Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEŠTOVICE V KRKU

OBSAH

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Příznaky neštovic

Mezi první příznaky neštovic patří horečka, bolesti hlavy a bolest v krku. Můžete se cítit unaveně, špatně či hladově. Vyrážka se objevuje den nebo dva po prvních příznacích. Některé děti dostanou vyrážku planých neštovic bez příznaků. Inkubační doba trvá 14 až 16 dní. Červené skvrny se objeví obvykle den nebo dva po inkubační době, nejprve dojde k výsevu pupínků, pak k jejich prasknutí a vysychání. Červené skvrnky se obvykle objevují každý den po dobu pěti až sedmi dnů.

Vy, nebo vaše dítě, se můžete vrátit do práce či školy, když všechny pupínky mají stroupky. Stroupky se objevují do 10 dnů od prvních příznaků. Některé nemoci mohou mít podobné příznaky jako plané neštovice, proto se můžete domnívat, že jste prodělali neštovice dvakrát, i když jde o dvě různé infekce.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ TEČKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Mám bílé tečky v krku , v krku mě bolí jen někdy, hlavně po ránu a přes den dobrý.
V prosinci jsem měla faringitidu, užívala jsem penicilín. Nemůže to být opět, ale v krku mě nebolí jako v prosinci.
Děkuji předem za Vaši odpověď
Iveta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé tečky v krku

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná Monika.

S mou 6-ti letou dcerou jsme byli u lékaře jelikož se jí objevili na rukou na kloubech a předloktí bolestivé červené skvrny.Večer pak první neštovice na krku. Dnes ji v moči našli krev, CRP měla nízké, hodnota 8. Do dvou dnů se celá osypala. Večer měla 39,2 horečku.Můžou být u neštovic tak velké komplikace? Lékař má podezření na zánět kloubů a močových cest.Prosím napište pokud se vám něco podobného stalo. Díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky neštovic

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP