Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NEJÚČINNĚJŠÍ VLÁKNINA PSYLLIUM


NEJÚČINNĚJŠÍ VLÁKNINA PSYLLIUM je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Inulin je rostlinný polysacharid, který byl poprvé izolován v roce 1804 z Omanu pravého (Inula helenium). Inulin se řadí mezi takzvanou rozpustnou vlákninu a mimo jiné pomáhá zlepšovat mikroflóru v trávicím traktu. Nachází se jako zásobní látka v mnoha druzích rostlin, především v jejich kořenech a hlízách. Některé z nich patří od nepaměti do lidské výživy, například topinambury, artyčoky, chřest, pórek, česnek a cibule.


Inulin versus psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Vyčištěné semenné obaly jsou ceněné právě pro bohatý zdroj rozpustné vlákniny. Psyllium zvyšuje denní spotřebu vlákniny, změkčuje stolici a napomáhá ke zdravé funkci střev a trávicího systému, proto je vhodné jej užívat při zácpě, hemoroidech, trávicích potížích a v těhotenství. Nejúčinnější je konzumace čisté vlákniny zředěné vodou. Psyllium lze také užívat ve formě tobolek nebo slaných tyčinek.

Při konzumaci nalačno navozuje psyllium pocit sytosti, je tudíž vhodné při redukčních dietách. Psyllium zvětšuje svůj objem v trávicím traktu až 40krát. Gel, jenž takto vzniká, pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) odsouvá z traktu škodlivé zplodiny. Základem čistého organismu i pevného zdraví je totiž každodenní zdravá stolice.

Psyllium stolici změkčuje a zároveň zvětšuje její objem, čímž významně napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování. Psyllium podporuje správný metabolismus tuků, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a zvyšuje denní spotřebu vlákniny.

Vláknina psyllium představuje doplněk stravy, není návyková a neobsahuje cukry, chemické látky a barviva.

Psyllium užívejte nejlépe nalačno zhruba 30 minut před jídlem. Jednu až dvě čajové lžičky (2,5–5 g) vlákniny psyllium rozmíchejte ráno, případně i večer v 250 ml vody (nebo v džusu). Roztok pak vydatně zapijte dalším šálkem tekutiny (vodou, bylinným čajem, ovocnou šťávou a podobně). Maximální denní dávka vlákniny je 5 čajových lžiček (12,5 g). Psyllium můžete použít také do polévek, omáček, jogurtů, jako součást müsli a tak dále.

Zdroj: článek Inulin je zdravá vláknina

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA, VLÁKNINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, je bílá čokoláda stejně špatná jako ta tmavá ?

A druhý dotaz,
Může se používat přidaná vláknina, např psylium.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z pohledu nemoci dny je bílá čokoláda méně škodlivá, než tmavá, protože neobsahuje kakao. Psyllium je možné bez problémů používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Čokoláda, vláknina

Nežádoucí účinky

Konzumujete-li více než 40 g vlákniny denně, může se u vás objevit plynatost, nadýmání, křeče nebo průjem. Při extrémně vysokém příjmu vlákniny hrozí i zhoršení vstřebávání důležitých minerálů jako vápník, železo, hořčík či zinek. Pokud užíváte Psyllium a vyskytnou se u vás výše uvedené problémy, dávkování snižte. Psyllium neobsahuje složky mléčné bílkoviny ani lepek a je vhodné i pro vegany a vegetariány, může však obsahovat zdroj fenylalaninu.

Dávkování se u dospělých pohybuje v rozmezí 5–10 g Psyllia rozmíchaného ve 100 ml tekutiny, poté je třeba tuto dávku zapít dalšími 250–300 ml vody. Denní dávka by měla zohlednit celkový příjem vlákniny, denní příjem by dlouhodobě neměl překračovat doporučené množství. Psyllium se doporučuje užívat ráno na lačno asi 15–30 minut před jídlem. V případě druhé dávky, se doporučuje užití večer. Psyllium je bez výrazné chuti a je možné jej užívat jako příměs do jogurtů, kaší, koktejlů a podobně. Obvykle se rozmíchá jedna dávka (1 až 2 čajové lžičky) ve sklenici vody, čaje nebo šťávy. Po vypití se doporučuje ještě jednou zapít větším množstvím tekutin. Psyllium nikdy nezpracovávejte tepelně.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o tom, jaké léky užíváte, včetně vitamínů. Neberte digoxin (Lanoxin), salicyláty (aspirin), nebo nitrofurantoin (Macrodantin, Furadantin, Macrobid) během 3 hodin po užití Psyllia.

Informujte svého lékaře, pokud máte nebo jste někdy měli cukrovku, srdeční choroby, vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, krvácení z konečníku, střevní blokádu nebo potíže s polykáním.

Informujte svého lékaře, pokud jste těhotná, plánujete otěhotnět nebo kojíte. Pokud otěhotníte během užívání Psyllia, kontaktujte svého lékaře.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka, pokud jste na dietě s nízkým obsahem sodíku.

Dávejte pozor, abyste se nenadýchali Psyllia v práškové podobě při míchání dávky. To může způsobit alergické reakce při náhodném vdechnutí.

Abyste zabránili zácpě při užívání psyllia, pijte dostatek tekutin, pravidelně cvičte a jezte stravu s vysokým obsahem vlákniny, včetně celých zrn (například otruby) obilovin, ovoce a zeleniny.

Psyllium může způsobit i nežádoucí účinky. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou plnost a nadýmání. Máte-li některý z následujících příznaků, ihned kontaktujte svého lékaře:

  • potíže s dýcháním;
  • bolest břicha;
  • obtíže při polykání;
  • vyrážka;
  • svědění;
  • nevolnost;
  • zvracení.

Zdroj: článek Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Psyllium při dietě

V redukčních dietách je vláknina nezastupitelná, protože neobsahuje žádnou energii, navíc s každým zkonzumovaným gramem Psyllia vstřebáte z jídla o 7 kilokalorií méně. Patříte-li mezi těch 30 procent obyvatelstva, které opakovaně trápí zácpa, bude pro vás Psyllium vítaným pomocníkem. Ale pozor, je nutné, abyste společně s Psylliem konzumovali i dostatečné množství vody, jinak by vás zácpa trápila dál. Psyllium díky vláknině povzbuzuje činnost střevní mikroflóry a je potřebné i jako potrava pro probiotické kmeny bakterií. Nepříjemným průvodním jevem zácpy bývají také hemoroidy. I tady vám Psyllium výrazně pomůže! Psyllium v podobě vlákniny má důležité účinky na funkci střev, zabraňuje vzniku zácpy, neboť zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem. Opět je zapotřebí připomenout, že se tyto účinky zvyšují, jestliže zároveň s přijímanou látkou pijete dostatek tekutin.

Zdroj: článek Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.

Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Česnek, citrón a med

Zkušenosti s Psylliem

V redukčních dietách je Psyllium v podobě vlákniny nezastupitelné, protože neobsahuje žádnou energii. Každým zkonzumovaným gramem Psyllia vstřebáme z jídla o 7 kilokalorií méně. Patříte-li mezi těch 30 procent obyvatelstva, které opakovaně trápí zácpa, bude pro vás Psyllium vítaným pomocníkem. Ale pozor, je nutné, abyste společně s Psylliem konzumovali i dostatečné množství vody, jinak by vás zácpa trápila dál. Psyllium díky vláknině povzbuzuje činnost střevní mikroflóry a je potřebné i jako potrava pro probiotické kmeny bakterií. Nepříjemným průvodním jevem zácpy bývají také hemoroidy. I tady vám Psyllium výrazně pomůže! Psyllium v podobě vlákniny má důležité účinky na funkci střev. Zabraňuje vzniku zácpy, neboť zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem. Tyto účinky se zvyšují, jestliže zároveň s přijímanou látkou pijete dostatek tekutin.

Zdroj: článek Psyllium

Příběh

Ve svém příspěvku JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: příběh Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Psyllium - dávkování

Dávkování se u dospělých pohybuje v rozmezí 5–10 g Psyllia rozmíchané ve 100 ml tekutiny, poté je třeba zapít dalšími 250–300 ml vody.

Denní dávka by měla zohlednit celkový příjem vlákniny, denní příjem by dlouhodobě neměl překračovat doporučené množství.

Psyllium se doporučuje užívat ráno na lačno asi 15–30 minut před jídlem. V případě druhé dávky, se doporučuje užití večer. Psyllium je bez výrazné chuti a je možné jej užívat jako příměs do jogurtů, kaší, koktejlů a podobně.

Obvykle se rozmíchá jedna dávka (1 až 2 čajové lžičky) ve sklenici vody, čaje nebo šťávy. Po vypití se doporučuje ještě jednou zapít větším množstvím tekutin. Psyllium nikdy nezpracovávejte tepelně.

Zdroj: článek Psyllium

Psyllium při hubnutí

Psyllium nemá žádnou výživovou hodnotu, ale hraje velmi důležitou úlohu v udržování dobrého zdravotního stavu, tedy i štíhlé linie. Máte-li nadváhu, ztratíte na váze současně se zvýšením podílu vlákniny ve stravě. Protože jídla s vlákninou se dostávají pomaleji ze žaludku do střev, pocit hladu se dostaví později, takže sníte méně. Navíc se vstřebá méně tuků, a tedy i méně kalorií z nich. Při redukčních dietách dokáže Psyllium zasytit a omezit tak pocit hladu. Je tedy jasné, že konzumace dostatečného množství vlákniny v podobě Psyllia je pro naše zdraví bezpečná a stejně tak je i nezbytnou součástí každé redukční kúry.

Myslete na to, že Psyllium vás zasytí, ale nezbaví vás chuti k jídlu. To je jen na vás. Také se při redukci váhy nezapomeňte hýbat.

Zdroj: článek Psyllium

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U každého působí chia semínka trochu jinak, a jestli právě vám způsobují zácpu zjistíte tak, že je na pár dní nebudete používat a uvidíte, jestli se vše vrátí do původního stavu. Kdyby ne, tak do jogurtu přidejte kromě chia semínek i trochu psyllia. Psyllium je vláknina, která omezuje vznik zácpy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka účinky

Psyllium

Psyllium je semeno jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Po rozpuštění extraktu z psyllia vzniká gel obsahující vlákninu. Po požití gelu se v tlustém střevě vláknina částečně natráví působením fyziologické střevní flóry, pro kterou slouží i jako potrava. Tyto bakterie obalí stolici, která se tak stává měkčí a kluzkou. Vláknina rovněž zvyšuje pohyblivost střev a zrychluje vyprázdnění stolice. Klinické studie potvrdily, že strava s nízkým obsahem vlákniny vede k zácpě a ta zase zvyšuje výskyt hemoroidů. Psyllium napomáhá při léčbě hemoroidů i tím, že uvolňuje křeč svěrače konečníku a svým protizánětlivým působením hojí hemoroidální zanícené žíly. Proto je užívání psyllia prospěšné i jako prevence hemoroidů.

Laktitol, druhá účinná složka jitrocele, působí tím, že zadržuje vodu v tlustém střevě, čímž změkčuje stolici. Laktitol je také důležitou složkou potravy fyziologických střevních bakterií. Používá se při chronické obstipaci (i v graviditě), doporučuje se rovněž osobám s hemoroidy, a to jak preventivně, tak jako součást léčby.

Dávkování: 1–2 vrchovaté lžičky granulátu zamíchat do 200 ml pitné vody a ihned vypít. Po užití se doporučuje vypít 200–300 ml vody, džusu nebo slabého čaje. Užívají se 2–4 lžičky granulátu denně, rozdělené do dvou dávek, vždy 30 minut před jídlem. Vzhledem k tomu, že vláknina na sebe může vázat molekuly léků, doporučuje se dodržet dvouhodinový odstup mezi užíváním psyllia a jiných přípravků.

Zdroj: článek Nejlepší lék na hemeroidy

Příběh

Ve svém příspěvku ATROFIE SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.

Byla mi zjištěna atrofie slinivky. Jaký lék mám užívat, aby se mi zlepšilo trávení.
Mohu cvičit jógu?

Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Souhlasím, joga a klid mysli podporuje celkové zdraví. Každopádně co se týče toho trávení, co nějaké psyllium? Vlaknina?

Zdroj: příběh Atrofie slinivky

Účinky

Psyllium obsahuje čistou rozpustnou vlákninu a má schopnost na sebe vázat vodu, což vede ke zvětšení jeho objemu. Po kontaktu s vodou a v trávicím traktu Psyllium výrazně zvětší svůj objem a získá gelovou konsistenci. V žaludku se tak zvýší objem nekalorické stravy, dojde k prodloužení doby vyprazdňování žaludku a prodloužení doby vstřebávání sacharidů ze střev. Ve střevech gel při svém průchodu podporuje peristaltiku a pozitivně ovlivňuje průběh trávení, přičemž dochází k přirozenému pročištění střev (zejména tlustého střeva). Po rozpuštění vlákniny v tekutině nabobtná až 40krát. Této unikátní vlastnosti se využívá při redukčních kúrách, protože je tak možné omezit příjem jiné kalorické potravy. Již po několika dnech užívání Psyllium dokáže navodit správnou hustotu stolice. Mechanickou silou odsouvá z trávicího traktu škodlivé zplodiny a zabraňuje tak vstřebávání cukrů a cholesterolu do krve. Tato rozpustná vláknina není návyková, a proto je vhodná pro dlouhodobé užívání.

Zdroj: článek Psyllium

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Včelouchová Anna.

CHtěla bych poprosit . Špatně se vyprazdňuji. Na kolonoskopii jsem byla. Vše je v pořádku. Ale že mám lenošné střeva. Mohl by jste mi prosím poradit? Nějaký čaj nebo kapky? Nebo co by bylo dobré ke zlepšení. Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zlepšení vyprazdňování každý den použijte psyllium. Je to nerozpustná vláknina, která zjemní vaší stolici a ta půjde lépe ven. Jezte jogurt a další probiotická jídla, jako je zelí, měkké sýry a kváskový chléb, protože obsahují živé bakteriální kultury, které podporují zdravé vyprazdňování. Pijte více vody. Přidejte dvě až čtyry sklenice vody ke své obvyklé spotřebě. Každý den cvičte 30 minut podle těchto ukázek https://m.youtube.com/resul…
Z čajů můžete použít zelený čaj 4 šálky denně a nebo čaj z agarového listí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Otec Pleskač

Jezte vlákninu a zácpa nemá šanci!

Vláknina je nestravitelný zbytek z potravy, který pro nás pracuje několika způsoby. Především vláknina na sebe váže vodu a tak bobtná a zvětšuje svůj objem a následně i objem stolice. Objemnější stolice má pak i přiměřenou konzistenci a současně dráždí sliznici střeva, což vyvolává intenzivnější vyprazdňovací efekt. Vláknina ve střevech pracuje i mechanicky podobně, jako takový kartáček, který střeva jemně čistí. Z toho vyplívá, že vláknina podporuje zdravou činnost střev. Dále vláknina na sebe váže škodlivé látky z potravy a produkty bakteriální střevní mikroflóry. Vláknina snižuje též hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje působení cukrů v potravě, což je prospěšné zejména u diabetiků. Zdravá vláknina je obsažena ve veškeré zelenině, také v ovoci, v obilninách a v luštěninách. Vláknina má výhodu při vaření, protože se nezničí se žádnou běžnou kuchyňskou úpravou. Vláknině nevadí vaření, konzervace, a dokonce snese i krájení nebo rozmixování. Relativně nejvíce vlákniny, je ve slupkách zeleniny, ovoce a také obilnin. Zeleninu a ovoce, pokud se nemusí, je tedy lepší neloupat. Při výběru pečiva je vhodné upřednostnit celozrnné pečivo, ovesné vločky, neloupanou rýži natural, pohanku a luštěniny. Na doplnění vlákniny do stravy je dobrý například jogurt do kterého se nasypou otruby nebo ovesné vločky.

Zdroj: článek Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leja.

dobrý den všem.Je mi trapmě,ale přece jen napíšu.Má stolice je nepravidelná.jE tvrdá jak kámen a bobkuji jako koza--ano asi dělám vše špatně jelikož moc nejím,ale když se přežeru bolí mě celé břicho tím asi usuzuji,že mám ucpané střeva a dávám jim pořádně zabrat.Mám pocit,že v sobě mám ještě vánočního kapra ze salátem,tak se asi cítím.Nemám ráda jogurty a mlečné výrobky a to je asi špatně,tak jestli tohle psaníčko někdo čte prosím o radu..Mám taky pocit,že když se nevyprázdním mám nafoukle břicho a je to hnus.Co dělám,tak každé ráno piju vlažnou vodu. Děkuji za radu ---pěkný den přeji Lejka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zařaďte do své stravy pravidelné užívání přípravku Psyllium. Tím se vše pěkně spraví. Psyllium koupíte běžně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Špatná stolice

Detoxikace tlustého střeva recept

Klystýr je jen jeden ze způsobů, jak provést detoxikaci tlustého střeva. Existují zde bylinky, které očistí a vyváží celý zažívací trakt a zlepší tak podzimní detoxikaci. Následující šestitýdenní detoxikační kůra na vyčištění tlustého střeva se ukázala být velmi prospěšná, když se dodržuje skutečně denně po dobu šesti týdnů. Při této detoxikační kůře se pije speciální koktejl ráno na lačno nejméně 30 minut před snídaní a pak ještě před spaním. Lidé se obecně po této detoxikaci cítí čistší a lehčí zevnitř, mají více vitality, cítí se více uvolnění a zjišťují, že mnoho z jejich předchozích chorobných příznaků se zlepšuje nebo dokonce zmizí.

Recept na detoxikační koktejl

  • 30 ml Aloe Vera džus koncentrát - zklidňuje zánět, zmírňuje bolest, zabraňuje infekci, alkalizuje tělo a pomáhá vyhnat parazity.
  • 150 ml oblíbeného organického džusu - zlepšuje chuť, ale lze použít místo něho jen vodu. Vyhněte se kyselým citrusovým šťávám.
  • 1 polévková lžíce čistého chlorofylu - nutriční krevní čistič a stavitel, střevní čistič, deodorant, antiseptikum a energizer.
  • 1 polévková lžíce hydratovaného Bentonitu – přírodní jíl, který čerpá nečistoty ze střeva, které je třeba odstranit.
  • 180 ml destilované vody - nepoužívejte vodu z vodovodu, protože by to přidávalo další toxiny do zažívacího systému.
  • 1 polévková lžíce Psyllia, které se musí přidat až jako poslední. Psyllium je vláknina, která zklidňuje záněty, poskytuje zvětšení objemu stolice a čistí různé výběžky a trhliny nebo kapsy ve střevě, kde se může vytvářet hniloba. Psyllium může plnohodnotně nahradit lněné semínko, v případě potřeby.

Smíchejte všechny ingredience mimo psyllia do nádoby a protřepejte, dokud se nesmíchají. Pak přidejte psyllium a znovu promíchejte. Do nápoje také můžeme přidat přírodní projímadlo Cascara Sagrada, které lze užívat denně, aby se dosáhlo řádného vyprázdnění. Pokud jsou střeva příliš volné nebo pokud je v nich zánět, tak lze do nápoje ještě vložit 1 lžičku kluzkého jilmového prášku. Výsledky pití tohoto detoxikačního nápoje budete moci pozorovat po vyprázdnění jako starý hlen a tmavé tvrdé výkaly. Trochu flatulence – nadýmání na začátku je normální, ale zázvorový čaj nebo zázvorové kapsle mohou pomoci rozptýlit plyn. Zázvor je také skvělý lék na nevolnost nebo nemoci pohybového aparátu. Při této detoxikační kůře je mimo pití tohoto nápoje a pravidelní zdravé stravy, také nutné vypít několik sklenic čisté vody během dne v objemu 30 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.

Zdroj: článek Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PSYLLIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zakopal Dušan.

Trpím v současné době určitými průjmy. Vypadá to, že je poškozená, nebo narušená střevní flora. je možné použít psyllium i v malém množství , t.j. lednu lžíci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psyllium bohužel průjem nezastaví. Na průjem zkuste přírodní přípravek Smecta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nežádoucí účinky Psyllium

Bylinky na snížení cholesterolu

Borůvky: Borůvky jsou nejen výborné ovoce, ale navíc pomáhají snížit cholesterol a cukr v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se řadí borůvky k nejcennějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak ty naše, tak i kanadské. Podobný účinek mají brusinky. Pokud z borůvek chcete získat maximum, zmrazte si je.

Cibule: Cibule patří mezi tradiční zeleninu, obsahuje mnoho cenných látek a v kuchyni je opravdu nedocenitelná, navíc opravdu snižuje cholesterol.

Cibulový nápoj: Smícháme šťávu z 300 gramů cibule s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer je dobré dopřát si jednu skleničku tohoto nápoje.

Čekanka: Čekanka je jedna z nejúčinnějších bylinek na mnoho civilizačních onemocnění. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla ještě dřív, než se stihnou uložit. Konzumace čekanky je i výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle. Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky, působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pozor, pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.

Česnek: Česnek je opravdu všelék. Dokáže mimo jiné snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu a zlepšuje stav cév. Jako prevenci je dobré jíst 1 až 2 stroužky česneku denně. Je třeba jej prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty ale zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.

Hlíva ústřičná: Hlíva posiluje imunitu, je prevencí proti rakovině, snižuje krevní cukr, a dokonce i cholesterol. Velkou výhodou je, že nejsou známy její nežádoucí účinky. Nesmíme ji ale sbírat v okolí silnic a ve znečištěném prostředí, protože jako ostatní druhy hub do sebe „natahuje“ i toxiny z okolí. Můžeme si ji připravit v podobě asijských jídel, jako řízek, přidávat ji do nádivek nebo polévek. Většinou chutná i lidem, kteří jinak houbám neholdují. Hlívu můžeme i usušit nebo si ji koupit jako doplněk stravy. Hlíva ústřičná Premium, obohacená o vitamín C, pomůže nejen s cholesterolem, ale s celým imunitním systémem.

Kotvičník zemní: Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Dokáže kromě jiného snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže u mužů zvýšit

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Potraviny snižující hladinu cholesterolu

  1. Čekanka patří k nejúčinnějším bylinkám, jelikož působí léčivě na mnoho civilizačních chorob. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla dříve, než se stihnou uložit. Čekanka představuje i výbornou prevenci rakoviny tlustého střeva. Dále zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle, stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky a působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.
  2. Borůvky jsou výborné ovoce, také však pomáhají snižovat množství cholesterolu a cukru v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se borůvky řadí k nejhodnotnějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak borůvky naše, tak borůvky kanadské. Podobné účinky mají i brusinky. Pakliže chcete z borůvek získat maximum, zamrazte je.
  3. Cibule je tradiční zelenina, jež obsahuje mnoho cenných látek. V kuchyni je opravdu nedocenitelná, stejně jako při snižování cholesterolu. Cibulový nápoj: Šťávu z 300 gramů cibule smícháme s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer si pak dopřejeme jednu skleničku tohoto nápoje.
  4. Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Kromě jiného dokáže snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže zvýšit hladinu testosteronu u mužů a estrogenu u žen. Kotvičník není vhodný pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti. Tinktura z kotvičníku: Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté přecedíme a můžeme začít užívat v množství 2–4 kávové lžičky denně.
  5. Lněné semínko představuje jednak skvělou zdravou svačinku, jednak zdroj tělu prospěšných látek, především kyseliny linolenové, jež pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév. Lněná semínka můžete „zobat“ mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj. Nápoj z lněného semínka: 2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme stát hodinu a půl. Poté vypijeme.
  6. Česnek lze opravdu považovat za všelék. Co se týče cholesterolu, česnek dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu, zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a zlepšit stav cév. Jako prevence by se měly jíst 1–2 stroužky denně, přičemž česnek je třeba

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Přírodní léčba cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem PROTI CELULITIDE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřín.

hezký den,prosím o radu.jsem po 4 operacích páteře a ještě mě čekají 2,proto nemohu jezdit na kole,běhat,chodit,plavat,nehybná ruka,snažím se omezovat v jídle a změnila jsem jídelníček,zelenina,vláknina...,bez efektu a to je již 3 roky a nevím,co dále,lymfodrenáž mi lékař nedoporučuje.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj, můžeš sem prosím ještě dopsat kolik a co všechno sníš během týdne? Rozděl to prosím na dny a označ, co ti z toho nejvíce chutná. Jo? Taky přidej svůj věk, váhu a svou výšku. Zkusíme něco vymyslet :-)

Pa
Cempírek

Zdroj: příběh Proti celulitide

Škodí jablko při cukrovce

Jablka jsou vysoce výživná, mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a několik antioxidantů. Jedno středně velké jablko má 95 kalorií, 25 gramů sacharidů a 14 % denní hodnoty vitamínu C. Je zajímavé, že velká část jablečných živin se nachází ve slupce. Jablka navíc obsahují velké množství vody a vlákniny. Středně velké jablko obsahuje cca 4,4 g vlákniny. Vláknina zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, což způsobuje, že nedochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi tak rychle. Je známo, že vláknina má ochrannou funkci proti diabetu II. typu a že vláknina v jablku může zlepšit hladinu cukru v krvi.

I když tedy jablka obsahují sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, obsažená vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina velmi přínosná i v jiných oblastech našeho zdraví. Jablka tedy v konečném důsledku mají jen minimální účinek na hladinu cukru v krvi a je nepravděpodobné, že by způsobila rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, dokonce u diabetiků. Jablka navíc obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit inzulínovou rezistenci. Polyfenoly jsou obsažené ve slupce a stimulují slinivku.

Každodenní konzumace jablka může pomoci zabránit cukrovce II. typu, stejně jako udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Příznivý vliv mají pravděpodobně i obsažené antioxidanty.

Jablko obsahuje tyto antioxidanty:

  • quercetin – zpomaluje trávení digoxem, což pomáhá předcházet tvorbě cukru v krvi;
  • kyselina chlorogenová – pomáhá tělu účinněji využívat cukr;
  • phlorizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi.

Jablka jsou vysoce výživná a mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Jsou zdravá a jsou v rozumné míře zdravá i pro diabetiky při pravidelné konzumaci. Každá denně spotřebovaná porce ovoce vede k nižšímu riziku srdečních onemocnění (až o 7 %).

Ale pozor, pokud počítáte sacharidy, nezapomínejte na 25 gramů sacharidů, které jablko obsahuje. Nezapomínejte také sledovat hladinu cukru v krvi po jídle a zjistěte, jak na vás osobně jablka působí.

Tipy:

  • Rozložte si denní dávku ovoce (jablek) na celý den, abyste co nejvíce udržovali hladinu cukru v krvi stabilní.
  • Vyvarujte se jablečného džusu. Džus nemá stejné výhody jako jablko, obsahuje více cukru a chybí v něm vláknina.
  • Konzumujte jablko i se slupkou, ta je zdrojem prospěšných látek.
  • Přidávejte jablko do pokrmů. V tvarohu či jogurtu jsou výborným dochucovadlem.

Zdroj: článek Jablka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem DETOXIKACE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

je možné po dobu detoxikace konzumovat se štávami také psylium???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Detoxikace jater

Zdroje rozpustné vlákniny

Za významný zdroj vlákniny se považuje zelenina, ovoce a celozrnné výrobky. Mezi potravinové doplňky bohaté na vlákninu patří například vláknina z jitrocele indického (Psyllium), ovesná, jablečná či jiná vláknina. Tyto doplňky lze využít stejně jako otruby v pokrmech, rozpustné formy užívat jako nápoje či tablety. Přidáním otrub se pečivo obohacuje o vlákninu. Lze koupit i samotné otruby, které se mohou přidávat do pokrmů (do jogurtu, tvarohových pomazánek nebo moučníků).

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu), semena Psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující potraviny: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.

Při spotřebě vlákniny je tedy velice důležitý výběr správných potravin. U některých surovin je vysoký podíl vlákniny pozitivní. Pokud se s ní zachází správně a jejími zdroji jsou především nutričně bohaté a pro lidský zažívací trakt přirozené potraviny, které jsou součástí pestré stravy, je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. V rozumném množství je vláknina zdraví prospěšná. Pokud je ale váš jídelníček zatížen nepestrou a nevyváženou stravou, zaměřenou na vysoký přísun vlákniny z celozrnných potravin, nebo dokonce otrub či potravinových doplňků, pak je všechno jinak.

Mezi nejbohatší potraviny obsahující vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby. Z ovoce švestky a asijská hruška.

Zdroj: článek Nadbytek vlákniny

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co obsahuje nejvic kalcia

Psyllium - cena

Zdroj: článek Psyllium

Nežádoucí účinky

Konzumujete-li více než 40 g vlákniny denně, může se u vás objevit plynatost, nadýmání, křeče nebo průjem. Při extrémně vysokém příjmu vlákniny hrozí i zhoršení vstřebávání důležitých minerálů jako vápník, železo, hořčík či zinek. Pokud užíváte Psyllium a vyskytnou se u vás výše uvedené nežádoucí účinky, dávkování snižte. Psyllium neobsahuje složky mléčné bílkoviny ani lepek a je vhodné i pro vegany a vegetariány, může však obsahovat zdroj fenylalaninu.

Zdroj: článek Psyllium

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


nejúčinnější venofarmaka detralex
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nejučinnnější lék na mykozu nehty
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.