Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEJMÉNĚ KALORICKÉ PEČIVO

OBSAH

Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Diabetická dieta je zaměřena hlavně na redukci obsahu jednoduchých cukrů v potravinách. Nejčastěji se omezuje přísun ovoce a výrobků z bílé mouky. Zelenina se neomezuje, protože je hlavně zdrojem vlákniny. Omezuje se především bílé pečivo (rohlíky, housky), jíška a sladkosti. Doporučují se celozrnné výrobky. Nejsou vhodné uzeniny, dieta by měla obsahovat libové maso a dostatečné množství ryb. Velmi důležitý je i pitný režim, vhodná je voda, čaje, minerálky, ředěné džusy; stran alkoholu se doporučuje konzultace s lékařem.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.

Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příbalový leták detralex

Vhodná snídaně

Zde jsou příklady vhodné snídaně:

  • Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán.
  • Toastový chléb, tvarohová pomazánka s pažitkou, rajče.
  • Jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj.
  • Včerejší pečivo s debrecínkou.
  • Opečený toustový celozrnný chléb s medem.
  • Včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu.
  • Celozrnný chléb s netučným sýrem.
  • Včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ukrij74.

Může mně někdo odpovědně sdělit, který lék na ředění krve trvale užívaný nejméně poškozuje ledviny?

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Sváteční menu a vánoční večeře

V předvánočním shonu, ale i během svátků, si obzvláště hlídejte kvalitní a méně kalorické jídlo a dodržujte pravidelný režim. Rozhodně nesoustřeďujte hlavní jídlo do druhé půlky dne. Výborným trikem je jíst poloviční porce. Štědrovečerní večeři si důkladně naplánujte a pokud si chcete váhu udržet, tak raději i menu na celé svátky. To vám usnadní výborná potravina pro štíhlou linii - Smacker bílkovinný plátek, který snadno nahradí maso. Neobsahuje téměř žádný tuk a lze ho upravit jako řízek, do nádivek, salátů či příloh. Kromě toho přijmete tak málo kalorií, že si můžete dopřát plnou porci. Při pečení a vaření můžete nahradit některé suroviny méně kalorickými, přičemž si zachovají výbornou chuť (hladkou mouku lze částečně nahradit polohrubou či hrubou moukou, bílý cukr tmavým, smetanu bílým jogurtem atd.). Upečte raději menší kousky koláčků než jste zvyklá, sníte jich méně a menší porce. Pozor byste si měli dát na alkohol, který je plný kalorií.

Zdroj: Hubnutí přes Vánoce

Diskuze

V diskuzi NEMOC HRUŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Jakoubková.

Krásná mladá hrušeň má jíž plody a už 2 rok opadávají listy jsou na nich tečky a žloutnou vždy tuto dobu červenec, potřebuji poradit jak a čím stříkat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

Houba, která má dva hostitele, podrobnosti viz Wikipedie nebo Google, léčba vykácet okrasné jehličiny, zejména chvojku, jalovec a i jiné v okruhu nejméně čtvrt kilometru, nebo tu hrušku.

Zdroj: diskuze Nemoc hrušní

Z čeho se dělají žlučníkové kameny

Žluč obsahuje mimo vody celou řadu látek, které jsou za normálního stavu ve vodě rozpuštěny. Pokud se množství těchto látek zvýší a žluč se tak stane koncentrovanější, začnou se jednotlivé molekuly těchto látek spojovat. Vytvořené shluky se dále navzájem na sebe nabalují a zvětšují, až vzniknou vlastní kamínky. Dodnes není jasné, proč k tomu dochází. Vyšší riziko mají obézní lidé, diabetici, těhotné ženy. Riziko zvyšují stavy po operaci trávicího traktu, příjem vysoce kalorické stravy, některé léky, ženské pohlavní hormony a jiné, již méně časté příčiny. Podle toho, ze kterých látek je kámen složen, rozeznáváme kameny cholesterolové (vyskytující se nejčastěji), pigmentové nebo smíšené. Bez ohledu na jejich složení však působí stejné obtíže. Jejich bližší rozlišování nemá velký klinický význam. Ve žlučníku můžete najít i takzvané žlučové bláto (sludge), což nejsou klasické kamínky, avšak může působit stejné obtíže jako ony.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi OBEZITA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Krykorková.

Zdravím všechny milovníky pejsků,potřebuji poradit,jak zeštíhlit naší přerostlou čivavu !

Když jsme si jí v deseti týdnech přivezli vážila něco přes dvě kila a začala rapidně přibírat na váze.Naše veterinářka doporučila jednu PL lžíci za den.Měla hrozný hlad a stále kňučela.Tak jsme to psychicky nezvládli a dali jsme ji granule nízko kalorické asi tak lžíce 2-3 denně.Nyní ve čtyřech letech má šest a půl Kg.Nyní kupujeme Mini Brit
granule bez obilovin dodržujeme dávku /má dostávat 75g/ my dáváme 50g +malý kousíček masa libové. A NEHUBNEME !
Prosím o radu ,jak na to !
Jinak je krásná ,huňatá až moc ,krátké nožíčky a tak jí ta obezita moc nesluší !
Děkuji všem ,kdo poradí.
Zdraví babi Jarka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obezita u psa

Co léčí

Homeopatikum Monilia albicans 30 CH léčí akutní i chronické infekce kůže a sliznic způsobené kvasinkou Candida albicans (záněty v uších, nosu či krku; záněty dýchacích cest; gynekologické záněty a podobně).

Při léčbě kandidóz se musíme často obrnit velkou trpělivostí, neboť naším protivníkem je evolučně jeden z nejdokonalejších organismů vůbec. Během léčby je nutné dodržovat dietu a pitný režim a udržovat průchodná střeva, aby toxiny z odumírajících kvasinek mohly odcházet ven z těla. Pravidelně bychom si měli dopřávat také horkou lázeň nebo saunu. Rovněž bychom měli pravidelně odkyselovat tělo za pomoci jedné lžičky jedlé sody rozpuštěné ve sklenici vody. V největší možné míře bychom se měli vyhýbat rafinovanému cukru i jednoduchým cukrům (fruktóze a galaktóze), které kvasinkám slouží jako hlavní zdroj potravy. Omezit bychom dále měli kynuté pečivo a bílou mouku, popřípadě lze dočasně přejít na bezlepkovou stravu. Ozdravná kúra by měla vždy trvat nejméně 6 týdnů

Zdroj: Homeopatikum Monilia albicans 30 CH

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dobrý a hluboký spánek vyzkoušejte doplněk stravy s názvem L-Tryptofan. Užívejte doporučenou denní dávku L-Tryptofanu NAJEDNOU, vždy přesně hodinu a půl před spaním. L-Tryptofan je volně prodejný v lékárnách a jeho nejlevnější cena je uvedena tady: www.zbozi.cz/?q=tryp…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční nespavost

Jaterní dieta při mononukleóze

Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné vyvarovat se tučných druhů masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora a podobně). Tuk dávejte při přípravě až do hotového pokrmu, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé – vhodné je jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění konzumujte pečivo bílé, rohlíky, veky, bílý chléb, vánočku, piškoty, suchary. U diety s omezením tuků je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích připečených kůrek a spálených částí.

Dieta při mononukleóze se od jaterní diety neliší. Doporučuje se 1 až 2 měsíce po normalizaci laboratorních hodnot jaterních testů. Na doporučení lékaře se může protáhnout až na rok po akutním průběhu onemocnění.

Základní pravidla:

  • Platí přísný zákaz požívání alkoholických nápojů.
  • Nevhodná jsou (alespoň zpočátku) smažená a tučnější pečená jídla a používání koření (například ostré papriky nebo chilli).
  • Doporučuje se jíst kvalitní, plnohodnotnou stravu, aby nechyběly potřebné živiny.
  • Strava by měla být pravidelná, rozložená v průběhu celého dne.
  • Důležitý je dostatečný přísun nenasycených mastných kyselin, bílkovin, ovoce (a přírodních ovocných šťáv) a zeleniny.

Po odeznění akutního onemocnění může u někoho přetrvávat nesnášenlivost (intolerance) některých jídel, a proto jsou nutné individuální úpravy jídelníčku. Nedodržování dietních opatření může vést k pomalejší úpravě jaterních hodnot na normální hladinu nebo ke žlučníkovým a jiným trávicím obtížím.

U mononukleózy je dietní opatření dočasné, ale u jaterního onemocnění by mělo být trvalé.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi VOLNĚ PRODEJNÝ LÉK NA ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Weberová.

Jsem astmatik,chtěla bych vědět, zdali je nějaký volně prodejný lék na astma. Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, mně pro potížích s dýcháním velmi pomohl Erdomed, je i volně dostupný, asi s nižší dávkou než na předpis. Ale spíše při potížích se zahleněním, je prevencí proti zápalu plic a zánětu průdušek a tak. Držím pěsti, ať to řešíte co nejméně. D.

Zdroj: diskuze Volně prodejný lék na astma

Moučníky

U moučníků se musí dodržovat tato pravidla:

  • Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku, těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky, a nedoporučují se ani omelety a palačinky.
  • Kynuté pečivo se připravuje s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení.
  • Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků výhodné.
  • Mák, ořechy a čokoláda se jako přídavek do pečiva vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová

Příčiny obezity

V důsledku rostoucího počtu obézních lidí převládají snahy odborníků na celém světě vyvinout potraviny, které zasytí a současně naplní požadavek nízké kalorické hodnoty. Na trhu je poměrně hodně dietních potravin, jenže většina nadváhou trpících lidí má psychickou závislost na jídle. Příjem velkého množství potravin a nezvladatelné chutě vedou k přejídání se a snaha zhubnout se zdá jako nemožná. Je potřeba tedy najít potravinu, které můžete sníst opravdu velké množství a stejně nepřiberete. To, co se zdálo jako nereálné, se podařilo vědcům v České republice.

Přední odborníci v oblasti potravinářství vyvinuli – bílkovinný plátek - Smacker, který lze použít např. jako alternativu masa. Nutričně jde přitom o velmi hodnotnou potravinu s obsahem pro život nezbytných bílkovin. Kalorická hodnota této potraviny je však natolik nízká, že i kdyby jste snědli 1 kg denně, což je mimochodem téměř nemožné, stejně nepřiberete a po několika týdnech umřete na podvýživu (nepokryli by jste totiž ani základní denní příjem energie, kterou organismus potřebuje aby mohl fungovat). Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že po 2 týdnech, kdy jsem večeře vyměnila za Smackera na různé způsoby, jsem zhubla o celé 3 kg a to dokonce bez větší námahy.

Zdroj: Smacker - potravina, po které zaručeně zhubnete

Diskuze

V diskuzi PROVEDENÍ OPERACE LONGOVOU METODOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babánek.

Dobrý den, 13.10.2016 jsem byl operován longovou metodou. Je normální, že i po 13-ti dnech operace mám pořád bolesti, pálení, v místě operace se mi objevují výrustky, bez krvácení? Vše dodržuji dle doporučení, strava, léky apod. Mám kontaktovat lékaře nebo je to zcela ještě normální? Děkuji, s pozdravem JB.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobry den, jake metody muzou byt pouzity pri operaci prolapsu rekta a omezene funkce vnejsiho sverace? Vek 62 let, vaha 75 kg.
Jaky postup je pro pacienta nejmene narocny? Dekuji

Zdroj: diskuze Provedení operace longovou metodou

Sladké pečení

Jako pečivo označujeme druh jídla, který se připravuje pečením, případně smažením (například koblihy, lívance, palačinky). Vyrábí se z různých druhů těsta s obsahem obilné mouky v závislosti na druhu, který se připravuje. Ingrediencí, jichž se k pečení využívá, je obrovské množství – lze použít prakticky všechny. Mezi nejčastější pak patří: mouka, voda, cukr, vejce, tuk, mléko, ořechy.

Existuje několik možností, jak lze pečivo členit. Mezi nejčastější patří na sladké a slané pečivo.

Sladké pečení od Lenky

Ingredience: 5 banánů, 100 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 2 vejce, 150 g másla, 1 lžička jedlé sody, ½ lžičky soli, 1 prášek do pečiva, 100 g kokosu, cukr na posypání, 1 zakysaná smetana, cukr, kakao

Postup: Banány rozmačkáme s vodou a potom přimícháme ostatní suroviny. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme cca 35 minut. Potřeme zakysanou smetanou a posypeme kakaem.

Sladké pečení s Dianou

Zde můžete vidět Dianiny recepty.

Zdroj: Pečení

Diskuze

V diskuzi NEMÁM DŮVĚRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek Eiderna.

Pro Vaši informaci:

Předpona n a n o je jedna miliardtina jednotky, tedy ve Vašem textu je n e s m y s l , ( cituji z textu: "průměr zrn je menší než 0,002 milimetru.", je tedy nejméně 1000x větší než nano rozměr )
Pro mě to znamená jediné:

NENÁM DŮVĚRU K PRODEJCI ANI K PRODUKTU, NEDOPORUČUJI.

Ing. Marek Eiderna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemám důvěru

Slané jogurtové pečivo

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • vejce (na potření)
  • 200 g nastrouhané nivy
  • 5 lžic smetany (ke šlehání)
  • 100 g nakrájené šunky

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, jogurt, sůl, nakrájenou kostku Hery a vše zpracujeme. Těsto dáme odpočinout do chladu a připravíme si náplň smícháním strouhané nivy, pokrájené šunky a smetany. Těsto rozválíme a vykrájíme z něj větší kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku náplně, přehneme napůl a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby náplň při pečení nevytékala. Skládáme na lehce vymazaný plech nebo na pečicí papír, potřeme vejcem a pečeme při 170 °C asi 60 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Poradna

V naší poradně s názvem DCERA MA ROUPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,rada bych se zeptala...? Dcera ma roupi,koupili jsme prasky Vermophyt...bere je treti den... Jenze mi neji,nepije a stale zvraci...ikdyz nema vlastne co....,? Zvraci uz jen stavy..nevim co mam delat... Prosim o radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na roupy je nejlepší Vermox, který má nejméně škodlivé vedlejší účinky. Uvědomte si, že roupy se léčí tím, že se otráví, takže každý lék na roupy obsahuje jed. Proto raději neexperimentujte a raději vemte svou dceru k dětskému lékaři a nechte si předepsat Vermox. Za deset dní bude vyléčená a naprosto bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dcera ma roupi

Dávkování

V akutní fázi kvasinkového onemocnění se doporučuje začít potencí 5 CH v dávkách 5 kuliček 3x denně. V další fázi léčby lze přejít na vyšší potenci, a sice na 30 CH. Na počátku homeopatické léčby se problémy mohou přechodně zhoršit, na místě je proto disciplinovanost a zodpovědná spolupráce s homeopatem.

Pokud je léčba kandidózy opravdu účinná, může se na krátkou dobu objevit vyrážka, průjem, bolesti hlavy či stav podobný opilosti. Jedná se o jev zvaný Jarischova-Herxheimerova reakce, kdy tělo reaguje na toxické látky z rozpadajících se těl kvasinek. Těmto reakcím lze předejít dodržováním pitného režimu (nejméně 2 litry tekutin denně) a doporučené fungicidní diety.

Zdroj: Homeopatikum Monilia albicans 30 CH


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP