Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEŠTOVICE A KOUPÁNÍ V BAZÉNU

OBSAH

Hypermangan do bazénu

Hypermangan se v bazénu používá jako flokulant, který způsobí navázání menších koloidů. Koloidy jsou viditelné plovoucí částice organické hmoty, jako je kožní tkáň a textilní vlákna. Tato skupina škodlivin se týká i koloidních škodlivin, jako jsou sliny, zbytky mýdla, kosmetické přípravky a kožní tuky. Když jsou tyto znečišťující látky hojné, způsobují v bazénu zákal.

Přítomnost nerozpuštěných částic, viditelných jako zákal vody je signálem k ošetření vody hypermanganem. Hypermangan zajistí oxidaci a pospojování této organické hmoty a plovoucí částice pak mohou být z vody odstraněny v pískovém filtru. Pískový filtr je pravidelně proplachován, čímž jsou nakonec tyto znečišťující látky vypuštěny do kanalizace.

Hypermangan do bazénu dávkujte postupně a vždy předem rozředěný v kbelíku s vodou. Při spuštěné filtraci sledujte, jak mizí zákal. Když to s množstvím hypermanganu přeženete, tak budete mít v bazénu křišťálovou, ale růžovou vodu. I taková voda bude vhodná ke koupání, ale pamatujte, že hypermangan obarvuje pokožku do hněda na několik dní.

Zdroj: Moderní použití hypermanganu

Diskuze

V diskuzi KYSELINA SÍROVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kučera josef.

Prosím je možné nalít kyselinu sírovou do bazénu abych se zbavil řas a vyčistila se mi voda.
je možné takovou vodu požívat ke koupání,jestli ano tak v jaké koncentraci
Děkuji za odpověd´

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina sírová

Tipy, jak vyzrát na suchou pokožku

  • žádný chlór ani sůl – okamžitě po koupání v bazénu či moři opláchněte dítě čistou vodou, jemně osušte a namažte;
  • zvlhčovač vzduchu – v době topné sezóny vlhčete suchý vzduch pokojíčku, ideální je přístroj s funkcí studené páry, která vzduch příjemně zvlhčí, ale neovlivní pokojovou teplotu;
  • pitný režim – zvláště v zimě je nutné dohlížet na příjem tekutin, pokožka se zvlhčuje nejen zvenčí, ale i zevnitř;
  • přiměřené oblékání – v zimě dítě oblékáme tak, aby se nepotilo, používáme lehké, ideálně bavlněné, prodyšné materiály;
  • časté větrání – a to hlavně v zimě, zvlhčuje se tím vzduch;
  • používání krémů s UV filtrem – děti díky svým venkovním činnostem obdrží 3x více slunečního záření než dospělí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája.

Dobrý den,
na zádech se mi zač.července objevily bílé fleky, které vypadají jako velká mapa. Vypadají jako pigmentové fleky, ale jsou bílé... při pobytu na koupališti a po koupání doma v bazénu mi záda svědí a musím se až chvílema drbat, netuším co to je a jsem z toho nervozni. Nevypadá to moc hezky. Rozšiřuje se to docela rychle. Nejhorší to je když vylezu z bazénu a ležím zády na ručníku, začne to červenat a mapička se podráždí a na dotek je hrubá a lehounce vystouplá. I za horkého dne, kdy se potím záda zrůžoví. Marně scháním dobrého dermatologa, ale bohužel jsem žádného v okolí neobjevila.
Ještě dodám že bilá mapa se nikdy neopálí, spíš zrůžový a pak se po namazání zklid.mléka zklidní.
Děkuji za vaši radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto na dálku bych to tipnul na pityriázu (pityriasis versicolor). Pityriáza je specifický typ onemocnění kůže, které způsobuje kvasinka rodu pityrosporum. Pityriáza se projevuje právě tvorbou mapek s kontrastní změnou odstínu kůže do světla, proto má i ten dodatek v latinském názvu (versicolor - změna barvy). Nejlepší lék na pytiriázu je krém Pevaryl, který pityriázu vyléčí do dvou týdnů. Krém Pevaryl je jen na lékařský předpis, ostatně jako všechny účinné léky na kvasinková onemocnění kůže. Z volně prodejných léků by pak mohl pomoci Clotrimazol gel nebo sprej popřípadě i krém. Pokud se toho chcete opravdu rychle zbavit, tak se nevyhnete návštěvě kožního, který podle vizuálního vyšetření zvolí nejlepší léčbu.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi KYSELINA DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr starzinský.



Dobrý den,jaká je prosím vhodná kyselina na úpravu vody v bazénu/solná-sírová/ a která je vhodnější a na co?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bazen servis moric.

nedoporučuji.kyselina solná narušuje flexibilní bazenové hadice, které časem naboboptnají a a místě lepu...koleno, skymmer, mufna...dojde k prasknutí.no..a potom, kopete, kopete a hledáte....

Zdroj: diskuze Kyselina do bazénu

Náklady na údržbu bazénu pomocí alternativní chemie

Náklady na údržbu bazénu o objemu 20 m3 činí zhruba 80 Kč za letní sezonu za 2 l kyseliny solné a 190 g modré skalice, plus podle potřeby chlorové tablety. Při nakupování bazénové chemie v hobby marketu se náklady pohybují ve stovkách korun.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Metoda

Mytí kyselinou citronovou je nejúčinnější u bazénu, který byl po vypuštění vyčištěn a zbaven všech nečistot. Kyselé mytí se aplikuje z květinové konve. Naplňte konev 1 dílem vody, poté přidejte 1 stejný díl krystalické kyseliny citrónové, vždy v tomto pořadí. Stěny bazénu se nejprve navlhčí vodou z hadice a poté se kyselá směs aplikuje na jednu plochu a nechá se 30 sekund stát, než se umyje kartáčem namočeným v kyselině a opláchne se. Opakujte po částech po celém povrchu bazénu. Zbytky kyseliny na dně bazénu se před likvidací neutralizují jedlou sodou.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to vypadá, že se Vám na kůži udělala alergická vyrážka. To klidně může být způsobeno obsahem sinic ve vodě, ve které jste se koupal. Pomůže na to osprchování pod čistou vodou hned po tom, co vylezete z vody. Přesný důvod své vyrážky zjistíte na alergologii, kde Vám můžou udělat testy na obvyklé alergeny a podle výsledků určit rozsah Vaší alergie. Předejít se této vyrážce dá tím, že změníte místo na koupání. Také se prodávají léky na alergii, které se musí ale užívat v dostatečném předstihu (týden až dva), aby mohly zabránit podobným vyrážkám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka po koupání

Kyselina sírová do bazénu

Také kyselina sírová snižuje pH vody v bazénu. Na úpravu stačí (cca do pH 7) 38% kyselina sírová, případně solná (ta je vhodnější pro tvrdou vodu).

Obvykle pro snížení pH bazénové vody platí: 30 ml kyseliny sníží pH 1 m3 vody o 0,1.

Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážné poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích, která se přidávají do potravin, je to však bezpečná látka.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVÁ DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fiala.

Dobrý den,

hledám alternativu k běžné chemii na snižování PH v keramickém bazénu se slanou vodou.

Aktuálně používám www.chlorito.cz/ph-m… co je pokud se nepletu na bázi kyseliny sírové.

Postupně v průběhu sezóny "cítím" v hlubší části "pachuť" která je pravdě podobně způsobená právě zmíněným PH-.

Můžu skutečně používat kyselinu citrónovou ke snížení pH bez nějakých vedlejších "efektů"? Chápu to tak, že je šetrnější ke kůži než sírová?

Děkuji předem,
TF

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronová do bazénu

Hypermangan do bazénu

Manganistan draselný (KMnO4, hypermangan) je tmavě fialový krystalický prášek, který barví všechno, čeho se dotkne. Používá se k dezinfekci akvárií. Též se používá u plaveckých bazénů k dezinfekci nohou před vstupem do bazénu – typický je vodný roztok KMnO4 v mělkém bazénku, kterým se prochází při vstupu do bazénu. Časté je též použití pro dezinfekci vodních nádrží a studní v tropických zemích.

Do bazénu se dávkuje manganistan, který koupíte v lékárně, popřípadě u veterináře, 2 gramy na 1 000 litrů společně s peroxidem vodíku v dávce 5 ml na 1 000 litrů vody. Hypermangan zreaguje se železem i řasou a peroxid zreaguje se zbytky manganistanu. Takže je voda nakonec průzračně čistá.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Jak naučit štěně labradora mít rád vodu a koupání třeba venku vrece

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Kyselina citronová

Kyselina citronová je slabá kyselina, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech. Tato kyselina je šetrnější k životnímu prostředí než většina ostatních a působí jako čisticí prostředek pro bazény. Kyselina citronová odstraňuje znečištěnou oblast bazénu při aplikaci tím, že rozežírá horní vrstvu povrchu bazénu. Při odstranění tenkého povlaku nepoškodí podklad, pouze skvrnu od něj odtlačí. Kyselina citronová je jemnější odstraňovač skvrn než kyselina chlorovodíková, další forma kyseliny používaná k odstranění skvrn a obnovení povrchu bazénů.

Kyselina citronová je kyselá, takže její pH je nižší než 7. Přidáním kyseliny citronové do bazénové vody se tak dá snížit její pH. Kolik přesně použít sáčků s kyselinou citronovou se dozvíte dále v tomto článku.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem BAZÉN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, mám dotaz. manžel inteligentně vysypal větší množství hypermanganu do bazénu a nyní máme tmavě fialovou vodu. Máme 5 letou dceru, která do bazénu pochopitelně chce. Dá se nějak neutralizovat? nebo je třeba bazén celý vyčerpat??? dkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vodný roztok hypermanganu, nebo-li manganistanu draselného, se dá neutralizovat koncentrovaným peroxidem vodíku nebo kyselinou šťavelovou a také kyselinou sírovou. Koncentrovaný peroxid vodíku (H2O2) se dá koupit v drogérii a je to asi nejbezpečnější způsob. Přidávejte ho dokud nebude roztok bezbarvý. Bezpečné je také použití kyseliny šťavelové (C2H2O4), ale její pořízení není běžné. Kyselina sírová (H2SO4) se dá běžně koupit, ale její použití vyžaduje zkušenosti, protože je to silná žíravina - rozkládá biologické tkáně. Ve všech uvedených případech je nutné výsledný roztok zkontrolovat lakmusovým papírkem - musí mít neutrální pH (7). U všech uvedených způsobů neutralizace se z roztoku uvolňuje čistý kyslík, který může vybuchovat. Na dně se pak vysráží černý prášek, což je oxid manganičitý, který je potřeba vysát.
Z výše uvedeného je vidět, že neutralizace hypermanganu je možná, ale přináší mnoho rizik. Zvažte tedy jestli nebude jednodušší vodu kompletně vyměnit.

Zdroj: diskuze Bazén

Varování

Kyselina citronová je sice mírnější formou kyseliny, ale stále je nebezpečná. Při práci s kyselinou citronovou je třeba vždy nosit ochranný oděv. Nesprávně neutralizovaná kyselina může zabíjet zvířata, nadále rozežírat povrchy bazénů a zranit lidi. Kyselina citronová také produkuje výpary, které jsou škodlivé pro lidi a zvířata. Tato kyselina je účinným odstraňovačem skvrn, ale při nesprávném použití nebo při nedostatečném opláchnutí vážně poškozuje bazény. Mytí kyselinou citronovou mohou provádět sami majitelé bazénů, ale nejlépe je přenechat to profesionálním odborníkům na péči o bazény.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Dobrý den, také podobnou vyrážkou trpívám - vždy ale jen během léta, pokud jsou hodně slunné dny. Nemám alergii na žádné potraviny, tyto puchýřky se dělají zejména na okraji plavek a prádla - stalo se mi to u moře, v bazénu i jen při pobytu venku, jednou dokonce pod pásky u sandálů během řízení auta. Bylo mi řečeno, že mám patrně "kontaktní alergii" a alergii na slunce. Puchýřky se vyskytnou náhle a stejně náhle mizí. Bylo mi doporučeno se nevystavovat příliš slunci a nosit celobavlněné oblečení včetně prádla, bez gumiček a umělotin. Víc se s tím asi nedá udělat. Např. na stravě to nezáleží - zkoušela jsem různé alergeny jako semínka a oříšky, citrusy apod. a vždy výskyt záležel jen na pobytu na slunci. Pěkný den.

Zdroj: diskuze Vyrážka po koupání

Zvýšení pH

Uvádí se, že zvýšení pH se řeší přídavkem uhličitanu sodného – sody. Její použití v bazénu je tedy také vhodnou alternativou, hlavně co se týče ceny, která je oproti doporučovaným chemikáliím dost nízká.

Doporučovaná dávka: 10 g uhličitanu sodného na 1 mvody. Toto množství sody by mělo zvýšit pH cca o 0,1. Zvyšovat pH lze i louhem sodným nebo použitím dolomitu jako filtru.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPÁNÍ KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, máme doma kocoura Maxe a chtěla jsem kocoura vykoupat,vzala jsem ho do sprchy a trochu na něj stříkala vodu, ale on nechtěl, jančil a poškrábal mě, nevím jak ho mám umýt. Mohl by mi někdo poradit, jak doma koupete kočku. Děkuji. Pavlína Macháčková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kočky nemají vodu rády. Některé se nechají postupně přesvědčit, aby ve vodě vydržely, ale pro některé je třeba umístit do takového speciálního postroje ve tvaru tašky, ve kterém se kočka nemůže bránit a lze ji osprchovat. K dispozici je i několik videonávodů, kde je vidět jak přimět kočku ke koupání. Zde jsou: www.youtube.com/sear…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u veterináře

Kyselina chlorovodíková – dávkování

Kyselina chlorovodíková (solná) je vhodnější pro tvrdou vodu. Je to velmi silná kyselina, jedna z lidstvu nejdéle známých a nejvíce využívaných. Jde o vodný roztok plynného chlorovodíku (HCl).

Zpravidla je dávkování této kyseliny následující: 1 litr kyseliny na 20 m3 vody v bazénu.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Typy skvrn

Skvrny na stěnách bazénu se liší vzhledem a zdrojem.

  • Měděné skvrny jsou modré a vznikají, když se v bazénové vodě použijí měděné pásy z topných spirál nebo algicid na bázi mědi.
  • Skvrny od železa jsou červené a vznikají v důsledku vysokých hladin železa v bazénové vodě, konkrétně ve studniční vodě.
  • Černé skvrny od vápníku jsou způsobeny směsí bazénové chemie a nesprávným pH.
  • Rezavé skvrny vznikají z hnojiva padajícího do bazénové vody.
Všechny tyto skvrny pronikají do povrchu bazénu a bez kyselého mytí je prakticky nelze odstranit.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Kyselina solná do bazénu

Kyselinu solnou je možné využít i do bazénů, v nichž slouží ke snížení pH vody. Ke snížení pH vody z alkalického na kyselé lze použít obyčejnou 31% kyselinu chlorovodíkovou/solnou (HCl).

Pro snížení pH o hodnotu 1,0 v bazénu o objemu 40 m3 jsou třeba 2 litry kyseliny solné. Kyselinu nejprve nařeďte vodou v 15litrovém kbelíku – vždy po jednom litru kyseliny. Dodržujte bezpečnostní zásady práce s kyselinou a nalévejte zásadně kyselinu do vody! Naředěnou kyselinu následně za spuštěné filtrace nalijte do bazénu a nechte ji zhruba 12 hodin působit. Poté testerem zkontrolujte hodnotu pH, a budou-li naměřené hodnoty příliš vysoké, celý proces opakujte. Doporučená hodnota pH bývá 6,8–7,2.

Při práci s kyselinou může dojít k poleptání sliznic, kůže, zasažení očí a nadýchání se výparů. Vždy je potřeba pracovat v ochranných pomůckách (gumové rukavice, brýle).

Zdroj: Kyselina solná

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP