Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NIACIN


Niacin a Warfarin

Niacin

Niacin neboli vitamín B3 je jeden z B-komplex vitamínů. Všechny B vitamíny pomáhají měnit sacharidy na glukózu k výrobě energie. Niacin také pomáhá při tvorbě různých hormonů a je účinný pro zlepšení krevního oběhu a snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pokud budete užívat léky na ředění krve, včetně Warfarinu, poraďte se se svým lékařem, než začnete niacin užívat.

Niacin je přítomen v různých potravinách, včetně arašídů, červené řepy, tuňáka, slunečnicových semen, hovězích jater a pivovarských kvasnic, jakož i v obilovinách a chlebu. Niacin obsahují i potravinové doplňky. Většina lidí dostatečné množství vitamínu B3 získává z potravinových zdrojů, a tak nemá potřebu jeho doplnění. Jako lék je niacin používán ve vysokých dávkách pro léčení vysoké hladiny cholesterolu. Niacin s sebou však nese další rizika, která zahrnují žaludeční vředy a poškození jater. Máte-li tedy v anamnéze buď vředy, nebo problémy s játry, měli byste se vyvarovat užívání niacinu.

Warfarin

Warfarin patří k významným a velmi využívaným lékům. Jeho užívání však musí být opatrné a zodpovědné, jinak může dojít k poškození pacienta a ohrožení jeho života. Jedná se o lék proti srážení krve. Působí na principu snižování množství aktivního vitamínu K, který je zapotřebí pro průběh procesů srážení krve. Pacientům se podává formou tablet.

Sám o sobě Warfarin nemůže vyvolat závažné problémy s krvácením, které mohou ohrozit život nebo způsobit smrt, ale užívá-li se současně s niacinem, který může potenciálně zesílit tento lék, dojde k zesílení antikoagulačního účinku. Pokud užíváte Warfarin nebo jiné léky na ředění krve, neužívejte tedy niacin v jakékoliv formě bez získání předchozího souhlasu od svého lékaře.

Kromě niacinu jsou ještě i jiné léky, které mohou způsobit nebezpečné interakce v kombinaci Warfarinem. Patří sem Ibuprofen, Naproxen, Aspirin a celá řada léků k léčbě onemocnění, jako jsou srdeční choroby, vysoký cholesterol, deprese, duševní nemoci, diabetes, záchvaty a rakovina. Vzhledem k ohromnému množství produktů, které mohou měnit účinek Warfarinu, se vždy ujistěte, zda léky a doplňky, které užíváte, jsou v souladu s léčbou Warfarinem. Vše konzultujte se svým lékařem.

Zdroj: článek Vliv slunečnicových semínek na člověka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN+PIVOVARSKÉ KVASNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta .

Dobrý den,mohu používat Warfarin a pivovarské kvasnice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivovarské kvasnice obsahují mimo jiné vitamíny řady B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, pangamová a listová, niacin, biotin, cholin). Z nich vitamín B6 (pyridoxin) a B8 (cholin) mají prokazatelně interagující účinky s Warfarinem. Při normální spotřebě droždí ve stravě to moc nevadí, ale při cíleném doplňování těchto vitamínů nad rámec běžné stravy to může mít za následek zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale jen pod dohledem a s vědomím lékaře, který případně upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin+Pivovarské kvasnice

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: článek Vitamín B3 (niacin)

Vitamíny v droždí

Droždí je především bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Thiamin (vitamín B1) je nepostradatelný především pro srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamín B2) a niacin (vitamín B3) jsou doslova elixírem pro naši pokožku, nervy a správné trávení.

Všechny druhy vitamínu B se mimo jiné podílejí na uvolňování energie ze sacharidů, čímž příznivě ovlivňují lidský organismus. Trápí-li vás nespavost či únava, droždí vám může pomoci, jelikož niacin a vitamín B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Rozdíl mezi droždím a pivovarskými kvasinkami

V droždí, označovaném také jako kvasnice, jsou buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae (pivní kvasinky), které ke svému rozmnožování potřebují prostředí obsahující cukr. Dnešní výroba droždí je většinou značně vzdálená původnímu pěstování kultur na obilném šrotu nebo kvasnicím, které se získávaly z pivovarských usazenin. Pivovarské usazeniny se pro kypření těsta začaly používat až v 17. století. Od počátku 20. století se jako živný substrát začala používat melasa – vedlejší produkt vznikající při zpracování cukrové řepy. Za přítomnosti kyslíku a přídavku živin kvasinkové buňky rychle rostou a množí se. Z malé zkumavky s buňkami kvasinek se v několika následných fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech a tím se získá takzvané kvasničné mléko, ze kterého se následně odstraňuje část vody na vakuových filtrech. Při výrobě se mnohdy – pro zefektivnění celého procesu – používají chemické látky jako syntetický silikonový olej na odpěňování, kyselina sírová, fosforečnany, amoniak a jiné. Živé organismy obsažené v droždí mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta.

Pekařské droždí je zdrojem celé řady živin a vitaminů. V prvé řadě vitaminů typu B, které se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě:

  • vitamin B1 (thiamin) – pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy;
  • vitamin B2 (riboflavin) – má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí;
  • vitamin B3 (niacin) – pomáhá udržovat zdravou pokožku, příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém.

Kromě vitaminů B obsahuje pekařské droždí ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom).

Droždí pomáhá při:

  • nespavosti a depresích – niacin a vitamin B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek a „dobrou náladu“;
  • únavě – vitaminy typu B se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.

Čerstvé pekařské droždí jsou živé kvasinky schopné způsobit kynutí těst. Čerstvé pekařské droždí obsahuje vodu. Lisuje se do tvaru kostiček, má světle béžovou barvu, lasturový lom, je hebké, snadno se drobí a příjemně voní. Skladuje se v lednici při teplotě udané výrobcem, ale maximálně do 10 °C. Optimální teplota je 5 °C.

Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě jemných kuliček krystalků. Tento typ droždí se

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Droždí a cukrovka

Účinky vitamínů řady B

  • B1 (thiamin)
    Důležitý pro zdravé srdce, metabolismus tuků a sacharidů, podporuje správnou činnost jater, působí na nervový systém a dobrou paměť. Pomáhá při hojení ran a často se doporučuje i při pásovém oparu, zlepšuje spánek, zmírňuje bolesti.
  • B2 (riboflavin)
    Velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť, zlepšuje zrak a chrání oči. Podporuje tvorbu červených krvinek, plodnost a celkovou výkonnost organismu. Doporučuje se při léčbě oparů, hojení ran a regeneraci tkání. Příznivě působí při neurologických onemocněních a stresu, vhodný i při migrénách.
  • B3 (niacin)
    Je nezbytný při vysokém stresu a depresích, dokonce se doporučuje při léčbě schizofrenie. Brání vzniku cukrovky, zlepšuje projevy alergií a upravuje vysoký krevní tlak. Rovněž snižuje škodlivý LDL cholesterol a pomáhá při neplodnosti.
  • B4 (adenin)
    Užívá se před plánovaným otěhotněním, snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Považuje se vitamin dobré nálady. Je velice důležitý pro pokožku a vlasy (působí proti šedivění vlasů a udržuje pleť zdravou). Snižuje hladinu homocysteinu.
  • B5 (kyselina pantotenová)
    Působí především na mozkové poruchy (proti vzniku aterosklerózy, pomáhá při koncentraci, zlepšuje paměť, zmírňuje migrény atd.). Navíc pomáhá při řadě kožních onemocnění, zmírňuje vrásky a udržuje pokožku krásnou, příznivě působí při růstu vlasů a nehtů. Podporuje hojení ran a zvyšuje obranyschopnost. Je výborným doplňkem při hubnutí, alergiích či onemocněních kloubů.
  • B6 (pyridoxin)
    Užitečný zejména pro ženy při menstruačních a přechodových potížích, pomáhá při redukčních dietách, v období těhotenství atd. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu, působí při kožních nemocích a udržuje pokožku v dobrém stavu, je také prospěšný pro oči.
  • B7 (biotin, vitamin H)
    Je jedním z vitaminů krásy, protože udržuje zdravou pleť, příznivě působí na kvalitu vlasů a nehtů. Doporučuje se také při „šedivém“ nádechu pokožky k jejímu ozdravení. Dále pomáhá při hubnutí, upravuje hladinu krevního cukru a podporuje spánek. Rovněž působí na nervový systém a je účinný při depresích.
  • B8 (Inositol)
    Neznámý přesto jeden z nejdůležitějších vitaminů. Je také významný antioxidant pomáhá při detoxikaci organismu, snižuje riziko civilizačních chorob vč. nádorových onemocnění, srdečních nemocí atd. Vhodný při redukčních dietách a také chrání játra před prorůstáním tukem. Zlepšuje paměť, nezbytný pro zdravé nervy.
  • B9 (kyselina listová)
    Zklidňuje organismus a působí zejména na nervový systém, umožňuje zdravý spánek, snižuje vysoký krevní

    (...více se dočtete ve zdroji)

    Zdroj: článek Vitaminy B-komplex

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: článek Vitaminy B-komplex

Aktivní látky kvasnic

Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

  • Biologicky cenné látky dusíkaté
    (proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny)
  • Glycidy
    (zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)
  • Lipidy
    (nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F)
  • Fosfatidy a steroly
    (lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům)
  • Minerální látky
    (Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)
  • Stopové prvky
    (Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)
  • Vitaminy
    (Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D)
  • Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz
  • Ostatní biologicky účinné látky
    (biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Zdroj: článek Kvasnice na akné

Kanadské borůvky úplné složení

100 gramů čerstvých plodů kanadských borůvek obsahuje:

  • Energie: 239 kJ (57 kcal),
  • Sacharidy: 14.5 g,
  • Vláknina: 2.4 g,
  • Tuky: 0.3 g,
  • Bílkoviny: 0.7 g,
  • Vitamin A: 54 IU,
  • Lutein a zeaxanthin: 80 µg,
  • Thiamine (vitamín B1): 0.04 mg (3% DDD),
  • Riboflavin (vitamín B2): 0.04 mg (3% DDD),
  • Niacin (vitamín B3): 0.42 mg (3% DDD),
  • Kyselina pantothenová (vitamín B5): 0.1 mg (2% DDD),
  • Vitamin B6: 0.1 mg (8% DDD),
  • Kyselina listová (vitamín B9): 6 µg (2% DDD),
  • Vitamín C: 10 mg (12% DDD),
  • Vitamín E: 0.6 mg (4% DDD),
  • Vitamín K: 19 µg (18% DDD),
  • Vápník (Calcium): 6 mg (1% DDD),
  • Železo: 0.3 mg (2% DDD),
  • Magnesium (hořčík): 6 mg (2% DDD),
  • Mangan: 0.3 mg (14% DDD),
  • Fosfor: 12 mg (2% DDD),
  • Draslík (Potassium): 77 mg (2% DDD),
  • Zinek: 0.2 mg (2% DDD).

DDD: doporučená denní dávka.

Zdroj: článek Kanadské borůvky a zdraví

Borůvkový Narosan složení

Borůvková šťáva (z koncentrátu), fruktóza, inulin, citronová šťáva (z koncentrátu), pylový extrakt 1%, vitaminy (vitamin C, niacin, vitamin E, kyselina pantotenová, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, vitamin A, kyselina listová, biotin, vitamin D, vitamin B12), zahušťovadla (arabská guma, xanthan), glukonát železa, přírodní borůvkové aroma, konzervační prostředek sorbát draselný, citrát mědi.

Zdroj: článek Just Narosan borůvkový sirup 500 ml - doplňuje vitaminy a železo

Glukopur složení:

Obsah bílého prášku glukopur: dextróza (100% D-Glukóza), vitamínový premix (vitamín C 18 mg, B1 0,42 mg, B2 0,48 mg, B6 0,60 mg, B12 0,30 mg, biotin 45 mg, kyselina pantothenová 1,8 mg, vitamín E 3 mg, kyselina listová 60 mg, niacin 5,4 mg.
 

Zdroj: článek Glukopur je přírodní hroznový cukr

Kyselina pantotenová

Tato kyselina je ve vodě rozpustný vitamín, který se účastní metabolismu všech živin v těle. Všechny B komplexy vitaminů, zejména vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantotenová) a vitamin B6 (pyridoxin), posilují vlasy a pokožku. Regulují tvorbu kožního mazu a umožňují důležité metabolické procesy ve vlasových koříncích. Tyto vitaminy zabraňují zánětu a udržují zdravou pokožku hlavy. Potraviny, které obsahují tyto vitaminy je droždí, maso, žloutky, ořechy, luštěniny a olej z pšeničných klíčků. Tyto potraviny jsou cennými dodavateli vitaminu B.

Zdroj: článek Výživa pro zdravé vlasy

Zdroje vitamínu B3 

Libové maso a ryby jsou bohaté na vitamín B3. Velké množství niacinu obsahují rovněž celozrnné potraviny, mléko a vejce. Tento vitamín může být v těle vyroben z aminokyseliny tryptofanu, která je obsažena v mase.

Zdroj: článek Vitamín B3 (niacin)

Charakteristika vitamínu B3

Vitamín B3 je důležitý pro nervy, kůži, srdce, cholesterol, tuky, bílkoviny, metabolismus sacharidů, produkci hormonů a trávicí systém.

Optimální denní příjem:

  • ženy 13 mg
  • muži 16 mg

Průměrnou denní dávka niacinu (vitamínu B3) pokrývá:

  • 100 g hovězího masa
  • 220 g kuřecího masa
  • 200 g lososa
  • 300 g hub

Nedostatky vitamínu B3 způsobují například kožní léze, zažívací problémy, nedostatek koncentrace, nervozitu, poruchy spánku.

Zdroje vitamínu B3: mléko, mléčné výrobky, vejce, maso, drůbež, ryby a houby.

Zdroj: článek Vitamín B3 (niacin)

Péče o pleť

Klíčem ke zdravé kůži, pleti je náležitá péče v každém věku, zdravý životní styl a vyvážená strava. Chcete-li chránit svou pokožku před oxidačním stresem, měli byste konzumovat a pravidelně doplňovat vitamíny A, C a E, které neutralizují volné radikály a chrání kožní buňky před škodlivými vlivy. Vitamín C podporuje také strukturu a funkci pojivové tkáně. Ovoce a zelenina jsou důležité pro příjem karotenoidů a flavonoidů, které rovněž bojují proti volným radikálům, stejně jako koenzym Q10. Vitamíny B, zejména niacin a biotin, jsou považovány za „vitamíny krásy“, protože mají pozitivní účinek na metabolismus kůže. Vitamín B5 stimuluje produkci pigmentů, které nejen dělají pleť krásnější, ale mohou také snížit škodlivé účinky záření. Minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor, aktivují metabolismus, a tím podporují tvorbu kožních buněk. Ze stopových prvků se k ochraně pokožky doporučují obzvláště měď, zinek a hořčík.

Zdroj: článek Vitamíny pro zdravou pokožku

Tipy pro zdravou kůži

  • Získejte jemnou ochranu pokožky pomocí pH vyvážené péče.
  • Úžeh způsobuje rychlé poškození kůže a může zapříčinit poškození buněk, které může následně vyvolat rakovinu kůže. Proto dbejte na dostatečnou ochranu před slunečním zářením.
  • Znečišťující látky, které vstupují do těla z okolního prostředí, zanechávají stopy na kůži. Pijte alkohol s mírou a vyhněte se kouření, protože tyto vlivy způsobují předčasné stárnutí pleti.
  • Kůže musí plnit také ochrannou funkci životně důležitých orgánů. Proto byste měli konzumovat vyváženou stravu, která stimuluje regeneraci kožních buněk.
  • Stres uvádí vaše tělo do stavu, kdy je zpomalena regenerace pokožky a jsou narušeny její ochranné funkce.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín A, vitamín C, vitamín E, niacin, biotin, vitamín B5, vápník, hořčík, měď, zinek, selen, koenzym Q10, karotenoidy, flavonoidy.

Zdroj: článek Vitamíny pro zdravou pokožku

Tipy pro snížení stresu

  • Učte se rozlišovat, co je opravdu důležité, a co není. Naléhavé věci řešte rozvážně, jiné věci můžete odložit nebo ignorovat.
  • Nedávejte si příliš mnoho cílů, úkolů a povinností. Práce nebo koníčky by měly váš život obohacovat, ne vás zatěžovat či přetěžovat.
  • Nezapomínejte na své oblíbené věci a činnosti – potěší a pomáhají kompenzovat stres.
  • Sport je téměř přirozenou reakcí na stres, protože stresové hormony se fyzickou aktivitou snižují.
  • Zdravá, nutričně bohatá strava posílí nervy a tělo, takže se můžete dostat přes stresující období bez větší újmy.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín B12, niacin, vitamín A, vitamín C, hořčík, selen a zinek.

Zdroj: článek Vitamíny na snížení stresu

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová


neztoporeny žalud
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
niacin diskuze
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.