Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEPRAVIDELNÉ KRVÁCENÍ

OBSAH

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, mám Mirenu zavedenou v prosinci 2017 a velmi mě trápí nepravidelné krvácení. Ze začátku krvácela krom pár dní pořád a nyní každý týden špiním. Jsem velmi zklamaná a uvažuji o vyjmutí. Mohu žádat o navrácení částečné finanční částky z důvodu nežádoucích účinků ? Děkuji . Ivana

Zdroj: diskuze Mirena

Nepravidelné krvácení

Část žen pozoruje mimomenstruační krvácení i při užívání hormonální antikoncepce, a to hlavně v počátcích jejího užívání. Za toto krvácení může obvykle nedostatek estrogenu, ale měl by to posoudit gynekolog. Mimomenstruační krvácení je vždy signálem, že se děje cosi, co se vymyká normálu. Takové krvácení je například jedním z příznaků nádorového onemocnění děložního krčku nebo dělohy. Krvácení může způsobit i trhlinka na sliznici vagíny, za krvácení ale mohou také polypy či malé vřídky. Příčin může být více, proto je nutná návštěva gynekologa, který zjistí možnou příčinu, jakož i doporučí případnou změnu vhodné antikoncepce.

Při užívání hormonální antikoncepce bez estrogenní složky poměrně často dochází k poruchám cyklu. Kritické jsou zejména první tři měsíce, kdy může žena kdykoli začít krvácet. Některým ženám menstruace dokonce zcela vymizí. Chybějící menstruace však nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Spíše naopak. Pro ženy, které trpěly kvůli silnému krvácení při menstruacích anémií, je to i vhodná léčebná kúra. Nevýhodou ochrany implantátem či nitroděložním tělískem je, že návrat k plodnosti trvá poměrně dlouho, dokonce i několik měsíců.

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Diskuze

V diskuzi NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristýna.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám menstruace nepravidelne někdy 24-30 nepravidelně..chtěla bych se zeptat jak otěhotnět kdy mám počítat plodné dny. Děkuji

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Nepravidelná menstruace po porodu

Menstruace (menstruační cyklus) je děj řízený hormony. Hormonální hladiny mohou ovlivnit různé vlivy – potrava, stres, nemoci, kojení atd. Za normálních okolností žena nemusí během celého kojení menstruovat. Není to však pravidlem, závisí to často na frekvenci kojení, ale i na výživě a tělesném habitu ženy. Funkce podvěsku mozkového nemusí být zcela potlačena, takže může být zachována funkce vaječníků, často se však jedná o neovulační krvácení, které může být nepravidelné a různé intenzity. Některé ženy mají dokonce při kojení zcela pravidelnou menstruaci. I tělesný tuk produkuje jisté hladiny ženských pohlavních hormonů a může mít vliv na krvácení. Všechno je variantou normy a není nutné se zneklidňovat. Při anovulačních cyklech může občas dojít i k silnějšímu zakrvácení, než je obvyklé menstruační krvácení.

Zdroj: Menses po porodu

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Čaj-bylina-Kontryhel-Alchemilka okamžitě zastavuje silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi JAKA JE ŠANCE NA TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štefániková .

Dobrý den .Je mně 3let mam 12leteho syna a po porodu mne menstruace pomalu odisla, az tak ze muj či klus je dost nepravidelný, momentálne do roka menstruluji 3krat za rok a to tak 4 dny.ted poslední menstruace bila 22.12.2015 a končila 26.12.15, jaka je šance na těhotenství a kdy mne začínají plodného dny nebo kdy se pokusit o miminko?Prosím odpovězte mne na mail.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Dobrý den,
Ve vašem případě by byla dobrá návštěva u gynekologa, který zjistí důvody vaší nepravidelné menstruace.

Zdroj: diskuze Jaka je šance na těhotenství

Co s tím

Souvisí-li silné krvácení s nově užívanou substituční léčbou, jedná se pravděpodobně o nežádoucí účinek. V případě, že krvácení přetrvává, je vhodné navštívit gynekologa a zvážit změnu léčby. Protože je krvácení příznak velmi nespecifický, způsobený celou řadou příčin, rozhodně se doporučuje v případě pochybností vyhledat gynekologa.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel-Alchemilka-čaj zastavuje okamžitě silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Příčiny krvácení pupíku

Krvácení z pupíku může mít několik různých příčin. Tři z nejpravděpodobnějších příčin jsou infekce, komplikace portální hypertenze nebo primární pupeční endometrióza.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Diskuze

V diskuzi VELMI SILNÉ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsemse zeptat zda je normální v přechodu u žen velmi silné krvácení které trvá už 14 dnů a vůbec neustupuje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina-čaj -Kontryhel - Alchemilka / hlavně nalačno/ okamžitě zastavuje krvácení.

Zdroj: diskuze Velmi silné krvácení v přechodu

Je nebezpečné slabé krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Co je to nepravidelná menstruace?

Normální délka menstruačního cyklu je 23 až 36 dní (někdy se pro zjednodušení za normální délku cyklu pokládá 3 až 5 týdnů). Nepravidelné cykly mohou být s normální ovulací, a tedy i normálně plodné, dosti časté jsou však různé hormonální poruchy (tedy i snížená plodnost, na což však není radno spoléhat). Léčit nepravidelnou menstruaci je nutné pouze v případě takzvaného dysfunkčního krvácení. To je situace, která se typicky objevuje v pubertě nebo v přechodu. Menstruace nejdřív vynechá, po nějaké době se pak objeví velmi silné a dlouhé krvácení. Zde je léčba téměř nutností, jinak je žena vystavena velkým krevním ztrátám a často i nutnosti kyretáže. Ostatní případy nepravidelného krvácení vlastně léčbu nevyžadují – ovšem mnoho žen nepředvídatelnost menstruace obtěžuje a přejí si krvácení pravidelné.

Takové situace se řeší tím, že se podají hormony, které zablokují vlastní menstruační cyklus a udělají nový, umělý. Tento umělý cyklus je pak obvykle pravidelný (nemusí to tak být vždy, je-li cyklus umělý, umožňuje i posunování menstruace podle potřeby a přání ženy). Dá se toho dosáhnout různými způsoby, nejjednodušší je užívání kombinovaných (to je běžných) antikoncepčních pilulek (případně jiných způsobů kombinované hormonální antikoncepce – náplasti, vaginální kroužek). Ženy dobře vědí, že tato antikoncepční metoda způsobuje zcela pravidelné menstruační (přesněji pseudomenstruační) krvácení, a mnohé z nich to pokládají za její hlavní výhodu.

Zdroj: Nepravidelná menstruace

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindriska Steinmannova.

Vazeni, rada bych se dozvedela, co zpusobuje svedeni a nebo vyrazka(jaky vliv to ma na celeho "cloveka"), kdyz uzivam 1 cajovou lzicku Psyllia jednou za dva dny. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Steinmannova.

Uzivam 1 caj. lzicku psyllia nepravidelne. Objevuje se mi svedici vyrazka. Co to znamena pro organizmus???? Dekuji

Zdroj: diskuze Psyllium nežádoucí účinky

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi XARELTO ZASTAVIT KRVÁCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Musil rudolf.

Po vytržení osmičky stálé krvácení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Xarelto zastavit krvácení

Menstruace v menopauze

Vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a zvýší se nepravidelnost menstruačního cyklu. Pokud se menstruace u ženy nedostaví po dobu šesti měsíců, hovoříme o dokončené menopauze.

Nepravidelná krvácení lze rozdělit do několika skupin:

  • špinění před nebo po menstruaci – bývá způsobeno nedostatkem hormonu žlutého tělíska (progesteronu)
  • měsíční krvácení v intervalu kratším 21 dnů nebo delším 35 dnů a krvácení střídavé intenzity – jde o důsledky nepravidelností ve tvorbě hormonů
  • velice nepravidelná krvácení bez měsíčního rytmu, dlouhotrvající krvácení nebo krvácení mezi měsíčky při jinak pravidelné menstruaci –tento problém musí posoudit a objasnit lékař
  • někdy s těmito nepravidelnostmi přichází i poslední krvácení – menopauza

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi SILNÉ MENSTRUAČNÍ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel / Alchemilka /-čaj zastavuje silné krvácení !!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Silné menstruační krvácení v přechodu

10. Poruchy krve

Ačkoli je to neobvyklé, je možné, že některé ženy mají delší dobu špinění způsobenou krevní poruchou. Nejčastější porucha krve u žen je von Willebrandova choroba [2].

Krevní poruchy mohou způsobit silné krvácení a období dlouhého špinění trvající déle než 7 dní. Mezi další příznaky krevní poruchy patří:

  • anémie;
  • silné krvácení po operaci a porodu;
  • krvácení delší než 10 minut během krvácení z nosu;
  • krvácení delší než 5 minut po řezu;
  • snadné a časté modřiny.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Smí se používat sezam při Warfarinu?

Sezam může zvýšit riziko krvácení. Opatrnost se tedy doporučuje u pacientů s poruchami krvácení nebo u pacientů užívajících léky, které mohou zvýšit riziko krvácení. Může být nutné upravit dávkování. Než začnete konzumovat sezam, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Warfarin a sezam

Co znamená silné krvácení v přechodu

Během přechodu se dostavují různě dlouhé menstruace, které mají různě silné krvácení. Za čas se menstruace úplně zastaví, to znamená, že dochází k menopauze. Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Silné nidační krvácení

U každé ženy se nidační krvácení může projevit jinou intenzitou, záleží i na dni početí. K nidaci většinou dochází kolem 7. dne po oplodnění. K potvrzení či vyloučení těhotenství se doporučuje použít těhotenský test, popřípadě podstoupit gynekologické vyšetření.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Krvácení z konečníku po porodu

Při porodu může dojít k vyhřeznutí konečníku nebo k hemoroidům, které při stolici mohou krvácet. Je vždy dobré s touto skutečností obeznámit vašeho lékaře, který vám bez pochyby situaci objasní a pomůže vám ji vyřešit.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP