Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NIZKOKALORICKY SACHARIN JÍDELNÍČEK


NIZKOKALORICKY SACHARIN JÍDELNÍČEK je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Správná výživa představuje základ léčby všech forem diabetu. Lidé s nadváhou by měli mít dietu kaloricky chudou. A obézní lidé by měli přijímat jen málo kalorií. Otylý člověk má díky svým tukovým polštářům k dispozici tolik kalorií, že z nich může dlouho žít. Tělu je jedno, zda si bere kalorie z tukových zásob, nebo třeba z chleba. Ovšem pro hubnutí je důležité snížit kalorický příjem a dodat tělu potřebné živiny.


Diabetická dieta

Konzumovat ve větším množství můžete zeleninu, která obsahuje minimální množství cukru a energie. Zelenina obsahuje především vlákninu, ta svým složením patří mezi cukry a zahrnuje nestravitelné zbytky rostlinné potravy. V potravinách se vyskytuje vláknina ve vodě rozpustná a nerozpustná. Vláknina rozpustná ve vodě je obsažena zvláště v luštěninách a jablečném pektinu, angreštu, rybízu a podobně. Dává pocit sytosti, zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím zpomaluje vstřebávání nejen cukrů, ale i ostatních živin. To vede k pozvolnějšímu vzestupu glykemie. Rozpustná vláknina může mít také vliv na snížení krevních tuků, cholesterolu i triglyceridů. Vláknina nerozpustná ve vodě je obsažena hlavně v celozrnných moučných výrobcích, které obsahují slupky, plevy a podobně. Urychluje pohyb střeva, tím působí proti zácpě, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění, jako jsou hemoroidy, divertikulitida, působí preventivně proti rakovině střev.

Mezi potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny patří luštěniny (hrách, čočka, fazole, sója). Mezi potraviny obsahující vlákninu ve vodě nerozpustnou patří neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, tmavý chléb, křehký chléb, knäckebrot, kukuřičný chléb, ovesné vločky a podobně. Dostatečný přívod vlákniny představuje minimálně 1/2 kg zeleniny a ovoce za den.

Populární je výběr potravin s nižším glykemickým indexem. Tento index ukazuje, jak dané množství potraviny zvyšuje glykemii po jídle ve srovnání se standardním množstvím glukózy. Jinak řečeno, tento index ukazuje, v jaké formě je vhodnější přijímat cukry (sacharidy), například že těstoviny z tvrzené mouky zvedají po jídle glykemii méně než bramborová kaše. Je nutné zdůraznit, že glykemický index může být proměnlivý v závislosti na výrobci, zpracování potravin a metabolismu konkrétní osoby. V dietních návodech pro diabetiky se doporučuje přihlédnout ke glykemickému indexu při výběru potravin v rámci stejné potravinové skupiny (například pekárenské výrobky). Důležité je také, jaké množství potravin s příslušným glykemickým indexem sníte, jakou máte celkovou „sacharidovou nálož“.

Na slazení jsou vhodná náhradní sladidla. Rozdělují se na kalorická a nekalorická. Mezi nejvíce používaná kalorická sladidla patří sorbit a fruktóza. Při překročení denní dávky těchto sladidel (25–30 g) mohou vznikat nežádoucí účinky. Sorbit může vyvolat zažívací obtíže a průjem a vyšší dávka fruktózy může zvyšovat hladinu krevních tuků. Obě sladidla obsahují přibližně stejné množství energie jako cukr, takže mohou přispívat ke zvyšování hmotnosti. Diabetici by měli používat neenergetická sladidla, která se používají i při redukční dietě a při prevenci zubního kazu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Redukční jídelníček pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr CASKA.

Dobrý den,mám dotaz, jaké množství vitaminu K může denně bez obav obsahovat moje strava. Užívám warfarin 5 mg, jsem po CMP asi před 5ti lety a je mi 75 roků.Ze stravy jsem prakticky zcela vyloučil hlavně zeleninu,která vitamin K obsahuje (špenát, zelí, brokolice atd.)a myslím,že to není ta nejlepší volba. Děkuji předem za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte, protože vitamín K je při léčbě Warfarinem opravdu důležité sledovat. Aby byly účinky Warfarinu každý den stejné, tak je nezbytné udržet každodenní příjem tohoto vitamínu stále na úrovni 120 mikrogramů. Rozhodně není třeba vyřadit úplně všechnu zeleninu. Dobré je sníst každý den nějaké plody i zeleninu. Zkuste si složit jídelníček těchto rostlinných potravin na týden, aby každý den jste mohl sníst vitamínu K 120 mikrogramů. Tento jídelníček pak udržte 4 týdny, přičemž můžete každý týden zamíchat jednotlivé dny, abyste neměl například každé pondělí to samé. Vždy, když si složíte nový jídelníček, tak byste měl jít po prvním týdnu jeho konzumace na kontrolu srážlivosti krve. Tím si ověříte, že je vaše stravování nastaveno správně, a můžete takto pokračovat. Nad rámec sestaveného jídelníčku byste neměl konzumovat nic jiného co je rostlinného původu. To si nechte do nového měsíce a nového jídelníčku. Omezovat nemusíte například maso, knedlíky, rýži nebo těstoviny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vitamín K a Warfarin

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixi

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznam éček

Příběh

Ve svém příspěvku DASH DIETA, JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Zdravím slyším poprvé o takové diete slyším poprvé, ale každopádně díky za jídelníček ale ono co tak čtu různé články tak základem každé diety je hodně zeleniny, ovoce a luštěnin. Třeba co jsem koukala na jídelníček http://www.fitkitchen.cz/fit-jidelnicek tady tak základ je stejný. Dostatek bílkovin a vlákniny, a hlavně aby jídlo nebylo moc tučné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh DASH dieta, jídelníček

Srovnání sladidel

Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.

Zdroj: článek Jsou zdravá umělá sladidla?

Příběh

Ve svém příspěvku CELULITIDA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lusi.

Ahoj všem, kdo bojují s celulitidou. Stalo se mi, že jsem si před časem oholila nohy a s hrůzou jsem zjistila při bočním pohledu na hladké nohy, že se pod kůží vytvořily takové nerovnosti, jako by pod kůží byly nerovnoměrné polštářky tuku. Toto jsem pozorovala na stehnech a bocích. Byla jsem z toho nešťastná :-( Dlouho jsem zkoumala, jak to odstranit. Zkoušela jsem jsem diety, ale po zhubnutí a ukončení diety se to vrátilo a bohužel ještě více. Problém byl v tom, že jsem se moc nehýbala. V práci sedavé zaměstnání, jsem analytička, a po práci rodina, děti, manžel, domácnost, znáte to... Rozhodla jsem se s tím skoncovat a vrátit tvar mých nohou do původního štíhlého tvaru. Vyčlenila jsem si čtyři hodiny v týdnu na trénink v posilovně, to není zas tak náročné (pondělí, středa, pátek po hodině a půl). Hned po práci tam zajdu a poctivě odcvičím předepsaný trénink, který mám od své trenérky. Nejdříve jsem s ní i cvičila, aby mně naučila, jak to dělat správně. Nyní již cvičím sama. Hned po každém takovém cvičení si dám hroznový cukr Glukopur a pak do půlhodiny si dám půl grilovaného kuřete, u kterého nejím kůži a přikusuju celozrnný chléb. Hlídám si, abych po celý den rovnoměrně do sebe dostala přibližně 180 gramů bílkovin a dvakrát tolik sacharidů. To dokážu udělat acidofilním mlékem, nízkotučným tvarohem a masem. Jako zdroj sacharidů používám piškoty, třeba s tím acidofilním mlékem je to dobré. Pak také jím během dne rýřové chlebíčky a přílohy k hlavním jídlům volím rýži, brambory a těstoviny. Jako ideální večeře nebo oběd se pro mě stalo rizoto. Dodržuju rozestup mezi jídly hodinu až dvě hodiny. O víkendu s manželem a dětmi jezdíme na kolech a aby s námi naši caparti zvládli i delší trasy, tak používáme cyklistickou vodící tyč na dětská kola a zbytek dlouhých tras je taháme za sebou. To byste nevěřili, že při takovém přecpávání se vám půjde celulitida pryč. Je to jednoduché. Díky cvičení se vám tuky přemění na maso, které se dá pěkně vytvarovat pomocí objemového tréninku, kterém jsem psala výše. Dneska mám své nohy spátky zase hladké, bez celulitidy a zapoměla jsem na hladovění, tudy cesta nevede. Naopak je třeba dobře a pravidelně jíst a hýbat se, pak si tělo nevytváří tukové zásoby ve formě ošklivých podkožních rundálů. Doporučuji si na začátek vzít trenéra, který vám na míru udělá jídelníček a sestaví cvičební plán a ukáže vám, jak to dobře odcvičit. Mě na to stačilo 15 hodin s trenérkou (první konzultace, cičební plán, jídelníček a nauka cviků), což při její ceně 500 Kč za hodinu činilo 7500 Kč, které jsem dříve za rok vydala za redukční diety, které mi ovšem takový efekt nikdy nepřinesly. Nyní jsem šťastná a navíc jsem se dokázala naučit vnímat své tělo a žít ve výživové harmonii.
Takže proti celulitidě jedině pohyb a správná strava. Žádné pilulky a ani samotné redukční diety. Zkuste to, budete překvapené, jak to bezvadně funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka .

180g bílkovin? Pánbůh s vámi! Zena by neměla přijmout víc než 1g/kg tělesné váhy!

Zdroj: příběh Celulitida léčba

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

Zdroj: článek Porovnání umělých sladidel

Příběh

Ve svém příspěvku MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Týnská.

V průběhu detoxikace skvělé výsledky, pak jsem přešla na schůdkovou metodu a přestala jsem hubnout. Po pěti týdnéch schůdkové jsem se vrátila k detoxu , začalajsem hubnout, ale výsledky nebyly zdaleka tak svělé, jako z prvního detoxu. Momentálně už šestý týden jedu podle schůkového systému, ale úbytek žádný , ani na váze ani v centimetrech.Přidala jsem tedy více pohybu a výsledek je ,že mi jde váha nahoru. Poctivě dodržuji pitný režim i sestavený jídelníček.
Proč to nefuguje??????

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Mančingová dieta jídelníček

Sladidla

Sladidla jsou látky, které „udělují“ potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších sladidel je aspartam E 951 a sacharin E 954. Kvůli lepší výsledné chuti se velmi často používají ve směsích, a to nejčastěji s acesulfamem K (E 950) nebo s kyselinou cyklámovou a její vápenatou a sodnou solí. Uvedené látky jsou používány s cílem dát potravinám sladkou chuť, nebo k přípravě stolních sladidel. Každé stolní sladidlo musí být označeno: „Stolní sladidlo na bázi...“ (následuje uvedení názvu sladidla). Největším odběratelem sladidel je nápojový průmysl. Ale setkat se s nimi můžeme téměř ve všech potravinách se sníženou energetickou hodnotou, například u trvanlivého pečiva, cukrovinek, džemů, rosolů, mražených krémů či žvýkaček. Sladidla nesmějí být používána v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti.

Zdroj: článek Uměla sladidla a ochucovadla

Poradna

V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: https://www.zbozi.cz/vyrobe…

Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.

Zdroj: příběh antonie mačingová 28 denní jídelniček

Zubní pasty s nimbou

DESERT ESSENCE Zubní pasta pomáhá v boji proti plaku, hloubkově čistí zuby i dásně. V kombinaci s antiseptickými účinky ekologicky sklízeného Tea Tree oleje zanechává v ústech pocit čistoty a svěžesti. Použijte minimálně 2× denně, ideálně po každém jídle.

Ingredience: Calcium Carbonate, Glycerin (Vegetable Derived), Water (Aqua), Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Distillate, Sodium Coco-Sulfate, Carrageenan (Plant Derived), Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Oil, Sodium Bicarbonate, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil*, Melia Azadirachta Extract (Neem), Sea Salt. Eco-Harvest®.

Balení: 130 ml

Cena: 199 Kč

Desert Essence Zubní pasta tea tree a nimba 176 g obsahuje vysoký podíl výtažků z tea tree a neemu (nimby); pečuje o zdraví celé ústní dutiny, snižuje riziko vzniku zubního kazu, a zároveň působí skvěle antisepticky. Obsažené antibakteriální oleje bojují proti vzniku drobných zánětů i aft, a zároveň na dlouhou dobu osvěžují dech. Pasta je natolik účinná díky obsahu uhličitanu vápenatého, který šetrně odstraňuje nečistoty z chrupu, a zároveň brání usazování zubního plaku. Jemná zrníčka křídy navíc přirozenou cestou zesvětlují barvu chrupu. O zdraví ústní dutiny se starají antibakteriální oleje a výtažky z neemu, libavky a tea tree. Ty celou ústní dutinu dezinfikují, chrání před vznikem kazu, a současně eliminují výskyt zánětů. Rostlinné výtažky působí antibakteriálně, příjemně osvěžují dech na dlouhou dobu a aktivně napomáhají regeneraci poškozené sliznice. Vzhledem k jemnému složení je pasta vhodná pro každodenní použití, spolehlivě chrání chrup před vznikem zubního kazu, a zároveň udržuje celou ústní dutinu zdravou. Malé množství pasty aplikujte na zubní kartáček. Zuby čistěte po dobu dvou minut 2× denně.

Ingredience: Calcium Carbonate, Glycerin, Aqua, Melaleuca Alternifolia Leaf Distillate, Sodium Coco Sulfate, Carrageenan, Gaultheria Procumbens Oil, Sodium Bicarbonate, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Melia Azadirachta (Neem) Extract, Sodium Chloride.

Balení: 176 g

Cena: 195 Kč

Himalaya Complete Care zubní pasta kompletní péče 75 ml je bylinný přípravek s výtažkem z nimby, jež má přírodní antibakteriální účinky. Poskytuje 12hodinovou ochranu před škodlivými bakteriemi, odstraňuje povrchové skvrny a plak ze zubů. Pomáhá předcházet bolesti zubů a zubnímu kazu. Udržuje čisté a bílé zuby. Díky pokrokovému, dásně zpevňujícímu systému pomáhá snižovat jejich krvácení a zabraňuje zánětu. Granátové jablko je silný antioxidant, který udržuje dásně zdravé. Obsahuje fluorid.

Balení: 150 ml

Cena: 89,90 Kč

Nimbová zubní pasta má charakteristickou chuť, která po vyčištění poskytuje jedinečně svěží dech. Doporučuje se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nimbová zubní pasta

Příběh

Ve svém příspěvku ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika břenová.

Dobrý den,mohu poprosit o zaslání celehé jídelníčku?děkuji moc.

Zdroj: příběh antonie mačingová 28 denní jídelniček

Vyrážka ze sluníčka

Sluneční alergie není alergií v pravém slova smyslu. Nejde o „pravou alergii“, při níž se v těle tvoří neobyčejné množství zvláštních (IgE) protilátek, které při vniknutí alergenu do těla vyvolávají u alergiků přehnanou imunitní reakci. V případě alergie na sluneční záření v těle vznikají látky, které již samotným působením slunečního záření u citlivějších lidí vyvolávají změny na pokožce podobné alergické reakci. Ze 70 % jsou za tuto reakci zodpovědné UVA paprsky. V České republice trpí těmito obtížemi 10–20 % populace, nejčastěji jsou postiženy mladé ženy ve věku 20–30 let. Důvod vzniku těchto projevů není zcela znám. Předpokládá se, že asi u 70–80 % postižených způsobuje tyto problémy dlouhovlnné sluneční UVA záření. Tento druh záření má pravděpodobně značný podíl na vzniku sloučenin kyslíku (takzvaných volných radikálů) v tkáních. Tyto kyslíkové volné radikály jsou vlastně agresivní molekuly, které dorážejí na buňky a pravděpodobně hrají důležitou roli při vzniku onemocnění. Zarudnutí a svědění kůže způsobuje pravděpodobně látka histamin, stejně jako při alergických reakcích. Histamin se ve tkáni uvolní zřejmě v důsledku podráždění volnými radikály.

Takto alergie většinou začíná a za pár hodin přechází v pupínky, puchýře a zduřeniny především ve výstřihu, na krku, ramenou, pažích, nohách i nártech. V podstatě se příznaky alergie objevují na kůži vystavené slunečním paprskům, těžké reakce však mohou postihnout i zakryté části těla. Výjimkou bývá obličej, neboť pleť je po celý rok vystavena světlu i slunečnímu záření, a tudíž je takzvaně otužilá.

Sluneční alergie se může projevovat v několika chorobných stavech:

Primární světelná kopřivka: Svědění a zarudnutí kůže, případně výsev kopřivkových pupenů, vzniká ihned nebo několik minut po vystavení kůže slunečním paprskům. Ve stínu příznaky rychle mizí. Příčina této kopřivky není známa. Uvažuje se o tom, že postižení lidé mají v horních vrstvách kůže látky zvané chromofory, které se pod vlivem UVA nebo UVB záření mění na fotoalergeny a spouštějí prostřednictvím IgE protilátek anafylaktický typ přecitlivělosti.

Benigní letní polymorfní světelné erupce: Postihují především mladé ženy kolem 20.–30. roku v zemích, kde se střídají čtyři roční období, tedy v našich zeměpisných šířkách. Kožní příznaky (svědění, kopřivka, puchýřky) vznikají 24–96 hodin po oslunění. Toto onemocnění je představitelem takzvaného oddáleného typu přecitlivělosti. K senzibilizaci dochází na jaře s prvním sluníčkem. Postižena bývá pouze osluněná kůže, ale obvykle je vynechán obličej. Kůže se postupně přizpůsobí vlivu slunečního záření a intenzita kožních projevů časem slábne.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Druhy vyrážek

Příběh

Ve svém příspěvku MAČINGOVÁ 28 DNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomira.

prosím o zaslání " mančingová dieta jídelníček".
děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, mohla bych poprosit o zaslání jídelníčku. Moc děkuji.

Zdroj: příběh Mačingová 28 dní jídelníček

Čím sladit při cukrovce

Máte diabetes, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou tu sladkost, nebo si vychutnat sladký čaj či kávu? Pak budete muset sáhnout po některém z náhradních sladidel, která diabetikům nezvyšují hladinu krevního cukru. Možností je celá řada, některá jsou přírodní, jiná chemické, některá zdravější, jiná méně.

Cukr, sirupy, med i melasa jsou sladidla kalorická a pro některé diabetiky nevhodná, proto je nutné je nahradit sladidly nekalorickými.

Umělá sladidla: Na trhu narazíte na celou řadu takzvaných umělých sladidel, která jsou určena zejména pro osoby trpící cukrovkou. Používají se do slazených nápojů, cukrovinek, dia výrobků, zakoupit lze i samotná umělá sladidla pro oslazení kávy či čaje. Jedná se o látky připravené synteticky, které mají sladivost mnohem větší než klasická sacharóza. Proto je zapotřebí menší množství, do kávy se dává například jen miniaturní tabletka, přičemž pocit sladkosti zůstává stejný. Umělá sladidla neobsahují téměř žádnou energii, takže jsou pro diabetiky vhodná. Existuje jich celá řada, například hojně rozšířený sacharin, aspartam, isomalt či sukralóza. Stále častěji se však v souvislosti s umělými sladidly hovoří o jejich škodlivosti, což se s přibývajícími výzkumy potvrzuje. Právě proto by umělá sladidla neměly používat těhotné ženy a další náchylnější skupiny osob. Nevýhodou umělých sladidel je také zřejmá nahořklá pachuť, která bývá pro mnohé velmi nepříjemná.

Přírodní náhradní sladidla: Umělá, synteticky připravená sladidla jsou cenově dostupná, stále častěji však bývají nahrazována přírodními sladidly, která jsou ale zpravidla dražší. Asi nejznámějším a stále oblíbenějším typem přírodního sladidla je rostlina stevia. Ta v sobě obsahuje látku diterpen steviosid, která má sladkou chuť, ale velmi nízký glykemický index, takže je pro diabetiky ideální. Pro slazení můžete používat jak přímo samotnou rostlinu (listy můžete nasekat a přidat do nápoje), tak tekuté sladidlo, které je z rostliny extrahované. Zakoupíte jej v každé zdravé výživě, stále častěji se objevuje i na pultech obchodních řetězců. Méně známým přírodním sladidlem je pak protein brazzein, který je jako jeden z mála sladidel stabilní. Také lze použít březový cukr známý jako xylit nebo xylitol. Je přírodního rostlinného původu a nachází se v mnoha typech zeleniny a ovoce. Náš březový cukr se získává hlavně ze skandinávské břízy a bukového dřeva. Je sladký a chutný jako cukr, navíc má o 40 % méně kalorií než bílý cukr, má nízký glykemický index – 7, proto je vhodný i pro diabetiky. Je „přátelský“ k zubům.

Zdroj: článek Med a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Dušková.

Dobrý den,

prosím o zaslání celého jídelníčku na 28 dní. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Celý jídelníček na 28 dní od Mačingové je k dispozici tady https://www.prozdravi.cz/zh…

Zdroj: příběh Jídelníček

Jsou lepší tablety nebo suspenze?

Granule pro přípravu suspenze jsou malé volné bílé hrudky s oranžovou příchutí.

Kapsle s tímto léčivým přípravkem jsou tvrdé želatinové skořápky s bílým obsahem, které mají tělo žluté barvy a zelené víčko.

Složení kapslí: Struktura tvrdé želatinové skořepiny léčiva Erdomed: 300 mg účinné látky, která se nazývá ergostein, mikrokrystalická celulóza, povidon, uvniř: stearát hořečnatý, želatina, oxid titaničitý, žlutý oxid železitý, indigokarmin. Toto množství léčiva je obsaženo v 1 tobolce.

Složení granulí pro přípravu suspenze: Účinná látka erodostein činí v tomto případě pouze 7 g. Dalšími složkami granulí jsou: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sacharin sodný, sodná sůl karboxymethylškrobu, pomerančová příchuť.

Složení granulí pro přípravu roztoku: V tomto případě činí účinná látka 225 mg a zbývající složky léčiva jsou následující: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sodná sůl karboxymethylškrobu, citronová příchuť. Granule se vyrábějí v sáčku o váze 4 425 mg.

Granule a suspenze jsou vhodnou alternativou pro děti, seniory a pro dospělé, kteří mají problémy s polykáním léků.

Erdomed je výborná terapeutická možnost při léčbě infektů respiračního ústrojí, především ve fázi, kdy není jasná etiologie. Většinou je dostačující symptomatická léčba, to je důsledný pitný režim, klid na lůžku, vitaminy, analgetika a antipyretika. Pokud není jistá bakteriální etiologie, je výbornou možností nasazení tohoto mukolytika. Díky svým fyzikálním a chemickým vlastnostem dokáže s nemocí účinně bojovat. Lékař navíc získá čas k výsledkům mikrobiologického odběru a při potvrzení bakteriální etiologie zvolí cílenou antibiotickou léčbu. Pokud je pravděpodobná bakteriální příčina akutního respiračního infektu již od začátku onemocnění, léčbu je vhodné zahájit kombinací antibiotika s erdosteinem, který jejich účinek zvyšuje.

Zdroj: článek Erdomed tablety

Příběh

Ve svém příspěvku ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: příběh Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Příběh

Ve svém příspěvku DETOXIKAČNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlíčková Lucie.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit jestli by šlo napsat detoxikacni jídelníček na sedum dni na každy den? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Dobrý den, prosím o zaslání detoxikačního jídelníčku na 7 dní. Děkuji Sporyszová

Zdroj: příběh Detoxikační jídelníček

TIPY

Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.

Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.

Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.

Pondělí

Snídaně:

  • ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
  • ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
  • mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
  • bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
  • rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)

Úterý

Snídaně:

  • 2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
  • takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
  • gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
  • acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Večeře:
  • grilovaná zelenina (mrkev, celer, petržel, dýně, červená cibule, česnek, kedlubna, cuketa, slunečnicový olej), sýr feta (60 g), celozrnný chléb (100 g)

Středa

Snídaně:

  • 2 plátky chleba (120 g) s rostlinným tukem (10 g), plátkový sýr (55 g), rajče (100 g)
Přesnídávka:
  • müsli tyčinka s ořechy (40 g), mandarinka (50 g)
Oběd:
  • cizrnové kari (200 g), jasmínová rýže s hráškem (180 g)
Svačina:
  • plátek celozrnného chleba (60 g) s arašídovou pomazánkou (20 g), jablko (100 g)
Večeře:
  • vaječná omeleta s kukuřicí a červenou paprikou (200 g), rajský salát (100 g), žitný chléb (100 g)

Čtvrtek

Snídaně:

  • pohanková kaše (50 g pohanky, 200 ml mléka, 200 ml vody) se skořicí, lžící medu a jablkem (100 g)
Přesnídávka:
  • hroznové víno (150 g), mandle (10 g)
Oběd:
  • h

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Příběh

Ve svém příspěvku DETOXIKAČNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, prosím o zaslání detoxikačního jídelníčku na 7 dní. Děkuji Sporyszová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Hupková.

Dobrý den. Mám zánět tlustého střeva a prosím o sestavení každodenní jídelníček na celý měsíc. Moc děkuji

Zdroj: příběh Detoxikační jídelníček

Jídelníček

Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.

Jídelníček při detoxikaci

1. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

2. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

3. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

4. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

Večeře: Prokládaná cuketa

5. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

6. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky se zázvorem

Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko

7. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Široké bezvaječné těsto

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Dietní plán

První schůdek – 28denní detox

První týden

Ten je věnován zejména doplnění živin a očistě trávicího traktu včetně střev. Obojího dosáhnete konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Doporučuje se zejména červená řepa, fazolové lusky, brokolice a mrkev. Obědy můžete doplnit vařeným vejcem nebo nízkotučným sýrem.

Druhý týden

V druhém týdnu již můžete zařadit tuky a bílkoviny, dále autorka radí probiotika v přírodní formě (jsou obsažena hlavně v kysaném zelí, zakysaných mléčných výrobcích a tvrdých sýrech typu ementál). K obědu můžete např. bezvaječné těstoviny, kuře nebo boršč, stejně jako sladké sušené švestky či med.

Třetí týden

Podobá se už Vašemu dřívějšímu jídelníčku, ale nevracejte se ke starým nezdravým návykům. Nyní byste už měli vidět nebo cítit, že se Vám zmenšila (zeštíhlila) konfekční velikost a jste štíhlejší.

Čtvrtý týden

Pokud jste dodržovali zásady předchozích týdnů, měli byste mít o pár kil méně, lepší pleť, nebo pozorovat i rychlejší růst vlasů a nehtů, a celkově se cítit fyzicky lépe než před detoxikací.

Druhý schůdek – dělená strava a dieta podle krevní skupiny

Jedná se o období čtvrtročního stravování na principu dělené stravy, která rozlišuje tři skupiny jídel – bílkovinné, sacharidové a neutrální. První dvě se spolu nesmějí kombinovat, poslední lze naopak přidávat k oběma předchozím. Někdy se tomu říká i stravování podle semaforu, protože podle barev lze potraviny obecně rozdělit na červené (tj. bílkovinné, hlavně maso a mléčné produkty), zelené (tj. sacharidové – těstoviny, brambory, rýže, luštěniny, obilniny) a žluté (neutrální, např. některé druhy zeleniny a ořechy).

Krevní skupina 0

Pro lidi s touto krevní skupinou se doporučují hlavně potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Jídelníček je tak podobný např. Atkinsově dietě. Smíte libové maso, drůbeží, ryby a hodně zeleniny, a naopak je nutné vyhýbat se mléčným výrobkům, obilninám, těstovinám a rýži. V mírném množství lze jíst i vejce a některé ořechy a semena (hlavně vlašské ořechy a dýňová semínka).

Krevní skupina A

Na rozdíl od předchozí skupiny, zde by měl být jídelníček převážně bezmasý a založený hlavně na ovoci a zelenině. Vhodné jsou také luštěniny, těstoviny, rýže, některé ořechy (mezi něž zde počítáme zejména vhodné arašídy a produkty z nich, jako je např. arašídové máslo) a celozrnné výrobky. Stejně jako krevní skupině 0 se však doporučuje vyhnout se mléčným produktům a nahradit je spíše sójovými.

Krevní skupina B

Jídelníček pro tuto skupinu je nejrozmanitější, vyhýbejte se ale kukuřici, pšenici, pohance, čočce, rajčatům, kuřecímu, arašídům a sezamovým semínkům, pr

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak zhubnout podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobry vecer rada bych se chtela zeptat.Mam vzdy kdyz nanesu makeup mam mastny oblicej prevazne celo,nos bradu:( pomahaji treba i nejake prasky,vitaminy aby se oblicej tak.nemastil.Ted jsem zakoupila makeup od Mac kosmetiky.Tak snad bude kvalitnejsi.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obličej se mastí přirozeným mechanizmem, který se stará o to, aby kůže byla stále vláčná. Tento tuk se nazývá sebum. U každého člověka je jeho množství individuální. Někteří lidé jsou obdaření zvýšenou tvorbou a nejde s tím nic moc dělat. U těch ostatních se občas pokožka mastí díky složení stravy. Především přemíra soli a tuků může způsobit mastný vzhled pokožky. Někdy se mastná pleť objeví u pacientů s kardiovaskulárními problémy. Zkuste si místo doplňků stravy naordinovat dietní jídelníček, saunu a zdravý pohyb a naplánujte si prohlídku u kardiologa. Jídelníček můžete použít ze žlučníkové diety, který najdete zde: https://www.ceskenemoci.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prosim o radu?

Antikoncepce, po které se hubne

Vliv antikoncepce na hubnutí je do značné míry individuální. Každá žena reaguje na konkrétní druh antikoncepce trochu jiným způsobem. Zatímco jedna žena po daném druhu antikoncepce bude nabírat váhu, na jinou to nebude mít vliv. Nejčastěji za nárůstem váhy během užívání antikoncepce stojí zadržování vody v těle, což je způsobeno příliš vysokou hladinou estrogenu na úkor progesteronu. Zadržování vody v těle je možné zabránit buď volbou jiného druhu antikoncepčních pilulek, nebo vhodnou úpravou stravovacích návyků a životního stylu, toto je důležité i pro ženy nad 35 let. Antikoncepční tablety s nízkým obsahem estrogenu mají mnohem nižší míru retence vody v organismu než některé jiné starší druhy.

Kromě změny druhu antikoncepce byste ale také měla popřemýšlet o tom, jak vypadá váš jídelníček a jestli se věnujete i nějakým pohybovým aktivitám. Základem hezké a štíhlé postavy je vždy především to, co jíte a co děláte. I když užíváte antikoncepci, neměla byste všechna negativa svádět jenom na ni. Pokud váš jídelníček obsahuje tučná jídla, mnoho cukrů a váš kalorický příjem převyšuje spotřebu, pak to nebude jenom antikoncepcí. Proto je nutné změnit jídelníček tak, aby obsahoval rozmanitou a vyváženou skladbu bílkovin, vlákniny a jen nízký obsah tuků. Je spolehlivě prokázáno, že nejúspěšnější metodou snížení váhy je pravidelný stravovací režim, který by měl zahrnovat nejméně 5 pravidelných jídel denně. Jídelníček by měl zároveň obsahovat velký podíl zeleniny a ovoce. Kromě toho by na něm nemělo chybět ani celozrnné pečivo a dostatečný podíl bílkovin. Dobrým zdrojem bílkovin jsou například fazole nebo sója. Můžete si také dopřát rybu nebo drůbeží maso. Kromě samotného jídelníčku nezapomínejte ani na pravidelný a vyvážený pitný režim. Vyhýbejte se sladkým nápojům, jako jsou různé limonády, Cola, slazené džusy a podobně. Pravidelný pitný režim (pramenitá voda, neslazené minerálky) napomáhá udržovat rovnovážné množství tekutiny v těle. Paradoxně zde platí, že pokud málo pijete, vaše tělo vodu zadržuje a hromadí si zásoby. Pokud pijete pravidelně a v dostatečném množství, pak vaše tělo nemá potřebu zbytečně hromadit vodu v těle.

Pokud se snažíte stravovat zdravě, pravidelně cvičit a přesto se při antikoncepci vaše váha zvyšuje, je možné, že nemáte zvolený ideální typ hormonální antikoncepce, pak je nutné obrátit se na lékaře a prodiskutovat s ním změnu antikoncepce.

Zdroj: článek Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co jíst při ředení krve

Jídelníček

Atkinsonova dieta je velice oblíbenou dietou, kdy můžete během prvních dvou týdnů zhubnout až 7 kilogramů. Během diety je nutné dodržovat přísná pravidla.

Jídelníček je velice jednoduchý, pro mnoho lidí právě kvůli absenci sacharidů neudržitelný, protože většina z nás je zvyklá na jejich určitý příjem.

První dva týdny je jídelníček téměř bez sacharidů, přesněji jejich maximální povolený denní příjem je 20 gramů.

Snídaně: míchaná vajíčka (2 ks), 40 g šunky, cibule, lžíce oleje

Svačina: 200 g jogurtu (například neochucená Hollandia)

Oběd: 150 g kuřecích prsou na žampionech (150 g kuřecího) se lžící oleje bez zahuštěné omáčky, zeleninový salát

Svačina: Balkánský salát (100 g sýru, paprika, okurka, rajče, cibule)

Večeře: 100 g filé, zeleninová obloha

Součet:

Energie 4 547 kJ, bílkoviny 99,14 g, sacharidy 19,20 g, tuky 69,14 g, cholesterol 630 mg.

Zdroj: článek Co je to atkinsonova dieta

Jídelníček při nemoci dna

Dieta je hlavně založena na omezení potravin s velkým množstvím purinů. Z jídelníčku budete muset vynechat tyto rizikové potraviny:

- červené maso, vnitřnosti, uzeniny

- ostré koření, dochucovadla, masové extrakty

- tučné sýry, smažená jídla

- kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky

- kakao a kakaové produkty

- luštěniny, špenát, česnek, chřest a houby

- alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Vhodné je také eliminovat pití kávy. Jídelníček je dobré obohatit o vybrané ovoce, jako jsou jahody a třešně v jakémkoli množství a podobě. Můžete vyzkoušet třeba celerovou šťávu. Při onemocnění dnou můžete konzumovat bílé i tmavé pečivo, brambory, hnědou rýži, nízkotučné mléčné výrobky. Výjimečně můžete jídelníček zpestřit vejcem, vařenou šunkou nebo sladkovodní rybou. Nikdy nekonzumujte mořské ryby, protože ty obsahují velké množství purinů. Měli byste jíst malé porce několikrát denně, minimálně 4krát, a hodně pít také v malém množství několikrát denně, celkem alespoň 3 litry za den.

Zdroj: článek Dna nemoc kloubů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Gabriela Štummerová


nízkokalorický jídelníček
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nízkomolekulární heparin a alkohol
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.