Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEZHOUBNÉ NÁDORY

OBSAH

Účinky

Imunap je jediný produkt na českém trhu, který obsahuje unikátní účinnou látku cytoprotect. Cytoprotect je produktem metabolismu specifických mikroorganismů a získává se vícestupňovým biotechnologickým procesem a následnou standardizací. Imunap tak přispívá ke správné funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem, je čistě přírodní látkou bez nežádoucích vedlejších účinků a je organicky dobře vstřebatelný. Imunap je rovněž výborný antioxidant. Tento přípravek je určen pro prekancerózní stavy, jimiž jsou i nezhoubné nádory.

Zdroj: Imunap

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Diskuze

V diskuzi KOLÍNSKÁ NEMOCNICE UČINIT DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Nešpůrková.

Dobrý den,
provádí se ve vaší nemocnici ozařování pat¨(nezhoubné).
V případě kladném, prosím, o kontakt na provádějící pracoviště.
Děkuji Nešprůrková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolínská nemocnice učinit dotaz

Kde se hemangiom objevuje

Hemangiomy jsou vůbec nejčastější nádory, se kterými se děti potýkají. Ačkoliv jsou nezhoubné, je potřeba je hlídat. Nejčastěji se tvoří v obličeji, na krku a hrudníku, mohou také vzniknout i ve vnitřních orgánech, jako jsou játra.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT TUKOVE BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Našla jsem u mého pejska bulku na břichu. Zatím se hárá, tak čekám k dr., až přestane. Často ji hladím, před měsíce jsem ji stříhala a žádné, ani malé bulky jsem si nevšimla, až teď, když je velikosti menší, než koruny, tvar víc plochý, než tvar hrášku.. Obsah se dá podebrat, nebrání prstům se přes kůži vzájemně dotknout. Necítím bod bulkou žádné spojní s tělem. Ochlupení ani barva není změněna.Dá se poznat z mého popisu o jaký původ bulky jde? Díky za zodpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I pejsci mohou mít lipomy. Zároveň ale mohou mít i podkožní nádory, které mohou být zhoubné. Lipom je psovi neškodný, může ale vyrůst natolik, že začne překážet. Zhoubné podkožní nádory jsou mnohem nebezpečnější a je třeba je odhalit včas. Proto nechte raději pejska vyšetřit veterinářem, ať máte klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit tukove boule u psa

Hemangiom a laser

V méně naléhavých případech, kdy chirurgie není nutná, se volí pro rodiče často přijatelnější laserové ošetření. Léčba spočívá v několika sezeních, někdy na ni pacienti docházejí i rok. Tato léčba je téměř bezbolestná. Laserem se léčí převážně velké hemangiomy, které jsou na obličeji nebo na rukou.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem TRIBULUS ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Jursa.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Mám zvětšenou prostatu a beru lék duodart. Je vhodné brát tribulus?Mám také zvíšený chol. ten zlí 4.3.Děkuji za odpověd.Jursa.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od svého lékaře dostáváte lék, který léčí nezhoubné zvětšení prostaty. Na zvětšování prostaty má vliv testosteron. Tribulus podporuje tvorbu testosteronu, to znamená, že jde svým účinkem proti vaší současné léčbě. Nelze tedy doporučit užívání tribulusu při zvětšené prostatě. Pokud i přesto chcete zkusit tribulus užívat, určitě o tom informujte svého lékaře, aby vás mohl v tomto ohledu lépe sledovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tribulus účinky

Léčba hemangiomů

Léčebných možností je několik. Nejstarší metodou léčby hemangiomů je jejich chirurgické odstranění. K tomu se uchylujeme v případech, kdy se hemangiom rozpadá. Lékaři někdy sahají také po kortikoidech a laseru. V posledních měsících se začala prosazovat další léčba. Francouzští lékaři zjistili, že na většinu hemangiomů nejlépe zabírají betablokátory.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Moje miminko má hemangiom, co s tím?

Pokud má dítě cévní hemangiomy, musí být pečlivě vyšetřeno svým pediatrem, protože není vyloučeno, že hemangiom může být i v jiném orgánu těla. Je určitá skupina hemangiomů, které skutečně spontánně zmizí, s růstem těla se situace zlepšuje. Hemangiomy se postupně mění, fibrotizují, což znamená, že se stávají vazivem. V případu hemangiomů je opravdu nejlepší to, čemu se říká aktivní NEléčení. Když se hemangiom ztrácí sám, většinou nezanechává ani jizvu a výsledek je takový, že v dospělosti jedinec ani neví, že něco takového měl.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Diskuze

V diskuzi POTKAN NADORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den, chtela bych se zaptat mam potkana jsou mu 2 roky a ma nejaky utvar mezi prednimi tlapickami. A stale narusta. Nemohla by jste poradit co stim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hela.

Také se nám to stalo.Koupila jsem tenkou inj.jehlu dezinfekci a píchla do toho.Bylo to plné hnisu.Potkance se ulevilo a je to pryč.

Zdroj: diskuze Potkan nadory

Hemangiomy a jejich operace

Operace jsou u hemangiomu až poslední volbou. Lékaři je provádějí jen u malého procenta dětí. Některé léky u některého pacienta mohou být i neúčinné. Posléze připadá v úvahu chirurgická terapie, nebo když hemangiom zastaví svůj růst, třeba se nepatrně zmenší, ale stále zůstává v nadměrné velikosti. V některých případech může hemangiom pokrýt celý obličej, zachvacuje oko, může být spojen i s vnitrobřišními orgány, s plícemi, může zasahovat až do lebky nebo mozku, pak je už obtížné s tím cokoliv udělat.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

Dobrý den, tohle je moc smutné a moc mě mrzí, že se s něčím takovým musí ženy potýkat. Bohužel moje maminka má v prsu bulky, které byly diagnostikovány sice jako nezhoubné, ale raději si to hlídá a chodí na pravidelné kontroly. Já si sama dělám raději pro jistotu samovyšetření a snažím se nic nezanedbat. Jinak bych se chtěla zeptat na tento zákrok www.premier-clinic.c… po prodělání rakoviny prsu. Myslíte, že je to vhodné? Děkuji předem za odpovědi.

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Je hemangiom nebezpečný životu?

Hemangiomy nemusí být jen kosmeticky závažné, jako jsou třeba v obličeji, ale mohou být i funkčně závažné. Například rodí se děti, které mají hemangiom v oblasti krku a dýchacích cest a ty jim utlačují dýchací cesty. Potom je potřeba dětem zavést trubičku, která jim umožní, že dýchací cesty jsou volné. Jindy zase zasáhnou okolí očí nebo uší. Hemangiom může trápit i funkčně. Hemangiomy na čele vedou děti k tomu, že začínají šilhat, to znamená, že je zde potřeba zavést chirurgickou léčbu nebo jinou intervenci. Zvlášť proto, že v některých případech může hemangiom během pár týdnů narůst do obrovských rozměrů.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Jak hemangiom vypadá 

Z hlediska vizuálního je vidět sytě červený útvar, podobný jahodě nebo malině, který se rozšiřuje buď do plochy na kůži, nebo může být pod kůží a nad ním je neporušená kůže. Roste do vnitřních struktur, které jsou vidět pod kůží. Hemangiom roste hlavně v prvních šesti týdnech, to je počáteční růst, do devíti měsíců roste velmi aktivně. Následně se do jednoho roku zastavuje jeho růst a většinou se začíná vstřebávat. Takové zkušenosti má většina rodičů. Stačí, když jejich pediatr růst hemangiomu hlídá. Léčba by v takových případech zbytečně zatížila organismus dítěte.

Fotky, na kterých je vidět hemangiom:

  • foto hemangiom jater je zde.
  • foto hemangiomy pod rentgenem jsou zde.  
  • foto hemangiom v krku a v hrtanu je zde.
  • foto hemangiomy u miminka jsou zde.
  • foto hemangiomy simplex zde.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Dělení hemangiomů

1. Kapilární hemangiom 

Kapilární hemangiom se vyskytuje nejčastěji v kůži, kde vytváří červené skvrny. Lidově se mu také říká „jahodové znaménko“. Často nepředstavuje vážnější problém a lze jej léčit steroidy, kryoterapií, nebo odstranit laserem či chirurgicky.

2. Kavernózní hemangiom  

Kavernózní hemangiom můžeme najít v kůži, pod kůží nebo i na vnitřních orgánech. Makroskopicky vypadá jako modravý či nafialovělý uzel. Menší uzlíky mohou spontánně vymizet během školního věku. Větší hemangiomy se mohou vyskytnout např. v hrtanu, kde ztěžují dýchání, nebo na očním víčku, kde omezují vidění. Dále je nutná léčba, buď injekčním podáváním steroidů, laserovou terapií či chirurgickým vynětím.

3. Arteriovenózní hemangiom 

Arteriovenózní (racemózní) hemangiom lze vidět v kůži, ale i jinde. Je charakterizován velice krátkým úsekem, kde se přívodná tepna rozdělí na kapiláry a opět spojuje do značně rozšířených žil.

autor: ©Jakub Vinš

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Nezhoubné nádory

Nezhoubné nádory se označují podle tkání, ze kterých vycházejí. Preventivní odstranění některých nádorů se stalo rutinou, u ostatních většinou postačí pravidelné kontroly.

Obecné vlastnosti nezhoubných nádorů jsou velmi podobné. Nezhoubné nádory se mohou za určitých podmínek přeměnit (zvrhnout) v nádory zhoubné. Vždy je proto vhodné konzultovat i nezhoubný nádor s odborným lékařem.

Mezi nezhoubné nádory patří:

Lipom – je nezhoubný nádor vycházející z tukové tkáně. Jeho buňky jsou uzavřeny ve zvláštním pouzdru uloženém nejčastěji v podkoží. Bývá hmatný jako nebolestivá boulička kdekoli na těle. Mívá velikost od několika milimetrů až do mnoha centimetrů v průměru. Může se vyskytovat i v mnohočetné formě (lipomatóza), což jsou desítky i stovky lipomů. Na rozdíl od metastáz zhoubného nádoru se nejedná o život ohrožující onemocnění. Odstranit lipom chirurgicky je jednoduché. Je vhodné odstranit lipom, který překáží v nějaké činnosti, který bolí, hyzdí, který se zvětšuje nebo ze kterého má pacient strach.

Fibrom – je nezhoubný nádor vycházející z vaziva (nejčastěji kožního). Obvykle se vyskytuje jako přívěsek na kůži obličeje, krku, podpaží nebo třísel. Je měkký, nebolestivý, barvy okolní kůže nebo tmavší. Bývá viditelný od nejmenších velikostí do několika centimetrů. Mívá tvar válečku nebo kuličky, často visí na tenké stopce. Stopka se může pootočením zaškrtit, pak do fibromu nemůže přitékat krev a fibrom se zanítí, zarudne a bolí. Zánět může přejít do okolí nebo může fibrom odpadnout a dojde k samovolnému zhojení. Fibrom na viditelném místě hyzdí stejně jako bradavice. Jeho chirurgické odstranění je jednoduché. Odstraňuje se ze stejných důvodů jako lipom.

Histiocytom – je nezhoubný tužší kožní nádor z vaziva (fibrom) a zvláštních obranných buněk (histiocytů). Často je načervenalý, může svědit. Bývá též nazýván dermatofibrom, fibroma durum nebo histiocyt.

Hemangiom – je nezhoubný nádor vycházející z cévní stěny. Vyskytuje se kdekoli v dobře prokrvených částech těla i v kůži, podobně jako kožní fibrom, ale je nejčastěji červený. Jeho odstranění je snadné. Odstraňuje se z kosmetických důvodů, nebo když se zvětšuje.

Chondrom – je nezhoubný nádor vycházející z chrupavky. Vyskytuje se zřídkakdy. Může se objevit všude, kde je chrupavka, nejčastěji pak v okolí nártu, hlezna (kotníky) nebo v koleni. Nebývá viditelný ani hmatný, ale může se stát překážkou v kloubu. Chirurgické odstranění bývá jednoduché.

Osteom – je nezhoubný nádor vycházející z kosti. Kost je živá tkáň, která je neustále kostními buňkami odbourávána a zároveň znovu tvořena. Proto se nádor může vyskytnout i v dospělé kosti. Osteom může vystupovat z kosti ve formě hmatné tvrdé nebolestivé bouličky, podobně jako uzlina. Nádor vyskytující se uvnitř kosti se většinou zjistí náhodně při rentgenovém vyšetření, které se provádí po nějakém úrazu, nebo když zlomenina neodpovídá mechanismu úrazu a kost praská v místě oslabeném nádorem. Chirurgické odstranění bývá složitější. Jakmile je osteom zjištěn a odlišen od cysty, odstraňuje se.

Zdroj: Boule na nohou

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz vypadá jako velice tuhé, tvrdé a nebolestivé uzly kdekoli na těle, velice častá je ale lokalizace v oblasti očních víček, kde se často chybně považuje za nezhoubné útvary. Zde je zapotřebí speciální opatrnosti.

Zdroj: Solární keratóza

Příznaky a projevy

Klinické rozdíly mezi jednotlivými nádory nelze vysvětlit pouze jejich anatomickou lokalizací, ale i biologickými rozdíly. Postižena může být v různých stupních řeč, polykání, čich, dýchání a jiné významné funkce důležité pro kvalitu života a přežití. Nádory krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Zdroj: Rakovina v krku

Nádory močových cest

Nádory močových cest jsou většinou papilárního původu. Papilom je malý (do 10 mm) útvar tvořený jemnými výrůstky z fibrovaskulárního stromatu a urotelu bez polymorfie. Papilokarcinom sestává z papilárních výrůstků pokrytých větším počtem buněk s jadernou polymorfií. Grading (stanovení stupně) tumoru se provádí podle velikosti a polymorfie jader a počtu mitóz. Uroteliální karcinom metastazuje do regionálních lymfatických uzlin a později může zakládat i orgánové metastázy. Prognóza závisí na stupni nádoru, nádory s vyšším stupněm častěji recidivují a rostou invazivně do stěny.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Betablokátory a hemangiomy 

Betablokátory se často používají k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních problémů. Díky těmto lékům ale můžeme předejít operaci hemangiomů. Tyto preparáty mají navíc ještě relativně malé riziko vedlejších účinků. Mají značný efekt, který mění léčebný pohled na toto závažné onemocnění. V naprosté většině až na malé výjimky je efekt velmi dobrý a dosáhneme úplného vyléčení anebo dosáhneme operability hemangiomů. Během několika dnů je vidět velký úspěch.
Betablokátory jsou určeny primárně pro léčbu srdce a tlaku, léčba hemangiomů s jejich pomocí musí probíhat za velmi přísného režimu. Rodina musí nejprve nastoupit na pár dnů do nemocnice, kde dítě několik dnů dostává betablokátory pod dohledem lékařů. Vedlejší účinky jsou minimální. Nebyl zaznamenán žádný nežádoucí závažný účinek, pro který by musela být léčba ukončena. Lékaři a posléze i rodiče musí také dávat pozor při dávkování. Děti léky užívají i několik měsíců. Během této doby musí rodiny docházet na pravidelné kontroly. Sleduje se krevní tlak, zda nedochází ke snížení, také se sleduje tepová frekvence, jestli opět nedochází k jejímu nepříjemnému snížení.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP