Zdroj: Zubní plak
NEPECENE CUKROVI
OBSAH
Diskuze
V diskuzi DETOXIKACE A OČISTA ORGANISMU JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.
Blíží se Vánoce, cukroví, bramborový salátek, plno nezdravého jídla a naše tělo v tomto období dostává často zabrat. Orgán, který čistí tělo a zaslouží si více péče je játra, proto s manželem jednou až dvakrát do roka užíváme silymarin duo, který obsahuje ostropestřec mariánský a zároveň šišák, který doplňuje jeho účinky.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Detoxikace a očista organismu jídelníček
Nepečené cukroví – kuličky
Suroviny:
- 100 g mletých ořechů
- 100 g cukru
- 80 g másla
- trochu kakaa
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- kakao na obalení
Postup:
Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.
Zdroj: Nepečené cukroví
Poradna
V naší poradně s názvem IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruš.
Co by ste mi doporučili jako přírodní na posílení střevní mikroflory a tím i imunity? Existuje něco přírodního? Probiotika ale nechci.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jako náhrada probiotik v tabletách mohou dobře pomoci jogurty, kefír, tvaroh a nepečené obilí ve formě vloček, ovoce a jen občas maso. K tomu zdravý pohyb a dobrou náladu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Imunita
Kokosové kuličky nepečené
Suroviny:
- 12 dkg mletých piškotů
- 3 dkg moučkového cukru
- 5 dkg tuku Hera
- 5 dkg kokosové moučky
- trocha rumu
- kokos na obalení
Postup:
Na vál si dáme mleté piškoty, moučkový cukr, tuk, kokosovou moučku, rum a vypracujeme těsto. Z hotové hmoty vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Zdroj: Nepečené cukroví
Salko na nepečené cukroví
Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.
Suroviny:
- 300 ml mléka
- 100 g cukru
- 20 g másla
Postup:
Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.
Zdroj: Nepečené cukroví
Nepečené cukroví – salám
Suroviny:
- 200 g BeBe sušenek nebo piškotů
- 250 g moučkového cukru
- 250 g ztuženého 100% tuku
- 50 g kakaa
- 10 lžic rumu
- sekané mandle, ořechy, rozinky, kdo má rád, i kandované ovoce
Postup:
Rozpustíme si tuk (nad vařící vodou nebo v mikrovlnce), do něj vmícháme cukr, kakao a vytvoříme hladkou hmotu. Poté přidáme namleté sušenky nebo piškoty, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vyválíme váleček, ten zabalíme do alobalu a přes noc necháme ztuhnout. Druhý den krájíme na kolečka.
Zdroj: Nepečené cukroví
Kokosové na ozdobu (nepečené)
- 125 g másla
- 250 g cukru moučka
- 100 g kokosu
- 1 bílek
- 1 polévková lžíce rumu
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.
Recept na jednoduché nepečené cukroví
Ježci
Suroviny:
- 50 g cukru moučka
- 50 g ztuženého tuku
- 1 vejce
- 70 g mletých piškotů
- 50 g strouhaných lískových ořechů
- 15 g kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- mandle, rozinky
Postup:
Na vál si dejte cukr moučku, kakao, rozdrcené piškoty, lískové oříšky, tuk, kakao, vejce a vše smíchejte dohromady. Přidejte ještě rum, pomerančovou a citronovou kůru. Vypracujte tužší těsto, ze kterého udělejte válečky a tvarujte ježky. Jako bodlinky použijte nakrájené mandle, oči a čumáček ozdobte rozinkami. Nechte ztuhnout 1 den v chladu.
Zdroj: Nepečené cukroví
Vánoční nepečené cukroví
Vosí hnízda
Suroviny na těsto:
- 23 dkg moučkového cukru
- 25 dkg mletých piškotů
- 14 dkg másla nebo Hery
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce rumu
Suroviny na krém:
- 10 dkg másla
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
Postup:
Těsto uděláme tak, že si dáme na vál moučkový cukr, mleté piškoty, máslo, kakao, mléko, rum a ze všech ingrediencí vypracujeme finální hmotu. Formičku na vosí hnízdo vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme do ní těsto, prstem uděláme důlek a plníme předem připraveným krémem z másla, moučkového cukru, rumu a žloutku. Přiklopíme piškotem a vyklepneme. Takto hotové máme připravené k podávání ke kávě nebo čaji.
Zdroj: Nepečené cukroví
Nepečené cukroví – tučňáci
Suroviny na těsto:
- 200 g dětských piškotů
- 80 g másla nebo Hery
- 180 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
- 80 g mouč. cukru
- 60 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
Suroviny na ozdobení:
- 1 balení mandlí a kandovaného ovoce
- čokoládová poleva
Postup přípravy receptu:
Stranou si dejte zhruba 40 kusů piškotů a začněte připravovat těsto. Zbytek piškotů namelte nebo rozválejte na jemno. Přidejte moučkový cukr, máslo, mléko a vypracujte těsto. To si poté rozdělte na 4 kusy a z každé části utvořte cca 10 kuliček. Ty obalte v moučkovém cukru a vytvarujte ve formičce, která se používá na vosí hnízda. Udělejte důlek a do něj vložte náplň připravenou z moučkového cukru, másla a žloutku. Takto připravené cukroví přiložte na piškot a vyklopte z formičky. Záda tučňáka natřete čokoládovou polevou (lépe se natírá štětcem na kreslení) a ze strany přiložte půlky oloupaných mandlí místo křidýlek, zobáček udělejte z kandovaného ovoce.
Zdroj: Nepečené cukroví
Počet svatebního cukroví
Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.
Nepečené ořechové cukroví
Ingredience:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g mletých dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 300 g másla
- 10 ml rumu
Postup:
Vlašské ořechy a dětské piškoty namelte strojkem na strouhanku nebo nasekejte v kuchyňském robotu. V míse důkladně smíchejte všechny ingredience. Z těsta by vám měly jít dělat kuličky, které se nebudou rozpadat, pokud tomu tak není a těsto máte příliš suché, můžete přidat trochu rumu, másla nebo mléka. Vypracujte stejně velké kuličky, které na závěr můžete obalit buď v kokosu, mletých ořeších, nebo je namočit do tmavé čokoládové polevy a dozdobit bílou. Vše dle vlastní fantazie. Abyste cukroví dodali eleganci, vypadá dobře, když kuličky servírujete v papírových košíčcích, nedávejte si je ale do košíčků předem, aby se vám nepromastily.
Zdroj: Ořechové cukroví
Medové ořechové cukroví
- 160 g hladké mouky
- polévková lžíce medu (tekutého)
- 50 g oříšků
- 60 g cukru moučka
- špetka mleté skořice
- 120 g másla
Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.
Jak uchovat vánoční cukroví
Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.
Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.
Vanilkové rohlíčky
- 280 g hladké mouky
- 210 g másla
- 70 g cukru moučka
- 100 g oříšků (lískových)
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Výborné linecké cukroví
Ingredience: 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, citronová kůra
Technologický postup: Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie. Toto těsto můžeme používat na cukroví, dezerty a různé moučníky.
Zdroj: Linecké cukroví