Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEŠTOVICE V PUSE

OBSAH

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi JAK UDRŽET OLIVOVÝ OLEJ V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Plivka.

Škoda že to nedokážu, zvedá se mi z toho žaludek, nejde to :(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udržet olivový olej v puse

Neštovice v puse

Není výjimkou i výsev puchýřků v ústech. Výsevy puchýřků se objevují ve vlnách s intervalem 3 až 5 dní, proto je typický současný výskyt různých stadií vyrážky – některé puchýřky mohou být už téměř zhojené a jiné se teprve vytvářejí. Akutní fáze onemocnění trvá obvykle 4 až 7 dní, do 20 dní se pak zahojí kožní projevy. Teprve po vytvoření krust na všech neštovičkách přestává být pacient infekční.

Jako alternativní možnost léčby při výskytu puchýřků v ústech jsou pak často užívána homeopatika na neštovice. Vzhledem k většinou bezproblémovému průběhu onemocnění se použitím vhodných homeopatik může docílit jak snížení svědění či jiných příznaků, tak i urychlit hojení puchýřků. Podle fáze nemoci se podávají různé homeopatické léky:

  • Aconitum, belladonna, forum phosphoricum – při horečce na samém počátku onemocnění;
  • Rhus toxicodendron 15 CH – na zklidnění svědivých puchýřků na samém počátku prvního výsevu;
  • Mezereum 9 CH – pro snadnější a rychlejší průběh nemoci;
  • Antimonium tartaricum 9 CH – pro rychlejší hojení a lepší vstřebání případných jizviček.

Jedná se o výčet pouze těch nejzákladnějších a nejefektivnějších homeopatik. Existuje totiž množství dalších homeopatických léčiv, která vám pomohou zmírnit či zcela potlačit různé jiné případné potíže při planých neštovicích.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi BOLEST JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Mašková.

Dobrý den,
mám zvětšená játra a bolí mi při zmačknutí břicha, Mám divnou chuť v puse. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest jater

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi AFT V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda kubíková.

dnes jsem zrovna byla s dcerou 5 let u zubaře protože jí bolela dáseň zvenku nad zubem - měla aft, takže je asi možnost výskytu na dásni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aft v puse

Afty v ústech

Afty v puse jsou sice malé (většinou do 5 mm) defekty, ale o to více bolí. Zpravidla se rychle objeví a zmizí po jednom až třech týdnech. Někdo je na afty náchylný, jiný se s nimi nesetká po celý život. Jestliže máte oslabenou obranyschopnost organismu, mohou se u vás afty objevovat pravidelně. Když vás postihují častěji než třikrát do roka, navštivte lékaře, který vás vyšetří.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den dva dny us mám pupínky v puse na dásní bolesti hlavy a zubů taky hodně nad váhy bušení srdce

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupínky

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi ZNIČENÉ VLASY MASKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kik.

prosimváš jak mám rozumět tomuto ? :že pokud každý den udržíte lžíci kvalitního oleje v puse alespoň 4 - 5 minut
to ten olej polikat nemám ? to ho tam mám jenom 5minut držet a pak vyplivnout ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Ano, jen udržet v ústech po dobu 4-5 minut. V ústech je sliznice, která dokáže absorbovat některé účinné látky, jenž jsou podpůrné mimo jiné i pro růst a kvalitu vlasů. Takže v tomto případě skutečně nepolykat!
Rozhodně Vám prospěje, když zařadíte kvalitní olej do své stravy, třeba do salátové zálivky a ten pak doporučuji s chutí spolknout. :-)

Zdroj: diskuze Zničené vlasy masky

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Jaké obtíže vyvolávají?

Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i mluvení. Spontánní klidové bolesti jsou vzácnější. Pacienti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, jsou již na základě předchozích zkušeností schopni předem říci, kde se afta vytvoří. Vyskytují se u nich takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při dotyku citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem.

Zdroj: Afty v puse

Příznaky a symptomy

U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, svalů a vyčerpáním. Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie), zatímco neštovice ne. Inkubační doba (doba od infekce k příznakům) u opičích neštovic je obvykle 7–14 dní, ale může se pohybovat v rozmezí 5–21 dní.

Na začátku nemoci se objevuje:

  • Horečka
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Bolest zad
  • Zduřené lymfatické uzliny
  • Zimnice
  • Vyčerpání

Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po objevení horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří do dalších částí těla.

Než léze zmizí, procházejí následujícími fázemi:

  • Makuly
  • Papuly
  • Vezikuly
  • Pustuly
  • Strupy

Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny. V Africe bylo prokázáno, že opičí neštovice způsobují smrt až 1 z 10 lidí, kteří onemocní touto nemocí.

Zdroj: Opičí neštovice

Diagnostika planých neštovic

Lékař vás vyšetří a zeptá se na příznaky, což mu dodá dostatek informací o tom, zda máte plané neštovice. Zdravé děti s příznaky planých neštovic nemusejí navštěvovat lékaře, stačí jen telefonický rozhovor. Díky tomu může zůstat vaše dítě doma a nešířit virus v okolí. Je dobré však lékaře informovat, protože může chtít vaše dítě vidět.

Teenageři, dospělí, těhotné ženy a lidé se zdravotními problémy by měli vždy navštívit lékaře. To je důležité zejména u těhotných žen, protože plané neštovice mohou během těhotenství způsobit vrozené vady.

Zdroj: Plané neštovice

Léčba planých neštovic

Většině dětí a dospělých stačí na plané neštovice jen domácí léčba, což znamená dostatek odpočinku a užívání léků na snížení horečky a svědění. Doporučuje se ovesná koupel, která pomáhá na příznaky svědění. Lidé dlouhodobě nemocní nebo mající jiné zdravotní problémy mohou potřebovat speciální léčbu (imunoglobulinovou léčbu nebo antivirotika).

Zdroj: Plané neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP