Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEMOCI KLOUBŮ

OBSAH

Nejlepší léky na bolest kloubů

Nelze určit nejlepší léky na bolest kloubů. Léčba je vždy individuální a záleží na druhu onemocnění. Pokud dlouhodobě trpíte bolestmi kloubů, měli byste tento stav konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi TYPY PŘÍZNAKŮ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Piechulová.

Dobrý den,
již 10 let mám roztroušenou sklerózu - neustále brnění horních a dolních končetin, v poslední době mám bolesti kloubů a svalů. Mám dotaz, může to být k mé nemoci, vyšetření na artrózu a revma bylo negativní. Děkuji Piechulová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, já mám podobné bolesti kloubů a svalů, šlach už dva měsíce. Naprosto mne to vyřadilo z jakýchkoli fyzických činností. Bolesti nastali v den zavedení léku Gilenya.
Mé bolesti prý nesouvisí s nasazením léku. Všechny krevní testi v relativním pořádku. Nezaznamenána žádná infekce z krve. Mám pocit, že nikdo z lékařů neví co s tím a tak si mne přehazují jak horkou bramboru. Bez úspěchu odstraněni mých bolestí nebo jejich zmírnění. Prý mám jen vydržet. Ale jak dlouho se dá žít s tak krutými bolestmi a přitom vést běžný život ( domácnost, děti, osobní život, práce atd).
Je to zoufalý a hnusný.
H.H.

Zdroj: diskuze Typy příznaků roztroušené sklerózy

Bolest kloubů při menstruaci

Bolest kloubu při menstruace může být spojena s premenstruačním syndromem. Antikoncepce velmi účinně redukuje tyto stavy. Lze užívat Ibalgin cca 1–2dny před menstruací včetně 1. dne menstruace po 6 hodinách, mělo by to pomoci.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ CHLAMIDIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Brož.

Dobrý den mám kamaráda který je na kyslíku 2 roky a plíce mu jdou na 45%
a léčí se na plicní chlamidie je možno to od něho dostat asi 3x jsem ho s manželkou navštívili jestli bychom se neměli dát vyšetřit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Dobrý den,

ano nakazit se můžete a velice snadno, stačí aby na vás dotyčný zakašlal či kýchl, což je při této velice INFEKČNÍ nemoci normální a můžete to tzv.chytit. Důležité je jak funguje vaše imunita. Máte-li podezření, nechte si udělat krevní testy u obvodní lékařky, příznaky nemoci, kašlání, kýchání, bolest hlavy, dále nemoc může postupovat bolestí kloubů, astmatem, RS atd. Vždy záleží na vaší imunitě. Renata Allohová r.allohova@seznam.cz

Zdroj: diskuze Plicní chlamidie

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Slezakova.

moje ctyrleta vnucka onemocnela Henochovou schonleinovou purpurou Tzv HSP . je to reakce organismu ne virove onemocneni. Zadne leky na to pry nejsou. je to neprijemne onemocneni a bolestive , spojene s opuchnutim a bolesti kloubu. Prosim nema s touto nemoci a jejim lecenim nebo prevenci zkusenosti ? dekuji

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Nemoci kloubů – záněty

Patří k nejčastěji se vyskytujícím onemocněním pohybového aparátu. Mohou se vyskytovat samostatně, ale často se navzájem kombinují.

K nejčastějším příčinám patří mechanická traumata, přechod zánětu z okolní tkáně, celkové infekční onemocnění organismu nebo následná infekce po zranění. K zánětu může dojít i po celkovém fyzickém přetížení organismu.

Obecně se objevuje silná bolestivost, otok a teplota postiženého místa, kulhání, neochota k pohybu a porucha funkce.

Prognóza je nejčastěji příznivá, může však být i nejistá.

Zdroj: Psí nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.

Dobrý den ,
můžete mi prosím poradit . Je mi 41 let a pracuji s tezkými břemeny až do 50 kg a teď jsem již delší dobu v pracovní neschopnosti z důvodu bolesti loktů (tenisový loket ) , zad , kyčelního kloubu a ještě se k tomu přidala bolest kolenou . Byla jsem na klinice nemoci z povolání kde mě odeslali na třífazovou gamagrafii skeletu která nepotvrdila ze se jedna o epikondylitidu . Bohužel jsou pro mě náročné i domací práce , odnést nákup apod.Podle všeho mi neuznají ani nemoc z povolání , můžete mi prosím poradit co ještě mohu udělat nebo na koho se ještě obrátit ? Opravdu si myslím , že tato práce mi zdraví zničila , ještě mohu uvést , že mé bmi je podle ortopeda 16,85 .
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste fyzioterapeuta. Pár týdnů zkuste docházet za fyzioterapeutem, který vám uvolní bolestivé svaly a zanalizuje možné příčiny. Po několika návštěvách budete vědět co máte v životě změnit a v uvolňování pak můžete pokračovat sama. Pokud jste z Prahy, tak přesně tyto služby naleznete ve sportovním areálu Jeremi www.jeremi.cz/#uvod-…

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi BOLEST KLOUBŮ DOPLŇKY STRAVY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Pluchová.

Mně pomohly na bolesti kloubů při sportu doplňky stravy s kolagenem. Nejvíc se mi osvědčili žvýkací tablety Kolagen Sprint od Rosenpharmy, dobře chutnají

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Kolagen bych teda nevolila.. Hodně slabé na silné bolesti.. U nás kupujeme Klouby Flexi,jediné co pomohlo. Zkoušeli jsme už snad vše. Klokan,Proenzi,Gs condro a nic. Tady vidím zlepšení. Ještě je dobrý Condrosulf,ale ta cena :((

Zdroj: diskuze Bolest kloubů doplňky stravy diskuze

Operace

Pokud nepomohou léky, přichází na řadu chirurgická léčba, a to:

  • artroskopie – ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně;
  • osteotomie – operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi PES SI VYKOUSAVA SRST NA KLOUBU PŘEDNÍHO BĚHU : ( se k tomuto tématu vyjádřil uživatel R.Damkova.

Máme 6l psa začal si vykousávat srst na kloubu předního běhu,dostává vitamíny i pestrou stravu,přidávám vajíčko i los.olej.
Přátelé kynologové co s tím,prosím poradte ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Hrubý.

Moje fenka Něm ovčák stáří 6let si vykousala na hřbetu srst až na kůži asi 10x10cm. Zvolil jsem následující úspěšnou léčbu. Prvních 5 dnů vždy ráno:
1 tab. ANALERGIN 10mg, nemocné místo natřít čajovníkovým olejem, od rána do večera dát hafanovi náhubek, aby si to nelízal.
Dalších 5 dnů: ráno a večer pouze natřít toto místo kašičkou z ALOE (rozmixovaná rostlinka) Pesan už si to přestal lízat a můžeme náhubek sundat. Obnovila se pigmentace kůže a holá kůže začala zarůstat srstí. Už ho to nesvědí!

Zdroj: diskuze Pes si vykousava srst na kloubu předního běhu : (

Jaký má dopad hmotnost a cvičení na artrózu?

Pohyb zabraňuje nadváze a pomáhá tak předcházet osteoartróze kolene, kyčle a páteře, také snižuje stres těchto nosných kloubů a snižuje bolest postižených kloubů.

Cvičení je důležité pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posílení svalů, které obklopují klouby. „Jemné“ cvičení, plavání nebo chůze na rovném terénu, je pro vaše klouby menší zátěží. Vyhněte se činnostem, které zvyšují bolesti kloubů, jako je jogging nebo aerobik. Zejména pacienti s osteoartrózou kolenního kloubu by měli vyhledávat přiměřený pohyb, aby si posílili svalstvo kolem postiženého kloubu a snížili tak i jeho bolestivost.

Zdroj: Artróza

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Poláková.

Dobrý den pane doktore. Ráda bych se Vás zeptala, zda jde , bez operace, vyléčit artrozu kyčle 4. stupně, a jak? Děkuji moc za Vaši odpověď . Blanka Poláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výměna kloubu je nejlepší řešení. Drobné nepohodlí v době operace se vám vrátí mnoholetým obdobím klidu bez bolesti. Čím dříve se rozhodnete podstoupit výměnu kloubu, tím lépe pro vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta):
prehravac.rozhlas.cz…

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů

Bolest kloubů při kojení

Bolesti kloubů při kojení mohou být způsobeny nedostatkem vápníku a změnou životního rytmu a jiného pohybu. Kojením se ztratí jen 1–2 procenta vápníku, který se po ukončení kojení velmi rychle doplní. Na kolena zabírá například ENZYCOL 40. Pokud vás bolí celé klouby, je velmi účinný Senzycol od Maxivitalisu, jedná se o potravinový doplněk.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem DNA NEMOC KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Binh Nguyen Van.

Dobry den. Mam Dna nemoc kloubu, muzu kolik kavu za den?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití kávy může snížit množství kyseliny močové a tím se zmírní projevy dny. Káva může být ochucena mlékem ale vždy bez cukru. S kávou vypijte vždy i sklenici čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna nemoc kloubů

Co je nemoc dna

Dna je jedna z nejbolestivějších forem artritidy, nemoci kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění s vysokým množstvím kyseliny močové v krvi. Ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Bolest se často projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PO ZDVIŽENÍ TĚŽKÉHO BŘEMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

již třetí týden po zvednutí s přenesením litinového radiátoru v mírném předklonu..mě bolí při poloze do sedu a hlavně při zvedání břemene ze sedu levý kyčel v oblasti kloubu...bolest silná..rengen kloubu negativní...vnímám to jako by byla poškozená chrupavka okolo kloubu...? mohlo dojít k nějakému natržení či podobně..děkuji za odpověd ...57 let, bývalý sportovec, zvyklý na zátěž,postava středně svalnatá, strava zaměřená na ochranu kloubů..obvodák řekl natržený sval a ortopéd bolesti od páteře...chůze ,běh, zvedání břemen ve stoje bez bolesti..trvalé bolesti přišli až druhý den po zátěži

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy jste naposledy cvičil mrtvý tah? Je to už dávno? Zvednutím těžkého radiátoru jste si nejspíše namohl svaly - vzpřimovače a ty teď bolí. Musíte zůstat v kontaktu s ortopedem a dodržovat klidový režim. Ve stravě posilněte aminokyseliny a vápník, abyste dodal tělu potřebné stavební prvky k obnově poškozené tkáně. Zkuste se dohodnout s ortopedem na rehabilitaci. V rámci rehabilitace byste dostal podpůrnou léčbu a návody, které by vás vrátily rychleji zpět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti po zdvižení těžkého břemene

Bolest kloubů po porodu

Bolesti kloubů po porodu jsou ve většině případů vyvolány otokem. Po opadnutí otoku většinou tyto potíže odezní. Bohužel u některých žen hormonální změny spojené s těhotenstvím a mateřstvím mohou spustit i jiná onemocnění, například revmatickou artropatii. Zde může pomoci Condrosulf, což je výživa pro klouby a volně prodejný potravinový doplněk. Důležitá je vyvážená strava bohatá na vápník, to znamená dostatek masa, sýrů a vlákniny.

Zdroj: Bolest kloubů

Bolest kloubů v těhotenství

Bolest kloubů v těhotenství se projevuje nejčastěji bolestí kyčle, odkud může bolest zasahovat i na zadní část nohy, hlavně oblast podkolení. Někdy je to dost nepříjemné a těhotné ženy mohou mít problémy i s obyčejnou chůzí. Bolesti vznikají tlakem plodu na páteř. Doporučuje se užívání Colavitalu. Ten se dá koupit na internetu a je vhodný právě i v těhotenství, protože je přírodní – obsahuje pouze kolagen a šípkovou růži. Raději však veškeré samoléčitelské procedury konzultujte se svým gynekologem.

Zdroj: Bolest kloubů

Dna nemoc příznaky

K vyvolání dny může vést infekce, nadměrný přísun alkoholu a jídla, stres, chirurgický výkon, únava. Chceme-li předcházet výskytu této nemoci, je potřeba dodržovat životosprávu, ale bohužel na její vznik mají vliv i genetické faktory. Nemoc se často vyskytuje ve spojení s cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu a obezitou. Dna má několik stadií:

  • asymptomatická hyperurikémie – příznakem je pouze zvýšená hladina kyseliny močové v krvi;
  • akutní záchvat dny – velká citlivost a bolestivost kloubů signalizují zánět, kloub napuchne, zčervená, kůže na něm se napne a leskne, na dotek strašně bolí, většinou je prvním napadeným kloubem palec u nohy, poté dochází k zánětu jiných kloubů rukou i nohou;
  • interkritické období – následuje po akutním dnavém záchvatu, většinou je pacient bez obtíží, zdá se být vše vyléčeno; toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky;
  • chronická tofózní dna – v tomto stadiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Někdy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, například v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech může dojít k protržení kůže, ze které vyteče hustý, křídově bílý výtok.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Příznaky osteoartrózy

Příznaky osteoartrózy se mohou postupně rozvíjet a zahrnují:

  • Bolesti a bolestivost spjatou zejména s pohybem.
  • Bolest po dlouhodobé námaze, nebo naopak po dlouhém období nečinnosti.
  • Ztuhlost po období odpočinku.
  • Kostnaté rozšíření v polovině a na konci prstních kloubů, které může být bolestivé.
  • Otoky kloubů.

Zdroj: Artróza

Co způsobuje artrózu?

Existuje několik faktorů, které zvyšují možnost rozvoje osteoartrózy:

Dědičnost

Někteří lidé mají dědičnou vadu v jednom z genů, který je zodpovědný za výrobu chrupavky, což následně způsobuje vadu chrupavky a vede k rychlejšímu zhoršení stavu kloubů. Rovněž lidé narození s abnormalitami jsou k rozvoji osteoartrózy náchylnější. Jedinci narození s abnormalitami páteře, jako je skolióza nebo zakřivení páteře, mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine osteoartróza páteře.

Obezita

Obezita zvyšuje riziko osteoartrózy kolene, kyčle a páteře. Udržení ideální hmotnosti nebo ztráta nadváhy může pomoci k zabránění vzniku onemocnění těchto oblastí nebo ke snížení rychlosti jeho progrese.

Zranění

Také zranění může být příčinou rozvoje osteoartrózy. Sportovci po úrazech kolene jsou ohroženi výskytem osteoartrózy kolene. Jedinci, kteří měli vážné zranění zad, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy páteře. I zlomeniny kostí v blízkosti kloubů mohou přispět k rozvoji osteoartrózy dotyčných kloubů.

Nadměrná námaha

Nadměrná námaha stále stejných kloubů zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy. Například lidé, kteří musejí ve svých profesích opakovaně ohýbat kolena, se vystavují zvýšenému riziku rozvoje osteoartrózy kolene.

Jiné nemoci

Lidé s revmatoidní artritidou, což je druhý nejčastější typ artritidy, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy. Vzácné jsou případy, kdy nadbytek železa či růstového hormonu zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy.

Zdroj: Artróza

Nemoci psů

Nemoci psů se dají rozdělit do několika kategorií podle postižení:

  • Infekční onemocnění psů – vzteklina, parvoviróza, psinka, infekční zánět jater, infekční kašel, chřipka psů, leptospiróza
  • Nemoci dýchacího ústrojí – akutní zánět nosní sliznice, zánět hltanu a hrtanu, zánět průdušek a plic, zánět pohrudnice, nádory na dýchacím ústrojí
  • Nemoci krevního oběhu a krvetvorných orgánů – zánět srdečního svalu, zánět nitroblány srdeční, zbytnění a rozšíření srdce, srdeční slabost a srdeční vady, zánět tepny, zánět žíly, anémie, leukémie
  • Nemoci trávicího ústrojí – zánět sliznice dutiny ústní, zubní kámen, zubní kaz, zánět mandlí, zánět žaludku, zánět střev, zácpa, hnisavý zánět análních váčků, zánět slinivky břišní, otočení žaludku
  • Nemoci močového ústrojí – zánět ledvin, zánět močového měchýře, močové kameny
  • Nemoci pohlavního ústrojí – hnisavý zánět dělohy, zánět předkožky
  • Nemoci pohybového ústrojí – záněty svalů, kloubů a šlach, dysplazie kyčelních kloubů, zlomeniny kloubů, zlomeniny kostí, křivice
  • Nemoci nervového ústrojí – zánět mozku a míchy, otřes a zhmoždění mozku a míchy
  • Nemoci očí – zánět spojivek, zánět víček, vchlípení a vychlípení víček, suchý zánět rohovky a spojivky, zákal rohovky, zákal čočky
  • Nemoci uší – onemocnění zevního zvukovodu, krevní výlev v ušním boltci
  • Onemocnění kůže – zánět kůže, kopřivka, svrab
  • Parazitární onemocnění psů – škrkavky, tasemnice, blechy, vši, všenky, klíšťata

Infekční nemoci jsou nemoci, jejichž původci jsou živé mikroorganismy (patogenní bakterie, houby, viry, rickettsie, chlamydie, protozoa) schopné pronikat do organismu zvířat, vyvolat onemocnění a dále se přenášet na zdravé jedince.

Přenos infekčních nemocí je realizován přímým nebo nepřímým (zprostředkovaným) vzájemným kontaktem nemocného zvířete se zdravým. Bránou vstupu původce onemocnění je kůže a viditelné sliznice očí, dýchací, trávicí a močopohlavní systém.

Při prvních příznacích infekčního onemocnění psa je nutné vždy co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře, který zvíře odborně vyšetří a zahájí odpovídající léčbu. Infekční onemocnění ohrožuje nejen zdraví a život postiženého psa, ale i ostatní psy, se kterými přijde do kontaktu.

Invaze cizopasníků, jak vnějších, tak vnitřních, způsobují značné komplikace zdravotního stavu u všech věkových kategorií psů. U štěňat mohou způsobovat i přímé ztráty uhynutím, často významnou měrou zasahují skrytě do vývinu a růstu a disponují organismus pro celou řadu onemocnění.

Zdroj: Psí nemoci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP