Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEPRAVIDELNOST MENZES PŘED MENOPAUZOU

OBSAH

Poruchy

Poruchy menstruačního krvácení patří mezi nejčastější problémy u žen. Příčiny těchto nepravidelností mohou být zcela fyziologické (například vynechání menses v těhotenství či absence krvácení v dětství nebo ve stáří), ale mohou být i příznakem vážného onemocnění (záněty, nádory, sterilita a jiné).

Nepravidelná menstruace po 40

Menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu). Pacientky s hormonální substituční léčbou v postmenopauze pravidelně krvácí díky užívaným preparátům i ve věku, kdy by již nemenstruovaly. Hormony jim, kromě odstranění subjektivních potíží, snižují riziko rozvoje nemocnění typických pro toto životní období (osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění). Léky jsou ordinovány cyklicky a udržují tedy pravidelné krvácení, nebo kontinuálně, což zpravidla nevede k děložnímu krvácení. Dávkování a způsob léčby jsou zcela individuální a každá nepravidelnost musí být v tomto věku pečlivě vyšetřena.

Krátký menstruační cyklus

Menstruační krvácení v intervalech kratších než 25 dní je častou poruchou. Za příčiny bývá označeno zkrácení folikulární fáze, nebo luteální insuficience, či anovulační krvácení. Polymenorea je léčena pomocí hormonálních přípravků.

Poruchy menstruace před menopauzou

Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je pak obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání. Poslední menstruace bývá průměrně mezi 49. až 55. rokem života. Že nastává ten okamžik menopauzy, dokáže nejlépe říci gynekolog na základě speciální krevních testů, které odhalují hladiny hormonů v krvi.

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi JAK VYVOLAT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nykyna.

Dobrý den chtěla bych poradit HA jsem dobrala 11.2 2017 od té doby jsem nedostala menzes už jsem byla na dvouch injekcich na vyvolání menzes a stále nic :- poradite co dělat aby ta mrška dorazila!ps:těhotná nejsem!!Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyvolat menstruaci

Silná menstruace s krevními sraženinami

Přechod (klimakterium) je období před menopauzou, kdy žena ještě menstruuje, ale už se objevují příznaky blížící se menopauzy. Toto období obvykle začíná po čtyřicítce a může trvat několik let. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Ani po menopauze nezapomínejte na preventivní gynekologické prohlídky.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi JAK VYVOLAT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nykyna.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli máte nikdo zkušenosti s opožděním menzes poslední jsem měla 11.2 2017 od té doby nic byla jsem dvakrát na injekci na vyvolání menzes a stále nic.poradite co dělat aby ta mrška dorazila! Děkuji za odpověď ps:těhotná nejsem!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyvolat menstruaci

Špinění týden po menstruaci

Špinění po skončení menstruace může být zcela fyziologické - spousta žen místo krvácení pouze špiní, často pak při užívání hormonální antikoncepce, kdy se krvácení stává obecně slabším. Pokud ale žena menstruuje normální intenzitou a následující měsíc po menzes pouze špiní, pak je nutné ověřit, zda se nejedná o těhotenství.

Zdroj: Co značí špinění

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den chtela jsem se zeptat mam bazalni teplotu 37.7.myslite ze je moznost abych byla tehotna?predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bazální teplota 37,7 může být příznakem počátku těhotenství. Počejte na příští menzes a když nepřijde, tak si udělejte těhotenský test z lékárny.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE 2 DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Mám to také tak. Věk 44, menzes 2,5 dne a..čekám co z toho bude. Sem tam pobolívá v podbřišku. Spíš takové tlaky. Asi přechod? To ale brzo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kačka.

Ahoj, no u mě je opět vše v normálu.Menstruci mám 5-6 dnů. Byla jsem zřejmě celkově prochlazená. Vliv na to může mít i prostředí kde pracuji. Počkej do druhé menstruace a uvidíš, pokud se to bude opakovat navštiv lékaře. Někdy to může zablbnout.

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Menstruace v menopauze

Vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a zvýší se nepravidelnost menstruačního cyklu. Pokud se menstruace u ženy nedostaví po dobu šesti měsíců, hovoříme o dokončené menopauze.

Nepravidelná krvácení lze rozdělit do několika skupin:

  • špinění před nebo po menstruaci – bývá způsobeno nedostatkem hormonu žlutého tělíska (progesteronu)
  • měsíční krvácení v intervalu kratším 21 dnů nebo delším 35 dnů a krvácení střídavé intenzity – jde o důsledky nepravidelností ve tvorbě hormonů
  • velice nepravidelná krvácení bez měsíčního rytmu, dlouhotrvající krvácení nebo krvácení mezi měsíčky při jinak pravidelné menstruaci –tento problém musí posoudit a objasnit lékař
  • někdy s těmito nepravidelnostmi přichází i poslední krvácení – menopauza

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vendula.

dobry den chtěla bych se zeptat jak zastavit menzes děkuji

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Jak zvýšit hladinu progesteronu

  • rakytníkový olej – prospěšný nejen pro ženy v menopauze
  • brutnákový olej – vhodný mimo jiné i na nepříjemné přechodové potíže
  • extrakt ze sojových klíčků
  • drmek neboli mnišský pepř (plod) – působí jako některé ženské hormony (stabilizace hladiny hormonů, návaly) – obsahuje hormonálně účinné látky
  • kontryhel – je to ženská bylinka, která je použitelná v kterémkoliv věku ženy a u menopauzy pomáhá s problémy (vhodná k užívání ještě před menopauzou jako prevence)

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Dobrý den,
,
je mi 52 let a již delší dobu mě trápí nespecifické příznaky. Jsem pořád hodně unavená i když spím třeba 9 hodin denně. Manžel si možná myslí, že jsem lenoch, ale ta únava je někdy nepřekonatelná. Ve tři hodiny v noci se vzbudím a je mi divně od žaludku, až na zvracení, ale nikdy nezvracím. Pořád divně pokašlávám a škrábe mě v krku. Někdy mám pálení mezi prsy a mezi lopatkami. Dělám celý den u počítače, tak to přisuzuji krční páteři. Každý rok chodím na krevní testy a již několik let mám mírně zvýšené jaterní testy. Bolí mě klouby a nohy. Mám hodně červených žilek v očích. Taky trpím kožními problémy a na kožním mi nic nezjistili. Nedávno se tyto kožní problémy projevily na zadnici, potíže ustoupily, ale zůstaly mi po nich fleky, takže se nerada někde svlíkám. Nyní se objevily zase na rukou. Hlavně kolem nehtů. Praská to a bolí. Prosím o radu. Bohužel kouřím asi tak 10 denně. Alkohol piji, přes týden málo, ale o víkendu si dám pár skleniček vína. Tyto problémy již trvají dost dlouho a je to pořád dokola. Někdy je mi líp a někdy hůř, ale úplně dobře mi snad není nikdy. Chybí mi elán. Dceři je let a má podobné problémy a navíc má zvětšenou uzlinu v tříslech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Problémy, které popisujete se často objevují u osob s překyseleným organismem. Zde je několik článků, které se zabývají touto problematikou a pomohou vám vyrovnat acidobazickou rovnováhu: www.ceskyprehled.cz/…
Nedostatek elánu může souviset s přechodem (menopauzou), kdy vám možná chybí některé hormony. S tímto problémem by vám pomohl váš gynekolog, zkuste se tedy na něho obrátit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Proměny cyklu v období přechodu

Menopauza – poslední menstruace; vzhledem k tomu, že menstruační cyklus v období přechodu bývá nepravidelný, lze o menopauze s jistotou hovořit až s odstupem 12 měsíců.

Perimenopauza – období okolo menopauzy, kdy dochází k největším hormonálním změnám. Obvykle to je období 2 až 3 let před menopauzou a asi 1 rok po ní. Často se v tomto významu používá pojem premenopauza, který je ovšem nepřesný, neboť znamená jen období před menopauzou. Pojem perimenopauza se tedy v současnosti doporučuje jako přesnější. Víceméně je synonymem termínu klimakterium.

Postmenopauza je období menstruačního a reprodukčního klidu, tedy od poslední menstruace až do konce života.

Všechny tyto fáze trvají několik let. Během nich organismus ženy prochází mnohými fyziologickými změnami. Pro středoevropskou populaci je průměrný věk menopauzy mezi 45. a 55. rokem života ženy. Dolní hranice fyziologické menopauzy je podle různých zdrojů udávána mezi 37. až 42. rokem života. Horní hranice doposud nebyla přesně určena. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že také dříve přestanou. Klimakterické potíže se projevují okolo menopauzy u většiny žen, a to zhruba v 75 %. Závažnost klimakterických potíží se však může u každé ženy značně lišit. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými potížemi.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE 2 DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kačka.

Dobrý den,

je mi 44 let, měla jsem menzes pouze 2 dny.Začala jsem brát léky na bolest zad, ale nezdá se mi, že by to mohly ovlivnit.Nikdy předtím se mi to nestalo.Předtím jsem měla menstruaci normální 5 -6 dní. Antikoncepci neberu. Je možné, že bych mohla být těhotná?Nebo již začínající přechod? Musím počkat měsíc do další menstruace, nebo si mohu udělat těhotenský test dřív?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvie.

Mám to také tak. Věk 44, menzes 2,5 dne a..čekám co z toho bude. Sem tam pobolívá v podbřišku. Spíš takové tlaky. Asi přechod? To ale brzo...

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Jaké jsou účinky přírodního progesteronu?

Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminovat návaly horka spojené s menopauzou.

  • Přírodní progesteron pomáhá normalizovat menstruační cyklus.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat příznaky premenstruačního syndromu.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminuje výkyvy nálady.
  • Přírodní progesteron zvyšuje celkový pocit zdraví a pohody.
  • Přírodní progesteron pomáhá chránit proti rakovině prsu, osteoporóze a fibrocystóze.
  • Přírodní progesteron je přirozeným protikladem estrogenu, pomáhá dosáhnout hormonální rovnováhy.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Diskuze

V diskuzi PRÁCE NA ZAHRADĚ, RYTÍ, HNOJIT PŘED RYTÍM CERERITEM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ficková Eliška.

Prosím o radu, jestli před rytím na zimu použít CERERIT ,nebo cererit dát až na jaře před sázením.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Práce na zahradě, rytí, hnojit před rytím cereritem?

Příznaky

Příznaky psychosomatických onemocnění jsou varovnými signály těla, které nám mají říci, že je třeba něco změnit, něco napravit. Příznaky psychosomatických onemocnění jsou velmi pestré. Nejčastější psychosomatické projevy jsou:

  • chronické bolesti (hlavy, břicha, zad či kloubů)
  • chronická únava
  • brnění končetin nebo v obličeji
  • gynekologické obtíže (například silný premenstruační syndrom)
  • kožní problémy a ekzémy
  • astma
  • vředová choroba žaludku
  • vysoký krevní tlak, bušení u srdce, nepravidelnost srdečního rytmu
  • píchání na hrudi a dušnost
  • nespavost
  • ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba
  • bušení srdce, píchání na hrudi, dušnost
  • nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu
  • zažívací obtíže (průjem, zvracení, žaludek na vodě)
  • jiná onemocnění, která se vrací

Zdroj: Psychosomatická deprese

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Diagnostika předčasné menopauzy

Pokud bude mít lékař podezření, že trpíte předčasnou menopauzou, vyšetří vás a odebere vám krev. Musí vyloučit jiné příčiny obtíží, kterými mohou být například onemocnění štítné žlázy nebo těhotenství. Dále může provést test hladiny estradiolu v krvi. Nízké hodnoty tohoto hormonu naznačují, že vaječníky přestávají fungovat. Nejdůležitějším testem je ale takzvané stanovení hladiny FSH. FSH neboli folikuly stimulující hormon je látka, která říká vaječníkům, že mají produkovat estrogen. Příčiny předčasné menopauzy bývají různé, ale jedno mají všechny společné – nízkou hladinu estrogenu. Nedostatek tohoto hormonu také zvyšuje riziko osteoporózy, rakoviny tlustého střeva a vaječníků, onemocnění dásní a šedého zákalu.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Přírodní léčba – bylinky

Někdy je dobré, než navštívíte lékaře, pokusit se vyrovnat hladinu hormonů přirozenou cestou. Jedním ze způsobů může být i cvičení. Cvičení totiž obvykle člověka dostane do psychické pohody, pomůže mu uchovat si kondici a podpoří fungování prostředí organismu. Dokonce v dnešní době existuje i hormonální jógová terapie. Kromě cvičení můžou pomoci i správné potraviny. Při únavě, oslabené paměti, menopauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci a sexuálních poruchách se doporučuje užívat peruánský ženšen, který pomáhá i při vypadávání vlasů, nechutenství a akné. Proti únavě také bojuje spirulina. Na menstruační bolesti je dobrá pískavice.

Pokud je hormonální nerovnováha dána menopauzou, doporučuje se vynechat alkohol, kofein, kořenná jídla, horké polévky a nápoje a omezit sůl.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Bylinky na vysokou děložní sliznici

Pokud se při menzes neodloučí zbytnělá část sliznice a přežívá, tak pod ní narůstá s dalším cyklem nová vrstva. Když se to stane jednou, tak příští měsíc odcházejí nepříjemné velké „cucky“. Když se sliznice neodloučí po několik měsíců, může nastat situace, kdy se už sama odloučit nedokáže, nebo jen za cenu značného krvácení (hrozícího i vykrvácením), protože cévy, které sliznici vyživují, se musely zvětšit do velikého průměru a nedokážou se již působením hormonů dostatečně zatáhnout. Navíc je neodloučená stará sliznice smetištěm a časovanou bombou, počínaje patogenními mikroby, plísněmi, kvasinkami a rozkladnými produkty bílkovin až po mutageny.

Většinou za neodloučení děložní sliznice (endometria) může nedostatek ženských hormonů, který nastává u starších žen v důsledku menší produkce nebo jejich větší potřeby v chemicky znečištěném organismu, například slabší funkce jater (mnoho příčin). Tím nedochází k dostatečnému uzávěru cév vyživujících sliznici, která má odumřít a odloučit se. Na zlepšení stavu lze vyzkoušet bylinnou terapii, která se užívá po týdny i měsíce, až do regenerace.

Mimo jídla (30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle):

  • Bylinný extrakt z maliny cca 1 lžička do 1–2 dl teplé vody; pít obvykle mimo jídlo 3–4x denně.
  • Bylinný extrakt z hrušky GH cca 1 lžíce do 4–5 dl vody, v níž může být rozpuštěna špetka práškového vitaminu C; pít podle chuti mimo jídlo 1–3x denně (lze případně přidat bylinný extrakt z maliny 1–3 lžičky).
  • Užívat produkt Yacca 3–4x denně, a to dlouhodobě; zvyšovat dávku postupně: začít 2 týdny 1x denně 1 večer, pak 2 týdny 2x denně, 2 týdny 3x denně atd.
  • Užívat komplexy vitaminů a minerálních látek 1–2x denně.
S jídlem:
  • Bylinný extrakt z ostropestřce cca 1 lžička do 1–2 dl teplé vody; pít po jídlech 3x denně.
  • Bylinný extrakt z chmele cca 1 lžička do 1–2 dl teplé vody; pít obvykle před jídly 5–15 minut, a to 2–3x denně.
  • Užívat pupalkový olej 3x denně 1 lžičku.
  • Užívat koenzym Q10 s rutinem po 30 mg 2–3x denně (jen u starších přes třicet).
Zevně:
  • Bylinný olej z měsíčku aplikovat pomocí gumového násadce na injekční stříkačce do pochvy 1–2 ml na noc 1x denně nebo obden.
  • Masírovat páteř, zvláště bederní úsek, nejprve 5 minut bylinným extraktem z kostivalu, potom alespoň 15 minut bylinným olejem z měsíčku. Nakonec vše utřít hadříkem a nasucho zateplit starým trikem.
  • Mazat břicho ve směru hodinových ručiček( vleže na zádech s pokrčenýma nohama) jemně a pomalu bylinným olejem z měsíčku 1–2x denně. Také mazat vnitřní strany stehen směrem nahoru.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP