Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NEJVHODNĚJŠI PROBIOTIKUM K FUROLINU


Nežádoucí účinky Furolinu

Někteří pacienti si stěžují na nepříjemné gastrointestinální nežádoucí účinky tohoto léčivého přípravku a na bolest hlavy.

Známé nežádoucí účinky jsou:

  • Nevolnost nebo zvracení, které může být sníženo při podání léčiva s jídlem nebo mlékem.
  • Méně často se vyskytují bolest břicha či průjem.
  • Při dlouhodobém použití při vysokých dávkách nebo v případě selhání ledvin byla pozorována periferní neuropatie a další neurologické změny.
  • Byly hlášeny alergické reakce, jako je vyrážka, svědění, horečky, také respirační syndromy s bronchospasmem a / nebo dušnost, kašel.
  • Vzácně byly hlášeny hematologické změny.
  • Vzácně se vyskytují hepatobiliární poruchy, anémie, závažné kožní reakce, neuropsychiatrické potíže a periferní neuritidy.

Pacienti by měli být informováni, že Furolin zbarvuje moč hnědě; toto je zcela neškodné.

Některé z vážnějších, ale vzácných vedlejších účinků Furolinu byly důvodem k obavám. Patří mezi ně plicní reakce, hepatotoxicita a neuropatie.

Plicní toxicita

Plicní toxicitu způsobenou nitrofurantoinem lze rozdělit na akutní, subakutní a chronické plicní reakce. Předpokládá se, že akutní a subakutní reakce jsou způsobeny hypersenzitivní reakcí a často vymizí po vysazení léku. Odhaduje se, že akutní reakce se vyskytnou asi u jedné z 5000 žen, které lék užívají. Tyto reakce se obvykle rozvinou 3 až 8 dní po první dávce nitrofurantoinu, ale mohou se objevit od několika hodin do několika týdnů po zahájení léčby. Příznaky zahrnují horečku, dušnost, zimnici, kašel, pleuritickou bolest na hrudi, bolest hlavy, bolesti zad a epigastrickou bolest. Rentgen hrudníku často ukáže unilaterální nebo bilaterální infiltráty podobné plicnímu edému. Léčba zahrnuje přerušení podávání nitrofurantoinu, což by mělo vést ke zlepšení symptomů do 24 hodin.

Chronické plicní reakce způsobené nitrofurantoinem zahrnují difuzní intersticiální pneumonitidu, plicní fibrózu nebo obojí. Tato méně častá reakce se může objevit 1 měsíc až 6 let po zahájení užívání léku a obvykle souvisí s jeho celkovou celoživotní dávkou. Tato reakce se projevuje progresivní dušností. Je důležité rozpoznat nitrofurantoin jako možnou příčinu symptomů a vysadit lék, když vznikne podezření na plicní nežádoucí účinky, protože nežádoucí účinky můžou být reverzibilní, pokud je lék vysazen brzy.

Jaterní toxicita

Jaterní reakce, včetně hepatitidy, cholestatické žloutenky, chronické aktivní hepatitidy a jaterní nekrózy, se vyskytují vzácně. Nástup chronické aktivní hepatitidy může být záludný a pacienti by měli být pravidelně sledováni kvůli změnám v biochemických testech, které by naznačovaly poškození jater. Tyto reakce se obvykle objevují po expozici léku po dobu delší než 6 týdnů. Pokud jsou u pacienta užívajícího nitrofurantoin pozorovány známky selhání jater, lék by měl být vysazen. Opakovaná aplikace léku v pozdější době se nedoporučuje, protože se reakce může opakovat po obnovení podávání léku.

Neuropatie

Neuropatie je vzácný vedlejší účinek užívání nitrofurantoinu. Pacienti mohou pociťovat necitlivost a mravenčení ve tvaru punčochy, což se může nebo nemusí zlepšit po vysazení léku.

Zdroj: článek Za jak dlouho zabere Furolin

Příběh

Ve svém příspěvku PROBIOTIKUM I NA CESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henryho.

Aktivní probiotikum
Přínos pro zdraví

Střevní mikroflóra tvoří významnou část imunitního systému a tak není divu, že mnohé poruchy spojené s imunitní reakcí, byly označeny jako potenciální terče pro probiotické terapie.

Kdy mohou pomoci přátelské bakterie:

Zánětlivé střevní onemocnění
Syndrom dráždivého tračníku
Peptické vředy
Virová gastroenteritida
Antibiotiky spojené průjem
Astma
Senná rýma
Ekzém
Jídlo intolerance
Infekce močových cest
Ledvinové kameny
Ústní infekce
Zubní kaz
Candida
revmatoidní artritida
syndrom chronycké únavy
významné doplnění střevní kůry - očisty střev


Více zde: http://www.zdravickoboskovi…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Probiotikum i na cesty

Probiotika Biopron

Probiotikum Biopron je vhodné už od ukončeného 4. roku života, to znamená pro dospělé i děti (posouzeno Českou pediatrickou společností). Poskytuje obnovu střevní mikroflóry s harmonickým poměrem devíti kmenů. Biopron obsahuje rekordní počet vitálních mikroorganismů – 9 miliard v denní dávce.

Dávkování: 1 tobolka 1–2x denně při jídle.

Skladování: Skladujte v suchu při teplotách od 5 °C do 25 °C, mimo dosah dětí. Po otevření obalu uchovávejte v chladničce. Odvlhčovač ponechte v dóze.

Balení: 30 tobolek.

Probiotikum Biopron je určeno jako doplněk při zvláštní výživě.

Zde můžete posoudit cenu Probiotika Biopron.

Zdroj: článek Probiotika

Poradna

V naší poradně s názvem VEDLEJŠÍ ÚČINKY ANTIBIOTIKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika je třeba vnímat stejně vážně, jako antibiotika a věnovat jejich užívání patřičnou pozornost. Za prvé je třeba probiotika užívat hned jak se započne léčba antibiotiky a to tak, že nejdříve se užije antibiotikum a za 3 až 4 hodiny se užije probiotikum, až do doby dobrání antibiotik. Za druhé je potřeba probiotika užívat dále i po skončení léčby antibiotiky a to alespoň dva týdny. Proč? Antibiotika jsou stále více agresivnější a ničí střevní flóru. Když nepřichází do těla nové kulrury ve formě probiotik, tak ve střevech začne množení nevhodné flóry, která přežila nebo se tam dostala potravou a ta pak způsobuje průjmy, změny středního metabolismu, bolesti, únavu, ale také poničení střevní stěny, které může vést k zánětu a k rakovině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Antibiotika Furolin

Furolin je antibakteriální lék používaný k léčbě infekcí močových cest, ale není tak účinný u infekcí ledvin. Užívá se ústy. Mezi časté nežádoucí účinky patří nevolnost, ztráta chuti k jídlu, průjem a bolesti hlavy. Vzácně se může objevit necitlivost, problémy s plícemi nebo problémy s játry.

Furolin tablety, 100 mg tbl nob, léčivá látka nitrofurantoin, je v Česku dostupný v rámci specifického léčebného programu schváleného Ministerstvem zdravotnictví s platností od 1. 1. 2019 za účelem zajistit dostupnost nitrofurantoinu pro poskytovatele zdravotních služeb formou ambulantní a lůžkové péče.

Furolin je lékem volby u nekomplikované cystitidy a na rozdíl od jiných antibiotik používaných v této indikaci si vůči němu nejčastější původce nevytváří rezistenci v takové míře, v jaké jsme toho svědky u ostatních látek.

Léčivá látka Furolinu nitrofurantoin je dostupný pro léčbu infekcí dolních močových cest od roku 1953.

Zdroj: článek Za jak dlouho zabere Furolin

Příběh

Ve svém příspěvku AKNÉ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam22.

ahojte,ano tělo potřebuje pročistit si teda myslím já také měla akné ale po porodu se mi plet zpravila,ale i tak beru chlorellu jako prevence je fakt skvěla a plet je taky ok pomáhá z těla odstranovat těžké kovy,toxiny a další jedovaté látky,pomáhá odstranit chronickou zácpu,čistí trávící ustrojí,jako probiotikum podporuje tvorbu prospěšných lactobacilů a bifidobakterií,podporuje zdravou krvetvorbu,zvyšuje hladinu hemoglinu,podporuje kožní metabolismus,hojení ran a vředů,posiluje imunitu organismu proti virovým onemocněním,podporuje zdravé funkce reprodukčních orgánů,prospívá celkové regeneraci organismu,zvyšuje energii a vitalitu a další a další věci my ji bereme celá rodinka plus malej má 4 a už jí bere od 1 roku a jsme s ní moooc spokojeni proto posílám dál více se dozvíte zde jsou tam supr články http://chlorellamrmia.blogs…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Akné diskuze

Kdy zabere Furolin

Furolin je třeba užívat spolu s jídlem nebo mlékem. To je významné pro optimální absorpci léčivé látky z gastrointestinálního traktu, ale také pro zvýšení gastrointestinální tolerance přípravku. U řady pacientů tím lze předejít nepříjemným gastrointestinálním nežádoucím účinkům, kvůli kterým by případně mohli užívání Furolinu předčasně ukončit.

Furolin obsahuje látku nitrofurantoin, která se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Léčivá koncentrace v moči nastane po 30 minutách po perorálním podání a přetrvává 6 hodin. Nitrofurantoin se koncentruje v moči, což vede k vyšším a účinnějším hladinám v močovém traktu než v jiných tkáních.

Absorpci může zpozdit nebo snížit trikřemičitan hořečnatý. Trikřemičitan hořečnatý se používá jako přídavná látka v potravinách. Je to přírodní protispékavá látka. Na potravinách bývá označen E553b. Alternativní názvy jsou talek, mastek nebo práškový talek.

Kyselá moč zvyšuje reabsorpci nitrofurantoinu z gastrointestinálního traktu. Kyselá moč se může objevit jako následek hladovění a nebo nedostatečného zavodnění.

Zdroj: článek Za jak dlouho zabere Furolin

Příběh

Ve svém příspěvku VYPADÁVÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam22.

ahojte,ano tělo potřebuje pročistit si teda myslím já také měla akné a padéní vlasů ale po porodu se mi plet zpravila,ale i tak beru chlorellu jako prevence je fakt skvěla a plet je taky ok pomáhá z těla odstranovat těžké kovy,toxiny a další jedovaté látky,pomáhá odstranit chronickou zácpu,čistí trávící ustrojí,jako probiotikum podporuje tvorbu prospěšných lactobacilů a bifidobakterií,podporuje zdravou krvetvorbu,zvyšuje hladinu hemoglinu,podporuje kožní metabolismus,hojení ran a vředů,posiluje imunitu organismu proti virovým onemocněním,podporuje zdravé funkce reprodukčních orgánů,prospívá celkové regeneraci organismu,zvyšuje energii a vitalitu a další a další věci my ji bereme celá rodinka plus malej má 4 a už jí bere od 1 roku a jsme s ní moooc spokojeni proto posílám dál více se dozvíte zde jsou tam supr články http://chlorellamrmia.blogs…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Vypadávání vlasů

Doporučení k Furolinu

I když se obecně nepředpokládá, že by vás Furolin vystavil vysokému riziku fotosenzitivních reakcí, měli byste se pro jistotu chránit před sluncem.

Doporučuje se vyhýbat se přímému slunečnímu záření, nosit ochranný oděv a používat opalovací krém s vysokým faktorem. Kromě toho je důležité poznamenat, jak je uvedeno výše, že fotosenzitivní lékové reakce se mohou objevit jak z UV, tak z viditelného světla. Proto je důležité se kromě přímého vystavení dennímu světlu vyhýbat i soláriu.

Zdroj: článek Furolin a slunce

Příběh

Ve svém příspěvku ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simik.

Probiotikům dávám zelenou. Nějakou dobu mi užívání antibiotik nedělalo dobře. Pak jsem jednou zkusila Probiolact a vše bylo v pořádku. Paráda

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Antibiotika a probiotika

Na co je Furolin

Bylo prokázáno, že nitrofurantoin má dobrou aktivitu proti:

  • E-coli;
  • Staphylococcus saprophyticus;
  • Koaguláza negativní stafylokoky;
  • Enterococcus faecalis;
  • Staphylococcus aureus;
  • Streptococcus agalactiae;
  • Druhy Citrobacter;
  • Druh Klebsiella;
  • Druh Bacillus subtilis.

Furolin se úspěšně používá se při léčbě infekcí způsobených těmito organismy.

Rezistence vůči Furolinu

Mnoho nebo všechny kmeny následujících rodů jsou rezistentní vůči nitrofurantoinu:

  • Enterobacter;
  • Proteus;
  • Pseudomonas.
Vždy by mělo být provedeno testování citlivosti na antibiotika, aby se dále objasnil profil rezistence konkrétního kmene bakterií způsobujících infekci.

Zdroj: článek Za jak dlouho zabere Furolin

Příběh

Ve svém příspěvku IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.

Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venďa.

Probiotikům dávám zelenou. Už dlouho sama užívám Probiolact na posílení imunity. A zatím se s velkým úspěchem vyhýbám nachlazením a virózám.

Zdroj: příběh Imunita a probiotika

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: článek Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání Warfarinu

Rozpis potravin

Předpokládalo se, že většinu vitaminu K získáváme ve formě fylochinonů z rostlinných potravin. Ve skutečnosti více než polovina vitaminu K pochází ze zeleniny, zejména ze zelené listové zeleniny. Také mnoho různých druhů bakterií ve střevech může vytvořit vitamin K ve formě menachinonů. Přestože syntéza vitaminu K v trávicím traktu může přispět k potřebě určitého typu vitaminu K, tato dávka je menší, než se dříve předpokládalo.

Vitamin K – antihemoragický naftochinon –je rozpustný v tucích.

Hlavní zdroje vitaminu K: játra, zelenina, ovoce, kořeny, střevní mikroflóra. Denní dávka 1,0 mg. Svojí chemickou povahou je vitamin K chinon.

Biologický účinek: účast na koagulaci krve, účast na tvorbě kostní tkáně, protinádorová léčba.

Vzhledem k tomu, že je vitamin K syntetizován střevní mikroflórou, neexistuje u zdravého člověka nebezpečí primární hypovitaminózy. Existuje velké množství vitaminu K v produktech živočišného a rostlinného původu. Avšak vzhledem k tomu, že vitamin K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, je přítomnost tuku nezbytná pro jeho absorpci ve střevě, a to přinejmenším v malých množstvích.

Nedostatky: Nedostatek vitaminu K může vést k pomalejšímu srážení krve, k vnějšímu i vnitřnímu krvácení, ke snížení aktivity enzymů. U novorozenců se nedostatek vitaminu K projevuje formou hemoragické nemoci (zvýšené krvácení).

Vitamin K není jediná chemická látka, ale skupina chemicky příbuzných látek, které jsou uváděny na trh pod běžným názvem „vitamin K“. Za posledních 30 let prošel tento vitamin velkými změnami v oblasti vědeckého chápání jeho chemie a funkcí. V minulosti se členové rodiny vitaminu K tradičně nazývali vitamin K1, vitamin K2, vitamin K3. Tato terminologie převážně nahrazuje jiný soubor termínů, které popisují, že se v současné době vytváří složitější soubor sloučenin vitaminu K.

Další názvy pro tento vitamin jsou menadione; menafhton; menachinon; phylloquinone.

Vitamin K je vysoce respektován všemi lékaři vzhledem k jeho úloze ve zdravé koagulaci krve. Vitamin K se nachází přímo ve středu procesu srážlivosti. Pokud jsou potřebné koagulační faktory pro úspěšné uzavření rány, musí se nějak udržet na okolních tkáňových površích. Tuto „lepkavost“ jim dává chemická událost nazývaná karboxylace. Jedna z aminokyselin pro koagulaci krve se nazývá kyselina glumatická a je součástí koagulace krve. Druhý enzym, warfarin, působí jako antikoagulant a přeruší tento proces blokováním jednoho z těchto enzymů (epoxidová reduktáza). Když je tento enzym blokován, nelze vitamin K recyklovat, aby pomohl faktorům srážení krve k dosažení správné „lepivosti“. Jedincům s nadměrnou tendencí tvořit krevní sraženiny může antikoagulant, jako je warfarin, zachránit život. Objevy týkající se vlastností warfarinu vedly k modernímu chápání vitaminu K jako klíčové látky pro zdravou koagulaci krve.

Důležitým zdrojem vitaminu K je například petržel, zelí, špenát, růžičková kapusta, mangold, fazole, chřest, brokolice, zelí, hořčice, vrcholky okurky, tymián, římský salát, šalvěj, oregano, pórek, květák, rajčata a borůvky.

Fermentace potravinářských výrobků může být pro zvýšení obsahu vitaminu K v těle užitečná, například švýcarský sýr Emmental a norský sýr Jarlsberg jsou příkladem sýra fermentovaného bakterií Proprionibacterium a právě tyto bakterie mohou vytvářet velké množství vitaminu K. Vhodné jsou i fermentované sójové produkty, které jsou vedle japonské stravy také vydatným zdrojem vitaminu K.

Nejběžnějšími zdroji potravy jiné formy vitaminu K (K2) jsou maso a vejce. Také hodně druhů hlávkového salátu obsahuje velké množství vitaminu K. Někdy mohou mít vnější listy rostliny koncentrovanější obsah vitaminu K než vnitřní listy. Z tohoto důvodu stojí zato velmi pečlivě a jemně oloupat zeleninu a zároveň ji opláchnout pod tekoucí vodou, a také vyčistit ostatní listy a přidat je do jídla.

Pamatujte si, že všechny formy vitaminu K, včetně K2, prospívají našemu zdraví. Vitamin K je vitamín rozpustný v tucích, takže si ho naše tělo ukládá v tukové tkáni a játrech. Pozor, mražení potravin může zničit vitamin K, ale tepelné ošetření neovlivňuje jeho obsah.

Lidé, jejichž tělo nemůže absorbovat dostatek vitaminu K kvůli nemoci žlučníku, cystické fibróze, celiakii či Crohnově nemoci, mohou těžit spíše z multivitaminu obsahujícího vitamin K než ze samostatného vitaminu K.

Pozor, vitamin K blokuje působení léku warfarin. Tudíž byste měli užívat vitamin K, respektive potraviny, které jej obsahují, bez větších výkyvů.

Všeobecně vysokou hladinu vitaminu K obsahují:

  • zelený čaj
  • bylinky
  • špenát
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • kapusta
  • zelí bílé a kysané
  • hlávkový salát
  • fazolové lusky
Všeobecně nízkou hladinu vitaminu K obsahují:
  • kořenová zelenina
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • houby
  • cuketa
  • okurka
  • jáhly
  • pohanka
  • ryby
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • luštěniny
  • vejce
Bezpečné potraviny:
  • houby
  • jablka, hrušky
  • kořenová zelenina
  • brambory
  • mléko
Kontrolované potraviny:
  • bílé hlávkové zelí
  • maliny, ostružiny, kiwi
  • sušené ovoce
  • bylinky a zelené natě
Nestabilní potraviny:
  • drůbeží maso
  • hovězí maso

„Warfarinová dieta“ neznamená vyloučit potraviny obsahující vitamin K, ale zařazovat pravidelně všechny potraviny tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Důležité je vyvarovat se nárazově nadměrného příjmu vitaminu K. Pokud v denním pokrmu navýšíte příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, v dalším denním pokrmu musíte tyto potraviny omezit nebo nahradit potravinami s nízkým obsahem. V případě potíží s vyváženou stravou se obraťte na specialistu. Limit pro denní příjem 90 mikrogramů vitaminu K je orientační. O všech změnách v životním stylu, jídelníčku, užívání léků, zdravotním stavu vždy informujte svého lékaře.

Pozor na:

  • potravinové doplňky obsahující vitamin K,
  • velké dávky zelených a bylinných čajů (především kopřivového),
  • větší dávky rostlinných olejů s přidaným vitaminem K (především sójového),
  • alkohol i v malém množství,
  • léky bez lékařského předpisu,
  • kouření,
  • multivitaminové preparáty – velké dávky některých vitaminů ovlivňují účinek warfarinu,
  • průjmové, horečnaté onemocnění – vždy vyhledat lékaře.

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Příběh

Ve svém příspěvku FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Měla jsem furolin, osypala jsem se, tlak 200/120. Léčím se s tlakem, prsa mne bolela,beru léky na tlak a ,na štítnou žlázu, kapky na glaukom,okolo očí mi vyskočil bolestivá vyrážka,bolí, otékají oči, musela jsem na oční pohotovost, beru hydrocortison oční, bolest, ale ted ta největší rána, dnes krev na nefrologii,nebot jsem pacient již 12 let, byla glomerolunufertida, t.c., v remisi, a 12 let vše bylo vždy o.k a dnes mi zdešeně volali, že mám : "atypické lymfocytyv krvi, v KO, opět kontrola krve musím a moči pro vyloučení lymfoproliferativní onemocnění, jinak hematologie??
Tak jsem doma složila... co to je?? Vědí, čím se léčím a proč mi to dali?
Do toho beru Lyricu 75 mg 2 měsíce,bez Furolinu mi nic nebylo, beru na neuralgii pravé nohy, tak, co to způsobilo, Lyrica 75 mg, nebot i prsa bolí?? Kde je problém,? Lyrica nebo furolin??? Za týden znovu krev?? Muze to byt i po léková etiologie, kam jsem se to dostala, ono nestačí, kolik beru v 68 letech léků, copk nemají lékaři v kartě vše, co jim nosím od specialistů, proč to nečtou, co teď?Sjonči na hematologii, píši na SUK.. Jitka,

Zdroj: příběh Furolin diskuze

Existují “jemnější“ chirurgické zákroky?

Novější léčby benigní hyperplazie prostaty již existují a jsou neustále vyvíjeny. Tyto techniky jsou minimálně invazivní. Některé vyžadují pouze lokální anestezii a riziko komplikací je nižší.

Pár obecných bodů o těchto nových technikách:

  • Ještě není známo, zda jsou výsledky stejně účinné jako u endoskopické chirurgie. Lékaři se neustále učí, pro které pacienty jsou tato ošetření nejvhodnější.
  • Nové techniky jsou stále vyvíjeny a testovány.

Mikrovlnná termoterapie

Při této léčbě se tkáň prostaty pomocí mikrovln zahřeje na 45°C. Tím se snižuje velikost prostaty a dojde k odumření buněk v centru prostaty. Toto ošetření se provádí přes močovod.

Galvanické odpařování (electrovaporisation)

Při tomto postupu je část tkáně prostaty odstraněna odpařením působením elektrického proudu. Léčba se provádí pomocí endoskopu.

Laserová resekce

Jedná se o další endoskopickou léčbu, ve které je část tkáně prostaty odstraněna laserovou energií.

Zdroj: článek Benigní hyperplazie prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Zdravím, já zatím beru 2. den. Mám je předepsané 4x denně na 5 dní. Úplně zle mi není, ale dobře také ne. Jsem strašně unavená a mám cca do 30 minut po zapití prášku lehký pocit na zvracení. Každopádně mi svědí celé tělo a mám vyrážku do půlky lýtek. Na močový měchýř pomáhají.
Nevím jestli ještě chvíli počkat, nebo vysadit.
Je tu vůbec někdo kompetentní k tomu, aby se nám tu všem vyjádřil? Zdá se mi to jako pěkné svinstvo, bez pardonu. Ještě když ho dávají v lékárně bez doplatku. A v dnešní době něco zadarmenko?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když Furolin vysadíte dřív, než budete mít jinou alternativu, tak riskujete, že vám bakterie zmutují a půjdou třeba hůře léčit. Dobré je užívat Furolin s jídlem a k tomu užívat probiotika 3 hodiny po první dávce Furolinu. Kdyby tato opatření nefungovala a bylo vám zle, tak se domluvte s lékařem na jiném léčivu a až ho budete mít doma, tak teprve pak můžete Furolin přestat užívat a začít s novým antibiotikem. Samovolné předčasné ukončení léčby jakýmkoliv antibiotikem je hazard, který může vést až nevyléčitelnému stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Furolin diskuze

Warfarin a hovězí maso

Základní doporučení:

  • Vždy si vybírejte libové maso, roštěnou, libové zadní/přední a podobně.
  • Před tepelnou úpravou z masa odstraňte viditelný tuk, z drůbeže odstraňte kůži.
  • Mytí masa před tepelnou úpravou se nedoporučuje.
  • Maso před tepelnou úpravou nesolte ani nekořeňte. Nejvhodnější je maso nasucho nebo na malém množství tuku opéct a teprve pak dochucovat.
  • Nejvhodnějším způsobem tepelné úpravy masa je opékání, dušení nebo vaření.

Zdroj: článek Warfarin a maso

Jak je benigní hyperplazie prostaty léčena?

Existuje celá řada léčebných postupů tohoto stavu, ale je zapotřebí zvážit, zda je léčba opravdu nutná, protože každá léčba má své výhody a nevýhody. Pokud se však příznaky zhoršují nebo se objeví komplikace, pak lékař po konzultaci s pacientem musí rozhodnout, která léčba bude nejvhodnější.

Zdroj: článek Benigní hyperplazie prostaty

Warfarin a bylinkové čaje

Pacienti užívající lék Warfarin by se měli vyvarovat léčivých přípravků i doplňků stravy s obsahem vitaminu K, pokud jim je nenaordinuje lékař, protože obsahují většinou několikanásobně vyšší dávky tohoto vitaminu než běžná strava. Podle aktuálních poznatků je však správné stravování, které splňuje zásady racionální diety (omezený příjem živočišných tuků a jednoduchých cukrů, dostatečná konzumace ovoce a zeleniny) nijak významně neměnit a zajistit vyrovnaný příjem vitaminu K. Pacienti užívající Warfarin s dostatečným pravidelným příjmem vitaminu K mají vyrovnané hodnoty INR spíše než ti, kteří se vitaminu K úplně vyhýbají nebo u nich dochází ke krátkodobým extrémním zvýšením konzumace některých potravin s vysokým obsahem vitaminu K.

Vitamin K je obsažen i v rostlinných olejích a mase. Jeho ztráty při přípravě pokrmů jsou minimální, protože je odolný vůči teplu i oxidaci. Vitamin K vzniká v organismu i činností střevních bakterií, proto k jeho kolísání může dojít i při narušení střevní mikroflóry například při užívání antibiotik. Obsah vitaminu K ve stravě by neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu warfarinu může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.

Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se v nich vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání warfarinu skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.

Mezi rizikové bylinky (kontraindikace) a další složky doplňků stravy patří: ginkgo biloba, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den) a C (≥ 500 mg/den).

O vhodnosti konkrétního bylinkového čaje se raději vždy poraďte s lékařem. Obecně se doporučuje vyvarovat se bylinných čajů. Obsahují vitamin K a často také další účinné látky, jejichž obsah může být kolísavý. Opakovaně byly pozorovány závažné interakce bylinných odvarů s warfarinem. I zelený čaj může vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K účinek warfarinu snížit nebo i zcela zrušit. Ke kontraindikacím dochází i u baleného ovocného čaje. Vhodný je naopak černý čaj nebo čaj připravený ze sušeného ovoce.

Zdroj: článek Šípkový čaj a Warfarin

Dieta a Warfarin

I při léčbě Warfarinem je vhodné jíst zelenou zeleninu v přiměřeném množství. Úplné vyřazení z jídelníčku takzvaných nevhodných potravin má opačný účinek.

U Warfarinu se přeci musí omezovat vitamín K, tak proč by dieta s nízkým obsahem vitamínu K měla ztěžovat zvládnutí mého INR?

Předpokládejme, že držíte dietu s extrémně nízkým obsahem vitamínu K. Nyní předpokládejme, že jednou v noci, v rámci zdravé večeře, sníte špenátový salát. Špenátový salát má vysoký obsah vitamínu K, takže jste právě zvýšili svůj příjem vitamínu K sedminásobně. Vzhledem k tomu, že vaše strava obsahuje tak nízký obsah vitaminu K, představuje toto nárazové zvýšení příjmu vitaminu K obrovskou změnu v příjmu tohoto vitaminu. Když držíte příliš přísnou dietu s nízkým příjmem vitamínu K, tak taková konzumace špenátového salátu zvýší příjem vitamínu K o 50 %. Výsledkem tohoto výrazného zvýšení vitaminu K bude výrazný pokles vašeho INR. Když ale držíte dietu s doporučeným příjmem vitaminu K. Při konzumaci špenátového salátu jste možná zvýšili svůj denní příjem vitaminu K, ale místo zvýšení příjmu o 50 %, jste ho zvýšili pouze o 5 %. Pointa je, že pokud je vaše strava extrémně chudá na vitamín K, pak jakékoli změny v příjmu vitaminu K představují velké výkyvy v příjmu vitaminu K, což se může promítnout do velkých výkyvů ve vašem INR.

Zdroj: článek Potraviny nevhodné při ředění krve

Jídelníček

Stálý příjem vitamínu K znamená sníst každý den přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Uživatelům Warfarinu se běžně nedoporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K totiž patří k super zdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit z jídelníčku.

V jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Jak na to:

  • Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem tohoto vitamínu.
  • Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně diety.
  • Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.

Zdroj: článek Jídelníček při užívání Warfarinu

Denní dávka vitaminu K

Doporučená denní dávka vitaminu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg. Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit.

Potraviny s obsahem vitaminu K:

  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát)
  • vojtěška
  • špenát
  • květák
  • čekanka
  • listy pampelišky
  • rukola
  • polníček
  • petrželová nať
  • kopr
  • řeřicha
  • kysané zelí
  • zelený čaj
  • bylinné čaje
  • luštěniny
  • játra
  • drůbež
  • telecí maso
Zásady stravování:
  • Mít stálý příjem vitaminu K.
  • Každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitaminu K.
Výběr potravin:
  • Maso vepřové a ryby – nízký obsah vitaminu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.
  • Drůbež, hovězí a telecí maso – obsah vitaminu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.
  • Játra – nejsou povolena.
  • Mléko a mléčné výrobky – lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitaminu K).
  • Vejce – bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
  • Tuky – řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé množství vitaminu K.
  • Olivový a sójový olej – používat pouze v nepatrném množství.
  • Vitaminové doplňky s výtažky jinanu dvoulaločného, se zeleným čajem a vitaminem K – nejsou povoleny.
  • Ovoce – povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina – lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.
  • Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp – nejsou povoleny.
  • Obiloviny –bez omezení.
  • U luštěnin – nutné dodržovat pravidelné množství.
  • Bylinné čaje – pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen.
  • Ovocné čaje, černý čaj – lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
  • Na alkohol POZOR! – je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!
  • Všechny druhy koření jsou povoleny – vysoký obsah vitaminu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: článek Warfarin a vitamín K

Vitamín K v mase

Většina masa, drůbeže a mořských plodů je bez vitamínu K nebo s nízkým obsahem vitamínu K a není tedy potřeba tyto potraviny nijak hlídat. Vepřové maso vitamín K neobsahuje, s výjimkou určitých druhů šunky, které obsahují jen stopová množství. 100 gramová porce libového hovězího masa a hovězí dršťky, ledviny, srdce a mozek jsou také bez vitamínu K.

Vitamín K je obsažen ve vnitřnostech, zejména játra ho obsahují nejvíce. Například 100 gramů husích jater obsahuje 369 mikrogramů vitamínu K, což je trojnásobné překročení denního limitu. Také hovězí játra jsou plná vitamínu K. 100 gramů hovězích jater obsahuje 106 mikrogramů vitamínu K, což je 100% denní dávky. Ani rybí játra nejsou výjimkou.

Vitamín K a ryby

Ryby, jako je losos, tuňák a krevety mají ve své svalovině bez tuku jen trochu vitamínu K, ale lehký konzervovaný tuňák v oleji obsahuje již 40 mikrogramů vitamínu K na porci 100 gramů, a to díky oleji, ve kterém je naložen.

Zdroj: článek Warfarin a ryby

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


nejvhodnější lázně po operaci páteře
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nejvíc purinů v zelenině
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.