však z uzenin nebo masa), máslo, pečivo. Na svačinu jezte ovoce či zeleninu (povolené druhy).
Oběd by měl být bez polévky (z toho důvodu, že nejsou vhodné vývary). Na oběd zařazujte spíše zeleninová jídla (pouze však povolené druhy zeleniny) a přílohy. Dle závažnosti onemocnění a dle doporučení lékaře můžete zařadit 2–3x týdně maso (většinou vepřové a hovězí), a to v dávce 60 g (v syrovém stavu). Na druhou svačinu můžete jíst bílkovinné potraviny (jogurt, vejce, zakysané mléčné výrobky, sýry přírodní, pečivo – i celozrnné).
Večeře by měla být obdobná jako oběd nebo můžete mít studenou večeři. Jídlo má být nepřesolené, nepřekořeněné a málo pikantní. Vhodné jsou technologické úpravy jako vaření, dušení, pečení, občas i smažení. Nevhodné je grilování (potraviny bývají příliš ostré a pikantní). Dodržujte pravidelný pitný režim, vhodná je voda, ochucené, neochucené minerální vody perlivé i neperlivé (nutno střídat kvůli obsahu jednotlivých solí), ovocný čaj, ředěný džus. Dietu při dně je nutno dodržovat dlouhodobě.
Ve svém příspěvku OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.
Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr H..
Co se týká očí, tak jezdím jen do Horních Počernic, nechal jsem si odstranit dioptrie laserovým zákrokem relex smile a bylo to u mě nejlepší rozhodnutí za poslední dobu. Zákrok byl chvilkový a řekl bych, že tak za 3 dny jsem viděl všechno kolem sebe ostře a bez sebemenších obtíží jsem všechno přečetl. Zkušenost s klinikou mám jen tu nejlepší.
Léčba je zaměřena na snížení kyseliny močové ve dvou základních krocích. Kyselina močová se snižuje pomocí léků, které ordinuje lékař, a nedílnou součástí je i dieta. Jídlo byste si měli rozvrhnout na 4–5 porcí denně. Jezte v klidu, po menších porcích. Ráno snídejte například ovocný čaj nebo mléko, či jiný mléčný výrobek, bílkovinnou potravinu, například sýr, vejce, pomazánky (ne však z uzenin nebo masa), máslo, pečivo. Na svačinu jezte ovoce či zeleninu (povolené druhy). Oběd by měl být bez polévky, zvláště nejsou vhodné vývary. Na oběd zařazujte spíše zeleninová jídla, a to pouze povolené druhy zeleniny a přílohy. Dle závažnosti onemocnění a dle doporučení lékaře můžete zařadit 2–3x týdně maso, většinou vepřové a hovězí, a to v dávce 60 g. Pozor, v syrovém stavu. Na druhou svačinu můžete jíst bílkovinné potraviny, jako je jogurt, vejce, zakysané mléčné výrobky, přírodní sýry, pečivo (i celozrnné). Večeře by měla být obdobná jako oběd nebo můžete mít studenou večeři. Jídlo má být nepřesolené, nepřekořeněné a málo pikantní. Vhodná je technologická úprava vaření, dušení, pečení, občas i smažení. Nevhodné je grilování, jelikož potraviny bývají příliš ostré a pikantní. Dodržujte pravidelný pitný režim, vhodná je voda, ovocný čaj, ředěný džus, ochucené či neochucené minerální vody (perlivé i neperlivé) – ty je nutno střídat kvůli obsahu jednotlivých solí. Dietní stravu je nutno u onemocnění dnou užívat dlouhodobě.
V naší poradně s názvem NATRŽENÝ STEHENNÍ SVAL - LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na účinnou léčbu natrženého stehenního svalu. Děkuji. Petr
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Existuje řada věcí, které můžete udělat, abyste si pomohl s natrženým stehenním svalem. Nejdůležitější a nezbytnou součástí vaší léčby a zotavení je udržování stehna v pohybu.
Jak se dostat do pohybu?
Během prvních 24 až 48 hodin po problému se stehenním svalem byste se měl pokusit omezit své aktivity, ale nepřestávejte se pohybovat. Pohyb vykonávejte jen tak, jak vám to příznaky dovolí. Jemně pohybujte nohou po dobu 10 až 20 sekund každou hodinu, když jste vzhůru, vyhněte se dlouhému stání na nohou.
Při použití schodů může pomoci, když při výstupu do schodů stoupáte jen svou zdravou nohu, abyste snížili namáhání stehna. Když scházíte dolů, sestupujte první svou problémovou nohu, abyste snížil zatížení stehna. Při chůzi nahoru a dolů používejte zábradlí (pokud je k dispozici).
Po 48 hodinách zkuste více používat nohu – cvičení vašemu stehnu opravdu pomáhá a může zmírnit bolest. Dělejte, co byste normálně dělal, a zůstaňte u toho, nebo se vraťte do práce – to je důležité a je to nejlepší způsob, jak se zlepšit.
Je užitečné dělat specifická cvičení, která vám mohou pomoci při zotavení. Na začátku mohou být náročná, takže udělejte, co můžete, a snažte se to časem vylepšovat.
Výhody udržení aktivity
Být aktivní je to nejlepší, co můžete pro své celkové zdraví udělat.
Když budete nadále aktivní, udržujte si tím aktuální úroveň kondice – i když musíte změnit to, co běžně děláte, jakákoliv aktivita je lepší než žádná.
Udržujte ostatní svaly a klouby silné a pružné a udržujte si zdravou tělesnou hmotnost.
Vyhněte se sportu nebo těžkému zvedání, dokud nebudete mít méně bolestí při pohybu. Před zahájením sportovních aktivit se nezapomeňte předně plně zahřát.
Léčba bolesti
- léky proti bolesti – to vám může pomoci pohodlněji se pohybovat, což může pomoci vašemu zotavení.
- ledové obklady.
Led může být prospěšný právě při léčbě muskuloskeletálních bolestí. Led je nejvýhodnější, pokud váš problém se stehny souvisí se zraněním. Nikdy nepokládejte led přímo na pokožku. K ochraně pokožky před spálením použijte bariéru, jako je igelit s ručníkem. Jak dlouho máte používat led jako léčbu, se může lišit. Obecně byste však měl led aplikovat po dobu až 15 minut. Mezi ošetřeními byste také měl nechat několik hodin. Pokud máte nějaké problémy s krevním oběhem, neměl byste používat led jako léčbu bolesti stehen.
Práce
Během rekonvalescence se doporučuje zůstat v práci nebo se do práce co nejrychleji vrátit. Abyste se mohl vrátit do práce, nemusíte být zcela bez bolesti a bez příznaků.
Ve velkém hrnci smíchejte 2 hrnky vody, cukr, hřebíček, skořicovou kůru a nové koření. Pro dospělé můžete do kořeněného sirupu přidat trochu kajenského pepře. Dosáhnete tak pikantnější recept na limonádu.
Přiveďte k varu na středním plameni. Ujistěte, se že se cukr úplně rozpustil. Vařte 5 minut a poté sceďte pomocí jemného cedníku. Koření vyhoďte.
Nyní přistoupíme k výrobě pikantní limonády.
Ve velkém džbánu smíchejte jednoduchý sirup, studenou vodu a citronovou šťávu podle chuti. Dejte do lednice alespoň na jednu hodinu.
Podávejte ledově vychlazené s nakrájenými citrony na boku. Nepřidávejte led přímo do džbánu, zředí se tím celý džbán. Kostky ledu přidejte těsně před podáváním do jednotlivých sklenic.
V naší poradně s názvem LÁZNĚ PODĚBRADY HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Kliková.
Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda v nějakém hotelu jsou všechny procedury v jednom místě a kde je bazén.Děkuji moc za odpověď Kliková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepší v tomto ohledu je Hotel Chariclea. Disponuje luxusní wellness zónou, která obsahuje 20metrový plavecký bazén, vířivky, finskou saunu, parní saunu a Kneippův chodník. Ubytovaní hosté mají vstup do wellness neomezený.
Naleznete zde většinu lázeňských procedur, jako je například perličková koupel, vířivá koupel, podvodní masáž, suchá uhličitá koupel, klasická masáž a nebo parafínový zábal na ruce. Dále můžete také využít hydrojet, plynové injekce, elektroléčbu, inhalaci, magnetoterapii a čtyřkomorovou koupel.
Obdobně je vybaven SPA Hotel Felicitas, který má také bazén a nabízí léčebné procedury. Oba hotely jsou to nejlepší z Poděbrad, ale také nejdražší. Pokud hledáte levné řešení s bazeném, tak volte Hotel Libuše, který je o polovinu levnější, ale všechny léčebné procedury jsou poskytovány ve 300 metrů vzdálené budově Letních lázní.
S nádechem skořice, hřebíčku a nového koření je tato limonáda chutnou letní pochoutkou, kterou si oblíbí celá rodina. Tuto pikantní limonádu mají rádi i vybíraví jedlíci!
Ingredience: 1 kg špekáčků s vysokým obsahem masa, sůl, pepř, 5 cibulí nakrájených na tenká kolečka, 3 feferonky nakrájené na tenké proužky, 2 feferonky v celku
Ingredience na lák: 750 ml octa, 2 lžíce krupicového cukru, 4 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 lžička hořčičných semínek
Postup: Nejdřív si připravíme lák. Do kastrolu nalijeme ocet, přidáme cukr a všechno koření a na mírném plameni zahříváme, až skoro k bodu varu, a mícháme, aby se cukr rozpustil. Sundáme z plotny a necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a každý podélně nakrojíme tak, aby na jedné straně držel při sobě. Na vnitřní, rozevřené straně je osolíme, opepříme, proložíme plátky cibule a několika proužky feferonek. Špekáčky sklapneme do původního tvaru, propícháme je vidličkou, aby dobře nasály lák, a případně spojíme párátkem, aby držely pohromadě. A teď je pěkně utopíme. Na dno sklenice rozložíme cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu v celku a pak špekáčky. Další vrstva je stejná: cibule, feferonky a špekáčky. Poslední vrstva je cibulová. Pěkně je ve sklenici přimáčkneme a zalijeme, aby byly všechny utopené v nálevu. A teď už musíme jen 10 dní vydržet.