Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NELÉČENÁ YERSÍNIE

OBSAH

Yersinie léčba

Léčba Yersinie spočívá buď pouze v tlumení příznaků (horečky, bolestí a průjmu), nebo v případě těžšího průběhu rozhodne lékař o nasazení určitého typu antibiotik.

Zdroj: Yersinie

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI NOHOU A YERSINIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den byla mi před časem zjištěna recivida yerinie a niní mám velké bolesti nohou a které jsou jako by stuhlé až to i jekoby pálí běžné analgetika nezabírají zkoušela jsem již i nimesil a revmatolog jen doporučil probiotika ale bolesti se stále zhoršují neměl by pro mě někdo nějakou radu co s tím v případě nějaký kontakt. Děkuji Michala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doporučuji zajít na neurologii a nechat si tam nohy vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti nohou a yersinie

Yersinie foto

Zde můžete vidět, jak vypadá nákaza Yersinií.

Zdroj: Yersinie

Co je to yersinie enterocolitica

Yersinie enterocolitica je bakterie vyskytující se v přírodě zejména u hlodavců, s možným přenosem na člověka kontaminovanou vodou či primárně infikovaným masem, ve většině případů vepřovým. Infekce u člověka způsobuje gastroenteritidu s horečkami a průjmy. Má afinitu k lymfatické tkáni, proto infekce probíhá relativně často pod obrazem mezenteriální lymfadenitidy, která zejména u dětí může připomínat akutní apendicitidu. Vyvolává tvorbu granulomů. Inkubační doba je 3–7 dní, onemocnění pak trvá 7–10 dní. Infekce se projevuje horečkou, průjmy, bolestmi břicha, u dětí často připomíná zánět slepého střeva. Léčba je antibiotiky, především tetracyklinem, fluorochinolony, cotrimaxazolem.

Zdroj: Yersinie

Diskuze

V diskuzi BOLESTI NOHOU A YERSINIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Dobrý den byla mi před časem zjištěna recivida yerinie a niní mám velké bolesti nohou a které jsou jako by stuhlé až to i jekoby pálí běžné analgetika nezabírají zkoušela jsem již i nimesil a revmatolog jen doporučil probiotika ale bolesti se stále zhoršují neměl by pro mě někdo nějakou radu co s tím v případě nějaký kontakt. Děkuji Michala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den, Michalo,
málokdy pročítám takovéto weby a tím spíše se nazapojuji do diskuzí, ale dnes mi to zase nedá. Před pár dny jsem reagovala na dotaz o problémech s neuropatií a bušením srdce, ale i na Váš dotaz mi ti to nedá nezareagovat.Vás se týká jistě nákaza yersinií enterocolitica (jiný
typ - yersinie pestis je původcem dýmějového moru),jejíž projevy mohou být právě bolesti kloubů či bolesti v podbřišku, průjmy s teplotami, případně i krvavé průjmy. Tahle potvůrka patří mezi bakterie (gramnegativní koky) a jí způsobené problémy jsou tudíž léčitené antibiotiky. Klasická medicína řešívá, je-li to z jejího pohledu třeba, problémy podobné těm Vašim koktejlem ATB, kortikoidů či léků proti bolesti. Ale existují i jiné způsoby. Proto pokud byste chtěla, posílám adresu dvou velmi zajímavých web. stránek. A dál už to je jen na Vás... ( www.medicelo.cz, www.bioara.cz )
Přeji Vám brzké vyřešení Vaší bolesti. S pozdravem Eva

Zdroj: diskuze Bolesti nohou a yersinie

Yersinie příznaky

Nakaženému člověku Yersinií se náhle prudce zvýší teplota, má silné bolesti ve spodní části břicha v podbřišku a záhy se dostaví silný průjem, který může být i s příměsí krve. Při onemocnění bakterií Yersinia enterocolitica může dojít rovněž ke zduření břišních uzlin, k zánětu kloubů v reakci na onemocnění (reaktivní artritida) nebo zánět podkoží (erythema nodosum) – akutní, alergické, zánětlivé onemocnění podkožní tkáně. Onemocnění je častější u žen než u mužů. Silné bolesti postiženého většinou zavedou k lékaři, anebo si lékařskou pomoc přivolá (či mu je jeho okolím přivolána). Po rozboru vzorku stolice je v případě yersiniózy objevena bakterie způsobující onemocnění.

Zdroj: Yersinie

Diskuze

V diskuzi ARTRITIDA ZPŮSOBENÁ YERSINIEMI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidmila Rožboudová.

No to co tady čtu se vůbec neshoduje s mými příznaky. Mě začly brnět konečky prstů na všech končetinách, od kostí zima, bolest kloubů a svalů. Neudržela jsem ani telefon u ucha. Teprve po 2 měsících přišli na řadu odběry na yersinie a výsledky byly pozitivní. Po dobrání ATB se to zlepšilo, ale další 2 měsíce po jakékoliv zátěži je zhoršení bolestí kloubků. Tak chodím na infuze. Jsem objednaná na revmatologii, ale až koncem května. Jestli se prokáže reaktivní artritida - což všechno tomu nasvědčuje, bude zřejmě nasazena léčba kortikoidy.
Tak jsem zvědavá, já turistka, jestli budu ještě někdy zvládat 12km výlet a chodit do práce (jako uklizečka)
Prý mohou yersinie napadnout nejen klouby, ale i další vnitřní orgány,...
Jenže někomu ty potvory nespustí prý vůbec žádné další nemoci a fungují dál.
No dovedou každopádně změnit život. Známý turista se z toho lízal několik let a nakonec si pořídil elektrokolo, aby mohl vůbec nějak cestovat, protože kvůli bolestem turistiku nezvládá. A dcera jedné známé 38 let se naučila dávat si do nohy kortikoidové injekce, aby mohla vůbec nějak fungovat. To jsou vyhlídky!
Máte někdo zkušenosti?

S pozdravem Lidmila Rožboudová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artritida způsobená yersiniemi

Neléčená kvasinková infekce

Neléčená kandidóza může přejít do chronického stadia. Odborně se tento stav nazývá mukokutánní kandidóza. Pokud by se onemocnění neléčilo, může poškodit životně důležité orgány. Nejzávažnější je kandidová sepse, kdy jsou v krvi přítomny vysoké hladiny kvasinek. Onemocnění se projevuje vysokými horečkami.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Poradna

V naší poradně s názvem PUPEČNÍ KÝLA U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena pitrova.

dobry den, prosim o radu--muh pritel ma pupecni kylu a odmita videt doktora jak
je nebezpecne tuto diagnozu ignorovat a co se muze stat, kdyz nepujde na operaci
dekuji za odpoved irena pitrova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neléčená pupeční kýla se může zkomplikovat při nějaké námaze, kdy skrz otvor v břišní štěně vyleze kousek tenkého střeva. Střevo se pak stane neprůchozí a to je stav ohrožující život. Kýlu je vždy lepší vyřešit jednoduchou operací, než riskovat komplikace spojené se ztrátou kousku střeva, bolestmi a případnou smrtí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupeční kýla u dospělých

Neléčená kvasinková infekce

Neléčená kvasinková infekce přináší komplikace, které se mohou objevit především u jedinců se sníženou imunitou. Kvasinková infekce se u nich může rozšířit do plic, jater, střev nebo na srdeční chlopně.

Léčba

U jinak zdravých jedinců může být dostatečnou léčbou obnovení mikrobiotické rovnováhy užíváním probiotik nebo jogurtů s vhodnými probiotickými kulturami. U lidí se sníženou obranyschopností je namístě užívání antimykotik.

Zdroj: Kvasinky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den
Udělala se mi bulka na jazyku vzadu na levé straně a také v krku pod mandlí,nebolí to a nezvětšuje se.Užívám escitalopram tak nevím zda to nemůže být nějaký vedlejší učinek?A všimla jsem si že mi více vypadávají vlasy poslední dobou a za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg,děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete si myslím, že změn ve vašem životě bude ještě více. Hubnutí je příliš rychlé a vyvolalo vypadávání vlasů. Bulky v dutině ústní budou zřejmě souviset s oslabenou imunitou a může je zapříčinit bakterie nebo avitaminóza. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který u vás může udělat kompletní vyšetření a zjistit tak příčiny vašeho stavu. Nepodceňujte to, protože podobné příznaky může mít i neléčená nákaza HIV, kterou již umíme léčit, pokud je objevena včas.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na jazyku

Neléčená kapavka

Neléčená kapavka způsobuje vážné komplikace u obou pohlaví. U žen způsobuje zánětlivé pánevní onemocnění, které vede k poškození vejcovodů (trubice spojující vaječníky s dělohou) nebo má za následek neplodnost. Zároveň dochází ke zvýšenému riziku mimoděložního těhotenství. Naopak u mužů způsobuje zánět nadvarlete, což je velmi bolestivý stav, který může vést i k neplodnosti. Bez rychlé léčby může způsobit kapavku prostaty, která vede k zjizvení vnitřní části močové trubice, takže dochází k problematickému močení.

Kapavka se může šířit do krve nebo kloubů, což může být životu nebezpečné. Zároveň mohou lidé s kapavkou snadněji získat virus HIV (virus způsobující AIDS).

Zdroj: Kapavka

Poradna

V naší poradně s názvem JEN KLADNÉ SLIBY , ALE REALITA JINÁ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Pozor na prolhané doktory!!!
Před nástupem na operaci mi bylo sděleno že trvalá porucha erekce hrozí pouze v 10 až 15cti %. Později přímo v televizi bylo oznámeno že hrozí v 50ti % , když jsem se po odvysílání tohoto pořadu zeptal lékaře co je tedy pravda šel s barvou ven , skutečnost je přímo děsivá je to až 70% podle pracoviště kde je proveden zákrok. Tento fakt mi byl zamlčen a pouze se znovu ukázalo jak doktoři lžou a manipulují s fakty.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina prostaty je vážná věc a změní váš život, ať se stane cokoliv. Lékař se prostě jen snaží přesvědčit pacienta pro řešení, které mu prodlouží život. Ve chvíli, kdy se pak člověk rozhoduje, jestli podstoupit operaci prostaty, zvažuje všechna pro a proti a jelikož to činí v ještě relativně svěžím stavu, tak si ani nedokáže představit, jaká muka mu neléčená prostata připraví. Až tyto dny přijdou, tak je otázka nějaké erekce úplně nepodstatná a každý by v té chvíli volil raději operaci, jenže to už bývá pozdě. Aby vás lékař ušetřil této stratiplné cesty, vyzdvihne přínosy operace na úkor nežádoucích účinků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Je dna vyléčitelná?

Dna je onemocnění, které nebolí trvale, je však nutné ho léčit. Dna se nedá vyléčit, ale léky mohou průběh onemocnění zmírnit. Neléčená dna může vést k degeneraci kloubu, ztrátě jeho funkce a také ke vzniku ledvinových kamenů.

Zdroj: Dna v koleni

Léčba

  • Někdy kvasinková infekce vymizí spontánně.
  • Vhodné je vytírat ústa roztokem jedlé sody.
  • Roztoky s protiplísňovými neboli antimykotickými účinky jsou jen na předpis.
  • Při vážnějších stavech se podávají celostní antimykotika.

Své kroky byste měli vždy konzultovat s pediatrem. Neléčená, respektive nesprávně léčená kandidóza by se mohla rozšířit. Léčená kvasinková infekce by měla zmizet do týdne.

Zdroj: Bílý povlak na jazyku u kojence

Co pomáhá na kuří oka

Zrohovatělou kůži lze odstranit seškrábáním po horké koupeli, nebo můžete použít masti obsahující látky, které rozpouštějí zrohovatělou kůži (například kyselina salicylová). Rizikem u tohoto defektu je, že se neléčená kuří oka mohou zanítit. V případě, že se defekt nebude hojit, musíte počítat s vyříznutím na chirurgické nebo dermatologické ambulanci.

Pokud si chcete od kuřích ok pomoci sami, máčejte nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové (koupíte v lékárně) do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraňte nožíkem či žiletkou a zalepte náplastí. Po čtyřech dnech náplast odkryjte a postup opakujte do vyléčení. V lékárně lze zakoupit i speciální náplasti napuštěné kyselinou salicylovou, které mohou být na postiženém místě nalepeny, tudíž působí celý den.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Příznaky

Mezi příznaky vyrážky patří akné, ekzémy, lupénka nebo seboroická dermatitida. Spouštěcím mechanismem může být suché, chladné počasí, nebo naopak extrémně horké počasí (potničky) a emocionální stres, nervozita, frustrace.

Nesmíme zapomenout na to, že i nežádoucí účinky léků mohou způsobit vyrážku. Velmi vzácný a závažný je typ generalizované červené vyrážky, takzvané toxické epidermální nekrolýzy, která se objevuje po užití oxidu siřičitého. Toxická epidermální nekrolýza odděluje kůži, čímž způsobuje tvorbu tekutiny, což je projev totožný s reakcí na popálení. Užití některých léků může způsobit právě toxickou epidermální nekrolýzu.

Lékařské ošetření je závislé na projevujících se příznacích. Včasnou léčbu vyžaduje vyrážka, při níž dochází k dušnosti nebo vysokým horečkám, neléčená totiž může způsobit další problém, například závažnou alergickou reakci nebo infekci.

Zdroj: Vyrážka

Lék na plíseň nehtů na nohou

Při léčbě plísní nehtů pomáhá amorolfine ratiopharm 5% s hloubkovým účinkem léčivé látky Amorolfinu. Díky jeho dlouhodobému efektu se doporučuje aplikovat pouze jednou týdně.

Amorolfine ratiopharm 5%

Lék inhibuje růst plísní a zabíjí je současně. Tento lék je určený k léčbě plísní nehtů jako léčivý lak na nehty. Měl by se na postižené místo používat jen jednou týdně. Další výhodou je, že léčivý lak na plíseň nehtů je bezbarvý a neloupe se. V terapii je potřeba trpělivost, protože vyhubení plísně nějakou dobu trvá. Dlouhá léčba je obvykle zaviněna tím, že dlouho neléčená plíseň může být ve vzduchových mezerách mezi nehtovými povlaky a trvá dlouho, než odrostou. Lékem Amorolfine ratiopharm můžete léčit nehty dlouhodobě i po dobu 6 – 12 měsíců. Lék Amorolfine ratiopharm je volně prodejný v Německu a do České republiky se vůbec nedováží. Nahradit ho lze pomocí léčivého laku na nehty Loceryl 5%, který je ale zase jen na lékařský předpis.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Kdy je nutná operace

Kýla nikdy sama nevymizí, naopak, neléčená kýla se zvětšuje nebo může dojít k uskřinutí jejího obsahu, které je závažnou komplikací projevující se velkou bolestí, zvracením, zástavou plynů a podobně. Tato komplikace ohrožuje pacienta na životě a musí se co nejdříve chirurgicky řešit. Kýlu lze definitivně vyléčit jen operačně! Kýlní pás může jen zmírnit obtíže a zpomalit nárůst kýly. Nezajistí ale uzavření otvoru v břišní stěně.

Operace je nejvhodnější co nejdříve. Čím je kýla menší, tím jednodušší je ji opravit. Otvor v břišní stěně lze uzavřít sešitím vlastních tkání, což vede k jejich napětí a riziku opakování kýly. Nebo pomocí umělé síťky, která se do otvoru umístí a tím ho uzavře. Do několika dnů potom zcela splyne s okolní tkání. PHS síťka navíc zesiluje břišní stěnu ve 3 vrstvách a snižuje tak riziko opakování kýly.

Přiložené video vám přiblíží průběh operace kýly.

Zdroj: Břišní kýla

Černý prst na noze

Syndrom diabetické nohy je definován dle mezinárodního konsenzu jako ulcerace nebo postižení hlubokých tkání nohy distálně od kotníku. Nejčastěji jde o ulcerace, gangrény, ale patří sem také postižení kostí osteomyelitidou nebo Charcotovou osteoartropatií, nebo postižení hlubokých měkkých tkání infekcí a stavy po amputaci. Lidově se toto onemocnění nazývá „cukrovkářský palec“ nebo „otevřená noha“.

Gangréna je odumření tkání, které se nejprve projeví na okrajových částech, tedy na prstech. Každá, byť drobná ranka na postižené noze je vážným ohrožením, vlivem špatného prokrvení se totiž rány nehojí a vznikají rozsáhlé defekty. Tato fáze bohužel může často končit amputací.

Gangréna se dělí na tři základní typy: suchou sněť, vlhkou sněť a plynatou sněť. Suchá sněť vzniká přerušením krevního oběhu. Vyznačuje se usycháním kůže na končetinách a jejím černáním. Příčinou vlhké sněti je masivní bakteriální infekce, což způsobuje, že postižené tkáně zvlhnou a získají nazelenalou barvu doprovázenou silným zápachem. Plynatá sněť je smrtelně nebezpečná.

Příčinou vzniku je přítomnost anaerobních bakterií. Velmi jim prospívá nedostatek kyslíku v tkáních, což vede k tomu, že se bakterie mohou dobře množit bez dostatečné odpovědi na antibiotickou léčbu. Následný rozklad metabolismu produkuje řadu plynů a toxických látek. Napadená tkáň otéká, hnisá a při pohmatu je cítit třaskání bublin plynu pod kůží. Nejčastěji bývají postiženy dolní končetiny.

Rizikovým faktorem pro vznik gangrény je ateroskleróza, která způsobuje zúžení tepen dolních končetin. Ty pak nejsou schopny zásobovat tkáně dostatečně kyslíkem. K ateroskleróze jsou náchylní také diabetici, kteří jsou zároveň ohroženější bakteriálními infekcemi a také syndromem diabetické nohy. Ohroženi mohou být dále lidé se záněty cév a tkáně po popálení či omrznutí.

Neléčená sněť nebo odkládání léčby mohou zapříčinit rozšíření bakterií na dosud nepostižené části těla a také způsobit otravu krve vlivem toxinů, které mohou člověka usmrtit. Léčba a postup nemoci před uzdravením jsou často spojeny s doživotními následky v podobě amputace končetin v místě postižení. Neléčená gangréna, zejména plynatá sněť, často končí smrtí.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Co je to Pradaxa

Pradaxa je lék, který patří mezi léky na ředění krve. Donedávna byl využívaný zejména v ortopedii, ale nyní se stále více využívá i v interní medicíně. Účinnou látkou Pradaxy je takzvaný dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli v krevním srážení – tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. V ortopedii je Pradaxa pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména po totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována také jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Dávkování je striktně individuální a závisí na přesné indikaci podávání a zdravotním stavu pacienta. Běžná dávka pro dospělého člověka je 110–150 miligramů preparátu Pradaxa, podávaná 2x denně. Pradaxa nesmí být v žádném případě užívána jinak, než jak stanoví předepisující lékař.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Přechod z Warfarinu na Pradaxu

Pradaxa není náhrada za lék Warfarin. Pradaxa se využívá v ortopedii, kdy je pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že nyní je Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici. Klasickým lékem ve zmíněných indikacích byl dříve zejména Warfarin, ten má však celou řadu nevýhod.

Oproti masově užívanému Warfarinu má Pradaxa několik výhod. Její účinek nastupuje velice rychle a po vysazení rychle odeznívá. To znamená, že například před nějakým chirurgickým výkonem není třeba Pradaxu vysazovat s 4–5denním předstihem, jako je tomu u Warfarinu. Pradaxou se navíc při správném užívání nelze předávkovat, má málo interakcí s jinými léky, při jejím užívání není nutná zvláštní dieta a není nutné pravidelně monitorovat hladinu léku. To vše se u Warfarinu musí.

Pradaxa má však pro mnohé jednu velkou nevýhodu, a to cenu – jde stále o relativně drahý preparát.

Zdroj: Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP