Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEMOC RŮŽOVKA JE PRENOSNA NAKAZLIVA

OBSAH

Šestá nemoc u dospělých

Šestá nemoc se u dospělých vyskytuje ojediněle. Je-li jí postižen dospělý, pak se projevuje hlavně zažívacími problémy, jako je průjem a zvracení, a rýmou.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÁ PITYRIÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U růžové pityriázy je opalování možné. U některých typů pokožky může opalování pityriázu vyléčit a u jiných se tím flíčky ještě více zvýrazní. Zkuste, jak budete reagovat. Při opalování v soláriu je třeba mít na paměti, že pityriáza je kontaktní infekční onemocnění a je třeba po sobě vše vydezinfikovat, aby to nechytil někdo, kdo půjde po vás.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Majtnerova.

Dekuji za odpoved.Dnes zkusim a urcite po sobe vydenzinfikuji jako po kazdem,i kdyz mne lekarka ujistila,ze tato nemoc neni nakazliva a prenosna!

Zdroj: diskuze Růžová pityriáza

Šestá nemoc foto

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění šestou nemocí.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka.

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopalová.

Prosím mám přítelkyni, ktrerá má nemoc růže a mám s ní jet na dovolenou (byla v nemocnici 14 dnů)a už se léčí doma týden a máme jet 28.6. bude to ještě nakažlivý a má mít svůj ručník?
Prosím sdělte mně je 85 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nemoc růže může být vleklá a díky tomu i dlouho nakažlivá. Ve vašem případě, kdy budete na blízku člověku s růží, tak pro zabránění šíření nákazy je vhodné používat každá svůj vlastní ručník i ostatní prostředky pro osobní hygienu.

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Inkubační doba

Nemoc růže má krátkou inkubační dobu a příznaky se rozvíjejí jen několik hodin poté, co streptokok pronikne do těla.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Diskuze

V diskuzi VZNIK NEMOCI RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Dobrý den. Jak dalece je tato nemoc nakažlivá a to jak pro rodinné příslušníky tak i pro osoby, kteří se s nakaženou osobou stýkají. Díky za odpověď.
MM

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vznik nemoci růže

Je nemoc růže přenosná

Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné vzácně a při léčbě antibiotiky se pacient pro své okolí stává brzy neinfekční, takže nakažlivost je minimální.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Diskuze

V diskuzi FUNGUJÍCÍ LÉK NA RŮŽOVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fojtík.

Chci se zeptat,jestli někdo již tuto nrmoc vyléčil a pokud ano jak?Nebo jestli někdo byl k vůli této nemoci na plastice a popř. jak mu to dopadlo.Díky moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lubomíra.

prosím o napsání(jestli se to někomu podařilo)
jak vyléčit růžovku, moc děkuji L.

Zdroj: diskuze Fungující lék na růžovku

Je nemoc růže přenosná?

Jednoznačná odpověď na otázku nakažlivosti a přenosu zní jednoznačně ANO. Nemoc je přenosná i nakažlivá. Streptokoky se přenášejí vzdušnou cestou, přímým i nepřímým kontaktem. V těle se pak šíří lymfatickými cestami nejčastěji z drobných poranění, prasklin vzniklých při plísňovém onemocnění prstů, z chronických ekzémů nebo z porušené kůže při chronické žilní nedostatečnosti, z dutiny nosní či zevního zvukovodu. Poměrně často bývá vstupní branou infekce otevřená rána při proleženinách, bércových vředech či diabetické noze. Když se nedodrží přísné sterilní podmínky při převazech, infekce může vniknout i operační ránou. Původcem infekce je velmi často sám pacient, někdy i druhá osoba s jinou streptokokovou infekcí. Recidivy většinou vznikají opětovnou aktivací streptokoků, kteří jsou v organismu nebo na kůži. 20 % populace jsou bezpříznakoví nosiči, jejichž kůže nebo nosohltan je osídlen streptokoky.

Rekapitulace:

  • Ano, růže je přenosná, jelikož je to infekční nemoc.
  • Ano, je možné se nakazit od druhého, ale pravděpodobnost je asi 7%, to by ten dotyčný musel postiženému nohu třeba olíznout! I takoví mezi námi jsou.
  • Ano, nemoc se přenáší krví a přímým stykem s postiženým místem.

Pozor: V žádném případě na postižené místo nesahejte, může dojít k přenosu infekce, je zapotřebí dodržovat důslednou hygienu!

Doporučení: Je dobré mít stále kůži mastnou, ne vysušenou, nejlepší je ji mazat obyčejným sádlem. Vhodná je celíková nebo lichořeřišnicová mast, v sádlovém základu. Doporučují se i obklady ze spařených listů podbělu nebo čerstvé mydlice. Na vyčištění organismu pijte dvousložkové čaje, a to šalvěj a majoránka (1 : 1), nebo saturejka a mateřídouška (1 : 1). Oba čaje se připravují stejně: čajovou lžičku z každé byliny přelijeme hrnkem horké vody a necháme 10 minut přikryté louhovat. Oba čaje se pijí 3x denně. Šalvěj před jídlem, saturejka mezi jídly. Čaje tělo pročistí a mast jen upraví vnější příznaky.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Diskuze

V diskuzi FUNGUJÍCÍ LÉK NA RŮŽOVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fojtík.

Chci se zeptat,jestli někdo již tuto nrmoc vyléčil a pokud ano jak?Nebo jestli někdo byl k vůli této nemoci na plastice a popř. jak mu to dopadlo.Díky moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lubomíra.

Prosím o radu, jak vyléčit růžovku.děluji L.

Zdroj: diskuze Fungující lék na růžovku

Léčba

Léčba růže probíhá pomocí antibiotik, penicilinu, a to buď perorálně, nebo intravenózně. Vhodné je dávat nohu do vyvýšené polohy a přikládat chladivé obklady. V těžších případech je nemocný hospitalizován. Pokud je nemocný na penicilin alergický, užívá erytromycin nebo cefalosporin. Při vysokých horečkách jsou podávány léky na snížení teploty (antipyretika). Po podání antibiotik celkové příznaky odezní do dvou dnů. Kůže se však úplně vyléčí až za několik týdnů. Na postižená místa se mohou přikládat chladivé obklady a mast s ichtamolem. Hojení kůže je doprovázeno loupáním, nemoc však nezanechává žádné známky poškození. U některých pacientů se může nemoc růže na noze vracet, zvláště pokud trpí onemocněním žil dolních končetin nebo pokud infekce způsobila poškození lymfatických cév.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Tanzmann.

mam jiz dva roky parkinsonovu nemoc,uzivam denne 12mg rolpryna vzdy rano a pak isicom 100mg 1/2 tablety 3x denne,zajimalo by mne zda jak dlouho vydrzi tato medikace,zatim vse zvladam az na boleni nohou a zad,dle vysetreni u neurologa jsem pomalejsi,mentalne normalni,spoluprace dobra,alternujici pohyby vlevo vaznou

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Pátá nemoc obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky páté nemoci.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Roučková.

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc

Šestá nemoc kojenci

Šestá nemoc je virové onemocnění, které se nejčastěji objevuje u kojenců a batolat. Výskyt u starších dětí je méně častý. Nemoc se snadno šíří kapénkami z dýchacích cest a inkubační doba nemoci je 7 až 14 dní. Dítě je nejvíce infekční v průběhu inkubační doby a při horečce typické pro začátek tohoto onemocnění. V době po výsevu vyrážky již nákaza nehrozí.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PAPILOMATÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
terapie uvedená v článku je pravdivá - většina papilomů je skutečně benigních a odezní spontánně v řádů týdnů až měsíců. Odstraňují se jen ty, které hnisají, krvácejí či překážejí - a to v době, kdy už nemoc kompletně propukla, jinak hrozí recidivy.

V minulosti se skutečně autogenní vakcíny používaly - v důsledku rizika maligního zvratu a malého efektu se od nich dnes upouští a nepoužívají se.

Co se týká přenosu na člověka - psí virová papilomatóza na člověka rozhodně přenosná není, nemusíte mít obavy.

Hezký den,
MVDr. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Dobrý den, dokázal by mi někdo poradit, zda se jedná o bradavici? Právě jsem se vrátil po 4 dnech ze zahraničí a fena mhouri oko a je jí to očividně nepříjemné..je možné, aby vyrostla za 4 dny bradavice v koutku oka? Předtím tam rozhodně nic neměla. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď / radu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit papilomatóza u psa

Šestá nemoc nakažlivost

Toto onemocnění je jen mírně nakažlivé a mívá ve většině případů lehký průběh. Inkubační doba je 5–15 dnů. Nejčastěji se objevuje na jaře a na podzim. Po prodělané nákaze člověku zůstává doživotní imunita.

Zdroj: Šestá nemoc

Jak vzniká růže na noze

Nemoc růže postihuje v převážné většině kůži dolních končetin. Postižen může být ale také obličej. Příznaky vznikají náhle a mohou být provázeny mírnými či vysokými teplotami, zimnicí a třesem. Na počátku nemoc může připomínat chřipku. Nemocný může trpět i zažívacími potížemi, nevolností a zvracením. Kůže je při postižení zarudlá, má zvednutý okraj a může mít dolíčky jako při celulitidě. Pokožka je teplá a oteklá. Někdy se objevují i puchýřky, které mohou prasknout a způsobit takzvanou erozi. Může dojít i k zánětu. Dalším možným projevem je purpura. Často jsou postiženy uzliny, které jsou zvětšené a bolí.

Infekce se do těla dostává poraněním kůže od nakaženého člověka či plísňovým onemocněním. Vzniklá poranění kůže je tedy třeba chránit před infekcí. Dalším rizikovým faktorem je onemocnění žil a bércové vředy. Zejména u starších lidí je zapotřebí léčit tyto problémy s cévním zásobením dolních končetin. Důležité je rovněž přeléčit nemoci způsobené streptokokem. Pozor by si měli dát zejména jedinci s oslabeným imunitním systémem, malé děti či starší lidé.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Šestá nemoc v těhotenství

Je známé nebezpečí hrozící plodu při páté nemoci, kdy může dojít k potratu či poškození plodu. U šesté nemoci tato nebezpečí nejsou uváděna.

Zdroj: Šestá nemoc

Bolest u Jakobovy nemoci

Nemoc se projevuje bolestmi hlavy, depresemi a stavy připomínajícími schizofrenii nebo psychózu, dále výbušným chováním, záchvaty křiku, rozbíjením věcí, poruchou koordinace pohybů, nejistotou při chůzi, lepkavostí kůže (až u 50 % pacientů), halucinacemi, postupnou kompletní ztrátou hybnosti, poruchou mluvení. Nemoc končí komatózním stavem a finálně smrtí.

Zdroj: Jakobova nemoc

Pátá nemoc v těhotenství

Velmi nebezpečné bývá onemocnění pátou nemocí u těhotných. Virus se přenáší placentou na plod, u kterého způsobí útlum krvetvorby. To může mít za následek těžké poškození až odumření plodu.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Co je to šestá nemoc

Šestá dětská nemoc je virové infekční onemocnění způsobené lidským herpetickým virem 6 (HHV6), odtud tedy její název. Šesté nemoci se také někdy říká „spalničky nemluvňat“, protože ji obvykle dostávají děti ve věku od šesti měsíců až do dvou let. Virus se přenáší slinami od dalších členů rodiny nebo se může šířit dokonce i vzduchem. Šestá nemoc je běžné virové onemocnění, které naštěstí nepředstavuje velké nebezpečí. Průměrná inkubační doba je deset dnů. Po uzdravení z této nemoci nastává u dítěte trvalá imunita, v dalším průběhu života se tedy již nezopakuje.

Zdroj: Šestá nemoc

Léčba

Léčba Creutzfeldt-Jakobovy nemoci neexistuje. Nemocného člověka nelze zachránit.

Zdroj: Jakobova nemoc


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP