Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NERV V ZUBU

OBSAH

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Matošková.

Dobrý den jak se léčí trojklanný nerv podle rezonance mi tlačí cévka na nerv pomůžou léky nebo už je nutná operace děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Útlak nervu cévkou je mechanická příčina a tu leze vyléčit jedině mechanicky, tedy chirurgií. Zákrok není nebezpečný a zbude po něm jen nepatrná jizvička. Žádný lék nedokáže přimět vaší cévku, aby se sama odklonila od nervu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Obrna lícního nervu ušního původu

Obrna lícního nervu může provázet i infekce středního ucha, kdy v souvislosti se zánětem středouší dojde k otoku, který může dočasně stlačit lícní nerv. V tomto případě se jedná o periferní obrnu. Lícní nerv je narušen v jádře či dráze za jádrem. Dochází k úplnému výpadku funkce nervu na stejné straně obličeje, čímž zcela vymizí mimika, poklesne koutek a objeví se i neschopnost dovřít oko.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi KDE JE SEDACÍ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mám skripnuty sedací nerv. Lékař to léčí injekcemí cvičením a infuzi. Bolest neustálá ani po cvičení. Chůze je pro mě strašná. Muže někdo poradt?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde je sedací nerv

Trojklaný nerv a bolest zubů

Právě skutečnost, že nerv prochází otvory v čelisti, může zpočátku budit dojem, že se jedná o bolesti zubů. Postižený vyhledá zubního lékaře, a pokud se potíže po ošetření nezmírní, má v tomto případě důvod, proč hledat příčiny dál.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA SKŘÍPNUTÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den prosím vás mam bolesti v oblasti hrudníku palivou bolest spatne se mi dejcha nemuzu si vubec lehnout na zadnou stranu .a taky na bederni pateri cejtim bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše Vyhlasová.

prosím babskou radu na skřípnutý sedací nerv
děkuji
Vyhlasová

Zdroj: diskuze Babské rady na skřípnutý nerv

Jak dlouho vydrží skřípnutý nerv u psa

Skřípnutý nerv může v průměru trvat od několika dní až po 4 až 6 týdnů – nebo v některých případech i déle (v takovém případě byste měli navštívit svého veterináře).

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Diskuze

V diskuzi TROLKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Jeřábek.

Dobrý den,

obávám se, že mi po umrtvení zubu ve spodní čelisti, byl (zastupujícím lékařem) injekcí napíchnutý trojklanný nerv. Po odeznívání umrtvení (asi třetí den) mi stále pobolívala čelist, někde pod levým uchem. Nelepšilo se to a začal jsem pozorovat, že nemohu naplno otevřít ústa (MAXIMÁLNĚ 2,5 CM). Hodně to bolí a ještě horší je to při kousání! Nemohu otevřít ústa a dělá mi velké potíže vůbec něco sníst, jak to bolí. Můj lékař mi radí cvičit prsty ruky roztahování čelistí. Mně to ale nejde, hodně to bolí. Nemohu normálně jíst.
Prosím, poraďte, co mám dělat?
Rozhodně nechci obcházet svého dobrého doktora a plně mu důvěřuji, ale chtěl bych slyšet názor i jiného odborníka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Zdravím, mám to samé. Co s tím? Prosíííím.....ATB či lék na uvolnění svalu.Děkuji moc moc moc....pomáhám chiropraxí a diagnostikou zlomenin ostatním a teď jsem sama v bolestech. Pomůže mi prosím někdo či poradí. Děkuji P.

Zdroj: diskuze Trolklaný nerv

Léčba skřípnutého nervu u psů

Pokud má váš veterinář podezření na skřípnutý nerv, pravděpodobně nasadí vašemu psovi svalový relaxant a protizánětlivý lék. Někteří veterináři mohou předepisovat kortikosteroidy ke snížení otoku.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Diskuze

V diskuzi KDYZ I PO OPERACI KARPALU JE NERV TĚŽCE POSTIŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den jsem po operaci karpalu jeden nerv byl středně postižen a druhý těžce. Po 3 měsících po kontrolnim EMG je nerv co byl středně lehce a ten druhý je pořád těžce postižen. Paní doktorka řekla, že už se to operovat nedá, že to chce čas ,ale nevím. Nemá stím někdo zkušenost prosím. Děkuju J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kdyz i po operaci karpalu je nerv těžce postižen

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

Zdroj: Trojklaný nerv

Poradna

V naší poradně s názvem L DOBRY DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den po vytržení zubů mi tam paní zubarka nedala žádný tampon ale jen vložku a na tu vložku mi dala naky byli prášeka rekla mi. Že mám přijít až 17.8kdyby byl naky problém jinak že prý ta vlozka vipadne sama může vipadnou sama děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Počkejte až sama vypadne. Když ne, tak běžte na prohlídku 17.8. Nezanedbejte čištění zubů a to včetně místa po vytrženém zubu.

Zdroj: diskuze Dobry den

Domácí léčba zánětu zubu

Zánětu zubu zabráníte pravidelnými preventivními prohlídkami u zubního lékaře. Prevencí je také pravidelná a důkladná ústní hygiena. To znamená, že po vyčištění zubů zubním a mezizubním kartáčkem se doporučuje ústní dutinu propláchnout ústní vodou a dočistit zuby zubní nití. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika. Domácí léčba se v tomto případě nedoporučuje! U domácí léčby – kromě nesnesitelné bolesti, která trvá, dokud nerv v zubu zcela neodumře – je rizikem šíření zánětu dál na kost a vznik smrtelně nebezpečného kolemčelistního zánětu, proto vždy zajděte k lékaři. Samotné ošetření zahrnuje otevření zubu a vyčištění kořenových kanálků. Zákrok probíhá vždy v lokální anestezii, tedy zcela bezbolestně. Následuje rekonstrukce zubu výplní nebo korunkou – záleží na rozsahu postižení.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi TROJKLANY NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Moc vas prisim nejaka rada ci vam pomohlo na trojklany nerv mamka je po gamanozi nepomohl ji .Uziva tramal trva to skoro rok neda se takto zit jen to trochu tlumi lekari nepomohou prisim i radu mic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Raabová.

Dobrý den,mám taky takový problém,když mě to chytne tak mám na to Apo Gab,ale už taky přestává účinkovat.Docela mě pomáhá Aronie,dělám si z toho džem za studena,taky nevím na jak dlouho to pomůže,nevím co potom budu dělat,protože ty bolesti jsou nesnesitelné.

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv příznaky

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Příznaky skřípnutého nervu u psa

Skřípnutý nerv neuvidíte ani nenahmatáte, ale váš pes se bude pravděpodobně méně pohybovat a zaujímat neobvyklé polohy. Můžete také zaznamenat slabost, nekoordinované pohyby, ztrátu svalové hmoty, zvukové projevy, změny chování a v závažných případech ztrátu kontroly močového měchýře a střev.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Diskuze

V diskuzi UCINE PRIPRAVKY NA BELENI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den,poradí mi prosím někdo,jaký používat přípravek na bělení zubů?děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucine pripravky na beleni zubu

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava hornova.

co dělat stím když mi cuká v zubu kde mám vyčištěné kanálky asi zbavené nervu nebo nevím proč mě cuká v tom zubu a když jsem venku a mrzne tak přijdu domu a je to ještě horší co stím děkuji

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Počet zubů

Vývoj lidského chrupu je velmi složitý. Původní počet lidských zubů byl 44, to znamená 22 zubů v horní a 22 zubů v dolní čelisti. S postupem vývoje zemědělství, dále s průmyslem a hlavně s tepelnou úpravou jídel se počet a tvar zubů upravoval. Dnes je ustáleno 32 zubů. Odchylky se však nemusí týkat pouze počtu zubů (nadpočetné zuby, menší počet zubů), ale i tvaru, kvality skloviny či zuboviny, ať již vrozené, či získané.

Zdroj: Zuby

Zánět trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu charakterizují bleskově vznikající bolesti, které vždy postihují pouze jednu polovinu obličeje. Tyto vystřelující bolesti, které jsou často vnímány jako bolest zubů, jsou pro toto onemocnění typické. Vzniku bolestí předchází většinou zarudnutí postižené oblasti kůže a dále nos, slzné a slinné žlázy vylučují větší množství sekretů než normálně. Po každém záchvatu bolesti je postižená oblast kůže na malou chvíli jakoby otupená a necitlivá. Toto onemocnění zachvacuje většinou pouze jednu ze tří větví trojklaného nervu. Postiženi bývají spíše starší lidé.

Zdroj: Trojklaný nerv

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Léčba

Léčba takto poškozeného zubu je individuální podle rozsahu vydrolení a nálezu. V případě větší destrukce zubu následuje dostavba zubu vsazeným čepem, a to buď titanovým, nebo čepem ze skelných vláken, dále dostavba pahýlku pryskyřicí a celou rekonstrukci završuje korunka.

Zdroj: Drolení zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP