Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEMOCI PODLE NEHTŮ

OBSAH

Bílé vodorovné pruhy na nehtu

Bílé pruhy na nehtu způsobuje otrava arzenikem. Mohou se objevit na jednom, nebo na několika nehtech, směřují rovnoběžně ke špičce nehtu. Důležitý je následný test vlasů a tkáně, aby mohla být otrava potvrzena.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Prohloubené nehty

Vroubkované prohlubně nebo trhliny v nehtovém lůžku mohou způsobit zvlnění nehtu. Většinou se vroubky dají poznat na nehtu prostředníčku, který je obvykle hladký. Prohloubené vroubky na nehtech mohou znamenat lupénku nebo jiné kožní onemocnění. Také může být zpozorována psoriatická artritida, která postihuje klouby a kůži. Mezi další možné nemoci patří Reiterův syndrom a jiná onemocnění pojivové tkáně. Když je léčba těchto nemocí včas zahájena, nehtové lůžko se obnoví.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Králová.

Dobrý den. Prosím o radu. Odlupují se mi horní vrstvy nehtové ploténky. V poslední době je to tak extrémní, že se nehty odlupují až do části, která je přirostlá a je to velmi nepříjemné někdy až bolestivé. Mám tento.problem již od dětství ale v poslední době v daleko horší verzi.
Vyzkoušela jsem všechno možné od různých potravinových doplňků až po keratinové přípravky na nehty. Co se týká zátěže nehtů ručním mytim nádobí apod. Tak to je naprosto minimální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkoušela jste aplikaci gelových nehtů? Gel by mohl zpevnit celý váš nehet a navíc byste měla parádní nehty.

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co toto znamená bole tečky na nehtech,rýhy a jakoby na konci nehtů taková červená čárka mam to u každého nehtů přikládám foto a děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Anomálie nehtů

Mnohé o našem zdraví napoví to, na kterém prstě se změny na nehtech nacházejí. Palec odpovídá mozku a lebce, ukazováček plicím, prostředníček tenkému střevu, prsteníček ledvinám a malíček srdci. Bílé skvrny na prsteníčku tak znamenají ukládání vápníku v ledvinách, na prostředníčku nevstřebaný vápník ve střevech a na ukazováčku vápníková ložiska v plicích.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Diskuze

V diskuzi NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Já jsem dostala od dětí k narozeninám Viaderm, prý abych jim nezestárla. Ale zjistila jsem že snad ještě více než na pleť měl přípravek skvělý účinek na kvalitu nehtů. Když si čtu tuto diskuzi, je zřejmé, že všechny problémy ať se týkají pleti, vlasů, nehtů... vyplývají z nedostatku vitamínů a minerálů, které potřebují. Proto si myslím, že užívání doplňků stravy (které na naše tělo působí zevnitř) je účinější než užívání kosmetických přípravků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Musím s vámi souhlasit. I já mám obdobné pozitivní zkušenosti s Viadermem.

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů

Diagnóza plísně nehtů

Většinou je zkoumán malý kus nehtu u lékaře pod mikroskopem. Buďto se nechá vykultivovat kultura z odebraného vzorku anebo se můžou použít i jiné metody, jak rozpoznat plíseň nehtů. Medikamentózní léčba by neměla být nikdy zahájena bez správné diagnózy, protože léčba může být drahá. Diferenciální diagnóza se soustředí na vyloučení nehtové lupénky, rakoviny, onemocnění periferních cév a dalších nemocí.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriel.

Dobrý den mám pár let na prstě tento pruh. viz foto Chtěl jsem se zeptat jestli to není melanom? Vůbec nevím že něco takového existuje dneska mě moje manželka zarazila když narazila náhodou na tyto stránky nevěděl jsem že tyto pruhy na prsteh jsou špatné
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, ten váš pruh na nehtu není nebezpečný. To jen došlo ke změně struktury v místech, kde se tvoří nehet a malinko vám tam do toho nehtu roní krev, která vytvoří tento souvislý hnědý pruh na nehtu. Odborně se tento jev nazývá benigní pigmentovaná subunguální léze a konkrétně jde o úzkou melanonychii s pravidelným okrajem a rovnoběžným pruhem pigmentu.
Pro váš klid by bylo vhodné zajít ke kožnímu lékaři, aby si to dermatoskopem vyfotil a mohl tak při dalších návštěvách zhodnotit změny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Nehty jak valcha na praní

Chorobné poškozování nehtů obvykle může za to, že vaše nehty vypadají jako valcha na praní.

Příznaky

Ve středu nehtu se objeví podélné rýhy, které mohou být i barevně zbarveny. Onemocnění se nazývá onychotilomanie.

Foto

Zde můžete vidět nehty vypadající jako valcha na praní.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Široké, vypouklé nehty

Někdy dojde k rovnoměrnému rozšíření prstu nebo nehtu, které je viditelné za posledním kloubem prstu. Normální nehty jsou užší než prst. Pokud se nehet rozšiřuje také, může dojít k zalomení kolem špičky prstu, takže nehet vypadá jako obrácená lžíce. Tyto extrémně široké nehty se nazývají paličkovité nehty. Vypouklé nehty jsou příznakem plicních chorob. Protože se tvar nehtů mění po mnoho měsíců nebo let, lidé si často změny neuvědomí, a tak mohou snadno přehlédnout hrozící onemocnění, v tomto případě rakovinu plic. Deformace nehtů je však často doprovázena dalšími příznaky, a to dušností a kašlem.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Shodou okolností se vám při některém z výletů nashromáždila ponožka do prostoru, který máte mezi palcem a druhým prstem. Poté při chůzi docházelo k otlakům v neobvyklých místech, kde na to nejsou připraveny jemné žilky a ty popraskaly a vyteklo z nich trošičku krve. Krev se časem srazila a obarvila prostor tak, jak to nyní vidíte. Zamyslete se nad materiálem, ze kterého máte své ponožky do pohorek. Vybírejte ponožky tip top a volte umělá vlákna.
Nyní bude třeba počkat, než dojde ke vstřebání a tím zmizí i skvrna pod nehtem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza petáková.

moc děkuji za bleskovou odpověď. Tereza

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Křehké nehty

Křehké nehty (hypotyreóza nehtů) mohou upozorňovat na onemocnění štítné žlázy, na její špatnou funkci, nebo na nedostatečnou produkci hormonu pro štítnou žlázu (hypertyreoidní onemocnění). V celém těle jsou narušeny metabolické funkce, včetně přísunu vlhkosti pro nehty (hydratace). Může se objevit i ztenčení a zkřehnutí vlasů. Nepoužívejte nehtová tužidla určená pro křehké nehty dříve, než vám lékař potvrdí, či vyvrátí diagnózu. Vždy je důležité nejprve vyléčit nebo odstranit problém, který nemoc a její příznaky vyvolá.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Dalasová.

Dobrý den,
prosím o radu.Poslední 2 roky mám rýhy na nehnech,lámou se mi, jednou za čas mi nehet u palce praskne svisle do poloviny nehtu. Můžete mi prosím poradit. U své obvodní lékařky jsem byla, ta mě odkázala na lékárnu, doplněk stravy. Pomohl mi selzin, ale krátkodobě. MOhu ho užívat delší dobu?

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Hrbolaté nehty

Čáry, které běží po délce nehtu, jsou zcela běžné a obvykle se nemáte čeho bát. Pokud ale pozorujete hluboké drážky, které se objevují po šířce nehtu, znamená to, že něco není v pořádku.

Příznaky

Hrbolaté nehty bývají spojeny s horečkou, poraněním, chemoterapií nebo velkým stresem. Časté je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají hrbolaté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ ČÁRKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Dobry den, jiz nekolik let mam na prave ruce na ukzaovacku na nehtu par cernych carek.kdysi jsem tam mela jen jednu a ted jich tam mam vice na obouch stranach z kraje na jedne je slaboulinka a na druhe silnejsi.Na nohou se mi udelali take predevsim na malickach kdyz jsem s tim byla u kozniho s tim aby to nebyla rakovina kuze rekl ze je to plisen a dal mi na to nakou vodicku kterou jsem pouzivala na cas to zmizelo ale ted to mam i na vice prstech nevim teda zda je to ta plisen a nebo neco jineho je fakt ze kdyz si nehty brousim delam to jednim pilnikem a tedy pokud je to plisen tak se asi rozsirila ale asi mesic pouzivam canespor 1krat dene a satel to tam mam...Na internetu jsem se docetla ze to muze zpusobovat nake mnohem vaznejsi nemoci tak jsem se dost zalekla...poslala bch foto ale sem mi ho bohuzel nejde vlozit.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, prosím o radu... Na okraji palcích na rukou se mi udělaly tenké černé čárky jakoby,, třísky,,. Jsem tři měsíce po covidu, může to mít souvislost? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Černé čárky na nehtech

Diagnóza plísně

Plísně, které způsobují infekci nehtů, se nacházejí v našem prostředí, protože se mají rády teplo a vlhko. Normální zdravý nehet není infikován tak snadno, ve většině případů vzniku plísňové infekce za to může oslabení imunitního systému, různé nemoci nebo poranění nehtu. Rozpoznání plísně je jednoduché, protože je změněna barva nehtu, který se může také začít drolit. Pokud máte plísňovou infekci, tak je nutná léčba. Lékař diagnostikuje plísňovou infekci pod mikroskopem ze vzorku nehtu nebo za použití plísňové kultury.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Maligní nádory

Subungvální melanom je typ akrolentiginózního melanomu, který se projevuje melanonychií, což je druh chromonychie. Jedná se o pigmentovaný podélný pruh nehtové ploténky. Melanonychie je často spojena s pigmentací proximálního nehtového valu – tzv. Hutchinsonův příznak.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Subungvální melanom.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Nehty, které se zdají být nadzvednuté

Pokud se nehty oddělují od nehtového lůžka, což je vrstva kůže přímo pod nehtem, jedná se o takzvanou onycholýzu. Onycholýza se obvykle objevuje na čtvrtém nebo pátém nehtu, ale mohou být zasaženy i prsty. Nezávažnou příčinou mohou být například špinavé nehty, kdy se nečistoty nahromadí pod nehtem. Nadzvednuté nehty však mohou být symptomem onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění nám mohou potvrdit i jiné příznaky: únava, problémy se soustředěním, zvýšená chuť k jídlu, úbytek na váze, pocení, vypadávání vlasů, svědění a vystouplé oči. K nadměrnému růstu nehtů, a tím i k jejich deformaci může vést také hypertyreóza, která vyrábí hormon pro štítnou žlázu. Nadzvednuté nehty jsou častější u mladších pacientů.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Vodorovná rýha na nehtu

Podívejte se, jestli nemáte po celé šířce nehtového lůžka bílou rýhu. Bílé rýhy mohou poškodit buď všechny nehty, nebo jen jeden. Pokud jsou na více nehtech, vždy se objevují ve stejném místě. Bílé rýhy mohou signalizovat cukrovku, lupénku, Raynaudovu chorobu, nebo jen trauma. Rovněž beta-blokátory a léky užívané při chemoterapii mohou způsobit tyto rýhy. Někdy se mohou rozvíjet i v důsledku stárnutí. Nehty vyrostou asi o 1 mm za každých šest až deset dní, takže lékař může celkem snadno odhadnout, kdy problém začal.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Prohlubně na nehtech

Prohlubně na nehtech jsou způsobeny vadným vývojem vrstev povrchové nehtové destičky. To je časté u pacientů s psoriázou a problém může postihnout až 50 % lidí, kteří trpí tímto stavem.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • změny v normálním tvaru (deformace);
  • zhuštění, respektive ztluštění nehtu;
  • barva nehtů (změna barvy);
  • typické dolíčkování nehtové ploténky;
  • „olejové skvrny“ nehtového lůžka.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají prohlubně na nehtech.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP