Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NEJRYCHLEJŠÍ PERNIK


NEJRYCHLEJŠÍ PERNIK je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Diabetes mellitus I. typu je celoživotní onemocnění, které vzniká v důsledku destrukce buněk slinivky, které v těle tvoří inzulin. To vede k nedostatku inzulinu, který je nutno dodávat exogenně (formou injekcí, inzulinových per nebo pomocí inzulinové pumpy). V České republice se ke konci roku 2010 s tímto typem cukrovky léčilo téměř 56 tisíc osob. Tento typ cukrovky bývá nejčastěji odhalen u dětí a mladistvých. Mohou jím však onemocnět novorozenci i starší lidé.


Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDENI NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

chtela bych se zeptat: Už 3 nebo 4 den me svedi noha a nechce to prestat. Nejhorsi je to v noci. Prosim pomuzete mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petro, svědění nohou, patrně máte na mysli asi chodidla, bývá nejčastěji způsobeno mykotyckým onemocněním kůže. To může vzniknout zapářkou nohy při zpocení nebo při nedostatečném osušení nohou po umytí. Úplně nejrychlejší způsob jak se toho zbavit, je udělat si doma koupel na nohy z léčivého přípravku Cytéal. Je to francouzké desinfekční tělové mýdlo. Cytéal je k dostání v lékárně na lékařský předpis. Použijte ho podle návodu, který je na něm napsán v češtině. To by Vám mělo od svědění jednoduše pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svedeni nohy

Recept na perník z hladké mouky

Ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 2–3 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do perníku, 1/2 hrnku rozinek, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 jablka, 1 lžička perníkového koření

Postup: Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku, 1 lžičku perníkového koření a rozinky. Vše lehce zamícháme a přimícháme mléko, olej, vejce a nastrouhaná jablka. Vše smícháme a nalijeme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 30–40 minut v elektrické troubě. Po upečení na perník můžete ještě nalít citronovou polevu, ale to je na chuti každého z vás. Tento litý perník s perníkovým kořením je opravdovou delikatesou.

Zdroj: článek Čím nahradit perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY ZRYCHLUJÍCÍ METABOLISMUS. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem zrychlují metabolismus. Také kofein a thein dokáží zrychlit metabolizmus. Oboje je dobré užít ráno nejlépe hned po probuzení. Po obědě je potřeba pak dát přednost jídlům s nižsím glykemickým indexem, například Smacker. Dobré je v době, kdy metabolizmus frčí, si dát kvalitní cvičení, což je recept na nejrychlejší hubnutí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny zrychlující metabolismus.

Recepty se sójovým mlékem

Palačinky

Ingredience: 0,5 l sójového mléka, 3 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, kousek másla, marmeláda, 2–3 banány, bílý jogurt, kakao

Postup: Vyšleháme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli. Do jiné mísy vlijeme sójové mléko, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vyšleháme. Pomalu přisypeme mouku a poté opatrně vmícháme sníh z bílků. Smažíme na suché pánvi a podáváme pomazané marmeládou, bílým jogurtem, plátky banánu a sypané kakaem.

Perník

Ingredience: 400 g celozrnné mouky, 200 gramů třtinového cukru, 250 ml sójového mléka, 100 ml slunečnicového oleje, 11 lžic kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce medu, koření do perníku, 200 g sezonního ovoce, lístky máty.

Postup: Do mouky, cukru a kakaa v misce přiléváme pomalu za stálého míchání sójové mléko. Přidáme olej, kypřicí prášek, perníkové koření a 3 lžíce medu. Vše důkladně promícháme a hotovou směs vlijeme na předem vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě 35 minut na 180 °C. Při servírování zdobíme perník horkým ovocem a snítkou máty.

Zeleninová polévka

Ingredience: 2 mrkve, 2 kořeny petržele, malý kousek celeru, malý kousek pórku, kousek másla, 4 lžíce sušeného sójového nápoje, 4 lžíce instantní rýžové krupičky, zelená petrželka

Postup: Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájený pórek. Zalijeme 1,5 litrem vody, přivedeme k varu a vsypeme sójový nápoj a rýžovou krupičku. Vše uvaříme doměkka a nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou.

Zapečený květák

Ingredience: 60 g sójové hladké mouky, 500 ml sójového mléka, 30 ml oleje, 1 velký květák, muškátový oříšek, 2 lžíce sekané petrželové nati, rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl

Postup: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji sójovým mlékem a povaříme, dokud nezhoustne. Na růžičky rozebraný uvařený květák rozložíme na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Bešamelovou omáčku osolíme, přidáme muškátový oříšek, sekanou petrželku a přelijeme jí květák v misce. V mírně vyhřáté troubě zapečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Zdroj: článek Sójové mléko

Příběh

Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD GELOVÝM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.

Tak na toto bych raději ocet nepoužívala, ocet také vzniká nějakým kvašením a kvasnice obecně jsou nejhojnější půdou pro plíseň, takže toto bych vyloučila. Citron určitě nebo citrogrep kapky se používají proti plísni, ale co je velice účinné, mně zmizí fleky na kůži do dvou až tří dnů mazání nezředěného tea tree oleje téměř úplně, je to nejrychlejší a nejúčinnější zabiják plísně na vnější použití. Ale pokud máte plíseň pod nehtem, máte ji i v těle. Může to být Candida Albicans, o tom si zjistěte. Pokud máte i jiné obtíže, můžete udělat i slinový test, je to zákeřná potvora. Právě na to držím dietu, protože příznaky v silném stádiu jsou širokospektré a velmi nepříjemné, život znepříjemňující - špatné dýchání, deprese, suché vlasy, atd. je toho velmi mnoho. Radím vám zjistit si jestli nějakou plíseň v těle nemáte, přinejlepším se tam dostala od někoho infikovaného a je tedy zatím jen povrchová, ale může se nakazit celý organismus. Je výborné to včas podchytit správnou dietou. Nechci strašit, ale vím, co tahle nemoc dokáže a jak neskutečně rychle se množí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Plíseň pod gelovým nehtem

Biologické hodiny orgánů

Naše životní energie proudí po přesně vymezených drahách – meridiánech. Jsou to jakési kanály, které probíhají uvnitř těla a tvoří logicky propojenou síť, v níž proudí energie od orgánu k orgánu. Hlavních meridiánů je v těle 12 a energie jimi projde za 24 hodin po 2 hodinách. Rozlišujeme 6 párů orgánů, vždy tvořených jedním jinovým (plným): srdce, slezina, plíce, ledviny, játra; a jedním jangovým (dutým): tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, močový měchýř, žlučník. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán.

Mezi 23. až 1. hodinou začíná pracovat žlučník. Nastává orgánová dvouhodina žlučníku, která má značný vliv na psychiku, ovlivnění smyslu, což se projeví tím, že v této době jsou většinou nejintenzivnější sny, které souvisejí značně se smyslovou fází. Naše tělo se už připravuje k odpočinku a pokračuje v práci na obnově buněk. Organismus odpočívá, tělesné pochody se zpomalují a také se střídají různé fáze spánku. Jestliže jsme šli spát ve 22 hodin, začínají se nám zdát sny. Nejen tělo, ale i mozek bilancuje svou celodenní činnost a odvrhuje všechno nepotřebné. Den skončil. Objevuje se intenzivnější zpracování lipidů (přírodní látky živočišného i rostlinného původu). Žlučníkáři obvykle v tuto dobu nemohou usnout a také žlučníkové záchvaty bývají hlavně uprostřed noci. Po půlnoci již slinné žlázy neprodukují látku, která ničí bakterie a chrání zuby před vznikem zubního kazu. Také z toho důvodu je nutné si čistit ráno zuby. Kolem jedné hodiny většina lidí už asi 3 hodiny spí a prošla už všemi fázemi spánku. Dostavuje se lehký spánek, člověk se může snadno probudit. Právě v této době jsme zvláště citliví na bolest. Bolestivost je mimořádně intenzivní, například bolesti zubů mohou úplně narušit spánek. I chlad pociťujeme v noci více než přes den.

Mezi 1. až 3. hodinou se aktivují játra. Vrcholí činnost jater, tedy meridián jater. Je to doba detoxikační činnosti a redistribuce tekutin. V tomto čase je fyziologický děj asi takový, že většina orgánů má sníženou funkci, s výjimkou jater. Kolem třetí hodiny tělo ještě odpočívá a je fyzicky značně vyčerpáno. V tuto dobu má člověk velmi nízký krevní tlak, pomalý puls a pravidelný hlubší dech s dlouhými periodami. Pokud musí být někdo vzhůru, pak vyžaduje soustředěnost daleko větší úsilí. V tomto čase se lidé pracující v nočních směnách nejčastěji dopouštějí chyb. Musíte-li být vzhůru, snažte se nerozptylovat a soustřeďte se plně na práci, kterou je třeba dokončit. Krevní tlak ve 3 hodiny dosahuje nejnižšího bodu. Většina orgánů v lidském těle pracuje úsporně s výjimkou jater. Tělo je podrobeno jakémusi „velkému prádlu“. Játra zpracov

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Orgánové hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem AFT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělalo se mi něco v jednom oku v koutku, manžel říká, že to připomíná aft. Je to možné a jak to léčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bude nejspíše ječné zrno. Nejrychlejší léčba ječného zrna je pomocí léku Maxitrol, který tyto obtíže vyléčí do tří až čtyřech dnů. Maxitrol je účinný kombinovaný lék, ve kterém jsou zároveň antibiotika i kortikosteroid a je na lékařský předpis, takže bude nezbytná návštěva očního lékaře, což v tomto vašem případě jedině prospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Aft v oku

Dieta

Pacientům se dnou se doporučuje snížit obsah purinů v potravě, denně konzumovat 150 g zeleniny a ovoce (ideálně čerstvou). Při záchvatech dny se doporučuje podíl ovoce a zeleniny ve stravě ještě zvýšit (klidně až dvojnásobně). Pomoci mohou i odlehčené dny, kdy dvakrát týdně v jídelníčku bude jen zelenina a ovoce. Při dnovém onemocnění se musí omezit koření a snížit množství soli ve stravě. Doporučuje se také (pokud to jde) nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a rybími tuky a oleji.

K pití se doporučuje pít nesycenou vodou, čaje (bylinkové, ovocné), celerovou šťávu.

Mezi "zakázané" potraviny patří některé druhy ryb (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky), kvasnice (kynuté a celozrnné pečivo), uzeniny, játrové paštiky, jelita a jitrnice, vnitřnosti (brzlík, ledviny, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky), kořeněné pokrmy, silné masové vývary, masové bujóny, zvěřina, mladé telecí maso, koření (chilli, feferonky, pepř, kari, sojová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen), mák, želatina, zrající plísňové sýry, luštěniny (čočka, fazole, hrách), čokoláda, kakao, kofein, rebarbora, špenát, zelený hrášek, červená řepa, fíky.

Naopak doporučované (nebo aspoň přípustné) potraviny jsou z ovoce třešně, banán, hrozinky, jahody, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče, ze zeleniny pak celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo. Dále pak také houby, tmavé pečivo, suchary, sušenky, bábovky, croissanty, perník, závin, zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka, puding, zmrzlina, mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty, vejce, těstoviny, jáhly, pohanka, rýže, bílé konzervované fazole, džem, med, rozinky, mandle, hořčice, z masa pak koroptev, krůta, holub, králík, zajíc, z ryb sumec, lín, platýz, úhoř.

Místo masa se doporučuje jíst třeba tofu.

Jídelníček člověka trpícího dnou by měl obsahovat převážně tedy ty potraviny, které snižují množství kyseliny močové. Ke snídani se hodí jíst třeba nízkotučné bílé jogurty doplněné vhodným ovocem a lněným semínkem, celozrnné pečivo či rýžové chlebíčky se zeleninovými pomazánkami, omeleta. Ke svačinám (dopolední i odpolední) se doporučuje konzumace ovoce či zeleniny v různých podobách (ovocné saláty, samotné ovoce, smoothie, ovoce s jogurtem, tvarohem) a oříšky.

K obědu a večeři může mít pacient trpící dnou třeba pečené brambory s brynzou, pohanku s dušenou zeleninou, kuřecí prsa plněná sýrem, celerové hranolky, grilovaný losos, pečená zelenina; brokolicová polévka s krutony, celozrnný toast s vaječnou pomazánkou, zeleninou, zapékaný květák s vařeným bramborem, grahamové těstoviny.

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: příběh Jak uchovat brambory zimu

Účinky zázvoru

Zázvor lze nepochybně nazvat takovým přírodním všelékem. Zázvor se využívá opravdu v mnoha případech, například jako přísada do pokrmů, dále v alternativním a přírodním léčitelství jako prevence před nemocemi, nebo je dokonce doporučován k relaxaci, protože má velmi příjemnou vůni, která vás přenese až do dalekých exotických krajin.

Čerstvé oddenky zázvoru se používají hlavně při přípravě vynikajících pokrmů. V čerstvém stavu má oddenek velice dobrou chuť a příjemnou vůni. Po jeho omytí a nastrouhání ho přidávejte do různých pokrmů, do nudlí, smažených pokrmů z kuřecího masa, do „číny“ nebo tam, kam dáváte kari. Existuje taková zásada, která říká, že by se neměla dávat více než jedna kávová lžička do 4 porcí jídla. Zázvor je také dobré ochucovadlo do salátů nebo sladkých jídel, jako je perník, sušenky, dobrý je i ve svařeném víně. Ze zázvoru je možné vytvořit chutnou zázvorovou limonádu.

Chcete-li používat zázvor jako léčivou bylinu, rozhodně neprohloupíte, právě naopak! Že má zázvor léčivé účinky, se vědělo už dávno před tím, než se objevil v Evropě. Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý. Usnadňuje strávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem, zmírňuje potíže při chřipce a rýmě, nebo jim může dokonce i předcházet.

Proto je dobré ho pravidelně konzumovat například v podobě čaje. Ten se připravuje zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrtlitrem vřelé vody. Takový čaj dokáže pomoci i při cestovních nevolnostech. Zázvor je též dobrý vložit do vroucí vodní lázně, do níž si ponoříte nohy, které vám promrzly na dlouhé zimní vycházce. Pokud toto uděláte, tak se vám nachlazení jistojistě vyhne a nemusíte se ničeho bát. Pokud se trápíte nachlazením a kašlem, tak je nejlepší možností (pokud nechcete brát léky) ponořit se do zázvorové koupele a dát si vynikající šálek zázvorového čaje.

Zdroj: článek Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Poradna

V naší poradně s názvem TEA TREE NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra .

Dobrý den, bylo by možné mi předat kontakt? Nějak si nevím rady s tímto onemocněním a ráda bych Vás požádala o radu.
Dekuji petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob jak se zbavit svrabu, je aplikace masti infectoscab. Předepíše vám ji kterýkoliv kožní nebo praktický lékař. Tady máte seznam kontaktů na brněnské kožní lékaře: https://www.google.cz/searc…

Zdroj: příběh Tea tree na svrab

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

chci se zeptat jestli tedy ocet skutečně zabije zákožku i její vajíčky,měla jsem dvakrát infectoscab,včera už byl klid krom svědění hojených míst a k večeru se mi objevily další dvojice pupínků,na jednom místě jich bylo i pět,taková skupinka,léčím se přes týden a stále se mi to vrací.Vše čistím,peru,žehlím,desinfikuju a zdá se mi že se to stále vrací nebo jak je možné že se mi tvoří nové pupínky?porsím o radu. děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální, že po léčbě mastí infectoscab se ještě několik dní objevují nové pupínky, které svědí. Je to proto, že mast zabije zákožku i její larvy, které zůstanou mrtví pod kůží a způsobí zde tyhle nové pupínky tím, jak se tam rozkládají. Nejrychlejší postup na likvidaci svrabu je popsán v pokynech, které jsou přiloženy u masti infectoscab. Když je důsledně dodržíte, tak se nejrychleji toho svrabu zbavíte. Jako alternativu z přírodních léků je možné použít hřebíčkový olej nebo tea tree olej, které se aplikují ve zředěné formě na celé tělo. Nic účinnějšího pak už není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svrab diskusia

Výběr potravin pro dietu

Maso

  • libové maso – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík;
  • ryby – sladkovodní i mořské – pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé;
  • vnitřnosti – drůbeží játra;
  • uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám.

Mléko, mléčné výrobky

  • můžeme podávat jako samostatný pokrm;
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko;
  • bílý jogurt s marmeládou a ovocem;
  • Termix, Pribináček, Lakrumáček;
  • tvaroh měkký i tvrdý, nízko- i plnotučný;
  • sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky – Eidam, Moravský bochník – sýry se nesmějí tepelně zpracovávat;
  • tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.

Vejce

  • v lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky;
  • maximálně 2 vejce/den.

Tuky

  • čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.

Sacharidové potraviny

  • cukr, med přiměřeně;
  • mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice (kroupy, krupky lisujeme);
  • příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový, noky, halušky.

Ovoce

  • čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené (správně nabobtnané);
  • banány, pomeranče, mandarinky, ananas (kompot), grapefruit, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky (loupané), hrozny (šťáva), třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun;
  • nedoporučované – brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák.

Zelenina

  • mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastinák, špenát, sterilované fazolky, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice (individuálně v domácím léčení), červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór (v malém množství), kedlubna, kukuřice (menší množství), cuketa, dýně, lilek, patison;
  • nedoporučovaná zelenina – okurky, paprika, ředkvička, kapusta, zelí, česnek, cibule.

Koření

  • kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
  • nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
  • kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.

Pečivo

  • rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.

Zdroj: článek Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLEJ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den chtěl bych se zeptat na pár otázek čistil sem si uši a najednou v levém uchu jao kdyby někdo vypnul zvuk přestal sem na něj slyšet ale po pár hodinách to bylo lepší a zkoušel sem jestli na něj slyším slyším ale je to jako kdybych měl něco v uchu jako kdyby nějakej špunt a taky když polikám tam jako kdyby tam měl píchavej tlak a taky mě furt v uchu píská jak už teda uvádíte může to být teda prsklej bubínek nebo je možný že to mám jenom poraněné a jestli jo šlo by to vyléčit peroxidem? nebo zahojí se to samo? mám strach z dokout takže se bojím k doktorovi a kdybych tam musel mohlo by to být bolestivé? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle Tomáši vypadá na usazený starý maz, který se vám nahromadil ve zvukovodu a čištěním jste ho upěchoval směrem k bubínku. Maz tam teď začíná způsobovat lokální zánět zevního zvukovodu. Tahle situace se sama nevyléčí. Nejrychlejší způsob, jak se toho zbavit je navštívit lékaře na ušním ( oddělení ORL), který provede výplach a uvolní maz - špunt z ucha ven. Nebolí to ani to není nijak zvlášť nepříjemné. Kdybyste nechtěl k lékaři, tak se můžete pokusit uvolnit ušní maz sám a to výplachem ucha peroxidem vodíku. Kápněte si několik kapek kysličníku do ucha, nechte to zatéct co nejhlouběji do zvukovodu a pozorujte šumění. Dokud šumí tak rozpouští a až přestane, tak ho nechte vytéct z ucha ven. Toto dělejte několikrát za den, až se vám špunt rozpustí a zlepší se sluch. Kdyby vás ucho začalo bolet, tak si ho vytřete vatičkou bohatě namočenou ve višněvského balzámu. Taky aplikujte 3 až 4 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prasklej bubínek

Kyselinotvorné potraviny

Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc

Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo

Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr

Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

Zdroj: článek Odkyselení organismu stravou

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.

Prosím i radu zda tento problém jde léčit nějakýma prostředkama bez návštěvy lékaře nebo mám zajit k lékaři a na jaké pracoviště.Loni jsem měla fialovou skvrvu na stehně,byla jsem na kožním.Dostala jsem krém(nepamatují si název),ale nepomohl.Potírala jsem to pak Heparoidem a za několik měsíců se skvrna ztratila Asi před měsícem se mi objevila na břiše a příšerně svědí.V noci se vzbudí,že se škrábu.Ošetřovala jsem to poropolisovou tinkturou.Pupínky zmizly,ale svědění ne ani červenofialová barva.Použila jsem tekutý pudr,pomohl,ale za 14 dní se skvrna objevila výše na žebrech.Pokračují tekutým pudrem na noc,ve dne psí sádlo s kafrem.Pokožka je vysušená.Děkují za odpovět,Gebauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vidíte sama, že léčba tohoto problému nebude jednoduchá, protože několik vašich experimentů nebylo zcela úspěšných. Rady takto přes internet bez vyšetření by byly jen dalším experimentem. Nejlepší a nejrychlejší řešení svého problému dosáhnete návštěvou lékaře. Do měsíce se toho zbavíte. Když nebudete spokojena s léčbou jednoho lékaře, tak zkuste jiného, třeba v jiném městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červené pupínky na břiše,ze začátku,teď červenofialová skvrna a svědí

Recept na smrkový med za studena

Receptů na smrkový med či sirup je velká spousta. Tento med dětem chutná, a to nejen jako lék. Používat se dá jako sladidlo do čaje, na pečivo s máslem, palačinky, sladké tousty, do ovesné kaše, na bramborové placky nebo třeba na perník.

Recept

Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krystal (hnědý cukr, kokosový cukr pro raw verzi), citrony, uzavíratelná sklenice

Postup: Do lahve dáme zhruba pěticentimetrovou vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, poté je zasypeme jedním centimetrem cukru a na něj položíme 2–3 kolečka citronu, opět dáme 5cm vrstvu výhonků a takto pokračujeme až je lahev plná. Nakonec ji uzavřeme a dáme na okno na slunné místo, kde ji ponecháme 2–3 týdny. Za nějakou dobu se začne tvořit hustá šťáva, kterou po třech týdnech přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví, dáme do lednice a zázrak je hotov!

Zdroj: článek Smrkový med

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Zdravím.
Mam otázočku,po ulomeni časti zuba sa mi poranil jazyk reznou ranou,stále to mam otvorene a hnisa to,neviete mi poradiť na liečbu? da sa použiť na vyčistenie hnisaveho jazyka aj rozriedeny hypermangan?
Ďakujem za informacie.
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na to dávat hypermargan do úst! Na záněty v dutině ústní je vhodný roztok Herbadent a nebo pak Jox. Pokud je jazyk poraněn déle a stále se to nehojí, tak by bylo nejlepší navštívit zubaře, aby zabrousil nyní ostrou hranu ulomeného zubu a zkontroloval rozah a stádium poranění jazyka. To je nejrychlejší cesta jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jazyk

Perníkový koláč hrnečkový

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru krupice, 1 čokoládový pudink, 2 vejce, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr, 1 lžička skořice, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 větší jablka nebo 2 lžíce pikantní marmelády, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Ingredience na polevu: 2 čokolády na vaření, 2 plátky ztuženého tuku, 1 nastrouhaná cukrovinka Margot

Postup: Nejdříve trochu ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr, přidáme med a ostatní tekuté suroviny. V druhé míse smícháme sypké suroviny. Jablka oloupeme a nastrouháme nebo použijeme pikantní marmeládu. Toto opravdu vyzkoušejte. Marmeláda dodá perníku pikantní a vláčnou chuť. Vše smícháme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou, na čokoládu můžeme dát ještě nastrouhanou margotku.

Tip: Použijte velký hrnek. Hrnečkový perník je pak dost vysoký a vláčný.

Zdroj: článek Čím nahradit perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY A LUPY NA POKOZCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

dobry den jemi 19 let mam kratke vlasy a porad se mi delaji lupi a jeste ktomu aji bolaky na pokozce a aby toho nebylo malo tk se mi loupe kuze na tvari u nosu a u kotlet nekdy i za usima trva to uz dlouho a je to neprijemne hlavne na tvari delaji se mi ani na tvari vyrazky a to se mazu denne niveou kremem nevim co mam uz delat poradte prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lukáši zřejmě máš na pokožce přemnožené nějaké kvasinky, které způsobují olupování kůže na hlavě. Nejrychlejší cesta jak se toho zbavit bude, když se zastavíš na kožním. Tam to totiž můžou pořádně prohlédnout a rozpoznat o co jde. Pomalejší cesta je samo léčba, která bude spočívat v omývání pokožky dehtovým mýdlem 1 krát týdně a k tomu omývání šamponem Nizoral podle návodu. Oboje k dostání v lékárnách bez předpisu. K tomu je dále zapotřebí učinit opatření, která zabrání opakované nákaze. To znamená dezinfekce veškerých pokrývek hlavy - čepice, šály, čelenky, kapuce. Také je nutná desinfekce lůžka, zejména polštáře. Prostě všechno co se dotýká hlavy nebo je v její blízkosti je třeba buď vyhodit nebo vyvařit. Tato opatření je třeba opakovat, protože i během léčby jsou lupy infikované a schopné znovu rozvinout nákazu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bolaky a lupy na pokozce

Mango koláčky

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (instantního, cca 4 g), 60 g moučkového cukru, 50 g tuku, 2 vejce, muškátový oříšek, 125 ml mléka, 2 lžíce koření Medový perník, sůl, olej

Ingredience na náplň: 1 mango, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g moučkového cukru

Postup: Droždí utřeme (smícháme) s 1 lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka. Zahřejeme a necháme cca 10 minut odstát (posypané lehce moukou, přikryté a na teplejším místě). Do mísy nasypeme zbylou mouku, poté do ní vlijeme kvásek. Přidáme cukr, vejce, mléko, špetku soli a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem. Propracujeme do hladka, dle potřeby můžeme přisypávat mouku, a necháme 15 minut odpočívat v teple. Poté z těsta tvoříme kuličky a vkládáme je na olejem vymazaný plech. Vytlačujeme středy a ty poté plníme směsí, kterou vytvoříme smícháním jemně nastrouhaného oloupaného manga, cukru a vanilky. Okraje potíráme žloutkem a pečeme 15–20 minut při 180 °C.

Zdroj: článek Ovoce mango

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA ZADKU VREDY A TERAZ MÁM ČIERNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ziga.

Prosym jak sa dá ostranit vredy a teraz mam čierne flaki ,používal som krem a le nic,poraďte my pred dakujem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na odstranění opakujících se vředů na zadku budete potřebovat krém s antibiotiky, který vám může předepsat jen lékař. Proto zajděte se svým problémem na kožní. Bude to nejrychlejší cesta jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Ekzém na zadku vredy a teraz mám čierne

Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin

Nemoci z překyselení organismu

Některé nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Revmatismus, dna, artritida, stejně jako řada dalších onemocnění, mají svou příčinu – překyselení organismu. Překyselený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím závažnější je onemocnění. Hlavní příčiny překyselení organismu:

Všeobecné

  • špatná výživa (denaturované potraviny)
  • špatné stravovací návyky
  • špatný způsob života

Konkrétní příčiny

  • příliš mnoho bílkovin
  • cukr
  • alkohol
  • nikotin
  • nasycené mastné kyseliny
  • jedovaté látky v životním prostředí
  • poživatiny (respektive jedy z poživatin)
  • elektrosmog
  • zloba a agrese
  • stres a nahromaděná duševní zátěž

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin obecně:

Alkohol, většina mléčných výrobků, vejce a těstoviny, maso, uzeniny a vnitřnosti, ryby a mořské plody, většina ořechů a semínek, většina obilovin, některé luštěniny, nezralé ovoce.

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin konkrétně:

Alkohol, Ančovičky, Avokádo, Bílé víno (alkohol), Bonbony, Brambůrky, Broskve v v plechovce, Burské oříšky, Candát, Cukr, Černý čaj i  ovocný čaj, Čajovka, Čočka, Čokoláda, Divoké prase, Dorty, Eidam, Ementál, Fritovací olej, Gorgonzola, Halibut, Hovězí maso, Hranolky, Humr, Husí maso, Játra, Ječmen, Jehněčí maso, Jelítko, Jitrnice, Kandované ovoce, Kapr, Kari koření, Kečup, Kešu ořechy, Klobása, Kokosový olej, Kokosový ořech, Králík, Krupice, Kuřecí maso, Langusta, Ledvinky, Limonády, Losos, Majonéza, Makrela, Marcipán, Máslové sušenky, Maso (obecně), Mleté maso, Müsli, Mušle, Nugát, Nezralé ovoce, Ovarové koleno, Ovocné bonbony, Ovocné víno, Pálenka, Para ořechy, Pečený sleď, Perník, Piniová semínka, Pistácie, Pivo, Pohanka, Rostbíf, Rum, Rýže bílá, Salám, Sardinky, Sleď, Sýry, Šampaňské, Špek, Špekáčky, Štika, Šunka, Telecí maso, Tuňák, Tvaroh, Tvrdý salám, Uzený losos, Úhoř, Vepřové maso, Vlašské ořechy, Vojtěška, Whisky, Zajíc, Žito.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin obecně:

Ovoce, některé luštěniny, zelenina, některé ořechy a semínka, bylinky, některé obiloviny, tuky, některé maso.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin konkrétně:

Ananas, Angrešt, Artyčoky, Aspik, Avokádo, Bambusové klíčky, Banány, Borůvky, Brambory, Brokolice, Broskve, Brynza, Bylinkové čaje, Celer, Celozrnný chléb, Cibule, Citrony, Cuketa, Cukrová kukuřice, Čaj zelený, Černý rybíz, Červená řepa, Červené zelí, Česnek, Datle, Dýně, Dýňová semínka, Fazolky zelené, Fenykl, Grahamový chléb, Grapefruit, Hlávkové zelí, Hovězí filet, Chřest, Hrášek, Hrušky, Husí prsa, Jablko, Jablečná šťáva (přírodní), Jablečná dřeň, Jablečné víno, Jáhly

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rady na odkyselení organismu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA PO POUZITI SLUCHATEK MP3, SILNÝ OTOK,NEPRUCHODNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel René Klimeš.

Na dovolené u moře .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností máte zánět zevního zvukovodu. Nejrychlejší a také nejbezpečnější způsob léčby je roztok s antibiotiky. Zkuste zajít do tamní lékárny a požádejte lékárníka o pomoc. Ptejte se na směs - roztok těchto dvou účinných látek: gentamicinum 3 mg/ml a dexamethasoni natrii phosphas 1 mg/ml. Pak to užívejte 3 krát denně tři kapky do bolavého ucha. Při kapání vytáhněte ucho za lalůček, aby se roztok dostal co nejhlouběji do zvukovodu. Když se vám nepodaří sehnat antibiotika, tak si kupte APO-Ibuprofen 400 mg a užívejte jednu tabletu po 5 hodinách. To pomůže zmírnit bolest a zastaví to rozvoj zánětu. Po návratu do ČR si nechte ucho zkontrolovat na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bolest ucha po pouziti sluchatek mp3, silný otok,nepruchodnost

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


nejrychlejší hubnutí
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nejrychlejsi projimadla
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.